Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Tomato firmware

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-08-03 11:06:38

LOGOUT.hu

Tomato firmware

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#10401) tjsz válasza Dzsekó (#10400) üzenetére


tjsz
Topikgazda

BÚÉK! :DD

"De ha már a szolgáltatói eszköz router üzemmódban van, akkor ott a saját routert LAN-ra kell kötni és egy hálózatba kell állítani a két routert. Így PC-vel lehívható mindkét router webfelülete."

Az is megoldás, hogy szolgáltató eszköz router módban működik, ennek az egyik LAN portját kötöd a saját router-ed WAN portjába és a szolgáltatóin használt belső hálózat IP tartománya nem egyezik meg a te routered belső IP tartományával. Ekkor is elérhető mind2 router web felülete.
Meg akkor is ha pppoe passthrough be van kapcsolva és a "route modem ip" be van állítva.

"Saját routernél DHCP-t le kell tiltani, vagy mindkét routerbe sávosítani kell a DHCP-t, hogy ne legyen ütközés."

Nem szerencsés 1 hálózatban 2 DHCP-nek működnie.

A WDS-nél feleződik a sebesség, inkább kábel. Vagy pedig ha csak rádiósan oldható meg, akkor dedikált (point-to-point) megoldást kell választani.

"DDNS sem megy saját routerről, mert a szolgáltatói vezérli a netet."
Megy az, feltéve, ha a saját router-eden be van álltva def. gateway-nek a szolgáltatói eszköz IP címe ÉS a Basic - DDNS - Dynamic DNS - nél "Use external IP checker"-t állítod be.

"Ha routerként üzemelő szolgáltatói eszközre rákötsz egy saját routert úgy, hogy a WAN-ba kötöd és még egy hálózatban sincsenek (mindenki ezt csinálja), akkor hol működik, hol nem, valamelyik PC-nek a szolgáltatói oszt IP-t, valamelyiknek a saját router oszt."

Na, ilyen nincs: ha a pc-d a saját router-ed egyik LAN portjára van kötve ill. a saját router-ed WAN portja van kötve a szolgáltatói eszköz LAN-jára, akkor hogyan megy el a DHCP kérés a szolgáltatói eszközig? A NATolás miatt nem fog működni.

"Ha szolgáltatói routert modem üzemmódba kapcsolsz, akkor tök mindegy, hogy mi volt az IP-je, mert modemként elvileg nem hívható be (nekem nem is sikerült soha)."
Elvileg nem. Gyakorlatilag meg ott van a "route modem IP".

"Visszakapcsolni router üzemmódba csak úgy lehet, hogy a reset gombját hosszan nyomod, és akkor visszatér gyári állapotba, aminél routerként üzemel."

Ha a szolgálatói eszközön a DHCP-t bekapcsolva hagyod, akkor elegendő a saját router-eden a WAN settings type-ot átállítanod pppoe-ről DHCP-re és máris eléred a szolgáltatói eszköz web felületét.

[ Szerkesztve ]

(#10402) Dzsekó válasza tjsz (#10401) üzenetére


Dzsekó
addikt

BÚÉK Neked is!

"Az is megoldás, hogy szolgáltató eszköz router módban működik, ennek az egyik LAN portját kötöd a saját router-ed WAN portjába és a szolgáltatóin használt belső hálózat IP tartománya nem egyezik meg a te routered belső IP tartományával. Ekkor is elérhető mind2 router web felülete."

Tegyük fel, ha a szolgáltatói router 192.168.0.1, a saját router 192.168.1.1, akkor ha a saját routerre van dugva a PC, akkor általában a PC-ről az 1.1-et érem el, mert az oszt IP-t. Ha a szolgáltató eszközre van dugva, akkor meg a 0.1-et érem el. Mindenki beköti WAN portba a sajátot és mind a kettőn bekapcsolva hagyják a DHCP-t (helytelenül), így azt érem el, amelyikre éppen rá vagyok kötve. Kérdezem, ha az a sorrend, hogy szolgáltató router, saját router, ebbe a PC, akkor PC-ről hogy érem el a szolgáltatói 0.1-et, ha nincsenek 1 hálózatban?
Ha meg szolgáltatói router oszt mondjuk 0.100-at PC-nek, sajátban le van tiltva a DHCP, akkor hogy érem el 1.1-et a 0.100-as PC-ről? Talán a 255.255.0.0 subnet maszkolással ezt át lehet hidalni, de akkor megyint 1 hálózatról beszélünk.
Azt tudom, hogy nem szerencsés 1 hálózatban 2 DHCP-nek lennie, de láttam már ilyet és működik is. Én is le szoktam tiltani az al router DHCP-jét, hogy a fő router vezéreljen teljes mértékben.

"Megy az, feltéve, ha a saját router-eden be van álltva def. gateway-nek a szolgáltatói eszköz IP címe ÉS a Basic - DDNS - Dynamic DNS - nél "Use external IP checker"-t állítod be."

Ez új, mindig tanul az ember. Csak homályos, amit az első bekezdésben írtam, ha 0.1 a szolgáltatói, és 1.1 a saját router, akkor gatewaynek megadva a 0.1-et az hogy fog menni.

Egyébként saját szememmel láttam ilyet, hogy valamelyik PC 0.x-en volt valamelyik 1.x-en, és a 0.x-esekről nem ment a nyomtatás/szkennelés. Amint megcsináltam a WAN helyett LAN-ra kötést és a 2 router 1 hálózatba hozását, al router DHCP letiltását, egyből stimmeltek az IP-k, és ment minden. De ha a szolgáltatói routert saját router WAN-jába kötöm eltérő router hálózattal is meg lehet csinálni, akkor kérlek áruld el a trükköt, hogy mit kell állítani, mert alapból nem megy. Nem elég, ha egyik DHCP-t letiltom, azt próbáltam.

Route modem IP. Beírtam a modem IP címét, ami most modem üzemmódba van kapcsolva, nem működik, nem érem el az IP címével a szolgáltatói eszközt. Mikor működik? Mit kell még csinálni? Nálam PPPoE nincs, DHCP a WAN settings. A két router IP tartománya sem egyezik. Mégsem érem el. Ha pedig nem érem el a webfelületet, akkor a router üzemmód visszaállításához marad a reset gomb. Szerintem ebben egyet értünk.

[ Szerkesztve ]

(#10403) tjsz válasza Dzsekó (#10402) üzenetére


tjsz
Topikgazda

"ha az a sorrend, hogy szolgáltató router, saját router, ebbe a PC, akkor PC-ről hogy érem el a szolgáltatói 0.1-et, ha nincsenek 1 hálózatban?"

Úgy, hogy amikor mondjuk 192.168.0.1-et szeretnéd elérni, akkor ez a pc-d rájön, hogy ez nem vele 1 hálózatban lévő eszköz, ezért a default gateway-nek küldi el (ami a pc-d esetében a saját router-ed). A saját routered WAN oldala egy 192.168.0.x cím lesz, ergo ő meg tudja szólítani azt a szolgáltatói eszközt, tehát lesz kapcsolat a számítógéped és a szolgáltatói router között.

(#10404) tjsz válasza tjsz (#10403) üzenetére


tjsz
Topikgazda

Ez a saját router-em, 192.168.1.254-es WAN oldali IP címmel, ennek az alapértelmezett átjárója a szolgáltatói router (192.168.1.1)

(#10405) tjsz válasza tjsz (#10404) üzenetére


tjsz
Topikgazda

192.168.1.1-en pedig ott van a telekom féle 5670-es:

Mind2 router-t elérem simán a saját pc-mről.

(#10406) Dzsekó válasza tjsz (#10404) üzenetére


Dzsekó
addikt

De itt egy hálózatban vagy... 192.168.1 a hálózat cím és a 254 és az 1 a gépcím. Ezt fedi le a subnet mask, 255 a hálózat 0 a gép rész, parasztosan megfogalmazva.
Én arra gondoltam, amikor a 3. tag az IP-ben eltér. Pl. amit előzőleg írtam a 192.168.0.1 szolgáltató router és 192.168.1.1 saját router. Ezek az IP-k a leggyakoribbak. De nekem még sosem jött be az 1.1-es routerre kötött PC-ről a 0.1-es szolgáltatói router web felülete. Ezt meg lehet valahogy oldani szerinted? Ebbe sokszor belefutok. Amint írtam, azt szoktam csinálni, hogy WAN-ból LAN-ba, és szolgáltató routert átállítom 1.254-re, ha azt nem lehet, akkor saját router 0.254-re, és saját routeren DHCP letilt. A gond akkor van, ha tele van a 4db LAN aljzat a saját routeren, mert akkor nem tudom átrakni WAN-ból LAN-ba. Ha WAN-ban hagyom, akkor nem tudom átállítani egy hálózatba a két routert, mert a saját router (pl. TP-Link) kiabál, hogy LAN és WAN hálózat nem lehet ugyanaz. De ha meg eltér, akkor PC-ről nem látszik szolgáltatói router, mert 1.100-as PC IP-ről nem tudom meghívni a 0.1 szolgáltatói routert, csak az 1.1 saját routert. Még azt szoktam csinálni, hogy modem üzemmódba kapcsolom szolgáltató routert, mert akkor maradhat WAN-ba a saját router, de akkor elő kell kotorni a net bejelentkező adatokat, amit át kell írni a saját routerbe. A cifrázás már csak akkor van, amikor azért kötik oda a saját routert a szolgáltatói mellé, mert elfogy a 4db LAN hely a szolgáltatói routeren (ahelyett, hogy vennének 5-8 portos switchet). És akkor mindkettőn megy a DHCP, aztán valaki 0.x-en van, valaki meg 1.x-en, és nem megy semmi jól, nem látják egymást. Fent van az 1. kérdés félkövérrel. És még kérdezném, hogy Nálad a telekom cucc az modem üzemmódban van? Mert akkor gondolom route modem IP-vel éred el. Ha router üzemmódban lenne és saját router WAN-ba kötnéd, akkor TP link routerek kiabálnak, hogy WAN hálózat nem egyezhet meg WAN hálózattal, és nem is engedik beállítani. Bocsi, hogy ennyit írok erről, de ez 10 éve egy megoldatlan gond nálam (ha egyáltalán létezik rá megoldás), hogy WAN-ba kötve saját rotert, hogy lehet összehozni a 0.1 és az 1.1 két router címet, hogy lássák egymást. Eddig csak a LAN-LAN módszer volt (kevesebb csatihely), vagy modem üzemmód-WAN (több állítgatás, net szolgáltató adatai, stb.). Köszönöm, ha tudsz segíteni!

(#10407) SztiviVander válasza Dzsekó (#10406) üzenetére


SztiviVander
őstag

"parasztosan megfogalmazva"
nem, ez nem parasztos hanem full hülyeség :D

(#10408) Dzsekó válasza SztiviVander (#10407) üzenetére


Dzsekó
addikt

Akkor másképp fogalmazok, az alhálózati maszk a hálózatot azonosítja, tehát a 255.255.255.0 alhálózati maszknál az első 3 tag (255-ök) a hálózatot jelöli, a fenti esetben 192.168.1 vagy 192.168.0, ez volt a mondandóm lényege. Ha 255.255 az alhálózati maszk, akkor 192.168 a hálózat, és akkor lehet a 3. IP tag akár 5 vagy 7 vagy 28, ezek mind gépek/PC-k/okostelefonok IP címei, amik 1 hálózatban vannak. Ezért írtam, hogy a 0 parasztosan fogalmazva a gépek IP címét jelöli, mert ha nem hálózatot jelöl, akkor gépet/eszközt kell jelöljön. Persze lehet még 252 vagy bármi más az alhálózati maszk 3. tagja, akkor csökkentett számú eszközt lehet megcímezni a 3. taggal. Ebben a PDF-ben le van írva, hogy hogy képeződik le. De kár erről többet beszélni. Ha esetleg tudsz segíteni a fenti problémámban, akkor azt szívesen veszem.

(#10409) SztiviVander válasza Dzsekó (#10408) üzenetére


SztiviVander
őstag

Akarhogy fogalmazod at akkor is butasag. Mondjuk ha szatyika kaliberű sulinet tanaroktol probalsz tanulni akkor nem is csoda.

Nincs se digis se egyeb dobozom ugyhogy abba a temaba inkabb nem folynek bele.

(#10410) tjsz válasza Dzsekó (#10406) üzenetére


tjsz
Topikgazda

"nekem még sosem jött be az 1.1-es routerre kötött PC-ről a 0.1-es szolgáltatói router web felülete. Ezt meg lehet valahogy oldani szerinted?"

Igen, ott van a fentiekben a példám.

"És még kérdezném, hogy Nálad a telekom cucc az modem üzemmódban van? Mert akkor gondolom route modem IP-vel éred el."

Router üzemmódban van. Ha modem üzemmódban lenne, akkor kell a "Route modem IP", hogy elérd.
És mind2 esetben a szolgáltató egyik LAN portja van kötve a saját router WAN portjába.

"Ha router üzemmódban lenne és saját router WAN-ba kötnéd, akkor TP link routerek kiabálnak, hogy WAN hálózat nem egyezhet meg WAN hálózattal, és nem is engedik beállítani."

Igen, ez az amit írtam: a saját router a WAN oldalán 192.168.1.x-es IP címmel rendelkezne (amit a szolgáltatói router-től kap) és a belső hálózatán is 192.168.1.x-es IP címmel rendelkezne (amit alapértelmezetten van neki beállítva). Tehát a WAN hálózati IP cím és LAN hálózati IP címe ugyanabba a hálózatban van. Ezt a problémát a Tomato kezeli, de egy tp-link nem tudja.

[ Szerkesztve ]

(#10411) Dzsekó válasza tjsz (#10410) üzenetére


Dzsekó
addikt

Igen, ott van a fenti példád, de ott a 3. IP tag mindkét router esetében 1-es, azaz 1 hálózatban vannak, amit TP-Linkek (meg más router sem szeret, ha WAN-ba van kötve a szolgáltatói router része). Akkor nálad valószínű azért megy, mert Tomato lekezeli, ezt az infót nem tudtam, de megjegyzem. A gond az, hogy ahova járkálok, ott nincs se lehetőség, se idő azzal vacakolni, hogy Tomato-t tegyek a saját routerre (meg valószínű, hogy a gazdája nem is engedné). Kérdésem továbbra is pontosítva az, ha az egyik router 0.1, a másik 1.1 IP-jű, és az 1.1 egy saját TP-Link, akkor hogy tudom TP-Link WAN-jába kötni a szolgáltatói routert úgy, hogy lássam is PC-ről mindkét routert. Azt ne mond, hogy alapból látható így PC-ről mindkettő router, mert rengeteg esetben mentem a fenti kész "kiépített" hálózathoz ki. És hívtak, mert nem ment, ha ment volna, akkor nem is kerülök oda. Azt el tudom képzelni, hogy valamilyen beállítással működhet. A fenti hálózaton ha letiltom saját router DHCP-jét, akkor a saját routerre kötött PC alapból nem is kap IP-t, mert nem látja a szolgáltatói routert. Most az jutott eszembe, ha Subnet mask-ot 255.255.0.0-ra állítanám, akkor máris 1 hálózatban lenne a két router, mert akkor már csak 192.168 lenne a hálózat, és akkor lehetne sokféle IP az eszközöknek, PL: 192.168.5.100, 192.168.7.100, 192.168.45.123, stb. ez mind egy hálózat lenne. Ezt ki fogom próbálni. A gond ezzel csak akkor van, ha szolgáltatói router IP beállításait nem lehet változtatni. Ez ritka, de létezik, mert láttam, pl. UPC Connectbox.
Illetve TP-Link megint pofázhat, hogy egy hálózatban van WAN és LAN. Ha esetleg van jobb ötleted, akkor szívesen veszem, ha leírod. Köszi!

SztiviVander: Te is leírhatnád, hogy mit tudsz az alhálózati maszkról, ha már az én leírásom szerinted nem helytálló. Tanulni sosem késő.

(#10412) tjsz válasza Dzsekó (#10411) üzenetére


tjsz
Topikgazda

A subnet mask-ot ne piszkáld, ne vedd nagyobbra, mert akkor megint előjön az IP tartományos tp-link hiba.

DHCP-DMZ megoldás #1 - ha tudod változtatni a szolg. router belső IP címét:
1. állítsd át a szolgáltatói router IP címét 192.168.1.1-ről 192.168.0.1-ra, mask maradjon 255.255.255.0
2. a szolgáltatói router-en állítsd be, hogy a saját router-ed WAN MAC címére mindig ugyanazt az IP címet ossza ki, mondjuk 192.168.0.254-et
3. a szolgálatói router-en állítsd be, hogy DMZ-be kerüljön 192.168.0.254
4. a saját routeren állítsd be, hogy távolról elérhető legyen

DHCP-DMZ megoldás #2 - ha NEM tudod változtatni a szolg. router belső IP címét:
1. állítsd át a saját router-ed IP címét 192.168.1.1-ről 192.168.2.1-re, mask marad 255.255.255.0
2. a szolgáltatói router-en állítsd be, hogy a saját router-ed WAN MAC címére mindig ugyanazt az IP címet ossza ki, mondjuk 192.168.1.254-et
3. a szolgálatói router-en állítsd be, hogy DMZ-be kerüljön 192.168.1.254
4. a saját routeren állítsd be, hogy távolról elérhető legyen

PPPoE passthrough megoldás #1 - ha tudod változtatni a szolg. router belső IP címét:
1. állítsd át a szolgáltatói router IP címét 192.168.1.1-ről 192.168.0.1-ra, mask maradjon 255.255.255.0
2. a szolgáltatói router-en állítsd be, hogy pppoe passthrough menjen
3. a saját routeren állítsd be, hogy pppoe "tárcsázást" csinálja + "router modem IP" mutasson a szolgáltatói router IP címre (192.168.0.1)
4. a saját routeren állítsd be, hogy távolról elérhető legyen

PPPoE passthrough megoldás #2 - ha NEM tudod változtatni a szolg. router belső IP címét:
1. állítsd át a saját router-ed IP címét 192.168.1.1-ről 192.168.2.1-re, mask marad
2. a szolgáltatói router-en állítsd be, hogy pppoe passthrough menjen
3. a saját routeren állítsd be, hogy pppoe "tárcsázást" csinálja + "router modem IP" mutasson a szolgáltatói router IP címre (192.168.1.1)
4. a saját routeren állítsd be, hogy távolról elérhető legyen

[Hálózati alapismeretek (TCP/IP)]

(#10413) tjsz válasza Dzsekó (#10411) üzenetére


tjsz
Topikgazda

Közben rájöttem valamire, azt írtad, hogy
"Igen, ott van a fenti példád, de ott a 3. IP tag mindkét router esetében 1-es, azaz 1 hálózatban vannak"

Ez így nem igaz, ugyanis nem az egyes IP tagok határozzák meg, hogy 1-1 IP cím 1 hálózatban van, hanem az IP ÉS a maszk együtt.

Pl. 192.168.1.1 és 192.168.1.65 a te elméleted szerint 1 hálózatban van. DE: ha én erre azt mondom, hogy a network mask mind2 esetben 255.255.255.192, akkor 2 különbőző hálózatbeli IP címről beszélünk. És a 2 különböző hálózatbeli eszköz egymás közötti "beszélgetéséhez" kell valami alapértelmezett átjáró is.

Itt egy IP cím kalkulátor, játszál a különböző értékekkel, nézd a min. és max. IP értékeket és meg fogod érteni.

(#10414) Dzsekó válasza tjsz (#10413) üzenetére


Dzsekó
addikt

Láttam a képen a maszkodat, ezért írtam, hogy 1 hálózatban van a két routered.
Az átjárót Tomatoban be tudom állítani disabled WAN mellett, írtam privátban, szerintem folytassuk ott, mert ez itt már nagyon off. Köszi az eddigi segítségeket!

[ Szerkesztve ]

(#10415) SztiviVander válasza Dzsekó (#10411) üzenetére


SztiviVander
őstag

Ez nem az a fórum, már ez a hosszú eszmecsere is eléggé az off határain mozog :) Egyébként megpróbáltam még párszor átolvasni hogy mit is akarsz vajon mondani, plusz elolvastam pár előzmény hsz-t és azokkal összerakva értelmezni és arra jutottam hogy így sem biztos hogy mindig értem mire is gondolsz, de oké, lehet hogy tudod mire gondolsz csak valahogy nekem nem jön át. De mivel közöm sincs hozzá így végülis nekem majdnem mindegy is.

Kérdésem továbbra is pontosítva az, ha az egyik router 0.1, a másik 1.1 IP-jű, és az 1.1 egy saját TP-Link, akkor hogy tudom TP-Link WAN-jába kötni a szolgáltatói routert úgy, hogy lássam is PC-ről mindkét routert. Azt ne mond, hogy alapból látható így PC-ről mindkettő router, mert rengeteg esetben mentem a fenti kész "kiépített" hálózathoz ki.
De hogy akkor hozzászóljak ehez a problémához is.
Hidd el ha az lenne hogy minden doboz csak azonos hálózatból elérhető akkor baromi nagy bajban lennénk. Én legalábbis biztosan, mert akkor minden nap teleportálnom kellene magam az ország több részébe is :) Ha mégsem megy akkor ott valami el van kúrkonfigurálva. Jut eszembe -csak hogy valami otthoni soho cuccot hozzak példának- vidéken anyámnak is ilyen kombinált eoc slave izét (CD5204W, ami egy koax kábelmodem + router + 2 portos switch + N wifi egyben) raktak ki ősszel a régi egyszerű kábelmodem helyett amikor átvette egy másik szolgáltató a területet. Mögötte egy tp-link 841 volt (semmi varázslat, sima gyári fw-el) még jó darabig és simán el lehetett érni a tplinkre kötött gépről a szolgáltatós doboz admin felületét a default 192.168.1.1 -en. Mikor a váltás után először lementem akkor első dolgom volt megnézni mit lehet beállítani abban a kínai kombinált csodában (azért mély nyomot nem hagyott bennem), de láttam hogy mindent be lehet állítani rajta amit a tplink-ben úgyhogy ki is vettem a tplinket mert oda aztán minden szempontból fölösleges két router. A szolgáltatós cucc alapból 192.168.1.1 -et használ(t) lan oldalon, a tplinknek valami 192.168.1.20x -et adott a wanjára a dhcp-je, a tplink-nek meg eleve 192.168.250.x volt régóta beállítva lan oldalra és ebből osztott dhcp-vel a klienseknek címet. Szóval nem nagyon tudom elképzelni ezt a problémát amivel te lépten nyomon találkozol, hogy ilyen esteben nem lehet elérni bármit is, én még nem is láttam ilyen problémát. De az is tény hogy nem foglalkozom mások által összetákolt otthoni dolgokkal, szerintem nem is bírnám idegekkel.

(#10416) tjsz válasza SztiviVander (#10415) üzenetére


tjsz
Topikgazda

"Ez nem az a fórum, már ez a hosszú eszmecsere is eléggé az off határain mozog"

Ezt jogosnak érzem, ezért próbáltam a legtöbb ezzel kapcsolatos hozzászólást "off"-ba rakni (ha még valaki lát offtopic-os hozzászólást, akkor azt jelezheti felém és megteszem).

Ettől függetlenül nem törlöm, mert ebből is lehet tanulni.
Dzsekóval pedig elkezdtünk privátban beszélgetni/szakmázni.

BÚÉK Mindenkinek!

(#10417) Hege1234


Hege1234
addikt

ma cserélték a modemet 500-as netre
a modem portjain megy is az 500 de rákötve a
routert már csak 300 a plafon a routeren
ASUS RT-N18U (ha jól néztem akkor a 600-as nettel meg kellene birkóznia)
Tomato Firmware 1.28.0000 -132 K26ARM USB AIO-64K
tudom hogy már nagyon érik a lecserélése ennek a firmware-nek és ha van infó arról hogy emiatt nem megy az 500-as net akkor teszek fel újat...

a router-be van kötve egy másik router arról is megy a dhcp emiatt esetleg?

(#10418) Intruder2k5 válasza Hege1234 (#10417) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Ezt kapcsold be: Advanced -> Miscellaneous -> CTF (Cut-Through Forwarding)

(#10419) Hege1234 válasza Intruder2k5 (#10418) üzenetére


Hege1234
addikt

így most 340 lett a max
mást ne piszkáljak ott?

(#10420) Intruder2k5 válasza Hege1234 (#10419) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Szerintem ráférne egy fw frissítés, az a 132-es Shibby fw van vagy 4-5 éves. Jó ideig nekem is volt RT-N18U-m, FreshTomato-val simán átment rajta az 1000-es DIGI net.

(#10421) Hege1234 válasza Intruder2k5 (#10420) üzenetére


Hege1234
addikt

torrentet 43 MiB/s -el tölt le kb 1 perc után
olyan mintha kellene neki egy kis idő hogy felpörögjön amit a speedtest.net már nem mér mert befejezi..
köszönöm szépen!

ha jól néztem ez a legfrissebb
freshtomato-RT-N18U-ARM_NG-2020.8-AIO-64K-NOSMP.zip
és innen telepíthetem bepipálva az After flashing, erase all data in NVRAM memory -t ?

(#10422) Intruder2k5 válasza Hege1234 (#10421) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Így van.

(#10423) SztiviVander válasza Hege1234 (#10421) üzenetére


SztiviVander
őstag

De az a 43MB/s is pont csak 344Mbit/s, nem pörög az sehova se fel. Torrentet olyan 60MB/s körül kellene töltened. Nézd meg a fresh-el, hátha jobb lesz.

(#10424) Hege1234 válasza Intruder2k5 (#10422) üzenetére


Hege1234
addikt

freshtomato megoldotta megy a stabil 600 :)
:R

(#10425) Hege1234


Hege1234
addikt

*vagyis az 500 csak elírtam..

(#10426) Hege1234


Hege1234
addikt

usb 3.0 portba tettem egy hordozható ntfs-re particionált hdd-t
8000 kbyte/s a max amivel rá tudok tenni fájlokat?

[kép][kép2]

[ Szerkesztve ]

(#10427) tjsz válasza Hege1234 (#10426) üzenetére


tjsz
Topikgazda

Próbáld meg ext4-re formázni, azzal gyorsabb.

(#10428) Dzsekó válasza Hege1234 (#10426) üzenetére


Dzsekó
addikt

Az RT-N18U nálam még régen NTFS-el 15-20MB/s-et tolt, és ext3-al 10-12MB/s-et tolt.
És is azt vártam, hogy ext3-al lesz gyorsabb. Az ARM-os routerek már NTFS-el gyorsabbak (igaz, én ext3-al próbáltam még 6 éve).
Driver függő és Tomato firmware függő is. Próbáld meg a Tuxera drivert az Open NTFS helyett. Ha van Paragon driver, az a leggyorsabb. De brutál nagy sebességnövekedést ne várj egy egy magos ARM procitól.

[ Szerkesztve ]

(#10429) libus


libus
őstag

Sziasztok!

Szeretném tiltani MAC cím alapján a jelszóval védett "Vendég" (wl0.1) hálózatomon lógó nem család tagokat (szomszéd).
Hiába adom hozzá a MAC címét a Basic/Wireless client filterbe, nem tiltódik le. :(
Így néz ki nálam ez a felület:

Nem kellene ezeknek a lehetőségeknek itt lennie? (ezt a képet az Internetről szedtem)

Ps5 Digital Edition, LG Oled55C9, LG Oled48C1, Hyper X Cloud II, Poco X4 Pro 5G

(#10430) SztiviVander válasza libus (#10429) üzenetére


SztiviVander
őstag

Az Advanced/virtual wireless menüben a wl0. 1 - nel be kell kapcsolni a wireless filtert és kivalasztod hogy tiltani vagy engedni akarod a beirt mac-eket.
De az már régen rossz ha jelszóval védett wifiden a szomszéd fent van. Wpa2/aes? Elég hosszú és bonyolult a jelszó? Cserélj jelszót is szerintem, ha ügyes a szomszéd akkor a mac szűrést sem bonyolult kikerülni.

[ Szerkesztve ]

(#10431) libus válasza SztiviVander (#10430) üzenetére


libus
őstag

Köszi, sikerült! :K :R
Régebben egyik alkalommal mikor nálunk járt, megadtam neki. Ezért tudta.
A minap meg ránéztem a Client List-re, akkor láttam, hogy fent. :((
Gondoltam MAC cím alapján megoldom a tíltást, és akkor hiába tudja a jelszót nem megy vele semmire. De hogy lehet ezt kikerülni? Másik eszközt vesz?
Persze azt is lehet, hogy az összes eszközöm felveszem erre filter listára, és akkor hiába cserél eszközt, akkor se tud csatlakozni a vendég nevű hálózathoz.
Vagy az a kikerülési módszer ekkor is hatásos? :U

Ez az FW van az Asus RT-AC68U C1-es routeremen:
FreshTomato Firmware 2019.4 K26ARM USB AIO-64K
Látom van új FW. Ez kell nekem?

Vagy az ARM7-es kell?
Mert az Overwiev-nél ez van:
Model: Asus RT-AC68U C1
Bootloader: (CFE)1.3.0.7
Chipset: ARMv7 Processor rev 0 (v7l)
Ha frissítem az FW-t, akkor minden beállítás megmarad? Vagy állíthatok be mindent újra?

Ps5 Digital Edition, LG Oled55C9, LG Oled48C1, Hyper X Cloud II, Poco X4 Pro 5G

(#10432) Hege1234


Hege1234
addikt

tjsz
Dzsekó

köszi a válaszokat lehet teszek majd egy próbát
de egyenlőre az a gond hogy a hdd külső háza pár perc után kikapcsol ha idle
és csak a router-ben az újra mountolás segít rajta

(#10433) SztiviVander válasza libus (#10431) üzenetére


SztiviVander
őstag

Ja azt hittem feltörte :D Mac-et lehet változtatni, te is tudod pl a router-ét. És azt is könnyen ki lehet deríteni milyen mac-eket enged be a wifid. A mac szűrés csak a laikusok ellen véd, de esetedben valószínűleg elég. Nem is biztos hogy tudja hogy a tiédet használja.
Nekem a 2020.8 van fent 68u-n, stabil. Viszont valahol a 2020.4 körül ha jól emlékszem az új wifi driver miatt kellett egy nvram törlés és kézzel beállítás, úgyhogy ha azt akarod h jól működjön akkor ha váltasz újabbra számolj ezzel. Changelogokban látod mi változott a te verziód óta, elég sok minden. Hogy kell-e neked azt te döntöd el.

(#10434) Hege1234 válasza SztiviVander (#10433) üzenetére


Hege1234
addikt

jézus már a mac címekben se bízhat az ember :F :U
(routernél tisztában voltam vele hogy átlehet írni)
google 1. találata alapján nincs 1 perc átírni pc-n a mac címet :D

libus
inkább változtass jelszót :)

(#10435) tjsz válasza libus (#10429) üzenetére


tjsz
Topikgazda

Szia!

Többféle lehetőséged is van:

1. Basic - Wireless filter-ben beállítod, hogy mely MAC címmel rendelkező eszközök (laptop, mobil, tv, stb) csatlakozhassanak a wifi-dre. A probléma: MAC cím hamisítható ill. a wifi szűrésnek mi értelme van vendég wifi-n?

2. Access restriction-ben létrehozol egy szabályt, hogy mely MAC című eszközök SOHA nem kapjanak net elérést, így hiába csatlakoznak a vendég wifi-re, nem tudnak rajta net-ezni. Probéma: mindig frissítened kell a listát (ha egyáltalán képes lenne MAC hamisításra a szomszédod)

3. Advanced - Virtual Wireless-ben a vendég wifi-dnél kikapcsolod a a Broadcast-ot. Ugyanis a mobil-ján úgy van beállítva, hogy a vendég wifi-d broadcast-ol, tehát nem tud hozzácsatlakozni többet (mivel a te hálózatod ezen paramétere megváltozott). Probléma: ha rájön, hogy csak a broadcast lett kikapcsolva, akkor elég kiválasztania a mobilján a "rejtett hálózat" nevét, emlékezetből beírnia a wifi-d SSID-ját és a jelszót és már tud net-ezni újra.

4. Változtasd meg a vendég wifi jelszavát.

(#10436) tjsz válasza libus (#10429) üzenetére


tjsz
Topikgazda

Még valami, ami fotót felraktál: wifi hálózatonként tudod beállítani, hogy a filter-t
1. az adott wifi-hez bekapcsolod és a listában szereplő MAC-eket tiltod (Block clients from the list on that interface)
2. az adott wifi-hez bekapcsolod és a listában szereplő MAC-eket engedélyezed (permit only clients from the list on that interface)
3. az adott wifi-hez kikapcsolod (disable filter on that interface)

A Tomato-nak ez hátránya, hogy csak 1 MAC listát tudsz beállítani és ezt az 1 listát tudod valahogy hozzárendelni az adott wifi hálózatodhoz. Tehát NEM TUDOD azt megcsinálni, hogy csinálsz egy listát a belső wifi-dhez (hogy kiket engedsz be) ÉS csinálsz egy 2. listát a vendég wifi-dhez (hogy kiket tiltasz ki).

Mondjuk így még az jutott eszembe, hogy 5. megoldásként felveszed a MAC listába a szomszédod MAC címeit, majd a vendég wifi beállításainál (Advanced - Virtual Wireless - Wireless Filter) tiltod ezeket a MAC-eket. Így a jelszót sem kell megváltoztatni és a szomszéd is észbe kap (előbb vagy utóbb).

[ Szerkesztve ]

(#10437) libus válasza tjsz (#10435) üzenetére


libus
őstag

Szia!

1. (a válasz):
A "Vendég" wifinek teljesen más jelszava van, mint a belső hálózatomnak.
A belső hálózatét csak a család tagok tudják! A "Vendég" hálózatot meg azért csináltam még anno, ha jön barát, rokon, és kell neki Internet. akkor max. annak a jelszavát megkapja.
Meg a "Vendég" hálózatról nem lehet látni a NAS-t.

2. Nem képes MAC hamisításra a szomszédom, mert nem ért ezekhez a dolgokhoz. Szerencsére. :)

Advanced/virtual wireless menüben a belső hálózatomra is bekapcsoltam a Wireless Filtert, így ott is blokkolja a MAC címét ha esetleg megfelelő jelszóval próbálkozva. ;]

#10433SztiviVander:
Az új wifi driver jobb 2020.8-ban? Nagyobb hatótáv? Vagy csak stabilabb?
Mert neked akkor már van tapasztalatod, hisz az új FW-t használod, ráadásul neked is 68U-d van. :)
Ha törölnöm kell hozzá az Nvram-ot, akkor törlöm, aztán utána mindent visszaállítgatok.
Ha jobb lesz (mert az IP kameráim közben 1-2mp-re elvesztik a jelet), akkor megéri azt a ráfordított időt. :K

Ps5 Digital Edition, LG Oled55C9, LG Oled48C1, Hyper X Cloud II, Poco X4 Pro 5G

(#10438) tjsz válasza libus (#10437) üzenetére


tjsz
Topikgazda

> A "Vendég" wifinek teljesen más jelszava van, mint a belső hálózatomnak. <

Az így helyes.

> Advanced/virtual wireless menüben a belső hálózatomra is bekapcsoltam a Wireless Filtert, így ott is blokkolja a MAC címét ha esetleg megfelelő jelszóval próbálkozva. <

Ha azt mondod, hogy arra IS bekapcsoltad, akkor az azt jelenti számomra, hogy a vendég wifi-re is. Vagyis: amikor vendég meg hozzád, akkor a MAC cím listát mindig piszkálnod kell, ez egy picit kényelmetlen.

