- Navaren: Resident Evil Requiem szösszenet
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Lalikiraly: Commodore The C64, Ultimate
- Luck Dragon: Óraátállítás
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pala
veterán
Orthodox mi? az orthodox szó azt jelenti, hogy a nyitás (egy adott nyitás) valamely régebbi változatáról van szó...Orthodox van pl. vezércselben, de van királyindiai védelemben is...arra utal, hogy régen hogyan kezelték ezeket a nyitásokat. Olyan, hogy ''Orthodox megnyitás'', önmagában nincsen.
-
ActionMan
tag
Épp most játszottam le egy partyt a gép ellen a Chessmaster 10th Edition-el.
Létezik olyan, hogyha egy gyalogom beér a mező tulsó végébe, akkor olyan bábuvá léptethető elő, amit még le sem ütött tőlem az ellenfél?
Mert egy gyaloggal még azelőtt értem be, hogy a gép bármit is leütött volna tőlem és simán választhattam, hogy ez a gyalog egy 3.(!) bástyává lépjen elő.
Csak én nem ismerem eléggé behatóan a szabályokat, vagy ilyen tényleg létezik? -
Notes
senior tag
Orthodox megnyitásban mik világos céljai, lehetőségei? Mire kell játszani?
-
Pala
veterán
Holnap kezdődik a döntő: az ukrán Ruslan Ponomariov és az örmény Levon Aronian küzdenek az első helyért. Aronian magabiztosabban jutott el a fináléig, Ponomariovnak az elődöntőben elég nagy mákja volt, de a sakkban bezony a szerencse is számít. Kíváncsi vagyok ki fog nyerni, megmondom őszintén, nem mernék fogadni egyikőjükre sem, de az eddigiek alapján talán Aronian egy hajszállal esélyesebb... bár fene tudja

-
Pala
veterán
A mai napon mindkét magyar sakkozó kiesett

-
Pala
veterán
Zajlik a FIDE kieséses vb-je a kimondhatatlan nevű nyugat-szibériai városban!
A magyarok számomra nagy meglepetésre túlélték az első fordulót, Cao Sang legyőzte Volokitint, Balogh Csaba (klubtársam

) pedig a világ egyik legtehetségesebb ifjú sakkozóját, Szergej Karjakint küldte melegebb éghajlatra (a rapid rájátszásban világossal szépen megverte). Már a 2. forduló megy, úgy érzem Cao Sang nagyjából egyenrangú ellenfelet kapott, Csabinak megint izzadnia kell, csak sikerüljön neki! Mindenesetre a legjobb 64-be jutás mindkettejük részéről jó teljesítmény! -
Gambit
őstag
válasz
Feketelyuk
üzenetére
Gondolom nem figyelted, hogy egy 2,5 éves kérdésre válaszoltál.
-
bencike
újonc
Van egy kb. 15 éves gépem, windows 95-tel. Ehhez keresek sakkprogramot, amit elbír. Aki tud segítsen. Köszi bencike
-
Pala
veterán
Ja chessmasterben meg szinte mindig a chessmaster ellen játszom. A chessmasterben egy 2100 körüli karaktert sokkal könyebb elverni, mint a Fritz 9-et ugyanennyi élővel. A cm-ben csak a 2500 felettiek erősen igazán!
-
Pala
veterán
válasz
MegalodonS
üzenetére
Miért olyan érdekes ez a fritz benchmark?
amúgy 1000 körül van (picit kevesebb)
nehézségi szint? változó...leginkább rated gamet nyomok, és a progi élőjét változtatom. Ha szerencsétlenül érzem magam / nem vagyok jó formában, akkor 2000-re teszem, ha topon vagyok, akkor 2300-ra...a kettő között szoktam variálni...
ja és mindez 1.5 órás, vagy hosszabb parti; schnellben nem vagyok jó, abban többnyire a gép nyer. -
Pala
veterán
válasz
MegalodonS
üzenetére
Fritzben 2238 most, Chessmasterben 2301, a valóságban 2021 egyelőre..most egy picit nőni fog
-
MegalodonS
őstag
Probald ki minden jatek utan kapcsold ki!Tudom nem igy szokott az emebr jatszani de a CMX nem menti a jatekot mindig ugyanazt a par varit rakja ki!!!Szerintem a ChessBase progik jobbak
!! Engem nagyon megerositettek a jatek eroben (amator szinten sakkozom!!)Az elemzes ugy van ahogy leirtad!A legjobb elemzo es vegjatek program Nalimov Endgame DVD-vel kiegeszitve!!Mennyi a Fritz Benchmarkod ??Leirnad??Koszi -
Pala
veterán
válasz
MegalodonS
üzenetére
Szoktam néha olyat, hogy 1 perc a gépnek, 5-10 perc nekem, de nem nagyon vettem észre, hogy rám tolta volna a fél táblát. 1-10-es elosztásban lenyomtam a Fritz 9-et, bár lehet, hogy nem volt max tudásra állítva.
Nemtom, nálam a Chessmaster 10 nem csak pár varit játszik, ellenkezőleg: minél többféle megnyitást próbál használni. és nem egyszer hamar eltér a könyvtől, hogy bekavarjon. Fritz 9-ben ezt úgy tudom elérni, ha egyszerűen kikapcsolom a megnyitási adatbázisát...na így lehet igazán megtanulni sakkozni, mivel nem vagy kötve a bejárt utakhoz (megnyitástanulás az nem sakktudás, csak memorizáció). Nagyon színes, érdekes partik alakulnak így ki, mind a CM, mind a Fritz 9 ellen.
A Fritznek és a többi Chessbase programnak 2 nagy előnye van: elemzésre nagyon jól használhatók, illetve a playchess.com révén az egyik legnépszerűbb sakkszerverhez biztosítanak hozzáférést.
Régebben mindig úgy ültem le egy sakkprogi elé, hogy elgondolkoztam, igazából mire is játsszak egy erős program ellen...ott a mélyen betanult változatok arra elegendőek, hogy tartsd a frontot...aztán a középjátékban előjön az a probléma, hogyan kovácsoljunk tervet a gép ellen.. azzal a tudattal, hogy nem fárad, nem néz el semmit. Pszichikai hadviselésre immunis
és sokszor nem lehet kitalálni mire játszik...mert nem játszik semmire...csak kiértékeli, hogy a lépésedre melyik a számára legkedvezőbb válasz és meghúzza..nem tervez, nincs stílusa. Nagyon nehéz a gép ellen játszani (feltéve, hogy a sakkproginak nincs alapvető gyengesége). Több olyan partim volt már Fritz 8 ellen, ami nagyon sokáig teljesen remi volt...könnyedén lehetett volna tartani a döntetlent...de én elfáradtam a végére, húztam egy gyengébbet, a gép kihasználta..ő persze nem fárad el, ha rajta múlna, akár 1 hónapig is játszhatnánk. Ennek ellenére érdemes gép ellen játszani, mert segít a fejlődésben...a tudat, hogy az ellenfél a legjobbat fogja lépni, rákényszerít, hogy helyes tervet találj, hogy te is jót lépj, hogy észrevedd a fenyegetéseket és gondolkozz picit az ellenfél szemével.
Van 1 srác aki tanítok, neki sem győzöm elégszer mondani, hogy mikor az ellenfeled lép, akkor egy kis időre dobd félre a saját terveidet, lépéseidet, ötleteidet, és ülj az ellenfél helyére..mire játszik?..mire játszhat?..mire érdemes játszania? mik a fenyegetései, azok valóban fenyegetések-e? jó vagy rossz tervet játszik-e? mielőtt a saját tervünket kezdjük megvalósítani, tudatosítsuk az ellenfél lehetőségeit...és ennek megfelelően kell választanunk. kritikusnak, objektívnek kell lennünk...lássuk, ''ismerjük be'' a saját gyengeségeinket az állásban. ne akarjunk minden pillanatban győzelemre játszani...ne akarjunk mindenáron gyorsan nyerni, se ész nélkül támadni...az sem biztos, hogy feltétlenül a kényszerítő erejű lépés a legjobb. A sakk nagyon rugalmas játék, nincsenek olyan szabályok, melyek mindig igazak...csupán olyanok, amelyek általában igazak. -
MegalodonS
őstag
Szerintem a megnyitasi konyvtar a Chessbase programokban brillians megoldas!!A CM sorozat nagyon megtanulhato mivel csak par varit jatszik ezert volt olyan hogy jatszottam a Chessmaster 6000 el es 100-100 jatszotta meg a Budapest cselt es 100-100 dontetlen lett mar vakon is tudtam a varit!!!A Chessbase nem fogja megjatszani azt a varit amiben kikapott pl.Negativum a nem onnalosaga de pozitivuma a szinessege a CB progiknak.A Fritz 9 mar ujitott megnyitasi konyvtarral es uj algoritmussal erkezik amit mar irtam!!
Mindenkinek ajanlom ha meg akarsz jol tanulni vedekezni a sakkban, es jo progid van es eros geped probald ki hogy a gepnek 1perc legyen neked amennyit szeretnel !!A gep gyengebben jatszik de nagyon gyorsan jon elore tamad tisztet aldoz es neked kemenyen vedekezned kell majd!!!!
Kivancsi vagyok mi a velemenyetek rola probaljatok ki es irjatok majd meg !!! -
Notes
senior tag
válasz
MegalodonS
üzenetére
Nagyon érdekes ez az állás. Nekem CM10 is simán megtalálja 30. Fa3-t (15 másodperc kellett neki). De sötétnek inkább 30. ..., Ve8-at javasolja, ami később a sötét huszár elvesztéséhez vezet.
-
Pala
veterán
válasz
MegalodonS
üzenetére
Mellesleg szerintem a chessbase sakkprogiknak pont az a baja, hogyha be van kapcsolva a megnyitási adatbázisuk, akkor csak és kizárólag aszerint lépnek, amíg tart a vari...egyszerűen nem hajlandóak önállóan '' gondolkodni''..ellentétben a Chessmasterrel, ami elmélet szerint kezd többnyire, de ha a saját ötletét jobbnak találja, mint az elmélet, akkor eltér. A Fritz / Shredder / Junior / Hiarcs progikban ezt csak a megnyitási adatbázis kikapcsolásával érhetjük el, legalábbis én ezt figyeltem meg.
-
MegalodonS
őstag
Fritz 9!
Szerdan sikerult megvennem a programot (Fritz 9)DVD 19.90 angol font volt az amazon-rol rendeltem meg!Mas oldalakon 35 angol font !!!!
Meg van a Fritz 8 es a CM X -is !!
Brutal erosre sikerult (full erosegu beallitason)persze ha eros gep is parosul melle!!
A megnyitasi konyvtara nagyon fel lett turbozva!
Ha ki akarsz probalni egy sakk progit mit is tud igazabol akkor Botvinnik - Capablanca 1-0 AVRO,Rotterdam 1938! 29. sotet lepese utan allitsd be hogy a progi lepje meg a 30 vilagos lepest!! A Fritz 9 megtalalja
30.Futo a3 !! Nallam mindossze ket sakk progi talalta meg eddig ezt a lepest a Chess Tiger 14.0 es az utobbi!!!Batran ajanlom mindenkinek (egy par parti utan ugyis osszetorod a billentyuzetedet szomorusagodban,mert mar megint kikaptam)!
Nagyon varom a Deep Fritz 9 verziot de tavaly is csak egy upgrade-s Fritz 8-ra futotta a ChessBase-tol!!Remelem Jon meg a Junior es a Shredder uj verzioja is!!
-
Notes
senior tag
Állás a következő:
Világos bábúk: Ka1, f4, b2, h2, h5, Bg1, Bf2, Vg2
Sötét bábúk: Kg8, a7, b7, g7, h7, Bf8, Bd3, Fc4, Vf6
Én voltam sötéttel, és Ba3+ -ot léptem. A CM10 Va6-ot ajánlja. Szerintetek melyik a jobb? -
Pala
veterán
válasz
Attila69
üzenetére
1.3 giga körül van a dvd mérete ha jól emlékszem
és igen, adnak hozzá sorozatszámot (ez az árnak legalább a felét kiteszi!), ami valóban 1 évig érvényes, utána újból fizetni kell, hogy a regisztrációnk ne legyen lekorlátozva, de asszem az már olcsóbb.
Természetesen az eredetivel lehet nyomulni playchessen, lehet játszani fritz-cel, lehet tanulni tőle, fejlődni, nagyon sok szolgáltatással bír a program. -
Attila69
tag
Szeva Pala !
Neked mekkora a mérete a programodnak ?
Ne azt írd,hogy 1 dvd ,hanem pontos méret kéne.
Egyik haveromnak van egy 935 megás ''változata''.
De azzal nem lehet neten sakkozni.
A playchess.com-on nyomulnék.
Ha megveszed az eredetit (dobozost) ,akkor abban kapsz
regisztrációs számot is ?
Ami 1 évig érvényes ?
Neked van hozzá regisztrációs számod ill. kódod ?
Atti -
Pala
veterán
válasz
Attila69
üzenetére
A teljes van meg. Kis hazánkban csak kifejezetten sakkal kapcsolatos termékekre szakosodott üzletekben lehet kapni; én legalábbis nemhogy a Fritz 9-et, de még a Fritz 8-at se nagyon láttam egyéb szoftverboltokban. Sajnos elég drága, leginkább annak éri meg, aki rendszeresen / komolyan foglalkozik a sakkal. Persze más forrásból is be lehet szerezni

[Szerkesztve] -
Pala
veterán
Kijött a Fritz 9!
bővültek a playchess szolgáltatásai, és a kezelőfelületet is felturbózták. No meg persze a fritz is tovább fejlődött, erősödött, még kifinomultabb lett. Az oktató részt is bővítették.
Mindenkinek csak ajánlani tudom! -
olgabad
újonc
Sziasztok!
Érdekel valakit egy jó sakk oldal és egy kis fejtörő?
<a href=abbcenter.com/sakk>Nézzétek meg ezt!</a>
Üdv,
-
Pala
veterán
válasz
katavagyok
üzenetére
hmm, mire gondolsz ''alaptrükkök''-fedőnév alatt?
-
Pala
veterán
válasz
Gabcsika
üzenetére
Kezdőknek egyszerűbb a Chessmaster, mint a Chessbase programok...
Amúgy számomra már kérdéses, hogy a Fritz és a Shredder tényleg erősebbek-e a CM-nél
A 9000-nél igen, de a 10000 nálam megverte a shredder 9-et sötéttel (!!!) többször is, a shredderből viszont csak a 8-as verziószámú tudta legyőzni a cm10-et (ez fura). a fritz megverte mind a chessmaster 10000-et, mind a 9000-et, de a shreddertől kikapott
szóval van itt kavar
körbeverik egymást
viszont a Chess Tiger 15-öt nálam a fentiek közül egyik sem tudta megverni (max remire futotta), és a Comet 68 nevezetű ingyenes engine is nagy falatnak bizonyult mind a fritz 8, mind a shredder 9 számára.
Érdekesek ezek az eredmények. Nekem a chessmastert sikerült megvernem, mert van benne egy kis ''bug'', hogy bizonyos állásokban típushibát követ el (
), viszont a shreddert / fritzet legerősebb szinten soha az életben nem sikerült megverni, még csak közel sem voltam a nyeréshez.
Tanulásra teljesen kezdő szinten inkább a chessmaster a jó (Joshnak köszönhetően), mélyebb elemzésre inkább a chessbase progik.
A Chessmaster is tud ugyan elemezni, de iszonyat mód ''gépesített'' elemzést ad le, túl ''mechanikus''. -
Gabcsika
tag
válasz
katavagyok
üzenetére
Kedves Katavagyok!
Én Gabcsika vagyok ugyan, de a CM10-et nem ajánlom. (''Önnek azt nem ajánlom...''
).
Helyette a Fritz 9 vagy a Shredder 9-et ajánlom megrendelésre, majd megvásárlásra. Kb. 12e Ft, de ezek a legerősebbek. Ugyanúgy van kezdő mód bennük, tanítás, haladó, stb. + min. félév (vagy egy év?) automatikus előfizut is tartalmaz a playchess.coom-ra, ahol híres sakkozók mérkőzésein túl élőben követheted a sakk közvetítéseket és természetesen játszhatsz is a szerveren lévőkkel (állandóan több ezren lógnak rajta). 3D realisztikus megjelenítési lehetősége is van, adatbázisok, stb.
Ha kicsit vársz, magyarul is ki fog jönni, mint ahogy a 7 vagy a 8 esetében, Alapesetben német és angol nyelven jelenik meg.
Csak ajánlani tudom! -
Notes
senior tag
válasz
katavagyok
üzenetére
Menj el DC-re és ott a cseten kérdezd meg melyik boltban lehet megvásárolni a CM10-et!

-
sasa311
veterán
köszi, akkor letöltöm ezt a www.arasanchess.com-ról.
Az elemzésbe nem kell olyan mélyen belefolyni (lévén max. 2-3 lépést tudok előre kalkulálni, azt sem teljesen tökéletesen
) szóval egy kicsit felületesebb is megfelel nekem, csak az égbekiáltó hibákra hívja fel a figyelmem, hogy tudjam mire figyeljek oda nagyon. -
Pala
veterán
a 7000-et nyugodtan letöltheted, mivel - kifutó termék lévén - 5 dolcsiért árulják neten, rajzolsz a kiadónak egy szép bástyát paintben és még a letöltésért is kárpótoltad őket

Amúgy ha kell, tudok adni freeware (de nem igénytelen!) sakkprogit.
Pl. ilyen az Arasan is (www.arasanchess.com) a 8.4-es verzió a legújabb, ezt néha használom én is, jó kis progi és ha úgy tetszik, brutál erősre is állítható
-
-
sasa311
veterán
sajnos nem sikerült előbányásznom semmit a progiból, lehet, hogy csak előfizetőknek lehet

De engedelmeddel 2 jácmát elküdtem a mail-odra (3 kép).
Az egyik nagyon pocsék lett, de ez is hozzátartozik, a másik egész tűrhető.
Nyugodtan jöhet egy kemény és célratörő kritika
Najó, inkább egy kezdőhöz mért szinten szolíd, nem túl lélekbetiprós egórombolós 
Ha lesz időm játszani fogok egy hoszabbat is (én is tudok játékot indítani?
Hogyan?)
Vagy 1X játszhatnánk egyet egymás ellen (gondolom szénné aláznál, de nembaj
)
[Szerkesztve] -
Pala
veterán
-
Pala
veterán
amúgy egyetlen játék alapján nem lehet senkit megítélni, szóval ahhoz több partit kéne látnom.
Kata: Chessmaster demoval nemtom mit lehet kezdeni, de tuti hogy nem sok hasznosat, a teljes verziót boltban lehet megvenni (vagy illegálisan is be lehet szerezni, nade a fórum alapelveit szem előtt tartva én erről itt most nem mondok többet
)
van egy pár címem elmentve valahova, ami netes sakkoldalakat tartalmaz, melyekből el lehet kezdeni tanulni teljesen az elejétől....megpróbálom előkaparni (de sajnos csak angol van) -
katavagyok
tag
pala és notes, köszönöm szépen a tippet. sajnos mindenhonnan csak valami demo verziót lehet letölteni, tudtok oldalt ahonnan le lehet az egészet, vagy elég a demo is?
-
sasa311
veterán
Sokat kérnék, ha azt kérném, hogy less rá a linkre is (lépések) és felhívnád a figyelmemet arra, hogy mi a játékom leggyengébb pontja...
Mert akkor arra elkezdenék rágyúrni. 1-2 éve elég sokat játszottam minden nap (persze csak hobbi szinten amatőrökkel) de egy jóideje nem volt alkalmam de úgy érzem szívesen gyakorolnám és fejleszteném magam. 
-
Pala
veterán
hehe, az opponent valamit nagyon elcseszhetett, olyannyira, hogy anyagi előnyének mámorában mattba rohant

nice!
Amúgy egy guestről sose lehet tudni mekkora játékerőt képvisel, én is találkoztam már olyannal a kezdő (!!) szobában, aki úgy játszott, mint egy mester, de vannak ténylegesen kezdők is. -
sasa311
veterán
na sikerült beizzítani a sakkprogit. Jó, csak az én szintemhez képest néha összefutok erősebb emberekkel még a kezdő szobában is és akkor jól elpáholnak. De ma sikerült egy jópofa mattot adnom egy abszolut elbénázott helyzetből (közben rokonság molesztált, hogy keressek az előadásához anyagot a neten, aztán zsufsz, bebuktam egy lovat)
![[kép] [kép]](http://img.tar.hu/sasa311/size2/16914604.jpg)
Bővebben: link
Szal nagyon gyenge vok ez alapján?
[Szerkesztve] -
Pala
veterán
Olyat még nem láttam. Körsakkot viszont már játszottam - ahhoz teljesen más logika kell, mint a hagyományos sakkhoz.
Van még piramis-sakk, ami tulajdonképpen egy rendes sakktábla, csak az átláthatóságot nehezíti, hogy a centrum felé egyre emelkednek a mezők (mint valami platform), szal vannak érdekes találmányok.
-
Notes
senior tag
válasz
katavagyok
üzenetére
''Szerezd meg'' a Chessmaster 10th programot! Nagyon jó az oktató része. Onnantól kezdve, hogy hogyan lép a gyalog odáig, hogy pl. hogyan kell zárt állásban játszani egy középjátékot, részletesen, és érthetően bemutatja a játék elemeit. Josh Waitzkin dumája nagyon jó, nem fogsz elaludni rajta.
Én 20 éve sakkozom amatőr szinten, de sok hasznos dolgot tanultam belőle. -
Notes
senior tag
-
Pala
veterán
válasz
katavagyok
üzenetére
Szia!
magyar oldalt sajnos nem tudok, de angolt adok, ha megfelel.
Amúgy meg javallott a Chessmaster 10th Edition vagy a Chessmaster 9000 beszerzése, annak van egy (angol) oktatórésze, de könnyű nyelvezettel, audiovizuális formában, szóval az alapokat ott gyorsan és jól meg lehet tanulni. Ha jól emlékszem ott még van egy-két tipikus ''gyors'' matt is, de legfontosabb, hogy megmutatja a sakkjáték elemeit.
Nemtom van-e ilyen magyar linken, de esetleg még egy könyvet tudok tudok ajánlani, ha szánsz rá: Asztalos-Bán: A sakkjáték elemei 8. kiadás, ebből teljesen nulláról meg lehet tanulni sakkozni -
katavagyok
tag
sziasztok. tudnátok olyan linket mondani, amiből kezdők tudnak tanulni? ilyen pár lépéses mattok kivédése és hasonlók
beiratkoztam sakkszakkörre, csak sajnos versennyel indult, és már 2x megvertek a nagyok
segítsetek 
-
attilam
őstag
Nagyon csinos.
Főleg hogy utána aztán nem tud jó helyre lépni a lóval, mert bárhova lép (e1 talán még a legjobb) jön a Vh4, és ezt a pozíciós előnyt igen nehéz már elveszíteni.
Mod: Vagy hagyni kell a huszárt ott pusztulni, és akkor g3-al lehet valamit javítani a helyzeten, bár nem sokat.
[Szerkesztve] -
Pala
veterán
ilyesmi dolog még az Alapin-csel is:
ha jól emlékszem:
1. e4 e5
2. Hf3 Hc6
3. Bb5 d6
4. O-O Fg4
5. h3 h5!
a futó ütése mondjuk így: meglehetősen kellemetlen világos számára
-
Pala
veterán
-
Pala
veterán
a notext attól van (mint egyik haverom jóvoltából kiderítettem), mert magyarul telepítetted (ugye?), tedd fel angolul, úgy már jó lesz.
csak guestként léphetsz be bizony, ahhoz, hogy saját nickkel regisztrálj, vásárolni kell egy accountot (ami, ha minden igaz forintban olyan 7000 körül lehet, de ha sokat játszol, megéri). Viszont a playchessen még guestként is élvezetesebb játszani, mint pl. a jojatek.hu-n
-
Pala
veterán
de Ve7 után világos hatalmas fejlődési előnyt kap, az f6 meg ráadásul kigyengít feleslegesen és fejletlenül. Alapvetően nem jó lépés. Hf3 után ha mindenképpen gyaloggal akarjuk védeni az e5-öt, akkor inkább d6 (Philidor védelem), de jobb a Hf6 vagy a Hc6, sőt még az f5 is! (lett csel).
-
attilam
őstag
Még az f6 talán nem olyan vészes, bár nem tűnik túl jó lépésnek, de pl. Hxe5 után jöhet akár egy Ve7 is, de mindenesetre én nem is igen szeretem az elején kihozni az f gyalogot, mert nagyon meg tudja gyengíteni a királyoldali pozíciót.
mod.: Jók ezek a trükkök, és még azért vannak akik beveszik.
Mondjuk direkt nem szoktam rájátszani, de előfordul hogy az ellenfél kényszerít rá!
[Szerkesztve] -
Pala
veterán
igen, ez is ilyen tipikus nyerés

itt mondjuk már az f6 után is ''?''-t raknék, gyengusz lépés.
Arról nem is beszélve, hogy a másik változatban, azaz 4. ... Ke7?? után fonalas matt Vxe5+ után pár lépésben
tipikus még az 1. e4 e5 2. Vh5 kezdés is, amellyel a kezdő játékosok világossal bástyanyerésre próbálnak játszani. Érdekes módon susztermattal, mattkísérletekkel már nemigen szoktak előrukkolni, de néha előfordult már az 1. e4 e5 2. f4 Fc5 3. fxe5?? Vh4+! kb. hasonló a szitu, minimum bástyanyerés, mert Ke2-re Vxe4# matt van
-
Pala
veterán
válasz
Attila69
üzenetére
Jah, amúgy nyílt és zárt megnyitásokkal kapcsolatban...az utóbbiak semmivel sem rosszabbak, vagy elméletileg gyengébbek az előbbieknél, csupán szimpátia kérdése, hogy ki melyiket tanulja....viszont ha megnyitásokat tanul az ember, akkor mindenre legyen egy kész válasza!
A nyílt megnyitásokban többnyire sokkal kiélezettebb a játék, míg a zártakban a pozíciós játékosok érezhetik kényelmesebben magukat. Királycselt meg aztán végképp nem ajánlanék kezdőknek, ugyanis azt nagyon-nagyon alaposan ismerni kell, ha játszani akarod! Egyik pillanatról a másikra valamelyik fél nagy előnybe kerülhet, ha az ellenfél nem ismeri eléggé a a változatot. Ha sötét ismeri a királycsel minden fortélyát, akkor bizony nagyon könnyen kiegyenlít, ez pedig világosnak nem célja. Viszont tény, hogy a cseljátékokból nagyon színes partik szoktak kikerekedni. Még valami fontos: a cseljátékokkal kapcsolatban...egy csel, vagy egy csapda, csak akkor működik ha az ellenfél nem ismeri a védekezés módját...erre viszont nem lehet alapozni a sakktudást..nem véletlen, hogy cseljátékokat nagymesterek körében jóval ritkábban látni.. Az elméleti cselek mind-mind hatásosak lehetnek, ha az ellenfél bizonytalan az adott állásban...de ha ismerik a védekezés módját, akkor még bajba is kerülhet a cseljátékos
Ennek ellenére én is játszom a Budapesti Cselt rendszeresen, bár tudom, hogy világos pontos játéka esetén jobban fog állni egy picit. -
Pala
veterán
válasz
Attila69
üzenetére
Isten őriz, hogy bátnásnak vegyem

Viszont valamiben tévedsz: Ha a lelkes amatőr sakkrajongó nekiül Kállai megnyitáskönyvét tanulmányozni, mondván: ''én most feljődni akarok'', no ebből nem sok jó fog kisülni. Alapvetően téves gondolat, hogy az első lépés a megnyitásoka tanulása lenne. Ha valaki komolyan akar foglalkozni a sakkal, annak elsőként a végjátékot kell nagyon megtanulnia, megnyitásból elég annyi kezdetnek, hogy megtanulja és betartja az általános alapelveket. Sajnos sokan hiszik, hogy a megnyitáselmélet, különböző csapdák és varik alapos betanulásával jó úton haladnak...hát ez így bezony nem igazán helyes, illetve hosszútávon nem járható út...ami abban a könyvben le van írva, az már haladóknak szól, akiknek van fogalma a középjátékról mint olyanról, mint a sakkjáték második szakaszáról. Megtanulta már a középjáték eszközeit (és tudja is használni őket) legalább 2-3 lépésig előre tud számolni, tud kombinálni, pozícionálni, és még sok mindent, röviden van tapasztalata. A boltokban kapható megnyitáselméleti könyvek többségben (bármennyire is nem úgy tűnik), nem kezdőknek szólnak. Nyílvánvalóan egy kezdő számára sem teljesen haszontalanok, hiszen lesz fogalmuk róla, hogy egyáltalán hogyan rendezzék a figurákat a megnyitásban. De tegyük fel, Józsika betanulja a a nyílt megnyitások nagy részét, főbb és mellékvarikat és leülök vele játszani... Mit fog csinálni, ha én a 4. lépésben eltérek az elmélettől és olyat húzok, ami a könyvben még zárójelben sem szerepelt?..kezdő lévén, és középjáték-tapasztalat híján Józsika egyre bizonytalanabbul fog húzni és egy olyan középjátékba csöppenünk, ahol már nem sokat ér az amit otthon tanult, ahol már a tényleges sakktudás a mérvadó.
De teszem azt, mi van, ha végig a könyv szerint játszunk, és emberünknek van róla fogalma, hogy az elmélet végére érve mire kell, hogy játsszon a továbbiakban....középjáték-tapasztalat híján ezt sem fogja tudni megvalósítani..
A megnyitás egy nagyon fontos dolog...de nem a tanulás / fejlődés kezdeti szakaszán..
A legfontosabb elsőként: Végjáték!!!!!
aki fejlődni szeretne, kezdjen el végjátékot tanulni. Hogy miért pont azt? Azért, mert így megismeri a sakkjáték elemeit, összetevőit (eleinte gyalogvégjátékok alatt, szinte üres táblán), motívumokat, melyeket később teli táblán is nagyszerűen fog tudni hasznosítani. Az elemek ismerete nélkül ne akarjuk egyszerre áttekinteni és megérteni az ''egészet''.
Amit írtam, a gép ellen való rendszeres sakkozás, az hidd el nekem, hasznos, van ismerősöm, aki rengeteget fejlődött tőle. és pont az a lényeg, hogy relatíve alacsony élőjű gépi ellenféllel kezdjen, az még hibázik is, és ami nagyon fontos, hogy NEM követi feltétlenül a megnyitáselméletet...Fischer is mindig azt hangoztatta, hogy nem a sakktanulás módja nem az, hogy bevágjuk az elméletet, hanem a kombinációs készség, kreaítivitás, tapasztalat, motívumok ismerete, számolás, a helyes terv kiválasztásának képessége, ezek ötvözése a játékban az alapvető, általános érvényű elvek ismeretével vegyítve... ismerek egy mesterjelöltet, aki az életben soha nem tanult megnyitáselméletet, fogalma sincs az egyes megnyitásokról...mégis, igen nehéz megverni, mert nagyon jól számol és kombinál.
A gép ellen való játékban is az a lényeg, hogy rendszeres legyen....amikor már van annyi játéktapasztalat, hogy az adott ellenfél legyőzése nem jelent problémát, akkor lehet emelni... emellett nem fontos, hogy hány megnyitást ismer az ember... nagymesterek, sőt világklasszisok is vannak, akik rendszeresen eltérnek a könyvtől...mert ők sakkoznak és nem visszajátsszák azt, ami leírtak az elméletben. Mert kreatívak és merészek....
Félreértés ne essék, én sem rákontrázni akarok a hsz-odra, mindössze azt írtam le, amit versenysakkozóként eddigi pályafutásom alatt tapasztalatként elmondhatok...
A tanulásban a lényeg a rendszeresség, és lehetőleg kerüljük azt, hogy a megnyitási csapdák betanulására állunk rá, az ''általános'' játékerő fejlesztése a fő, ne akarjunk 10 lépésen belül partit nyerni, fontos a tapasztalat (ez mindenhol fontos
)a problémamegoldó képesség fejlesztése...meg kell tanulni kombinálni, stratégiát találni, pozíciós játékot játszani, támadni, védekezni, sok-sok elemet, amelyekből a végén összeáll a sakkjáték. És ezek után, amint írtam: ''nem árt egy kis elmélet'' is; lehet díszíteni a tudást...versenysakkozóként viszont mindenképpen javallott az általunk játszott megnyitások kellő mélységű ismerete...de ugyanakkor tudni kell azt, hogy nem ettől leszünl jó sakkozók.
Nah, sorry ha hosszú voltam...ha van kérdés, véleménye, ellenvélemény, észrevétel, várok mindent! -
Attila69
tag
Kedves Pala !
Olvastam a hozzászólásodat és megakadtam valamin.
Ne mondd azt a kezdőknek,haladóbbaknak,hogy nem árt egy kis elmélet is
Meghogy emelje 100-al az erőt hetente,gép ellen.Ez így nem jó.
Vegyen elő egy megnyitáskönyvet pl. szerintem a kezdőknek és középhaladóknak teljesen megfelelő : Kállai Gábor : Megnyitások kézikönyve,(ez nem a reklám helye)
ami nagyon egyszerűen és lényegretörően mutatja be az összes ''értelmes'' nyitást.Nem megy bele bonyolult varikba,egy pár elágazást néz meg,főleg a fővarikat és 5-8 lépés után (néha több is) odaírja (!) mire játsszon világos ill. sötét.
Szerintem ez ,ill. ehhez hasonló könyv nélkülözhetetlen,mert egyébként csak
olyanok lesznek szegények,hogy a betűket nem ismerik,viszont mondatokat akarnak leírni.
Igenis kell elmélet és emellé kell a játék is,de nem a zárt megnyitások,(d4 és társai),hanem a nyílt éles e4-es varikat kell velük játszatni.Pl. királycsel stb.
Lenne még mit írnom,de most ennyi.
Atti
Ui: Te is nagyon szereted a sakkot meg én is,ezért ne vedd bántónak amit írtam. -
Pala
veterán
lol, kikaptam

ennek ellenére szeretek a gép ellen játszani, mert mindig ''tökéleteset'' lép (ennek csak a számítási kapacitás és a sakkprogi komplexitása szab határt, ezért lehetséges, hogy legyőzzük a gépet), és ez rákényszerít arra, hogy keressük a legjobb lépést, hogy ne kerüljünk hátrányba. Az ember fél napig schnellezik a cm-mel, aztán utána meglepően könnyed ellenfelek az emberi játékosok.
Új hozzászólás Aktív témák
- DJI AVATA drón (3 akku, töltőhub, Motion Controller, táska)
- Káprázatos 18 karátos fehérarany gyémánt gyűrű szett (Eljegyzési és Kísérőgyűrű) Eladó
- POTENSIC ATOM SE 4K ÚJ Drón
- Venusaur, Charizard és Blastoise 72153 + 40892 Kanto régiói jelvény gyűjtemény
- DJI FPV Fly More Combo drón szett +keményfedeles hátizsák +extrák
- Samsung 870 QVO 8TB Sata 2.5 SSD
- Samsung Galaxy S25 Ultra - Titanium Gray - 12/512GB - Újszerű állapot! 2028.11-ig Samsung Jótállás
- Akciós áron eladó HP Dragonfly G3 /I7-1265U/32 GB/512B SSD/13,5"/FHD+/400nit/Touch
- Honor 200 Pro 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Samsung PM9E1 "9100 PRO" 2TB M.2 NVME Gen5 x4 SSD! 14.000-12.500MB/s
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
.

A 9000-nél igen, de a 10000 nálam megverte a shredder 9-et sötéttel (!!!) többször is, a shredderből viszont csak a 8-as verziószámú tudta legyőzni a cm10-et (ez fura). a fritz megverte mind a chessmaster 10000-et, mind a 9000-et, de a shreddertől kikapott
most az elsődleges célom csak az ''alaptrükkök'' megtanulása lenne. de azért köszike szépen!

Hát igen, a 24. lépéstől biztos nem egyszerű
)