- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
-
LOGOUT
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
koszorú akkor is van a házon (ha nincs, az még nagyobb baj)... oké, hogy elétesznek 5 cm xps, amikor kiöntik, de az egyrészt kevés, másrészt a tégla-beton találkozásnál nem 5 cm xps-en, hanem 5 cm téglán kell átverekednie magát a melegnek, az meg sima liba.
a padláson a 15 cm kevéske... ez a gerendák között van? mert akkor a gerendaméret sem jó
, de attól függetlenül is kevés és hőhidas. ha a gerendák között is van és azon felül 15 cm, úgy már bőven jó.
-
carl18
addikt
válasz
#71496704 #587 üzenetére
Ez mehetne lazán érvnek a hőszígetelés mellet!
Sok embert megérteni miért fontos a hőszígetelés. Brutális mennyit lehet javítani a hőszígetelésen.
#588tatoni
Hát mondjuk azt eddig olcsó volt a Vályog, de így hogy az energia árak elindultak szépen felfelé sajnos egészen biztos a hatékonyabb házak fognak fent maradni.Az alapján amit írtál, akkor rengeteg azzal lehet sporólni ha a fődém szigeteléssel kezdi. Vályog háznál ez kivitelezhető gondolom, 20 centi közetgyapot már hatna rendesen szerintem.
Hát ezek alapján a vályog házra nem éri meg költeni.
-
Ringman
félisten
válasz
#71496704 #587 üzenetére
14-16 cm grafitos hab a falakra (~12 eFt/m2 >>1,2-1,4 mFt körül)
16 cm-es grafitos hab anyagára ma kb 9e/m^2 sajnos, így a kalkulált árnál jóval drágább lesz összességében + a homlokzati hőszignél azért majd kalkulálni kell a teljes rétegrend elkészítésével (glettelés+festés, kventeknél befordított hőszig, élvédőzés, etc). szerintem ez az általad írt díj könnyen felszökhet a kétszeresére is (tagoltság függvénye is).
és ahogy írod, amíg 1 rtg-ben felmegy a hőszig, úgy a 12-16 cm falvastagság árkülönbsége minimális lesz a végére.
ami miatt még vékonyabb szokott lenni a hőszig, ha az utcai homlokzat a telekhatáron van és nincs előkert, akkor nem mindegy, hogy mennyire fogsz kilógni az utcasíkból.
szerk:
meg a szomszéddal meg kell beszélni oldalhatáron álló háznál, hogy rászigetelhetsz-e a telkére (normális esetben ez nem szokta zavarni az embert) -
bigdady
nagyúr
44-es porotherm hs-t én nem szigeteltem feleslegesnek tartottam a beruházást rá annyira lassan térült volna. Ki is jövünk átlagból simán. Új építésű 2 éves ismerős két harmad annyit fizet csak mondjuk mint mi de már 15 cm az aljzat szigetelés és vagy min 10cm a szigetelés a falra a téglára, födém meg cellulóz, irgalmatlan drága volt nem tudom mikor térül meg az a sok sok millió. Esetleg hétszeres gázárnál meg fog idővel
-
ha amúgy jó helyen van, szeretitek stb., akkor a b30 egyáltalán nem rossz falazat, mert:
- jó a léghanggátlása
- jó a hőtároló képessége
sokkal jobb, mint a modernebb tégláké. valahogy meg kell oldani a hőszigetelést, és onnantól bajnok falazat. de egy korszerűbb téglát is szigetelni kell, minden házat szigetelni kell. -
törölt tag
Szerintem,
Utólag a B30-ra falra ésszerűen elég 14-16 cm grafitos >> R=4,5-5,0
Ennyi még általában fel is rakható UTÓLAG IS járulékos szívás nélkül is.
Nagyon minimum 12 cm, ha muszáj vékonyítani valami okból.
Megj: a 2 cm hab ár különbsége nem elég jó indok... a vékonyításra.----
pl. a 14 cm R=0,14/0,032=~4,375 m2K/W hőellenállás ad pluszban a falnak.
A komplet vakolt B30 falazat is van R=~0,6 m2k/W
Az eredő U érték lesz U=1/(4,375+0,6)=0,20 W/m2K
A maradó hőhidasság, stb. ellenére is az U=~0,22-0,25 W/m2K összejön.
Az meg már bőven rendben van! igazából.
A javulás ~1,5-ről >> 0,25-re >> U=1,25 W/m2K :-)Azaz a falon kiszökő meleg 1,25/1,5=80-85%-a megmarad :-)
Azaz úgy 60 kWh/tél meleg >> 1 m2 falazatonAmi,
Fölgázból 6 m3 >> 4500 Ft (kondenzációssal), mással 8 m3 >> 6000 Ft
Villanyból 60 kWh
Villanyból klímával 60/3+= ~20 kWhKirályság!
Persze nem baj, ha inkább 16 cm vagy esetleg18-20 cm is.
De 20 cm fölött nem látom az értelmét és megoldani is nehéz utólag. -
törölt tag
válasz
forceberg #574 üzenetére
20 cm inkább 25 cm
A gerendák közét a végeknél elelnőrizni!!!
Legyen elfalazava/lázarva az üreg LÉGMOZGÁS mentesen.
(gyakran nincs úgy...)
Az ereszben is meg kell oldani a hőszigetelést a fal éleken.
Tájkép pl.
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=114653980&t=9084059
[link] -
törölt tag
válasz
runner 125 #568 üzenetére
Dehogy esik... már 32 éve nem esett össze!
Az összeesés okai.
1.
Tapossák, rakodnak rá.
2.
Elázik.
3.
Nedvesedik a HELYTELEN beépítés miatt !!!
A gyapotnak/cellulóznak ÁTSZELLŐZÉS KELL!!!!
Azaz állandó huzat járjon a HIDEG oldalán, ami szárazon tartja.
----
A fenti hibákat elkerülve >> örökélet :-) -
törölt tag
Azért nem bontották el őket.... mert KURVAOLCSÓ volt az energia!!!!
De immár nem az, új világ jött el egyelőre.
---
Lehet sok pénzből naprakészre felújítani és egész jóra kihozni.
DE tipikusan NEM éri meg pénzügyileg.
Esetleg akkor jön szóba, ha
- nagyon jó helyen van az épület ami "minden pénzt megér"
vagy
- mánia/kényszer/emlék az ott lakás valami okból "pénz nem szempont"
vagy
Utána eladásra kerül kellő áron "jó üzlet"
Sokan már csak menetközben/utólag jönnek rá.
hogy
Nem volt jó ötlet beleugrani a vályogház korszerűsítés buliba.
Amikor rádöbennek, hogy
- mennyi mindenre nem gondoltak az elején
- jönnek a váratlan meglepik >> extra költségek
- ...és nem is lesz igazán olyan fasza a végeredmény,amit reméltPlusz általában csak jelentős veszteséggel tudja eladni, adott esetben.
Amivel így röghöz is kötötte magát jó sok évre.
(mondjuk ez a vidéki újház építésekre felújításokra is gyakran igaz) -
törölt tag
A 747 Ft/m3 árú gáz nem játék (és nőni fog).
Ezért a HŐSZIGETELÉS!!!!! az épeszű megoldás.
Utána lehet agyalni a töredékére lecsökkent fűtésen.Az utólag bőven hőszigetelt
120 m2 fűtésére elég kell legyen ~ 2,5 kW átlagosan.Az egy télen ~2,5x170x12=~5100 kWh meleg.
Ami,
Fölgázból 510 m3 (kondenzációssal), mással 650-700 m3
Villanyból 5100 kWh
Villanyból klímával 5100/3+= ~1600 kWhHoppácska!
----
Sorrendben...
20 cm gyapot vagy cellulóz a padlás aljára >> 400-600 eFt
minusz 400-500 m3/tél >> ~300-375 eFt/tél
(megtérülés 1,0-1,5-2,0 tél)
Tájkép cellulózra pl. www.gelavi.hu/fujt-celluloz
[link]
Az ablakok cseréje, ha még régiek
(Uw>=1,4 W/m2K, az ettől jobbakat nem érdemes)
3 rétegű melegperemes 6-7 kamrásra
a falsíkra kirakva az ablak tokokat
Cirka 100 eFt/m2 >> 1,0-1,5 mFt
minusz 100-150 m3/tél >> ~75-110 eFt/tél
(megtérülés 9-15-20 tél)
Azaz ez inkább komfort növelő és esztétikai beruházás, felújítás
Mivel a jó ablak nem "sugároz hideget", nem párásodik-penészedik.14-16 cm grafitos hab a falakra (~12 eFt/m2 >>1,2-1,4 mFt körül)
minusz 700-800 m3/tél >> ~500-600 eFt/tél
(megtérülés 2-3 tél)és
10 cm xps a lábazatra (15 eFt/m2 >> 400-500 eFt)
a benti padlódszint alá legalább 60 cm-ig lefelé
minusz 200 m3/tél >> ~150 eFt/tél
(megtérülés 3-4 tél)Egy ilyen rendberakás után...
Az épület Uátlag kevesebb U<=0,30 W/m2K lesz.
Jobb esetben az U<=0,25 is összejön....és utána ÉVTIZEDEKIG INGYEN sporólja az energiát.
Úgy 1500-1600 m3/tél szinten.Az ilyen 1 hetes 36-40 fokok nyári melegben sem megy 28-29 fölé a végére sem.
3-5 nap kell mire átmelegszik naponta ~ 1 fokot melegedve---
A régi hőszigeteletlen 120 m2 B30-as ház átlagos fűtése ~9 kW
(kellene 18-20 kW klímát berakni, ha csak az fűt)Az egy télen ~9x180x16=~26000 kWh meleg.
Ami,
Fölgázból 2600 m3 (kondenzációssal), mással 3400-3500 m3
Villanyból 26000 kWh
Villanyból klímával 26000/3+= ~8500 kWhVan baj... az energia vámpírral.
4 darab valamire való 4,5-5,0 kW-os klíma >> 1,8-2,8 mFt
Plusz H tarifa >> 300-500 eFt
Plusz éves karbantartás >> 120-150 eFt/évH tarifás áramszámla most (még) ~200 eFt/tél
1 tél úgy 500-700 eFt
****A fenti hőszigetelés után elég ~ 6 kW klíma >> 0,7-1,0 mFt
Plusz H tarifa >> 300-500 eFt
Plusz éves karbantartás >> 60-70 eFt/évH tarifás áramszámla most (még) ~40 eFt/tél
1 tél úgy 200-260 eFt
Gondolkodj, számolgass, saccold a jövőt...
Olvasmány mondjuk 2011-től kezdve.
https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9084059
[link] -
bigdady
nagyúr
válasz
tradeelek11 #533 üzenetére
Milyen fólia? Gyapot tetejére?
-
válasz
runner 125 #581 üzenetére
THX!
Ha már így részletezted, akkor a kiépítésről némi infó, így néz ki most:
B30-as fal, már új nyílászárók, 1db kb. 3,5-es klíma, központi fűtés, keringetővel, nyitott tágulásival a padláson, lapradiátorokkal, de meghagytak két öntvényt (), mert az jó! Egy vegyes és egy Szikra 30-as gázkazán.
Így gondoltam én az első következő lépcsőként a menyezet szigetelésére. + a Szikra 30 sem mai darab, nyilván ótvar hatásfokkal. -
runner 125
nagyúr
válasz
runner 125 #580 üzenetére
Szerk.:
* pl. gk. álmennyezet párazárással, akkor a felporszívózott padlástérnél párazárófólia leterítéssel..
ui.
Egyébként Kömkel blogján van is erre egy számítás, megtérülési arányt is figyelembe véve. Ott ha jól emlékszem az jött ki, h a 30 cm feletti vastagság megterülési ideje már az ingatlan tervezett élettartamával azonos idejű kb.. Ergo a fölé nem nagyon éri meg menni már. -
runner 125
nagyúr
válasz
Belahaver #577 üzenetére
Igen, az, de a Baumit is vályog szigetelésnél inkább a SilikatTop-ot javasolja.
forceberg
Valahol mostanság 30 cm környéke a minimális födémszigetelés vastagság. Tehát ezt a számot minél inkább megközelítve..
Ami nagyon fontos, h a páraZÁRÁST ne felejtéstek el megoldani! Tehát, ha a lakótérben nincs pl. gk. álmennyezet, akkor a felporszívózott padlástérnél párazárófólia leterítéssel (toldásoknál 10 cm átfedés, RAGASZTVA VÉGIG) kell kezdeni! Majd arra a gyapot és végül célszerű lezárni páraÁTeresztő fóliával az egészet, h az esetleg porhó (ha nincs tetőfólia), vagy szimplán idővel a por ne menjen bele a gyapotba. -
carl18
addikt
Igen, csak hát itt pont az a gond ha valaki világ életében abban a házba lakott és költözni se akar. Hát mindig a válykot szigetelni mindig olcsóbb mint lebontani és újra építeni egyet.
Sajnos itt vidéken nem igazán van sok téglaház ha meg igen annak vastagon megkérik az árát. Szerintem akik eddig házat vettek se gondoltak ilyen nagy különbség van a 2 fal típus között.
A Téglaházat egyszerűbb tunningolni, de azért a vályognak is megvannak a maga korlátai.
Még ha a téglaház B30-as téglából is lenne 20-30 cm szigeteléssel remek dolgokat ki lehetne belőle hozni. A Vályognál azért a 10-20cm közetgyapot csak tudna javítani a hőveszteségen.
Szerintem még ha nem is a legjobb, egy vállalhatót simán ki lehetne hozni belőle.Azért szerintem a magyar lakosság elég nagy része lakhat még vályogba. És a meg lévő házukat senki se akarja majd ledozerolni, meg újra építeni.
-
Ringman
félisten
válasz
runner 125 #571 üzenetére
nekem is tervben van a padláshőszig, csak a tetőfólia sincs, a cserepet ha lekapom, akkor nem megy vissza vsz (84-ben épült ház), az meg a kelleténél nagyobb beruházás lenne.
emiatt a hősziget kellene felülről lezárnom, így a bálás alapból kiesik, mert nem tudok rámenni fóliázni, viszont a járható meg nyilván drágább.
-
Egy kb. 100nm kádárkocka padlásterébe hány centi vastag a minimun gyapottábla, amit érdemes lerakni?
Szüleim házába ajánlanék nekik valamit, irreálisan drága se legyen, de aminek érezhető hatása azért már van.
Ha jól emlékszem, a gerendák alsó és felső fele deszkázva van,, köztük levegő, felül rajta némi sárréteg. -
válasz
a táblás gyapot valóban jobb, ahogy drágább is
nálam amúgy fafödém van, így van 20 cm a gerendák között, az egészen egy deszkázat, aztán azon megint 20 cm
-
-
runner 125
nagyúr
válasz
tradeelek11 #547 üzenetére
Láttam ezt a videót és projektet korábban is, ők arra alapozták a hungarocellt, h építenek ki légtechnikát ez által konstans páratartalmuk lesz. Nos, az a légtechnika amit saját maguk kiépítettek egy VICC. Nézd meg azt a videót ahol bemutatja, kommentek között nem 1 légtechnikai szakember írta le a véleményét, h az a rendszer gyakorlatilag semmire nem jó. Eleve ott kezdődik a "gond", h kb. lefolyócső átmérőjű légtechnikai csöveket használtak. Szóval, az a rendszer kukába való.
Ringman
Kösz. Igen, ez volt a cél. Ház hőszigetelésből maradt egy csomó (főként hulldékot igyekeztem elhasználni), szimpla kockákat ragasztottam össze belőlük, és X területenként beraktam, majd a páraÁTeresztő fóliára még 1 5cm vastag XPS, h legyen biztosított légmozgás az OSB-k alatt, majd ment rá az OSB végig. Gyakorlatilag csak egy OSB tábla szélességű járófelületet csináltam, valamint a páraáteresztő fólián piros spray-val szépen megfújtam azon részeket, ahol a tető összekötő gerendáira rá lehet lépni későbbiekben bármi miatt..
-
Ringman
félisten
válasz
ez a lépésálló eps/xps járófelület nagyon ötletes.
-
runner 125
nagyúr
Gyapot paplan nem túl jó ötlet. Sajnos idővel összesik, zsugorodik, ez által romlik a hőszigetelőképessége és nyilván csökken a vastagsága.
Legjobb födémre a táblás kőzetgyapot (pl. Rockwool Multirock). Az mi 120 m2-es kockánkra én is azt raktam teljes egészében néhány éve, 2 x 15 cm-es rétegben.
Évi 100.000ft a gáz mostani áron (falakon 12cm grafit), a meghatározott mostani átlag felét se érjük el, konstans 21 fokkal, minden szoba és helység egyénileg vezérelhető hőfokkal. [kép] , [kép] -
asdf_
veterán
válasz
tradeelek11 #543 üzenetére
A vályogot akár fehérrel de akár 20 centi Grafittal is szigetelheted!!!
Akkor már baumit open és nem kell semmi szellőztetés.
-
asdf_
veterán
A valyog alapban is jo hoszigetelo, nem?
Nem, nagyon rossz. A hőtömege hatalmas (a vályog több tonnányi súlya miatt), emiatt lassabban melegszik át, meg hűl le. 1 fölött van a k értéke egy 40-50 centis vályognak, jelenleg 0,25(?) fölött nem is engednek homlokzatot építeni.
-
carl18
addikt
válasz
#71496704 #559 üzenetére
Akkor gyakorlatilag ugyan az van mint a számítógépeknél, túl elavult konstrukció így nem éri meg felújítani mert ha költök rá se vetekedhet egy új fajtával.
Azért én láttam videókat youtubon elég sokan szigetelnek még vájogházat. Azért nyilván nem lesz belőle egy passzívház, de azért nem is egy halott ötlet szerintem.
De azért magyarországon ha ennyi a rossz vályogház, hogy nem ítélték még őket bontásra? Ha annyira rossz a konstrukció?
-
ha nem nagyon szabdalt a ház és a két klíma elég nagy részét le tudja fedni, akkor egyáltalán nem szar konstrukció és egy későbbi hőszigetelés (ami jelen háznál előrébb való, mint a napelem, mert nem az az igazi feladat, hogy qrva sok gáz helyett qrva sok áramot fogyassz, hanem, hogy megszüntesd a pazarlást) után is remek lesz.
szerk: és igen, a padlásra gyapot paplant gurítani mindenképp instant megtérülő beruházás. knauf naturoll pro 24 cm-es tekercs, nem kell hozzá védőruha sem, egy covid maszkot feltesz az ember és egy óra alatt megvan.
-
beers
addikt
Szisztok!
Sajnos napelemre nem futja, de valami megoldást keresnem kell.....
Adott egy 120nm b30-asból épült ház, kétrétegű nyílászárókkal!
Szigetelés nincs......!
Próbálom kitalálni, hogy tudnánk túlélni ezt a helyzetet!
3-5 millió nincs napelemre, így más kell!
A gáz fogyasztás majd 4000m3 lenne, muszáj mellé besegíteni villannyal, hogy beleférjünk a limitbe!
H tarifa és 2db fűtő klíma mennyire szar konstrukció?
-
carl18
addikt
Amibe vagyok az víz szigetelve is van, meg alá is van falazva.
Ezekkel elméletileg baj nem lehet, sehol se vízes vagy saléttromos a fal.Csak kíváncsi voltam, hogy van-e rá valami pratika ha javítani szeretném a hőszigetelőképeségét.
Télen mindig azt utáltam hogy ameddig éget a kandalló meleg volt.
De anno mikor suliba jártam, télen gyűlőltem.
13 fokra hűlt le anno, utáltam felőltözni.
Szó szerint ezek egy életre megragadtak bennem.Egy ismerösöm szó szerint sokkal rosszabbul járt mint én.
Ősi nagy mama házat vásárolt, a fal rengeteg helyen vízes/salátromos.
Ablakok ősi szigetetlen "Xarok" Na ő rá teljes mértékbe érvényes az útcát fűti. -
Ringman
félisten
így van, a víz nagyon le tudja rontani a vályog/vertfal állékonyságát.
de az biztos, hogy ha lehet válogatni, egyszerűen a kockázatos mivolta miatt én is kerülném.
fogalmazzunk úgy, hogy körültekintően kell eljárni vásárlás előtt (meg kell nézetni olyannal, aki ért hozzá)
a legrosszabbak amúgy a tákolt mindent bele házak szoktak lenni amúgy (vályoggal indult, aztán vegyes falazattal folytatódott).
-
Ringman
félisten
a legújabb kormányzati irányelv miatt jó eséllyel nem lesz támogatható a vályog/vert fal, szóval ingatlanvásárláskor ezt jó lehet fejben tartani.
-
a vályognál a kritikus pont a víz. egy eldugult ereszcsatorna is hazavághatja statikai szinten is, tehát a vízszigetelésben, vízelvezetésben nem lehet hibázni. utána mehet rá a kőzetgyapot és úgy már remek lesz.
de az biztos, hogy ha lehet válogatni, egyszerűen a kockázatos mivolta miatt én is kerülném.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung LCD és LED TV-k
- Formula-1
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Okos Otthon / Smart Home
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen monitort vegyek?
- Mozilla Firefox
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest