Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-02-10 12:19:08

LOGOUT.hu

Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#15801) wrongduke


wrongduke
aktív tag

Sziasztok!

Segítségetek szeretném kérni.
- Először van-e értelme vennem. A probléma az, hogy időnként kikapcsol a monitorom ha egy-egy fogyasztó bekapcsol, a gép nem indul újra. Villanyszerelő látta, de jobb híján annyit mondott rá, hogy sok dolog van a körön, nagyon nem tud mit csinálni, minden rendben van, vegyek le dolgokat... Amennyire lehetett megtettem, ritkult, de még mindig jelen van a gond, de többet már nem tudok okoskodni. Egy szünetmentesre gondoltam, hátha az megoldaná a gondot.

- Másodszor, ha van értelme, tudnátok ajánlani erre a célra valamit? Olyan kellene amiről a gépet és monitort tudom üzemeltetni. A kalkulátor szerint nekem 390W a minimum ajánlott, a monitor max 32W-t eszik. Gondolom 800-1000 között kéne valami. Áram kimaradás nagyon ritka, ha van, az 1-2 másodperc vagy max 1 perc. Max 60 ezret szánnék rá.

Készülök lecserélni az elosztókat, ha már megbontom az egészet és mondjuk 30-60 ezért van valami értelmes szünetmentes, akkor beépítek egyet.

"A tigris az mindig egy jellem, sőt, jellem és tigris az egy!" Discord: wrongduke#6214

(#15802) BPeter01


BPeter01
tag

Kaptam 2 db SPS pro 1500i szünetmentest és problémám van vele, ami a következő:
Az egyikben 2 db korrekt aksi van és hibátlanul teszi a dolgát méghozzá olyannyira, hogy a kezembe akadt hajszárítót is viszi, persze sír a túlterhelés miatt. Megörültem, hogy micsoda szerencsém van, de mégsem mert terheléstől függetlenül csak 1 percig hajlandó dolgozni, mindkettő! (új aksikkal is) 50W-os izzóval kezdetem el tesztelgetni, de csinálhatok bármit is tartja az 1 percet. Lehet erre valami megoldás?
USB nincs rajta, csak RS232

Üdv: BPeter

(#15803) Cs1csó válasza wrongduke (#15801) üzenetére


Cs1csó
félisten

Szia, először is számold már ki a fogyasztást ezzel a kalkulátorral is: [link]
A többi kalkulátor nagyon fals értékeket szokott megadni, ez is fölé lő kb. 10%-al.

Egy ONLINE típusú UPS valószínűleg meg tudná oldani a problémádat, Online típus esetén a védendő eszközök folyamatosan akkumulátorról kapják az áramot ezért teljesen független a működésük a hálózattól és annak bármilyen zavarától tehát pl. atom stabil 230V stb. jellemzi, a UPS eközben - ha van hálózati áram - folyamatosan tölti a merülő akkumulátorokat.
Az előnyét tehát leírtam, jöjjön a hátránya:
- hangos, mivel a UPS folyamatosan tölti az akkukat az elektronika esetleg az akku is melegszik stb. ezért ezt hűteni kell plusz magának a töltőnek is van hangja, tehát lakószobába - hálószoba, nappali - nem való, ha meg tudod oldani, hogy pl.: folyosón, lépcső alatt, egy mellékhelyiségben, előszobában, melléképületben stb. legyen elhelyezve - és mondjuk az áramot egy sima hosszabbítóval vezeted onnan a gépedhez, akkor nem fog zavarni.
- nem olcsó mondhatom drága, a legolcsóbb is 50k

Amit ajánlok: FSP Champ 1K 1000VA 65k
Van 45k-ért is de erről nem sokat tudok: Qoltec 53884 1000VA
lehet "olcsó húsnak híg a leve" esete áll fenn.

Line-interaktív típust azért nem ajánlanék mert ott az eszközök táplálása a hálózati áramról történik és csak hálózati zavar vagy áramszünet esetén vált át a UPS akkumulátorra és ez az átváltási idő "relatíve" nem kevés, plusz nem is tesz jót egy ilyen típusú UPS-nek ha akár óránként kell "korrigálnia" a feszültséget, tehát ennyire rossz hálózat esetén jobb az Online típus.
Line-interaktív típusból esetleg egy minőségibb elektronikával szerelt tiszta szinuszos UPS-t lehetne kipróbálni de sajnos az sem olcsó. kb. 40-50k-tól kezdődnek azok is.

BPeter01

Érdekes, az akkukat esetleg ki lehetne mérni mennyire jók, valahogy összekötni egy géppel, hogy lehessen monitorozni hátha ott kiír valamit miért lövi le magát fixen adott idő után.

[ Szerkesztve ]

(#15804) wrongduke válasza Cs1csó (#15803) üzenetére


wrongduke
aktív tag

Köszönöm! :R

"A tigris az mindig egy jellem, sőt, jellem és tigris az egy!" Discord: wrongduke#6214

(#15805) Cs1csó válasza wrongduke (#15804) üzenetére


Cs1csó
félisten

Ez szimpatikusabb mint a Qoltec: [link] csak 51k teljesítményben ugyanott van

(#15806) LógaGéza válasza Cs1csó (#15792) üzenetére


LógaGéza
addikt

Tegnap elhoztam, végül valahogy a 650i USB lett, de nem baj, úgy is volt itthon egy C14-es csatlakozoósra átalakított elosztóm, így meg tudtam oldani.
Viszont a nagyobb problémám, hogy nem működik rajta az USB. Próbáltam 3 kábellel (ebből az egyik frissen bontott volt), két PC-vel (Wines alatt nem is jelenik meg az Eszközkezelőben, és a Companion se találja, Ubuntu alatt pedig ha rádugom, akkor nincs dmesg üzenet, és lsusb se mutatja). User Manualban nem találtam semmit arról, hogy esetleg aktiválni kéne...
Aki használ ilyet - kell bármit tenni, hogy működjön az USB, vagy alapból mennie kéne, és küldjem vissza cserére?

"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"

(#15807) Cs1csó válasza LógaGéza (#15806) üzenetére


Cs1csó
félisten

Kapcsolj ki mindent, dugd össze majd kapcsold be a UPS-t utána a PC-t ha nem látja húzd ki az USB kábelt a PC-ből és dugd be egy másik portba.
Ha ezek után sem megy akkor mehet vissza.

(#15808) hahn.robi


hahn.robi
csendes tag

Sziasztok!

Szünetmentes vásárlásával kapcsolatban szeretnék tőletek segítséget kérni mert kicsit bizonytalan vagyok és itt hátha megmagyarázzák a frankót.

Jelenleg a gépemben egy 600W-os táp van. Az összefoglalóban linkelt kalkulátor a gépre 439W-ot dob. Ha jól számoltam ez alapján kb. 1000VA-es szünetmentes kellene. Sajnos nincs fogyasztásmérőm, így nem tudom a gépet megmérni és emiatt nem szeretnék venni.

A gép mellé 2 darab 23" LED monitor van, így szerintem azok nem pörgetik különösebben a villanyórát és a szünetmentes akksiját se szívogatják nagyon.

A tápom egy FSP Aurum Gold 600W-os. 80+-os Gold minősítéssel és aktív PFC-vel is. Azt olvastam, hogy a szimulált szinuszos szünetmenteseket az ilyen minősítésű tápok nem igazán kedvelik és leállnak velük.

Tudtok esetleg segíteni, hogy milyet lenne érdemes vásárolnom? Nem szükséges mindenféle hiper-szuper funkció, csak egy áramszünetnél bírja még pár percig a gép amíg le lehet állítani, de legyen meg egy normális minőség.
Előre is köszönöm a segítségeteket!

(#15809) Stanley-B. válasza hahn.robi (#15808) üzenetére


Stanley-B.
őstag

(#15810) Cs1csó válasza hahn.robi (#15808) üzenetére


Cs1csó
félisten

+1 Stanley-B.

Ez jó kalkulátor: [link] de még ez is fölé lő vagy 10%-al, játék alatt is max 300W fogyasztása van ennek a gépnek a két monitor még plusz 60-100w tehát bőven 400W alatti összfogyasztással lehet számolni. Tiszta szinuszosban a ár/érték arányban a legjobbat linkelte Stanley-B.

HA sokallod - ugye ez kb. 58k - akkor van olcsóbban is igaz nem tiszta szinuszos de jóval olcsóbbak kb. fele annyiért.

A kvázi szinus vs. tápegység kapcsolatában inkább az a jellemző ha egy régi, és gagyi típusú táp találkozik egy szintén gagyi és régi típusú UPS-el akkor lehetnek problémák egy mai jobb minőségű tápegység - ami nem is túl régi mondjuk 10 évnél fiatalabb - egy újabb szintén 10 évnél nem régebbi jobb minőségű UPS-nél nem lesz gond.
Ha mégsem szeretné a tápegységed a kvázi szinuszos UPS-t akkor ha magánszemélyként vásároltad online felületen akkor élhetsz az elállás jogával és megveszed a drágábbat.

Ezt csak azért írtam, mert nem kevés egy UPS-ért közel 60k-t kipengetni, amikor kb. fele annyiért is megoldható.

(#15811) visor261 válasza Cs1csó (#15789) üzenetére


visor261
újonc

04.01-én rendeltem 04.03-ra meg is jött.
A szállításra azt mondták nettóba gondolták és mostanra javították 15-re...
Azon kívül hogy első beüzemeléskor nem lehetett irányítani pc-ről és 90%-volt a max...
Most 100%-ot mutat és bírja a terhelést szal eddig jó.

[ Szerkesztve ]

(#15812) Cs1csó válasza visor261 (#15811) üzenetére


Cs1csó
félisten

:)

(#15813) zsolt501 válasza visor261 (#15811) üzenetére


zsolt501
nagyúr

Nem véletlen ajánlott az üzembe helyezés előtt legalább 1 napot terheletlenül áram alatt tartani, hogy az akku(k) elérjék a névleges kapacitásukat, töltöttségüket.

''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''

(#15814) visor261 válasza zsolt501 (#15813) üzenetére


visor261
újonc

Miért kellene 1 napot terheletlenül álnia mikor line interactive?

(#15815) Madycsa


Madycsa
tag

Sziasztok!

Én nem PC-hez keresnék szünetmentes tápot.
Egy PS3, egy Xbox One X és egy 4K-s 50col körüli tv-hez kellene. Ez a három gép lenne csatlakoztatva.
Tudnátok ajánlani ezekhez az eszközökhöz megfelelő védelmet?

Előre is köszönöm! M.


(#15816) Cs1csó válasza visor261 (#15814) üzenetére


Cs1csó
félisten

12-24 óra terhelés nélküli töltés kell egy új UPS-nek, úgy mondanám jobb a békesség. (megjön/hazaviszed bedugod bekapcsolod és másnap ugyanakkor rátolod az eszközöket) Persze van amelyik kírja, hogy fel van töltve stb. de sokszor ezeknek az olcsóbb UPS-eknek az elektronikája elég pontatlan tehát lehet kiírja, hogy fel van töltve de rádugsz valamit amit akár 30 percig tartania kellene és 3-5 perc múlva már le is kapcsol. Egy napot de legalább 12 órát ki lehet bírni.

Madycsa

Ha egy időben csak az egyik konzol + tévé menne terhelés alatt akkor elég lehet egy 850-1000VA-es UPS kb. max 300W fogyasztással lehet számolni játék alatt pl.:
Eaton 5E 850i USB 20k mivel ezen nincs normál konnektor ezért kelleni fog egy átalakító ami kb. 600Ft [link] és egy elosztó.
vagy Eaton 5E 850i USB DIN 23k ezen van 1db normál konnektor tehát egy sima elosztó kell csak.

DE ez csak akkor elég ha egy időben csak az egyik konzolon játszol. (gondolom így csinálod)

(#15817) visor261 válasza Cs1csó (#15816) üzenetére


visor261
újonc

De egy line interactive nem használja az aksit tudomásom szerint csak ha beüt a gebasz.

(#15818) TeeJay válasza visor261 (#15817) üzenetére


TeeJay
félisten

úgy úgy
szerintem a mai UPS-t simán bedugod és lehet használni, majd közbe úgyis tölti és ha kész leáll a töltés és csá
elektronika elbírja benne

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#15819) mazyx válasza visor261 (#15817) üzenetére


mazyx
csendes tag

Egyik UPS sem "használja" az akkut, csak ha akkus üzemre kapcsol (alacsony feszültség, akku teszt stb)...

(#15820) Cs1csó


Cs1csó
félisten

Ameddig nincs rendesen feltöltve egy akku addig nem véd, tehát addig fölösleges rádugni bármit is én ezért írtam, azt hogy 12-24 órát érdemes megvárni, mert ha feltöltés után dugod rá az eszközt akkor már tudja is majd tartani azt.

(#15821) mars119


mars119
újonc

Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni szünetmentes tápról. Előrebocsátom, hogy nem igazán értek a témakörhöz, ezért lehet hülyeséget is kérdezek.
:)
A munkaállomás adatai a következők:
Pc
Videokártya SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX Vega 64 8GB HBM2
Be Quiet Dark Rock Pro 4
2db Samsung 970 Evo Plus 500GB
G.Skill DDR4 3200 64GB RipJaws V CL16 KIT (4x16GB)
Be Quiet Straight Power 11 750W
Intel Core i7 9700K BOX
Monitor
2db LG 31UM97
Nas
Qnap TS-451+
Néha még egy laptop is rá lenne kötve.

A kinéztett két szünetmentes táp az alábbiak, nem tudom melyik lenne a jobb választás. A Syberpowert egy korábbi hozzászólás alapján választottam. Az Eatonnak viszont nagyobb a teljesítménye.
https://oaziscomputer.hu/termek/15079/cyberpower-ups-cp1500epfclcd
https://compker.hu/termek/18727
A kérdésem, véleményetek szerint, hogy melyik amelyiknek jobbak a szolgáltatásai. Melyik a tartósabb, jobb termék.
Ahogy néztem ez a teljesítmény többé kevésbé elég. Szerintetek is?
Szempont lenne a tartósság, a jó-stabil teljesítmény és hálózatvédelem.
Ha jobbat tudtok ajánlani, azt is szívesen veszem ebben az árkategóriában.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Minden jókat!

(#15822) Stanley-B. válasza mars119 (#15821) üzenetére


Stanley-B.
őstag

én feltétlenül a Cyberpowert venném (ami azt illeti vettem is mert nekem is van egy CP1500-am) a tiszta szinusz miatt.
Tartósságról annyit, hogy az enyém meghalt 2 hét után de meg lett javítva, azóta remek.
Van még 2 CyberPower CP900 is itthon ami ugyanez csak kisebb teljesítményű, azokkal nincs gond évek óta.

amúgy csak kíváncsiságból, laptop miért lenne rákötve? az úgyis akkus.

[ Szerkesztve ]

(#15823) Cs1csó válasza mars119 (#15821) üzenetére


Cs1csó
félisten

PC: kb. 550W max
Monitor: 2x50W tehát 100W
NAS: 40W
Noti nélkül 650-700W közötti max fogyasztás.

Noti: kérdés milyen, kisebb (pl. 100W) vagy nagyobb fogyasztású pl. 200W, ha valami gyengébb akkor ha minden maxon akkor is elbírna velük a CP.

A CyberPower CP1500 jó választás, szinuszos és elbírna a konfiggal.

Kvázi szinuszos-ban van több és olcsóbb lehetőség (az 1200W-os talán kicsit túlzás)
- [link] [link] [link] [link]

Ezek 38-51k közötti áron vannak.

(#15824) mars119


mars119
újonc

Köszönöm urak!
Tehát egy kisebb teljesítmény is elég.
A Cyberpowerben van hűtés?
Az Eatonnál olvastam valahol, hogy hangos. Ha már a gépem halk, jó lenne ha ez sem zajongana a fülembe.

(#15825) Cs1csó válasza mars119 (#15824) üzenetére


Cs1csó
félisten

Mivel ezek line-interaktív típusok ezért ameddig van hálózati áramellátás csendesek, tehát gyakorlatilag hangtalanok, persze ha elmegy az áram és bekapcsol az inverter akkor annak van némi hangja, de áramszünet esetén ez a legkevesebb. Hogy konkrétan a CP 1500-ban van e ventilátor azt nem tudom, a képeken van szellőzőnyílás hátul és oldalt.

Az Eaton-nál a 850VA-es verzióknál nagyobb UPS-ekre konkrétan az 1100VA-esre volt panasz, hogy akkuk töltése közben is volt, hogy bekapcsolt a hűtés, de az egy kvázi szinuszos UPS, a CP 1500-as egy tiszta szinuszos magasabb minőség kb. mint egy LED és egy OLED tévé közötti különbség, sajnos ez az áron is látszik.

Ha sokallod a CP 1500-as árát akkor vedd a CP UT1500-at vagy LegrandKeor SP 1500-at.

(#15826) TeeJay válasza Cs1csó (#15825) üzenetére


TeeJay
félisten

Eaton 850-es hangtalan csak akkor búg ha elmegy az áram de az úgyis csak pár perc
töltés közben sincs hangja meg ha feltöltött akkor sincs semmi ciripelés vagy ilyenek :R

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#15827) Cs1csó válasza TeeJay (#15826) üzenetére


Cs1csó
félisten

Igen ezt nem fejtettem ki pontosan: az EATON 1100VA-esnél kisebb UPS-eiben nincs is ventilátor tehát ahogy írtad csak egy kis búgás hallható amikor elmegy az áram és a UPS átvált akkumulátorra, az 1100VA-eseben és afelett már van ventilátor ami ilyenkor bekapcsol.

[ Szerkesztve ]

(#15828) boytee válasza Cs1csó (#15827) üzenetére


boytee
csendes tag

Sziasztok! Egy konkret regebbi eaton modellrol kerdeznem van e esetleg tapasztalat, megallja e a helyet a mostani ajanlottakkal szemben? Elore is koszonom a valaszt! Komolyabb hifihez max 250w, illetve pchez max 300w szeretnem hasznalni! :R

Eaton 5115 1000i (1000VA)

http://powerquality.eaton.com/Products-Services/Backup-Power-UPS/5115-eol.aspx?cx=58&GUID=55F97506-6277-46D4-ADD9-053B5F684223

(#15829) Cs1csó válasza boytee (#15828) üzenetére


Cs1csó
félisten

Passz, anno minőségi darab lehetett, tiszta szinuszos. A két eszközt nem kötném rá egyszerre. A hifit miért akarod szünetmentessel védeni? Elég neki egy feszvédős elosztó, 3-4k-ért.

Az árukereső szerint 7-9 éves cucc, érdemes lenne egy szervizben átvizsgálni és természetesen új akkukat venni bele. (vagy nem tudom mennyi idősek ami benne vannak) Az akkuk kb. 3 évet bírnak néha többet.

Ha nem akarod elvinni szervizbe esetleg miután áramtalanítottad, és kivetted belőle az akkukat nézd meg nincsenek e benne felpúposodott kondenzátorok vagy valami sérülés, és persze ha poros akkor egy kompresszorral óvatosan fúvasd ki vagy porszívóval óvatosan takarítsd ki.

Ezután rakd össze, helyzed áram alá és hagyd feltöltődni az akkukat - kb. fél nap egy nap - majd teszteld valmivel pl. egy nagyobb fogyasztású lámpával ha van olyanod ha ezzel működik akkor kipróbálhatod valami "értékesebb" műszaki cikkel pl. egy régebbi tévé stb.

(#15830) Tomdriver


Tomdriver
őstag

Sziasztok ismét,
szünetmentes tápot keresek max. 300W-ig, nem kell szinuszos (olyan már van), kamera rendszerhez, perifériákhoz kell.
Jó lenne hangtalan - visszaolvasva egy Eaton E5 850i talán nekem is elég lenne?

(#15831) zsolt501 válasza Tomdriver (#15830) üzenetére


zsolt501
nagyúr

A kamera rendszer esetén mennyi időt kellene áthidalni, mert itt azért ez is döntő lehet.

''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''

(#15832) Tomdriver válasza zsolt501 (#15831) üzenetére


Tomdriver
őstag

Erre mondjuk nem is gondoltam, de köszi... próbáltam utánaolvasni a leírásában, de nem találtam erre leírást (Sec-Cam).
Viszont áramszünetet követően náhány másodperc múlva újra feláll, nekem ez elég (otthoni rendszer), úgyhogy ez most nem lenne szempont.

[ Szerkesztve ]

(#15833) zsolt501 válasza Tomdriver (#15832) üzenetére


zsolt501
nagyúr

Kamerás rendszer esetén nem mindegy hogy van e kép rögzítés, és mire is rögzít a kamera, mert ha NAS-ra (szerverre) ott megoldható, hogy lekapcsoljon áramszünet esetén, és vissza mikor az áram visszajön, de olyan rendszerek is léteznek amik nem képesek lekapcsolni és vissza áramszünet esetén, na meg ha ilyen rendszert üzemeltetünk akkor érdemes hosszabb üzemidőre tervezni mert ugye a betörő is szokott áramtalanítani... a többit meg sejtheted.

''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''

(#15834) Tomdriver válasza zsolt501 (#15833) üzenetére


Tomdriver
őstag

Ez saját HDD-re rögzít és áramszünet esetén (is) riaszt, egyébként távfelügyeletbe van kötve. Felhőben is küld figyelmeztetést nekem ha gebasz van, vagy ha megszakad a kapcsolat. Áramszünet után magától újraindul.
Ez minden amit tudok róla, de akkor megkérdezem a szervízt, ők mit javasolnak.
Köszönöm.

[ Szerkesztve ]

(#15835) zsolt501 válasza Tomdriver (#15834) üzenetére


zsolt501
nagyúr

Mindenképp egyeztess a szervizel, mert ha saját HDD-re rögzít akkor mindenképpen kéne neki szünetmentes.

''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''

(#15836) bagyulajuve


bagyulajuve
addikt

Sziasztok!

Gondolom ez elég a gépemhez, mondjuk 10-15 percig?
CyberPower CP900EPFCLCD 900VA
ebben van venti? akksi könnyen cserélhető?

konfig:
Gigabyte B85-HD3 *** i5-4590 + AF Ben Nevis *** 24 Gb HyperX Fury RAM *** EVGA 1660 Ti 6 Gb *** Patriot burst SSD 480 Gb + Toshiba + Samsung HDD-k *** Seasonic Core GM 650 W
elvileg 280 W a fogyasztás

csak a gép lenne rajta, a monitor egy APC UPS easy 1000-sen van egy TV-vel és ps4-gyel

olvasgatva a topikot eléggé ajánlott termék itt, szóval ebben gondolkodok elsősorban és hát 60k kb a keret

köszi :R

Resistencia eterna

(#15837) Stanley-B. válasza bagyulajuve (#15836) üzenetére


Stanley-B.
őstag

kb 6-7 percig fog vele menni 280W esetében új akkuval.
Van benne venti de csak töltés közben kapcsol be és akkor is nagyon halk amúgy. Könnyen cserélhető az akku.
Nálam 2 teljesít szolgálatot hosszú idő óta, szerintem nagyon jó vétel ezen az áron.

[ Szerkesztve ]

(#15838) bagyulajuve válasza Stanley-B. (#15837) üzenetére


bagyulajuve
addikt

köszi!

az bőven jó, mert akkor a melót jól bírja, olyankor sokkal kisebb a terhelés
az meg, hogy játszok néha nem igazán fontos

Resistencia eterna

(#15839) #68216320


#68216320
törölt tag

Ma érkezett az Eaton 650i mellé egy 850i.
Nekem nagyon bevált ez a típus linux alá megírt vezérléssel.
A 650i egy Linux Servert visz, az új 850i minden egyebet. Utóbbihoz nem használok vezérlést csak a szerveren keresztül monitorozom.

(#15840) #68216320 válasza #68216320 (#15839) üzenetére


#68216320
törölt tag

Sajnos úgy tűnik alálőttem a teljesítménnyel. A gépem teljes terhelésnél elméletileg a UPS terhelhetőség 67%-ig megy (monitor nélkül), mégis akkura váltásnál lekapcsol és sípol (túlterhelést jelez)

Szóval úgy fest, hogy valamivel erősebb kellene...

Van valami ajánlott darab ami csendes, de nagyobb terhelést is kiszolgál?
Lehet ventilátoros, de jó lenne ha csak akku használatnál kapcsolna be.

(#15841) Cs1csó válasza #68216320 (#15840) üzenetére


Cs1csó
félisten

Tiszta szinuszos 1000VA-es: [link] 41k-tól
Kvázi szinuszos ugyanaz a típus IEC csatis olcsóbb mint a schuko-s: [link] [link]

(#15842) #68216320 válasza Cs1csó (#15841) üzenetére


#68216320
törölt tag

Az igazat megvallva én ezen gondolkodtam el: [link] - drágább (sokkal), de valahogy kellemes benyomásaim vannak az EATON mártkáról. Ha jól nézem, ez is színuszos / line-interaktív

A másik amin gondolkodom, egy on-line, ventilátoros darab: [link]
Ha jól nézem ezen egy 8cm-es venti van, amit akár megfelelőbb típusra (halk, magasabb légszállítás) is cserélhetek, ha szükséges. Bár nem tudom mekkora szükségem van valós színuszra? Nem használok analóg tápolású eszközöket (pl. villanymotorok) róla.

Mindegy, még agyalok a dolgon. A KStar-t nem ismerem.

Egyelőre még tesztelgetem a kvázis szinuszos jelet (EATON 850i), de eddig nincs vele gondom.

Illetve, mint említettem, nem gond a ventillátor, ha nem folyamatosan üzemel, kizárólag akku használat/töltés közben.
Gondolom, ha minden eszközöm menne szimulált színusz hullámformával az leegyszerűsítené a helyzetemet, igaz?

[ Szerkesztve ]

(#15843) zsolt501 válasza #68216320 (#15842) üzenetére


zsolt501
nagyúr

line interactive ups szerintem bőven elég lenne, On-line szerintem felesleges.

''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''

(#15844) #68216320 válasza zsolt501 (#15843) üzenetére


#68216320
törölt tag

Igen, ezen gondolkodtam én is. A kérdés már csak az, hogy kell-e a pure sine vagy elég a simulated sine? Utóbbi esetében azonos árból nagyobb/csendesebb ups-t kaphatnék.
Egyelőre úgy tűnik rendben megy szimulált jellel is (EATON 850i és CyberPower-el volt próbálva eddig)
Persze itt felmerül a kérdés, hogy mi van akkor, ha mondjuk a mostani gépet lecserélem és annak a psu-ja nem szereti a szimulált színusz jelet :)

(#15845) zsolt501 válasza #68216320 (#15844) üzenetére


zsolt501
nagyúr

Én 1300-as CyberPower-t vettem szinuszost, de mikor vettem azért is ezt a típust vettem, mert akkor nagyon jó áron lehetett kapni, és a teszteknél is jól teljesített.
Nálam a főbb szempont az volt, hogy a szervert hosszabb ideig működésben tartja, illetve lehessen szoftver nélkül is monitorozni, ne csak pár LED informáljon.
Eddig az elvárásaimat maximálisan teljesítette volt pár áramszünet és gond nélkül áthidalta, illetve a benne lévő AVR is szépen tette a téli időszakban a dolgát, illetve most tavasszal is volt pár ingadozás a hálózatban és azt is szépen korrigálta, a benne lévő ventilátor nagyon halk éjszaka nem ébredtem fel rá amikor bekapcsolt, ami pozitívum, mert eléggé rossz alvó vagyok (a vásárláskor féltem is ettől, hogy a hangja zavarni fog) szóval a benne lévő ventilátor nem zavaró ha működik (csak töltéskor és mikor áthidalás van akkor működik).
AVR esetén is csak annyit hallani, hogy kattan a relé de az sem zavaró.
Nálam most egy saját építésű xpenology NAS van rákötve 6 HDD-vel routerrel és ONT-vel, így 72 perc áthidalást ír, szóval még mehetne rá pár dolog.

''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''

(#15846) #68216320 válasza zsolt501 (#15845) üzenetére


#68216320
törölt tag

Nekem CyberPower-el akadt gondom Linux szerver alatti monitorozással (NUT). Konkrétan a nem szabvány usb driver miatt időnként vagy eldobta a kapcsolatot vagy fals értékeket kaptam. Eaton ebből a szempontból jó választás lett linux NUT-hoz [link]
Nem ad anny információt, mint más driverek, de minden gond nélkül működik. Browser-el nézem, hálózatról.

Pl. Eaton 650i-ről csak ennyi info jön:

EATON 5E 650i
battery.charge:100
battery.runtime:1670
battery.type:PbAc
device.mfr:EATON
device.model:5E 650i
device.type:ups
driver.name:usbhid-ups
driver.parameter.pollfreq:30
driver.parameter.pollinterval:2
driver.parameter.port:auto
driver.parameter.synchronous:no
driver.version:2.7.4
driver.version.data:MGE HID 1.39
driver.version.internal:0.41
input.voltage:230.0
outlet.1.status:on
outlet.desc:Main Outlet
outlet.id:1
outlet.switchable:no
output.frequency:50.0
output.frequency.nominal:50
output.voltage:228.0
output.voltage.nominal:230
ups.beeper.status:enabled
ups.delay.shutdown:20
ups.firmware:03.08.0018
ups.load:20
ups.mfr:EATON
ups.model:5E 650i
ups.power.nominal:650
ups.productid:ffff
ups.start.battery:yes
ups.status:OL
ups.timer.shutdown:-1
ups.vendorid:0463

[kép]

Nem sok, de korrekt shutdown script íráshoz bőven elég :)

[ Szerkesztve ]

(#15847) zsolt501 válasza #68216320 (#15846) üzenetére


zsolt501
nagyúr

No én ilyen szinten nem mélyedtem bele, nálam ennyire nem is ez volt a lényeg, hogy nézegessem :) és scriptet írjak, szerencsére nálam megy rendesen gond nem volt vele a NAS sem dobja el.

Azt hallottam ezeknél az UPS-ek nél, hogy nem mindegy milyen gépre (alaplapra) csatlakozik, mert ott lehetnek válogatósabb típusok.

''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''

(#15848) TeeJay válasza #68216320 (#15844) üzenetére


TeeJay
félisten

mai tápok már vígan elvannak mellette
főleg a márkás ajánlott tápok
kétlem hogy gondod lenne az Eaton UPS-el

Nekem két PC lóg rajta mindkettőben Chieftec CTG-450-80P
sima alap darab semmi extra táp mégis gond nélkül megy vele
ettől már csak jobbat vennék legközelebb, valamelyik Be quiet-et vagy hasonló belsővel rendelkezőt

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#15849) Cs1csó válasza #68216320 (#15842) üzenetére


Cs1csó
félisten

Egy Online talán túlzás:
- hangos - folyamatos üzem miatt lakószobába nem ajánlott (folyosón vagy mellékhelyiségben elfér)

ha van rá keret akkor a tiszta szinuszosok közül az említett CP sorozat jó választás a CP900 és a CP 1300 is.
A kinézett Eaton-nal sincs gond, nem ok nélkül kerül annyiba.

(#15850) Aventurium


Aventurium
csendes tag

Sziasztok,
Ezt a szünetmentes használom Mustek powermust 800 (480W) pro w/cd.
Ezek a fogyasztók rajta vannak: Modem; Router; switch, NAS összesen az adatlapok alapján 80W a max fogyasztásuk.
Azt tapasztalom, hogy csak 5 percet bír ki vagyis ennyi idő után lekapcsol. Még ha valamelyik nincs is rajta akkor is csak ennyit bír.
Az adatok alapján kb. 30 percet simán ki kéne bírni ennyi fogyasztóval de nem :(
lehetséges, hogy valami gyári alap beállítás van benne ha nincs a COM port segítségével adminisztrálva.
Eddig a rövid áram kimaradásokat jól átvészelte de furcsa, hogy nem lehet többet kihozni belőle.
Ez normális?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.