Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Processzorok, tuning  »  Tuning kezdőknek (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#11351) harry válasza yolan (#11350) üzenetére


harry
veterán

Ennek a procinak mennyi is kell alapból? Mekkora "fsb"-vel és szorzóval üzemel?
A ramokra 1.9V van írva, ugyanakkor ezek 1600MHz-esek, de ha csak 1333-on mennek akkor gondolom kevesebb is elegendő. Ez mennyi legyen?

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#11352) pepe_g


pepe_g
tag

Hi!
Emgem is érdekelne az, hogy ha húzom a gépem, mi van az "auto" beállításokkal??
Gondolok itt pl: NB Voltage, SB Voltage stb...
CPU & RAM manual-on van! Ilyenkor nem teszek kárt az "auto"-s részekben??? :F

http://prohardver.hu/tema/kivel_erdemes_uzletelni_topic_2/keres.php?stext=%22pepe_g%22&suser=&sival= http://prohardver.hu/tema/kivel_erdemes_uzletelni_topic_3/keres.php?stext=%22pepe_g%22&suser=&sival=

(#11353) Blaze71 válasza lipi67 (#11311) üzenetére


Blaze71
őstag

Igaz, hogy pár nap késéssel jelzem csak, hogy itt vagyok, de mivel is szivatom?

Harry és Pepe_G!

Ha a BIOS-ban mindent auto beállításon hagysz, akkor az eredetileg alapnak számító értékeket állítja be, mind feszültségek, mind egyéb dolgok tekintetében. Ha ettől el szeretnél térni, akkor kell csak belenyúlni a lelkivilágába. Amit én szoktam, hogy a memóriának adok plusz feszt, ha húzni akarom a gépet. Általánosságban +0,2 V már egyrészt elég löketet ad neki, másrészt még biztosan nem tesz benne kárt. Az időzítésekkel szoktam játszani úgy, hogy a magasabb freki beállításait használom akkor is, ha visszaosztom a memóriát. Nem sokat jelent mondjuk, de azért néhány 100 MB/sec ilyenkor benne van. Én többnyire alapfeszes tuninggal szoktam foglalkozni, ilyenkor a proci fesz maradhat auto beállításban. HT és AM3-nál NB frekit szoktam még alacsonyabbra állítani, mert ha EC-vel húzom a procit, akkor ezek is elmásznak. Arra figyelek, hogy a húzott EC és a HT, illetve NB szorzó ne lépje sokkal túl az eredetit. Ilyenkor azoknak sem kell feltétlenül feszt adni, de azért 0.1 V még belefér. Röviden ennyi, de ha van még kérdés, akkor ki vele. :)

[ Szerkesztve ]

DualBios, DualCore, DualChannel, mindenem Dual, csak az Everestem Trial. :D

(#11354) harry válasza Blaze71 (#11353) üzenetére


harry
veterán

Hát, eggyel korábban meg úgy olvastam, auto magasabb feszt is beállíthat a szükségesnél. De szeretném konkrétan kézzel beállítani a defaultokat, nem feltétlenül bízok az autoban. Persze értem, hogy elvileg úgy lövi be, ahogy azt szokás... de szeretnék biztosra menni, mert van egy olyan gondom, hogy az alaplap 3. slotban egyik ram modullal nem indul, másikkal meghal a memteszt és a win is, míg a 4.ben gond nélkül megy (előtt egy hónapig 3.4.bent ment 1-1, gond nélkül). Ez alaplap hiba vagy ram, proci...?
Amit érdekesnek találok, hogy memtest a 3.slotban ~410MHz-et ír (DDR840), míg a 4.slotban, ahol nincs gond, 310-et (DDR620). Eleve, milyen értékek ezek? Miért térnek el? Win alatt Everesttel néztem, de nem írt frekvenciát (vagy csak annyit, hogy ddr2, ami elég pontatlan, ez egy ddr3 modul, 1600mhz, ami eddig 1333-on ment).

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#11355) yolan válasza Blaze71 (#11353) üzenetére


yolan
őstag

ezzel azért vitatkoznék, a procim vid-je 1.25v, ha auto-ra rakom akkor olyan 1.3v-ot kap, ami se nem gyári, se nem semmilyen, egy túlfeszelt érték, ezért az auto kerülendő, és ha pl a feszt auto-n haod, de az fsb-t emeled, akkor növeli a feszt is még pluszba, mégtovább.
30-60 perc alatt kielehet tesztelni mindennek a feszültségét, és szépen alul lehet feszelni, így se nem fűt annyira, se nem fogyaszt annyit, és a várható élettartama is megnö(het)

“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles

(#11356) Blaze71 válasza harry (#11354) üzenetére


Blaze71
őstag

Nos, nálam is szarakodott a múlt hét végén egy Kingston DDR3 1333 MHz-es modul, de ettől még nem fogja túlfeszelni a lap az alaktrészeket. Az, hogy az Everest mit ír rá, már más kérdés. Mivel a progit folyamatosan fejlesztik, sokszor nem ismeri az adott alkatrészt, de egy újabb verzió már igen. PL a 770-DS3 deszka sem egy mai gyerek, de még a nyár elején frissnek számító verzió szerint csak 3 memória modul volt benne és így jött ki a 4 GB. :DDD A másik, hogy megint csak régebbi Everest szerint a 12 V-os ágon 7,96 V feszültség volt, amivel valószínüleg el sem indult volna a gép. Szóval nem szabad készpénznek venni egyetlen diagnosztikai program által mért eredményt sem, de támpontnak jó. Feszültséget multiméterrel kell mérni, illetve BIOS-ban a PC Healt menü alatt ellenőrizni. A többi csak közelítő érték. Inkább arra való, hogy lásd, terhelés alatt mennyire változik. Így lehet kiszűrni egy gyenge tápot, vagy alaplapot.

Yolan! Nem találkoztam még olyannal, hogy túlfezselné a lap a procit. Ha a progi mást mutat, akkor valószínüleg rosszul számol és ezért fals az érték. Mint az előbb írtam, feszültséget csak multiméterrel mérünk, ha tutira akarunk menni. A terhelés alatti túlfeszelés megint csak viszonylagos. Ajánlanám, hogy indíts el egy Everest stabilitástesztet és monitorozd, hogy mennyit változik a feszültség. Ha minden alaktrészed jó, akkor néhány század V lesz a különbség a minimum és a maximum közt, ami bőven elhanyagolható, mondhatni benne van a hibahatárba. Gyorsan csináltam egy tesztet, itt az eredmény:

[ Szerkesztve ]

DualBios, DualCore, DualChannel, mindenem Dual, csak az Everestem Trial. :D

(#11357) Blaze71 válasza Blaze71 (#11356) üzenetére


Blaze71
őstag

Pl az előbbi képen is látszik, hogy a CPU Vid 0,03 V-ot változik. Na ettől nem fog meghalni a proci, meg lehet mérési pontatlanság is. Az 5 V-os ág változott viszonylag sokat, 0,08 V-ot. Na, ettől sem fog meghalni a rendszer. A 12 V-os ág, valamint a memória fesz meg sem moccant.

Bocs az új hozzászólásért, de az előbb lejárt a szerkesztési idő...

[ Szerkesztve ]

DualBios, DualCore, DualChannel, mindenem Dual, csak az Everestem Trial. :D

(#11358) harry válasza Blaze71 (#11356) üzenetére


harry
veterán

Igazából nem a feszek miatt aggódok, vagy legfeljebb az merült fel bennem, hogy esetleg kevesebbet ad a cuccoknak - sokkal inkább a frekvenciák, szorzók érdekelnek. Az is azért, mert látni szeretném, hogy az "elvileg" optimális beállításokat kézzel elvégezve mi a helyzet, úgy is van-e fagyás, vagy változik-e valami, mert felmerült, hogy esetleg egyik slotban más beállításokat használ ramnál, mint a másikban (lásd memtest).

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#11359) Blaze71 válasza harry (#11358) üzenetére


Blaze71
őstag

Amit az előbb írtál, az elég érdekes. Ha a proci frekvencia és a memória beállítás ugyan az, akkor nem szabadna változni sem a frekvenciának, sem az időzítésnek attól, hogy másik slotba teszed. Ott valami bibi lesz. Lehet, hogy a lap, mert a memória magától nem tudja változtatni a beállításait. BIOS-t frissítettél? Nekem 800 MHz-es Kingmax memóriáim vannak. Ha tuningolok, akkor néha vissza kell osztani őket, mert a végtelenségig nem lehet húzni. Ilyenkor azt csinálom, hogy beállítom 800 MHz-es modulnak, majd az időzítéseket átteszem manual-ra, de nem nyulok hozzájuk. Ha ezek után visszaveszem 667 MHz-re, akkor az időzítéseim nem változnak, marad a 800 MHz-nél megszokott 5-5-5-18, de a proci alapbeállítása mellett ilyenkor 667 MHz-nek megfelelő frekvencián jár. A memória sebességnél nyerek vele néhány száz MB/sec-et. Ha pl a memória tuningnál auto-n marad, akkor ahogy emelkedik a proci órajele, úgy egyre jobban osztja vissza a memóriát. Ha veszünk egy 4200+ Athlon64 X2 procit, ami alapjáraton 2,2 GHz, akkor CPU/6 lesz az osztó egészen 2,4 GHz-ig. Viszont ha átléped a 2,4 GHz-et, akkor már változik auto beállítás mellett az osztód és CPU/7 lesz 2,8 GHz-ig. Ilyenkor nem húzod számottevően a memóriát, mert nem engedi 800 MHz fölé a frekvenciát.

DualBios, DualCore, DualChannel, mindenem Dual, csak az Everestem Trial. :D

(#11360) harry válasza Blaze71 (#11359) üzenetére


harry
veterán

"Ha a proci frekvencia és a memória beállítás ugyan az, akkor nem szabadna változni sem a frekvenciának"

No ez az, hogy auto-n van, ezért szeretném fixen beállítani, hogy biztosra tudjak menni. De amúgy én az alaplapra gyanakszom. Egy hónapig ment jól, aztán jöttek a hibák, végig default BIOS-szal, majd felraktam a legújabbat is, de nem volt változás (ellenben a 4.slotban nincs gond).
Ez amúgy egy 2.8GHz-es X2 240, itt mekkora a szorzó alapból? Vagy az 'fsb'? Ha az megvan, onnan már azt hiszem ki lehet számolni minden egyebet.

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#11361) Fudo100


Fudo100
csendes tag

Hali

Jó tanácsokat szeretnék kérni a következőkben:

Én majd egy E6400-at (2,13Ghz/2M/1066) szeretnék 3- 3,2 GHz re húzni, mert elvileg 3,4-ig lazán felmegy minimális fesz emeléssel
Le tudnátok nekem légyszi írni, hogy mire kell figyelni és mit hogy illetve hol kell állítani ahhoz, hogy így jó legyen nekem a proci és ne is melegedjen túl. Tehát azt is kérdezem, hogy kell e neki a gyári hűtésen kívül más vagy jó ahogy van mert elvileg 45-50 foknál így sem lessz melegebb. Vagy még is?

Konfigom Jelenleg:
500W SAGA II FSP táp
ASUS P5Q alaplap
2GB DDRII 800MHz Kingmax (most bővítem jövőhéten +2GB-al)
500GB Seagate SATAII HDD
Pioneer DVDRW ODD
Vidkari az most ideiglenes megoldásokkal fut egy alsőkategóriás GeForce ról,mert tegnap sült meg a kártyám
De Várhatóan egy GeForce 8800GT 512MB váltja vagy egy HD4850 512MB Még az eldől

Légyíszi privátba is vágjátok be amit írtok Előre is köszi a segítséget. :R :R :R

(#11362) yolan válasza Blaze71 (#11356) üzenetére


yolan
őstag

Szerezz be egy giga lapot emg egy 775-ös intel procit, vagy kérdezz utána ilyen tulajdonosoknál. Az első lesz, hogy óva intenek attól, hogy a feszeket auto-n hagyd. Első lépés, hogy minimum normal-ra átállítod, vagy kézzel beállítod a vid értéket. Az meg persze megint más tészta, hogy a vid érték már alapból egy túlfeszelt érték, hogy 1000%-osan biztosan mennyen vele a proci. Eddig ami nálam járt minden intel procit alul lehetett feszelni, és nem 2-3 darabról beszélek :)
Ezen tapasztalatok után mertem azt mondani, hogy túlfeszeli.

“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles

(#11363) Blaze71 válasza yolan (#11362) üzenetére


Blaze71
őstag

Utolsó Intel gépem: AsRock P4I65G alaplap és egy Prescott Pentium 3,0 GHz. Azóta AMD, mert nekem jobban bejönnek. Az biztos, hogy az AMD prociknál nincs ilyen gond, azért is tettem be a képet. Mint láthattad, az Everest által mért, vagy inkább számolt CPU Vid 1,31-1,34 V lett az eredeti 1,3 V helyett. Ez bőven mérési hibahatáron belül van. A stabil fesz meg jó táp és jó alaplap kérdése. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy a Tiéd nem az. Az biztos, hogy volt már az elmúlt években rengeteg AMD processzoros gép sA-tól AM3-ig, amit vagy karbantartottam, vagy én raktam össze és ilyen túlfeszeléssel nem találkoztam. Pedíg az Everest riport file-okat mindíg lementem, hogy ha valaki évek múltán kérdez valamit, meg tudjam neki nézni.

Harry! Akkor tedd manual-ra, de ne állítsd el. Persze nem csak a memória értéket, hanem az időzítést is tedd manual-ra. Aztán lesd meg a slotokat. Szerintem a lap lesz a hunyó. Az Athlon-II 240-es 200 MHz x 14 és 1.325V az alapfesz.

[ Szerkesztve ]

DualBios, DualCore, DualChannel, mindenem Dual, csak az Everestem Trial. :D

(#11364) harry válasza Blaze71 (#11363) üzenetére


harry
veterán

Köszönöm, beállítom ezeket. Csak az volt a gond, hogy van olyan menüpont, ahol vagy 'auto'-n van, vagy +- gombokkal tudom állítani, ott meg ugye a legkisebb érték nem feltétlenül a szükséges default, így nem tudtam, mit állítsak be.
Holnap leszek otthon valamikor, majd akkor megnézem pontosabban.

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#11365) Blaze71 válasza harry (#11364) üzenetére


Blaze71
őstag

800 MHz-es DDR2-es memóri alapértéke az 5-5-5-18. Ezzel próbáld.

DualBios, DualCore, DualChannel, mindenem Dual, csak az Everestem Trial. :D

(#11366) harry válasza Blaze71 (#11365) üzenetére


harry
veterán

Nem fog összejönni :) Ez ddr3 és 1600-as, de azt hiszem a proci mellett eddig 1333-on, de ezt írtam. Az időzítés és fesz rá van írva, azt majd beállítom.

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#11367) yolan válasza Blaze71 (#11363) üzenetére


yolan
őstag

Hmm, akkor lehet, hogy csak az intel ennyite túlfeszelés.
Én meg amd-vel nem igen találkoztam, utoljára k6-al ami sajátom volt, illetve a pesti szerverrel ami egy athlon xp, de azt ugyebár nehéz lenne innen Debrecenből ilyen téren piszkálnom, már csak a linux disztró miatt is. :)

“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles

(#11368) zodo


zodo
nagyúr

Sziasztok!

Vettem egy 5770-es vga-t és az X2 240-es procim, alap órajelen 2.8Ghz-en működik, de ez már kevés a kártyának.
Tegnap felhúztam 3,5Ghz-re az fsb érték 250mhz-re történő emelésével, de nem vagyok egy tuning mágus ezért nem probálkoznék a további emelésel inkább megkérdezem.

Kb. meddig érdemes ill. lehet ezt a procit húzni egy Arctic Cooling Freezer 64 Pro hűtővel ?

(#11369) Geza26


Geza26
senior tag

Hello!

Jövő hétem ha minden jól megy áttérek AM3-DDR3-ra! Van valami különbség a tunningban az AM2-DDR2-höz képest? HT értékének itt mennyinek kell lenni? RAM vissazosztás, feszemelés hasonló?

Köszönöm!

Géza

(#11370) harry válasza zodo (#11368) üzenetére


harry
veterán

Nekem is ilyen procim van, mennyit segített rajta a tuning, avagy az alapórajel mennyire fogja vissza a kártyát? Érdemes tuninggal próbálkozni, vagy jobb lenne cserélni? Mekkora felbontásban használod?

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#11371) zodo válasza harry (#11370) üzenetére


zodo
nagyúr

Azt mondják a hozzáértők, hogy 3,6 és fölé kéne menni, hogy jó legyen a kártyának is.
Futtatam pár 3DMarkot, ami amúgy is proci limites, ráadásul még a 9.9-es driverel.
9.9-el játék alatt hozott kb. +10 fps-t a 2.8=>3.5ghz-re emelés.

Később, mikor rájöttem, hogy elcsesztem a driver részét a dolognak és feltettem a 9.10-t.
3DMark06, hardverek alapon 9.9 alatt 11087 pont, 9.10 alatt 12098 pont
Különbség: +1012 pont, amit csak a driver hozott.
Sajna 9.10 alatt még nem húztam, mert vártam az itteni kérdésemre a választ.

Szerk:
Biztos, jobban jársz, ha procit cserélsz ehhez a kártyához, az a tuti.
Amúgy 1680x1050-en tolom.

[ Szerkesztve ]

(#11372) harry válasza zodo (#11371) üzenetére


harry
veterán

Oh, nekem az még odébb van, egyelőre csak a proci van meg, és tervezem is még ezt használni egy darabig :) De talán a tél végen lesz egy monitor csere (22" - 1680) és egy új vga is, talán 4850, 4870, de inkább 5750, 5770. És én is ezen gondolkodtam, hogy vajon a proci elég-e. Nézted esetleg köztes értékekkel is, tehát mondjuk 2.8ghz, 3.2ghz, 3.7ghz? Úgy lenne érdekes, és 1680ban. Legalábbis jó lenne tudni, hogy hol van az a határ, ahol a proci már elég, avagy a tuning csak kevés pluszt hoz. Legalábbis szerintem ilyen felbontásban max beállításoknál egy 3.5ös procival már el lehet érni vga limitet, de legalábbis olyan értékeket, ahol a proci már megfelelően kihajtja.

3DMark pontokat nem ismerem, vagyis nem tudok viszonyítani... de úgyis inkább a játékok alatt elért eredmények a mérvadók számomra.

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#11373) Blaze71 válasza yolan (#11367) üzenetére


Blaze71
őstag

Visszanéztem az évekkel ezelőtti Everest Riport file-okat. Mivel én alapfeszen szoktam tuningolni, a riportban található érték mérvadó számomra. Ezek szerint s775-ös procival akár mennyi gép adatait néztem, mindenütt 1,37 V-ot ír CPU Vid-re. Az s478 esetében csak egy riportot találtam és ott a 3,0 GHz-es Prescott Pentium 1,62 V. Mivel már nem emlékszem rá, hogy mennyi a gyári adatok szerinti érték, várnám a reagálást. Viszont lehet,hogy az újabb lapoknál valamiért előfordulhat a dolog, de én még nem találkoztam vele.

Zodo! Megtennéd nekem, hogy futtatsz egy 3DMark2005-öt is alapbeállításokkal. Tehát 1024x768, meg ilyenek. Ha van rá lehetőséged, akkor az összes kiválasztható teszttel, ami olyan 10-11 perc. Ennek a pontszáma érdekelne a 3,5 GHz-es órajelen. Így össze tudnám hasonlítani, hogy mennyit jelent egyrészt a 4 mag, másrészt meg a K10. Kellene a CPU score is külön. Majd megírom, hogy nálam hogy néz ki pontosan, de elöljáróban csak annyit, hogy K8 2,7 GHz és K10 3,5 GHz között 6000 pont lett a különbség változatlan VGA beállítás mellett.

[ Szerkesztve ]

DualBios, DualCore, DualChannel, mindenem Dual, csak az Everestem Trial. :D

(#11374) Blaze71 válasza harry (#11366) üzenetére


Blaze71
őstag

Bakter, ezt jól benéztem. :W Nálam az 1333 MHz-hez a 9-9-9-24 párosult.

Itt a kép:

Bocs a figyelmetlenségért. :B

DualBios, DualCore, DualChannel, mindenem Dual, csak az Everestem Trial. :D

(#11375) yolan válasza Blaze71 (#11373) üzenetére


yolan
őstag

A vid megállapítása még rendben is lenne a lapoknál (biosoknál), de maga a vid egy túlfeszelt érték. Két igen erős példát tudnék felhozni amire emlékszem pontosan. Az egyik az egy 65nm-es e6300, ami a gyári értékek szerint 1.86ghz, 1.325v-os vid, ehhez képest ezen a feszen 3.5ghz-n még stabil volt, és 1.088v-on 2.8ghz-n is, ebből következtethető, hogy a gyári 1.86ghz-t biztosan! 1.0v alatt tudta. A másik egy 45nm-es e5400, a vid-je 1.1v, kitesztelve 0.96v-on tudta a gyári órajelet beton stabilan, és a mostani e8400-am is 1.25v-os a gyári feszültsége, most nálam a gyári 3ghz-n 1.024v-on üzemel. Ezek és még tucatnyi ilyen mérés, kitesztelés alapján merem azt állítani, hogy túlfeszelt értékek. Igaz csak gigabyte lapokról tudok ennyire pontosan nyilatkozni, de elég széles chipset szórással. g31, p35, p45, x48, mind belépőszint mind felső kategóriájú lap.
Teszteket is tudok mutatni.

“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles

(#11376) Blaze71 válasza yolan (#11375) üzenetére


Blaze71
őstag

Ezek szerint másképpen értelmezzük a túlfeszelést. Az már akár hogyan is nézzük, tuningnak számít, ha az alapórajelet akarjuk tartani alulfeszelt procival. Amikor kiadnak egy processzort, legyen akár AMD, akár Intel, megállapítanak egy feszültségértéket és egy órajelet, amin üzemelnie kell. Ez az alapfesz és az alapórajel. Az, hogy alacsonyabb feszültségen is képes működni, vagy magasabb órajelen is stabil, nem azt jelenti, hogy túlfeszeli a lap a procit. Akkor feszelné túl, ha pl egy Athlon-II az adatlap szerinti 1,325 V helyett auto beállításnál 1,5 V-ot kapna. Ha 1,325 V-ot ad neki auto beállítás mellett a lap, akkor az normál feszültség, hiszen nem hülyeségből találták ki ezt az értéket a gyártók. Az, hogy az alapórajelet tudja hozni mondjuk 1,2 V mellett is, vagy az eredeti 2,6 GHz helyett megy alapfeszen 3,6 GHz-en az említette Athlon-II 620-as, csak azt jelenti, hogy ennyi tartalékkal rendelkezik. Ez csak egy plusz, amit kapunk a pénzünkért és aki képben van, az ki tudja használni. Ennyiről van szó, nem többről.

