Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- VodkaTV kiegészítő Kodira
- Asszociációs játék. :)
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Milyen mosógépet vegyek?
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Szólánc.
- MárkaLánc
- POCO X6 PRO 5G első napok - MultiSIM - Toronyhelyzet Hajdúszoboszlón
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
válasz Digitalpimp #8200 üzenetére
Nem, több is. Kidobtam a növényt közben földestül, nemigazán termett már, ha valami gombaféle, nehogy megfertőzze a közelében épp elinduló növénycsapatot.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
Felhős napokon milyen időbeosztással érdemes lámpázni a palántákat? Én úgy csinálom most, h napközben jön az égből ami jön, és ezt estétől kb hajnali 1ig megnyújtom lámpákkal.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz t72killer #8202 üzenetére
Én ezt nem tartom jó ötletnek. Lámpázz rendesen nappal, ha szükséges. Gondolom nem laksz annyira északon, hogy nyáron nem megy le a nap?
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
t72killer
titán
válasz Digitalpimp #8203 üzenetére
Nagyon jogos megjegyzés, most 6 körül sötétedik és reggel 7 magasságában kel kb, nyáron éjfélkor halvány szürkület van. Ha éjfél körül "küldöm aludni" a jónépet, akkor is marad nekik 7-8 óra pihi.
#8204: tökéletes . Az vajon fontos, hogy ezt egy, max 2 adagban kapják ? (Az ember ugye nehezen viseli, ha a 8 óra alvását 2-3órás darabokban kell letudni - növényeknél nem tudom mi az ábra).
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz vendingo #8206 üzenetére
Én is így gondoltam.
Más: közel hozzánk "irish peat" néven futó tőzeget adnak az itteni tőzegbányászat boszorkányüldözése után marhajó áron (virágföld ár alatt, a tulaj költözik). Érdemes ezzel megbolondítani a virágföld alapot? Szerves trágya forrást sajna még nem fedeztem fel a zacskókban széthajigált kutyasz.ron kívül, úgyhogy a talajterv egyelőre virágföld + erdei tőzegszerű (moha alól szedett laza sötétbarna cucc) föld keveréke.
A topikcímadó mellett parihoz is kérdés - bár eddigi növényeim közül a paprikák sokkal hisztisebbek voltak mint a paradicsomok .30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
Egy jobbféle, pont a klorofill maximumához passzoló 630nm-en vágó vörös fotószűrő, egy fogyasztásmérő és a Lightmeter app segítségével a következőkre jutottam:
Amazonos kiségő: 1723 -> szűrővel 375 lux, vörös aránya: 22%, fogyasztás: 3,7W, 100lux vörös/Watt, beszerzési ár: 3£/db.
Régi 60W-os Wolframszálas izzó: 1327 -> szűrővel 270 lux, vörös aránya: 20%, fogyasztás: 68W, 4lux vörös/Watt ( )
Régi 3000K 3W háztartási LED: 1472 -> szűrővel 187 lux, vörös aránya: 12,7%, fogyasztás: 2,8W, 67lux vörös/Watt
Jobbféle 3000K-nek mondott (sztem kékebb) 100W háztartási LED: 6763 -> szűrővel 779 lux, vörös aránya: 11,5%, fogyasztás: 13.6W, 57lux vörös/Watt, beszerzési ár: 2.5£/dbErgo a növényekhez tervezett lámpa lényegesen* energiahatékonyabb a warm white mezei led-eknél úgy, hogy a szintén szükséges kéket is tudják (arra nincs szűrőm, nem mértem ki).
A mérést úgy csináltam, hogy egy fehér nyomtatópapírtól sikerült 36cm-re rögzíteni az égőket (LED-ek síkja ill izzószál szintje) és a lámpához közel uebből a síkból mértem a telóval spot módban a lap több pontját.
*mivel a teló kamerája ezeken a hullámhosszakon sz.rul és egyre sz.rabbul érzékel, pontos faktorokba nem mennék bele
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz t72killer #8208 üzenetére
**kieg2: tudom a lux skála az emberi szemre van hangolva, úgyhogy ebből a mérésből inkább csak az arányokat érdemes nézni, az is elég a döntéshez. Akinek meg van otthon 25e€-s spektrométere, kiméregeti pontosan .
Durva, amazonon a 4db/10£ égőcsomag ára egy hét alatt felment 12£-ra...
[ Szerkesztve ]
-
biker
nagyúr
válasz t72killer #8208 üzenetére
vegyél egy rendes lux mérőt (kb 10e ft) és arra tegyél szűrőt, azzal közelebb jársz majd a megoldáshoz.
ezekhez az appokhoz olyan kamera kellene, amik fix rekesszel és fix EV-vel dolgoznakElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
t72killer
titán
Nem jó tanács, ld "a lux skála az emberi szemre van hangolva".
Telefonon ha akarod se tudod állítani a rekeszt - amik a kezem alatt eddig megfordultak (s7e, a52s mostanában), legalábbis nem. Aminek értelme volna, ha erről több bőrt akarnék lenyúzni - nem akarok, mert ami infót kerestem az ebből is tökéletesen kijött - az az, hogy az inframoddolt vázammal +700 nanón élesen vágó uvir blokkszűrővel (szintén van itthon) csinálok manuál képsort.
[ Szerkesztve ]
-
zsiga68
őstag
Süt a nap.Mindenki tegye jó helyre a paprikáit. Jobb mint bármilyen világítótest.
-
biker
nagyúr
válasz t72killer #8211 üzenetére
de ha a luxmérőre teszel szűrőt, azzal ugyanazt éred el, ha a kamerára teszel, csak azt a tartományt méri. Erre céloztam.
Amúgy a fullspectrum (kvázifehér) lámpák fényerő összehasonlítására tökéletes egy alap luxmérő, A-B tesztreElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
t72killer
titán
Amit keresel, az nem luxmérő, hanem vagy (nem az emberi szem érzékenységére optimalizált) többcsatornás fénymérőnek - pl AS7265X - vagy spektrométernek (gettó variáns) hívják. A luxmérőkben - nem csak a kamerákban! - van egy BG39 vagy hasonló profilú szűrő, ami keresztbetesz a pontos mérésnek: a növényeknek igencsak releváns 650-700nm körüli hullámhosszakon a luxmérő és a telókamera szezora is már alig kap fényt, kicsi számokból kéne okosnak lenni, ahol nagyon megnő a hibalehetőség (=zaj).
Érdekesség: gondolatok a fényről: lehet a fehér - még a zöld komponense is - mégsem egészen kuka.
-
biker
nagyúr
válasz t72killer #8215 üzenetére
én nem keresek semmit, te játszol szűrőkkel, majd nekem címezve leírod, hogy amit javasoltam, lux szűrővel ugyanolyan rossz, mint a mobilkamera szűrővel, pont ahogy én írtam. Akkor most mi van????
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
t72killer
titán
válasz zsiga68 #8212 üzenetére
Ma végre nálunk is süt, repültek is napozni . A lámpáknál használt módszerrel megmértem: fehér 100k lux, mélyvörös 13k lux, úgy 10x-ese annak, amit egy erősebb lámpa fél méterről lead.
[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz t72killer #8221 üzenetére
Naponta hurcolgatni én sajnos nem tudom őket, túl sokan vannak.
Mikortól szabad kirakni őket állandóra? Nézegettem az előrejelzést, de a következő 1 hónapban még végig 4-8 fokig hűl le éjszaka, az gondolom még túl hideg. Pedig már rájuk férne a légmozgás, az egyik csoport már harmadjára lett tele lisztecskével.
Nekem most nincs új vetés, csak az 1-4 éves régiek. Bár carolina reapert még kéne vetni, mert a '21-es nemrég meghalt, anélkül, hogy termett volna egy darabot is.[ Szerkesztve ]
-
biker
nagyúr
válasz t72killer #8221 üzenetére
nem tudom, mi az erősebb lámpa, nálunk a középkategória, 250W jobbika, Zeus mikor a cikk készült, 120cm-ről 23.400lux megvilágítást adott
a napfényre azonban most gyanús a 100k lux, mivel az már erősen nyári napsütés. ilyenkor tavasszal 30-50e lux közé tehető inkább.
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
t72killer
titán
Valszleg túltoltam a fényt: kint nálunk hó van, plusz 2 fehér fal találkozásában mértem, egyelőre oda hurcolászom reggelente a kiccaládot. Azóta sajna totál beborult, esik a hó - de a kinti friss hónak köszönhetően kis napoztatóhely még így is elmegy kategória.
Ha lesz időm, valamire kalibrálom majd az appot, adjon pontosabb számokat.
-
t72killer
titán
Nálunk (É.sz 55°) muszáj trükközni. Télen a kert nem is lát napot, csak a ház keleti oldala: bármi egész éveset tervezek, érdemes lesz mobilisra csinálni.
250W: sztem ezeket vízzel kéne hűteni, még akkor is kevesebb lenne a súly. Bár így meg tök jó fűtőtest
[ Szerkesztve ]
-
biker
nagyúr
válasz t72killer #8226 üzenetére
teljesen passzív hűtésű
a 250W kb 100W-nyi hőt ad le, felesleges rápörögni. egy 600W HPS 4x annyi hőt ad le, mint egy 250W LEDElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
t72killer
titán
Ja, csak a hps-nek normál esetben ott az egész villanyoszlop, itt meg lecsót főz a paprikákból ha beteszed közéjük .
Vicc mellett: a hps búrája simán 300fok fölé mehet, a LED-es infrastuktúra nem sok pontját akarod ennyire elereszteni 😂30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
biker
nagyúr
válasz t72killer #8228 üzenetére
ja nem, rossz nyelvek szerint kenderesek nem bírnak leszakadni a hps-ről, inkább vesznek cool-tube-ot és szellőztetnek ezerrel, és zabálják az áramot. nem mind hisz a modern technológiában
-
t72killer
titán
Brutál, pedig náluk ez megélhetési kérdés . 5tő hobbiparadicsomnál édesmind1, a fele vs duplája hatékonyság közti évi áramszámla-eltérés nem adja ki egy kosár ehetetlen tesco-s "salátapari" árát...
Fel nem foghatom honnan jöhet náluk a hps-őrület, annál max az a rosszabb egy naphoz szokott növénynek, ha egy natúr uv-lámpa alá belököm.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Kicsi térfogat (kb 30cm x 1méter (hossz) x 50centi) befűtésére mit ajánlotok? A házban kb 18 fokot tartunk, ami kicsit hűvös a palántáknak sztem + később hűvös lesz a szobanövény-módban benntartott felnőtt növényeknek. A radiátorok és a napos télikert közötti állandó költöztetést meguntam+nem is vagyok mindíg otthon, amikor esedékes lenne.
Neten két eszköz jött szembe:
"tube/tubular heater" (ez esélyesebbnek tűnik, 1-2db, a növénykék alá applikálva):
És fűthető "szőnyeg":
A fentebbi "csöves" nekem szimpatikusabbnak tűnik, a felvett=leadott teljesítmény alapján esélyesen komolyabb fűtési képességei lehetnek amennyiben normálisan menedzseli az ember hova is jusson az a hő...30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
mephi666
nagyúr
...fél liter vodkában már fél éve ázó, negyedekbe vágott chocolate carolina reaper... na, az erős fél centeket küldök csak belőle, legutóbb 1 hete a náthás tüneteket tompítani... 1 csepp maradt a pohárba, asszony megkóstolta... ült tőle 10 percig
poénból küldtem egy decit Fekete Mikiéknek kóstolni, mert rokona kegyetlen mód bírja az erőset... egy felest helyből levágott belőle világi halandó annyitól eldőlt volna... mondjuk kicsit ő is meglepődött, hogy "kicsit csíp is" (a savanyút is én küldtem, abból nem merték a reapert kienni ...de a kommerszebb paprikának is lett ereje)
[ Szerkesztve ]
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
Digitalpimp
senior tag
A Moruga levelét megrágta valami, vagy csak simán génhibás?
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Jim-X
őstag
válasz Digitalpimp #8239 üzenetére
Ra van kozelitve, az az egy level olyan, a tobbi tok szep
A játék az nem játék!
-
Digitalpimp
senior tag
Ígéretes! Kint vannak? Vigyázz, mert most jön egy komolyabb lehűlés. Amúgy milyen színű lesz a termés?
-
Jim-X
őstag
válasz Digitalpimp #8242 üzenetére
Spanyolorszagban elek, itt mar 30fok van, inkabb a naptol kell ovni oket. Sargak lesznek, ha isten es a part is ugy akarja
Nagyon durvan megindult az osszes novenyem kb egy honapja, a Carolina Reaper is nagyon vadul hozza a hajtasokat
[ Szerkesztve ]
A játék az nem játék!
-
mephi666
nagyúr
...itt az irodában az 1éves habanero-m kezdett 1-2 hete virágozni és van már rajta nagyobb cseresznyényi termés
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
Digitalpimp
senior tag
Úgy könnyű! Itt ma azt mondta a hírek, hogy spanyolba akár 40 fok is lehet most hétvégén!
Új hozzászólás Aktív témák
- Annak, aki NAGYban gondolkodik: Jonsbo N3 ház (8+1 lemez), NAS alaplap Intel 8505 processzorral
- GAMER PC: Új i5-10400F/11400F -RTX 3080 GDDR6X -512GB-4TB NVMe SSD -Új 16/32GB DDR4 - GAR/SZÁMLA!!!
- Eladó ASUS ROG Strix G15 (G513RW-HQ035) - Erős hardver, hibátlan állapot, MacBook váltás miatt!
- Új Sony Alpha 7 IV BONTATLAN GARANCIÁS
- Új Sony Alpha 7 IV + FE 28-70 mm F3.5-5.6 OSS objektív BONTATLAN GARANCIÁS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest