Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• addikt

válasz Dare2Live #16202 üzenetére

Nekem ez sem annyira logikus. (= semennyire)

Az egész egy mítoszra épül, hogy USA-nak ez drága. De alapvetően aprópénz, amit Europa védelmére költ. Cserébe függőségi viszonyban van tőle a fél fejlett világ, annak minden soft powerjével együtt. Békeidőben (értsd: kb 70 év az elmúlt 75 évből) ez annyit jelent, hogy fenntart néhány támaszpontot és állomásoztat pár 10ezer katonát itt. Amit amúgy is megtenne, mert a világ minden részén fenntart támaszpontokat és állomásoztat katonákat is. Ez már az Europai F16 meg F35-ös megrendelésekből bőven megtérül.
    Háborús időkben meg most ráköltött Ukrajnára évi 30-40 milliárd dollárt? Aminek 80% egyébként hazai hadiipari megrendelés volt, vagy pedig leselejtezett és kidobásra ítélt eszközök postázása. Nagyon max néhány 10 milliárd dollárba kerülhetett neki eddig az egész háború(de az is lehet, hogy kb nullán van a multiplikátor hatásokkal együtt) cserébe kb lefelezte Oroszország hadi potenciálját. Ennél jobb ár/érték még a világon nem volt. És itt sírnak, hogy mibe került nekik. Teljesen alaptalan. Közben Europa tényszerűen többet költött az egészre és akkor a drágább energia és egyéb hatásokat nem is számoltam.
    Egyszerűen azért nem logikus az egész, mert már az alap felvetés sem igaz.

Én nem értem, hogy az USA-nak miért jó, hogy megspórolja Europán a hadiköltségvetésük max 5%-t. Cserébe Europa függetlenedik tőle katonailag, politikailag, saját hadiipart épít stb. A világon nincs még egy ország, aki sajnálná az évi GDPjének az 1 ezrelékét arra költeni, hogy egy fél kontinenst függőségi viszonyban tartson, de ők tudják. :D

Ez a baj a Magával, meg az összes populista lóf@sszal. Hogy mondanak valami f@szságot, ami eleve maximum egy jól hangzó féligazság és abból levezetnek még nagyobb kreténségeket és addig ordítják, amíg az amúgy tájékozott közönség is csendben átveszi a kiinduló pontot és már eleve a téves felvetés alapján vitázik.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés