- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Alex91
félisten
válasz
BlackJack21 #944 üzenetére
Mar az energia arakra gondoltam… Hogy az emelt aram arral, nem vezerelt arammal…
-
tlac
nagyúr
válasz
BlackJack21 #944 üzenetére
jól értem, H tarifáról üzemelteted az Ariston Lydos Hybrid-et?
-
BlackJack21
tag
Alex91: Mint írtam, nem most vettem, így nem érdekel, hogy most mennyibe kerül.
Parci: Igen mértem a fogyasztását, Green módban, olyan 200-250W a pillanatnyi áramfelvétel és olyan 11 óra alatt fűti fel a teljesen hideg vizet 50°C-ra, ezalatt olyan 2kWh-t fogyaszt. Napi használat során mi olyan 25-28°C-ig használjuk el a vizet, innen kell visszafűteni,ez kb. 3 óra alatt megvan.
Ez a nem veszi ki az energiát szerintem jobban átgondolva nem átgondolt kijelentés, mint írtam, hogy eléggé fel lett töltve a kamra, gyakorlatilag a padlótól a mennyezetig van polcozva, így az azokon lévő cuccok is tárolják a hőenergiát, amit le tudnak adni, ha elindul a bojler.
ALgore2: Tavaly novemberben lett elindítva a H tarifa igénylés, ami jan. elejére meg is történt. Mivel nem volt több férőhely(csak 2 mérős a műanyag szekrény), így be kellett áldozni valamit, a vezérelt órának menni kellett, így nem kellett szabványosítani a fogy.mérő helyet. Illetve a vezérelt teljesítmény(B) 16A-e egy az egyben át lett téve, így nem is kellett plusz fizetni a teljesítménybővítésért. Emiatt viszonylag olcsón megúsztuk a procedúrát, 110eFt volt a földelőszonda cseréjével.
Tapsi: A vízszerelők azért szídják, mert nem értenek hozzá, vagy "ááá, azt nem, áram van benne" :) Egy hajdú esetén minimális szereléssel meg tudják oldani a szétszerelést, az Aristonoknál már rendesen szét kell borítani, így ugyanaz a munka sokkal több időt és odafigyelést igényel. A Hajdú bojlerekhez képest az Ariston űrtechnika, a kazánjaik amúgy tényleg sz@r ;)A fatüzeléshez annyit tennék hozzá, hogy akik most akarnak ezzel fűteni, azok megszívták, azt még tavasszal vagy még jobb, ha tavaly kellett volna megvenni, hogy valóban hatékony legyen. Ilyenkor már nem fog eléggé kiszáradni, füstöl, mint a veszedelem, de égni azt nem fog, vagy nagyon nehezen. Innen meg egyenes út a CO képződéshez. Ennek is megvan a "tudománya".
-
MVM ügyélszolgálat elérhetetlen, mobilappban nincs ilyen funkció. Vajon írásban le lehet csökkenteni az eddigi átalányunkat?
-
válasz
forceberg #940 üzenetére
hogy ne lenne drágább, folyamatosan fogynak az erdők, isten összes fája nem lesz elég ukrajna újjáépítésére, ezen felül sima közgazdaságtan: mivel helyettesítő terméke a gáznak, ha az drágul, ez is drágul. 10-30%-os infláció mellett eleve lehetetlen volna, hogy ne dráguljon.
-
Fatüzelés esetén, ha nincs huzat vissza fog jönni a füst is tele minden aromás cuccal. CO mérgezés szempontjából egyértelműen veszélyesebb a gáz, mert annak szintelen, szagtalan az égésterméke. Amikor a fa veszélyes ott már orrán, száján füstöl vissza a kályha. Fa esetén az ilyen mérgezéses sztorik általában úgy kezdődnek, hogy a delikvens leitta magát mint az állat, begyújtott és lefeküdt aludni. Nem mondom, hogy ártalmas a CO érzékelő, de a fa mint olyan teljesen biztonságos fűtési mód.
(#935) carl18 Ki?
(#931) Tapsi Jaja a hajdú az olyan szempontból jó, hogy filléres az alkatrész és mindenhol kapni. A ház maga meg örök élet, ha mindig cseréled az anódot két évente.
-
carl18
addikt
válasz
germinator66 #934 üzenetére
Alapjáraton én Szénmonoxidrol beszéltem, a kollega írt a Co2-őt.
A szénmonoxid halálos...nincs sok opció -
carl18
addikt
A mérgezés szagtalan, akkor is lehet CO2 a szobában ha nem érzed.
Pont azért az egyetlen megállítása a berendezés amit a helységben kell elhelyezni.A Büdös fa nem egyenlő a szénmonoxiddal, az állatok se érzik ne legyél semmilyen tévhítben. Viszont ha hirtelen fáradékony leszel és álmos, vagy vagy ha valaki elájul hirtelen a házban nagy esélyel van szénmonodix a levegőben.
Szóval nem te tudod jól, egyetlen biztos dolgot tudok és az a berendezés. De abból se mindegy milyen veszel, csak olyan készüléket szabad vásárolni amik átmentek a tesztek és biztonságosak.
Hát nem is tudom egy ilyen készülék már van 10-15E környékén és valamelyikre van 7-10 év garancia is. Ennyit szerintem megér az embernek élete, de hát nincs mindenki tisztában a tényekkel.
Demokráció van, mindenki úgy kockáztatja az életét ahogy akarja. -
törölt tag
válasz
leslieke #909 üzenetére
Jómagam aligha adnék jókora felárat egy bojlerért wifi- és okosbojler duma címszóval.
Az ARISTON csodák helyett is a THERMEX alapcuccokat rakom inkább.
[link]Áramot magára a kivett melegvíz gyártására kb. ugyanannyit fogyaszt minden bojler.
Mert elsősorban az elhasznált melegvíz mennyiségtól függ az áram igény.
1000liter=1m3 a csapnál kifolyó ~40 fokos melegvízhez cirka 1,16x30=35 kWh energia kell.
(hőszivattyúsnál kb., a fele csak)
Normál nagyobbacska bojlernél 3-4 fő esetén a készenléti rész csökkentése az "okosság" címszóval már nem akkora tétel, hogy érdemben számítson az éves kWh igényben.A csoda-okos bojler dupla árat lehet, hogy csak sokára hozza vissza.
-
ALgore2
tag
válasz
BlackJack21 #922 üzenetére
A vezérelt órád hogyan lett H tarifás?
-
válasz
BlackJack21 #920 üzenetére
a víz fűtéséhez rengeteg energia kell. ha nem hűti le a levegőt, akkor nem vesz ki belőle sok energiát, ergo... mérted a fogyasztását?
-
carl18
addikt
válasz
#71496704 #888 üzenetére
Azért érdekes, én még mindig tudok emberekről akiknem nem is a ház a lényeg meg nem gondolkodnak hosszú távon.
Autót vettek, mert már meg akarják mutatni másnak milyen jól megy a szekér. Hitelre meg végkép elég hülye befektetés ha nem termel hasznot.Hát az a baj sokan nem gondolkodtak hosszú távon se több dimenzióba. Mert mindenki azzal van a tűzifa olcsó minden évre megveszi és aztán lesz meleg.
De ez nem ilyen egyszerű, egy biztos a hőszígetelés a jövő.Nyilván tud drága lenni is macerás, de azért nem is mindegy mennyi idő alatt fűti fel a lakást. Ha meg ilyen energia árak maradnak/lesznek vagy tovább emelkednek akkor a hőszígetelés ára is megtérülhet 3 szezon alatt.
Egyre nagyon kíváncsi leszek, akik frissen térnek át majd fára... Ott hány háztartásban lesz ott a szénmonoxid mérő? Mert hogy lesz jónéhány mérgezés abban biztos vagyok.
Sajnos mindenki úgy gondolkozik a fa olcsó stb, de ha rossz a kémény és évek óta nem használták okozhat majd ez még meglepetéseket.
Egy ilyen készülék 10E forint, és bizony életet menthet. -
Alex91
félisten
válasz
BlackJack21 #922 üzenetére
Es a mostani arakkal is jobb valasztas?
-
BlackJack21
tag
Ez természetesen igaz, azonban nem bántam meg a megvásárlását. Az előző kémény nélküli gázbojler már többször próbált megölni minket, csak a CO jelző figyelmeztetése(párszor riasztása is) után döntöttünk, hogy semmiképp nem lehet ilyen velünk egy házban. Átfolyós megoldást nem szerettünk volna a nagy távolságok miatt, a keringetéses rendszer kialakítása nem megoldható. Így maradt a villanybojler. Volt vezérelt óra( ez közben átalakult H tarifásra), de kiszámolva egy hagyományos bojler az olcsóbb tarifával is több lett volna, mint a hőszivattyús bojler a normál tarifával.
-
Alex91
félisten
válasz
BlackJack21 #920 üzenetére
Akkor ezzel is az jart jol, aki eladta
-
BlackJack21
tag
válasz
leslieke #911 üzenetére
Nekünk egy ilyen bojler(Lydos Hybrid100) teszi a dolgát immár 2. éve. A 2-es cop alatti érték csak vegyes módban érvényes( ilyenkor olyan 1.6 körüli értékre jön ki.)
Egy biztos, hogy hallani lehet, mert a kvázi 150kg a falra akasztva átadja a rezgést.
A "hűti a levegőt" pedig erősen túllihegett dolog, ugye 13 m3 minimális légtér kell neki. Mi ugye betettük a kamrába, amit azóta minden jóval feltöltöttünk, így ha a szabad kapacitást nézzük, olyan 6-7m3 nettó légtér lehet, itt sem viszi le a hőmérsékletet 1-2 °C-al jobban(Monitorozva van az a helyiség is).
A karbantartásával azért érdemes számolni, az olyan 20-30eFt/év, hogy meglegyen a gari.
Én ezt a részt elengedtem, kitakarítani én is kitudom. Az hogy 3 év alatt a bojler 70%-át kifizessem karbantartásra nem rentábilis( mi még 129eFt-ért vettük a nem wifis verziót).
Installáláskor a gyártót is megkérdeztem, a szolgáltatót is, hogy mehet-e vezéreltre, vagy kell neki a folyamatos tápellátás. Mindegyik megerősítette, hogy kell a folyamatos "áram". Egyrészt a iMemory funkció miatt az öntanuló algoritmus nem működik( mi csak a green módban használjuk( 50°C-ra fűtve), illetve a hőszivattyú résznek sem tesz jót, ha kikapcsolnák épp működés közben. -
I02S3F
addikt
@bigdady és @Barett001 és @Alex91
Köszi a válaszokat! Át gondolom a dolgot, mert torrentezek is néha! A hozzászólásomban elírtam a smájlit. Ezt a szmájlit akartam alkalmazni
!
-
I02S3F
addikt
Sziasztok! A 10 éves 2560p elitebook laptopom egy éjszaka mennyit fogyaszthat? Érdemes éjszakára lekapcsolni? Azzal sokat spórolok? Egyébként átlag alatt vagyok, de hát spórolni akkor is érdemes szerintem!
-
-
leslieke
Jómunkásember
Sziasztok!
A gázkazános HMV kiváltására kinéztem egy Ariston Lydos Hybrid Wifi 100 bojlert, aminek 652 kWh a fogyasztás éves szinten az adatlapja szerint.
Lehet ár-érték arányban ennél jobbat találni? -
Attila2011
aktív tag
Igazából nem puffer, hanem indirekt fűtésű HMV tároló, de ezen nem spórolnék. Már csak azért sem, mert ez esetben lehet kisebb kazán is elég. Ha kisebb a kazán, átmeneti időben jobban tud modulálni, jobb lesz a hatásfoka is. Nem utolsó sorban, mindig lesz kellő mennyiségű melegvized.
-
Ringman
félisten
válasz
sambenez #904 üzenetére
az külön tétel + külön van a meglévő radiátorok visszarakása is, mert festés miatt az összes le van szedve, illetve 1 radiátort mindenképp le kell cserélni, ezeket a tételeket már levontam, így jött ki a fenti díj.
a vízmelegítés csak átfolyós lesz (puffertartályt nem akarok)
sajnos ingyenpénz nálam nem játszik (3+3 milliós felújítás)
-
313313
addikt
Nekem összel cserélnek kondenzációs kazánt kondenzációsra. A mostani 12-15 -17éves (házzal együtt vettem), már 10 éve se lehetett hozzá kapni semmit, valami/valamik kezdenek meghalni benne(egyre hangosabb, egyre jobban rezonál), egy keringető szivattyú se cserélhető benne.
Az új kazán minőségibb, nem a legolcsobb középkategóriás darab, hozzá hasonló minőségú indirekt 120l-es tároló 730.000ft volt 3 hete, ma már 830.000 lenne. Tervek, egyéb sallangok, 11 méteres kémény minden számlára, olyan 1,7-1,8 millára számolok. Padlófűtés van, tavaly azt átmosattam, arra költeni már nem kell, az is majd 150k volt.Minél késöbb cserélteted, annál drágább lesz, ha egyáltalán lehet majd kapni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- További aktív témák...
- Lenovo Thinkpad T480S üzleti i5-8350u 8th gen. 8-24Gb RAM 256GB-1TB SSD, több db, gar.
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Samsung Galaxy S20 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest