Hirdetés

2024. június 17., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-08 12:00:40

LOGOUT.hu

Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#7851) Oppenheimer válasza Ixion77 (#7848) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Na jó, de ha te tudtad már 3-12 hónapja hogy ilyen sokat ér a papír, miért nem vettél belőle akkor? ;]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#7852) Ixion77 válasza Oppenheimer (#7851) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

??
Én most sem hiszem hogy ennyit ér. Szerintem AI hype.
Az én véleményem az, hogy ma már az árfolyamoknak nem sok köze van a fundamentumokhoz vagy a gazdaságok állapotához.

Ha most egy cég kijönne egy forradalmi technológiával mondjuk a műtrágyagyártás területén, simán lehet az árfolyama alig változna. Ha egy év alatt duplájára nőne a bevétele, lehet hogy az árfolyama csak 20%-kal nőne. Aztán ha valamiért hirtelen "a mezőgazdaság a legfontosabb, mert mindenkinek kell ennie" hype alakulna ki, akkor meg pár hónap alatt felmehetne az árfolyama a tízszeresére, mert csak. Aztán némi korrekció után még háromszorozna, szintén mert csak. A fundamentumai alapján teljesen kizárt lenne hogy meg tudd jósolni hogy hol lenne a rally csúcsa.

(És persze jelen fórumban lennének egyesek, akik ötszörös árnál beszállva magas lóról osztanák az észt, hogy "de hát még mindig nem fogtátok fel hogy ez a jövő, és nemsokára ez lesz a világ legértékesebb cége?!")

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#7853) travix válasza Ixion77 (#7852) üzenetére


travix
aktív tag

Nem tudja mit árazzon a piac, mert az amerikai gazdaság folyamatosan növekszik mellette ott van hogy megússza recesszió nélkül és ott van az ai forradalom ami kétség kívül meg fogja változtatni a világot kérdés mikor és hogyan. Szerintem lesz egy korrekció chipek terén ha nem is most de még idén mindenképp. De az is lehet hogy a jövő behozza ezt a felárazást és az ai forradalom sokkal gyorsabban fog végbemenni mint pl az internet volt.

[ Szerkesztve ]

(#7854) Ringman válasza travix (#7853) üzenetére


Ringman
nagyúr

az openai tegnapi promója azért elég durva, hogy a való életre ez milyen kihatással lesz, ahhoz még idő kell vsz. (de nem értek hozzá)

(#7855) emvy válasza Ringman (#7854) üzenetére


emvy
nagyúr

Erdemes belegondolni, h 2 eve meg kb. senki nem tudta a koznep koreiben, h mi az a generativ AI, most meg mar videot keszit szoveg alapjan. Es akkor ez most megjelent mint plusz 1 trillio vagy ilyesmi valuacio a tozsden; szerintem ez kb. elhanyagolhato egyelore

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#7857) Oppenheimer válasza emvy (#7855) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Engem a tudas koncentralodasa aggaszt kicsit. Egyreszt magam miatt is, en sosem fogok mar ilyen cutting edge technologian dolgozni. Masreszt meg a nagy kepet tekintve: par ceg kepes csak ilyen technologiat letrehozni, ezzel a kepesseggel vissza lehet elni.

OpenAI is csak a ChatGPT megjeleneseig volt open, mostmar alig lehet valami infot talalni az NN architekturajukrol. Meg hat mar kimondottan for profit ceg lettek, nem non profit.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#7858) TCr válasza Oppenheimer (#7857) üzenetére


TCr
veterán

Engem meg az aggaszt (nem is kicsit), hogy mekkorát fog borítani a munkanélküliségen.

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#7859) julius666 válasza Ixion77 (#7852) üzenetére


julius666
addikt

Ha most egy cég kijönne egy forradalmi technológiával mondjuk a műtrágyagyártás területén, simán lehet az árfolyama alig változna. Ha egy év alatt duplájára nőne a bevétele, lehet hogy az árfolyama csak 20%-kal nőne.

Lehet. És az is lehet, hogy az lenne a helyes árazás. A műtrágyagyártás borzasztóan kompetitív műfaj, véges felvevőpiaccal. Valszeg a nagy előny pár év alatt elolvadna.

Az AI gyorsító chipeknél robbanásszerű az igények növekedése (egyelőre úgy tűnik), hiába történnek durva optimalizációk model méret/teljesítményigény szinten, az igények olyanok mint a levegő, kitöltik a légüres teret (számítási kapacitás). Úgyis jön új, combosabb felhasználási mód, lásd a mostani videó generálást. A kb. 10 évben gondolkozó részvénypiac számára ez praktikusan végtelen növekedés a chip piacon. Ilyen emelkedőn valóban nagyon más versenyelőnyre szert tenni, mint egy olyan "kimaxolt" piacon, mint a műtrágya.

Ettől persze van mánia faktor is a dologban, kétségtelen, nekem is nehezemre esik elhinni az nVidia értékeltségét. Nyilván egy jó cég, nyilván ők fontos szereplői maradnak a szép új világnak, inkább azzal van bajom, hogy náluk már nagyon régóta zajlik a végtelenbe növekedés árazása (lásd crypto bányászat, COVID maradj otthon mániák), illetve nekik már bejött a dolog. Ők már most is nyomtatják a pénzt az AI-s sztorival, már ez ott van a bevételeikben de még így is hihetetlen a P/E.

(#7860) emvy válasza Oppenheimer (#7857) üzenetére


emvy
nagyúr

lasd meg Varoufakis

while (!sleep) sheep++;

(#7861) Sisco2 válasza Ringman (#7854) üzenetére


Sisco2
tag

Durva.
Szorosan követem az AI generált képek videók döbbenetes fejlődését, szakmámból kifolyólag is. Videóknál a frame -ek közötti konzisztenciat tartalmilag mindenre kiterjedően eddig nem tudták tartani, emiatt az emberi agy számára könnyen felismerhető volt hogy szétesik a folyamat. Eddig.

Sokkal gyorsabban fejlődik, mint amire számitottunk.
Volt erről már szó eddig is hogy majd eljutunk oda hogy már ember nem tudja megmondani hogy a képernyőn látható bármilyen személy az létező vagy generált. Ez eljött. Most ott tartunk hogy hamarosan már fizetős szolgáltatással elérhető ez. Innentől kezdve már a dezinformáció, manipuláció eszköztára is kiegészült. Hogy mondta, nem mondta, megtette vagy nem tette mondjuk egy adott ország első embere vagy katonai vezetője amit látunk hallunk nem tudhatjuk már.
Erre nincs felkészülve az emberiség, és nem is tudom hogy lesz majd ez megoldva.
Majd talán AI segítséggel képesek leszünk eldönteni.. :U
Upside/Downside

Félelmetes, nem tudom mennyire árazta már be a piac ennek az esetleges negatív hatásait.
Persze ettől még upside a story összege várakozás szempontjából mert rengeteg jó dologra is lehet majd használni, erre is igaz lesz mint sok mindenre hogy a legnagyobb veszély maga az ember, milyen célokra fogja felhasználni.

(#7862) ngaba válasza Sisco2 (#7861) üzenetére


ngaba
aktív tag

Én azzal nyugtatom magam, hogy atombomba is régóta van, aztán mégsem pusztultunk még ki atomháborúban.

Viszont a FB és társai eddig sem voltak jó hatással a társadalomra szvsz. Ebből a szempontból lehet, hogy jobban kell félni a magántőkétől, mint a sokat szidott politikusoktól. (Én úgy képzelem, hogy ha 10 év múlva bemegyek a bankba, akkor valami AI a testtartásomból, a hanghordozásomból és néhány mondatomból kitalálja, hogy milyen terméket lehet rám sózni. És lehet, hogy én is valami AI-val megyek be a "harcba"...)

(#7863) Sub-S válasza nort_on (#7658) üzenetére


Sub-S
senior tag

Mentél volna, már mehetnél nyugdíjba is. :)

(#7864) Ixion77 válasza Oppenheimer (#7857) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

Egyetértek.

Haladunk a sci-fi utópiák felé:
1, Néhány cég akkora hatalomra tesz szert hogy kvázi átveszik az irányítást az államoktól
2, Az emberiség kitermeli az evolúció következő szintjét, az intelligens gépeket.

"csak a ChatGPT megjeleneseig volt open"

Sajnos rég túlvagyunk azon a szinten, amikor az open source életképes volt egyáltalán, azaz megfelelően sok lelkes programozó kellett csak egy korszakalkotó alkalmazás kifejlesztéséhez. Ahogy ma már nem tud a Gimp az Adobe PS valós konkurenciája lenni, ugyanúgy hamarosan nem fog tudni a Linux sem a Windows konkurenciája lenni. Egy Google Maps színvonalú térképi alkalmazást sem fog tudni az open közösség soha összehozni. Ahhoz ugyanis nem elég a sok jó programozó, hanem kell rengeteg adat, kiszolgáló struktúra, adatkapcsolati megállapodások, lobbi, és egyebek is.

Az egyik megoldás lehetne, hogy a trösztellenes szabályokat végre komolyan vennék, és például a mag7 cégeket szanaszét vágnák. De ezt nem lehet, mert a hatékonyságuk csökkenne, ezáltal egyrészt a GDP növekedés üteme is, másrészt átadnák vele a vezető szerepet a hasonló méretű kínai cégeknek.

A másik megoldás a felhasználói bojkott. Ez viszont teljesen nyilvánvalóan nem fog megtörténni, mert az emberek erősen túlnyomó többsége inkább meghal, minthogy feladja a pillanatnyilag érzékelt kényelmet vagy szórakozást.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#7865) Citroware


Citroware
addikt

Van-e valami hátulütője a következő stratégiának?

Az eredetileg tervezett kezdőtőkén túl, ami 15x összeg, a továbbiakban x összeget le tudnék kötni befektetésekre havonta.
A megtartás továbbra is tervben van, azaz befektetés után évekre benne hagyom, nem kereskedek. Viszont az előfordulhat, hogy időközben találok más részvényeket, más ETF-t, amibe inkább fektetnék, ezért nem biztos, hogy ugyanazokat gyarapítanám, amik az eredeti portfóliót alkották, hanem bővülne. Ezzel akár egyre diverzebbé is válhat. Van ennek valamilyen hátulütője?
Ha pedig ugyanabba az ETF-be teszem bele, akkor ugyebár már az új ára alapján fog kamatozódni. Ha folyamatosan növekszik, akkor öröm van és boldogság. Ha pedig csökken, akkor legalább a további pénzeket a csökkentett áron tenném bele, azzal talán jobban lehet kezdeni valamit.
Sőt, éppen arra gondolok, hogy pont olyanokat kellene megcéloznom, amik éppen zuhant állapotban vannak, de egyébként nagy növekedést várok. Mint pl jelen esetben az AAPL (mire odáig eljutok, talán még lejjebb lesz, hála Zuckerberg vélemény-nyilvánításának :F ).

A tapasztaltabbakat kérdezném, hogy ez így mennyire járható út.

[ Szerkesztve ]

(#7866) attiati válasza Sisco2 (#7861) üzenetére


attiati
veterán

Teljesen mindegy, hogy milyen ellenőrző algoritmust teszel mellé. Az ember a szemének hisz, hatmillió pszichés kísérlet bizonyítja. Az evolúció lassabb.

Lásd az AI képeket a neten, amiket ezrek likeolnak.
Jordan visszatért a Charlotte-ban.
Irreális állat és növényképek.

Pedig ezekben még nincs gyűlölet, eufória vagy egyéb pszichésen erős érzelmek.

[ Szerkesztve ]

(#7867) emvy válasza Ixion77 (#7864) üzenetére


emvy
nagyúr

> Ahogy ma már nem tud a Gimp az Adobe PS valós konkurenciája lenni, ugyanúgy hamarosan nem fog tudni a Linux sem a Windows konkurenciája lenni.

Szerintem annyira kifutottal a hozzaertesbol, ami mar nem is kulonosebben szorakoztato, szoval szerintem hagyjuk, es varj a tozsdei esesre / lufik pukkanasara, amikor majd betolhatod a nagy zsetont.

while (!sleep) sheep++;

(#7868) j0k3r! válasza Sisco2 (#7861) üzenetére


j0k3r!
senior tag

A deepfake rettentő veszélyes eszköz. Én általában szabad "piac" párti vagyok, de azt gondolom, hogy ha ezek az eszközök politikai kezekbe/célú felhasználásra kerülnek, akkor az még nagyobb polarizációt fog eredményezni. Viszont a szórakoztatóiparba (pl.: filmek) meg behozhat valami színességet, valami eddig nem látott dolgot, kinyithat olyan ajtókat, amiket eddig csak mondjuk animációs filmek tudtak abszolválni.

some men just wanna watch the world burn...

(#7869) Ixion77 válasza Sisco2 (#7861) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

"Erre nincs felkészülve az emberiség"

Egy évvel ezelőtt amikor a ChatGPT-t próbálgattam rögtön ugyanez volt az egyik első gondolatom, amikből következett a második miszerint vissza kellene szorítani a szellemet a palackba de azonnal.

A társadalom és az emberiség már így is egyre durvábban szétesőben van. Az, hogy hamarosan már semmiben sem lehet majd megbízni és semmiről sem lehet tudni hogy igaz-e, a legintelligensebbeket is minimum apatikussá fogja tenni.

"Félelmetes, nem tudom mennyire árazta már be a piac ennek az esetleges negatív hatásait."

Árazza, de csak a jókat. Jogosan, mert a cégek (legalábbis egyes cégek) ennek a folyamatnak a nyertesei lesznek. A vesztesek az emberiség, a társadalom, a rendfenntartók meg a pszichiáterek lesznek, de őket nem árazza a tőzsde.

Minap hallgattam egy interjút valamelyik pénzügyi agytröszttel, aki arról elmélkedett, hogy középtávon ez a pénzpiacokra is nagyon veszélyes. A 2008-as válság alapja is egy olyan komplikált pénzügyi eszköz volt, amivel úgy kereskedett mindenki, hogy csak nagyon kevesen értették hogy hogyan is működik valójában, ergo mik is a valódi kockázatai. Hiába próbálják szabályozással akadályozni, azóta is egyre komplikáltabb pénzügyi eszközök jönnek létre. Az AI-k már kezdenek megjelenni ezen a területen is, új, az eddigieknél is hatékonyabb és komplikáltabb folyamatokat és termékeket hozva létre. Idővel annyira bonyolultakat, amiket már ember nem is ért, de mivel úgy tűnik hogy rendben működik, ezért egyre szélesebb körben használják. Hamarosan aztán AI lesz az ügyfélszerzésben, a befektetési tanácsadásban, a hitelbírálatban, a kockázatkezelésben, a cégértékelésben, a kötvények minősítésében, a biztosítások árazásában, mindenhol. Idővel csak AI-k beszélgetnek AI-kkal, hatékonyabban mint valaha. Dől a pénz, stabil a növekedés, mindenki boldog. Amíg el nem jön az AI2008, amikor egyszer csak valami eltörik, egyik pillanatról a másikra összeomlik az egész pénzügyi rendszer, és nem lesz ember a földön aki meg tudná mondani hogy mi is okozta ez összeomlást egyáltalán.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#7870) Ixion77 válasza emvy (#7867) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

Szakmabeliként és Linux-pártiként kétlem, de azt aláírom hogy a véleményünk eltér. Még két-három éve is azt gondoltam én is amit az írásod alapján te most gondolsz. De már nem. Véleményem szerint a fő különbség hogy te meg a múltat és jelent vetíted ki a jövőre, én meg alapvető változásokkal is számolok. Tőzsdén és IT-ben egyaránt.

"varj a tozsdei esesre / lufik pukkanasara, amikor majd betolhatod a nagy zsetont."

Te meg szállj le a magas lóról. Az hogy te vagy épp nyerőben, nem jelenti azt hogy ez volt a szükségszerű végeredmény.

FYI: 2020/12 óta tartok jelentős mennyiségű AI ETF-t. (Más kérdés, hogy annak a hozama nevetséges ahhoz képest mintha NVDA-t vagy semiket vettem volna helyette.) Szóval nem nyertem különösebben ezen sem, de az irányt ismét jól sejtettem előre.

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#7871) Citroware válasza Ixion77 (#7870) üzenetére


Citroware
addikt

Kíváncsi lennék, hogy ezek az AI ETF-ek mit tartalmaznak.

(#7872) Ixion77 válasza Citroware (#7871) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

Az eredmények alapján minden sz*t, csak azt nem amit érdemes lett volna :)

Hogy pl. miért van benne AMD és AVGO, közben NVDA meg nem, fel nem foghatom. Az S pedig a legnagyobb súlyú tagja. Zseniális.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#7873) Citroware válasza Ixion77 (#7872) üzenetére


Citroware
addikt

Talán ez is tanulság, hogy a túl korai kezdeti fázisában egy bizonyos technológiának, trendnek, az ETF-ekbe nem is feltétlenül a végsősoron legfőbb résztvevőkből válogatnak össze.

(#7874) bandus válasza Citroware (#7871) üzenetére


bandus
veterán

akkor azt tudom tanácsolni, hogy nézd meg :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#7875) emvy válasza Ixion77 (#7870) üzenetére


emvy
nagyúr

Az open source egyre nagyobb teret nyer, ahogy a Linux is, evrol evre. A Microsoftot egyre kevesbe erdekli a Windows. Mindket jelenseget elmagyarazza Joel Spolsky a 'Strategy Letter V'-ben. https://www.joelonsoftware.com/2002/06/12/strategy-letter-v/
Az lesz open source, aminek a komplementeret penzert arulja valaki. A Microsoft mar regesreg nem a Windowst arulja, hanem az Azure-t es tarsait, aminek a komplementere nagy reszben az open source szoftver.

Tobbet nem tudok hozzatenni, kerem kapcsolja ki.

while (!sleep) sheep++;

(#7876) Ixion77 válasza emvy (#7875) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

Teljesen mindegy hogy Windowsnak hívják-e majd, vagy X-nek. A lényeg, hogy egy olyan komplex gigarendszer, amit csak az MS fog tudni az adott formában a számodra lehetővé tenni. Ha pedig te a cégedet MS ökoszisztémával akarod működtetni, akkor az MS AI-ját, keresőjét, cloudját, OS-eit, vállalatirányítási rendszerét és minden egyebét együtt fogod használni, mert csak úgy fog működni. A Linux elzakatolhat a szervereken a háttérben csak az teljesen lényegtelen lesz. Fogyasztói oldalon erre a kínaiaknál láthatók már az igazi jó példák.

Mint ahogy írtam: Gimp VS Adobe. Az előző egy eszköz, az utóbbi pedig egyre inkább egy ökoszisztéma.

Nem mondom ez helyes, főleg nem hogy ez nekem tetszik. Csak azt, hogy szerintem ez a szükségszerű irány, és az AI forradalom nagyon felgyorsítja a folyamatot. Az alapeszközök (pl. Linux) szerepe marginalizálódik, a komplex rendszerben létezők (MSOS) dominálnak.

Nyilvánvaló az is hogy a MS-t miért érdekli egyre kevésbé a Windows. Hamarosan akár ingyen is adhatja majd, mert a nagy pénz nem abból jön. Vagy simán megszűnteti. Az csak egy eszköz. Az MS ökoszisztéma-előfizetés a lényeg. Ilyenje pedig az open sourcenek tőke, méretgazdaságosság, érdek és koordináció hiányában szerintem nem lesz.

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#7877) Citroware válasza Ixion77 (#7876) üzenetére


Citroware
addikt

Szerintem is, a MS nem fogja hagyni, hogy az emberek lelépjenek az ökoszisztémájából, sőt. Tulajdonképpen ezek a mega nagy tech cégek magukba szippantanak mindent, az összes potenciális fogyasztót, és az összes kis potenciális konkurenciát.
Kb. átveszik a világuralmat lassan. Vagy már átvették.

(#7878) Dluinet válasza Ixion77 (#7876) üzenetére


Dluinet
nagyúr

Linux szerepe marginalizálódik?
A szerverek nagy része, a routerken keresztül az android rendszerig Linux.
Több eszközön fut, mint eddig bármi. Az asztali gépeken kívül szinte minden Linux alapú.
Csak te nem tudsz róla.

Android OS is a Linux-based mobile operating system that primarily runs on smartphones and tablets. The Android platform includes an operating system based upon the Linux kernel, a GUI, a web browser and end-user applications that can be downloaded.

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#7879) emvy válasza Citroware (#7877) üzenetére


emvy
nagyúr

Viszont meg mindig iszonyat verseny van. Felho teren AWS/Azure/GCP, mobiloknal iOS/Android, AI-ban MS (OpenAI) / Google / Amazon (Anthropic), stb.

while (!sleep) sheep++;

(#7880) Citroware válasza emvy (#7879) üzenetére


Citroware
addikt

Ez véleményem szerint meg is fog maradni. Nem akarják a fő konkurenciák kinyírni egymást. Van egy kimondatlan konszenzus közöttük, amiben ez a néhány világot uraló cég (MS, Meta, Google, Apple, Amazon...) egymás mellett szinergiában működik, de bárki más, aki kicsi, és esetleg próbálna a pozíciójukra törni, felfalják vagy elpusztítják. Ha létezik még terület, amit eddig nem fedtek le, hamarosan felvásárolják azt is. Lassan az egész virtuális lét, meg az egész világ az ő kezükben lesz. Már most is Zuckerberg mondja meg a szabályokat, mit és hogyan szabad kommunikálni, viselkedni egymással a legfőbb online közösségi csatornákon, nem pedig az állam.
Ez a virtuális valósággal, virtuális univerzumokkal (pl Metaverse) még súlyosabb lesz.
Mindegyiknek meglesz a saját AI cucca is, a fogyasztó pedig választhat ökoszisztémát.

[ Szerkesztve ]

(#7881) Ixion77 válasza Dluinet (#7878) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

Természetesen tudok róla.
Olvasd el amit írtam.
Lehet, hogy a "marginalizálódik" szó nem a legjobb választás volt. Nem a darabszáma fog nullához konvergálni. Hanem a jelentősége gazdasági szempontból. Csak egy eszköz. Az M8-as csavar az autóban. Szükséges, de lényegtelen.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#7882) Ixion77


Ixion77
Topikgazda

Tudja valaki hogy az Abercrombie & Fitch (ANF) miért tetszik a bíróknak ennyire 9 hónapja?

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#7883) julius666 válasza Ixion77 (#7864) üzenetére


julius666
addikt

Sajnos rég túlvagyunk azon a szinten, amikor az open source életképes volt egyáltalán

A témától (AI) függetlenül is badarság amit írtál (az opensource nyert, a nagy szoftverfejlesztő cégek átálltak szinte mind szolgáltasra, sokszor nyílt szoftvereket használva vagy akár azok fejlesztésébe beszállva), de AI témakörben is. A nagyok igenis tartanak attól, hogy a nyílt világ kicsavarja a kezükből az új játszótér irányítását. Ha nekem nem hiszel, a tavalyi kiszivárgott Google memonak talán igen: link

Egyébként ha IT a szakmád nagyon tudom ajánlani a local modellek próbálgatását. A Mistral/Mixtral variánsok egy teljesen átlagos, játékra használható home pc-n (nyilván nvidia és 8+ gb vram azért kell hozzá hogy értelmes sebességgel fusson) ténylegesen meg tudják közelíteni a GPT-4 szintjét. Az elmúlt egy év hihetetlen robbanást hozott ezen a téren, egyáltalán nem olyan lefutott sztori ez mint sokan gondolják, messze nem az OpenAI az egyetlen szereplő, az egyetlen működési modell az AI világában.

(Tudom hogy OFF, de csak IT-vel foglalkozó lapcsalád fóruma ez, talán elfér)

[ Szerkesztve ]

(#7884) Ixion77 válasza julius666 (#7883) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

Jogos, félrevezető volt a megfogalmazásom. Bár a következő mondatokban leírtam, de ezek szerint így sem ment át:
Nem azért lett "életképtelen", mert ne használnák. Használják, fogják is persze, nagy cégek is, hiszen minek írnák újra azt ami elérhető ingyen. Rossz szóválasztás volt az "életképtelen". Talán a "lényegtelen" lett volna a jobb. Azt próbáltam ugyanis kifejezni, hogy szerintem olyan irányba tartunk, melyben a jövőben az egyes programok már nem lesznek lényegesek. A szolgáltatás összességében lesz a lényeges, amelyben az egyes programok már nem is feltétlen látszanak. Amint írtam: Adobe vs Gimp, GMaps vs Openlayers, Office365 vs Libreoffice. Persze hogy lesznek felhasználói az utóbbiaknak is (pl. én), de nem fogják tudni azt a színvonalat elérni, amit az előbbiek már most elértek.

"A nagyok igenis tartanak attól, hogy a nyílt világ kicsavarja a kezükből az új játszótér irányítását."
Ezen igencsak meglepődnék. De általánosságban örülnék neki.
Habár az AI esetében... Ott nem biztos. Azt én veszélyesebbnek tartom az atombombánál. Megnyugtatóbbnak tartanám ha egyelőre sehol sem futna hermetikusan lezárt laborokon kívül...

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#7885) attiati válasza Sisco2 (#7861) üzenetére


attiati
veterán

Viselkedéspszichológia régóta kutatja ezt a területet.

Egy csomó döntésünk idegi és nem tudatos. Azok is, amiket racionálisnak hiszünk.
Több ezer év alatt is velünk maradtak érzéki csalódások.
Ezekre jön rá a sok kognitív torzítás és a tömegpszichológia.

Ezért is hozunk hibás pénzügyi döntéseket, azért működik a marketing, a politika.

Nagyon meglepő lenne, ha pont az AI segítségével hamisított tartalom lendítené át az emberiséget az evolúció következő szakaszába, ahol már átlátunk a szitán :)

(#7886) emvy válasza Ixion77 (#7884) üzenetére


emvy
nagyúr

> Rossz szóválasztás volt az "életképtelen". Talán a "lényegtelen" lett volna a jobb.

Ja, ertem. Az eredeti megfogalmazasod teljesen fals volt, a 'lenyegtelen' sem stimmel, de mostmar ertem, hogy mit keversz.

Szoval amit latsz, az a 'kommoditizacio'. Az open-source brutalisan lenyeges, megpedig azert, mert folyamatosan kommoditizalja a szoftvert.

> olyan irányba tartunk, melyben a jövőben az egyes programok már nem lesznek lényegesek

Termeszetesen abszolut lenyegesek lesznek, csak epp nem lesz felettuk kontrollja egy entitasnak. Peldaul a Linux kernel _abszolut_ lenyeges es kikerulhetetlen, a k8s detto, a VSCode detto, a Chrome, .Net, Java, stb. mind szuper lenyeges, de mivel FLOSS, ezert a multicegeknel masbol kell penzt keresnie.

Ugy nez ki, a generativ AI-nal is igy megy.

Pont ezert van extrem eros hatasa az OSS-nak, mert arra kenyszeriti a nagyobb jatekosokat, hogy folyamatosan eloremenekuljenek.

Ez egyekbent szerintem nem offtopic igazabol.

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#7887) Vision válasza emvy (#7886) üzenetére


Vision
veterán

Pont ezert van extrem eros hatasa az OSS-nak, mert arra kenyszeriti a nagyobb jatekosokat, hogy folyamatosan eloremenekuljenek.

Ez a napnál világosabb amúgy. Nem véletlen, hogy az Adobe azonnal implementálta az AI-t a PS-be, mert felismerte, hogy az üzleti modelljét keresztbe veri. Ha az emberek 2 kattintással tudnak majd képeket manipulálni fillérekért (nem Adobe eszközökkel), akkor minek vennék meg drágán a PS-t, amihez még érteni is kell? Szerintem most az Adobe boardban eléggé be lehetnek szarva.

Enterprise környezetben is megfigyelhető, hogy a cégek már nagyjából a supporttal tudnak pénzt keresni, mindenki áll át felhőre/ingyenes megoldásra. A legtrendibb stack 100% open source.

Van egy ismerős, a felesége grafikus. Rendeltek tőle egy logót, ő pedig 5 perc alatt megcsinálta AI-jal. Örült neki, mert egész jó pénzt keresett 5 perc melóval. Nem ismerte fel, hogy valójában a munkája megszűnéséről beszélt. :)

[ Szerkesztve ]

(#7888) Citroware


Citroware
addikt

[link] - Így néz ki egy cikk olyantól, akinek elektromos autókban vannak a részvényei.
Èn hiszek a hidrogén hajtású autók jövőbeli sikerében.

(#7889) Dluinet válasza Citroware (#7888) üzenetére


Dluinet
nagyúr

:DDD :DDD :DDD :DDD :DDD
"hiszek a hidrogén hajtású autók jövőbeli sikerében."
:DDD :DDD :DDD :DDD :DDD

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#7890) Vision válasza Citroware (#7888) üzenetére


Vision
veterán

Èn hiszek a hidrogén hajtású autók jövőbeli sikerében.

Oké, és akkor most jön az, hogy tedd mögé a fundamentumokat. Mert ha azokat végigveszed, akkor meglátod, hogy talán (de ennek az esélye is minimális) a nagy méretű haszongépjárműveknél lehet létjogosultsága, szgk-nál teljesen esélytelen.

(#7891) emvy válasza Dluinet (#7889) üzenetére


emvy
nagyúr

Nem kell rohogni, mindenki, aki egyedi reszvenyt vesz, olyasmit allit, ami szembemegy a tobbsegi velemennyel. Ha valaki Nvidiat vett tavalyelott, az is azt allitotta, hogy a piac felreerti az Nvidia piaci poziciojat. Ugyanigy valid (vagy nem valid) az, ha valaki azt mondja, hogy a hidrogenhajtasu autok szerepet alulbecsli a piac.

Teslaval is akkor lehetett igazan penzt keresni, amikor minden forum tele volt azzal, h csodbe megy a ceg, meg eletkeptelen az elektromos auto.

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#7892) Citroware válasza emvy (#7891) üzenetére


Citroware
addikt

Szeretem a PH fórumában, hogy nagyon jó kereső funkciók vannak és sok-sok évre visszamenőleg is vissza lehet olvasni korábbi gondolatokat. Kíváncsi vagyok, 5-10 év távlatában ez majd hogyan öregedik. De különösen nagy arányban bele szoktam találni spekulációk során, onnan eredt a kezdeti jó önbizalmam a kockázatvállalás tekintetében, a Dunning-Kruger effekt mellett.

[ Szerkesztve ]

(#7893) Dluinet válasza emvy (#7891) üzenetére


Dluinet
nagyúr

Az elmúlt 40 évben annyit fejlődött a hidrogén hajtás (üzemanyagcellás) , hogy akkumulátor került mellé és elektromos motor, pont, mint egy elektromos autóban.
Itt meg is állt a fejlődése, mert a fizikát nem lehet megbaszni. A hidrogén tárolása és tankolása nem megoldott, és nem is látszik, hogy megoldható lesz gazdaságosan, kis méretben.

Egyszerűbb és sokkal gazdaságosabb (értsd: sokkal olcsóbb) erőműben, a hidrogént földgázhoz keverve, elégetve elektromos áramot fejleszteni, azt pedig elektromos autóban felhasználni.
A hidrogén előállítása mennyire gazdaságtalan és energiapazarló, arra ki sem tértem.

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#7894) Citroware válasza Dluinet (#7893) üzenetére


Citroware
addikt

Ez mind szép és jó, de kár, hogy a Toyotánál ezt nem tudják és milliárdokat költenek a kutatás/fejlesztésre ezen a területen. Szólni kéne nekik.

(#7895) Drizzt válasza Citroware (#7894) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Nagy cégeknél elég természetes milliárdokat elkölteni olyan fejlesztésekre is, amiből lehet, hogy nem lesz semmi. Mert ha mégis, akkor busásan megtérül. Nekünk pl. a teljesen megírt alkalmazásaink néha akár 50%-a olyan, hogy sosem kerül PRODra. A maradék 50% miatt megéri finanszírozni a selejtet is.

I am having fun staying poor.

(#7896) Dluinet válasza Citroware (#7894) üzenetére


Dluinet
nagyúr

2020-ban bemutatták a Tokiói olimpián a működő modellt, FCEV hajtással, és azóta pedig már sorozat gyártásban van.
Ja nem.
Meg egy darab töltőállomás felállítása meghaladja az 1 milliárd forintot.
Shell 2024 02 07 (tíz nappal ezelőtti) közleménye a kaliforniai hidrogén töltőállomásokról.
Spoiler: bezárta őket.

A hidrogénnél meg kevés robbanásveszélyes anyag van.

[ Szerkesztve ]

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#7897) Vision válasza emvy (#7891) üzenetére


Vision
veterán

Egyértelműen így van. Nagy kockázat mellé nagy hozam is társulhat.

(#7898) Dluinet válasza Citroware (#7894) üzenetére


Dluinet
nagyúr

Kéne ilyen hidrogénhajtás részvény.
Shortolnám 10-20 évre.
A toyota nem jó, mert elkezdett helyette akkumulátoros autókat gyártani.

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#7899) Paxker315 válasza Dluinet (#7898) üzenetére


Paxker315
addikt

Amúgy engem meglepett ez az ETF, más kérdés, hogy nem vennék, nem jó szívvel ajánlanék senkinek. Aktívan kezelt, egyetlen ország, kevés részvény, ESG. Japán piaccal szemben azért lehetnek fenntartások : )

https://dynotech.hu/ - Új, kultúrált környezet, könnyen megközelíthető : )

(#7900) Ringman


Ringman
nagyúr


mostantól beleszámít az inflációba a csirke far-hát árának változása.
[link]

2024 eu-n beluli, elvileg joleti tarsadalom

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.