Új hozzászólás Aktív témák

• Pala

veterán

válasz attika80 #670 üzenetére

eljuttatom majd msn-en vagy valahogy a listát, hogy mik vannak:)

Most csak a nyitásokról, bár először a taktikáról: ha jó takikus vagy, az egy nagyon jó pont, bár a jó is relatív, az edzéstervvel még ezt is szvsz messze túlmenően továbbfejlesztheted (ami nagyon fontos: a fejben számolást elképesztő mértékben fejleszti, és rendkívüli módon meggyorsítja). Mindenestre erre a tervre majd részletesen kitérek, mert azért lehet igazítani benne au időt bár napi 12-13 óra munka:Y mellett tényleg húzós még több óra szellemi tevékenységet folytatni.

Berebora Ferencet névről ismerem (nagyon sok magyar sakkozót ismerek névről, szinte az összes olyat, akinek bármilyen mesteri címe van).

A nyitásokkal kapcsolatban...ha taktikus vagy, akkor mindenképpen a cseljátékokat javallom én. Királcsel, bár ezzel az a gond, hogy irdatlan mennyiségű elméletet kell tudni hozzá, hogy naprakészen játszani tudd, sötét nagyon sok változatban újíthat vagy bekavarhat és könnyen el lehet veszíteni a fonalat (bár sötéttel is:) ), Középcsellel az a gond, hogy alapjában véve ez egy nem túl előnyös megnyitás világossal és bár világossal hátrányba ugyan nem kerülsz vele, de sötétnek azonnal megadod a lehetőséges, hogy kiegyenlítsen, FELTÉVE, hogy ő is tudja kezelni a nyitást...merthogy snellben nagyon szép királyszárnyi lerohanásokat szoktam én is alkotni középcsellel:) Esetleg a skandináv is jó lehet, az sem rossz nyitás. Igazából rossz nyitás nem sok van (csak az ilyen értelmetlen, bekavarást előidéző ''cselek'', mint pl. a Halloween-csel: 1 e4 e5 2. Hf3 Hc6 3. Hc3 Hf6 4. Hxe5? ), minden attól függ, hogy mennyire ismered. A dán csel is elég veszélyes fegyver tud lenni egy jó taktikus kezében, az Evans-csel meg már az elemzések próbáját is kiállta, a mai napig elméletileg is korrekt nyitás világossal. Keresz támadás az jó, ha ismered, akkor teljesen korrekt megnyitás valóban taktikus lelkületű játékosoknak. Grunfeld is jó, bár én azt sose játszom, annyira nem ismerem...megintcsak a cseljátékokat emelném sötéttel d4 ellen: Budapesti csel (ha megtanulod, korrekt), vagy a Benkő-csel, az még magasabb szinten is megállja a helyét. Esetleg a holland menyitás, ha különcködni akarsz:)
    Az Aljechinnel az az egyetlen probléma szerintem, hogy semmit sem ér:) méghozzá azért, mert 1. e4 Hf6 után ha én 2. Hc3-mat lépek,akkor te mit húzol, hogy az ismert változataidat kövesd?:) Csak azt akarom mondani, hogyha világos úgy akarja, teljes mértékbne elkerülheti az Aljechin védelmet, és áttérhet simán más nyílt megnyitásokba, ami persze sötétnek nem gond, de akkor meg semmit sem ért az Aljechin védelem megtanulása:) Jómagam is eltérek, mert őszintén megmondom, nem ismerem az Aljechin védelmet annyira, hogy bevállaljam világossal olyasvalaki ellen, aki viszont felkészült ebből. Viszont a választás világos kezében van. Amiket leírtál, nyitások, azok mind korrektek ha megtanulod őket, de az Aljechin védelem megtanulása semmit sem ér, ha elkerülik...márpedig aki nem ismeri, és van némi józan esze, az el fogja kerülni, mintsem tábla mellett találja meg a helyes folytatást egy felkészült ellenféllel szemben:)
    Számítógép ellen is jó lehet játszani (főleg azért, mert a saját számítási kapacitásán és a program algoritmusainak keretein belül mindig tökéleteset lép, éppen ezért ''rá vagy kényszerülve'', hogy te is mindig a legjobb, vagy a legjobbhoz közeli lépést találd meg, hogy versenyben maradj). Én mondjuk rybka ellen nem szoktam, Fritz9 ellen viszont igen, beállítom 2300-ra az élőt, 2x2 óra, így van benne kihívás eléggé:)

Az edzéstervet elküldöm majd valahogy

Új hozzászólás Aktív témák