- Pajac: PassMark - Lenovo ThinkCentre M83 i3-4130 HD 4400
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vendingo
veterán
válasz
Digitalpimp #7798 üzenetére
Detto. Idén is kicsi csökevényes minden. Ami bent szép volt, az kiültetve 2 hét eső után benyalt valamit, aztán csak visszafejlődik. A paradicsom észheztért, de azt csak hobbiból termesztem, mert nem eszem meg. Még jó, hogy 2 éve akkora termés volt, hogy egy életre elegendő habanero porom van.
-
lakisoft
veterán
válasz
Digitalpimp #7798 üzenetére
Nekem nem sikerült palántát nevelnem és venni sem mert nincs a környéken senkinek. Tegnap vettem 2 habanero palántát és ennyi lesz az idény
. A hideg miatt nem nő semmi intenzíven. A kint lévő paprika paradicsom a héten indult meg intenzíven.
-
Digitalpimp
senior tag
Ki hogy áll eddig az idei szezonnal? Az enyém elég katasztrófa, még rosszabbul indult, mint tavaly. Minden kicsi, nem nő, meg ami bent már szép nagy volt, azokkal meg lett valami kórság.
-
Soulfly842
addikt
Jaa.. s az általad írt a leginkább 'műanyag doppingolt'
Szerintem.
Az alap chili íze ki sem vehető mögüle, csak az, hogy csíp. Inkább vegyen az ember egy Gabko chilit és annak legalább kulináris élvezet lesz minden másodperce.
Nálam eddig ami vitte a prímet ezek közül:
Egyedi szériába szilveszter környékén lehetet venni balzsamecetes limitált szériás Habát. Na, az finom voltS ami még nagyon jó volt a lidl-ből modenai balzsamecetes chili ízetéssel... Salátákhoz verhetetlen! Nem világbajnok csípős, de rohadt finom!
-
cslevis79
újonc
Van benne Habanero is. Erősségre jó de nagyon rossz keserű mellékíze van.
-
ToBeY
nagyúr
Hello
A lidl bing me the pain szósza mennyire erős?
Csak mert most láttam akcióban és ha jó erős, akkor vennék. -
lev258
veterán
Mit gondoltok? Ha hétvégén kiültetem a palántákat nem lesz bajuk? Akár 7-8 °C-ot is jósolnak éjszakára a jövő héten.
-
vendingo
veterán
Kiültettem a palántákat. 4 tő szép paradicsom, 7 tő satnya paprika. Idén se lesz miből eltenni. Rengeteg magom berohadt, bárhogyan is próbálkoztam. Amik kikeltek mind vékony erőtlen ferde palánta lett. Ellenben az eprem rekord termést fog hozni. Jót tett neki a táp. :)
-
lakisoft
veterán
Nagyon köszi mindenkinek a segítőkész válaszokat.
-
vendingo
veterán
válasz
Digitalpimp #7782 üzenetére
Jártam már meg jalapenoval. A nem csípős bokorról dobtam a sütőlapra pár felezett darabot. Kínokat éltünk meg. Még a köret is mart. Szalonnazsírba frankón kioldódott a kapszaicin, és átjárt minden ételt aznap.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
lakisoft #7778 üzenetére
Jalapenoból hivatalosan a Tam az enyhe, az Early meg a normál csípős. Mondjuk az Earlyvel is úgy voltam, hogy a nagy része enyhén csípett, de volt közte mindig 1-2 "akna". Viszont ha jó csípős és nagyon szép Jalapenot szeretnél, akkor a Numex Pinatat szerezd be. 3-4-szer vált színt, meg 30K-50K a SHU-ja.
-
lakisoft
veterán
Sziasztok,
Debrecen és vonzáskörzetében keresnék Reaper és Habanero palántákat és a későbbiekben jalapeno-t is. (ebből egyszer sikerült vennem olyat ami alig csíp viszont az aromája kifogástalan. - magába csemegeként betoltam az egész termést
. Nem tudnátok ebben segíteni hogy milyen tipus, fajta lehetett?
)
-
vendingo
veterán
Nagyon rossz volt a kelési arány túlöntözés miatt. Jalapenoval még időben vagyok? Ma reggel vetettem.
-
6500k
újonc
válasz
Digitalpimp #7774 üzenetére
Remélhetőleg jövőhéten már kitudom vinni őket nappalra a fóliába, akkor már át is ültetem őket, mert már könyörögnek érte.
-
6500k
újonc
válasz
Digitalpimp #7772 üzenetére
Az a baj, hogy nálam nem lassan(kellett korán ültetnem...), és már lassan kitúrnak a szobából
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
G**@**B**! #7769 üzenetére
Meg ha kiviszed vigyázz a közvetlen erős napfénnyel, mert már a márciusi nap is meg tudja égetni őket. Még a nagy növényeket is, nem az ilyen kicsiket. Szerintem a kinti 10 fok nem tett jót nekik.
-
Soulfly842
addikt
válasz
G**@**B**! #7769 üzenetére
Utána is csak óvatosan pár órákkal szoktatni őket fokról-fokra, amég nem erősödnek meg
-
G**@**B**!
tag
válasz
Soulfly842 #7768 üzenetére
Ok. Hagy javuljon kicsit az idő, későb fogom kivinni őket.
-
Soulfly842
addikt
válasz
G**@**B**! #7767 üzenetére
Már a 10 fok is egyébként nagyon-nagyon kevés nekik.
-
lev258
veterán
válasz
G**@**B**! #7765 üzenetére
Arra azért figyelj, hogy a hideget nem igazán szeretik. Az alapján, amit leírtál, remélhetőleg semmi komoly baja sincs. Ha viszont nagyobb mértékben terjedni kezd ez a barnaság, akkor még agyalunk majd rajta.
-
G**@**B**!
tag
Lámpázásra nem volt lehetőségem, ablakpárkányon nevelkedtek. Igyekeztem forgatni, hogy ne egyirányba hajoljanak. Amikor sütött a nap és volt kint 10 fok kivittem őket.
Megvizsgáltam a földet, kellően nedves és nem tocsog a víztől. Ez még persze nem jelenti azt,hogy biztos vagyok benne jó-e.. Kevés még a tapasztalatom, most vetettem másodszorra chillit a tavalyi sikertelen volt.
-
lev258
veterán
válasz
G**@**B**! #7763 üzenetére
Szerintem még ne ültesd át, várj és figyeld. Nem volt kirakva napra hosszú lámpázás után? Ha egy fogpiszkálóval feltúrod a földet, nem tűnik túl nedvesnek?
-
lev258
veterán
válasz
G**@**B**! #7761 üzenetére
Nincs túltápozva? A sziklevél eldobása még nem vészes, a barnulás viszont gyanús.
-
vendingo
veterán
válasz
Soulfly842 #7759 üzenetére
Nekem is csak a 424 jött be.
-
vendingo
veterán
válasz
Soulfly842 #7757 üzenetére
Nekem a kedvenc legfinomabb szószom a chili hungária 424 szósza. Rengeteg chilis készítményt próbáltam az évek során, de semmi nem ér fel hozzá. Chipotlés habaneros, füstös chipotle íze dominál a habanero csipősségével
Szendvicsre, húsokhoz, gulyásba, pörköltbe, bármibe jó. -
Soulfly842
addikt
a hot pepper red-ben a Carolina attól függetlenül dominál, hogy az ízvilága is gazdagabb egy sima reaper szószhoz képest.
Gabko portfolio-ból javaslom a sárga szószát is (szerintem a leggazdagabb, legjobb ízvilágú szósz a piacon - sárga scorpion dominanciával)
és az orange haba szósza is nagyon ott van
-
NC-17
csendes tag
válasz
Soulfly842 #7754 üzenetére
Abszolút értem.
Én még nem tapasztaltam külön az ízeket, ezért venném most őket külön-külön.
Azt még meg tudod mondani, hogy a GabKo Hot Pepper szószában a 3 közül melyik paprika íze dominál igazán? -
Soulfly842
addikt
Egy kis lista. Kisebbek, nagyobbak vegyesen
Termelők listája (sokan közülük palántákat is fognak árulni, akár szállítással is), forrás: KAPSZAICINFÜGGŐK | a chili szerelmesei Facebook csoport (az oldalakhoz vezető linkeket viszont nagyrészt én szerkesztettem be, hogy kényelmes legyen a nézelődés
)
- Abszolút Chili
-AniroL Chili : , Beremend
-Ár-kert :Imre Ár, Sajóvámos
-An Chili Garden: Pethe Attila Istvánné, Tiszavasvári
-Burning Angel : Varga Gábor ,Szlovákia
-Bad'ass : Dávid Balogh
-Bokor Tanya : Bokorné Kecskeméti Ildikó és Bokor Tibor, Orosháza
-Beszósz Manufaktúra :Bence Benyó Nagy, Debrecen
-Babilon Chilli : Szilágyi Zoltán, Debrecen
-BackYard Chili:Áron Négyesi, Pilisvörösvár
-Chilicum : György Petrohay, Seregélyes
-Chili Army : Lajos Xenon , Budapest
-Chilichill és a zölddió : Ajanayana Atesz Leányfalvi
-Chili Hungária : László Diczkó, Kaba
-ChileAzteca : Füstös László,
-Chilistván :István Székely, Aka
-Chili-X : Debreczeni Attila, Hajdúnánás
-Chabo : Balaazs Tooth, Mezőfalva
-Chiki- Chili : István Kardos, Kunszentmárton
-Chili Fuego : , Apostag
-Chili Világ : Péter Kozma
-Chiligeddon : Csobán Roland, Gyula
-Chilifutár Baráti Kör :
-ChiliFix : Gergely Tamás, Kosd
-ChillKoss-a bodajki chilifarm : Kiss David, Bodajk
-Chili El Toro : Kurucsai Tamás, Kömlőd
-Chilisbaba Chili : Tolnai Dániel, Isaszeg
-Chilion: Hornyák István és Gergics Róbert
-Chili Warriors : Vincze Attila Séllei Ferenc, Orosháza
-Caesar chili : Dovák Krisztián
-Csakachili Kert&Bolt : Éva Marlokné Harsányi, Pilisszentiván, Budapest
-Csabichili & Fűszerkert :Csaba Csordás, Alsópáhok
-Detki Csilis Tanya : Melinda Zódor és István Tóth, Detk
-Dead Pony Chilli : József Olasz Kovács, Budapest
-Danka Chili : Danka Krisztián, Debrecen
-Erősch Chili : Gábor Schreiber, Dunaújváros
-Ecker Chili : Ecker Gábor, Tahitótfalu
-Évas Chililand : Éva Magyar, Rábacsécsény
-Fool Chili : Nóra Márványi
-Fox Chili : Szabó Zsolt, Somogyudvarhely
-Fenevad : Gergely Szatmári , Zalakaros, Nagykanizsa, Budapest
-Fűszerfarm: , Sándorfalva
-Fűszerműhely: Varga Roxána , Hajdúszoboszló
-Gerilla Chili : Balázs László, Pilisszentiván
-Gabko : Gábor Nagy, Nagymaros
-Gasztrochili : Dávid Szidun , Pécs
-Gourmet&Delicios : Vargáné Topor Erika és Szabolcs Varga
-Hottie Chili : Attila Tóth, Győr
-Hector Hot Pepper :
-hotsauce.hu : Ambrus Zoltán, Hódmezővásárhely
-Ínyenc chilikert : Enikő Baracsi és Zoltán Balla, Debrecen/Nyíregyháza
-Janchili : Bárdos Viktor, Bátaszék
-Kígyóschili : Krisztián Bánfi, Újkígyós
-KO Chili : Tóth Róbert, Kocs
-Karchili : Charlie Kola , Budapest
-Krisz's Chili : Krisztián Kettinger, Győrsövényház
-Kalandchili : Tihanyi Zsolt, Solymár
-Lukáchili : Lukács Gábor, Balf
-Lumberjack : Csilla Bányai, Nagyegyháza-Tatabánya
-Mi-CHILI-nk : Zsolt Jakab, Miskolc
-Magyar Chilis : Sáska Gyula, Hernád
-Magma Chili : Ugrai Tamás, Szentes
-Mr.Mayhem : Dávid Fabi, Tát
-Nazcha Chili : Szabolcs Pigler, Mór
-Nyúli Tüzes Chili : Buzásné Kata, Nyúl
-Orsi Ízletes Chiliszószai : Tibor Trucza , Sárkeresztes
-OlChili : Kőszegi Olivér, Budapest
-Paprika Jancsi : Norbert Bujtár, Budapest
-Pokoli Konyha : Varga Csilla és András Ladányi, Abádszalók
-Paprika Tanszék : Kis Péter, Hort
-Padon Chili : Kozák Zoltán, Szentbékkálla
-PPeppers : Patonay Péter, Szentendre
-Richili Manufaktúra : Kiss Richárd, Markotabödöge
-Rob-Chi : Róbert Bogdán, Budapest
-Sárréti Chilifarm : Mark Bogar , Tetétlen
-Sir Morlock : Marlok Béla
-Supepper Chili : Molnár Gergely, Marcali
-Sándor es Sándorné Olah : Tápiószentmárton
-Szuchili : Dávid Szucskó, Pomáz
-Szentkirályi Chili : Magdolna Forgácsné Pinczés, Szentkirály
-Szabó Chili : Szabó Balázs, Kóny
-Szati Chili : Metykó Attila és Szabolcs Hőgye
-Veresi Chilifarm : Róbert Plaier, Veresegyháza
-Viharsarki Chili : Adam Viczian, Gádoros
-Zééé Chili : Szabolcs Zajácz, Vámospércs
-Zoltán Mikó : Tiszagyulaháza -
Soulfly842
addikt
De, ez teljesen így van.
Annyi csak, hogy a chili paprikáknál, ha nem ecet van elsődlegesen tartósításra benne, akkor és nem akar az ember semmilyen 'mesterséges' tartósítást, utóízt akkor két lehetőség van, ha nem ecetesbe gondolkodsz.
~10-14% só - ételekhez így kiválló, semmi tartósítás nem kell, max főzéskor máshogy szokja meg az ember a só arányt.
ecet arányának csökkentése mellett só.Nekem ami legjobban bejött, hogy ~6-7%ecet, 6-7% só. A habát tavaly így tartósítottam nekem nagyon bejött így a saját darálmányom. A haba ízvilágának még jót is tesz pl. egy kis ecet, jobban kihozza az eredendő ízét.
Ami folyékonyabb állagú az valamivel már hígított ahhoz, hogy olyan legyen az állag.
Egy dolgot viszont hozzá tennék a tisztán Reaper szószhoz.
A reaper-nek önmagában elég homogén az íze (van, aki ezt is érzi
- jelen! )
Ezért szokták kisebb arányban pl. Trinidad Scorpion Morugával elegyíteni. Sokkal gazdagabb az íz világa úgy a korábbi rekorderrel és az ereje is megmarad.
-
NC-17
csendes tag
válasz
Soulfly842 #7752 üzenetére
köszi!
Én a szószt is leginkább levesekbe és texas chilihez/pörköltökhez használtam.
Most elgondolkodtam, hogy szósz érdemesebb lenne tisztán darált Morugat és Reapert venni.
Gondolom mivel nincs szószosítva, az erőssége azonos, esetleg a szószokban jobban kijön a paprikák íze vagy ez nincs így? -
Soulfly842
addikt
Azért Gabko minőségben viszi a prímet. Toronymagasan mind felett.
A chilion-nal volt tapasztalatom, többször is. Az ő cuccait én mesterségesebbnek érzem, s mintha egy kicsit rá lenne segítve 'műkapszaicin kivonattal' a tiszta szószhoz képest.
Nekem nem jöttek be.
Főleg a Haba4x jolokia4x-nél erősen kivehető volt egy szintetikusabb hatás és nem a tiszta chili íz jött vissza.
A Haba 4x Haba mivolta alig szintetizálható a szájban
(nekem mindig van a fagyasztóba haba, tudom miről beszélek. Télen mint egy kiegszítő jégkrémet úgy eszem a reggelihez
)
Új hozzászólás Aktív témák
lo 16db mag van a csomagban.Hogyan ültessem el őket? Mindegyik mehet egy cserépbe egyszerre? Vagy inkább szedjem őket...
- Ömlenek majd az iPhone-ok az indiai futószalagokról
- GTA V
- Micro Four Thirds
- Megújult a PROHARDVER!
- Ukrajnai háború
- Milyen videókártyát?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Melyik tápegységet vegyem?
- Tőzsde és gazdaság
- Pajac: PassMark - Lenovo ThinkCentre M83 i3-4130 HD 4400
- További aktív témák...
- Kedvező ár! Lenovo T570 laptop (15,6FHD/I5-G7/16GB/256SSD/Magyar)
- Kedvező ár! Dell Inspiron 15 laptop (15,6FHD/I5-G8/16GB/256SSD/Radeon520/Magyar/Win11)
- Ryzen 7 5800X / RTX 4060 Ti / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB SSD / 650W
- Vadonatúj iPhone 14 PRO MAX 256GB space black! 6 hónap garancia! Fulldoboz!
- iPhone 16 PRO MAX 512GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akkumlátor 100%! Apple garancia 2025.11.14
- Csere-Beszámítás! MSI Katana GF66 Gamer laptop! I7 12700H / RTX 3070 / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB,Újszerű,Dobozával,12 honap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- MSI B550 GAMING GEN3 AM4 DDR4 alaplap bontatlan csomagolásban 3 év garancia 27% áfa
- Teljes magyar Logitech Mx Keys Mini billentyűzeted lehet.
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest