Hirdetés
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Fűzzük össze a szavakat :)
- A fénynél gyorsabban
- Asszociációs játék. :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT.hu
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alex91
félisten
A jelleggorbes szerint fogjak elszamolni amit eddig kifizettel. Az alapjan fogjak majd megallapitani, hogy hany m3-et szamlaznak a regi rendszer szerint es hanyat az uj szerint amikor leolvasnak.
Te mindig ugyanannyi gazt fizetsz minden honapban, ez nem fog valtozni, csak az osszeg augusztustol. Ha ugy gondolod, hogy az eves osszes fogyasztasod kevesebb lesz, akkor csokkentsd az atalanyt. De az elejen mindenkeppen xopas lesz. Vagy kevesebbet fizetsz, es majd az elszamolonal fogsz pengetni, vagy most tulfizetsz, es jovore fogsz valamennyivel kevesebbet. A penzed nem fogod visszakapni, csak jovairni fogjak…Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
balojazz
aktív tag
Nekem meg az 1.3 m3 tűnik soknak naponta, ha az nyári hmv. Nálam 2 felnőtt 3 kisgyerekkel 3.5-5.0 m3 havonta a hmv. Ha sokat kádaznak, akkor 10-12, de még az is csak napi 0.3-0.4 m3. Vagy rosszul értettem valamit?
Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.
-
Elemental
addikt
Sziasztok!
Hibrid rendszerünk van, hőszivattyú plusz gázkazán. A házunk nettó 150m2, 15cm szigetelés körben, aljzat 15cm, födém 25cm. Padlófűtés, mennyezethűtés. Termosztátok télen 23,5, nyáron 24 fokra állítva. Évi fogyasztásunk áram ~10MWh, gáz ~500m3. A gáz havonta nyáron 30m3 körül, télen 50m3 körül.
Gázzal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Természetesen most januárban elromlott a hőszivattyúban valami szelep, januártól végig gázzal ment a fűtés, kicsit megnyomta a gáz fogyasztásunkat. Régebben még diktáltam a fogyasztást, de pár éve már átalányban(?) fizetek, annyira már nem foglalkozok vele. Éves fogyasztásunk az app szerint 610m3/év. Azt kérdezném, hogy szerintetek, ha most diktálok augusztus 5-ig, és utána ismét nem diktálok, azzal bekavarok valamit? Vagy hagyjam így az egészet, ahogy eddig volt, tehát ne diktáljak? Mert annyira ismerem magamat, hogy vagy elfelejtem, vagy ellustálkodom majd a továbbiakban a diktálást. -
zoli03
őstag
válasz Feketelaszlo #1146 üzenetére
Nálunk Saunier Duval-nál így történt: fűtésszerelő felrakta a kazánt, csöveket bekötötte, aztán a szakszerviz utána beüzemelte.
-
Eagl3
veterán
válasz balojazz #1152 üzenetére
Én is sokallom az 1,3m3 napi hmv gázfogyasztásunkat egyébként... párom és én zuhanyzunk, a gyerkőc max egy negyed kád vízbe ül bele, de mostanában őt is zuhanyozzuk. Alapvetően mosogatógéppel mosogatunk, naponta egyszer elmosok ppár műanyag edényt folyó meleg víz alatt.
Most vettünk a keringető szivattyúhoz programozható konnektort, hogy ne menjen mikor nincs rá szükség, hátha az hűti vissza a HMV-t. -
balojazz
aktív tag
válasz Elemental #1154 üzenetére
Mitől esztek 833 kWh áramot havonta? És mire megy nyáron 30 m3 géz? A téli 50 m3 nagyon király, de a nyári meg az áram nagyon soknak tűnik. Mondjuk ha folyton áramról megy az izotermia, az indokolhat akár 4-szeres kvótát, de hát na. Kriptobánya?
-
Gh0sT
addikt
válasz balojazz #1159 üzenetére
A hőszivattyú lesz ott a nagy fogyasztó.
Nálunk is 130 m2-re éves szinten 4600 kWh a hőszivattyú fogyasztása. Valószínűleg a melegvizet is az állítja elő, jó eséllyel legalább 200 literes HMV tartállyal van szerelve, amit ha jelenleg gázzal kell melegíteni, akkor akár még ki is jöhet a 30 m3 havi fogyasztás. Bár csak tippelek, kolléga majd pontosít.Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.
-
Elemental
addikt
válasz balojazz #1159 üzenetére
Nyáron a gáz csak a HMV-t gyártja. Tud hőszivattyúval is gyártani vizet, ezt ő maga szabályozza (daikin altherma hibrid). 100l-es a tartályunk, talán ezért is fogyaszt többet, mert sűrűbben kell melegíteni. 47 fok van beállítva, heti egyszer 60 fok fertőtlenítéssel. Plusz a meleg víz keringetés 0-24-ig megy.
Nem tudom, igazából nem spórolunk. Van központi szellőztető rendszer, 3 tévé, szárítógép, pc, szerver, párátlanító nyárra, indukciós lap, fan coil.
Gondolom az is növeli a fogyasztást, hogy nem 21-re fűtünk, és nem 26-ra hűtünk.Mennyezet hűtés powa
-
balojazz
aktív tag
Én a 10-12 m3-t sokalltam (rezsipara után persze), úgyhogy csak heti 1-2 kádas pancsit engedek, rendeltem víztakarékos perlátorokat a 3 csapba, 2 ilyen zuhanyfejet is beraktam, kb 2 naponta gépi mosogatás, kézi nincs. Ekkor lett 4 m3 körül.
-
G@ben
addikt
Jelenleg havi diktálással fizetjük a gázt, elméletileg az éves keretbe bele kéne férnünk. Viszont mi van, ha az egyik hónapban a megadott jelleggörbés keret fölé megyünk? Akkor azt már piaci áron fizetjük vagy az éves keretet nézik majd elszámolásnál?
Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!
-
G@ben
addikt
Akkor jól láttam, hogy nem találom...
Érdemes lehet esetleg a melegebb hónapokban, amikor a jelleggörbe alatt vagyunk mindig kicsit többet diktálni, pl ha 10-et fogyasztunk, de 14 a havi keret, akkor a 14-et diktálni, így egy kicsi tartalékot képezni télre?Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!
-
G@ben
addikt
válasz Top cat #1166 üzenetére
Nem lehet tudni? Láttam nyári hónapokra 14 m3-t, januárra meg talán 330-at. Vagy ez csak ilyen tipp volt, semmi hivatalos?
Most cseréltünk kazánt és jelenleg csak fürdésre és mosogatásra kell meleg víz 2 emberre. Remélem a fűtés is csökkenni fog a cserével, meg a tető leszigetelésével, mert januárban 331m3 volt.[ Szerkesztve ]
Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!
-
Alex91
félisten
Elviekben tovabbgorgetik a kedvezmenyt. Tehat ha a kedvezmenyt nem hasznalod fel valamelyik honapban, akkor viszed a kovetkezore. En inkabb azt mondanam, hogy folosleges ezzel xarakodni, ugyis elrontod egyszer . Az okosok ugy gondoljak, hogy ebben az esetben (marmint eves szinten kvota alatt van az ember), hogy atalanyos szamlazast erdemes valasztani…
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Eagl3
veterán
válasz balojazz #1162 üzenetére
Őszintén, elképzelésem nincs, hogy mire megy el nálunk napi 1,3m3 gáz… nem gondolnám, hogy túlzottan pazarlóan használjuk. Csak arra tudok gondolni, hogy gyakran kell felfűtenie a 200L-es tárolót talán a folyamatos keringetés miatt. de fentebb Elemental is írta, hogy nála is nonstop megy a keringetés és nem fogy ennyi gázuk.
-
G@ben
addikt
Elviekben...
Át akartunk állni átalányra, de egyszerűen nem érem el telefonon az ügyfélszolgálatot, az irodában meg akkora sor volt, hogy esélyem sem volt bejutni.Top cat: így kell ezt!
Nálunk kondenzációs kazán lett a sima régi helyett, meg villanytűzhely van.Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!
-
Batib
őstag
Sziasztok! Havi átalányt fizetek a gáznál. 193m3, ami jóval több a limitnél. Már vásároltam tüzifát, tervezem a padlásszigetelést, ill. megpróbálunk kicsit spórolni is. Így talán le tudunk menni átlag havi 140-160 m3-re. Szerintetek mivolna a követendő taktika. Hagyni így, kivárni az elszámolásig, megpróbálni lejjebb vetetni az átalányt, vagy egyéb ötlet? Köszi!
Az optimista az alagút végén a fényt látja, a pesszimista a sötétséget, a realista a közelgő mozdonyt. A mozdonyvezető pedig a 3 hülyét a sineken
-
dobolan
senior tag
válasz blizzrd #1139 üzenetére
Szerintem a te esetedben a hőszigeteléssel van valahol valami komolyabb probléma. Ellenőrizned kellene a terveket illetve a kivitelezést is szemrevételezéssel ahol tudod (pl.padlás) Hőkamerás vizsgálatot csak télen tudsz csináltatni. Épület szellőztetés van? Hogyan működik? Szellőztetéssel is sok hő mehet el.
A fűtésrendszer finomhangolása néhány százalékot jelent csak, azzal nem oldod meg a problémát. -
blizzrd
aktív tag
válasz dobolan #1175 üzenetére
Akkor mindenképp szakember lesz a megoldás, hogy konkrétan mit is kellene tenni. Mondjuk tapasztalom, hogy a szakik nagy része b@szik mindenre.
Padlás födém jelenleg nincs még szigetelve (40cm betonfödém van), beépítésre vár. Lehet úgy födémet szigetelni, hogy arra késöbb burkolni is lehessen?
Eddig egy telünk volt a házban, így nagy összehasonlítási alapom nincsen sajnos.
Szellőztetés manuális,amikor kinyitom az ablakot.
N -
HÁZIGAZDA
ma már én is megint az átfolyóst választanám:
- olcsóbb, egyszerűbb rendszer, kisebb helyigény
- energiahatékonyabb
- nincs pangó víz téma
és ja, nem lehet egyszerre több ponton ezerrel melegvizet fogyasztani, de talán nem is kell...dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
emre
veterán
-
TheMarci
addikt
Nekem indirekt tároló van a kondenzációs kazán mellé, így kb 15m3 megy el most nyáron, 2 felnőtt, 2 gyerek.
Do You Dream?
-
HÁZIGAZDA
szerintem elég kinézni az ablakon ahhoz, hogy picit átértékeljük magunkban, hogy mi az, ami "idegesítő". a feleségem meteorológus, látom a klímamodelleket, olvasom az elemzéseket, megmondom őszintén, én egész más okokból idegeskedem (amihez az is hozzátesz, hogy a húgom meg kutatóbiológus ).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
veterán
Érdekes dolog ez, másnál is látom, és az otthoniaknál is, hogy most mindenki le akar menni az átlag szintjére, mert csak. Aki eddig 30 ezret fizetett, az hirtelen 15-öt akar. Nyilván van ennek egy pszichológiája is.
Látod, te is tűzifát vásároltál nyilván aranyáron, miközben bevállalhattad volna, hogy fizetsz 15 ezerrel többet a gázért, és csókolom. Összköltségben ugyanott lennél.
Ha már megvetted a fát, akkor vidd lejjebb az átalányt a reális szintre. Számold ki a téli/nyári fogyasztásodat, szigetelj!
Nálunk a lakásban is átfolyós van, itt konkrétan 5 másodperc. A családi házban is kb. ennyi. Ez az 1 perc nem tudom honnan jön, de ott a kazánnal lesz probléma. Már logikailag sem jön össze a dolog (átfolyós, tehát valós időben melegíti a vizet, nem egy puffert kell felfűtenie, ezen mi tartana 1 percig?).
[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
Azert gaznal eleg husba vago az atlag feletti fogyasztas… Aram annyira nem, ha nemmtul sok a tulfogyasztas. Arambol nekem is van egy kis tobblet, de ez 1000 Ft plusz se lesz a havimszamlamon.
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
-
dobolan
senior tag
válasz blizzrd #1178 üzenetére
Jó, hát így akkor szinte egyértelmű, hogy födém szigeteléssel kell kezdeni. Csak annyit írtál korábban, hogy 40cm, szerintem mindenki azt hitte, hogy az gyapot
Ott nagyon sok hő elmegy. Vagy ha beépítés, akkor a tetőt kell szigetelni. Macerásabb, drágább és vékonyabb lesz. -
Degeczi
nagyúr
Nem arról van szó, h vállalhatatlan lenne az átfolyós, de tényleg jóval komfortosabb a tárolós megoldás és a kazánt is kíméli.
Rögtön fix hőmérsékletű melegvíz érkezik a tárolóból, míg az átfolyósnál kell egy minimum átfolyás, amit érzékel a kazán/bojler, és elkezd dolgozni, plusz késlekedést is okozva ezzel mire fölfűt (ami zuhanyozásnál vízpazarlás, hiszen nem állsz be a hideg alá), de mosogatás közben is vizet pazarlok, mert nem akarom a kazánt a gyakori elzárás/indítással terhelni (az égőnek sem tesz jót sok begyújtás, de a váltószelep élettartama is erősen véges) ezért inkább fönntartom ezt a minimum átfolyást akkor is, amikor amúgy épp elzárhatnám a vizet.Az valóban egy további nyűg, h ha zuhanyozik valaki, nem kimondottan örül a hirtelen hidegebb víznek, ha a másik közben mos el pár tányért (nálunk pl. nincs kád, csak zuhanykabin. Fürdőkáddal ez nyilván nem gond)
Ezen felül fűtés sincs a vízmelegítés idejére, ami persze normál helyzetben nem gond (nem hűl ki a már meleg lakás ettől), de mondjuk hazaérkezve a fölfűtést nem célszerű mosogatással megszakítani. Másrészt úgy vettem észre, h ha fűtésről kell átkapcsolnia, mintha még több idő lenne, mire melegvíz érkezik.Ezek miatt egy megváltás volt, amikor év elején fölraktam egy pici, 10 literes villanybojlert a konyhába az átfolyós kombikazánt kiváltani mosogatáshoz, megérte azt a havi bő másfél ezer forintot a fogyasztása - de dupla áramáron már nem annyira, így le fogom kötni.
[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- PlayStation 5
- BestBuy topik
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Yettel topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851