2022. augusztus 12., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Linux a Btrfs kaland folytatódik

  Előzmények...

  Szóval a SUSE nem volt a barátom soha és már nem is lesz, és a KDE-ből is kezdek erősen kiábrándulni...
  Közben magával a Btrfssel kapcsolatban is változott a koncepció, a nagyobb kompatibilitás (pl. nem lesz szükség külön /boot partícióra) és jobb tömörítési arány miatt zlib lett a választott algoritmus, és hasonló kompatibilitási okokból a space_cache is a v1 lett. A két SSD-ből összefűzött köteten a változásokat még SUSE alatt megcsináltam, tehát ez onnan öröklődött.
  Kellett egy terjesztés, ami nem KDE asztalt szállít, stabil, hosszan támogatott, a választásom végül a Linux Mint 20.3 lett.

  Ha a Btrfs képességeit kihasználva, normálisan felkonfigurálva szeretnél egy telepítést megcsinálni, az egyetlen telepítőből sem fog menni (még a SUSE a legjobb ebből a szempontból), az Ubuntu-féle lemezkép másolós cuccból meg főleg nem. Barkácsolás, önszopatás indul...

  Ahogy az előzőekben tárgyaltuk, két lemezből egy fájlrendszert a mkfs.btrfs -d single /dev/sda /dev/sdb paranccsal tudunk fabrikálni, ez már nálam készen volt, a telepítés során ezzel nem foglalkozunk, márt csak azért sem, mert az ilyen köteteket a már működő rendszer alól egyszerűbb megcsinálni.

  Folytatás...

  berus.berus 2 hónapja 0

 • Linux Btrfs első kísérlet

  Szóval a kedvenc fájlrendszerem a JFS kezd kiesni a kosárból, néhány terjesztés már nem támogatja, néhány igen, de bogarasan (Ubuntu nem tölt JFS gyökérről, kidob a GRUB konzolba), szal lassan ideje volt szétnézni a piacon, és ha már lúd, legyen kövér alapon a Btrfsre esett a választásom.
  Nem fárasztanék senkit a Btrfs tudásának a részletezésével, mindenki utána olvashat, én azért választottam, mert sok terjesztés már próbálja felé terelni a felhasználókat, és tényleg akad néhány tetszetős tulajdonsága, ami kíváncsivá tett.

  Az alap felállás nálam: 3db SSD, 240GB/480GB/1TB kapacitással. A terv, a Btrfs adottságait kihasználva az adattárolásra használt 480GB és 1TB meghajtókat összevonni, a rendszer a 240GB-os meghajtóra kerül. A kiszemelt terjesztés a holnap megjelenő :DDD openSUSE 15.4 (tehát az rc buildról ment a telepítés), mert a SUSE csapat a Btrfs egyik fő erőltetője.

  Bármennyire is rá van cuppanva a SUSE a Btrfsre, a fentebb vázolt koncepció a telepítőből nem megvalósítható, így előre kellet dolgoznom, barátom a jó öreg Gparted Live! terjesztés volt.

  Folytatás...

  berus.berus 2 hónapja 0

 • Linux bash-completion okosítás

  Okosítsuk fel egy kicsit a bash-completiont (gyk. az automata kiegészítést)!

  Hozzuk létre a ~/.inputrc fájlt az alábbi tartalommal:

  set show-all-if-ambiguous on
  set show-all-if-unmodified on
  set menu-complete-display-prefix on
  "/t": menu-complete
  "\e[Z": menu-complete-backward
  "\e[A": history-search-backward
  "\e[B": history-search-forward
  "\eOA": history-search-backward
  "\eOB": history-search-forward

  Futassuk az exec bash parancsot, majd zárjuk be a terminált és nyissunk egy újat.

  Mostantól a bash a zsh, fish, stb. módjára viselkedik, demó az ls paranccsal (az adott pozícióban nyomkodjuk a TAB billentyűt)!

  lsTAB, ls TAB, ls -TAB :

  És működik!

  berus.berus 2 hónapja 0

 • Gyógyegér Linux alatt

  Megleptem magam egy Trust Ergonomic névre hallgató egérrel, ami a reklám szerint nagyon meg fogja kímélni a fájós csuklómat, bizakodjunk...!
  De ez az írás nem ezért született, hanem mert a fájdalom csillapítás mellett gazdagodtam két gombbal, kerestem egy gyors és egyszerű megoldást Linux alatt, amivel felprogramozhatom őket! Ez pedig nem más, mint az Input Remapper nevű okosság!

  Rendkívül egyszerűen használható, és mindent is tud a témában, nézzük!

  Új beállítás létrehozásához klikkeljünk a NEW ikonra, adjunk nevet neki ha gondoljuk, és az AUTOLOAD gombocskát is váltsuk át, hogy bejelentkezéskor betöltődjön.

  Nézzük a programozást! Válasszuk ki az eszközünket, és ha aktív a STOP INJECTION gomb, akkor klikkeljünk rá. Ezek után elérhető a CHANGE KEY gomb, klikkeljünk, PRESS KEY feliratra vált, most nyomjuk meg a programozni kívánt gombot.

  Folytatás...

  berus.berus 3 hónapja 3

 • Terminálos Gemini kliensek Linuxon

  Már volt szó a Gemini protokolról az oldalon (köszi urandom0) , most ehhez kapcsolódóan két Linuxos terminál klienst szeretnék röviden bemutatni, ezek az Amfora és a Bombadillo.

  Amfora:

  Először is ha nincs belőle csomag az általunk használt terjesztésben töltsük le a binárist a https://github.com/makeworld-the-better-one/amfora/releases oldalról, csomagoljuk ki az /usr/local/bin alá, tegyük futtathatóvá (chmod +x) és készen vagyunk.

  Indulás után a SPACE megnyomásával tudunk a címmezőbe lépni, itt tudjuk megadni a Gemini oldal elérhetőségét. Az én oldalam a gemlog.blue/users/berus címen található, pőtyőgjük be…

  Folytatás...

  berus.berus 3 hónapja 0

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.