Hirdetés
-
LOGOUT
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
Igen, de a garjegyét elolvasnám előtte (nekem sima egyszerű van, ott a plusz x év csak évenkénti felülvizsgálattal járt volna, ezt elengedtem, volt vagy 30e a bojler (régen), ahhoz nem fogok 10 ezerért (szintén régen) embert hívni, mert minek). Bár ez meg mondjuk ahogy megszaladt az ára, amiatt beleesik már a 3 évbe is a kötelező jótállása
Youtube-on van róla magyar video, hogyan kell szétszedni meg karbantartani (bojlerguru csatorna asszem).
-
Lacpac
őstag
Sziasztok!
Ariston bojlerrel van valakinek tapasztalata?
Más:
Próbálok találni indukciós átfolyós vízmelegítőt. Nem nagyon találok, csak hagyományos fűtőszálas cuccokat. -
odipapa
senior tag
Nemcsalás
-
RootRulez
félisten
Sziasztok!
Gáznál a 3+ gyereknél a lakcímnek kell lennie a fogyasztási címnek vagy lehet tartózkodási hely is?
Erre eddig nem találtam választ.
-
tepenzed
őstag
Valaki meg tudná mondani nekem, hogy havi diktálásnál az csalásnak számít-e, ha valaki kevesebbet diktál be? Végülis az éves leolvasásnál úgyis kifizeti a maradékot.
Csak azért kérdezem, ha valaki a jelleggörbe alapján meg akar felelni a hónapokban, adott esetben csalni kicsit a nyári állással és lecsúsztatni az értékeket később (tekintve, hogy télen a megállapított limitek közelében sem vagyok).
Sajnos májusban volt éves leolvasás, így nem tudok átállni már éves átalányra, pedig az éves fogyasztásom 1100 köbméterDe nem szeretnék nyáron + 7-8 ezer forintokat fizetni, mert kb 25-30 köbméter megy el ilyenkor.
-
Satus
tag
válasz
T0mBd1gg3R #1930 üzenetére
Az , hogy konnektorban használod szabálytalan vételezés. Persze csak ha elkapnak.
-
Gézengúz
addikt
válasz
Ebben ne legyél biztos, télen a hidegebb vizet nehezebb felmelegíteni, ha most jobb értékeket is mértél az nem biztos, hogy később is helytálló lesz.
Más.
Nálunk egy régebbi 200/90 alulfagyasztós Electrolux van, ilyenkor 0.8kwh körül, egyébként 0.5kwh körül képes fogyasztani. Sokat ment a wifis konnektorral, kíváncsi voltam.
595mm × 1540mm × 632mm
-
Samott
addikt
Ha mar huto, sot fagyaszto, akkor erdemes elgondolkozni a hutoladan: Chest Freezers; What they tell us about designing for X
-
sambenez
addikt
válasz
Szerintem ha ellenörzést kapsz a szabálytalan kialakítás miatt úgyis megbüntetnek.
Senkit nem érdekel kihúztad-e valaha. -
Syl
nagyúr
válasz
Degeczi #1928 üzenetére
> a nyitogatások számától függ
Egyértelmű, hogy álló hűtő Achilles-sarka a nyitogatás. De aki nem nyitogatja a hűtőjét, annak nincs is szüksége hűtőre
*Az enyémen nincs jégkocka-készítő, viszont igényem van a hideg dinnyére, fagyira stb.(#1930) rasotamas
Nem úgy van, hogy vezérelt áramkörre csak fixen bekötött fogyasztó csatlakoztatható?
-
Szerintetek várhatóak külön ellenőrzések éjszakai áram tekintetében?
Szerintem örülniük kéne hogy valaki használja éjjel, így 1-2 apróbb módosítás beleférhetne, de a hivatalos szabály nagyon rugalmatlan.
Azért is tartok véletlenszerű ellenőrzéstől, mert régen vagy húszon éve ebben a házban apósomék trükköztek valamit, és megbüntették őket. Nekem annyi van csak, hogy mikor a második bojlert kialakítottuk, egy konnektor lett kialakítva és abba dugtuk, mert nem akartuk a bojlert a garancia miatt megbontani, de még egyszer sem húztuk ki, nem volt szabálytalan vételezés.
Most úgy néz ki, hogy a langyos vízben max 3 perc fürdéssel lementünk 250kWh éjszakai áramról 170 környékére, így lenne még kb 40kW egyebeknek, de a Gyulyázsgeri által beharangozott szúrópróbaszerű ellenőrzések meg az előzmények miatt félek tőle. -
válasz
Marcsello31 #1918 üzenetére
Mi az hogy 200000/ft?
Napi 200 ezer forint? Havi 200? Heti 200? Napi 200Font? -
Degeczi
nagyúr
Hasonlóak a tapasztalataim nekem is kétajtós Samsunggal. Mondjuk ilyen melegben egyértelműen főként a nyitogatások számától függ: ha az minimális, akkor nagyjából tudja a gyári értéket (és még a jégkockakészítés ami veszett sokat dob rá, de azt ritkán használom)
Másrészt mivel ventilátoros a hőcserélője az alján, fontos évente alaposan kitisztítani, különben szépen megáll rajta a por, ami rontja a fogyasztást. -
Syl
nagyúr
Már egyszer írtam, de megismétlem, csak úgy érdekességként:
Nagy, kétajtós (amerikai stílusú) kombinált hűtő (190 l fagyasztó, 360 l hűtő) 1,77 kWh/24 óra.
A gyári specifikáció szerint kb 440 kWh/év. Valóságban ez inkább 650. És szerintem minden kombinált hűtő gyári "átlag"fogyasztását fel lehet (kell) szorozni 1,4-1,5-tel. -
asdf_
veterán
Csak úgy random adat:
3 éves 250+100 literes Bosch hűtő, adatlap szerint évi 237 kWh, 1 nap 1,157 kWh-t evett (valamint 24 óra 30 percből 15:51-et járt a motorja) Oké, nyár van. Meg nagyon le kéne már olvasztani (bár nem biztos, hogy ez beleszól, mert egykompresszoros, a normál hűtőtér megy a termosztát alapján, a mélyhűtő az meg ugyanennyit kap, ott maximum nem lehet elég hideg, azt gondolom) . Lehet, ez a jövő hétvégi projekt, bármilyen meleg is van.
-
válasz
Jó ezzel pedlalozni mindig, hogy bezzeg kint mennyit keresnek, de ott sincs kolbászból a kerítés. Lakhatás, némely élelmiszer, szolgáltatások jóval drágábbak. Nyilván van ami ott olcsóbb, de ha mindent össze adsz egyáltalán nem biztos, hogy sokkal jobban kijössz.
A 200k-t az meg nem azaz összeg, amiért megéri kimenni. -
Marcsello31
őstag
Szerintem van több is, csak tippeltem. jóval több.
-
pjen
félisten
válasz
Hát 200000 az nem olyan sok.
-
Marcsello31
őstag
Rèszvèt azoknak akik túl lèpik a limitet. 30kw azèrt az nem kevès, De gondolom nem azèrt mert buli van. (:. 313
Ha így van az cumi. Ha nem lehet kifizetni ès nem kapcsolják le, èn csúnyán csúcsra járatnèk mindent bosszúból. Szeptermber lesz izgi sokunk akkor döbben rá hogy mi van?! ja hogy orvos sem lesz. Mi is időben költöztünk el egy nagy tègla lakásból. Ott már az első hónap után meghaltunk volna. A mi fizetèsünk lófasz a külföldhöz kèpest. Van egy ismerősöm Londonban. Annyira nem tèma ez náluk mint nálunk. csak csóri munkával 200.000/ft fölött kap fizetèst forintba átszámolva. Annyit kellett tennie hogy megtanulja az angolt. Amit mi itthon hallunk az kamu. ismètlem. kamu. -
donbig
tag
Szerencsére nem vagyok érintett- úgy értem nagyon keveset fogyasztok, nem is ástam bele magam a témába- apukám viszont igen, egyedül él egy korszerűtlen házban. Most megnézettem vele egy számlát, 18 000 forintot fizet. Ez az augusztus 15-ig történő diktálás egyszeri alkalom? Nem térne át diktálósra, maradna az átalánynál.
-
313313
addikt
válasz
Marcsello31 #1910 üzenetére
Kihagyták a közintézményeket, emelt áron fizetnek mindent, de ha nem bírják fizetni a rezsit kikapcsolni nem lehet őket ;)
Adtak a kikinak egy pofont. -
313313
addikt
válasz
Marcsello31 #1905 üzenetére
Nálam van, hogy napi 25-30kwh is elmegy(kerámia lapos villanytűzhely, 5,2kw-os on/off(nem inverteres klíma). Nyáron 25 fokos, télen 22 fokos lakásnak és főzésnek ára van...
-
sambenez
addikt
Aki ezt a limitet nem lépi túl annak vagy kevés fogyasztója van, és/vagy kis lakásban lakik, kevesen.
-
Marcsello31
őstag
Sziasztok, akkor nem csak nekem esett le, legalább kialakítottak volna egy rendszert, kihagyták volna kozintézményeket ovódákat iskolákat korházakat, feljebb állították volna a limitet, kialakítottak volna egy rendszert, de nem, egy tolvonással hogy nesze itt van. Vagy mondták volna be, hogy meddig tart. Mi sem lépjük át a limitet, de ismerek olyat aki igen. Én egyébként ilyen wifis okosajzattal szemezek:
[link]
Nekünk a bojlerünk zabálja a villanyt, meg a hűtő és a fogyasztó, ennyi. Nem tom, hogy mennyit eszik pl a series s konzol napi 3 órával. Ennyierővel korbe betonozhatjuk a házat, a szomszéd telkét napelemmel berakjuk_viccelek_
-
Degeczi
nagyúr
válasz
balojazz #1903 üzenetére
Érdemes végigmérni, mert meglepődhetsz. Jellemzően pont nem a nagyfogyasztóktól, hanem a sok-kicsi-sokra-megytől. Pl. asztali számítógép, monitor, TV, erősítő esetén beállításokon is múlik
Marcsello31: erről a típusról nem írják, h tudna mérni is, így valszeg csak kapcsolni képes.
-
pjen
félisten
válasz
Azt mondják, a puding próbaja az evés. Az első- második téli gáz számlánál derül ki, hogy gyogyan műxik az új rendszer és minn kell változtatni.
-
Barret001
addikt
válasz
Soha nem léptük még át a limitet,Rezsi csökkentés bevezetése óta.
De szerintem is emelhetnének egy kicsit rajta! Villanynál miért nem egy kerek számot állítottak be? Érthetetlen.
-
Marcsello31
őstag
pont ezt szerettem volna írni èn is, volna nèhány dolog amit megnèznèk vele, nem règ bezonoztunk, betonkeverővel ami eszi az áramot mint állatt. igaz hogy csak 4 órát ment egy huzamban, de a napi fogyasztásunk 6kw fölè ment színte azonnal. jó nagyfogyasztó. Lèteznek mára már olyan fogyasztók ami fullosan energia takatèkos?! amit írnak a neten az nem reális sztem. jobb ha mi magunk mèrjük le. köszönöm a hozzászólásokat. èn már a hèten veszek egy wifi kèpes okos ajzatot. nèhány dologra kíváncsi vagyok. emberkèim azèrt kellene tömegesen lázadni jogy emeljèk feljebb legalább a határt. ezt a színtet kèptelensèg tartani. de befejeztem.
-
balojazz
aktív tag
válasz
Marcsello31 #1895 üzenetére
Okosaljzat. Hm. A nagyfogyasztókat kell kiváltani/csökkenteni nyilván: bojler, légkondi, ilyenek. Nekem nem kellene: tudom, kb mi mennyit eszik. Keresel egy nagyfogyasztót? Vagy minek az?
-
attila199207
tag
Sziasztok!
MVM-nek az áramot hogyan lehet bediktálni? Éves elszámolásban vagyunk, de a becsléshez képest (havi átalány 10 hónap) jelentősen többet fogyasztottunk. Gáz bediktálás könnyen ment, árammal elakadtunk. Telefonos bediktáláskor az egyik szám egy 0400xxxx számot kér ami nincs, másik szám elfogadja a számlán lévő adatokat de közli hogy csak 15-23 között lehet diktálni, most nem. Nincs MVM online regisztáció.
Köszönöm a segítséget.
Új hozzászólás Aktív témák
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Eladó Zenga Giulia gamer szék / Daccormax ergonomikus irodai szék
- Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTD 8v 120Le 2009
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Fornetto Explorer DeLuxe gömbgrill/faszenes grill, pizzakemence feltét, pizzakő, elemes forgatónyárs
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB CM CMP 510 Seasonic 750W
- Fotó állvány eladó
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i7-G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest