Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
sh4d0w
félisten
Eszem-faszom megáll: https://youtu.be/KSjrYWPxsG8
https://www.coreinfinity.tech
-
Egon
nagyúr
válasz Fecogame #902 üzenetére
Nehezn tudom eldönteni, hogy trollkodsz-e ezekkel a rém gyenge lépésekkel, vagy komolyan ilyen alacsony szinten játszol.
Kis túlzással, csak jobb lépések lettek volna annál, hogy egy nagy minőséget áldozz, miközben ütésben van a huszárod és egy gyalog is, ráadásul két gyaloggal kevesebbed van - a tisztelőnyöd ezeket csak részben kompenzálja, főleg hogy elég passzív az állásod.
Az egy külön csoda, és persze az ellenfeled jelentős bénasága, hogy ezt a (vezéráldozat után) vesztett állást meg tudtad nyerni.
Ahogy írták, Hd6 lett volna a teljesen kézenfekvő lépés: ez két fenyegetését is meghiúsítja az ellenfelednek, ráadásul a problémás szabadgyalogot is el lehetett volna tüntetni a következő lépésben, de világos Vxa6, majd Hc6 után, az a-gyalog előrenyomulásával még okozhatott volna problémákat, ez a tisztelőnyöd kompenzálásával döntetlen-szagú állásnak néz ki hirtelen ránézésre."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
RefeeZ
tag
Te figyelj már, Egon.. ki a reteknek gondolod magad, hogy ilyen stílusban írsz bárkinek? Gondolom, hogy te 2860 ELO-vel ugrottál ki abból, aki nem tanított meg a tiszteletre. Vedd figyelembe, hogy nem mindenkinek megy ennyire jól. Vannak, akik nulláról kezdik, és amíg belerakják azt a több tízezer órát - amit neked ugye nem kellett- , addig bizony húznak ökörségeket. Az ellenfele is nyilván "béna", nem pedig kezdő. Ha valaki ide jönne tanulni, te meg ezzel a stílussal elveszed a kedvét a játéktól, azzal mit érsz el? Gondolom, majd hazamegy, és elmondja mindenkinek, hogy a péhán mekkora jóarcba botlott, és ettől lesz még több olyan ember, aki alig várja, hogy isten neki is segítsen. Ja, várj.. nem! Ha segítőkész nem tudsz lenni, inkább kussolj, miccósz? Vagy még jobb.. ha nem akarsz csendkirályozni, keresd meg azokat az embereket, akik vevők a mondandódra, és add elő nekik magad.
-
Egon
nagyúr
Szerintem elég végigolvasni az előző cca. 20 hozzászólást, és látszik, hogy alapjában véve meglehetősen segítőkész vagyok - de az én türelmem sem végtelen.
Mondjuk annak van valami morbid bája, hogy pont te oktatsz ki engem a stílusra, aki korábban "tetves árokba lőni való szarrágó"-zik... [link]
Erre mondják: bagoly mondja bögölynek... Meg azt is: ha hallgattál volna...[ Szerkesztve ]
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
borges7
aktív tag
Telex-en jó kis feladványok vannak mostanában. [link]
-
F-ECT$
titán
30 év után vettem elő ismét a sakkot, és a sima játékon és feladványokon túl próbálok kis elméleti tudással is fejlődni. Első nekifutásra a megnyitásokat (Italian, Ruy, K/Q Gambit, London, stb), és a védelemeket (Sicilian, Slav, Semi slav, French, Caro-Kahn, KID, stb) próbálom megtanulni és a lichessen vannak is egész jó tanulmányok, amik legalább az adott megnyitás pár variációját bemutatják és némi infót is adnak, hogy miért is azok a lépések, amik.
Amiben jelenleg segítséget kérnék:
-Van-e jó összefoglaló arról hogy melyik megnyitás ellen melyik védelem jó? (Pl azt tudom, hogy a Queen's gambit ellen jó a Slav, de nincs meg minden "pár" a fejemben.)
-Sokszor van az, hogy játszok egy megnyitást, az ellenfél lépései is követik a klasszikus felállást, majd egyszer csak lép egy olyat, ami egyik variáció leírásában sem szerepel. Ekkor mindig felmerül bennem, hogy érdemes lehet ezt valahogy kihasználni (hiszen jó eséllyel nem optimálisat lépett), vagy fejezzem be a megnyitást, mintha mi sem történt volna (persze ha nincs közvetlen veszély), és csak a középjátékban próbáljam meg kihasználni ezt a rossz lépést?
-Szívesen elolvasnék 1 max 2 könyvet (akár online formában vagy angolul is) vagy néznék meg valami hosszabb videósorozatot, ami azokhoz szól, akik az legalapabb dolgokkal tisztában vannak (szabályok, figurák, matt minták, pin, fork, discovered attack, overload, stb), és innen szeretnének továbbfejlődni. Tudom, hogy "végetelen" irodalma van a sakknak, de tudtok ajánlani 1-2 ilyen anyagot?Dive ever, work never.
-
Egon
nagyúr
1. Hogy melyik megnyitás ellen melyik védelem "jó", ilyen nincs. Ez függ a sakkozó stílusától, illetve pl. versenytaktikai megfontolásoktól (pl. ha sötéttel feltétlenül győzelemre kell játszani, akkor vélhetőleg egy "élesebb" megnyitáshoz nyúl a játékos). Pl. 1. e4 ellen talán a szicíliai védelem a legjobb választás, de teljes értékű mondjuk az orosz védelem is, és még lehetne sorolni.
2. Előfordul, hogy a tábla mellett sikerül megdönteni egy megnyitást, de leginkább kezdők ellen, illetve ha meglehetősen sok gondolkodási idő áll rendelkezésedre. Nem feltétlenül éri meg arra törekedni, hogy azonnal megdönts egy talán csak látszólagos hibát: lehet hogy ezzel pont az ellenfeled malmára hajtod a vizet (mondjuk vegyük ezt a példát: [link] A 2. lépésben c6 olyan ostobaságnak tűnhet, amit egyből ki kell használni a gyalog leütésével (ami még nem is feltétlenül rossz lépés), de ha a linkelt állásban könnyelműen d3-mal próbálod megvédeni az e4 gyalogot (hogy egy esetleges Qe7 után úgy tudj visszavonulni a huszárral, hogy a királygyalog védve legyen, csúf meglepetés vár: sötét sakkot ad a vezérrel a5-ről, és utána leüti az e5-ön levő huszárt...). A felkészülés során pedig érdemes lehet kicsit "kalandozni": próbálgatni olyan lépéseket is, ami nincs az ismert változatokban, aztán megpróbálni megdönteni azokat.
3. Bár vannak benne nagyon alap dolgok, de továbbra is az Asztalos-Bán: A sakkjáték elemei, illetve Flesch János: Középjáték című könyveket ajánlom. Egy teljesen más, de szintén hasznos megközelítés Kotov: A sakkozó gondolkodásának titkai című könyvében található.[ Szerkesztve ]
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
sh4d0w
félisten
Noh, Magnus Carlsen megvédte a vb-címét, a 11. játékban Nepo feladta a meccset, ezzel biztossá vált, hogy Carlsen előnye behozhatatlan a hátralévő 3 meccsen.
-
HdRew
őstag
Huh, nem túl pörgős a topik.
Ricsi bejutott a candidates-re, hatalmas grat neki, én kb. a queen's gambit óta elsakkozgatok néha, meg nézek pár YT videót gothamchesstől, IMRosentől, agadmatortól.
Hikaru meg twitch streamerként, miután 2 évig nem játszott classicalt bejut szintén a legjobbak közé. Hihetetlen.
Szurkolok Ricsinek, hogy jól szerepeljen majd Madridban, bár Carlsen ellen senkinek sincs sok esélye, ha valaki ki is hívhatja majd őt 2023-ban.
Ricsiről mintha olyanokat olvasgattam volna, hogy fiatalabb korában nem határozta el magát túlságosan a sakk irányába, csak utólag jött rá, hogy ő ezzel szeretne foglalkozni (mint Fucsovics a tenisznél) és ahhoz képest durva eredményeket ért el már most. Mi volt korábban Ricsinél? Valid egyáltalán ez az állítás? Jó lenne picit többet megtudni róla.
-
snefi2
csendes tag
Hello
Minosegi kulcstartot sakkfigurat-ast keresek fabol vagy fembol es tenyleg nem uccai "bowli" erdekel....
nem hatrany ha nem valami icipici darab hanem jol lathato...
Esetleg valaki ismer boltot ahol lehet ilyet venni/rendelni? -
Falovas
aktív tag
válasz Fecogame #902 üzenetére
Szia! Miért vagy zárolva a chess.com-on. Valamilyen fair play hibát vétettél? Mit kell elkövetni azért, hogy ilyen büntetést kapjon egy tag? Köszi a választ!
" Tudtam, tudtam... csak nem sejtettem!" "Értem én, csak fel nem foghatom! " https://www.juzaphoto.com/me.php?p=109773&pg=allphotos&srt=data&l=en
-
Falovas
aktív tag
válasz Brandynew #918 üzenetére
Azért patt, mert nem adtál sakkot a királynak. Egyszerűen a fehér király nem tud hová lépni, de mivel nem kapott sakkot ezért csak lépni nem tud, ez a patt. A verseny sakkban is két-két királynő van a készletben, mert hivatalosan ha beér a paraszt az ellenfél kezdő sorába az automatikusan vezér lesz.
" Tudtam, tudtam... csak nem sejtettem!" "Értem én, csak fel nem foghatom! " https://www.juzaphoto.com/me.php?p=109773&pg=allphotos&srt=data&l=en
-
Egon
nagyúr
A válasz első fele igaz, a második nem.
Egyáltalán nem automatikusan lesz vezér az ún. átváltozási mezőn a gyalog, ha elér odáig (ez pár gagyi sakkprogramban valóban így van megvalósítva, de ez messze van a szabályoktól), hanem tetszőleges tisztre átcserélhető (akár huszár is lehet - néha az hasznosabb mint a vezér). Az ún. Saavedra állás is jó példa erre: Saavedra position - Wikipedia
Volt egy feladvány, amit tipikus döntetlennek hitt mindenki évtizedekig a legenda szerint, míg egy Saavedra nevű spanyol papnak sikerült rájönnie, hogy az állás nyerhető, ha vezér helyett bástyát választ világos a gyalogja átváltozásakor.
Elvben akár 9 vezér is lehet egy játékosnak a táblán, nyilván a gyakorlatban ezt kb. lehetetlen megvalósítani. Anno a Kaszparov-Karpov világbajnoki döntőnek volt olyan játszmája, amiben egyszerre 4 vezér volt a táblán (2-2 mindkét félnek), és Kaszparovnak reális esélye volt egy 5. vezér bevitelére - mire erre sor kerülhetett volna, Karpov feladta a partit."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
válasz Brandynew #918 üzenetére
Mellesleg ebben az agyonnyert állásban ezerféleképp mattot adhattál volna egy lépésben (pl. Bf4-e4; Vd4-e4; Vd3-d2; Vd3-d1 stb.), pont sikerült egy teljesen értelmetlent lépni.
-
Falovas
aktív tag
válasz Brandynew #922 üzenetére
Először kell sakkot adni, ha abból nem tud kilépni a király akkor van matt. Sakk-matt. Először meg kell támadni a királyt...
-
Egon
nagyúr
válasz Brandynew #926 üzenetére
Nem biztos hogy ez jó megközelítés, illetve gondolkodásmód.
A sakk és a matt között az a különbség, hogy előbbit el lehet hárítani (vagy ki lehet lépni belőle, vagy le lehet ütni a sakkadó bábut, esetleg közbe lehet húzni egy védő figurát), utóbbit pedig nem. Ergo a matt az egyben sakk is. Nem feltétlenül kell sakkot adni egy matt előtt: lehet az első sakk egyben matt is.
Inkább arra figyelj, hogy ne legyen patt, azaz hasonló szituációban mindig legyen lépése az ellenfélnek (és mondjuk ne tudjon örökös sakkot adni stb.)."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
sh4d0w
félisten
Atyavilag, Nepo mekkorat blunderezett a 6-5-nel Ding ellen
-
sh4d0w
félisten
Ding Liren a vilagbajnok!
-
sh4d0w
félisten
Az egesz vilagbajnoki osszecsapas nagyon szorakoztato volt, 14 klasszikus es 4 rapid meccsel. A blunderking 3x is vezetest szerzett, de Ding mind a 3 alkalommal visszajott a meccsbe, hogy aztan a 4. rapid meccsen Ding egyertelmuen jobbnak bizonyuljon. Itt Nepo nem blunderezett el semmit, Ding egyszeruen jobb helyzetbe kerult a vegjatekra 2 passed gyaloggal, amiket Nepo nem tudott megallitani.
Neponak lett volna alkalma megszerezni a cimet meg a klasszikusok alatt, de nem volt eleg bator gyozelemre jatszani a vezetese tudataban. Belole akkor lesz vb, ha a blundereket kepes lesz kiiktatni a jatekabol. Az, hogy en, mint egy ostoba amator (hozzajuk kepest) blunderezek, nem meglepo, de a Candidates Tournament gyoztesetol, aki zsinorban 2x nyeri azt meg es a masodik dontojet vivja, tobbet varnek el.
-
veterán
Sziasztok!
Van olyan weboldal ahol gép ellen lehet "nyulacskázni"? Nagyon szeretek sakkozni de most kezdtem el "valóban" tanulni és az oktatóm ezt a feladványt adta. Eddig magam ellen játszottam és most már mindig nyerek de lehet, hogy egy gép ügyesebb lenne.
Köszi
Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...
-
btraven
őstag
Hogy kell megtanulni jól sakkozni? Olvasom a Complete Idiot Guide-t. De régi játszmákat elemez. Akkor végül is így?
-
MegalodonS
őstag
A regi orosz sakkiskola, eloszor lesoporte a tablat es csak vegjatekot tanitott,mert barmilyen allast konnyu vegjatekba formalni,de a vegjatek, ott mar nagyon tudni kell.Nagyon megvaltozott Carlsen jateka,miutan Kasparov vette kezelesbe,es ma mar a legjobb vegjatekosanak tartjak es nem veletlenul.Az egyik kedvencem,ami iszonyatosan neheznek tunik, de Carlsen nem hibazik.
FIDE World Chess Championship Game 6 | Carlsen vs. Nepo
Egy alap konyv ami kotelezo
[ Szerkesztve ]
-
sh4d0w
félisten
válasz MegalodonS #941 üzenetére
Ja, Carlsen első győzelme a blunderkirály ellen a döntőben.
-
Ryder62
őstag
Sziasztok!
Ez a tábla így korrekt? Minden bábú megfelelő helyen van?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 11
- Windows 7
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Milyen NAS-t vegyek?
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App