Hirdetés

2024. június 23., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-08 12:00:40

LOGOUT.hu

Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#6901) pyxis válasza powerwade (#6894) üzenetére


pyxis
csendes tag

szerintem az elmúlt hónapban vag ötször jutott eszembe hogy kéne neki egy saját topik, azt bárki meg tudja csinálni, vagy kell hozzá valami szenioritás? :)

(#6902) bandus válasza pyxis (#6901) üzenetére


bandus
veterán

bárki, go ahead... :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#6903) pictigjis válasza j0k3r! (#6898) üzenetére


pictigjis
senior tag

nekem se nagyon viszket a tenyerem

olyat lehet, hogy az idei tbsz-re csak casht utalok be, es majd kesobb veszek belole valamit? lehet, hogy hulye kerdes, de meg sosem csinaltam ilyet/gondolkoztam el rajta

(#6904) PredatorZoli válasza pictigjis (#6903) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

lehet

(#6905) nort_on válasza pictigjis (#6903) üzenetére


nort_on
senior tag

Persze, lehet. Inkább most, mint januárban.

(#6906) PredatorZoli válasza nort_on (#6905) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

Úgy érdemes hogy most befizeti, megvárja míg emelkedik 30%-ot a tőzsde, aztán befekteti ;]

(#6907) pictigjis válasza PredatorZoli (#6906) üzenetére


pictigjis
senior tag

latom, a karacsony a szokasosnal is optimistabba tett :) nekem csak az lenne a lenyeg, hogy ott legyen a penz, a valaszt koszi

(#6908) nort_on


nort_on
senior tag

Én is elég jó évet zárok, szokásos 1% HUF (PMÁP), 2021-es és 2022-es TBSZ-eken meg BTC+ETH volt/van, (2022 novemberi és 2023 januári vásárlások, 2x). 2023-ra július végén sikerült látható összeget tenni, amikor nyílt az IBKR TBSZ, azt is főleg a kriptó vitte (BTC), meg a D5BK (+15%), és DTLA (+10%), összességében 5 hónap alatt 16,56% (évesített 39,74%).

(#6909) avl válasza PredatorZoli (#6904) üzenetére


avl
senior tag

korabban emlekszem celnak irtad, hogy evente TBSZ-eken ~ ugyanannyi legyen (en kritizaltam akkor is, mert szerintem a sok év alatt "lehet" eltolodas, pl. reszkivetek egyenlötlensege miatt)

ezt most is igy latod még ?

ha pl. most van cash, csak azert, hogy egyenlöen legyenek nem tenned idei TBSZ-re, hanem jövöre, ha ez kell a ~ ugyanannyihoz ?

(#6910) Ixion77 válasza j0k3r! (#6898) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

A chartokra ránézve teljesen egyértelmű hogy erősen túlvett a piac. Nem csak az emelkedő hetek számát tekintve, de a növekedés mértékét és szélességét is. Az piacon óriási, és nagyon ellentétes erők vannak jelen egyszerre. Egyrészt ez az emelkedés olyan volt, ami történelmi távlatokban is ritka, és jellemzően óriási további emelkedés követi. Másrészt a kötvénypiaci inverzió még sosem tévedett, így a recessziónak inkább az időpontja és mértéke kérdéses, semmint a bekövetkezése. Az meg mégiscsak fura lenne, ha recesszióban rallyznánk. (Bár én lassan már azon se lepődnék meg. Csupán nem érteném :) )

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#6911) bandus válasza Ixion77 (#6910) üzenetére


bandus
veterán

" a recessziónak inkább az időpontja és mértéke kérdéses, semmint a bekövetkezése."

ez a mondat bármely időpillanatban helytálló :) nyilván lesz recesszió, csak kérdés, hogy meddig kell még várnod :D

[ Szerkesztve ]

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#6912) j0k3r! válasza Ixion77 (#6910) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Az a fránya választási év :) Bármit el tudok képzelni, viszont abban biztos vagyok, hogy mind fiskális, mind monetáris részről minden el lesz követve annak érdekében, hogy tőzsdei ATH környékén szavazzon a nép.

#6911 bandus: +1 :)

[ Szerkesztve ]

some men just wanna watch the world burn...

(#6913) PredatorZoli válasza avl (#6909) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

Igen, ezt továbbra is fontosnak tartom.
Ez miatt nem kell cashben ülni, ugyanis be lehet tenni az adott évire, és a következő 5 éves TBSz ciklusban ki lehet egyenlíteni, akár úgy hogy egy adott mennyiségeket "átvisz" az ember a lejáró TBSz-ről a következőre (TBSz lejárta előtt pár dolgot elad, azt részkivéttel kisvesz, és a kövi évi TBSZ-re betesz). Ez IB-n annyira már nem is költséges.

(#6914) PredatorZoli válasza Ixion77 (#6910) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

Érdemi recesszió most biztosan nem lesz. Az infláció legyőzésével már készen vannak, így a recesszió legapróbb előjelére is 0-ra vághatják a kamatokat, óriásit rugva ezzel a gazdaságon.
Ez a mostani helyzet most merőben más mint a korábbi historikus esetek. Ez egy nagyon speciális inflációs ciklus volt, így az egész sztory lefutása is egyedi lesz.

(#6915) Ixion77 válasza PredatorZoli (#6914) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

Abban biztosan igazad van, hogy a mostani helyzet különleges. Nagy kérdés, hogy a gazdasági ciklusok működnek-e még, illetve ha igen, akkor meddig tudják megakadályozni hogy az aktuális ciklus véget érjen. A gazdasági mutatók szerint már a Covid előtt a mostani ciklus végéhez közeledtünk. Aztán jött az óriási stimulus, amivel megpróbálták a szőnyeg alá söpörni a tényt, hogy a lezárások mekkora csapást mértek a gazdaságra. Ez egy ideig sikerült, de persze infláció lett az eredménye. Most az infláció múlóban (egy évre), viszont nincs növekedés. Erre majd nyilván jön a következő óriási stimulus, aztán újra és újra - miközben valós termelékenyégi, gazdasági növekedés nincs. Fene tudja meddig lehet ezt csinálni. De a józan ész azt diktálná, hogy egyszer véget kell érjen a buli. Jelenleg valahogy senkit sem zavar pl. az a tény, hogy az USA államadósság számszerűen bizonyíthatóan visszafizethetetlen. Ha már úgyis az, lehet a végtelenségig növelni :F

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#6916) julius666


julius666
addikt

Hogy lehet ide táblázatot beszúrni? Forráskód szerkesztővel szemetet ad. :(((

[ Szerkesztve ]

(#6917) j0k3r! válasza Ixion77 (#6915) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Jól írod, szerintem is különleges a mostani helyzet. Egy recesszió során megtisztul a gazdaság, a kevésbé hatékony, kártékony szereplők eltűnnek és a helyükre újak kerülnek, ami jobb minden szinten (még a munkavállalónak is). Ha úgy nézzük, hogy 2020 recesszió volt és azóta új gazdasági ciklus van, akkor arra ez egyátalán nem volt igaz. Sőt, pont hogy boldog-boldogtalant stimuláltak ész nélkül. A mai napig lehet olvasni, hogy olyan szereplők vettek fel évekig kormányzati pénzeket, akik nem is voltak jogosultak rá, maximum valami trükközéssel csak. Ezek után csak most indultak el a hatósági nyomozások közel 2 évvel később. Akkoriban a döntéshozók először lőttek, utána kérdeznek elvet vallották, mert gyorsan kellett cselekedni. Itthoni vizekre evezve: miért is kell még mindig kamatstop, ha amúgy dübörög az "új" konjunktúra? Az viszont igaz, hogy amíg felszívja a piac a kibocsájtott USA államkötvényeket, addig lehet tolni orrvérzésig a fiskális stimulációt (ezzel párhuzamosan brutális deficitet), ami miatt pozitívba billen a GDP, tehát papíron nincs recesszió (GDI már mást mutat(na), de az nincs a címlapokon). Plusz az sem árt, ha kicsit machinálnak az infláció számítással, mint legutóbb az egészségügyi biztosításoknál (KSH remélem figyel)

[ Szerkesztve ]

some men just wanna watch the world burn...

(#6918) Ringman válasza j0k3r! (#6917) üzenetére


Ringman
nagyúr

a kevésbé hatékony, kártékony szereplők eltűnnek és a helyükre újak kerülnek, ami jobb minden szinten


helyette mindenkit lélegeztetőgépre kötöttek, szerintem végérvényesen bebizonyosodott, hogy nincs trickle-down, csak a lobbisták (és a bennfentes kereskedők) járnak jól. (aztán meg stockbuyback lesz belőle pár éven belül)

#6916 julius666
szerintem csak printscreenként.

(#6919) Vision válasza j0k3r! (#6917) üzenetére


Vision
veterán

Egy recesszió során megtisztul a gazdaság, a kevésbé hatékony, kártékony szereplők eltűnnek és a helyükre újak kerülnek...

Ez a vegytiszta tankönyvi eset, a valóságban meg az van, hogy a tőkeerős multik általában átvészelik, a kisebbek elhullanak. Így tovább erősödnek a monopóliumok, csökken a foglalkoztatottság, nő a tőkekoncentráció, ezáltal a jövedelmi különbségek, és nő a holtteher veszteség.

(#6920) Drizzt


Drizzt
nagyúr

Nekem elég széles forgatókönyvek vannak a fejemben(probability):
- Gazdasági földbeállás és defláció. 15%
- Vagy enyhe gazdasági növekedés és rebound infláció. 35%
- Vagy a szokásos bullshit economy tovább vergődik - látszatra száll -, ami az elmúlt ciklusban volt. 50%

I am having fun staying poor.

(#6921) PredatorZoli


PredatorZoli
senior tag

Ne felejtsétek hogy mindig el lehetett mondani hogy rengeteg féle kockázat van és ettől ettől és amattól is jöhet összeomlás és világválság, de a gyakorlat azt mutatta, hogy a félnivalóknak csupán egy kis töredéke okozott valódi problémát/megborulást továbbá az esetek döntő többségében nem is az okozta a bajt amiről előre azt gondolták hanem valami előre nem látott váratlan amire nem igazán lehetett számítani.
Ebből adódóan szerintem kár összeomlásokra apellálni.

[ Szerkesztve ]

(#6922) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

Jo lenne egy Milei MO-ra is

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#6923) Ringman


Ringman
nagyúr

munkabér-eloszlás Mo-n: [link]

(#6924) User_2 válasza Oppenheimer (#6922) üzenetére


User_2
tag

faßt
így beszél az aki nem akarja, hogy bárki is megszólja kinek és mennyiért adja el a vízet mindenki más földje alól.

(#6925) Oppenheimer válasza Ringman (#6923) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Jo kis abra, kar hogy 1M folott nincs tovabb reszletezve. Elotte vettek a faradtsagot 0.2 magas oszlophoz is, szoval legalabb egy 100k-s gradualitassal lehetne folytatni amig legalabb 0.2-ig le nem csokken az oszlopok magassaga.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#6926) Oppenheimer válasza User_2 (#6924) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Wat | Know Your Meme

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#6927) aAron_ válasza Oppenheimer (#6922) üzenetére


aAron_
őstag

Üdítő volt olvasni.

What is your ikigai?

(#6928) Drizzt válasza Oppenheimer (#6925) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Lehetne, de ha megnézed az adatforrást, akkor látni fogod, hogy maga az MNB nem adott arról ki granulárisabb adatot. Az az ábra simán gyakorlatilag az egyik MNB-snek az átdesignolása.

I am having fun staying poor.

(#6929) Ringman válasza Oppenheimer (#6925) üzenetére


Ringman
nagyúr

igen + az kéne még, hogy meglegyen a "piaci" és az állami/önkormányzati alkalmazottak - közalkalmazottak bontása, abból kb látható lenne, hogy mennyire durván megy zsebbe a lóvé - kiugró az ábrán a minimálbér és a gar. bérminimum mértéke a skálán

a 7% 1m fölötti br. bér meglepett.

(#6930) Oppenheimer válasza Ringman (#6929) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Engem nem lepett meg, van ennyi ertelmisegi Budapesten.
Ha nem lenne sok jol kereso, nem lennenek peldaul az ingatlanarak ilyen magasan.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#6931) j0k3r! válasza Oppenheimer (#6922) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Jó gondolatok :) A baj az, hogy amíg itthon nem hal ki (szó szerint) az utolsó generáció is, aki még a Kádár korszakban nőtt fel, és a paternalista államtól várja állandóan a megmentést/segítséget, addig erre esély nincs itthon. Majd 15-20 év múlva visszatérhetünk a kérdésre, addig nagyjából a mostani rendszerhez kell alkalmazkodni.

some men just wanna watch the world burn...

(#6932) j0k3r! válasza PredatorZoli (#6921) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Szerintem itt összemosol két dolgot: a súlytalan világvége váró cikkeket, amiknek maximum pszichológiai hatása van a rajongói bázisra, és a valós gazdasági mutatókat, amelyek tények. Amikor mi itt páran óvatosabbak vagyunk a jövővel kapcsolatban, akkor soha sem Kiyosaki féle "jaj összeomlunk, mindenki vegyen aranyrudat" típusú cikkek/tweetek alapján mondjuk, hanem gazdasági adatok alapján, és ez nagy különbség (szerintem).

Ott van például az invertált hozamgörbe. Persze lehet rá mondani, hogy ez most téved, meg hasonlók, de azt látni kell, hogy akár téved, akár nem, ez nem csak egy szalagcím valamelyik újság címlapján, hanem egy tényleges szembeszél a komplett amerikai bankrendszernek, aminek tényleges (!) hatása van a hitelezésre. Vagy ott van a múltkor említett LEI, amit szintén nem világvége váró tweet-ekből számolnak, hanem hivatalos makrogazdasági adatokból.

Black swan-ből adódó összeomlásra kár apellálni, ezzel egyetértek, de amikor egyre több jel mutat arra, hogy jön valami lassulás (nem összeomlás!), akkor azt igény szerint érdemes lehet fél szemmel figyelni. Szerintem te a stratégiádból adódóan (forever buy&hold) immunis kell, hogy legyél ezekre a jelekre, de nem mindenki csinálja így, és ezt fogadjuk már el.

[ Szerkesztve ]

some men just wanna watch the world burn...

(#6933) korcsi válasza Oppenheimer (#6930) üzenetére


korcsi
veterán

A fővároson kívűl se értelmiségi, se "magas" bér, hej, de nyitottan gondolkozunk...

referencia 5700(XT) plexi ARGB-s blokk eladó!

(#6934) Oppenheimer válasza korcsi (#6933) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Szerinted nem tudom hogy barmelyik varosban lehetnek magas jovedelmu polgarok? Es akkor mivan ha vannak? Szerinted ok adjak az 1M+ jovedelmuek gerincet? Utalom mikor ilyen demagog hulyeseggel kotekszik valaki. Nem sikerult megertened amit irtam, viszont sikerult valami frusztraciod kivetitened ide.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#6935) aAron_ válasza j0k3r! (#6932) üzenetére


aAron_
őstag

Ezeket a jeleket mindenki látja, tehát be vannak árazva. Akkor mégis mi értelme velük ennyit foglalkozni?

What is your ikigai?

(#6936) PredatorZoli válasza aAron_ (#6935) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

Ha jól tudom itt már erről volt szó, és valami olyan lett rá mondva, hogy egyesek szerint nincs minden beárazva és a tőzsdei árazás sok esetben hibás.

(#6937) j0k3r! válasza aAron_ (#6935) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Igen, be vannak árazva. 2000-ben, meg 2007-ben is milyen jól beárazta a fenti 2 jelet a piac :)

Én viszont most átváltok read only-ba egy ideig, nem gondoltam, hogy ennyi embert zavarok a beírásokkal. Peace.

some men just wanna watch the world burn...

(#6938) buherton válasza j0k3r! (#6931) üzenetére


buherton
őstag

A baj az, hogy amíg itthon nem hal ki (szó szerint) az utolsó generáció is, aki még a Kádár korszakban nőtt fel, és a paternalista államtól várja állandóan a megmentést/segítséget, addig erre esély nincs itthon.

Ha a saját családomat veszem alapul, akkor 15-20 éve múlva sem lesz változás, mert a régiek kitermelik az újat. Akinek van esze lelép az országból, akinek nincs az itt marad.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#6939) pyxis


pyxis
csendes tag

Csináltam egy topikot a PP-nek, akinek kérdése van oda írhatja, így hátha könnyebb lesz megtalálni az infókat.

https://prohardver.hu/tema/portfolio_performance_befektetesek_nyomonkovetese/hsz_1-25.html

(#6940) Ixion77 válasza j0k3r! (#6932) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

"tényleges szembeszél a komplett amerikai bankrendszernek"

Illusztráció a cikkedhez:

A jobb szélső oszlop: 2023 Q3

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#6942) avl


avl
senior tag

forras: [link]

(#6943) PredatorZoli válasza avl (#6942) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

Teljesen más a két eset. Nem fog a továbbiakban hasonlóságot mutatni.

(#6944) Ixion77 válasza szabi__memo (#6941) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

...és azt is lehet tudni hogy melyik generációhoz tartoznak:

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#6945) Ixion77 válasza PredatorZoli (#6943) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

Az első mondatoddal egyetértek. A második szerintem kérdéses. Más okokból is lehet azonos lefolyás.

Egy jópofa chart amit ma láttam:

Ha elfogadjuk a kötvénypiac véleményét, miszerint az amerikai és a globál gazdaság egyaránt beteg, valamint figyelembe vesszük azt is hogy jövőre USA elnökválasztás lesz és a demokraták nem állnak jól, én el tudok képzelni akkora újabb pénzbőséget hogy a tőzsdeindexek még a recesszió közepén is felfelé fognak rakétázni. Aztán jöhet #6942 avl ábrájának megfelelően 26-27-ben az újabb inflációs kör, még abszurdabb méretű államadósságokkal. (Amire válaszul a CBDC, a szabadsághívők egyik fő réme.)

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#6946) aAron_ válasza j0k3r! (#6937) üzenetére


aAron_
őstag

Nem akartam bántó lenni, csak challenge-elni akarom ezt a fajta gondolkodást (és talán valamelyest a sajátomat is ezáltal). Amit én gondolok a befektetésekről, az ennek a teljes ellenkezője, még úgy is, hogy vannak bőven félelmeim a jövővel kapcsolatban nekem is.

What is your ikigai?

(#6947) szabi__memo válasza Ixion77 (#6944) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Megdöbbentő, hogy a fiatalok aránya csökken

(#6948) nort_on válasza Ixion77 (#6944) üzenetére


nort_on
senior tag

És erre pont rá lehet fűzni, hogy miért érdemes digital asset-ekben is tartani egy kicsit, mert ezek pénzek hamarosan a fiataloknál landolnak.

Egy BÉT-es előadásban volt, Gurbács Gábor (VanEck).

[ Szerkesztve ]

(#6950) Ringman válasza szabi__memo (#6949) üzenetére


Ringman
nagyúr

”Az MNB legutóbbi Inflációs Jelentéséből kiderül, hogy magyar GDP 4,3 százaléka megy el erre, ami az EU országai között a legnagyobb érték, még a korábbi csúcstartó olaszokat is megelőztük ebben a mutatóban.

ez nagyon sok, vö: [link]

A legnagyobb visszhangot a szakmai közönség körében egy adat közlése váltotta ki: számításai szerint jövőre az állam a GDP arányában 3,6%-ot fog költeni az egészségügyre.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.