(#10439) libus válasza tjsz (#10438) üzenetére


libus
őstag

Én azt a beállítást választottam, ami a Wireless filternél megvan adva MAC cím, azt blokkolja.
És nem azt, amit itt megadok MAC címet, azt engedje csak..
Ez utóbbi elég körülményes lenne. :)
Már érted? :)
Rokon, barát nem fog a ház előtt internetezni. Azért nem fognak eljönni, hiába tudják a vendég jelszót. ;]
Elég ha csak a szomszédnak a MAC címe van megadva. :K

[ Szerkesztve ]

Ps5 Digital Edition, LG Oled55C9, LG Oled48C1, Hyper X Cloud II, Poco X4 Pro 5G

(#10440) SztiviVander válasza tjsz (#10438) üzenetére


SztiviVander
őstag

En nem észleltem hogy jobb lenne, talán mert előtte se volt rossz :) Hatótáv legkevésbé ezen múlik. Valami azért biztos jobb benne, még ha az engem esetleg nem is érint és nem veszem észre. De más is frissült, sok bugot exploitot javitanak egy egy frissítésben, szerintem manapság érdemes frissen tartani amit lehet.

[ Szerkesztve ]

(#10441) libus válasza SztiviVander (#10440) üzenetére


libus
őstag

Igaz, érdemesebb minden eszközön friss FW-t tartani.
Az enyém már több mint egy éves rajta. Napokban neki is esek. :K :R

Ps5 Digital Edition, LG Oled55C9, LG Oled48C1, Hyper X Cloud II, Poco X4 Pro 5G

(#10442) SztiviVander válasza libus (#10441) üzenetére


SztiviVander
őstag

Csinálj előtte egy konfig mentést, aztán ha mégsem jó valamiért az új fw-el akkor vissza tudod rakni a mostani fw verziót nvram törléssel és arra meg mehet vissza a lementett konfigja. Ha meg jó az új akkor ha bekonfoltad kézzel arról is egy konfig mentés ha valamiért reset-elni kellene ne kelljen megint mindent kézzel beállítani. En igy szoktam.

[ Szerkesztve ]

(#10443) libus válasza SztiviVander (#10442) üzenetére


libus
őstag

:R

Ps5 Digital Edition, LG Oled55C9, LG Oled48C1, Hyper X Cloud II, Poco X4 Pro 5G

(#10444) tjsz válasza tjsz (#10363) üzenetére


tjsz
Topikgazda

Sziasztok!

Újabb érdekes tapasztalat: kíváncsiságból ránéztem és furcsa módon a bandwidth és az iptraffic is azt mutatja, hogy januárban 5.8GB forgalom volt a net fele. Ami azért is lenne érdekes, mert közben ennél jóval több történt, többek közt a karanténos home office mizéria miatt (is), másrészt én havi szinten legalább 700GB-t forgalmazok (összesen), vagyis így a hónap harmadánál járva legalább 200GB-nak kellene lennie. Aztán eszembe jutott, hogy dec. 29-én kapcsoltam be a CTF-t........

Vagyis 99.99%, hogy CTF használata esetén a bandwidth és az iptraffic false értékeket fog mutatni. Gondoltam megosztom ezt is veletek.

[ Szerkesztve ]

(#10445) zsolt_64 válasza tjsz (#10444) üzenetére


zsolt_64
senior tag

"CTF használata esetén a bandwidth és az iptraffic false" ezt a merlin verzóban leírják, igaz apróbetűsen... szóval ez így működik, mivel többé-kevésbé hw szolgája ki a forgalmat, és a fw egyszerűen nem tud róla. pont emiatt is van az hogy a CTF bekapcsolása "disables QoS and BW Limiter!" Ellenben így viszi a gigát :K

(#10446) tjsz válasza zsolt_64 (#10445) üzenetére


tjsz
Topikgazda

"többé-kevésbé hw szolgája ki a forgalmat"

Tehát akkor emiatt van az, hogy néha növekszik a bandwidth szerinti mennyiség.

(#10447) zsolt_64 válasza tjsz (#10446) üzenetére


zsolt_64
senior tag

Hát van 2 féle megoldás :
1. valódi hardware NAT , ilyenek a Mediatek proccal felszerelt routerek. Ez a jobb megoldás arra amikor nagy sebességű NAT kell
2. CTF ez ilyen öszvér megoldás.
Hogy pontosan melyik FW mikor mit mér arra nem tudok válaszolni.

[ Szerkesztve ]

(#10448) zsolt_64 válasza zsolt_64 (#10447) üzenetére


zsolt_64
senior tag

(#10449) tjsz válasza zsolt_64 (#10448) üzenetére


tjsz
Topikgazda

Köszi!

(#10450) Lasersailing


Lasersailing
senior tag

Sziasztok,

Tomatoban olyan gondom van, hogy van egy DVR egység, aminek a kamera képét szeretném elérni: Jelenleg ha távol vagyok otthonról (más wifije, vagy mobilnet), akkor látom a kamera képét, ha viszont az otthoni wifin vagyok, akkor nem látom a kamerát. Azt a tanácsot kaptam, hogy a NAT loopback-et állítsam forwarded only-ra, de továbbra sem működik. Van ötletetek, hogy mit kellene és mire átállítani?

köszönöm előre is!

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Tomato firmware
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.