Hirdetés

2022. május 28., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) merkucyo


merkucyo
aktív tag

Véleményem szerint a tudományos értelembe vett megvilágosodás, csak egy viszonylagosan szűk témakörrel kapcsolatban érhető el és ott sem mindig. A természettudományok ágainak egy része már ismert, de amint ezeket az ismereteket elsajátítjuk újabbak, kérdések váltják fel a helyüket, tehát én nem gondolnám azt, hogy a gömb és annak a közepe egyáltalán létezik.

Az olyan témakörök, mint a közgazdaságtan, jog, stb. folyamatosan változnak és az átfedések sem elhanyagolhatók, úgy hogy a témakörök egyikének az alapos elsajátítása akár évtizedeket is felölelhet, mellesleg itt erkölcsi kérdések is felmerülhetnek...

[ Szerkesztve ]

Vágjátok ki az erdő leghatalmasabb fáját ezzel a kis heringgel !!

(#2) Domonkos


Domonkos
Ármester

>A gömb közepe, pedig a megvilágosodás, vagyis az a pont, ahonnan egy olyan szemszögből tud látni bármilyen, számára új tudományterületet, hogy egy szempillantás alatt érti az egészet.
Ezzel szo-szo egyet tudok erteni, viszont abban is biztos vagyok, hogy ezt soha senki nem fogja elerni. Regen talan konnyebb lehetett, de egy elet keves lenne akarcsak egy teruletet teljesen megismerni; nemhogy polihisztorkodni.
Amilyen tempoban pedig a mai tudomany fejlodik, mar boven tul van azon, amit egy ember kepes lenne felfogni. Raadasul a tempo is folyamatosan gyorsul.

Masik dolog viszont az, hogy az ember nem linearis tempoban szerzi meg a tudasat. Aki tobbet tud, az gyorsabban tanul uj, osszetettebb dolgokat, mint a tobbiek. Ha egy rovid idore hagyod csak abba a tanulast, akkor nem csak azt a mennyiseget veszited el, amit akkor kihagytal, hanem hosszu tavon sokkal tobbet (mert a kesobbi uj dolgkokat kisebb alapra tudod csak epiteni...). De ahogy fent emlitettem, az ilyen merteku fejlodessel meg az sem tud lepest tartani, aki az aktiv idejenek 100%-t a tanulasra aldozza.

Hogy generalista vagy specialista?
Generalista.

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#3) #90088192


#90088192
törölt tag

Ahogy írtak a gomb közepe nem elérhető, de az elgondolás helyes SZVSZ.

Vagy másként fogalmazva, ha gomb a gömbbe módon gondolkozunk akkor egy igen kis sugarú gomb közepe elérhető és egy általános rálátást ad minden ágra, de nem fogsz tudni naprakész információkat, mert tul messze van a középpontól. :R

(#4) Hieronymus


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

"A generalisták általában szélesebb látókörrel rendelkeznek, akár körbeérhetnek minden tudomány területen azonos layeren, a specialisták mélyebbre ásnak. Nem tudom melyik a jobb"

Egyik sem jobb a másiknál. Más feladatokat kell kapniuk.
A kutatások vezetőinek generalistáknak kell lenniük. A kutatóknak specialistáknak.
Egyik sem létezhet a másik nélkül. Habár több specialista szükséges, de egyenértékűek a szükségesség szempontjából.
Az utolsó személy aki mind a két funkciót betudta tölteni, egy személyként, Leonardo da Vinci volt.

ruszkik, haza!

(#5) Domonkos válasza Domonkos (#2) üzenetére


Domonkos
Ármester

Hopp! Most latom, hogy generalistat irtam a vegen. Nem azt akartam, hanem specialistat. :B

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#6) BoB


BoB
veterán

Bírom ezeket a fejtegetéseket.

A tudományok komplexek és szövevényesek. Egy hatalmas papírlapot kitöltenének. Ebből következik, hogy aki túl messzire vándorol bennük, leesik a szélén :C

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#7) lezso6


lezso6
HÁZIGAZDA

Érdekes elgondolás, alapvetően nekem tetszik. Én rendkívüli módon szeretem szívni magamba a tudást, de csak azt ami érdekel, viszont az nagyon. És sokminden érdekel. :D Ám több mindennel nem értek egyet:

"- A generalisták általában szélesebb látókörrel rendelekeznek, akár körbeérhetnek minden tudomány területen azonos layeren, a specialisták mélyebbre ásnak. Nem tudom melyik a jobb"

Én talán inkább "specialista" vagyok, pontosabban analtikus. De eközben sok dologról van felületesebb tudásom. Egyik se jobb szerintem. Ha túl "specialista" vagy, akkor kocka leszel, ha meg túl "generalista", akkor pedig prolihisztor, aki a mindenhez is ért, persze valójában semmihez. Inkább az a kérdés, hogy melyik a rosszabb. Valahol a kettő között érdemes lenni.

"- Ne ítélj, hogy ne ítéljenek Hiába mondom egy emberre hogy hülye és béna, lehet, hogy Ő egy másik területen többet tud nálam, akkor viszont én vagyok hülye és béna. Bizonyos szemszögből, bizonyos területen. Tiszteljünk Mindenkit!"

Én alapvetően tisztelek mindenkit, de aki semmirekellő suttyó, azzal mit csináljak? :D Az ítélkezés elkerülhetetlen, inkább az a fontos, hogy mi alapján. Legtöbbször inkább azt látom, hogy aki ítélkezik, azt mások elítélik azért, mert hogy nem szabadna ítélkezni. :DDD A "ne ítélkezz" az egy késő 20. századi PC mantra, semmi több. Értelemszerűen pl rasszistának nem érdemes lenni, de antirasszistának sem, mert akkor is gyűlölsz egy csoportot, csak épp a rasszistákra akarsz atomot dobni, ami szintén nem egy humánus dolog.

"- Minden nézőpont kérdése!"

Hát akkor náci kártya: a holokauszt is csak nézőpont kérdése? ;] A "minden" szóval kezdődő mondatokkal óvatosan kell bánni. Inkább úgy fogalmaznék, hogy érdemes megvizsgálni több szempontból is ugyanazt, a dolgok megértése nagyon fontos. A probléma a legtöbb emberrel az, hogy erre képtelenek vagy épp szándékosan nem akarják megérteni a másikat.

"- Ha valaki megbánt, azért teszi mert kevés a tudása. Ha Te bántasz meg valakit, akkor Neked van kevés tudásod. Ez igaz arra is ha megbántódsz, mert lehet a másik fél nem is akart megbántani."

Ez nagyon nincs így. Akinek kevés a tudása, azt könnyebb lehet megbántani, mivel kiszámíthatatlan a "hülyesége", illetve nem biztos, hogy fel tudja fogni azt, amit mondasz neki, félreérti, magára veszi. Okosok terén inkább csak a "specialisták" bánthatnak meg, mert a szociális képességeik általában rosszabbak szoktak lenni.

Amit hozzátennék:

Milyen tudásra gondoltál? Mert többféle is van. Lexikális tudásból hiába van sok, ha nem érted. Attól az ember nem lesz okos, ha csak magol. A készség jellegű tudás már egy jobb dolog, hisz nem csak tudja, hanem érti is az összefüggéseket, sőt következtetni is képes.

A megvilágosodás, boldogság résszel nagyon nem értek egyet. A tudomány nem arra való, hogy megváltson. Csak magadat tudod megváltani. Illetve régebben több másik topikban beszéltük, hogy igazából nem is boldogságról lenne a cél (az egy pillanatnyi állapot), hanem az elégedettség. Na ez maga megváltás, ha azt mondod: elég. Persze nem ilyen poltikai plakát jelleggel. :D

[ Szerkesztve ]

Eladó Adam Audio Sub8 stúdió monitor mélyláda!

(#8) Szevam válasza Domonkos (#2) üzenetére


Szevam
aktív tag
LOGOUT blog

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást :)

Igen, nehéz elérni, vagy lehet tényleg elérhetetlen. Az embereknek meg kell élniük, nem tud mindig csak a tanulással foglalkozni. (Régen talán erre voltak a papok, hogy elhozzák a világosságot (tudást).)

Már azon is elgondolkoztam, hogy jó-e ez a modell egyáltalán :D Jómagam inkább generalistának tartom magam (szakmából és munka végzés miatt is), és arra jöttem rá, hogy nem olyan jó. Mivel teljes mértékben nem tudok megjegyezni mindent, ezért sokszor összekeverek szezont a fazonnal.

Kell egy mag téma ami körül forogsz és hozzáteszed a többiből azt, amire szükséged van. Ez talán élhetőbb. Szélesebb az ember látóköre, mégis egyetlen témára összpontosít. (BBD)

(#3) Agyturbina: Igen, ez is teljesen jó gondolat szerintem :D

(#4) Hieronymus: Na igen, ezért kell csapatban dolgozni. Együtt lehetséges :D

(#6) BoB: Ez is egy jó gondolat!

(#7) lezso6:

aki semmirekellő suttyó, azzal mit csináljak: Miből gondolod, hogy az? Lehet, csak Veled szemben (vagy éppen valaki mással szemben) az, másnak pedig sokat jelent. (Arról inkább ne beszéljünk, hogy az az ember milyen lehet :P )

Hát akkor náci kártya: Most pont kijött egy cikk, nem tudom mennyire igaz, de számomra hajmeresztő. Itt a törpe növésű emberek szempontjából megmentő az, akit mások pokolra küldenek.
Számomra ez az egész náci időszak egy olyan filmnek hat, amit minden ember játszik. Valaki a rosszat valaki a jót, annyi különbséggel, hogy valóban át is élik, nem csak színjátszásról van szó. És a rendező persze a fűrer. :(((

illetve nem biztos, hogy fel tudja fogni azt, amit mondasz neki, félreérti, magára veszi: Lehet igazad van. Én általában próbálom szabatosan elmagyarázni, hogy amit mondtam miért mondtam, és miért nem kell megsérüljön tőle az ember. Persze ha ezt sem érti, nincs mit tenni :DDD .

Felszínes tudás vagy mély ismeretek? Inkább aranyközépút :D

[ Szerkesztve ]

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#9) Hieronymus válasza Szevam (#8) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

"Inkább aranyközépút"

Jelen felállásban ez nem vezet sehova. Ilyen felkészültséggel nem leszel specialista. Viszont a többi feladathoz nem leszel elég széles látókörű.

ruszkik, haza!

(#10) lezso6 válasza Szevam (#8) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA

Legtöbb ember saját maga sem tudja, hogy miben lehetne tehetséges. És egy idő után már reménytelen sajnos. Ez nem vicces, hanem szomorú, és létező jelenség. Nagyon sok ilyen ember van. Szóval nem hiszek abban, hogy mindenki különleges és egyenlő képességű, legalábbis jó valamiben. Persze a jogi egyenlőség az oké, nehogy valaki félreértse. :D

Eladó Adam Audio Sub8 stúdió monitor mélyláda!

(#11) Szevam válasza lezso6 (#10) üzenetére


Szevam
aktív tag
LOGOUT blog

:Y

Ezekből a videókból ki szoktam maradni. Nem tudom mit mondjak/írjak. Tényleg aggasztó. Ilyen embernek hogy lehet bármit megtanítani? :F Nem vagyunk egy layeren velük, talán egyetlen témakörben sem, az szinte biztos. :D

[ Szerkesztve ]

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#12) legelek


legelek
addikt

"Ha így folytatódik, egyszer eljut egy olyan pontra, ahol minden összeáll"
Szerintem :
Minél okosabb vagy, minél többet tudsz valamiről, annál jobban rájössz, hogy mennyi mindent nem tudsz, és a tudásod milyen kicsi az egészhez képest. Például méretben a világ mindkét irányba végtelen:
kicsi: atomoknál kisebbek a protonok, elektronok, neutronok, ennél kisebbek a bozonok... ezt a végtelenségig lehet csinálni, csak tudás kérdése
nagy: a világ egyetem végtelensége, ami tágul meg szűkül, de akkor van vége, akkor azon túl mi van (pl gömb alakú, és a gömbön kívül)

Tudás:
Hogy méred azt, hogy valaki milyen okos, milyen értelmes, milyen intelligens?
Pl nekem az egyik új problémám, hogy az 5-öt éves áok-os sotésok között relatíve sok a buta (aki a tananyagot tudja, de nem intelligens, aki az életben számomra egyszerű dolgokat nem lát meg).

"Az urak azt hiszik, hogy jobbra mennek, de a valóságban körbe járnak, és addig mennek jobbra, amíg megérkeznek a szélsőbalra." Bethlen István

(#13) olbaidhun válasza lezso6 (#7) üzenetére


olbaidhun
őstag

"A megvilágosodás, boldogság résszel nagyon nem értek egyet. A tudomány nem arra való, hogy megváltson. Csak magadat tudod megváltani. Illetve régebben több másik topikban beszéltük, hogy igazából nem is boldogságról lenne a cél (az egy pillanatnyi állapot), hanem az elégedettség"

A tudomány tényleg nem való megváltásra, mint ahogy sok más dologra is alkalmatlan. Az viszont tévedés, hogy csak magunkat válthatjuk meg. Attól leszel elégedett és boldog, ha megbecsülés vesz körbe. A szeretethez hozzátartozik a hit és a bizalom, hogy segíthetünk egymáson. Arany középút, más néven egyensúly kell a megvilágosodáshoz. Úgy látom, hogy a technológiának köszönhető gyorsulás, a türelmetlen és habzsoló mindennapok, "a szeretetlenség állapota" a még megmaradt családokat épp az egyensúlyból igyekszik kibillenteni. Miért tenné mindezt? A fogyasztói társadalomba, a bégető tömegemberbe beleégetik a bélpoklosságot. A széthullott családokból kieső, frusztrált, dependens gyermekek később ideális fogyasztóvá válnak.

"Nem tudom, hogy ez az egész itt micsoda, de azt tudom, hogy az a dolgunk, hogy valahogy átsegítsük egymást rajta." Kurt Vonnegut

"Magamat akkor tudom igazán szeretni, ha nem önmagamért élek. Az én életem leggyönyörűségesebb része, ha adok" Müller Péter

7o/638-9O93 ⭐ Telón érsz el leghamarabb \_(ツ)_/

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.