Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zszszs
tag
www.playchess.com -letöltöd a klienst és már játhatsz is, vagy a
www.sakk.hu - Java alapú keretben lehet játszani, azt hiszem vendégként is, így ki tudod próbálni, ha tetszik regisztrálsz... mindkét oldalon sok ezer ellenfél vár
Én több mint 20 éve versenyszerűen sakkozom, remélem fejlesztette az agyam

-
S W A T
senior tag
Nem tudtok valami netes online sakk játékot amit ember ellen is lehet játszani nem csak a gép ellen

Olyat szeretnék hogy ha szólok a partnernak mindketten feltudjunk menni és játszani.
És még egy kérdés a sakk milyen hatással van az agyra, szellemi képességekre
Állítólag van amit lehet fejleszteni vele. -
zszszs
tag
Valaki nézi a partikat?
http://www.ajedrezmorelialinares.com.mx/morelia-linares/r4/ -
zszszs
tag
válasz
concret_hp
üzenetére
Sajnos igen, nyugodjék békében!
Nagyon hosszú ideig vitathatatlanul a világ legjobbja volt.
Zseni és őrült, mind a legnagyobb sakkozók közül sokan. -
concret_hp
addikt
elhunyt Bobby Fisher
-
zszszs
tag
Szia!
Ha már ilyen lehetőség is van, én próbálkoznék egy megfejtéssel:Hxc6-ra nincs nagyon más sötéttel csak leütni a világos huszárt - Fxc6
utána le kell üdni d5-re, ha visszalép a sötét futó (csak b7-re tud), akkor d6 nyer világossal,
ugyanez működik - sötét vissza d5-re, világos is, a futónak nincs megint más helye csak b7 erre megint d6 nyer.Most látom erre egy év kellett!

-
Pala
veterán
Ez az állás a Katalán-vezércselből jön ki, gyakorlatilag megnyitási csapdának is kinevezhetjük; ugyanis sötét utolsó Hbd7 lépése látszólag teljesen természetes fejlődő lépés, amely úgy általában az ilyen típusú állásokba bele is illik, de itt most konkrétan nem jó. -
Pala
veterán
válasz
attika80
üzenetére
Erre ''gondoltam'', de picit fura a megfogalmazás
Nem az én gondolataim fontosak, hanem, hogy mi rejlik az állásban! Valóban gyalognyerés van, amely egyúttal igen nagy valószínűséggel játszmanyerés is, hiszen sötétnek a gyalogért semmilyen sincsen, ráadásul a d6 most már tartós gyengeség, egyszóval világos itt nyugodtan (de körültekintően) játszhat nyerésre, mert hosszútávon ebből az álllásból kihozható a győzelem.
Gondolom esetleg azo filóztál, hogy van-e valami drasztikusabb folytatás, amire világos esetleg azonnal nyert állásba kerül.
Ilyen nincsen, de a gyalogelőny, és legfőképp a sötét Svesnyikov állás kulcsfontosságú f-gyalogjának megsemmisülése nyomán itt fehér gyakorlatilag nyerve van. Szóval itt a gyalogelőny mellet világos pozíciósan is jobban áll. A kettő együtt pontos játékvezetéssel már könnyedén döntő lehet.
[Szerkesztve] -
Pala
veterán
Szóval a #682 és a #687 még aktív, megoldásra vár!

-
Pala
veterán
Na pl. itt van egy. Világos lép ebben is.
![[kép] [kép]](http://kepfeltoltes.hu/060928/816957572feladvany_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)
-
Pala
veterán
válasz
attika80
üzenetére
most nem ''vetettem'' bele magam a leírásodba, de ha Fa6-ot megtaláltad, és a motívumot felismerted, akkor úgy veszem, hogy megoldottad, hiszen onnan már csak ellenőrzés kérdése az egész

Ez mondjuk inkább amatőröknek okozhatott volna nagyobb problémát
Mi a helyzet a másikkal? Az sem nehéz, szimpla anyagnyerés világos részéről. Az ok amiért beraktam: megnyitási csapda!! A Svesnyikov főváltozat mentén rögvest az első önálló , és teljesen logikusnak tűnő lépés veszít! Ez a lépés pedig He7 volt
Így jött ki az állás (angol játszmajegyzéssel, de nem hiszem, hogy gond
):
1.e4 c5 2.Nf3 Nc6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 Nf6 5.Nc3 e5 6.Ndb5 d6 7.Bg5 a6 8.Na3 b5 9.Bxf6 gxf6 10.Nd5 f5 11.c3 Bg7 12.exf5 Bxf5 13.Nc2 0-0 14.Nce3 Be6 15.Bd3 f5 16.0-0 Ne7? 17.?
tehát a 17. világos lépés a kérdés.
A 16...He7? előttig teljesen elmélet szerint halad, ráadásul fővari! Mégis, ez az első önálló lépés, amely egyébként a Svesnyikov típusú állásokban sötéttel logikus lépés a d5 huszár molesztálására, veszít itt és most! -
attika80
aktív tag
No ez a feladvany tetszik
Ugy gondolom a Fa6 nyer
Ha tevedek akkor szegyenlem magam
1 Fa6 h1V 2. Fb7
Ha 2- Vh2 arra Ve1 matt.
Ha 2- Vh3 arra 3 Ve1+ Kh2 4 Vf2+ Vg2 5 Vg2 matt
Ha 2. Vh3 3.Ve1+ Vf1 4 Vg3+ Vg2 5 Vg2 matt
Barmely masra pedig Ve1+ es Vh1+ nyeri a sotet vezert
Szep szep! Azt kell felismerni, hogy a sotet vezer nem tud sakkal ellepni a h1 mezorol. Ennek tudataban mar nem olyan nehez a megoldas
Ha nem ez a megoldas akkor nagyon szegyelni fogom magam
[Szerkesztve] -
Pala
veterán
Hajrá, hajrá, sakkbarátok, sakk-kedvelők, amatőrök, nagymesterek, oldjatok, kínlódjatok!

-
Pala
veterán
Illetve itt van még egy, szintén világos lép és nyert állást ér el.
![[kép] [kép]](http://kepfeltoltes.hu/060927/feladvany2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)
-
Pala
veterán
Adok egy feladványt, bárki megoldhatja, aki tudja.

Világos lép az ábrán látható állásból. Sötét természetesen vezért akar bevinni, ami után a vezér + futó a vezér ellen döntetlen álláshoz vezetne, világos a futótöbbletével nem igazán gondolhat nyerésre. Ellenben a diagrammállásból világos nyerve van! Várom a megoldásokat és a tippeket
[link]
[Szerkesztve] -
concret_hp
addikt
CÍMEGYESÍTŐ VB-DÖNTŐ, ELISZTA
2. játszma (még 10 van hátra): Veszelin Topalov (bolgár, 2813)–Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2743) 0:1. Az állás 2:0 Kramnyik javára.
itt asszem még lesznak csaták
hacsak Kramnyik nem áll be remizni 
-
Pala
veterán
Prohászka Péter EU-bajnok lett Herceg-Noviban a 14 aluli fiúk között!!!

Grat neki! -
Pala
veterán
Holnap reggel 9-kor startol a nyílt női nemzeti sakkbajnokság Szegeden!
Élőben lehet nézni az első 10 tábla történéseit az alábbi linken: [link]
Én biztosan követni fogom és elemzem őket, érdekes partikra számítok. A svájci rendszer miatt az első fordulóban elég nagy élőkülönbségek lesznek az egyes ellenfelek között, de ezek az igazán jó partik, szépen kirajzolódik, hogy a papíron sokkal erősebb játékos hogyan használja ki jelentősen gyengébb ellenfele esetleges kisebb-nagyobb hibáit -
Pala
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
20 évvel? Szerintem inkább majdnem 30
(Karpov: 1951, Lékó: 1979)
Tény, hogy a minimális mértékű vereség is inkább Karpov érdeme. -
Pala
veterán
Lékó 1 pont előnnyel megnyerte a Karpovval játszott párosmérkőzését Miskolcon.
Személy szerint én jobban örültem volna a 4-4-es eredménynek, mert nem hajlok egyikük irányába sem.
Karpov már öregszik lassan, de ahhoz képest mégis elég jól szerepelt.
-
Pala
veterán
válasz
attika80
üzenetére
''A holland vedelemrol csak annyit, hogy Petrosjan annyit mondott rola, hogy ha az ellenfeled, hollandot akar jatszani akkor nem szabad megakadalyozni benne'' - ez alatt nem tudom mit értesz, de teljesen mindegy mit mondott róla Petrosian, a holland védelem egy elméletileg 100%-ig korrekt megnyitás, magas szinten is űzik. Ennek ellenére én sem szeretem, bár sose futok vele össze, mivel e4-gyel nyitok
Sötéttel talán max snellben meghúznám, ott bármilyen nyitás életképes
-
Pala
veterán
válasz
attika80
üzenetére
Nem tudom, ami e4, Hf6, Hc3, d5 után kijön, az már nem olyan ''igazi'' Aljechinos...olyan állás jön ki, amit világossal az Aljechin védelem teljes ismerete nélkül, pusztán a megnyitási alapelvek betartásával kezelni lehet. Szerintem fehérrel pont emiatt lépik a Hc3-mat...mert ahhoz jóval kevesebbet kell tudni
Lehet, hogy sötéttel te is ismered az állást, de egy kiegyensúlyozott játékos ellen már nem tudsz elméleti csatározásba kezdeni ebben a változatban.
Amúgy világossal elméletileg a ''betolós'' változat a legjobb, tehát az e5-ös, betartva az alapelveket: térnyerés tempóra, sötétnek kettőt kell lépnie ugyanazzal a figurával, persze ezek most megmosolyognivalónak tűnnek, de a nyitási alapelvek, a kifejlődés menete efféle megfontolások alapján történik. Természetesen az Aljechin védelemnek is megvan a maga eszméje: ''túl sok'' gyaloglépést provokál ki világostól, ami szintén a nyitási elvek kis mértékű megsértése, és ez kompenzálhatja a sötét huszár ugrabugrálást, ráadásul világos gyalogcentruma ideálisan támadható is sokszor,ennek ellenére a megnyitás világossal nem veszélyes. Persze NB1/b-ben, NB2ben, 2000-2300 körüli sakkozóknál még nincs olyannyira mély sakktudás, hogy egyértelműen ki lehessen nyílvánítani:ez és ez a nyitás itt nem állja meg a helyét. Megfigyelhető, hogy minden nyitásnak van egy felső élőhatára, aminél erősebbek már nemigen játsszák, ez valamennyire mutatja azt is, hogy mely nyitás mennyire életképes, és elméletileg mennyire megalapozott...pl. királycsel 1600-1800 körül még előfordulhat dögivel, de 2000 felett már kevesen játsszák... Néha pont az ilyenekre játszanak rá az erősebb játékosok is, hogy az ő szintjükön ritka nyitással próbálják meglepni az ellenfelet...valljuk be, furcsa lenne, ha pl. Topalov királycselt, vagy dán cselt játszana valamelyik Kramnyik elleni partijában, a vb címért
-
attika80
aktív tag
Hat ugye maga Aljechin is viccnek gondolta a megnyitast
Tudod a 2.Hc3 folytatast sokan valasszak es bevallom neked, jobban is szeretem
Termeszetesen d5-ot huzok ra mint minden Aljechines. Pont ebben a megnyitasban nyertem egyszer egy nagyon fontos nb/1b-s partit. Szoval Hc3 szamomra nem meglepo. Eleg sokat tanulmanyoztam ezeket a megnyitasokat szoval semmi felnivalom nincs tole. A kiralycselrol meg annyi a velemenyem ha sotet korrektul jatsza meg egyszerubb a kiegyenlites mint kozepcselben. Foglalkoztam azzal is eleget, emlekeim szerint van egy olyan valtozat amit nem igazan celszeru kikerulni vilagossal. Valami ilyesmi remlik rola szoval azert is vetettem el. A holland vedelemrol csak annyit, hogy Petrosjan annyit mondott rola, hogy ha az ellenfeled, hollandot akar jatszani akkor nem szabad megakadalyozni benne

Nem az en vilagom
A Budapest vedelmet nem igazan ismerem. A dan csel/Eszaki csel/ Annyi bajom van, hogy ott is van egy valtozat ami tok remire visz. Raadasul olyan kis valtozat, hogy nagyon gyorsan megtanulhato sajnos. Ezert maradt a kozepcsel. -
Pala
veterán
válasz
attika80
üzenetére
eljuttatom majd msn-en vagy valahogy a listát, hogy mik vannak

Most csak a nyitásokról, bár először a taktikáról: ha jó takikus vagy, az egy nagyon jó pont, bár a jó is relatív, az edzéstervvel még ezt is szvsz messze túlmenően továbbfejlesztheted (ami nagyon fontos: a fejben számolást elképesztő mértékben fejleszti, és rendkívüli módon meggyorsítja). Mindenestre erre a tervre majd részletesen kitérek, mert azért lehet igazítani benne au időt bár napi 12-13 óra munka
mellett tényleg húzós még több óra szellemi tevékenységet folytatni.
Berebora Ferencet névről ismerem (nagyon sok magyar sakkozót ismerek névről, szinte az összes olyat, akinek bármilyen mesteri címe van).
A nyitásokkal kapcsolatban...ha taktikus vagy, akkor mindenképpen a cseljátékokat javallom én. Királcsel, bár ezzel az a gond, hogy irdatlan mennyiségű elméletet kell tudni hozzá, hogy naprakészen játszani tudd, sötét nagyon sok változatban újíthat vagy bekavarhat és könnyen el lehet veszíteni a fonalat (bár sötéttel is
), Középcsellel az a gond, hogy alapjában véve ez egy nem túl előnyös megnyitás világossal és bár világossal hátrányba ugyan nem kerülsz vele, de sötétnek azonnal megadod a lehetőséges, hogy kiegyenlítsen, FELTÉVE, hogy ő is tudja kezelni a nyitást...merthogy snellben nagyon szép királyszárnyi lerohanásokat szoktam én is alkotni középcsellel
Esetleg a skandináv is jó lehet, az sem rossz nyitás. Igazából rossz nyitás nem sok van (csak az ilyen értelmetlen, bekavarást előidéző ''cselek'', mint pl. a Halloween-csel: 1 e4 e5 2. Hf3 Hc6 3. Hc3 Hf6 4. Hxe5? ), minden attól függ, hogy mennyire ismered. A dán csel is elég veszélyes fegyver tud lenni egy jó taktikus kezében, az Evans-csel meg már az elemzések próbáját is kiállta, a mai napig elméletileg is korrekt nyitás világossal. Keresz támadás az jó, ha ismered, akkor teljesen korrekt megnyitás valóban taktikus lelkületű játékosoknak. Grunfeld is jó, bár én azt sose játszom, annyira nem ismerem...megintcsak a cseljátékokat emelném sötéttel d4 ellen: Budapesti csel (ha megtanulod, korrekt), vagy a Benkő-csel, az még magasabb szinten is megállja a helyét. Esetleg a holland menyitás, ha különcködni akarsz
Az Aljechinnel az az egyetlen probléma szerintem, hogy semmit sem ér
méghozzá azért, mert 1. e4 Hf6 után ha én 2. Hc3-mat lépek,akkor te mit húzol, hogy az ismert változataidat kövesd?
Csak azt akarom mondani, hogyha világos úgy akarja, teljes mértékbne elkerülheti az Aljechin védelmet, és áttérhet simán más nyílt megnyitásokba, ami persze sötétnek nem gond, de akkor meg semmit sem ért az Aljechin védelem megtanulása
Jómagam is eltérek, mert őszintén megmondom, nem ismerem az Aljechin védelmet annyira, hogy bevállaljam világossal olyasvalaki ellen, aki viszont felkészült ebből. Viszont a választás világos kezében van. Amiket leírtál, nyitások, azok mind korrektek ha megtanulod őket, de az Aljechin védelem megtanulása semmit sem ér, ha elkerülik...márpedig aki nem ismeri, és van némi józan esze, az el fogja kerülni, mintsem tábla mellett találja meg a helyes folytatást egy felkészült ellenféllel szemben
Számítógép ellen is jó lehet játszani (főleg azért, mert a saját számítási kapacitásán és a program algoritmusainak keretein belül mindig tökéleteset lép, éppen ezért ''rá vagy kényszerülve'', hogy te is mindig a legjobb, vagy a legjobbhoz közeli lépést találd meg, hogy versenyben maradj). Én mondjuk rybka ellen nem szoktam, Fritz9 ellen viszont igen, beállítom 2300-ra az élőt, 2x2 óra, így van benne kihívás eléggé
Az edzéstervet elküldöm majd valahogy -
attika80
aktív tag
Szia.
Szia. A konyveket megkoszonnem nagyon, Sot az edzestervet is. Bar sajnos napi 12-13 ora munka utan mar nem igazan jut ra idom. A taktika nekem eleg jol megy, abban eleg othonosan mozgok. A megnyitasaim is ezt celozzak. Amugy en 2190-el iratkoztam fide listara, csak akkoriban jott egy bno eleg sok gondom volt
Volt vagy negy versenyem amikor meg az 1900-as ertekszamu versenyzoktol is kikaptam
Lecsusztam valami 2069-re vagy valami ilyesmi
Egyebkent nem tudom mond e neked valamit a Berebora Ferenc nev? O nemzetkozi mester, mellesleg jo baratok vagyunk. O volt az edzom. De pl Erdos Viktor ifi vilagbajnoknak is
Na szoval megnyitasaim kb igy alakulnak partikban. Vilagossal ha tehetem kozepcselt jatszom, nagyon jol ismerem ezt a megnyitast, tele van taktikai lehetosegekkel. c5-re pedig a Keresz Tamadas a kedvencem ha lehetosegem van ra. De ugye sziciliaiba ne menjunk bele az nagyon hosszu. Sotettel e4-re Aljechint jatszom, ugye ez inkabb poziciosabb allas, de regebben abban maradtunk Ferivel, hogy ez meglepo es eleg jol kitanulmanyoztam eme megnyitast is! D4-re pedig Grunfeld, vagy ha tudom az ellenfel megnyitasat es belemegy akkor szivesen jatszom Botvinnikot is
Szoval kb igy nez ki a repertoar. Egyebkent erdekes kozepjatekokat amik bonyolultak a Rybkaval szoktam elemezni, felelmetesen eros a Rybka. Es ami nagyon tetszik benne, hogy igazan sakkszerueket lep. Bar azert az edzestervet is szivesen vennem de, hogy napi 5 oram nincs ra az biztos sajna. No tartsuk a lelket a topikban
Szia -
Pala
veterán
válasz
attika80
üzenetére
Azért amcsiban is (feltéve, hogy USA-ban vagy) kezd eléggé népszerű lenni a sakk mostanában, többek között Polgár Zsuzsa tesz az ügy érdekében

Amúgy természetesen a versenyzés eg jó lehetőség tapasztalatszerzésre, de enélkül is lehet fejlődni, pusztán könyvekből is rengeteget lehet tanulni.
Vannak jó könyveim PDF formátumban (angol mind, de gondolom ez nem probléma), ha érdekel, tudok küldeni..
Illetve van egy edzéstervem is, amivel 8-10 hónap alatt brutális mértékben fel lehet fejleszteni a taktikai tudást (kombinációoldás, mattkeresés, egyéb számolós feladványokat utána szemmel megoldasz percek-másodpercek alatt, legyen szó 1 lépéses mattról, vagy 10 lépéses kombinációról) Csak sajnos ehhez legalább napi 5 órát kell szánni rá
-
attika80
aktív tag
Hidd el meg tudom oldani
Nem veszem el masok oromet
Ugy is megoldottam, amikor nem is olvastam meg a segitsegedet
De azert jo kis feladvany
Sakkozo vagy amugy? Mennyi a FIDE elod ?
[Szerkesztve] -
attika80
aktív tag
-
Pala
veterán
Az a ''gond'', hogy a sakkban nem csak anyag van, nem szabad pusztán anyagiasnak lenni
Az idő és a tér is nagyon fontos..hiába van valakinek anyagi előnye, ha aaz ellenfél fenyegtései gyorsabban és hatékonyabban megvalósíthatók, akkor könnyen átbillenhet a mérleg.
Itt is az történt, hogy világos mattal fenyegetett, de nincs rá ''ideje'', hogy beadja (az időegység mértéke a sakktáblán a lépés... itt most nem azt kell érteni, hogy hány máosperc alatt toljuk egyik mezőről a figurát egy másikra
hanem azt, hogy pl. világosnak az állásban 2 lépésnyi időre van szüksége a mattoláshoz. Sötét támadása azonban gyorsabb ennél...főként azért, mert a lépése (Vc4+) kényszerítő erejű (a sakkadás mindig kényszerítő erejű, mert nem engedi, hogy az ellenfél úgymond ''kénye-kedve'' szerint lépjen) -
Egon
nagyúr
-
Pala
veterán
némáá, most nézem, hogy a Kállai Gábor adta fel ezt a ''rejtvényt''

Tényleg meg voltam győződve, hogy valami olcsó, hülyéknek szánt műsorban volt
Mondjuk a Vc4 sakkot amatőrök nem biztos, hogy meglátják elsőre-másodikra, de azért így is elég könnyű.
Yaye, egy jótanács: mindig nézz körül azért, mielőtt olyat mondasz, hogy '' Bxh2-re bármit lép világos, Bh1 matt védhetetlen''
látod, érhetnek meglepetések..kíváncsi voltam, meglátod-e a mattot világossal, de Egon már közbeszólt
[Szerkesztve] -
-
Egon
nagyúr
Sajnos de...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Előrebocsátom, hogy a megoldást nem látom.
Bh2-re Vxf8 sakk, amire két válasz van: Kxf8 vagy Kh7. Előbbi esetben Be8 matt (mivel a futó védi, nem lehet leütni a bástyát), utóbbi esetben Vxg7 matt (a g7 mezőt meg a mááásik világos futó is támadja, tehát megint csak nem lehet leütni a mattot adó figurát). -
Yaye
őstag
Namost én tudok ugyan sakkozni, de sosem szerettem, ennek megfelelően a leggyíkabb spektrum sakkprogram is megvert mindig 1es fokozaton
. Ma tök véletlenül, unalmamban kattintottam erre a sakkfeladványra: [link] és most nagyon nem értem hogy mi itt a feladvány? Sötét indul, bástya üti H2-t, és fehér akármit csinál, a következő lépésben bástya H1-el mattot kap. Világos ezt csak semmire nem vezető öngyilkos akciókkal odázhatja el, de max csak addig amíg elfogasztja a vezérét, futóját és bástyáját, aztán menthetetlenül jön a H1. Tök rosszul látom? Vagy már annyira szenilis vagyok hogy nem ismerem meg a figurákat?
Akkor üssetek, de ha nem, akkor elég gáz hogy ilyesmit adnak ''feladványnak''. -
Pala
veterán
Ez az állás fehérrel nyerhető, de magas fokú királymanőverezés kell hozzá
először is tudni kell, hogy mi a terv? Mi világos terve? Hová kell vinnie a királyát, hogy nyerhessen? Ha erre sikerül rájönni (kulcsmező-elmélet!!), akkor a következő kérdés, hogy ez technikailag milyen eszközzel valósítható meg.
Segítségül mindkettőre megadom a választ:
1. kulcsmezős téma: az állásban az ellenséges gyalogok huszártávolságra (huszárlépésnyire) állnak egymástól. ha egy-egy ellenséges gyalog állna egymástól huszárlépésre (szomszédos soron), és mindkét király olyan helyen lenne, hogy a gyalogját védeni tudja, vagy a gyalogcsere kikényszeríthető, akkor döntetlen lenne. Viszont: ha valamelyik félnek gyalogtöbblete van, akkor az jelentősen megnövekednek a nyerési esélyek. Ez pedig csakis a királyok helyzetétől és mozgásától függ. A kulcsmezőről, kukcspontról azt kell tudni, hogy amikor ellenséges gyalogok szomszédos soron huszárlépésre állnak egymástól, akkor ha valamelyik király elfoglalja az ellenfél gyalogja mögötti 2 mező valamelyikét, a gyalog mindenképpen le van nyerve, vagy tolása kikényszerríthető... ez nagyon fontos. Világosnak arra kell játszania hogy a gyalogtolást kikényszerítse vagy a gyalogot lenyerje (hiszen mindkettő a játszma megnyerését jelentené számára, de csakis a többletgyalogja miatt), magyarul a kulcsmezőt (a sötét gyalog mögötti két mező valamelyikét; többnyire a hátsót szokták ilyenkor megemlíteni, mert általában azt lehe könnyebben elérni, ha el lehet) el kell érnie. Tehát egészen pontosan világosnak d6-ra kell mennie a királyával. Ez tehát a terv, a stratégia, ha ismerjük a kulcsmezők adta lehetőségeket, nem kell lépésről-lépésre számolni, csak ránézünk az állásra és azt mondjuk: ha van nyerés az állásban, akkor csakis a d6 felé vezető út lehet a helyes, pontosan az elmélet miatt. A ''ha''-t pedig az rakja oda, hogy minden állásban elsősorban a királyok helyzete a döntő. Bármennyi gyalog, tiszt, akármi lehet a táblán, az állás szemrevételénél először mindenképpen a királyok helyzetét kell figyelembe venni...hiszen tételezzük fel azt az egyszerű esetet, amikor a fenti állásban a sötét király mondjuk pont valamelyik világos gyalog mellett áll, és ő van lépésen....na, tehát ezért a királyok helyzete a döntő
2. Tudjuk tehát, hogy d6-ra kell menni a világos királlyal. Most jön a technikai része, hogy ezt miként valósítsuk meg!? Rém egyszerű? oppozíció...ugyanis mi fog történni...világos célja: d6-ra menni, sötét célja: a d6-ot védeni (!! nagyon fontos, ki is próbálhatod, hogyha a sötét király egyből a világos gyalogok felé rohanna, akkor világos mindenféle bűvészkedés nélkül nyerne, mert sötétnek nincs ideje lenyerni őket)...világos tehát halad egy cél felé (d6), sötét igyekszik védeni ezt a mezőt....mi az előrehaladás technikai módszere: oppozíció... Az oppozíciót pont ezért ''találták'' fel a sakkban, mert segítségével az ellenfél királya által védett mezőt vagy területet tudunk elérni, vagy betörni az ellenséges állásba. Technikailag tehát a királyok opponálán van a hangsúly...világos arra törekszik, hogy oppozíciót szerezve közelítsen a d6 felé..sötét természetesen igyekszik elkerülni a szembenállást..
Ezzel adtam némi instrukciót.
Az állás ezzel a módszerrel nyerhető! Hagyok még időt!
[Szerkesztve] -
Pala
veterán
hozzáteszem, hogy az előző és ez a feladvány is a kulcsmezők elméletének pontos ismeretét igényli, így amatőr játékosoknak már ez is meglehetősen nehéz kihívás lehet. Szóval ha valakit részletesebben érdekel a feladványokban húzandó lépések ''technikai háttere'' (azaz hogy miért lépjük azt, amit, és miért az a jó lépés), annak állok rendelkezésére

[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Pala
veterán
Szerintem a legnagyszerűbb játék, amit valaha ember alkotott!!

Itt a következő feladvány, jöhet bárki megoldani... viszont picit részletesebb indoklást is kérek, hogy látszódjon, hogy értitek is a megoldás miértjét, és nem csak ''véletlenül'' kitaláltuk
Nehezedő sorrendben adom őket, ez tehát ez picit nehezebb lesz, mint az előző, de még így is very easy szinten van
Világos: Király h8, gyalogok c2 és e2
Sötét: Király a6, és egyetlen gyalogja áll d4-en.
világos lép... feladat: megnyerni a játszmát. Sötét természetesen a remiért küzd
-
alitak
senior tag
Igen, gondoltam, hogy ezt még te is kitalálod

Amúgy régen rengeteget sakkoztam, évekig végigjátszottam az itteni ligákat (nálatok MO-n NBI-II, vagy valahogy így van asszem), csak baromi sok időt vett el. Aztán nem nagyon foglalkoztam vele versenyszerűen, de néha ha leülök haverokkal, akkor nagyon nagy móka tud lenni.
-
Pala
veterán
ez így van! Valóban Kb1 a megoldás... a feladvány zökkenőmentes megoldása a szabadgyalog kulcsmezőinek ismeretét igényli, illetve az alapvető mértani oppozíció ismeretét..No meg észre kell venni, hogy Kc3?-ra sötét előnyösen tudja áldozni a saját gyalogját a3!!-mal, amire vagy használhatatlan szélsőgyalog keletkezik, vagy b3/b4 tolás esetén (mivel időt kell szakítani az ''a'' gyalog leütésére) sötét idejében megérkezik a kulcsmezők védelmére.
-
alitak
senior tag
Szívesen megnézném, régebben sakkoztam, csak aztán abbahagytam. Apum itt Komáromban az egyetlen sakk-edző, de mégis inkább a zene mellett maradtam

Viszont most éppen nincs a gépen semmilyen programom, amivel fel tudnám rakni a táblát, és asztali sakkot meg még annyira sincs kedvem kitúrni. Bár lehet összeszedem magam és... -
Pala
veterán
Up a topiknak!
De régen is néztem már be ide!
Abbéli igyekezetem jeléül, hogy a topikot aktívan, vagy legalábbis életben akarom tartani, feladok egy végjátékfeladványt. Aki beleveti magát, az a megoldást (tippet) privibe írja, ill ha egyéb kérdés van, azt itt is lehet
Nos, kezdjük valami rémesen egyszerűvel, ez most tényleg nagyon könnyű lesz, aztán ha van rá érdeklődés, akkor adok nehezebbet is
Világos: király c2, gyalog b2
Sötét: király f6, gyalog a4
a feladat pedig: világos lép és megnyeri a partit.
Várok minden érdeklődöt, remélem ezzel sikerül egy kis életet lehelni a topikba...aztán majd adok egyre nehezedő példákat is, ha van rá igény
-
concret_hp
addikt
végül mindkét együttesünk az 5. helyen végzett

-
concret_hp
addikt
a férfiak az utolsó forduló előtt feljöttek az 5. helyre és a már gyakorlatilag győztesnek tekinthető örményekkle játszanak. a nők jelenleg 7.-ek, az utolsó fordulóban a görögökkel játszanak.
-
concret_hp
addikt
playchess.com-on hogy a fenébe lehet új játékot csinálni?

-
concret_hp
addikt
fiúk továbbra is 20-30 közt, lányok ismét elől... (4.ek)
-
Pala
veterán
Bár ha jobban meggondolom...azért Kosteniukot is alaposan megleckéztették már párszor gyengébb játékosok...szal nem reménytelen a helyzet, de azért még így is az oroszk az esélyesebbek... egy 1.5-1.5-tel én kibékülnék és korrekt lenne a részünkről.
-
Pala
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
Alapvetően optimista vagyok a témában, de azt mondom: az oroszok elsöpörnek minket

Ha Polgár Judit és Polgár Zsuzsa lennének az első 2 táblásunk, harmadik pedig Hoang, akkor viszont 100%, hogy olimpiai bajnokként végeznénk, és az oroszok sem állhatnának utunkba
-
concret_hp
addikt
a férfiak folyamatosan a 20-30 hely közt vannak

a nők viszont jelenleg harmadikak, a következő fordulóban az elsőnek rangsorolt és eddig nagyon erősen játszó oroszok az ellenfelek. egy jó eredménnyel tartósan a dobogó közelében maradhatnak. -
concret_hp
addikt
példának okáért Anand ma játszik először, pont ellenünk...
-
Pala
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
A dobogóra eddig se volt sok esélyünk
-
Pala
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
Hát igen, gyakorilatilag kerek-perec kijelentette (burkoltan), hogy ő most szarik ránk, fontosabb dolga van. Még ha szakmailag nem volna neki kihívás, akkor félig-meddig megérteném, de ez egy olimpia könyörgök...és ha Polgár Judittal együtt beszálltak volna, akkor Almásival és Gyimesivel kiegészítve (tartalékként Balogh Csaba és Berkes Ferenc) igen erős csapatot alkottunk volna..
Bár Polgárt megértem, ő terhessége miatt nem tudott jönni.
Na a tényeket tekintve női csapatunk tarolt, eddig mindössze fél pontot adott le Mádl Ildikó, de mindenki nagyszerűen játszott, 5.5/6-ot hoztunk.
Férfiaknál egyedül Berkest illeti elismerés, a többiek teljesítménye hullámzó, a játékuk korántsem meggyőző..lényegesen gyengébb ellenfelekkel szemben bizonytalankodtak.
Reméljük hogy ez csak egy kezdeti bizonytalanság és később már jóval határozottabban fognak játszani. -
concret_hp
addikt
nagyon unszimpatikus, amit Lékó csinált
(nem először)
lehet h igazsságtalan vagyok de aki így viselkedik, az nem méltó a világbajnoki címre
érdekes módon a régi nagy játékosoknak (Portish, Szabó, hogy csak a legnagyobbakat említsem) nem esett nehezére képviselni az országot. Portish pl. (úgy tudom) 20 sakkolimpián vett részt.
persze azért így sem rossz a csapat, elvégre sakknemzet vagyunk, de a végső győzelemre, sőt a dobogóra is vajmi kevés esély van
-
Pala
veterán
Mádl Ildikó ellenfelére akadt! Bajba kerülhet ha nem vigyáz.
-
Pala
veterán
Kezdődik az olimpia!
elvileg 15:00-kor indul az 1. forduló, gyakorlatilag még van egy kis zűrzavar a verseny helyszínén, így picit csúszik az indulás
A magyar férfi válogatott a Dominikai köztársaság csapata ellen játszik. A felállást tekintve 4-ből 4 pontot kellene hoznunk!!!
Dominikai Köztársaság - Magyarország
IM Mateo Ramon( 2401) - GM Gyimesi Zoltán (2614)
FM Munoz Lisandro (2342) - GM Berkes Ferenc (2593)
IM Hernandez Gustavo (2322) - GM Balogh Csaba (2576)
Mazara Adan (2189) - GM Horvath Adam (2532)
A nőknél szintén 100%-os eredményre számítok, ők Ausztria ellen játszanak:
Ausztria - Magyarország
WIM Mira Helene 2140 - IM Hoang Thanh Trang 2487
WFM Kopinits Anna Christina 2078 - IM Madl Ildiko 2387
Sommer Sonja 2047 - IM Vajda Szidonia 2403
Papírforma szerint nekünk ez bemelegítő nap.
Lehet nézni élő közvetítésben a partikat a [link] címen, Varga Zoltán nagymester kommentálja a táblán zajló eseményeket
Magát az elemzést élőben is lehet asszem nézni a Budapesti Sakkszövetség termében (V. ker, Falk Miksa 10.)
Sok sikert a magyaroknak, ezt a fordulót 100%-ra hozni kellene, mert igen nagyok az élőpontkülönbségek a szembenülők között. -
Pala
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
a Zsuzsa is...saját sakkiskolát vezet New Yorkban ha jól tudom..
Más: beszámoló a jelen pillanatban is zajló női, kieséses rendszerű sakk vb-ről, mivel az első két fordulóban hatalmas meglepetések történtek:
Radziewicz (aki mellesleg nálunk Pesten az Első Szombat GM csoportjában is szokott játszani, és a múlt hónapban nagymesteri normát teljesített!!!) kiejtette a jelenlegi világbajnok Stefanovát a mai napon (2-0-ra verte Rapidban)!! Ez már önmagában se rossz, arról már nem is beszélve, hogy a még ismeretlen nevű, mindössze 11 éves (!!!) Hou Yifan is sorra hülyére veri a női nagymestereket, a mai napon 2792-re ugrott a performance értékszáma!!! (ez azért nem semmi, még egy szupernagymesteri tornán is elmegy) Úgy tűnik újabb csodagyerek érkezett az ő személyében..Hogy nő létére 11 évesen így alázza a népet, az azért enyhén szólva brutális..Ebből a gyerekből még nagyon nagy (Polgár Judit-kategóriájú!!! ) sakkozó lehet ha így folytatja. kiesett az élőpontok alapján első kiemelt Koneru Humpy, meg még a favoritok közül jópáran...
rettentően izgalmas így a vb, akit érdekel, kövesse nyomon a www.womenchess.com-on -
Pala
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
Ez már egy jó ideje így van
Nyomába sem érhet senki, még a nővére se (Polgár Zsuzsa), pedig ő is GM!
Polgár Judit az egyetlen női sakkozó a világon, aki férfi szupernagymesterek között is megállja a helyét! -
maddog
tag
figyeljetek
cm10-ben teljesen hianyzik az hogy az osszes eddigi lepest kiirja mint a 9-ben vagy csak en nem talalom?
nem lehet ennyire bena -
concret_hp
addikt
a női világranglista top10:
Rank Name Title Country Rating Games B-Year
1 Polgar, Judit g HUN 2711 14 1976
2 Koneru, Humpy g IND 2537 29 1987
3 Cramling, Pia g SWE 2515 13 1963
4 Kosteniuk, Alexandra g RUS 2514 9 1984
5 Chiburdanidze, Maia g GEO 2511 0 1961
6 Xu, Yuhua wg CHN 2502 0 1976
7 Lahno, Kateryna m UKR 2500 7 1989
8 Stefanova, Antoaneta g BUL 2499 14 1979
9 Zhu, Chen g CHN 2482 10 1976
10 Kosintseva, Nadezhda m RUS 2480 6 1985
azt tudtam h Polgár Judit több mint 100 ponttal vezeti a női világranglistát, de h majdnem 200al

-
Dragon003
csendes tag
Hali.Ugye lehet négy lépésböl matot adni???
-
Pala
veterán
nono, azért ez nem így működik... Állástól is függ, hogy érdemes-e győzelemre játszani..másrészt meg a remit könnyebb elérni, és taktikailag is kedvezőbb remizgetni vezető pozícióban, mint vad, nem feltétlenül nyerőesélyes állásokban is győzelemre törő játékkal irreális kockázatokat vállalni... Lékó jól csinálta ....volna, ha nem kap ki a hajrában.
Az rendelkezésre álló idő kezelése más téma...nincsen ''szabály'', sem elvárás, hogy mennyit gondolkozhatsz egy lépésen....annyit használsz a saját idődből amennyi neked tetszik, ebbe senki se szólhat bele..Ha Lékó 40-50 percet gondolkozik, akkor annyit gondolkozik...més kérdés, hogy ennek hatására sokszor kerül a játék végén időzavarba, de hidd el nekem, szupernagymesterek között ha csak közepesen jót húzol, igen könnyen hátrányos állásba kerülhetsz...hátrányos állásban pedig megint előjön az, hogy a menekülő út megtalálásához több idő kell....ha egyáltalán van.
Lékó többet gondolkozik, ez igaz....ettől még nem gyengébb sakkozó, mint az ottaniak, csak a nagy tétre menő versenysakkozásban ez neki hátráltató tényező. -
Notes
senior tag
A szokásos Lékó hozzáállást láttuk.
Egyszerűen csak arra figyel, hogy a torna állása alapján elég e neki a remi, ha a döntetlennel élen maradhat akkor megnyugszik és eszébe sem jut küzdeni a győzelemért az adott partiban. Ennek a hozzáállásnak ez lett a vége.
Arról már nem is beszélek, hogy állandó időzavarban van, mert nem képes megérteni, hogy nem lehet 40 perceket gondolkodni egy lépésen. Egyszerűen el kell fogadni, hogy egy bizonyos idő letelte után lépni kell, mert ha tovább gondolkozik, és nem hoz döntést akkor a parti hátralévő részében sokkal roszabb helyzetbe kerül, mintha azonnal lépne egy közepesen jót.
Így sosem lesz világbajnok. Pedig mindig nagyon drukkolok neki... -
Pala
veterán
Vége a Morelia / Linares szuperversenynek. Nagyon szoros volt a hajrá, igazából az Aronian - Lékót remire, a Topalov - Vallejo párharcot 1-0-ra tippeltem volna (így Topalov nyerésére számítottam)..Lékó győzelmében már nemigen hittem...ellenben a vártnál is rosszabbul alakult számára az utolsó forduló, Aronian szétverte szegény Petyát, így ő lett az első, mivel Vallejo kiremizte Topalovval. Grat Aroniannak, és a többieknek

-
MegalodonS
őstag
VII.Fordulo avagy az utolso Mexikoban
Round 7: Sunday, February 26th
Peter Leko ½-½ Veselin Topalov
Francisco Vallejo ½-½ Vassily Ivanchuk
Peter Svidler ½-½ Teimour Radjabov
Etienne Bacrot 0-1 Levon Aronian
Az allas a VII.Fordulo utan:![[kép] [kép]](http://www.chessbase.com/news/2006/linares/tab07.gif)
Leko
remizett aki mar nagyon veszelyes lett szamara az Levon Aronian
csak fel pont a hatranya!!
Linaresben az a nyertes aki a legtobb nyert meccsek rendelkezik es nem az hanyadik a sorban.Leko
nyert mar igy Kramnik
elott Linaresi cimet!!Erdekes lett volna ha Anand es Kramnik is reszt vesz a versenyen.A legkozelebbi verseny az a Monaco Blind(vak partik)&Rapid es Anand (a vilag legjobb rapid jatekosa) ott elegge verhetetlen es szerintem o az tartja rangosabbnak mint Linares-t.
VII.Fordulo
Partik lasd link:[link]
[Szerkesztve] -
MegalodonS
őstag
Leko
dontetlent jatszott Topalov
-val!Veretlenul utazik vissza a Linaresi II.fordulora
! -
MegalodonS
őstag
Komolyan
!!Orulok hogy nem tiltakozo
l!!Oktoberben tudom csak kuldeni es az nem most van.Sajnos akkor megyek csak es ahogy irtam meg kell meg keresnem,remelem meg hogy meg van.Ha pedig igen kuldesz egy privit telefonszammal es felhivlak es megbeszeljuk a reszleteket!
Fogod szeretni hidd el!! -
Pala
veterán
válasz
MegalodonS
üzenetére
ez most komoly?
hát én nem tiltakozom, mivel itthon még ha akarnám se tudnám legálisan (illegálisan se
) beszerezni 
-
MegalodonS
őstag
Tartalmazza az osszes 5 es annal kevesebb babos vegjatekokat,egyben segiti a sakkprogram vegjatek tudasat!A neten nem lehet kapni, ha megvettem az Endgame Turbo 3 DVDt,es ha meg van meg otthon a Nalimov Endgame Turbo 4CD akkor engedd meg hogy neked ajandekozzam ok
!!
Oktober 1 megyek haza,utan tudnam elkuldeni!
[Szerkesztve] -
Pala
veterán
válasz
MegalodonS
üzenetére
Nekem van ugyan jó végjátékkönyvem, de azért érdekelne ez a 4CD-s ami neked van (9DVD az már nem kell nekem
)
Hol lehet ezt beszerezni?:S
Pontosan mit tartalmaz? -
MegalodonS
őstag
Marciustol kaphato a ChessBase kiadasaban a
''DVD Endgame Turbo 3''
Mit is kell rola tudni ?
A DVD Endgame Turbo 3 vegjatek anyagot feltelepitve, a gepunkre eggyutmukodik az osszes ChessBase alatt futo jatek,(Fritz 9,8,Deep Fritz 8,Shredder stb es elemzo ChessBase 9 programmal).
Alapbol tudja az osszes 5 babos vagy ennel kevesebb, es 12 tipusu, 6 babos vegjatekot!!A hatnal tobb babos vegjatekoknal,pedig a program jobban ertelmezi az allast az adott vegjatek allasban.
Nekem az elso kiadasu 4CD valtozat van meg es nagyon sokat tanultam belole.Halalosan pontosan jatssza a vegjatekot pl gondolkodas nelkul lep ha benne van az adatbazisaban az adott meghatarozott babu vegjatek.Meg a 8-9 babos vegjatekokat is nagyon precizen jatsza.
A 9db DVD tartalmazo csomag feltelepitve tobb mint 40 GB adatot tartalmaz ,tehat lassan egy kulon hdd lessz majd kizarolag a sakkra
!!
Ha a vegjatekot szeretnel tanulni rakjal fel egy allast a tablara es nyerd meg vagy probald esetleg kitartani dontetlenre az allasst(persze csak azt ami lehet dontetlenre tartani!!Ha a program jelzi,matt 56 lepesben akkor annyi lepesed van meg hatra es a matt elkerulhetetlen!
Ara 49,99 €
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- TCL LCD és LED TV-k
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- OLED monitor topic
- Milyen okostelefont vegyek?
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Gaming notebook topik
- ZEN.com
- További aktív témák...
- Apple iPhone 15 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku:83%
- Shining3D EinScan Pro 2X 3D szkenner
- M5! KÉSZLETKISÖPRÉSI ULTRAAKCIÓ!!! TÜZES EZÜST MacBook Pro 14" M5!!! 10C/10G 16GB 512GB Gar!
- GYÖNYÖRŰ iPhone X 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3586
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Air 15 2025 M4 16GB 256GB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

hacsak Kramnyik nem áll be remizni 
mellett tényleg húzós még több óra szellemi tevékenységet folytatni.
Playchess-en nyomom neha, de az csak nem olyan mintha elo versenyen jatszanek
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Fogod szeretni hidd el!!