Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hcl: Villanyórás okosóra számlap
- Victoryus: Thomson 43UC6306 tv
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Így van. Én is az imént csináltam meg az online kalkulációt, mindkét órára külön elszámolta a kedvezményes áram mennyiséget, így várhatóan változatlan marad a villanyszámlánk.
Más...
Bár a téma a Hobby elektronika topikban indult néhány napja, de ide is vág, úgyhogy beteszem ide is. Lemértem a 30+ éves NDK gyártmányú 420 literes fagyasztóláda fogyasztását. A mérés kerek 3 napon át ment, hétfő délután 16 órától ma 16 óráig, az eredmény 4,8kWh lett [kép], vagyis havonta 48-50kWh-val lehet rá számolni. -
AMD Power
titán
válasz
rednifegnar #145 üzenetére
Nálunk sajnos nincs lakásonkenti mérés, hanem telibe mérik az egészet. Én hiába spórolok vagy kevesebbet fűtök mert nem vagyok fázos.... Ha a másik lakásban 24-ben megy a fűtés.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
AMD Power #142 üzenetére
ez nem ujdonsag vizoranal ugyanez van ezer eve. fomero es azok a lakok akinek nincs merojuk azok valami alapjan osztoznak a maradekon.
egyebkent most is valahogy elosztottak a fomeron megjeleno gaz mennyiseget, azt is lehet igazsagtalanul ha nem tudod lakasonkent merni a tenyleges fogyasztast (marpedig csak kozevtetten tudod).
igy is gond volt a pazarlo lako, most meg nagyobb gond lesz.
most annyival cifrabb hogy nem nm alapon megy hanem db alapon aztan meccseljek le egymas kozt... -
kory24
őstag
MVM GYÍK-ból:
Ha van vezérelt mérőm (éjszakai mérő) is, akkor arra jár külön éves 2523 kWh kedvezményes mennyiség?
IGEN.
A rendelet vonatkozásában több felhasználási helynek minősül, ha a hagyományos mérő mellett (A árszabás) vezérelt mérőn (éjszakai, azaz B árszabás) is történik villamosenergia-vételezés. Ebben az esetben az éves 2523 kWh kedvezményes mennyiség a hagyományos mérőn és a vezérelt mérőn mért fogyasztás tekintetében külön-külön is megilleti a felhasználót. -
Degeczi
nagyúr
válasz
rednifegnar #141 üzenetére
Mivel a felhasználási hely nem azonos fogalom a mérési ponttal, ez egyértelműen hiba a szövegben. Jó eséllyel csak a szöveget fogalmazó nem ért hozzá, ezért került be így (nem meglepő ilyen elkapkodott munkánál)
Az, h hogyan, melyik fogalom szerint fogják értelmezni ettől független, még bármi lehet.
De sanszosabb, h a mérőórák külön számítanak, nem is annyira a kalkulátor miatt (hiszen az is csak egy vélt értelmezés szerinti működés), hanem mert a heti újabb tanácskozásuk előtt volt nyilatkozat, h nahát, most szembesültek azzal, h különösen vidéken sokan használnak villanybojlert éjszakai áramról, és nekik is lesz vmi megoldás.
Márpedig ha a felhasználási hely számítana, akkor nekik szívás, nincs segítség. -
rednifegnar
senior tag
-
Degeczi
nagyúr
válasz
germinator66 #137 üzenetére
Igen, ez a jogalkotó hülyesége, egyértelmű hiba a szövegben.
-
Albert.Tamas
tag
Mikor érkezik az első ilyen számla?
Azoknak, akik havonta diktálnak, majd az augusztusi fogyasztásuk alapján szeptemberben. Aki éves átalányt fizet, annak majd a következő leolvasás után.
Magyarán nekem 2022.03.28 án volt a éves leolvasásom
2023.03.28-án lesz az elso amikor fizetnem kell ? -
törölt tag
válasz
DrDante666 #130 üzenetére
Magyar Közlöny
[link]
2. Egyetemes villamosenergia-szolgáltatással kapcsolatos rendelkezések
2. § (1) 2022. augusztus 1-jétől
a lakossági fogyasztóaz egyetemes szolgáltatótól
2523 kWh/év/mérési pont (felhasználásihely)
fogyasztásig
----
Szóval, szerintem TUTI >> NEM mérőnként külön. -
Floyd80
addikt
válasz
proradeon #100 üzenetére
VAGYIS JELENLEGI ÉRTELMEZÉSÜNK SZERINT EZ A JELLEGGÖRBE-KEDVEZMÉNY MEGOLDÁST SZOLGÁLTATNA A TÉLI MAGASABB FOGYASZTÁS KEZELÉSÉRE IS ÉS EBBŐL KIFOLYÓLAG A GYAKORLATBAN SZINTE MINDEGY, HOGY ÉVES ÁTALÁNYBAN VAGY HAVI TÉNYLEGES FOGYASZTÁS ALAPJÁN SZÁMOLUNK EL A SZOLGÁLTATÓNKKAL.
-
-cobra-
aktív tag
MVM Elszámolási és számlázási rendszer ismertető
Én nem gondolnám, hogy az alapján diszkriminálnának embereket, hogy milyen elszámolási módban vannak.
Én régebben diktáltam a gázt, de pár éve nyáron elfelejtettem, így áttettek "Éves hőmérsékletfüggő elszámolás"-ba, ami eddig tök kényelmes volt, aránylag jól belőtték a havi fogyasztást, majd egy évben egyszer volt korrekció. Most nem tudom módosítani (mert csak az éves leolvasást követő 30 napban engedi), így nyilván a nyáron kiküldött 4m3-es fogyasztás bőven havi keret alatti, majd a télen kiküldött 300m3 havi keret fölötti lesz, de éves szinten bőven kereten belül vagyok. Aggódnom kellene? Remélem nem. -
Alex91
félisten
[link] , hatha ettol okosabbak leszunk…
-
DrDante666
tag
válasz
#71496704 #123 üzenetére
Az MVM lakossági ügyfeleknek szóló tájékoztatása szerint: "mérési pontonként, azaz mérőnként".
-
válasz
proradeon #100 üzenetére
De azt bírom, hogy nem képesek egyenesen beszélni. Abból lehet következtetni, hogy nincs benne a rendeletben az átalány szó. Viszont nem mondják ki, holott mindenkinek az lenne a jobb, és az igazságosabb is, ráadásul komoly tömegeket érint. Pl én 0 m3-t fogyasztok gázból nyáron, mert a bojlerem is okosbojler, tehát az sem fogyaszt. Télen viszont a gázfogyasztás megugrik.
Nekem most jelent meg az MVM oldalán, szóval bőven benne vagyok, ha nyáron is fizethetem egyenletesen:
Viszont pár napja még ezt láttam:
-
törölt tag
Gondolkodáshoz,
1 m3 fölgázból kijön melegként...
kondenzációs kazánnal fűtve ~10 kWh
~12 Ft/kWh és ~70 Ft/kWh
Más módon elégetve ~7,5 kWh
~16 Ft/kWh és ~93 Ft/kWh
----
Villannyal fűtve ...
A rendelet szerinti áram áron lesz a meleg.
~24 Ft/kWh és ~36 Ft/kWh és ~70 Ft/kWh
Kivéve HA klíma/hőszivattyú gyárt a villanyból meleget.
Akkor kb. a rendelet szerinti áramár/3 áron lesz a meleg.
~8 Ft/kWh és ~12 Ft/kWh és ~70 Ft/kWh
----
Napáramból >> Villannyal fűtve ...
~16 Ft/kWh zsebből beruházva
(telepítési támogatással ettől olcsóbban is)
Kivéve HA klíma/hőszivattyú gyárt a napáramos villanyból meleget.
~5 Ft/kWh zsebből beruházva
(telepítési támogatással ettől olcsóbban is)----
1 kg tűzifa ~3 kWh meleg
(6000-7000 Ft mázsa áron)
~ 20-23 Ft/kWh lesz a meleg ára -
axioma
veterán
nem bannam ha ora fotozasaval lehetne most aug.1. gazoraallast felvinni a nem diktaloknak is... az ev elejen derult ki hogy a napkollektor meghibasodasa miatt egy csomo plusz gazdij volt ami se elotte se utana evekben nem lesz, 15+ ev atlagat csak pont most haladja meg amikor arra epitik a kovetkezo feleves dijunkat... a tovabbi megtakaritasokkal is kolcsonzunk nekik ingyen, ez azon felul lenne, 90e Ft
-
rednifegnar
senior tag
en nem tudom a gaznal mikent van de az aramnal is volt ez ha nem diktalod akkor attesznek eves atalanyba.
most ez jo lehet mert ha nyaron nem hasznalod ki a teljes "kvotad" azt nem tudod atvinni egy teli honapra amikor meg tulleped. ha ezt minden honapban visszaosztogatjak napi dijra akkor az a celszeru hogy ne diktalj es kerulj at atalanyba. -
axioma
veterán
az osszehasonlitas az en ertelmezesem szerint igy tortent:
- eddig gazkazanban elfutott x m3-t
- ebbol az x m3-bol y kWh energia lett ami tenyleg a lakast futotte
- ehhez az y kWh eloallitashoz mas eszkozon mennyi energiadij lennemivel a gazkazan x->y atszamitas "kedvezobb", mint a konvektoros "z"->"y", ezert z>x adodik (erre mondtam hogy hatasfok-kulonbseg van)
vagyis mindossze annyit allapit meg, hogy ha gazkazan helyett konvektort rakatsz fel, azzal nem jarsz jobban (forditva persze igen, de ott meg magas a beruhazasi kuszob, me'g ezzel az a'rral is), ellenben barmely mas, nem gaz alapu futessel igen
-
Samott
addikt
válasz
Albert.Tamas #97 üzenetére
Azt a marciusi szamlat, meg mellette a levelet jol nezd at. Ha jol emlekszem az egy kiigazito szamla volt, azert lett tobb. Viszont olyankor szoktak megirni azt is hogy a kovetkezo idoszakban mennyi lesz a havi atalanyod.
-
Faterkam
addikt
Na én is ezért írtam azt amit! Mert nálunk a két óra teljesen külön van, külön tarifa volt eddig is, két külön mérési pont azonosítóval!
-
Degeczi
nagyúr
válasz
rednifegnar #87 üzenetére
Upsz, egy másik fórumon most rakott be vki egy számlát, ami alapján nincs külön kedvezmény "éjszakai" órán lévő villanybojlerre, mert a számlán csak egy mérési pont azonosító szerepel...
-
Degeczi
nagyúr
válasz
germinator66 #101 üzenetére
De, csak ők említenek egy másik rendeletet, azt kellene megnézni.
-
germinator66
aktív tag
Javítsatok ki, de szerintem rosszul értelmezik. Nem az van, hogy húzni kell egyenest a 1/365 x eltelt napok száma szorzattal, és az a fölötti fogyasztás a "piaci"?
Új hozzászólás Aktív témák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házimozi belépő szinten
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- OLED TV topic
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- CMF Watch Pro 2 - ebből a poénból többet is ki lehetett volna hozni
- További aktív témák...
- Dell 3420 14" /i5 11gen / 8GB RAM/256GB SSD/ Szép állapotban / 12 hónap jótállással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U727 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BANKMENTES KAMATMENTES ASUS Vivobook 15 X1504ZA-BQ856W
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest