Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• fokukac

nagyúr

válasz Boyfish #136 üzenetére

nincs odaírva, de 99% hogy vruttó ár...

egyébként ha már média, én a kertévéken vagyok teljesen kiakadva, az, hogy 2-3 millióan nézik a valóságsókat meg győzikét :O, meg százezrek küldenek emeltdíjas esemest, hogy melyik szereplő essen ki, vagy maradjon benn, szóval ez siralmas, és ezek után már szvsz semmin se lepődjünk meg... :(

[Szerkesztve]

• fokukac

nagyúr

válasz Boyfish #134 üzenetére

a fogyás ellen annyit tehetsz, hogy megbeszéled az asszonnyal, hogy csináltok 5 gyereket.... :D

------
    média :
    a buta embereket irányíthatja a média.
    az okosakat nem, mert az okosak sokmindent olvasnak / néznek

s ma már itt az internet is, s az internetet nem lehet szabályozni.... ;)
    (én gyerekkorom óta nem nézek tévét, mert minek? :U)

de ez már kicsit messze van Trianontólll ;)

[Szerkesztve]

• fokukac

nagyúr

válasz Boyfish #132 üzenetére

közben szerkesztettem. vagy arra gondolsz, hogy az erdmény mutatja, hogy a rendszer rossz?
    hát lehet, hogy rossz, de ennél jobb rendszert sajnos még nem ismerünk... mit szeretnél? ideál- kommunizmust? falansztert? kibucot? ahol mindenki egyenlő, senkinek nincs semmije, viszont mindenkinek van mindene, és mindenki szereti egymást? Nos, ilyen nincs és soha nem is lesz... :U

--------------------------------

Ui. még egy valami. a népesség fogyásához.
    nagyon jelentősen változtak a szerepek a családban. Különösen a nők szerepe. Ma már a nőknek van önálló akaratuk, ők egyenlők akarnak lenni a férfiakkal. és ehhez az egyenlő pénz is kell. ezért inkább a karriert választják, és sokan nem akarnak családanyák lenni, vagy úgy érzik, nicns rá lehetőségük. Sokkal később szülnek a nők, mint 20-30-50 éve.
    ezt is vedd bele a népességfogyásba.
    Továbbá a vallásosság és a vallási dogmák elfogadásának a csökkenését is.

és minden ''modern'' országban lezajlottak ezek a folyamatok, ez nem véletlen.

-------------------------

és hogy a társadalom hogy fejlődik? hülyén. és miért? mert divat az unintelligencia. mert a szülők nem foglalkoznak a csemetéjükkel. ezért.

[Szerkesztve]

• fokukac

nagyúr

válasz Boyfish #129 üzenetére

nézd, én is majdnem történész lettem, csak aztán felvettek a közgázra... ;)

viszont, amit abszolút nem értek, az az, hogy miért kell alapvetően így, ilyen pesszimistán és ilyen összeesküvés-elmélet szerűen hozzáállni a mai világgazdasági folyamatokhoz... :F
    a globalizáció egy természetes folyamat, és a technikai fejlődéssel áll összhangban. már Nagy Sándor hódításai is a globalizációt jelezték... ;)

a globalizációt lehet kritizálni, de megállítani nem, mert az életünk része, interneten vitatkozunk, információkat szerzünk, mobilon telefonálunk, ugyanígy áramolhat a tőke is oda, ahol vonzó feltételeket talál. Az igaz, hogy ez okozhat gazdasági problémákat (valutaválságot pl.) de ezekért általában a gazdaságpolitika a fő felelős, és nem a tőke....

''sak azzal tudja magát fenntartani a rendszer, ha újabb és újabb fejlesztésekkel ráveszik az embereket a vásárlásra, azonban ez a rendszer felzabálja saját magát! Egyszerűen túlpörög! Képtelenség lesz mindent megvennie egy elöregedő, nem dolgozó, és egyre kisebb bevétellel rendelkező társadalomnak!
    Ez a rendszer elérte Európát, és globálissá vált! Ennek mi lesz a megoldása?''

nem akarlak kiábrándítani, de ez a rendszer nem most alakult, ki, hanem már réges rég....
    gyakorlatilag onnantól kezdve, hogy megszűnt az önellátó gazdálkodás (tehát, hogy egy gazdálkodó jobbágycsalád többet tudott termelni mint amennyit megeszik) s így kevesebb mezőgazdasági munkaerőre volt szükség, s elkezdett nőni a városi népesség, kialakult az ipar, a céhek, később a manufaktúrák, és mind-mind olyan dolgokat gyártott, és olyan dolgokkal kereskedett, amire az embereknek addig nem is volt szükségük, de ahogy megjelentek az új dolgok, megvették őket, és használták is, és mindenkinek jobb volt...

ugyanez van ma is, csak a fejlődés felgyorsult. az igaz, hgoy a tempó már túl gyors, a termék-életciklusok túl rövidek, és sok gyár arra megy, hogy dobd ki a régit... ez nem jó dolog, mert nem túl környezetbarát. Ez ellen csak úgy tudsz védekezni, hogy fölösleges dolgot nem veszel meg, de ez már másik kérdés.

'' nemzetgazdaságokat pont a határokat nem figyelembe vevő tőke teszi tönkre, és ez a kapitalizmus csapdája! Így nem jut pénz arra, hogy finanszírozzák a nyugdij- és oktatásrendszert, a szociális háló szűkül, és kialakul a gazdaság és a politika szétválasztódása, ami a legnagyobb baj, de ez nem ide tartozik!''

ezt sem értem. 1. most a tőkével van bajod? mi köze a tőkének a szociális hálóhoz? :U
    vannak ugye a gazdasági vállalkozások (amikhez kell a tőke), és ezek a vállalkozások vmilyen tevékenységet folytatnak, bevételt, s ezáltal nyereséget termelnek. optimális esetben ezután a nyereség után fizetnek adót is. Sőt, foglalkoztatnak embereket is, akik után szintén fizetik az adókat és a járulékokat.
    Az állam meg áll a másik oldalon, és ezekből az adókból és járulékokból próbálja fentartani az állami rendszereket. Ha a gazdaság rosszul megy, illetve, ha a társadalom előregedik és egyre kevesebb munkavállalaó adóbefizetéseiből kell egyre több nyugdíjast v. inaktívat eltartani, az egy szomorú dolog, de ez van. Meg kell reformálni a rendszert, ki kell tolni a nyugdíjkorhatárt, stb.

A szociális háló is szűkülhet, hiszen a útl gondoskodó állam, ami NY-Európában kialakult a múlt század második felében, csak egy igen erősen növekvő gazdaság, és egészséges korfájú társadalom mellett finanszírozható. Ezen kívül el is kényelmesíti a polgárokat, akik elvárják, hgoy az állam gondoskodjon róluk, és nem ők akarnak magukon segíeni... ezt hívják úgy, hogy ''tanult gyámoltalanság''. ERgo találni kell valami kényes egyensúlyt az állami gondoskodás mértéke és a fenntarthatóság, finanszírozhatóság között.

Az oktatási problémát meg nem tudom, honnan veszed? azért mert voltak egyetemi átszervezések németországban? na bumm.
    voltunk Berlinben 2003 decemberében, a diákok éppen tüntettek. odementünk hozzájuk, összehaverkodtunk velük, megkérdeztük, hogy miért is tüntetnek? aztán kiderült, hogy azért, mert megszüntetnek és összevnnak bizonyos bölcsész-szakokat, mint pl. a mongolisztikát (legalábbis a tüntetők ezt mondták), ami gondolom roppant fontos... és félévente 50 €-t is kellene fizetniük tandíjként, ami szerintem nevetséges összeg..... na mindegy, ők ezért tüntettek. de ennek ellenére nem hiszem, hogy összeomlana az oktatásügy az EU-ban.

[Szerkesztve]

• Boyfish

senior tag

válasz Boyfish #129 üzenetére

ennél a mondatnál kimaradt egy szó
    Érdekes, sőt nem számít az ok, csak az eredmény, vagyis a rendszer rossz, és ezt a társadalom is megmutatja!

• fokukac

nagyúr

válasz Boyfish #125 üzenetére

1. akkor legyen bevándorlási probléma.

2. tőke : a Mercedes a DaimlerChrysler leányvállalata, 1999-ben egyesült a Daimler és a Chrysler. tehát ez egy nagy amerikai-német cég. az, hogy esetleg más is tulajdonos még, az egyáltalán nem baj, kapitalizmus van, tök mindeg,y kié a tulajdon... (legalábbis nekünk)

és hogy kiviszi a profitját? vigye. lehet, hogy ez új, de a tulajdonosok célja a profit. s ha a tulaj külföldi, akkor kiviszi. vigye csak ki, szíve joga.... nem tudom, Neked ez miért fáj...

a demográfiai problémákról én is írtam, ez van.

Japán meg 10 évig volt az ún. ''likviditási csapdában'', de most az elmúlt 1-2 évben végre kilábalt belőle, ismét 3 % körüli növekedés van, és ez jó hír.
    ( félreértések elkerülése végett : a likviditási csapda nem azt jelenti, hogy nincs pénz, azaz likviditási probléma van, hanem azt jelenti, hogy a IS-LM rendszerben az LM görbe vízszintes, ezért a monetáris politika nem képes hatni a gazdaság teljesítményére.
    Japánban a 90-es évek elején kipukkant az ingatlan- és tőzsdelufi, és ez meginogtatta az egész bankrendszert. Ezt kellett konszolidálni, de ez a hagyományos japán gazdasági rendszer megingásával járt. (A japán gazdaság hagyományos egységei az ún. keirecuk, olyan ipari-kereskedelmi-pénzügyi konglomerátumok, amelyek egyszerre foglalkoznak sokféle tevékenységgel, hagyományosan bizonyos családok tulajdonában és irányítása alatt állnak, és hagyományosan életfogytik foglalkoztatják alkalmazottaikat, illetve azok családtagjait. Ez a keirecu rendszer kezdett átalakulni, és ez megingatta a japánok jövőbe vetett bizalmát, és ezért költöttek kevesebbet)

Japánban egyáltalán nem csökkent a vásárlóerő, viszont olyan magas volt a megtakarítási hajlandóság, hogy az emberek az istenért sem akarták elkölteni a pénzüket. Ilyenkor a monetáris poltika a kamatok csökkentésével serkentheit a gazdaságot, de egy bizonyos szinten túl már nem hat. Japánban ez volt, gyakorlatilag 0% volt sok-sok éven át a kamat, hogy az emberek inkább fogyasszanak, de ők ezt mégsem tették, hanem mindent megtakarítottak. Ez egy ilyen nép, ilyen mentalitás)

''Az Euró pedig taccsra vágta a márkával európa kereskedelmi hasznát lefölöző német gazdaságot, így itt csúcsosodtak ki a problémák!''

nem vágott taccsra semmit, hanem kiszámíthatóvá tette a kereskedelmet, megszűntek az árfolyam állandó ingadozásából származó problémák (lásd az európai pénzügyi rendszereket a Werner-tervtől a ''valutakígyón'' és az ERM I.-II.-n át az euró bevezetéséig) és megszűntek a tranzakciós, átváltási költségek is.
    Gazdaságkutató intézetek szerint több százalékpontos gazdasági növekedést hozott az euró bevezetése. Pontosabban fogalmazva, a 2001 és 2004 közötti recessziós időszak azért nem hozott tényleges sokszázalékos fájdalmas recessziót, mert akkor vezették be az eurót, és ennek jótékony hatása a nullszaldó közelében tartotta a gazdaságokat.

és még valami, nincs olyan, hogy ''európa kereskedelmi haszna'' - egymás között korlátlanul kereskedhetnek az EU-tagállamok, és élvezhetik az ebből származó kölcsönös előnyöket. az egész szervezet pont ezért jött létre.
    Az ''EU kereskedelmi haszna'' kifejezés az EU és a világgazdaság más résztvevpi közötti kereskedelemre használható. Itt gondot okoz az euró hirtelen erősödése (hisz' ez visszaveti az exportot ) de tudtommal ennek ellenére sem deficites az EU egészének a külkereskedelme.

• fokukac

nagyúr

válasz Boyfish #83 üzenetére

Az EU gazdasága nem pokolian ingatag. Igaz, az elmúlt néhány évben lelassult a gazdasági növekedés, gyakorlatilag a nulla szintjére, de tartós recesszió nem volt, szintentartás van....

''A szerződés hibái, a mezőgazdasági és kisebbségi problémák megoldatlansága az EU-n belül,'' milyen hibái?
    milyen kisebbségi problémák? a jelenlegi Eu-ban nincsenek kisebbségi problémák, csak baszkföldön... van x darab hivatalos nyelv, mindenki azt használja, amelyiket tudja, a határok megszűntek... mit akarsz még??

''Az amerikai tőke ereje'' - mije? :F csak úgy elmondanám, hogy az európai tőke sokkal erősebb, mint az amerikai. Ha megnézed a fizetési mérleg-statisztikákat, akkor azt láthatod, hogy az amerikai fizetési mérleg majdnem mindig deficites volt az elmúlt 15-20 évben, az eurozónáé meg majdnem mindig többletben volt. Ez a többlet az elmúlt években írtó nagy méreteket öltött, és pontosan ezért erősödött nagyon gyorsan és jelentősen az euró. 2001-ben volt olyan, hogy 1 euró 0,83 dollárt ért, ma ez az átváltási arány 1,35. Ez pontosan jelzi Európa erejét. és a tőkeáramlások irányát.

A világgazdaságot ma leginkább az jellemzi, hogy Ázsia termel, Amerika fogyaszt, Európa és Japán pedig adja ehhez a tőkét. :U

- a német gazdaság hezitálása pontosan jól levezethető a német egység azonnali, drasztikus és gazdaságilag irracionális lebonyolításából. K-németország sokkal jobbna járt volna, ha még egy évtizedig külön marad, legalább a valutáját tekintve, de í]y, hogy egyik napról a másikra 1:1 arányban bevezették a nyugatnémet márkát, a fizetések elérték a nyugatnémet 75-80%-át úgy, hogy a termelékenység a harmada maradt, szóval k-németország ezzel elvágta magától a szerves fejlődés lehetőségét. senki nem megy oda magától befektetni, mert ugyanazt olcsóbban megkapja az Odera túloldalán... s az egységes németország azóta is ettől szenved. Meg a túl gondoskdó jóléti állam fenntartási költségeitől. De ez egy másik kérdés.

és hogy a németek kilépnének??? :F
    A német gazdaság teljesen beágyazódott az EU-ba az elmúlt 48 évben. ha nem lett volna EU ( ill. korábbak EGK) akkor külön-külön egyik nyugati állam sem érte volna el ezt a fejlettségi színvonalat, tehát egyik sem tekinthető semmilyen tekintetben vesztesnek.
    ez eg yutópia, hogy a németek kilépnének, én nem tudom, hogy honnan vesztek ilyeneket.... :(

persze mindezekkel együtt az EU-nak sok problémával kell szembenéznie. ad1 meg kell reformálni az irányítást, és le kell építeni a túlszabályozást.
    ad 2. szembe kell nézni az előregedő társadalom problémájával és a jóléti rendszerek fenntarthatatlanságával

[Szerkesztve]

• anaqer

veterán

válasz Boyfish #109 üzenetére

Ha már filozofálgatni akarsz, itt egy gyöngyszem a szániról... :)

''Mi történik, amikor a Mindent Elsöprõ Erõ találkozik a Leküzdhetetlen Akadállyal?'' (Bővebben: link - valahol a közepén)

• finest

addikt

válasz Boyfish #107 üzenetére

Sosem lesz egységes nyelv. Pl. miért nem nyomul az EU mondjuk az IDO bevezetésével? -Még csak kérdésként sem merült fel az eszperantisták részéről. Pedig az legalább az indoeurópai nyelveseknek bejönne, oszt mégsem.

• finest

addikt

válasz Boyfish #99 üzenetére

Ezek mind utópiák, szerencsére. -A Szép új világ is (Aldous Huxley, nekem tetszett nagyon, takán az említett 3 közül a legjobban.)

Desmond Morris azt mondja, h a nyelv az, ami igazán rasszokra bontja az emberiséget, ti. az azonos nyelvet beszélő családokhoz képest, a többnyelvű családok száma elenyésző. A párválasztás javarészt az azonos nyelvet beszélőkre korlátozódik...

• Hörmann

tag

válasz Boyfish #96 üzenetére

Ez köztudott. A nyugat-eupai hegemóniára törő Franciaországnak nem volt érdeke egy erős Monarchia. A Monarchiát szét kellett darabolni és a sok kis népnek ellensúlyt kellett képeznie Ausztriával és Magyarországgal szemben, majd megerősödve fokozatosan gyengíteni a két országot. Ezt tökéletesen látták a Franciák és sikerült is nekik egészen a második világháborúig, amikor újra összeállt a tengely. Érdekekről volt szó, ami akkor területi viszonylatban mutatkozozz meg, ma inkább gazdaságiban. Rájöttek, hogy kisebb ezzela macera és jobban is jövedelmez. Megvenni az elitet, kifizetni őket, hogy szabadon privatizálhassanak, cserébe az ominózus tál lencséért és a ''jogszerűen'' elvitt javakkal és anyagi eszközökkel irányítható a sajtó, nyugton tartható a közvélemény és folytatható a ''gyarmatosítás''. Nincs ez másképpen Kongóban és Irakban sem. :)

Régi recept és biztosítja az amiknak a kellő számű Cadillecet cuhause. Na minden jót. :C

• Gabró

tag

válasz Boyfish #90 üzenetére

Az csakis az emberektől (neveltetés) függ, milyen lesz a társadalom. Szerintem most sem a legjobb kezekben van az irányítás. Nem az erkölcsök alpján használják fel a hatalmukat. Viszont, ha egyszer lesz neked valamekkora hatalmad, bármekkora is, te tehetsz egy lépést a ''jobb világ felé'' A világ már most is igazságtalan sajnos. De ez jó kérdés: lehet-e mindenkinek igaza? Élhet mindenki jól?

• finest

addikt

válasz Boyfish #70 üzenetére

Erre a lépcsőfokra befizetek...és melyik lesz a közös nyelv, komolyan el tood képzelni a gyökértelen embert??? (Ajánlom figyelmedbe: Szép új világ, 1984, Gépnarancs, csak három a klassszikusok közül) - Júj!

-Amúgy elég jól védett a magyar, Franciaországon kívül nem tudom, h lenne még egy érvényes ''nyelvtörvény'' az EU-ban.-

• Gabró

tag

Igen szerintem is (mármint amit az ''egyesült emberről'' írtál, bár ez még nagyon messze van). Szerintem köztünk van egy kis világnézeti eltérés. Én most is elsősorban ember, és csak másodsorban vagyok magyar. Engem nem hiszem, hogy zavarna, hogy épp a világnak, melyik részén élek. (még sajnos nem volt szerencsém kipróbálni). Nekem valóban nem annyira fontosak a gyökerek.

• Vitus

őstag

Ez igaz. És ha ilyeneken szomorkodunk ahelyett, hogy a jövőnket alapozznánk meg akkor ez egységes világban mi leszünk azok akik eltünnek jelentéktelen kis porszemként és viszont látásra. :D

• fokukac

nagyúr

nyugi!
    ismerve a magyar népesség nyelvtanulási hajlandóságát, ez a veszély egyelőre nem fenyeget... ;]

• fokukac

nagyúr

válasz Boyfish #63 üzenetére

ne fárasszatok már. az EU egy jó dolog.
    főként gazdasági szervezet, amely egyben politikai szövetséget is jelent. A lényege a négy szavadság elve, a személyek, az áruk, tőke és a szolgáltatások szabad mozgása. Ezáltal létrejön egy nagy, egységes és zárt piac, ami a fejlődés motorja.

Ezen kívül az EU a fejletlen régióit támogatja. Nekünk ez is jó, mert mi ilyenek vagyunk.

és főként azért kellett csatlakoznunk EU-hoz, mert ezer szállal kötődünk hozzá. a külkereskedelmünk közel 75-80 %-át bonyolítjuk az EU-val, és ez jó.
    és, hogy mennyire a külkereskedelemből él a mi kis országunk : a GDP-nk kb 75 milliárd €.
    ehhez képest az exportunk 44,06 milliárd €, az importunk 7,91 milliárd €.

Ha kis országunk kimaradt volna az EU-ból, és az EU tényleg úgy kezelte volna, mint egy kívülálló, harmadik országot, akkor sokkal visszább lennénk most minden téren.

• Gabró

tag

válasz Boyfish #60 üzenetére

Ezt nem értem pontosan..... Meddig lesz magyar a Kárpát-medencében? Szerintem Magyarország ''bukása'' nem fenyeget.

Aktív témák