Hirdetés

2024. június 22., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-08 12:00:40

LOGOUT.hu

Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#6301) aAron_ válasza avl (#6297) üzenetére


aAron_
őstag

Nem értek hozzá, de gondolom regressziós modellekkel. VM linkelte a bővebb leírást.

Számomra hihetőek az eredmények. Történelemben számos pozitív és negatív példa is van erre.

"Jelen a múlt oktatása, jövő a jelen oktatása."

What is your ikigai?

(#6302) attiati válasza aAron_ (#6301) üzenetére


attiati
veterán

A magas kockázatmentes hozamú időszak negatív példának tűnik.

(#6303) Ixion77 válasza HussarF (#6300) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

Szerencsére nem nagy titok, sok cikk és videó lehozta. A lényeg röviden annyi, hogy e hét pénteken záródik az az időszak, amely a cégek nagy részének (kb. 70%) az utolsó lehetősége idén srv. vásárlásra. A bigtech cégek többsége köztük van.
A hatás ezen a héten QQQ-ra felfelé, jövő héten lefelé. Persze más hatások ezt bőven ellensúlyozhatják bármely irányba.
Aki most akart bevásárolni, lehet hogy érdemes várnia jövő hétig. Történelmi statisztikai alapon is. Persze semmi sem biztos. A jövő főleg nem :)

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#6304) j0k3r!


j0k3r!
senior tag

Corporate America Has Dodged the Damage of High Rates. For Now.

Small businesses and risky borrowers face rising costs from the Federal Reserve’s moves, but the biggest companies have avoided taking a hit.

Forrás: [link]

[ Szerkesztve ]

some men just wanna watch the world burn...

(#6305) PredatorZoli válasza avl (#6294) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

5% akkor, ha az ingatlanadó 1%, itthon ez 4%-os szabály mert nincs ingatlanadó.
Ez egyébként úgy jön ki, hogy a világ teljes ingatlanpiacának átlagértékeiből az jön ki, hogy a tőzsdei befektetések éves átlagos 3%-al jöbban emelkednek mint az ingatlanok értéke. Az ingatlan amortizációja éves 1%. Így ha a vételár kevesebb mint 4%-áért ki tudsz bérelni valamit, akkor statisztikailag jobban megéri kibérelni és a pénzt tőzsdére tenni.
Ezt persze befolyásolja hogy az átlagtól jobban vagy kevésbé fog nőni az ingatlanár (a tőzsdéhez viszonyítva!!).
Egy 60 milliós lakást 200k-ért nem nagyon lehet jelenleg kibérelni, az a helyzet.

[ Szerkesztve ]

(#6306) bandus válasza PredatorZoli (#6305) üzenetére


bandus
veterán

köszi a levezetést még egyszer, makes sense. pont ezért nem fogunk semmit sem venni valószínűleg itt ausztriában. egyszerűen nem éri meg. esetleg talán nyugdíjas korunkra valamelyik tó mellett :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#6307) Hi!King válasza Drizzt (#6285) üzenetére


Hi!King
őstag

Nekem hasonló tapasztalataim voltak 2015-ben, mikor feleségemmel Budapestre költöztünk. Végül felében szülői segítséggel (ami már előtte fel volt ajánlva) emiatt vettünk inkább egy garzont az egyik legcsóróbb kerületben, és máig ebben élünk. Ez anyagilag nagyon jól jött ki, mivel máig már kifizettük volna több mint a lakás mostani árát bérleti díjra, plusz 4-szereződött a lakás piaci ára. De az anyagi része szerencse, viszont az ok az volt, hogy nem lehetett normális lakást normális bérbeadói hozzáállással találni. (A másik oldalon meg épp emiatt kopnak ki a normális bérlők, ilyen ez)

De megjegyzem, nem akadály a lakásunk, ha költözni szeretnénk más városba, országba. El lehet adni, ki lehet adni, vagy átmenetileg állhat üresen is, mielőtt eldőlne a sorsa.

(#6308) bandus válasza Hi!King (#6307) üzenetére


bandus
veterán

+1, ez az ingatlan röghöz köt dolog, csak akkor igaz, ha valójában nem akar mozdulni az ember.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#6309) HussarF válasza Hi!King (#6307) üzenetére


HussarF
addikt

+1

Én 2013-ban vettem ugyanígy lakást. Nem BP, hanem vidéki város, de az ártendenciák hasonlóak. Persze, több macera az adás-vétel, mint az albérlet, de azért, ha mélyebben megnézzük a pro és kontra-kat, akkor sztem semmilyen érv nem szól a bérlés mellett, ha valaki venni is tud. A bérlés végső soron csak kútba dobott pénz lesz.

Persze, tudom, 4-5%-os szabály... Azért a risk/reward-ot megnézve, nem biztos, szvsz, hogy tényleg jól megállja helyét az elképzelés.

[ Szerkesztve ]

(#6310) Ixion77


Ixion77
Topikgazda

Hű de jó nagyot szigorodtak a pénzügyi kondíciók a FED irányításával!

Vagy mégsem. :U

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#6311) Drizzt válasza HussarF (#6309) üzenetére


Drizzt
nagyúr

"A bérlés végső soron csak kútba dobott pénz lesz."
Ez az a mondat, amivel meg engem lehet triggerelni. :D Ilyen időszakban meg végképp nem is értem hogy lehet ilyet megfogalmazni. Kiragadott példa lesz, de van egy lakás. Hirdetik havi 265e/hó bérleti díjért és 75M forintért megvásárolni. Tegyük fel, hogy 25 éves hitelre megvennéd. Nézzük akkor, hogyha 15M önerővel meg szeretné venni valaki, mennyi a törlesztő. Kezdjük azzal, hogy minimum 710e nettó fizetés kell egy ilyen hitelhez. Meg természetesen az a másik kezdő 15M. Végig fix ajánlat ekkor még nincs is. Havi törlesztő 10 éves kamatperiódusra 422e forint.
Tehát törlesztés helyett a bérleti díjat fizetve 157e ft/hó megtakarítás. Ha csak félreteszed, akkor egy év alatt majdnem 2M forint. Év végén tehát van ~17M önerőd a hiteles opcióval szemben és vélhetően alacsonyabb piaci kamatok a lakáshiteleknél. Ha ugyanaz a lakás nem megy fel legalább 84M-ig(85M az önerővel arányos változásból, ~800k törlesztett tőke), akkor egyértelműen jobb pozícióból próbálhatod megvenni. Ezek persze csak száraz számok, jópár említett és nem említett változóval. Nekem továbbra se tűnik érdemesnek bérlés helyett venni. A valóságot meg ezer más tényező árnyalja az egyéni szituációkban. Legfőképp az egyéni élethelyzetek és preferenciák.

I am having fun staying poor.

(#6312) bandus válasza Drizzt (#6311) üzenetére


bandus
veterán

szerintem ez a gondolatmenet több sebből vérzik. oké, hogy van havi +2 millió megtakarításod, de a maradék 265k bérleti díjra megy el, addig mehetne a tőketartozásba is.

szerintem a bérlés akkor éri igazán meg, ha magadnak jobban, vagy sokkal jobban megfelelő ingatlant tudsz bérelni, mint venni. pl budapesten vehettem volna egy kis lakást valahol a külvárosban egy panelben ahogy Hi!King, de inkább béreltünk a második kerületben, mert a kettő között akkora a különbség életszínvonalban, hogy kösz nem, ezért hajlandó vagyok fizetni, vagy pénzt "bukni".

[ Szerkesztve ]

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#6313) KMT válasza Drizzt (#6311) üzenetére


KMT
addikt

Ez az 1.0 zsigeri érvelés engem is felszab. Én inkább azt szoktam nézni, hogy ha a bérleti díjat kukának tekinted, akkor vétel esetén kuka:
- esetleges hitel kamatköltsége
- önerő elmaradt hozama
- ügyvédi díj
- hitel egyéb költségei
- esetleges illeték
- lakás amortizációja
- karbantartási, felújítási költségek

És akkor lehet, hogy maradt ki valami még...

(#6314) Drizzt válasza bandus (#6312) üzenetére


Drizzt
nagyúr

De hát írtam, hogy tőketartozást 800K-t fizetsz ki 1 év alatt. A maradék 4.25M kamatot törleszt. Évi az a +2M megtakarítás, nem havi. Illetve a korrektség kedvéért valójában csak 1,884M, valami alacsony kockázatú befektetéssel ~2M. Az annuitásos hitel elején tőkét nem nagyon törlesztesz. Tehát ilyenkor a törlesztő szinte csak kamatra megy el. Szóval nem sokkal vagy beljebb attól, hogy a banknak megy a pénz, mintha bárki másnak menne. Persze később erősen átalakul ez a helyzet.

A másik bekezdéseddel teljesen egyetértek.

#6313 KMT: Igen, jó, hogy írod ezeket, mert nekem is simán kidobja ezeket az agyam, pedig igen jelentős költségek.

[ Szerkesztve ]

I am having fun staying poor.

(#6315) Vesa válasza Dare2Live (#6241) üzenetére


Vesa
veterán

A KSH által számolt GDP-adat nem tetszett a kormánynak, kirúgták a főosztályvezetőt

Fájt az igazság - kirúgták a rossz hír közlőjét

A szímtási metódus változására is van egy csomó cikk, guglizz rá.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#6316) julius666 válasza Drizzt (#6311) üzenetére


julius666
addikt

A valóságot meg ezer más tényező árnyalja az egyéni szituációkban. Legfőképp az egyéni élethelyzetek és preferenciák.

Ez itt a lényeg. Legalábbis ha saját lakhatásról beszélünk. Szép és jó a matekozás, de sajnos a többi szereplő se hülye. Amikorra kidobja a matek, hogy egyértelműen megéri bérlés helyett a saját (nagyjából ez azonos a beeső hozamkörnyezettel) már jellemzően hevül az ingatlanpiac. Most hogy döglődés megy (bár a CSOK+ miatt lehet már most se ez a helyzet) még te válogathatsz vevőként az ingatlanok között. Ha fordul a széljárás, akkor az eladók válogathatnak a vevők közt, magyarán kb. az összes jó vételt lecsapják kp-s/bennfentes vevők az orrod elől.

Most lehet úgy tűnik, nyersz ~4 millát a sztorin (nem csak a törlesztő és bérlés különbségét nyered, hanem az önrész kamatát is), ha nem most veszel, hanem 1 év múlva. De aztán ha megint úgy fog kinézni a piac, mint 2-3 éve (azért szerencsére ez nem garantált), akkor lehet te próbálod egy majd jó ingatlannál ráalkudni ezt a 4 millát az árra, csak hogy ne a másik vevő vigye el (megint) előled és kezdhesd megint előről a reménytelen keresgélést. :DDD

Saját lakásnál nem számokat veszel egy megtérüléses képletbe, hanem otthont a családodnak.

és vélhetően alacsonyabb piaci kamatok a lakáshiteleknél.

Ez irreleváns, mert a meglévő hiteled is refinanszírozható!

[ Szerkesztve ]

(#6317) concret_hp válasza KMT (#6313) üzenetére


concret_hp
addikt

szerintem a tranzakciós költség gyakorisága amit nem szoktak számításba venni: ha van olyan lakás / ház amire azt tudjuk mondani hogy 10+ évre jó, akkor kb. mindig jó lesz venni, ha tudjuk hogy 2-3 év múlva költöznénk, akkor kb. sosem.

ill. bejöhetnek olyan faktorok is, hogy pl. adott típusú lakást nagyon ritkán lehet venni, akkor amikor van, akkor kell rá lecsapni...

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#6318) Hi!King válasza concret_hp (#6317) üzenetére


Hi!King
őstag

Ez attól függ melyik mennyire piacképes. Egy frekventált helyen lévő kicsi vagy közepes méretű lakás eseteben nagy eséllyel max. a tranzakciós költseget bukod, ha pár évente költöznél (ha ingatlanpiaci zuhanás van, akkor nagy eséllyel az új helyen is), ha viszont pl. egy nem frekventált helyen lévő részben felújítandó házat veszel, vagy akár te építed, akkor jó eséllyel megy a kukába minden extra pénz amit beleteszel, és eladni nem tudod vagy csak az aktuális piachoz viszonyítva is olcsón.

De egybként Magyarországon a fentebb említett okokból én nem egy az egyben vetném össze a bérlést és a sajátot, mert míg Németországban hasonló jogokat, használati értéket jelent a kettő, a magyar lakáskiadói kultúra mellett inkább tartós szállásnak nevezném a érlést, aminek kevesebb az értéke mint sajátban lakni.

(#6319) Drizzt válasza julius666 (#6316) üzenetére


Drizzt
nagyúr

CSOK+ reszleteit nem tudom mennyire ismered. Az egyik fontos tudnivalo rola, hogy jelenleg "tarsadalmi egyeztetes" fazisban van, ami annyit jelent, hogy ket naponta meg csavarnak rajta egyet-egyet. Jelen allas szerint viszont mind a kormany, mind a bankok megszolalo emberei 12-13e CSOK+ erintett tranzakciot varnak evente. CSOK-bol jobb evekben ettol tobb tranzakcio volt(2022-ben peldaul 38143. Iden viszont joval kevesebb, korabban 50% kornyeki visszaesesrol volt szo, de ev vegen meg meg felveszi, aki tudja, szoval zarulni fog az ollo, de 30K+ azert nagyon meglepne.). En nagyon sok velemenyt hallgattam errol mind gazdasagi, mind ingatlanpiaci, mind hitelpiaci megmondoemberektol. Tranzakcio novekedesre szamitanak tole, de arnovekedesre nem. Persze 1-2 kivetel van, a tipikus ingatlanpiaci orokoptimistak(Szarvas Norbi, meg a DH). Illetve ahol falusi CSOK van, ott lehet tole felkapottabb helyen akar komolyabb raketa.

I am having fun staying poor.

(#6320) Vision válasza Drizzt (#6319) üzenetére


Vision
veterán

Amit még tudni kell a CSOK(+)-ról, hogy hiteltermék lévén KHR-ben szereplő emberek nem vehetik fel. Vidéken, söpredékebb helyeken ez nagyon is releváns, mi pont belefutottunk ilyenekbe.

(#6321) Dare2Live


Dare2Live
nagyúr

SZVSZ, IMO, Justmy2cent

Erősen leegyszerüsítve 1-2, alapvetően 3-4, leaprózva 5-6 dologtól függ, hogy mi éri meg jobban.
Ingatlan árak, ingatlan hitel THM, mennyit tudsz tőzsdén (vagy pmapban...) keresni, ingatlant mennyiért tudod kiadni.

kb 2014-2020közt megérte az ingatlan vásárlás. Ingatlan árak felfele szaladtak, jobban mint DJ, pmap keveset hozozz, THM alacsony volt.
2021 végén az ingatlan áremelkedés lelassult ~megállt, 2022 közepétől már csökkennek az árak miközben pmap 15%+ jövőre 18%ot hoz. Közben kiadással (airbnbt nem számolva de avval a meló is sok) ingatlan értékének a 4-5%ot lehet keresni de abból még lejön az amortizáció ami után már csak 3-4%ot. Az elmúlt 3évben nem érte meg ingatlant venni.

2024et nézve nekem a nagy kérdés az ingatlan ár. Amit látok, hogy 2017-2020 hoz képest rengeteg ingatlan van fent pl ingatlan.comon. Az én standardom a 3szobás (54-58 (és 60+os)) panel. 2016 végén akkor vettünk Szfváron 0db 3szobás panel volt átlagban fent ingatlan.comon. Ha valamit reggel felraktak azt délutánra eladták. Pécsen "jobb" volt a helyzet ott 2016ban 10-20db erősen túlárazortt fixen fent volt. Most 100/150+. Az erősen keresleti 2016/2017es piac 2022ben kínálatira majd 2023ban erősen kínálatira váltott.
Amit még látok, hogy az áreses megállt. A pécsi 54-58nm 3szobás panel ára most is ~22-23misitól indul mint egy éve és detto uez Szfváron csak 30misitól. Nem csökkennek az árak de egyre több az eladó lakás.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#6322) Dare2Live válasza Drizzt (#6319) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Egy podcastot hallgattam meg a témában ott az jött ki, hogy összességében az új CSOK rosszabb mint a régi. (Van egy szűk réteg akiknek kb uaz vagy jobb). A felvevők köre is meg lesz vágva, töredék fogja tudni a régihez képest igényelni. Innen én nagy csodát nem várok.
btw az új csoknál brutál bünti lesz ha nem jön a gyerek. Csak akkor szabad felvenni ha fixen jön. kb ha már úton van felveheted de gyorsan mert megszületettre már nem él.

Ingaltannál ami mégfontosabb az a babaváró. Mert önrész. Az, hogy 40 helyett 30 lesz a korhatár az igénylők 60-70%át kizárja. Emiatt speciel én tranzakció és árcsökkenést várnék... :Y

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#6323) HussarF válasza Dare2Live (#6322) üzenetére


HussarF
addikt

Az, hogy 40 helyett 30 lesz a korhatár az igénylők 60-70%át kizárja.

Akkor pontosítsunk:
2023. december 31-ig:
a feleség életkora 18-40 év lehet (a 41. életévét nem töltötte be)

2024. január 1. – december 31.:
– várandósság igazolásával a feleség életkora maximum 40 év lehet
– ha nem vártok babát az igényléskor, akkor a feleség csak 30 év alatti lehet

[ Szerkesztve ]

(#6324) Ringman


Ringman
nagyúr

[link]
Egyre komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban, ha pedig kiderül, hogy ennek felülről érkező nyomás az oka, akkor az már a piaci szereplőkre is hatással lehet – írja csütörtök reggeli kommentárjában a Commerzbank.

A statisztikai hivatal érvei ellenére az elemzők fejében máris megszólalt a „vészcsengő”, csütörtök reggeli kommentárjában külön kitér a magyar adatok körüli bizonytalanságra Tatha Ghose, a Commerzbank szakembere. Szerinte a legkomolyabb aggály, hogy a kormány felülről szól bele a KSH munkájába, vagyis politikai nyomásra jelentetnek meg kedvezőbb adatokat, ugyanakkor azt külső szemlélőnek nehéz eldöntenie, mennyi ebben az igazság.

Ghose szerint vannak olyan országok, ahol komolyan megkérdőjeleződik a GDP- és inflációs adatok megbízhatósága, ilyen például Törökország vagy Oroszország.

Ezek jellemzően a hitelminősítők által befektetésre nem ajánlott országok, ami már önmagában sokat mondó

- emelte ki az elemző.

[ Szerkesztve ]

(#6325) TCr válasza Ringman (#6324) üzenetére


TCr
veterán

Ha megszűnik a bizalom és senki nem akarja majd (újra) megvenni az államadósságot, akkor ismét jöhet az IMF?
Vagy a köpcös már annyit prüszkölt (Brüsszel), hogy hagynak veszni vajon?

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#6326) fogkefe21 válasza Ringman (#6324) üzenetére


fogkefe21
kezdő

Akkor egyből érthető, miért 420-as árfolyammal számolták a benya után a jövedéki adót. Ilyen hírek után lehet januárban már azzal fogunk nyitni. :D

(#6327) julius666 válasza Drizzt (#6319) üzenetére


julius666
addikt

Igazából majdnem mindegy milyen konkrét paraméterei lesznek a CSOK+nak amíg az emberek elhiszik, hogy lesz árfelhajtó hatása. Ami számít, hogy mennyi pénz várja a partvonalon a beszállót (ez a PMÁP miatt most sok), általánosan mennyi hitel elérhető (bérnövekedés+hozamkörnyezet határozza meg - most ez nem a legjobb, de a többség azt várja 1 éven belül javulni fog), meg mik a piaci várakozások.

Leginkább az utóbbit húzhatják az állami támogatások (előző CSOK, babaváró is csak a tranzakciók egy részénél játszott közvetlen szerepet), most különösen az előző évtizedből adódó recency bias miatt. Kommentmező vélemények, hallottak alapján a partvonalon ülők azért némileg ráparáztak a sztorira, több mint egy év döglődés után kezd megjelenni a kereslet a piacon. Klasszikus front-running. Az is lehet a nagy része a vevő jelölteknek inkább csak érdeklődő, de pont elég lehet ahhoz, hogy az eladók némi hopiumot kapjanak és ne csökkentsenek árat (vagy akár emeljenek!)

Persze ha beköszönt kormányzati oldalon a valóság (nincs pénz) és mindenki számára tök nyilvánvalóan teljesen kiherélik végül a CSOK+t (esetleg mellé a kamatok újra emelkedni kezdenek pl. recessziós risk off miatt), akkor jöhet a gyors kijózanodás.

Mindenesetre örülök, hogy a hszemből egy zárójeles talánba sikerült belekötni. :))

(#6328) Mercutio_ válasza julius666 (#6316) üzenetére


Mercutio_
félisten

Szvsz ez egy örök gumicsont, az alaptopic és az ingatlanos topicban is előjön 1/2 évente, és jönnek a standard pro/kontra érvek :)

Itt saccra a többség még a 2013 utáni felívelő szakaszban kezdett el foglalkozni az ingatlan vétel gondolatával (vagy épp pont lemaradt az elszálló árak/kivárás miatt a lehetőségről), így nincs személyes élménye a 2008 utáni beszakadó árakról és emiatt talán el se tud más valós lehetőséget képzelni mint az emelkedés, vagy stagnáló árak :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#6329) Dare2Live válasza Ringman (#6324) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

+ "A KORÁBBI MÓDSZERTANNAL AZ OKTÓBERI INFLÁCIÓ 11-12 SZÁZALÉK LETT VOLNA SZEMBEN A KSH ÁLTAL KÖZÖLT 9,9 SZÁZALÉKKAL."

Ez az egész nagyon durva. :Y :Y

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#6330) attiati válasza julius666 (#6316) üzenetére


attiati
veterán

"Most hogy döglődés megy, még te válogathatsz vevőként az ingatlanok között"

Ez sem általános helyzet egyébként, mert döglődő piacon kikerül egy csomó ingatlan a kínálatból. 2012 körül alig volt jó eladó lakás, mert addigra már évek óta alig történt fejlesztés.

(#6331) attiati válasza Drizzt (#6311) üzenetére


attiati
veterán

+1

Leegyszerűsítve az ingatlanvétel súlyozott forrásköltségét (önerő+hitel) kell összehasonlítani a bérleti hozammal.
Pénzügyi újságírók is képesek leírni ezerszer, hogy a bérleti díjból már kijött volna egy lakás :)

[ Szerkesztve ]

(#6332) Vision válasza julius666 (#6327) üzenetére


Vision
veterán

Igazából majdnem mindegy milyen konkrét paraméterei lesznek a CSOK+nak amíg az emberek elhiszik, hogy lesz árfelhajtó hatása.

Ez rövid távon tud működni, közép-hosszútávon a piac törvényei igenis érvényesülni fognak. Ugyanez történt a nagy felfutás idején is. A CSOK csak egy volt a sok-sok aktor közül. Az olcsó forrás, és a növekvő életszínvonal(bérszínvonal) hajtotta fel igazán az árakat. Ha most csak a hit marad, de nem lesz mögötte elkölthető pénz, akkor az árak nem tudnak tovább nőni.

[ Szerkesztve ]

(#6333) Dare2Live válasza julius666 (#6327) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Az új csok összességében előnytelenebb lesz mint a régi. = csökkenő kereslet.
A babavárót ami önrész miatt fontos volt detto megvágják. Lehet 2024ben csak 30-40%al kevesebben fogják felvenni és csak 2025tól 60-70%al de csökkenő kereslet.

Ami marad ahogy volt az a falusi csok.

Ami élénkíthet ha hitelkamatok beesnek 6%alá, ha nem lesz "9.9%"os pmap, ha....

101tényezős a dolog de én azt tippelem, hogy a bull runnak tartósan vége. Tippre vhol nominal, reálérték közt fognak nőni az ingatlanárak a köv években. 0-10%. Feltéve, hogy KSH nem trükközik.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#6334) HussarF válasza Dare2Live (#6333) üzenetére


HussarF
addikt

Kiderült: sosem volt ennyi devizatartaléka Magyarországnak

Lesz pénz jegybanki intervencióra, ha Matolcsy megint okosakat szól :D

(#6335) Mercutio_ válasza HussarF (#6334) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ez Lóph@sz, a cseheknek 170Mrd és még ők se tudtak tartósan beavatkozni az árfolyammozgásukba.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#6336) SzGee válasza HussarF (#6334) üzenetére


SzGee
aktív tag

Tavaly még arról lehetett olvasni, hogy rekordalacsony a tartalék, ezért is nem tudták támasztani az árfolyamot... Na most légy okos, Domokos :)
Nekem bűzlik ez az egész, mintha a shortosoknak üzennének, hogy nincs esély...
Majd meglátjuk, ha jön a leminősítés, akkor lesz-e gatya a forinton... :U

If you leave me, can I come, too?

(#6337) bandus válasza Mercutio_ (#6335) üzenetére


bandus
veterán

Mondjuk nekik nem is kell :))

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#6338) j0k3r!


j0k3r!
senior tag

BoJ keménykedik :DDD

some men just wanna watch the world burn...

(#6339) Dare2Live válasza HussarF (#6334) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

vagy Kósa vagy Varga vagy Nagy... :W

aztán meg megy a sírás hogy mért kell kamatot emelni... :DDD

és a kreatív infláció számításnak is megvan a hatása a forintárfolyamra, kamatra. De hát az nem számít a főnök kiadta, hogy 10% alatt szóval az lesz. :Y

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#6340) stingy2 válasza bandus (#6337) üzenetére


stingy2
senior tag

De kell, csak fordítva. Már régóta gyengítik a koronát, mert "magától" túl erős lenne, és az nem jó a gazdaságnak, vagyis az exportnak. [kép] Itt látszik, hogy 2011-12 körül unták meg az erős koronát, és elkezdték adni a CZK-t. Valszeg ezért is van ekkora EUR tartalék, mert eurót vettek koronáért. (pont mint svájc a frankkal, de ők is elengedték anno ezt a vonalat)
A csehek 2020-ban adták fel, és azóta kisebb megtorpanásokkal folyamatosan erősödik a devizájuk.

#6335Mercutio_ Amikor láttam, hogy a linked a VG.hu-ra mutat, már tudtam, hogy égbekiáltó marhaságot fogok olvasni. Mióta "óbánék" rátették a kezüket, nagyobb szennylap lett, mint a pf, pedig azt sem könnyű felülmúlni.
De igen, a csehek tartósan be tudtak avatkozni, mert már tizensok éve egy viszonylag szűk sávban mozog a korona, és ha nem ért volna semmit amit tesznek akkor már rég sokkal erősebb lenne.
A vg cikk címe is nettó bromság: "Pénzhegyen ülnek a csehek a viharban, és még ez se segít" és itt a chart:
A fekete vonal körül született a cikk, tehát egyértelműen stabilizálni tudták a devizát, ellentétben a hungarian fabatkával. A pln mozgásán szépen látszik viszonylagos stabilitás, meg az, amikor elzavarták orbán haverját. Szept.30 és a mai nap között csekély 7%-ot erősödött a pln. Ha ezt a FT-ra vetítem, akkor most 361HUF lenne egy euró.
Akkor most már remélem világos, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy lassan 1000Ft-ért ne csak 2 szelet penészes kenyeret adjanak a boltban :).

[ Szerkesztve ]

INTJ

(#6341) Ringman válasza Dare2Live (#6339) üzenetére


Ringman
nagyúr

De hát az nem számít a főnök kiadta, hogy 10% alatt szóval az lesz.

Hofi - A disznó mennyit fog fialni

(#6342) Mercutio_ válasza stingy2 (#6340) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nem néztem a cikket, csak kerestem egyet amiben konkrét összeg szerepelt.
A nem sikerült-et én csak a 2020-tól időszakra értettem, emlékeztem, hogy akkoriban engedték el a koronát.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#6343) Mercutio_ válasza Ringman (#6341) üzenetére


Mercutio_
félisten

Igaz ő decemberre vizionálta, de a lakájok túllicitálási kényszere itt is előjött ;]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#6344) j0k3r!


j0k3r!
senior tag

VIX1D +31%, közben meg az S&P500 napi max környékén :)

some men just wanna watch the world burn...

(#6345) bandus válasza j0k3r! (#6344) üzenetére


bandus
veterán

a google sem rossz ma :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#6346) Ringman


Ringman
nagyúr

Új nevet kap a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A Nagy Márton vezette tárca januártól a Nemzetgazdasági Minisztérium nevet viseli majd.

na most a gazdasági zseni megmutathatja!

(#6347) aAron_ válasza Ringman (#6346) üzenetére


aAron_
őstag

Lehet PMÁP-ot érdemes lesz plusz 1 kamatperiódusra tartani. :DDD

Mondjuk 25-ben meg lejár Matolcsy mandátuma. Mik lesznek még itt. :)

[ Szerkesztve ]

What is your ikigai?

(#6348) j0k3r! válasza aAron_ (#6347) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Pár napja meghallgattam a vele készült interjút. Hát, nem nagyon győzött meg a szakértelméről a fenegyerek. Ha mostantól szabadkezet kap, és az MNB is robotpilóta üzemmódban folytatja a kamatcsökkentést, akkor jajj a forintnak.

some men just wanna watch the world burn...

(#6349) Dare2Live válasza j0k3r! (#6348) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Belehallgatva a PRt tolja. "Elég volt a családoknak a fájdalomból." A rekordmagas inflát ők okozták.
A pozitív reálkamat is ezért kell. Mert pl KSH csalt az inflával. Mert döbrögi aztmondta 10% alatt. Meg vodafone és repülőtér. És persze a végtelen stadion, meg az összességében totál értelmetlen BP-Belgrád.

A be "bizonyította 2023ban és be fogja 2024ben is bizonyítani hogy uniós pénzek nélkül is képes megőrizni a stabilitást." és pr, pr... nekem picit ilyesztő. Akkor 2024ben se lesznek ezek szerint EUs pénzek.?!

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#6350) j0k3r!


j0k3r!
senior tag

GameStop’s potential new strategy: Let Ryan Cohen buy other stocks with company cash
Na ez se semmi, bár lehet, hogy törvényileg nem lesz egyszerű kivitelezni

#6349 Dare2Live: Szerintem ki van neki adva, hogy jövőre pörgesse a gazdaságot, ahogy tudja, akár az infláció árán/kárára is. Kérdés, hogy ez mikor fog leesni a piacnak, illetve tudja-e tartani ezzel párhuzamosan az erőt a forintban az MNB.

[ Szerkesztve ]

some men just wanna watch the world burn...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.