- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
- Gyere el a 9. BRSZK-ra!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
"Én is azt gondolom, hogy a havi diktálás ezzel megszűnik"
Semmi ok nincs rá, hogy megszüntessék.
"Mindenkinek számítanak egy átalányt."
Ha ez így lenne, egész biztosan nem hagyták volna ki a rendeletből ennek a szabályozását. De konkrétan egyszer sem szerepel benne az "átalány" szó.
Nekem ebből inkább az jön le, hogy továbbra is maradnak a havi számlák. A rendeletben megadott éves kedvezményes mennyiséget elosztják 365 nappal (2523/365=6.9 kWh), a kapott eredményt pedig felszorozzák a számlázási időszak napjainak számával, ami 1 hónap esetén általában 30. Így kb. megkapjuk a korábban hangoztatott 210-es értéket. 210 kWh fogyasztásig 37 Ft / kWh-t számláznak, a felette eső részre pedig 70 Ft-ot.
Nyilván sokaknak jobb lenne, ha átalány formában, a fogyasztást éves szinten elsimítva fizetnék a számlákat, de mint írtam: szerintem ha így lenne, akkor ennek nyoma lenne a rendeletben.
-
bigdady
nagyúr
válasz
rednifegnar #93 üzenetére
Köszi ez jó hír
-
Csiszike
tag
válasz
rednifegnar #93 üzenetére
Hmmm...
Ez alapján úgy tűnik, hogy A és B tarifára is megvan külön-külön a 210 KWh/hó keret. -
Albert.Tamas
tag
Sziasztok!
Nekem nem vilagos a gáz , Évesben vagyok , 2022.03.28-án leolvasás 166 köbmétert fizetek havonta.
2021.03.27-én 200 köbmétert fizettem.
Most akkor melyiket melyiket fogják venni ?
Érdemes lenne havonta leolvasnom magyaran diktálnom? -
válasz
rednifegnar #12 üzenetére
"na de mi az ami elromlik kikapcsolastol?" Elhangzik a videóban valahol. [link]
-
Degeczi
nagyúr
válasz
rednifegnar #87 üzenetére
Ez valszeg onnan jön, h a jogalkotó nem ért hozzá, nem tudja a különbséget. Remélhetőleg a mérési pont volt a szándék, hiszen a heti újabb tanácskozás előtt említették, h most szembesültek (jó reggelt ezúton is nekik) a villanybojlert használók problémájával...
-
Catman
aktív tag
Ebben a Komkel fele szamitasban nincs valami elirva?
1271m3 gaz 949ezer. De aztan irja, hogy a konvektoros futes 132Ft/kWh, amit ha beszorzok 12ezerrel, kicsit nagyobb osszeg jon ki. -
rednifegnar
senior tag
nezzetek meg a kalkulatort, en aramot nezek (de van foldgaz is).
aramnal beallithato 1 db normal es 1 db vezerelt (ejszakai) mero fogyasztasa es ezek alapjan kiszamolja.
mas kerdes ha valakinek mas konfig van (mondjuk ket normal ora). lehet akkor azt ketszer kell kiszamolni (ergo duplan van a keret), de nem vennek ra merget.
https://www.mvmnext.hu/aram/pages/online/arkalkulator.jsf -
bigdady
nagyúr
válasz
rednifegnar #87 üzenetére
Igen van, külön órán van a villany bojler
-
TheMarci
addikt
-
axioma
veterán
sok +1, ezt be kene tenni osszefoglaloba, ez az ami tenylegesen szamit (es amivel szerintem jelentosen elszamoltak magukat...)
a gazzal futes per kWh (vagy MJ, mind1 mire normalod) nem lett volna szabad dragabb legyen mint cekaszos futessel, hogy a tulfogyasztasra konkretan jobban mege'ri az olajradiator, futoventillator, mint a gazfutes... [a hoszivattyu me'g inkabb, 3-as COP-val szamolva is, de az nagyobb beruhazas]
a gaz -15%-ot futesi energiak attranszformalasaval siman teljesiteni fogjuk, de a rezsicsoki mellett elmaradt elektromos halozati karbantartasok/fejlesztesek miatt erdekes lesz a teli idoszak ellatasbiztonsaga villanyarambol -
Kobe
veterán
Tarsashazakrol volt szo, ahol egyelore ahogy latom a mai kozlemenyek szerint ugyanugy el a napi atlagfogyasztasra vonatkozo feltetel.
Vagyis a tarsashaz 7 honapig 0 kozeli, minimal gazfogyasztassal fog porogni rezsicsoki aron, 5 honapban a futesi szezon alatt meg teljes gazzal piaci aron, mert minden nap atlepi az atlagfogyasutast a haz maga.
A tarsashazon nem fogsz egyenileg semmilyen szigeteleses akcioba belemenni....julius666: a csaladi haz szinten 1 egyseg, negyzetmetertol fuggetlenul igaz, csak haznal lecsavarod magadnak a futest abban a szobaban ahol nem tartozkodsz. Tarsashazban ez maceras..... Illetve a notorous tulfogyaszto akkoris felfele huzza a te szamlad, ha te eppenseggel nem is fogyasztasz.
-
sajtos365
tag
Lesz valami éves elszámolás vagy simán piaci árat kapunk havonta?
-
bigdady
nagyúr
Akinek villanybojler is van annak most arra is 210kw/hóig van a kedvezményes ár?
-
julius666
addikt
Az együttélés problémái abszolút érvényesek (mindig lesz aki szarik bele és a többiek szívnak emiatt), de a többi érved szerintem nem áll. A hosszabb csövezés "veszteséghője" ugyanúgy épületen belül marad (ha belül megy a csövezés, de ott szokott), adott légm3-re meg kisebb a felület ahol hőt tud leadni az épület, mint családi háznál. Az meg családi házra is igaz, hogy ugyan az a keret 75m2-re és 250m2-re is. Változatos lakásméretű épületnék a kisebb lakástulajok szarabbul járhatnak némileg, de központi fűtésnél szoktak légm3 alapján súlyozni is, az valamit kompenzál ebből.
Szerk.: közben látom más is megírta.
-
axioma
veterán
engedjetek el a napi ara'nyositast, amennyire en latom az arra van, hogy ha csak egy re'sz-idoszak esik egy _elszamolasi_ egysegbe (1. mert nem aug.1-jen fordul az eved 2. atiras 3. nem tudom mi lehet itt me'g), akkor az elszamolasban ara'nyosan jar csak az olcsobb. Igen, ha kifogsz egy te'li idoszakot es futesi energiarol van szo, akkor szivas, de az eddig is az volt (es a kovetkezo helyen/idoszakban soxor kiegyenlitodik, ha energiavampirbol takarekosba koltozol, vagy csak siman egy eroset szigetelsz talan az a kivetel - de ezeket me'g ezzel egyutt is erdemes megle'pni)
-
Nazo
tag
Hivatalosan ebben a közleményben van ilyenről szó:
"Az új szabály augusztus 1-től lép életbe, ezt követően is az előzőleg megállapított éves átlagfogyasztásra lesznek kiállítva a számlák. A számlázási rendszer technikai átállása előkészítés alatt áll, a technikai részletekről a fogyasztók időben tájékoztatást fognak kapni."
De ami megjelent ma a közlönyben az ilyet nem említett ha jól láttam.
Bár ez is azt írja hogy "ezt követően is", tehát gondolom az eddigi átalányosokra gondol, hogy a diktálósokkal mi lesz az jó kérdés.
Ha marad a diktálás, akkor elkezdem nyárra is diktálni a 144m3-at hogy télre legyen keret... -
Ixion77
addikt
"Szimplan nem eleg a napi 47 m3 egy 10 lakasos hazra."
Inkább elég, mint 4.7 m3 egy családi házra.
"ugyanannyit kap "keretkent" utana a haz, darab-darab alapon."
Nekem ez fairnek tűnik.
"Masreszt a tarsashazban kapasbol megy a hosszabb csovezes miatt 20-30% halozati vesztesegbe"
Az a veszteség a közös területeken megy el, amely viszont (hacsak nem nyitott folyósójú a ház) ugyanúgy fűti a lakásokat is. Egy nagy tömb fajlagos külső felülete (amin a valós hővesztés történik) mindig alacsonyabb mint sok kicsié.
"Harmadreszt meg a hazkozponti gazkazanok 0-24ben mennek kb a melegviz folyamatos rendelkezese allasa miatt"
Viszont jellemzően sokkal jobb minőségű kazánok, sokkal jobban szigetelve.
"takarekoskodhatsz akarmennyire, ha a szomszed szarik ra"
Ez mindenben így van, közös lónak túros a háta. Szerencsére van lakásonkénti melegvízmérő is, így ki lehet számolni hogy kinek mennyi a túlfogyasztása. Más kérdés, hogy a közös képviselet hajlandó-e (és agyilag képes-e) erre.
-
tom570
aktív tag
[HVG] : Az energiahivatal fogja negyedévente meghatározni a „lakossági piaci” rezsidíjakat, egyelőre villany esetében ez kilowattóránként bruttó 70 forint, gáz esetében októberig megajoule-onként 21,4 forint, utána 22 forint. Áram esetében napi 6,9 kWh-nál, gáz esetében napi 4,7 köbméternél lesz a „rezsicsökkentett” és a „piaci” díjszabás határa, ezeket a számokat kell felszorozni annyival, ahány napra az aktuális rezsiszámla szól. A kedvezményes B GEO és H tarifák változatlanul megmaradnak, és nem számítanak bele a normál fogyasztásba. A társasházak is vehetnek „rezsicsökkentett” áron gázt, minden, az épületben található külön lakás után jár a keret
De a sima B tarifáról (vezérelt vagy éjszakai) még mindig nincs semmi tudható?
Bele számít a havi 210-be vagy sem? -
mályva
aktív tag
Sziasztok lehet e már konkrétat, hivatalosat tudni a visszamenő dologról?
Ugye nem visszamenőleg lesz az áram? köszi -
Kobe
veterán
Egyreszt azert mert fizikai lehetetlenseg. Szimplan nem eleg a napi 47 m3 egy 10 lakasos hazra.
A jogszabaly a lakasok darabszama alapjan szorozza fel a haz rezsicsokis keretet. Ha a 10 lalasbol 8db 100 nm+ os keco, 5 konvektorral, meg 2 lakas galerias garzon 1 konvektorral, ugyanannyit kap "keretkent" utana a haz, darab-darab alapon.
Masreszt a tarsashazban kapasbol megy a hosszabb csovezes miatt 20-30% halozati vesztesegbe
Harmadreszt meg a hazkozponti gazkazanok 0-24ben mennek kb a melegviz folyamatos rendelkezese allasa miatt, nem ugy mint a lakason beluli bojler hogy furdes elott 1 oraval bekapcsolod hogy melegedjen (igy csomo gazfogyasztas van akkor is ha te eppen nem fogyasutasz belole)
Negyedreszt meg a db/db megkozelites miatt takarekoskodhatsz akarmennyire, ha a szomszed szarik ra es napi 4x mosogat forro folyoviz alatt, a tarsashaz szumma fogyasztasanak egyre nagyobb resze fog atcsuszni a piaci aras savba.
Amit utana egyedi merok alapjan szetosztanak ugyan a lakasok kozott, de neked sem mindegy hogy a 100ezres havi csekket vagy a 700ezres havi csekket dobjak szet 10 fele.... -
AMD Power
titán
Kíváncsi vagyok nálunk ,hogy lesz számolva a fűtés. 10 emeletes panel, saját fűtéssel, kazánnal...
-
beholder00
tag
2 gyerek amúgy meg nem tud fázni, a valódi fázás legalább 3 gyerkőctől kezdődik :]
-
IG55
senior tag
Az átalányfizetés lehetősége ebben a helyzetben nem tekinthető a rendszer meghekkelésének? Elsimítja a kiugró fogyasztásokat, így jóval több pénz marad a zsebben. Fura lenne, ha ez így maradhatna.
-
rednifegnar
senior tag
tovabbra se tudom ertelmezni a zarojeles reszt
2523 kWh/év/mérési pont (felhasználási hely)
meresi pont egyertelmunek tunik az maga az ora. de mi ez a felhasznalasi hely? es ha zarojelben van akkor mit szamit? es ez egy magyar kozlony, egy hivatalos irat... -
Kobe
veterán
A tarsashazakat eleg szepen sikerult beszopatniuk. Ahogy olvasom a rendeletet, a gaz eseteben is el a 9. Paragrafus szerinti napi aranyos elszamolas
Ha jol ertem, van egy 10 lakasos tarsashaz hazkozponti gazkazannal, ok kapnak evi 10*1729m3 keretet es annak 1/365 resze jut egy napra = 47 m3
Es minden napra amikor ezt tullepi, piaci arat kap a tarsashaz a 47 m3 feletti reszreNa egy 10 lakasos tarsashaznal teli futesi idoszakban, ahol a futes es melegviz is a gazkazanrol megy, probalj napi 47m3 bol 10 lakast felfuteni / furdovizzel ellatni
-
Pharaoh
aktív tag
Most akkor a havi diktálás megmarad?
-
AMD Power
titán
De most a kedvezményes kw ár is feljebb ment nem? Mármint a kw/Ft ár?!
-
IG55
senior tag
A most hóvégi diktálást még nem érintik az emelt árak (vagy igen?), így egy jó nagy szám bemondásával egy kényelems puffert lehet kialakítani a jövőre nézve.
-
AMD Power
titán
Nincs mese ehhez a tipichoz most csatlakoznom kell.
-
DopeBob
addikt
Kömkel már végigszámolgatta, hogy mivel érdemes fűteni, limiten felüli gáz helyett. (spoiler: bármivel)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Genesis HOLM 510 - RGB, 160 x 75cm Gamer asztal + ÁFÁS számla
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Eging PV 410W silver napelem verhetetlen áron
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Targus Universal USB 3.0 - (DisplayLink)
- Samsung Galaxy A71 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest