- sh4d0w: Nyitlocker
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bagyusz: Sony Xperia SP CM11 Zárt Bootloaderre
Új hozzászólás Aktív témák
-
TexT-BoY
addikt
tudnátok mondani sakk progit? TEsi tanárom azzal basztat hogy neki kell jo sakkprogi...
vittem neki egy HCBG2 röviditésü szutykot azt egy este 3x verte másnap visszahozta--y ez gyenge nincs másik?!
na mit kéne neki adni?
P4es gépe van tán elég egy sakkproginak
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Gambit
őstag
Fú srácok, Lineresben Kaszparov kezd elhúzni a mezőnytől. 4/3 ponttal áll az élen, Péter 2,5-el üldözi. Izgi lesz nagyon, de szerintem Kaszparov fogja megnyerni. 40 évesen is nagyon durván tolja.
-
Gambit
őstag
Igen, de pont emiatt elveszik a kalandozás része. A középjátékban sok féle út közül választhatsz, a stílusodnak megfelelően. Támadhatsz, vagy védekezhetsz, áldozatokat hozhatsz, motívumokat építhetsz fel, stb. Nekem ez a része tetszik jobban a játéknak. A végjátékban jóval kevesebb a szabadság, ott már nem lehet nagyon csapongani, nincs helye a nagy, látványos kombinációknak. Most is pl. játszom egy e-mailes partit, 2 gyalog előnnyel érkeztem a végjátékhoz, és érzem, hogy most fogom totálisan elrontani.

-
BaliTHC
tag
Én sosem voltam még csak sakk-klubban sem, nem érdekelt egész 25 éves koromig. Akkor pedig megfertőzött a CM (oktatórésze), és azóta kicsit megszállott lettem

A végjátékot pedig most kezdem megismerni és megszeretni. Sokkal kevesebb kombináció van, ezért emiatt egyre messzebbre lehet látni - ráadásul a pozícióbeli finomságokra nagyon oda kell figyelni, ami viszont a középjátéknál is nagy előny. (pl. a gyalogokhoz képes mikor hogy kell állnia a futóknak, huszárnak) -
Gambit
őstag
-
Gambit
őstag
A flyordie-on meg csomóan susztermattot akarnak adni. Valahogy így: 1.e4 c5 2.Vf3 Hc6 3.Fc4 He5 Na ezek után ritkán veszik azt észre, hogy a huszár nem csak hogy egyszerre támadja a vezért és a futót, hanem védi is az f7-es mezőt. Ilyenkor aztán bebombáznak a vezérrel (pedig a futóval is ugyanúgy matt ''lenne''), aztán csodálkoznak, hogy matt helyett leesik a vezérük.

-
Egon
nagyúr
Egyébiránt tegnap a jojatek.hu-n 8 lépésben sikerült bemattolnom egy közepes ellenfelet...
Elég sokan követnek el típushibákat: pl. az 1.e4, e5; 2.Hf3, d6 kezdésből kiindulva már sokszor úgy érzem, zsebemben a győzelem...
Szerk.: a parti így nézett ki:
1. e4, e5
2. Hf3, d6
3. d4, Fg4
4. dxe5, Fxf3
5. Vxf3, dxe5
6. Fc4, Hf6
7. Vb3, b6
8. Fxf7, Ke7
9. Ve6 matt.
Na jó, nem 8, hanem 9 lépés volt...
De már Vb3 után fel lehetett volna adni.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Gambit
őstag
Lehet, hogy soha nem fog előjönni hasonló szituáció, de a végjátéktanulásnak pont az a lényege tudtommal, hogy a gondolkodásmódot kell megtanulni. Legalábbis a CM-ben a Waitzkin valami ilyesmit mond. Szóval a gondolkodásmódodban, és a végjátékodban szerintem igenis nyomot hagytak a tanultak. És pl. nehogy azt hidd, hogy mindenki rájön a bástyával mattolásra, mert pont a gimiben a válogatóversenyen játszottam egy olyan sráccal, aki nem tudta beadni, és leesett az órája.

Szerk: Az oppozíciós ''szabályt'' elvileg tudom, és mint tapasztaltam, te is!
[Szerkesztve] -
Egon
nagyúr
Egyébként 1-2 apróság elméleti tudásával felvértezve, az ember már jóval okosabb: 1 gyalog bevitele (oppozíció), bástya vs. futó + 2 gyalog (sokszor nyer utóbbi), 2 huszár vs. ellenfél királya elméleti döntetlen, vezér vs. huszár- vagy futópár szintén elméleti döntetlen stb...
-
Egon
nagyúr
Nehogy azt hidd!!!
Nekem volt edzőm gyerekkoromban (általános iskola felső tagozat), és hát olyan nagyon sok _hasznos_ tudást nem szedtem össze tőle. Az edzés abból állt, hogy játszottunk a srácokkal. Végjáték-elméletet és gyakorlatot mindössze annyit oktatott, hogy megmutatta, az egy szál bástyával mattolást (szinte mindenki rájött magától), felhívta a figyelmet az egy db vezérrel (meg persze a királlyal) történő mattolás folyamán fennálló pattveszélyre, illetve orrba-szájba gyakoroltatta a futópárrl, illetve futó-huszárral történő mattolást (a mai napig nem nagyon megy nekem). Ez utóbbinak sok értelme nem volt: párezer partit játszottam már, de nem igazán emlékszem olyanra, hogy a gyakorlatban is szükségem lett volna erre a tudásra (szinte mindig marad legalább 1 db gyalog...
).
Ami fontos lett volna (pl. bástya-gyalog vs. bástya stb.), azt persze nem tanította...
Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy vidéki kisváros általános iskolájának jelentéktelen ''sakk-klubjáról'' beszélek...
-
Gambit
őstag
Igen, pont ez van mindig, hogy ha nyerni akarok, akkor a végjátékhoz jó nagy előnnyel kell érkeznem, és akkor éppenhogy megnyerem végül.
Mondjuk nyilván, ha más lett volna az állás, akkor én sem cserélem le a támadás közben a vezért. De mindenképpen igazatok van, régóta tudom én is, hogy a végjátékom gáz. Mondjuk soha nem jártam sehova sakkozni, mindent amit tudok magamtól szedtem össze, meg néhány hete a CM10k is segít.
Nyilván könnyebb azoknak, akiket edző tanított gyerekkorukban, mert jó alapokkal rendelkeznek. -
Egon
nagyúr
Igen, a végjátékodon szerintem is kell fejlesztened (hidd el: rengeteg múlik rajta. Pl. egy defenzív ellen, adott megnyitásban, főleg sötéttel sokszor úgy jut el az ember a végjátékig, hogy szinte nem is játszott...).
Pl. ellenem is, az a végső vezércsere csak azért jöhetett be, mert annyi gyalogelőnyöd volt: ha csak 1 db királyszárnyi gyalogom megmaradt volna, az állás máris döntetlen (izolált hármasgyalog elég gáz). -
Gambit
őstag
Igen, nézegettem, csak az a gond, hogy egyszerűen nincs türelmem végigszámolgatni mindent. A megnyitás és a középjáték tetszik igazán, mert az szerintem inkább művészi, az ösztönök, megérzések többet számítanak, mivel nem lehet mindent kiszámolni. A végjáték nekem kicsit olyan iparosmunkának tűnik. Sok-sok számolgatás, és kész. Ott már nagy csodákat nem lehet tenni, legalábbis azon a szinten, ahol én vagyok. Persze magasabb szinten a végjáték is lehet művészi, de arra a szintre még el is kéne jutni. Meg hát a megnyitási repertoárt is fejleszteni kéne... Szóval bőven lenne még mit fejlesztgetni, hogy legalább az átlagos amatőr szintet elérjem, de majd idővel sort kerítek rá. Mostanában a szicíliai védelemmel ismerkedem például.
-
BaliTHC
tag
Hogy lehet megnézni a partikat: érdekes módon a ''Játszmák'' vagy hasonló nevű gomb nem működik, de az ''Adatok''-nál (ha jól emlékszem) alul van egy másik ''Játszmák'' gomb, az már megy. Ezzel a saját partikat böngészheted, de az ellenfeleidre ha rákattintasz, akkor más az övéket is.
Egyébként ha Mozillával nézed a partikat, akkor valamiért minden egyéb GamerTeam ablakot bezár (és sokszor nem is működik), szóval érdemes IE-el végigcsinálni a fentieket. -
Gambit
őstag
Uhh, és legalább valójában ennyi, vagy ''csak'' a neten. Mondjuk mindegy, mert ez mindenhol sok. Sőt, mesterszintet is eléri, nem? Na majd játszunk egyet, kíváncsi vagyok, hányat tudok majd lépni.
Most a klubban játszom egy 2355-ös sráccal, és a 20 lépéses álomhatárt tűztem ki. Ha annyit kibírok, már elégedett leszek.
Szerk: Most sajnos nem megy, mert lépek mára, de valamikor mindenképpen összehozzuk, jó?
[Szerkesztve] -
Szsolt
tag
Mennyi az ELO pontod Gambit?
-
Gambit
őstag
Köszi szépen, de azért dícséretet érdemel a védelem is, nem sikerült bemattolnom azzal az akcióval, pedig végig fenyegetve volt, de mindig megtalálta a ''legjobb'' védő lépést.
Mindenképpen meg fogom nézni a partidat rMAGICr ellen, vele én is játszottam, és erősen nyerésre álltam, csak hát a végjáték...
Szsolt: Megnéztem vendégként, de játszani nem sikerült. Valószínűleg regisztrált tagként sikerülne, majd meglátom. Te milyen szinten játszol? Mert én csak egy lelkes amatőr vagyok, szóval versenyzők ellen nem hinném, hogy van esélyem.
Majd' el is felejtettem, éppen most megy a Linares-i szupertorna. Elég gány a honlapja, de van élő közvetítés: Bővebben: link
Lékó tegnap döntetlent játszott Kaszparovval.
[Szerkesztve] -
BaliTHC
tag
Megnéztem a partitokat

Gambit, nagyon szép volt a futó bátor használata, gratula érte.
Ha valakit érdekel, akkor nézze meg rMAGICr elleni utolsó partimat, büszke vagyok rá (bár nagyot hibáztam a közepén, és kellett a győzelmemhez az ellenfél figyelmetlensége is
)
[Szerkesztve] -
neduddgi
aktív tag
Csak, hogy meg legyen...
-
Szsolt
tag
A chess21.com-on szoktál jáccani Gambit?
[Szerkesztve] -
corlagon
senior tag
Szóljatok be a fórumba, ha játszotok, szívesen megnézném egy-két ph! nagymester partiját

-
Egon
nagyúr
Az már vesztett állás volt...
Igazából a királyszárnyi gyaloggyengeségeken ment el a meccs szvsz (no meg hogy a vezérszárny lezárult). Illetve az elvileg jó futóm fejlesztésével is komoly gondok voltak...
Nem tudom hogy holnap ráérőben leszek-e. Mindenesetre figyelem a fórumot (ha vagytok, írjatok ide). -
BaliTHC
tag
Hmm.... Ma este _valószínüleg_ nem érek rá, és holnap is csak este 9-től
De azért majd jelentkezem, ha tudom hogy mikor OK részemről az összecsapás.
[Szerkesztve] -
BaliTHC
tag
Én is a minimum 20perces partikat szeretem (a legjobb a 20p+10mp lépésenként), a rövidebb partikat csak elb@szom

-
-
Egon
nagyúr
Játszottam egyet Gambittal. Elég jól nyomja (megvert, bár nem sokkal...
). -
Panther
HÁZIGAZDA
válasz
concret_hp
üzenetére
És 10perc-20perc illetve 60perc-2óra közt az mi? Vagy olyat nem szabad játszani?

-
Notes
senior tag
Szóval a Subscription Reminder ''átlépéséhez'' semmi 5let?

-
concret_hp
addikt
10 perc alatt snell, 20-60 perc a rapid , és 2h felett hagyományos sakkról beszélünk.
-
launcser
senior tag
5 perces a schnell, 25 a rapid vagy valahogy így van emlékeim szerint
5 percnél kevesebb idő az már tényleg botrányosan kevés tud lenni, max edzés céljára jó
az időbeosztás is nagy szerepet kap már itt.. -
Gambit
őstag
-
Panther
HÁZIGAZDA
Te Gambit, nem akarsz most elverni engem?
(Sakkban ofkorsz, a dolgokat félreérteni kívánók kedvéért...
) -
Notes
senior tag
Bővebben: link
Ez is nagyon jó, csak a subscription reminder-t nem tudom kicselezni. Már próbáltam sütiket törölni, registry-t néztem. Semmi. Valaki ismeri? -
Gambit
őstag
Igen, és az a jó, hogy megtérül a befektetett energia, mert az Élőm szépen emelkedik amióta megpróbálom beépíteni az alapelveket a játékomba.
BaliTHC: Azért arra figyelj, hogy ha nagyon sokáig nem csinálsz semmit, akkor törölve leszel. Meg azért is célszerű minél hamarabb elkezdeni játszani, mert csak 5 befejezett játék után lehet elindulni a versenyeken. Az az igazi izgalom. Most pl. az egyik versenyben óriási harcban vagyok az első helyért, nagyon izgalmas lesz a vége.
Szerk: Azért szerintem a mi meccseink sem voltak unalmasak.
[Szerkesztve] -
BaliTHC
tag
E-mailes sakkot még nem kezdtem el érdemben, mert a melóhelyen nem tudom beizzítani (nem is érnék most rá), otthon meg ott van a gyorsabb, on-line sakk.
Tegnap valam extra durva partit játszottunk Yoyo-val, 30 lépésen keresztül kölcsönös mattveszélyben tartottuk egymást (!), végül X lett, de a szívem mejd kiugrott a helyéről közben
-
Gambit
őstag
Nekem sajnos mostanában nincs túl sok időm sakkot tanulni, pedig sok időt kéne szánni a megnyitásaimra és a végjátékra. Mint tapasztaltad, győztes állást is simán el tudok veszteni a béna végjátékom miatt.
E-mailes sakkal hogy állsz? Elkezdtél már játszogatni, megismerkedtél a lehetőségekkel? Ajánlom kipróbálásra a Fischer Random Sakkot, nagyon érdekes. Most már abból is van verseny a klubban. -
DaSilva
senior tag
nagy nehezen rájöttem a 47-re
szerintem hülyeségek az olyan feladványok ahol az állás előéletével is foglalkozni kell -
BaliTHC
tag
Persze, az ELO pont nem túlságosan lényeges, nem amiatt voltam rosszkedvű.
Egész hétvégén sakkal foglalkoztam (szerencsére volt rá időm, kedvem), végjátékokat nézegettem, tanultam a ChessMastertől, teljesen jó volt. Aztán játszottam több partit egy korábbi sakk-versenyzővel (17xx), és abszolút partiban voltunk, kiegyensúlyozott, élvezetes meccsek voltak, de egyetlen egyet sem tudtam megnyerni. Persze jobb nálam, ezért ez nem szégyen, de annyira szerettem volna legalább egyet nyerni! De még látszik a játékom egyenetlensége, látom a saját hibáimat, és egyszerűen nem tudok jobb lenni (ezen a héten)... na ez zavar.
Ok, ma este kb 7-től ott leszek. Mindenkinek: gyertek bátran! -
BaliTHC
tag
OFF
Gambit : jót játszottunk a múltkor, mikor jössz legközelebb ? Amúgy az elmúlt napokban kb 10-szer zsinórban kikaptam mindenkitől, úgyhogy szépen lecsökkent a pontszámom, és majdnem gutatütést kaptam
De sztem mi kb 1 szinten vagyunk, jókat játszhatnánk.
ON
Akinek van kedve on-line játszani egy tényleg szép, abszolút ingyenes és profi magyar sakk oldalon, az jöjjön a www.,gamerteam.hu-ra! Mack néven rontom ott a PH! presztízsét
-
launcser
senior tag
én brútforsszal végigpróbáltam mindent, de nem jutottam sokra

az ilyen 1 lépésnél emberi léptékkel is lehetséges ez
sakkszabályokat nemrég néztem át, éppen elkezdtem valakit okítani kicsit
csak annyit írok le hogy ez tényleg feladvány, ezen kell gondolkodni, én még megteszem kicsit aztán majd egyszer megunom -
Egon
nagyúr
Bocs, de most már tényleg megyek aludni, mert leesem a székről.
Szabadmatt: világos arra játszik, hogy sötétet mattolja, és ehhez sötét asszisztál! Tehát direkt úgy játszik, hogy bemattolható legyen. Ha jól emlékszem, sötét lép először...
Önmatt: ez egy sokkal nehezebb kategória. Itt világos játszik maga ellen: az a cél, hogy sötét mattolni tudja. Igen ám, de sötét ezt kézzel-lábbal akadályozni próbálja! Képzeld el: arra kell kényszeríteni sötétet, hogy a mattoló lépése az egyetlen lehetősége legyen...
Az érdekesség kedvéért megemlíteném, hogy a világ leghosszabb sakkfeladványa (hacsak azóta meg nem dönötték, de nem hiszem), a magyar dr. Bláthy Ottó Titusz nevéhez fűződik (az 1800-as évek végéről): önmatt - ha jól emlékszem - 342 (!!!) lépésben...
Van még sorozatlépő szabadmatt, és távlépő önmatt is, de ezek már szvsz nagyon erőltetett dolgok (könnyű kitalálni, hogy miről szólnak).
A tündérbábokról majd holnap (nyomtatásban oldalt fekve, vagy fejjel lefelé ábrázolt, ''kitalált'' bábuk: másképp lépnek, mint a ''normál'' sakkfigurák. Pl. a teve egy balra 90 fokkal elforgatott huszár, ami elnyújtott L-alakban lép: 2:1 helyett 3:1 arányban). -
VladimirR
nagyúr
ezek, amiket irtal (szabadmatt, onmatt, miegymas, amiknek mar el is felejtettem a nevet, de valami teve remlik
) engem is, es szerintem masokat is erdekelnenek, megkoszonnem, ha megirnad, mik is ezek (az en tudasom kimerul a sancban es a villaban, meg a kettot-lepo-gyalog-moge-lepessel-leutes-ben
) -
Apophis
őstag
Megnyírták rendesen...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Egon: nekem is küldhetnéd, amit Gambitnak! THX.
[Szerkesztve] -
Egon
nagyúr
Oké, peace...

Amúgy ha érdekel a feladványsakk, szívesen megírom azokat a dolgokat, amiket kérdeztem: szerintem tetszeni fog neked. Mondjuk a gyakorlati játéktól messze van, de érdekes...
Egy szabadmatt-feladvány összehasonlíthatatlanul nehezebb, mint egy ''sima'' feladvány...
[Szerkesztve] -
Gambit
őstag
Helyes a megoldás. Közben itt szépen ki is takarítanak, tehát a többiek öröme megmarad. (VladimirR msn-en végig kommentálta a megfejtését, és eléggé boldog volt, amikor teljesen végigelemezte.) Én is bocsi a sértegetésért, félreértettük egymást.

Új hozzászólás Aktív témák
- Hisense LCD és LED TV-k
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- 3D nyomtatás
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Path of Exile (ARPG)
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- World of Tanks - MMO
- Azonnali informatikai kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- További aktív témák...
- Braun Silk-expert Pro 5 IPL A Szőr-Terminátor keresi bátor új gazdáját!
- DJI Mini 3 pro RC drón szett - 2 akku, táska, makulátlan állapot
- ELADÓ Yaesu FT-70DE-B2 C4FM/FM VHF/UHF kétsávos kézi adóvevő
- Akcijó Garanciális CASIO G-Shock Mudmaster GWG B1000 1AER Master Of G
- LEGO készleteim eladóak - Bontatlan szettek (48db)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3653
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi 15T Pro 12GB/256GB Mocha Gold használt, karcmentes 6 hónap garancia
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 4500 8GB DDR4 250GB SSD GTX 1650 4GB Rampage SHIVA DeepCool 400W
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

)
)