Hirdetés
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Gurulunk, WAZE?!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mátyás300
újonc
Értem, köszönöm a válaszodat.
19 évesen egy felsőfokú nyelvvizsga azért szép teljesítmény, úgyhogy gratulálok hozzá!Sajnos én nem angol csoportban voltam a suliban, és ezt a mai napig bánom, de nem volt lehetőségem rá, mivel általános iskolában németet lehetett csak tanulni, és középiskolában ugye akkor csak németes csoportba kerülhetett az ember. A jelenlegi gyenge német nyelvtudásomat pedig valószínűleg már a jövőben sem fogom továbbfejleszteni, mert szükségem úgysem lesz rá. Visszagondolva egyébként az iskolai tanórákra, a középiskolában is meglehet egy nyelvet nagyon jól tanulni (azt hiszem B2 szintig visznek el?) ráadásul ingyen van, csak engem akkoriban nem érdekelt a német nyelv, így csak annyi energiát fektettem bele, hogy a közepes meglegyen... Ha most visszamehetnék az időben, és elölről kezdhetném, az angol választanám, és nagyon sok energiát fektetnék bele, én szeretnék lenni a legjobb az osztályban. De sajnos erre már nincs lehetőség.
-
philoxenia
MODERÁTOR
A magántanár sem elég magában sajnos. Motiváció nélkül nem gyakoroltam és hiába volt kedves hölgy a tanárom a heti kb. egy alkalom magában nem sokat ért. A feleségem tanult nála szintén ugyanakkor, de Neki nem hobbi volt, sokkal szorgalmasabb alkat is mint én. A tanár nagyon jó, de igazából a konzultáció miatt. Időtartamra számítva mondjuk 10%. Természetesen hasznosságra nem annyi.

A motiváció a legfontosabb talán, ami gyakorlásra ösztönöz. A másik a jó módszer, ami neked épp beválik, bár ebben már nagyobb a tipizálhatóság. Igazán azt nehéz felmérni, hogy egy adott személynél mi a legjobb, legeredményesebb módszer/módszerek. Ehhez a tesztek nem elégségesek. Ismerni kellene az egyént, az érdeklődési körét stb. Ezt legjobban maga az illető ismeri természetesen, aki tanulna, de sokszor ez nem tudatosul benne. Szvsz. egy pszichológiai teszttel kombinált szintfelmérő kellene, de ilyet szerintem csak szervezetek/titkosszolgálatok használnak legfeljebb...
Amit nem lehet megspórolni, az az idő. Olyan ez mint a szokásos szöveg:"Cégünk jól, gyorsan és olcsón dolgozik, Ön ezek közül kettőt választhat". Azzal a különbséggel, hogy a "gyorsan" itt azt jelenti, hogy az illető összes idejének hány százalékát fordítja az adott nyelv megismerésére. 100% esetén nyilván sokkal kevesebb idő kell, mint 1-2% esetén.
Az úgynevezett "nyelvérzék" nyilván számít, azonban azt is beszéltük itt már sokszor, hogy a nagyon jó kommunikációs készség egy adott nyelven, inkább hátrány, mint előny egy bizonyos szintig. Utána nyilván átfordul. Azonban gondoljunk bele, hogy egy gyermek hány évig tanul, mire az anyanyelvét szinte tökéletesen elsajátítja. Angoloknál a spelling pedig, akár felnőttként is feladat. (magyaroknál is, de azért szvsz. könnyebb a leírása a köznapi életben általában használt szavaknak) -
Narxis
nagyúr
Sajnos ez így van, drága a magántanár de a csoportos oktatás meg egy idő után kidobott pénz, hiába vannak beszélgetős feladatok mondjuk a padtársaddal ha ő is gagyog meg te is akkor abból nem lesz semmilyen kommunikáció, én legalábbis így éreztem. Szóval csakis a magántanár.
-
margithid
veterán
Az az igazság, hogy jobb lenne akkor már olyan amit csak hallgatni kell. A könnyen gyorsan angolul YouTube csatorna például jó, csak nekem valami olyasmi kene, ahol a hétköznapi beszédet gyakorolnam.
Mondjuk egy amerikai híradót mondatból mondatra fordít valaki és esetleg el is magyarázza, hogy mit miért így mond. -
Annyit hozzátennék hogy nem vitatkoznék veled te vagy az angol tanár te láttod hogy tanulnak az emberek de nekem fura hogy emberek meg elégednek ennyivel.
Ha én tanulok ilyen keveset akkor inkább mint ahogy fent látszik is azt mondom hogy nem tanulok most angolt .
Most én se kapcsoltam még fel rengeteg egyéb dolgom van de a napi másfél megvan . -
Aki heti 1-2 órát tanul angolul az ne hívja magát nyelvtanulónak .
Napi minimum ennyit kell tanulnia annak aki nyelvet tanul . Mikor sikerült elnyernem angol nyelvi képzést munkahelyit napi 7 órát foglalkoztam angollal . Mikor DP be jártam lement az ottani másfél óra he jól emlékszem haza mentem és ültem neki a könyvnek és írtam a levelet olvastam az adott napi témát. -
Lehet most úgy tűnik magamnak mondok ellent de A2 ről B2 re egy év alatt nem lehetetlen szerintem . Szűk másfél év alatt jutottam oda hogy a B2 alját karcolgattam mikor abba hagytam a tanulást.
És ennek másfél évnek a felét kumantottam le tudtam annyival az angolozast hogy külföldiekkel beszélgettem aztán haza jöttem és abba maradt az is .Ha valaki nulláról vagy A1 ről akak menni B2 re azzal egyet értek hogy esélytelen és hogy ha B2 ről akar az ember menni C2 re akkor megint csak .
Mátyás a busuu elfelejtettem ajánlani sok embernek ajánlottam és hasznos program . A kedvencem.
-
Mátyás300
újonc
Az 100% -ig megtudom erősíteni, hogy a tanultaknak ülepednie, érnie kell.
A megfelelő alvás egyébként nagyon fontos, legalább napi 8 órát kell aludni intenzív napi angol tanulás mellett (szerintem napi 1 óra intenzívnek mondható az én esetemben, gyakorlatilag 6-7 óra szabadidőm van csak!) És az ismétlés. Én mindennap megismétlem az előző napi anyagot. Hétvégén ha több idő áll rendelkezésre, akkor az előző 6 napi anyagot még egyszer megismétlem.Egyébként nézegettem még az online kurzusokat, amikkel önállóan lehet haladni.
A Don't Panic angolnak van egy komplex tanfolyama, 3 szintre osztva, kezdőtől a felső szintig. A teljes tananyag feldolgozása pontosan 111 hetet igényel, ami egy kicsivel több mint 2 év. Elvileg úgy van kitalálva, hogy 1 héten 1 órát kell foglalkozni az anyaggal, ami nagyon kevés, és minden héten egy adott témakör kerül feldolgozásra. Tehát például a második héten a This / That / These / Those + plurals tanuljuk, heti összesen 1 órát, napi 5-6 perc tanulással. Szerintem ez nem valami intenzív. Legalább minimum napi fél óra gyakorlás kéne, úgy talán több értelme lenne. Persze gondolom lehet többet, csak az útmutatóban így van, de gyakorlatilag ez az idő szerintem majdnemhogy egyenlő a semmivel.
Még a napi 1 óra tanulást is kevésnek érzem most. -
Di Natale
senior tag
Azt beszéltük meg, hogy az aktív szókincsemet szeretném bővíteni (beszéd, levélírás) és e helyett a nyelvtani témákat kezdte el felületesen magyarázni. Elismerem a nyelvtanom nem az erősségem, de könnyedén megértek bármilyen szöveget amit elém raknak. Hála a 10 évnyi hírek böngészésének, filmek nézésének.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Vannak csökkentett szókincsű hangoskönyvek, ha nem olyan ergya a zanzásítás/a sztori, mint időnként, lehet jó.
Normál film/podcast esetében szerintem nehezebb az artikuláció miatt is, nemcsak a szókincs miatt. Az se rossz megoldás, hogy először elolvasom a könyvet, majd utána hallgatom meg pl utazás közben.
Nem tudom volt-e már szó róla, mi a vélemény az egykor Népszabis DVD/könyv sorozatról? Használható? -
Mátyás300
újonc
-
Mátyás300
újonc
Szerintem is 10 fő feletti a csoportlétszám.
Preply oldalon lévő tanárok, mondjuk 4 eurós óradíjjal számolva (az olcsóbbakat nézem inkább) 70 óra jönne ki 100.000 forintból. És akkor csak velem foglalkozna.
Gondolom az ár nem feltétlenül minőséget tükrözi.Ami hátrány lehet (vagy előny?), hogy csak angolul zajlik a tanítás.
A Don't Panic angol megmondom őszintén, nem igazán szimpatikus már, ahogy nézegetem az oldalukat.
Itt is van ilyen "Real Life English".. [link]
Ismerős? -
Mercutio_
félisten
Na, de mi volt az a kurzuskönyv?

Egyébként az jutott még eszembe, hogy angoloknál elvileg van támogatott nyelvképzés "bevándorlóknak" (legyünk píszík: külföldi munkavállalók), az vajon milyen anyag lehet, hogy épül fel, mennyire használható?

Azt hiszem, ezt bedobom az Angliás topicba
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Narxis
nagyúr
Szívesen, azért szerintem teljesen kezdőknek jó a csoportos óra, olcsóbb is és akkor még amúgy sem a beszéd a lényeg illetve én is hibás voltam mert be lehet ülni az óra feléig, tehát másfél óra után szünet van és akkor el kell hagyni a termet ha nem tetszik. Be kellett volna ülnöm 1 alkalomra beiratkozás előtt.
Azt nem tudtam, hogy van ilyen beszédközpontú óra, mindet úgy hirdetik, hogy tanulj meg x nyelvet x óra alatt, úgy adják el, hogy ezek a tanfolyamok minden egyben és garantált a tudás stb.
-
Narxis
nagyúr
Lehet, hogy írtam már itt, kiválasztottam a városban a legjobbra értékelt nyelviskolát, nem is volt drága a többihez mérten, sok értékelés volt Google-en és facebook-on is ahol 5 csillagot adtak és írták, hogy milyen jól érezték magukat. Kitöltöttem a szintfelmérőt és betettek német B1 induló csoportba, voltunk kb. hatan vagy heten velem együtt. A tanár egy 25 éves nő volt. Meg kellett venni egy könyvet, munkafüzettel együtt és ebben haladtunk óráról-órára, ha volt valami nehezebb rész, akkor azt próbálta elmagyarázni a tanár, de a lényeg, hogy keveset beszéltünk, ez volt az egyik problémám, voltak ugyan szituációs gyakorlatok de a többiek nálam is rosszabbul tudtak németül így hebegés-makogás volt az egész. Jókat nevetgéltünk néha de heti 2x3 órából szerintem többet ki lehetett volna hozni. A könyv is ez a nagyon modern játékos tanulásos feladatokkal volt tele, szerintem inkább középiskolásoknak való mint felnőtteknek mert nyilván azért volt így megszerkesztve, hogy a figyelmet fenntartsa, ne legyen unalmas a tinédzsereknek de így meg a feladatok fele túl könnyű volt. Többet ér a magántanár szerintem de persze ott is lehet negatív tapasztalat. Szóval lényeg szerintem a tanár se volt jó, ez valami másodállás volt neki mert valahol tanított, szerintem fáradtan jött, kellő tapasztalata se volt, a könyv se volt jó és keveset tudtunk beszélni.
-
Mátyás300
újonc
Köszönöm a tanácsodat, akkor a Go Angol felejtős ezek szerint, bár nem is bánom, eléggé túlárazottnak tűnik, ráadásul az előadó modorosságát sem lenne könnyű elviselni több száz órán keresztül.
Igen, gondoltam hogy több forrásból tanulom a nyelvet, de nálam ez nem igazán működik.
Inkább egy adott forrásból dolgozok, azt pedig nagyon jól és alaposan megtanulom.Tudom, hogy a "profi nyelvtanulók" napi nyelvtanulási programja úgy néz ki, hogy megtanulnak mondjuk 15 Anki szókártyát, feldolgoznak egy adott nyelvtani részt, meghallgatnak egy podcast-ot, megnéznék egy sorozatrészt angol felirattal vagy anélkül, illetve felolvasnak egy könyvből. Próbáltam ezt, de elég hamar elegem volt belőle, ráadásul úgy éreztem hogy nagyon sok információ zúdult rám, és nem tudom a helyén kezelni őket. Szerintem ez hosszútávon nem igazán kivitelezhető az én esetemben.
Inkább szép lassan haladok, nagyon alaposan megtanulva és begyakorolva mindent.
A2-es szinten már vagyok, de szeretném elölről átvenni a teljes anyagot, és alaposan rögzíteni, mert úgy érzem hogy az eddigi tudásom nem elég magabiztos.Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a jövőben nem tanulom más forrásokból az anyagot, hanem csak egyszerre egy forrásra összpontosítok, és ha végeztem, utána térek át a másik anyagra. Így élvezetesebbnek és könnyebbnek tűnik a tanulás és nem érzem azt, hogy túl sok az információ.
Esetleg akinek van egy kis ideje, az belenéz az English For Everyone könyveibe, hogy jónak találja -e? Itt lehet belenézni a középhaladó könyvbe például (B1-alsó B2):
[link] - "Olvasson bele a könyvünkbe"Di Natale: tanárra is gondoltam, de egyelőre nem érzem nehéznek a kezdő szintű tananyagot, úgyhogy egy darabig önállóan szeretnék haladni, amíg nem érzem úgy, hogy már nem értem az anyagot.
-
Di Natale
senior tag
Olyan furcsa, hogy mindenki a Harry Potterrel jön, ha nyelvtanulásról van szó. Én a Star Wars világában nőttem fel.
Ott is vannak ám "szakkifejezések", ráadásul alaposan megismerhetjük az univerzumot: Wookieepedia -
Peti9005
újonc
Érdekes, amit mondasz.
Különböző angol magánórás oldalakon (pl. Italki) megvannak különbőztetve az anyanyelvi szintű tanárok a C2-es szinten lévő (Proficiency) nem anyanyelvi tanároktól.
Illetve tudomásom szerint, ha valaki külföldön szeretne angolt tanítani, akkor az anyanyelvi (native) beszélőket fogják előnyben részesíteni, és nem a C2-es szintű nem anyanyelvi tanárt. Sok helyen úgy gondolják, hogy előny ha anyanyelvi a tanár. Én nem feltétlenül gondolom így. -
Di Natale
senior tag
Ezt valamikor már tárgyaltuk is itt a topicban, hogy a magukat Polyglot-nak nevező emberek nem véletlenül tartoznak a latin vagy a szláv ajkúakhoz. Sokkal könnyebb dolguk van.
A románok gyakorlatilag 6 hónap alatt perfektül megtanulják az olaszt.
Másik téma: Online nyelvtanárSoha nem volt részem az online oktatásban. Gondoltam kipróbálom...Tegnap felkerestem egy orosz tanárt. Azt mondta vállal, majd Skype-on fog oktatni. Ma délután 15:00 órára volt megbeszélve. Délelőtt ráírtam, hogy vegyen fel Skype-on. 14:40-kor rám írt, hogy hagyjuk a Skype dolgot. Maradjon a Messenger. Viszont neki még órája van. Holnap délelött/délután megtarthatjuk az órát.
A helyemben mit tennétek? Én skippelném ezt a tanárt. Megbeszéli mára 15 órára az órát, de közli, hogy neki még órája van. Amit gondolom már tegnap lefixált.. -
Narxis
nagyúr
Mindig ezt mondod de akkor ennyi erővel rosetta stone-ozhatnék is mert az is gyakorlás csak ugye nem mindegy, hogy az ember milyen mértékben halad.
Mondjuk én úgy érzem, hogy nem teljesen haszontalan de önmagában ez is csak egyfajta szókártya csak írkálni kell.Szóval kell mellette mást is csinálni aztán reménykedni, hogy ragadnak a szavak a hosszú távú memóriába.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Ezt én is megtaláltam, hogy nem használják általában, csak szóösszetételt, példamondatot nekem nehezebb keresni.

Itt ezt találtam.
Jobban megnézve olyan vigasztalás amikor testileg is támogatod (esetleg) a vigasztalandó egyént. -
arcsin
senior tag
Ez kb olyan szám, mint az egyetemen egy kurzus/ tárgy kreditértéke. Abba az értékbe beleszámít az elsajátításhoz szükséges órák száma is. Ez eléggé eltérő. Volt olyan tárgyam amire előző nap 4-5x átpörgettem a diasort, mintavizsgát 2x és meglett másnap a vizsga. Volt amire minden héten 2-3órát gyakoroltam itthon.
Nekem nagyon sokat segített megtalálni a helyes tanulásmódszertant a különböző tárgyakhoz/típusú témákhoz az egyetem. Az angol nyelvvizsgára is hasonlóan jól jött honnan fogjak neki, megtalálni a patternt a próbavizsgákban. Természetesen a sikeres vizsga volt a cél, nem a tökéletes beszéd.
De pld nem adnak el külföldön és azért a szakmai(pénzügyi, gazdasági) angolom is elfogadható, ha úgy alakulna, megpróbálkoznék külföldi bank/biztosítónál pozit szerezni.
Szerintem tök reális ez a 12óra félpasszív készülés. Csak angol cikkekből, youtubeból kiindulva is. -
Narxis
nagyúr
Ezek a csoportos órák is megérnének egy misét. Szerintem ablakon kidobott pénz egy jelentős része mert nagyon laza tempóban folyik az oktatás és a beszélgetés minimális vagy gyenge mert a csoporttársaddal kell beszélgetni. Megnéznék még egy katedra csoportos órát egyszer, hátha csak pont 2 rossz tapasztalatom volt... Nagyon kellene valamilyen minőségbiztosítás ebbe a nyelvoktató szakmába.
-
törölt tag
Igen, a jövőben ezt szeretném!
TEFL vagy CELTA kurzust szeretnék elvégezni, és akkor tudnék külföldön angolt oktatni, olyan országokban, ahol nem diplomához kötött a nyelvoktatás (pl. Costa Rica vagy Spanyolország).
Egyébként a TEFL képzéshez még nyelvvizsga sem szükséges, csak magabiztos B2 tudás a belépő. Viszont én mindenképpen szeretnék előtte megcsinálni egy C1-es nyelvvizsgát, hogy visszajelzést kapjak a tudásomról.
-
törölt tag
Köszönöm!
Igazad van, utánanéztem, az IELTS és a TOEFL érvényessége 2 év elvileg, tehát akkor nem lenne sok értelme megcsinálnom, ha 2 évenként újra kellene csinálni.
A Cambridge nyelvvizsga érvényessége mennyi lehet? Valószínűleg ezt fogom megcsinálni, ennek látom csak értelmét.
-
arcsin
senior tag
4-5 órába mondjuk beletartozhat youtube (kommentek)től kezdve angol fórum olvasás, angol cikkek olvasása, facebook, instagra, googlezás, boltban termékek címkéje, random emberek táskája, pólója, aliexpress, bármi. Ha így veszem, akkor egy hihetetlen magas szám jön ki nálam angolozásra.
Hogyha mondjuk egy könyvet angolul olvasok 1 órán át, kínosan figyelve az igeidőkre, szótárazásra az megerőltetőbb ugyan de hasznosabb mint az előbbiekből 4-5-6 óra. Előbbi a passzív utóbbi az aktív angoltudásomat erősíti. Legjobban a kettő között kell valahol lavírozni, mert mindkettőt érdemes fejleszteni, de csak passzívból nem lehet megélni. -
arcsin
senior tag
Nem kell totálisan szofisztikáltan előadni a véleményedet a gazdasági válságról. Gyakorlatilag ha kapsz egy szituációt, fogod a képen látható mondatokat és kiegészíted pár odaillő szóval. ENNYIT KELL csinálni szóbelin. Mindenesetre kereshetünk kifogásokat miért NEM tudsz angolul, de abból kell főzni amid van, kész. Ha vannak instrukcióid arról, hogy mit várnak el specifikusan, örülj annak és készülj célirányosan arra. Nem kell mindenféle phraseket csípőből bevágni, meg tudni hogy mit jelent az hogy " knocking boots" .
Vannak az általam megosztozz dropboxban iTolcos ilyen minták arra vonatkozóan, hogy hogy értékelnek KONKRÉT vizsgázót aki beszédhibás, ilyen kis pintyőke fogszabályzós kislány, aki izgul, rossz igeidőket használ, kijavítja magát néha de néha rossz szavakat is használ tl;Đr . kutyát nem érdekel. Az a lényeg hogy ugyanúgy vezeti fel meg viszi a mondandóját ahogy hátul van a könyvben, azokat a paneleket tolja csak berak 1-2 szót, azokkal köti össze Merjél megszólalni és kész. Hozzáteszem a kislány megkapta az elégséges pontot.
A monológ pld tökegyszerű, variálod a dolgokat beleraksz pár önálló mondatort, kész.
-
inf3rno
nagyúr
Nagyon jó tanáraim voltak, elit gimibe jártam, de már általánosban is alap volt a német, mert sváb környék. Nem a tanárokkal van a gond, hanem magával a képzéssel. Talán ha egy évben néhányszor kell 1-2 percben szóban megnyilvánulnod, beszélgetés pedig egyáltalán nincs. Így nem lehet megtanulni idegen nyelven beszélni. Gyakorlatilag a nyelvtanulás legfontosabb részére fordítják a legkevesebb időt. És nem láttam még olyan tanárt, aki ne így csinálná. Rá lehet fogni arra, hogy tanterv vagy hogy 15 fős csoportos oktatásba ez nem fér bele, de attól még ugyanúgy rossz a rendszer.
-
inf3rno
nagyúr
Nem mondom, hogy nem használ, növeli a passzív szókincset, és úgy veszem észre, hogy valamilyen úton módon az aktívban is megjelennek új szavak és szófordulatok, amiket amúgy sosem használtam és lövésem sincs, hogy hol hallottam őket. Szóval valamit tényleg használ, viszont mint írtam ezen már túl vagyok, és 5 nap alatt biztosan nem adna semmilyen eredményt, és a jelek szerint önmagában ennyi nem elég.
-
inf3rno
nagyúr
Szerintem a párbeszéd hallgatás semmit nem dob rajta. Pár tucat sorozatot végignéztem már az elmúlt 15 évben. Mindegyikben volt párbeszéd... A hallgatózás szerintem inkább szövegértésre jó. Azzal nincs is gondom, értek minden szót. Amcsi ismerősömmel beszéltem volna, de most nagyon elfoglalt, mást nem tudok, akivel gyakorolni tudnám.
-
arcsin
senior tag
Ez a 2 lehetőség inkább ilyen megérzésen alapszik. A végén hogyha úgy érzed nem ment jól akkor a vizsga végén ki kell választani hogy nem adod le, megpróbálod legközelebb vagy pedig leadod slusszpassz. Legalább is így mondták a FB-csoportban. Ha úgy érzed nem sikerült a 40% sem 2-3 vizsgarészen akkor lehet érdemesebb másikat próbálni.
Nekem a hivatalos levél az amitől félek. A valóságban sem egy általam kedvelt levélváltási forma. Inkább az olyan.. fél-hivatalos ami jól megy, de persze ráfekszem. -
arcsin
senior tag
Te javasoltad neki, vagy ő találta ki? Csak kíváncsiság. Én a rádióban hallottam egy interjút hogy van ilyen hogy számítógépes vizsga, meg tök gyorsan kész van, ezért volt szimpatikus.
A felkészítő füzeteket meg az itthoni próbavizsgákat heti 2x ha lehet kitöltöm, gyakorlom az előidejűséget többek közt. Remélem ezek elegek lesznek.
Én még március elején fizettem be magam B2-re, jövőhéten fogok "menni" végre. Alapból diplomához szerettem volna, de már inkább munkahely keresés miatt.Kis mellékes kérdés, ha a diákoddal beszélsz, vagy van itt a fórumon olyan aki szintén befizetett. Másoknak is egymáson van 2 sor a számla alján?
Csak ha sikerülne a vizsga, nem szeretném hogy az államkincstár elutasítsa a visszatérítési kérelmemet emiatt.
-
törölt tag
Milyen letjogusultsaga van bminek, aminek nincs gyakorlati haszna?! Marpedig a nyelvvizsganak a legritkabb esetben van. Szal sztem, ha itt pszichologizalni kene, azt mashol kene kezdeni
En pl banom, h elmentem bmelyikre is, mert csak a penzt dobtam ki az ablakon. A tudasom messze felulmulja mindet, de soha egyiknek se vettem szemernyi hasznat sem... mind haszontalan puszta papir... -
Narxis
nagyúr
Nincs személyes sérelmem de ahová be szeretnék jutni ott nem azt mondták, hogy szerezzek német B2-es nyelvvizsgát hanem, hogy ha egy kb. erős középszinten tudok németül akkor szóljak. Ez egy baromi nagy cég, 4 városban van irodaháza. Ahol korábban dolgoztam, energetikai multi, 2 városban van nagy irodaháza. Ott az igazgató mondta, hogy nem érdekli őket a nyelvvizsga mert úgyis letesztelik. Az más kérdés, hogy lehet önéletrajzba nem rossz ha beírhatod, hogy van. Nekem is van egy 2004-es angol TELC B2-öm de még sose kérte senki. Nem vagyok szakértő a témában de ez a tapasztalatom.
-
zharkanyi
tag
Az elmúlt 3 évben voltam vagy 20 olyan állásinterjún ahol szükség volt a nyelvtudásra, így minimum 5 percet, de van ahol az egész állásinterjút angolul nyomtuk. Jelenlegi helyemre is így vettek fel.
Sehol még csak szóba sem került, hogy milyen nyelvvizsgám van.
Egyébként van egy lassan 20 éve letett alapfokúm.
Valahogy nem érzek rá motivációt, hogy elmenjek középfokúra. Gondolom sikerülne, bár annyira nem foglalkoztat, hogy még az is lehet, hogy meglepődnék. Külön készülni meg nem akarok egy vizsgára. Úgy vélem, hogy a saját szempontomból nem számítana a megléte.
A tényleges tudásom hiányosságai már annál inkább zavarnak. Hiába fejlődtem baromi sokat még messze van, hogy komfortosnak érezzem. Szóval tanulok, tanulni is fogok, de remélem szerintem soha nem megyek már nyelvvizsgázni. -
Narxis
nagyúr
Szerintem a beszélgetés, nem véletlen kerül elő állásinterjún és baromira nem érdekli a hr-est, hogy hány és milyen szintű nyelvvizsgád van, maximum ha sokan jelentkeznek az állásra akkor könnyebben kikerülhet az önéletrajzkupacból a te önéletrajzod. Ha nem lenne értéke felsőoktatásban a nyelvvizsgának akkor már rég lehúzta volna a rolót a legtöbb vizsgaközpont.
"Az a kijelentésed azonban, hogy a nyelvvizsga nem fokmérője a nyelvtudásnak, teljesen megalapozatlan, és az egész nyelvi mérés (language assessment) szakmát degradálja."
Wow, nem tudtam, hogy ilyen fontos az én véleményem a language assessment szakmának. Ez azért jó érzéssel tölt el.
-
zharkanyi
tag
Ezt mondhatja az ember teljesen jóhiszeműen is. Baromi nehéz megmondani ugyanis, hogy mitől mennyit fejlődött a tudásunk.
Ráadásul nem feltétlenül áll arányban az erőfeszítéssel sem. Nekem pl. volt egy magyarul nem tudó telekocsi utasom (kvázi egyik szomszéd) akit napi 2x45 percben furikáztam heti 3-4 napon. Vele csak kötetlenül csevegtünk. Tuti rengeteget számított, pedig csak próbáltuk nem kínos csendben tölteni az időt. -
BonFire
veterán
"Azt se felejtsük el, hogy a laikusok általában a folyékonyságot azonosítják a nyelvtudással. Ha valaki folyékonyan beszél egy idegen nyelvet (akkor is, ha a kiejtése nem az igazi, sőt, akár a nyelvhelyessége is csapnivaló, amit persze a laikus nem vesz észre"
Hú, nagyon sok embertől megkaptam már, hogy szerinte én milyen jól beszélek angolul; ezek között volt angolul egyáltalán nem beszélő is, és nyelvtanár is. Na most a nyelvtanár "véleményére" én nemigen adok, mert ha jó pedagógus, akkor nagyon jól tudja, hogy a dicséret többet használ, mint a korholás. Ha nem neki fizetek a leckéért, akár még bókolhat is barátságból.
Aki meg egy szót se tud, az hogyan is tudná megítélni?
Általában azt szoktam válaszolni, hogy ha belelátnátok a fejembe, hogy mi pörög ott az agyamban, miközben angolul beszélek, akkor elszörnyednétek. Nekem még kifejezetten szellemi erőfeszítés. Ez részben köszönhető annak, hogy nem nagyon használom már a nyelvet, csak passzívan, és már nem is fejlesztem tudatosan, csak néha rám ragad ez-az.
Ezek a nyelvi szintek meg olyan pontatlan meghatározások, afféle fuzzy halmazok, mint az, hogy mi számít esőnek, vagy hol ér véget a borosta, és honnantól nevezzük szakállnak. Filozófikus kérdéskör, amit ritkán lehet objektívan mérni. Hiszen egy nyelvvizsgán is lehet valakine mázlija. Bizonyos témakörökben én vagyok az ász. De például közéleti-politikai, vagy történelmi témákhoz hozzá se tudok szagolni. Mondjuk ez magyarul se megy, de ugye nyelvvizsgán arról kell beszélni, amit kihúzol. Akkor is bajban lennék, ha a labdarúgásról kellene beszélnem, pedig hát abban – magyarként – elég jók vagyunk.
-
törölt tag
Na igen, és igazam volt...
A kérdésem onnan jött, hogy nemrég beszélgettem valakivel, aki azt mondta nekem, hogy "felsőfokon beszél angolul". Most megkérdeztem tőle, hogy rendelkezik -e C1-es nyelvvizsgával, erre azt mondta nem, de az állítása szerint az felesleges is, és csak emelt szintű érettségije van angolból. Jól van, hát valami ilyesmire számítottam, úgyhogy már meg sem lepődök...
-
törölt tag
Le tudnál szokni róla, h a saját negatív feltételezéseidet/vetítéseidet támadd meg az írásaim kapcsán, ahelyett, h a vban leírtakhoz kapcsolódj?

Egyrészt továbbra sem tudok egyetérteni a nyelvtan túlmisztifikálásával és (túl)teoretizálásával, másrészt szét kell választani a beszéd elemeit/lépéseit:
1. maga a megszólalás -sokaknak nagyon nagy probléma, bátorság kérdése;
2. a grammatikai helyesség az élőbeszédben -nehezebb, mint írásban;
3. lexikai, lexikológiai, szemantikai helyesség -na ez a legnehezebb, ha már meg mer szólalni vki, és a nyelvtannal is boldogul, és ez az a terület, amit még az anyanyelvén is holtig fejleszthet az ember... Fordítások kapcsán sokszor előjön ez, pláne szakszövegeknél, és emlékszem pl, mikor egyszer előkerült (szintén vmi fordításban tán) a "csáváz" szó, és fogalmam sem volt a jelentéséről, de amikor megláttam németül a szótárban, akkor meg volt egy hatalmas aha-élényem, h dehát igazából tudom, milyen folyamatot nevez meg. Tegye fel a kezét, akik gugli nélkül is ismeri
Ez a mostani kötözködésed olyan, mintha azt mondanád, h a kottaolvasás célja pl a dalok azonnali leéneklése. NEM! A kottaolvasás célja maga a kottaolvasás, h tudd, melyik jel mit jelent. És ez lesz az eszköz a kottából énekléshez. És ha úgy akarsz kottát olvasni tanulni, h azonnal a dalokat akarod énekelni, akkor csak csalódni fogsz.
Továbbra is azt gondolom, h túlnyomod az elméleti nyelvtan jelentőségét, és ezért gondolod azt, h létezik "nyelvtan nélküli beszéd". Ez csak a nyelvtan+szavak módszernél fordulhat elő. Ha kész paneleket tanul meg, abban már helyes a nyelvtan. Ha érdekli, tanulja meg az elméleti hátteret is, de ha jó a memóriája, odafigyel, elméleti háttér nélkül is helyesen tud beszélni, mert a "belső" nyelvtana jól fel fog épülni, és nem nyelvtannélküli lesz a beszéde...
Szal amíg te azt fogod tanítani, h a gyévocska alanyeset, a gyévocsku tárgyeset, addig én azt fogom mondani, h az első a kislány, a második a kislányt, és lehet, h sose fog az, h ilyen-olyan eset elhangzani, csak ha érdekli, és mégis fogja tudni használni
(Az orosz példa Philonak dedikálva
) -
törölt tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kicsomagoljuk és bemutatjuk a Poco F8 Ultrát
- OLED monitor topic
- Projektor topic
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- World of Tanks - MMO
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Kivégezheti a kisebb VGA-gyártókat az NVIDIA döntése
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- További aktív témák...
- Dell PowerEdge T110 II PC, Xeon E3-1220 v2 CPU, 32 GB DDR3 RAM, 2 x 1 TB SAS HDD
- Lenovo Tab M10 HD 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HyperX Fury DDR4 - 3200 - CL16 - 16GB RAM (8GB x 2) RGB
- Lenovo Tab M10 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4076, 100% Akkumulátor
- Huawei Quidway S5324TP-SI-AC - 24G, 4SFP, L2, managed switch
- Apple iPad 9th Gen 256GB, Wi-Fi+Cellular, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3996, 100% Akkumulá
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

Itt is van ilyen "Real Life English"..

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Az szép.