DualBios, DualCore, DualChannel, mindenem Dual, csak az Everestem Trial. :D

(#11377) yolan válasza Blaze71 (#11376) üzenetére


yolan
őstag

Igen, ez így van, de a fenntebb említett gia lapoknál (ezekről tudok tényleg tapasztalatból nyilatkozni) ha auto értéken hagyom a beállítást, akkor az 1.25v-os procimnak vígan ad 1.3 körül, ami szerintem nem 1.25. Persze szoftveres mérés nem mérés, de az csak elfogadható, hogy ha téved is, közel mindig ugyan annyit téved, erre lehet alapozni, tehát ezek után túlfeszeli a lap auto értéken :B

“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles

(#11378) Blaze71 válasza yolan (#11377) üzenetére


Blaze71
őstag

Igen, ebben igazad van. Azért az már 0,05 V. Amit én láttam, az 1,325 V helyett 1,33 V, tehát csak 0,005 V, ami elhanyagolható. A szoftveres mérés nem mérés pedig tényleg igaz, mert a lap által közölt értékekből számolja ki az adott szoftver. Viszont ha BIOS-ban a PC Healt menü alatt is többet mutat és nem ezred, hanem már pár század az eltérés, akkor ott tényleg többet ad a procinak. Viszont ez nem feltétlenül a lap hibája, mert lehet rosszul megírt BIOS miatt is. De a lényegen ez nem változtat.

DualBios, DualCore, DualChannel, mindenem Dual, csak az Everestem Trial. :D

(#11379) MATEO6600


MATEO6600
őstag

Hali!

Adott egy Intel C2D E4300 + Coolermaster TX3 hűtő.
Eddig 9*333 mhz-en, vagyis 3 ghz-en használtam 1,325 volttal.
Ment is rendesen, de az utóbbi napokban magától visszaállt 1,8ghz-re.
Mikor belépek a biosba ez az üzenet fogad:
"Your system failed to boot, because of overclock or high voltages"
Ha jól gondolom 1,325 volt nem elég neki, adtam is 1,350-et, de még így sem volt mindig jó.
Szerintetek meddig menjek el, ha egyáltalán ez a hiba?

(#11380) CSiMi_


CSiMi_
tag

YOLAN !

Re ebben a topicban!

Nah szóval megnéztem a BIOS-t

333 x 9 a proci fsb (E8400 E0)
És a ram
800 mhz-n fut
úgy, hogy a "system memory multiplier" auto-ra van állítva (2.40)

Tehát akkor, ha fehúzom az FSB-t
PL.:
370 x 9
akkor suta vagyok hozzá, de nem úgy lessz, hogy
479.16666 x 2.4

De javítson ki valaki, ha tévedek.

A feszt nem merem babrálni, mert még soha sem csináltam.
(Persze, csak ha valaki el nem magyarázza lépésről lépésre)

EP45 DS3, E8400 E0 (3,78 GHz), OCZ reaper 4GB kit (5-5-5-12 (1120 MHz)), Zotac GTX 260, OCZ 500W-táp Razer DeathAdder v2 (3500dpi), Logitech G35, LG flatron 22' 1080p .

(#11381) yolan válasza CSiMi_ (#11380) üzenetére


yolan
őstag

Az összes feszt kapásból állítsd át AUTO-ról NORMAL-ra!

Most 333-as fsb-n megy és 9-es szorzón, így jön ki ugyebár a proci frekija a 3ghz.

A ram úgy jön ki hogy az fsb-t megszorzod az adott ram szorzóval, 2.0, 2.4, 2.6, 3.0. stb, így jön ki az effektív ram órajel, tehát 333-as fsb-n 2.4-es szorzóval jön ki ugyebár 333*2.4=799.2, tehát 800mhz. Tehát ha 333-as fsb-ről 370-re állítod az fsb-t, akkor 370-szer a kívánt szorzó fogja megadni a ram órajelet. Például 370*2.4=888mhz. De nem csak fsb emeléssel tudod kihajtani a ramokat, hanem a szorzó állításával is, ha pld 333-as fsb mellett beállítasz egy 3.0-ás szorzót, máris tudod 1000mhz-n hajtani, ehhez még emelsz is egy kis fsb-t, 383-as fsb-vel és 3.0-ás szorzóval 1149mhz-n tudod járatni őket. Persze ilyenkor az időzítéseket és a ram feszültségeket kézzel állítsd be.

“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles

(#11382) CSiMi_ válasza yolan (#11381) üzenetére


CSiMi_
tag

NAGYON KÖSZÖNÖM A FÁRADOZÁSOD! :R

melóból írok!!! És ne haragudj, ha túl hülye kérdéseket teszek föl, még noob vagyok!
Eddig nem mertem semmit sem babrálni, meg hozzányúlni.
Akkor ha jól értem

-0. lépés
Egy esetleges egy BIOS frissítés.
Mivel a múltkor volt itt a haver, és amikor húzott volna rajta, akkor reboot után visszaállította magát alapra a gép. És azt mondta a haver, hogy lehet, hogy a BIOS ezen verziója nem engedi.

-1. lépés
Feszültségeket átállítom "AUTO-ról NORMAL-ra"
itt nem tudom, ha normal, akkor többet ad, igaz???
És azt sem tudom, hogy ez akkor, automatikusa annyit ad-e amennyi kell. Mert Auton, ha terheltem, PL játszottam, akkor feljebb ment a fesszültség. Ja, a multkor a haver manuálisan állította a sok-sok feszt.

-2. lépés
Megnövelem az FSB-t például 333-ról 400-ra akkor a processzor órajele 400 x 9 tehát 3600 Mhz-lessz
Remélem a hyper TX2 elég rá

-3. lépés
A ramnak a szorzólyát átrakom pl.: AUTO-ról 2,6-ra, ami azt teszi, hogy 400 x 2,6 = 1040Mhz
Itt az a kérdéd merült föl még, hogy a RAM-om bírná-e a 3as szozzót Tehát az 1200 Mhz-t Pontosan ez a ramom van [link]

EP45 DS3, E8400 E0 (3,78 GHz), OCZ reaper 4GB kit (5-5-5-12 (1120 MHz)), Zotac GTX 260, OCZ 500W-táp Razer DeathAdder v2 (3500dpi), Logitech G35, LG flatron 22' 1080p .

(#11383) yolan válasza CSiMi_ (#11382) üzenetére


yolan
őstag

a 0. lépés nem tudom hogy kell-e, lehet csak olyat állított be amit nem bírt valamelyik alkatrész

1. lépés, igen, mindent fesz-t normal-ra, ekkor a gyári értékeket fogja kapni.

2. lépés, én nem egyből 400-ra tenném, szépen előbb kitesztelném a feszt hogy 333-on mennyivel éri be, utána lenne legalább egy kiindulási alapom

3. lépés, a ramokat is kitesztelném, nincs két egyforma ram, proci, lap, stb, ezért a kitesztelés a legjobb kiindulópont

“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles

(#11384) CSiMi_ válasza yolan (#11383) üzenetére


CSiMi_
tag

Nemsokára megyek haza, és kipróbálom, tehát akkor elsőre például 370 fsb- legyen?

EP45 DS3, E8400 E0 (3,78 GHz), OCZ reaper 4GB kit (5-5-5-12 (1120 MHz)), Zotac GTX 260, OCZ 500W-táp Razer DeathAdder v2 (3500dpi), Logitech G35, LG flatron 22' 1080p .

(#11385) yolan válasza CSiMi_ (#11384) üzenetére


yolan
őstag

hát, én alapfrekin tesztelném ki a feszt, vcore-t.
aztán abból eldönteném mekkora feszt adok neki max, és akkor azt beállítom, és annál tesztelném ki a proci frekit

“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles

(#11386) CSiMi_ válasza yolan (#11385) üzenetére


CSiMi_
tag

Ne haragudj, de ez nekem magas!
Hogy tesztelem ki a feszt??? Valahol elvesztettem a fonalat.
Meg, ha nem akarom babrálni, a feszt, hanem alapon hagyni, akkor csak az fsb emelésével, mit lehet elérni? És, hogy feszültség hozzáadás nélkül, lehet-e a RAM órajelét, szorzóját babrálni.
[OFF]
Csak egy pár példa:
-1.
Ha az FSB-t emelem 370-re (3330MHZ)
És a RAM szorzót is hagyom alapon, (888Mhz) ez így kipróbálható kölünösebb rizikó nélkül?

-2.
Ha az 1. az jó, akkor esetleg a RAM szorzó is mehet feljebb?
Pl.: 370x 2,6 (962 Mhz) Vagy netán még, x 3,0 (1110 Mhz) Ez lenne a legjobb, mivel ez már elég közel áll az 1150Mhz-hez
[/OFF]

EP45 DS3, E8400 E0 (3,78 GHz), OCZ reaper 4GB kit (5-5-5-12 (1120 MHz)), Zotac GTX 260, OCZ 500W-táp Razer DeathAdder v2 (3500dpi), Logitech G35, LG flatron 22' 1080p .

(#11387) CSiMi_ válasza yolan (#11385) üzenetére


CSiMi_
tag

Már nem engedi az előző hozzászólást szerkeszteni

De, ha a esetleg procit nem is lehet fesz nélkül húzni, attól még a RAM-nak a szorzólyát lehet-e, Mivel kicsit bosszant, hogy 1150 Mhz-est vettem és most 800-on fut
(pl.: 333 x 3,4 = 1132)

EP45 DS3, E8400 E0 (3,78 GHz), OCZ reaper 4GB kit (5-5-5-12 (1120 MHz)), Zotac GTX 260, OCZ 500W-táp Razer DeathAdder v2 (3500dpi), Logitech G35, LG flatron 22' 1080p .

(#11388) yolan válasza CSiMi_ (#11387) üzenetére


yolan
őstag

minden kérdésedre az adhat választ ha kiteszteled mit bír és miylen feszen, tényleg :)
keress rá a hozzászólásaimra, van vagy 2 hosszabb amiben leírtam én hogyan tesztelem ki a feszeket egyszerűen. :K

“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles

(#11389) yolan válasza yolan (#11388) üzenetére


yolan
őstag

[link] ezek között lesz valahol, bocsi,hogy nem keresem ki, órán ülök perpill :))

“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles

(#11390) CSiMi_ válasza yolan (#11389) üzenetére


CSiMi_
tag

Én ezt értem, de nagyon félek, hogy baja lesz a gépemnek.
Amúgy mingyár kinézem a feszkókat, de lehet, hogy csak holnap lessz rá időm...

[ Szerkesztve ]

EP45 DS3, E8400 E0 (3,78 GHz), OCZ reaper 4GB kit (5-5-5-12 (1120 MHz)), Zotac GTX 260, OCZ 500W-táp Razer DeathAdder v2 (3500dpi), Logitech G35, LG flatron 22' 1080p .

(#11391) yolan válasza CSiMi_ (#11390) üzenetére


yolan
őstag

nyugi, mielőtt bármi baja lenne kikapcsolja magát, vagy a bios vagy a táp, olyan feszekkel pedig nem fogsz játszani ami megölheti a procit (vtt, pll,refek, ...)

“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles

(#11392) CSiMi_ válasza yolan (#11391) üzenetére


CSiMi_
tag

Nah kilestem az alap feszkókat

CPU Vcore 1.17500
CPU Termination 1.200
CPU PLL 1.500
CPU Reference 0.760

MCH Core 1.100
MCH Reference 0.760
MCH Dram Reference 0.900
ICH I/O 1.500

Dram Voltage 1.800
Dram Termination 0.900
Chanel A Reference 0.900
Chanel B Reference 0.900

Az időzítések most 5-5-5-18
Akkor most mit ??? :D

EP45 DS3, E8400 E0 (3,78 GHz), OCZ reaper 4GB kit (5-5-5-12 (1120 MHz)), Zotac GTX 260, OCZ 500W-táp Razer DeathAdder v2 (3500dpi), Logitech G35, LG flatron 22' 1080p .

(#11393) yolan válasza CSiMi_ (#11392) üzenetére


yolan
őstag

cpu terminationt (vtt) leveheted 1.1-re, nálam is 1.1-en van 400-as fsb-nél.
a CPU feszeknél ne piszkáld a PLL-t és a Ref-eket sem, a vtt-t, tehát a termination-t leveheted 1.1re. a vcore-t medig hagyd még így.

MCH-nál se piszkálj semmit, csak max a core értéket, de 370-es 400-as fsb-hez nem kell még 99%

Dram voltage, itt is csak a DRAM Voltage-t babráld, ezt viszont valszeg kell majd ha 1150-en cl5-ben akarod hajtani, egy 2.0-2.1v kellhet neki valszeg.

Most töltsd le pl az easytune-t, meg egy prime95-öt vagy linx-et, csökkented egy lépésnyivel a cpu core feszt, majd 5 perc prime, vagy egy 5000-es linx, ha lefut akkor megint csökkented, ezt addig csinálod amíg nem fagy le, vagy hibát nem dob, akkor egyet visszalépsz, tehát egyet pluszba hozzáadsz, és indítasz egy prime-t aztán hagyod had mennyen, ha 1-2 óráig megy akkor valszeg stabil a rendszer, ráeresztes még egy 10k-s linx-et, meg játszol egy kicsit, és ha nem szarik be akkor stabil. Ezzel meglesz hogy a 333*9-es 3ghz-t milyen feszen bírja a procid. Ebből kitudsz indulni. Nem tudom milyen vga-d van vagy mire és mennyit szeretnél húzni, szerintem egy 400-as fsb, 7.5-ös vagy 8-as szorzóval bőségesen elég lehet. Az én procim 1.25v-os gyári feszültségű. A 400*7.5-ös beállítást 1.1v-os bios értékkel, 1.1es vtt-vel és 1.16v-os mch-val bírja stabilan. Az extreme lap miatt van emelve az mch, kicsit többet kér, illetve az mch ref van csökkentve, de ez nem érint téged.
Kitűzöl pl egy 400*8-at, az ugye 3.2ghz, állítasz neki biosban egy 1.2-1.3v-ot, az nem öli meg, bőven nem, de valszeg el is indul, és kezded szépen lépésről lépésre megint tesztelni.
Aztán ha megvan a legalacsonyabb fesz amin bírja, azt beállítod biosban, esetleg rádobsz egy lépésnyit, biztos ami biztos, akkor a proci megvan. a 400-as fsb-hez nem hiszem hogy kell majd mch core emelés, max ilyen 1.16-1.18. Aztán ezek után jöhet a ram. Persze arra figyelj hogy mondjuk amikor teszteled a procit, dobd fel őket cl5-re, esetleg cl6-ra, vagy a feszt ilyen 2.0v-ra, ne az legyen a szűk keresztmettszet. Ha megvan a proci minden zsiráf, akkor a ramokat belövöd egy 2.6, 2.8-as szorzóra, hirtelen nem tudom fejből milyenek vannak ds3-ban, úgy vagy 1040mhz-n vagy 1120mhz-n fognak menni. Tolsz nekik egy 2.1v-ot, és esetleg azt is kiteszteled memtest-el, mekkora feszt bírnak, ja és persze cl5-ben, a performance levelt pedig érdemes egy ilyen 10 körülire állítani, vagy a hogy is hívjákot, 3 lehetőség van, standard, turbo, extreme, azt standardra, ha stabil akkor meglehet próbálni a turbo-t, ez a performance level-t (tRD-t) állítja szűkebbre, ha stabil a turbon akkor öröm.

“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles

(#11394) CSiMi_ válasza yolan (#11393) üzenetére


CSiMi_
tag

Nah, szóval!
EasyTune6-tal mentem lassacskán lefele, és mindvégig ment a Prime95 Most úgy fél órálya megy 1.1500v-n és semmi probléma. Nem tudom elég-e de nem nagyon akarom feszegetni, mivel nemsokára megyek alukálni. Ahogy lépegettem lefele, a CPU-Z is észlelte, a csökkenést, és 1.136-ról most fix 1.104-re állt be, és folyamatos 2.999Mhz-n megy.

Amugy nem teljesen értem, azért jó most a csökkentgetés, mert amennyivel csökkentem, a feszt, valószínűleg annyival lehet majd növelni is???

Amíg írtam a CPU-Z mát 1.088-ra állt, de most ingadozik! :S

Nem tudom elég-e eddig lemenni 1.150 baj, ha nem akasztom ki??

[ Szerkesztve ]

EP45 DS3, E8400 E0 (3,78 GHz), OCZ reaper 4GB kit (5-5-5-12 (1120 MHz)), Zotac GTX 260, OCZ 500W-táp Razer DeathAdder v2 (3500dpi), Logitech G35, LG flatron 22' 1080p .

(#11395) yolan válasza CSiMi_ (#11394) üzenetére


yolan
őstag

minél ksiebb feszig letudsz most menni, annál jobb a proci amit kifogtál, és a magasabb órajeleket is valszeg kisebb feszen fogja tudni. Ez mind megjósolható abból hogy most mennyire tudod lecsökkenteni. Ettől baja nem lesz a procinak, se semminek. Sőt, nem melegszik annyira, nem fogyaszt annyit.
Ha tegyük fel 1.2v-os a gyári feszültsége, és 1.0v-on tudja a gyári órajelet hozni stabilan, akkor ugyebár ott van +0.2v nyerwséged, amivel tudsz majd játszani. Hozza 1.0v-on a 3ghz-t, 1.2v-on a 4ghz-t,, amihez ha a gyári feszről indulsz ugye a plusz 0.2v is hozzá menne, tehát 1.4 lenne, de azon már lehet hogy a 4.5ghz-t is viszi. Persze ezek csak szemléltető példák, az hogy mit milyne feszen bír, azt kikell tesztelni :)

“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles

(#11396) PapG.


PapG.
tag

Sziasztok! Help plz!
Ajánlanátok nekem plz egy C2D procit, mert most vagyok áttérőben egy ilyen konfigra és nem vágom annyira még őket :R
Amit szeretnék az az, hogy magonként valahol 3-3.5Ghz körül fusson majd, és persze a lehető legtöbbet kihozni az alatta lévő vasból is amennyire lehet. Melyik az a legkissebb órajelű C2D amit ennyire fel lehet húzni, mert olyat keresnék.. ? (!!) Akkor ami még fontos lehet az alatta lévő vas: 2*2GB dualchannel ddr2 800mhz geil ram kit. Nem nagyon próbáltam, de szerintem 5-10%al többel nem húzható. Egy gigabyte lap, ahol a támogatott fsb-k: 800, 1066, 1333 és 1600 OC.
Nálam csak nemrég esett le hogy ezek a procik szorzó lokkosak és a külső orajel állítható csak. A biosomban ez megahercenként állítható, viszont a memória szorzó az nem, ott jelenleg ezt látni : auto, 2.66, 3.33, 4. (ez vajon proci függő? -mert most egy prescott van még benne)

Hát előre is köszönöm a hozzászólásokat!

UI: Lehet láma kérdés, de az 1333as fsb-t vagy 1600-t ezekkel a ramokkal lehet használni? Mert akárhogy számolom nem jön ki. Pedig jó lenne ha már a lap elvileg bírná, és ugye akkor a proci ezen az fsb frekin dolgozna a G31-es chipszettel, ez a G31 ugyan ezen a frekin a 16*pci-e sinemmel hurrá ezt értem és jo is, de ugyan ez a G31 ezen a frekin mit kezd a max 800mhz ddr2 ramokkal? Ezt nem értem, illetve bárhogy is számolom a fentebb leírt memória szorzókkal nem jön ki :W

(#11397) CSiMi_ válasza PapG. (#11396) üzenetére


CSiMi_
tag

Szeva! Én nem nagyon vagyok szakértő, de ah játszol, akkor nem biztos, hogy pont itt kell spórolni, mert van egy haverom aki egy az enyémnél kisebb procit vett (asszem E 7400) és a közelében sincs fps-ben az én E8400asomhoz, mivel csak a fele az L2 (E7400 3MB, E8400 6MB) És nem szép dolog a reklám, de giannibácsinál :
- Intel Core2 Duo E8400 OEM: 29.990,-
[link]
De azért még kérdezz meg mást is!

EP45 DS3, E8400 E0 (3,78 GHz), OCZ reaper 4GB kit (5-5-5-12 (1120 MHz)), Zotac GTX 260, OCZ 500W-táp Razer DeathAdder v2 (3500dpi), Logitech G35, LG flatron 22' 1080p .

(#11398) zoo8800 válasza CSiMi_ (#11397) üzenetére


zoo8800
veterán

Ez rohadt nagy marhaság.
Játékokban alig számít az L2 cache mérete, a különbség biztos nem érezhető. Esetleg alacsonyabbak a minimum FPS-ek, de az átlag kb. ugyanaz a legtöbb játéknál.

rip and tear, until it is done

(#11399) CSiMi_ válasza yolan (#11395) üzenetére


CSiMi_
tag

Megint melóból írok

Nah, szóval megyegettem még lefelé, asszem úgy 1.125, vagy ilyesmi, most nem emlékszem. Játszottam is közben, stb... Még egy érdekesség, kikapcsoltam a Prime95-t és a cpu-z azt írta, hogy megnőtt a fesz??? hogy-hogy?? Terhelés alatt kevesebbet fogyaszt???

EP45 DS3, E8400 E0 (3,78 GHz), OCZ reaper 4GB kit (5-5-5-12 (1120 MHz)), Zotac GTX 260, OCZ 500W-táp Razer DeathAdder v2 (3500dpi), Logitech G35, LG flatron 22' 1080p .

(#11400) CSiMi_ válasza zoo8800 (#11398) üzenetére


CSiMi_
tag

Nem tudom mennyire hülyeség, de itt a prohardveren (asszem a gta4 topicban, és az Intel Core 2 Quad - Yorkfield topicban is) azt olvastam, hogy nagyon sokat számít, nekem ezen a téren nincs sok tapasztalatom, mert eddig gagyi AMD-m volt. De az amit tudok, hogy ez-az E8400 K.rvajó

EP45 DS3, E8400 E0 (3,78 GHz), OCZ reaper 4GB kit (5-5-5-12 (1120 MHz)), Zotac GTX 260, OCZ 500W-táp Razer DeathAdder v2 (3500dpi), Logitech G35, LG flatron 22' 1080p .

Útvonal

Fórumok  »  Processzorok, tuning  »  Tuning kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.