- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Nagy dilema
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Kempingezés és sátrazás
Új hozzászólás Aktív témák
-
vendingo
veterán
válasz
Digitalpimp #7798 üzenetére
Detto. Idén is kicsi csökevényes minden. Ami bent szép volt, az kiültetve 2 hét eső után benyalt valamit, aztán csak visszafejlődik. A paradicsom észheztért, de azt csak hobbiból termesztem, mert nem eszem meg. Még jó, hogy 2 éve akkora termés volt, hogy egy életre elegendő habanero porom van.
-
lakisoft
veterán
válasz
Digitalpimp #7798 üzenetére
Nekem nem sikerült palántát nevelnem és venni sem mert nincs a környéken senkinek. Tegnap vettem 2 habanero palántát és ennyi lesz az idény
. A hideg miatt nem nő semmi intenzíven. A kint lévő paprika paradicsom a héten indult meg intenzíven.
-
Digitalpimp
senior tag
Ki hogy áll eddig az idei szezonnal? Az enyém elég katasztrófa, még rosszabbul indult, mint tavaly. Minden kicsi, nem nő, meg ami bent már szép nagy volt, azokkal meg lett valami kórság.
-
Soulfly842
addikt
Jaa.. s az általad írt a leginkább 'műanyag doppingolt'
Szerintem.
Az alap chili íze ki sem vehető mögüle, csak az, hogy csíp. Inkább vegyen az ember egy Gabko chilit és annak legalább kulináris élvezet lesz minden másodperce.
Nálam eddig ami vitte a prímet ezek közül:
Egyedi szériába szilveszter környékén lehetet venni balzsamecetes limitált szériás Habát. Na, az finom voltS ami még nagyon jó volt a lidl-ből modenai balzsamecetes chili ízetéssel... Salátákhoz verhetetlen! Nem világbajnok csípős, de rohadt finom!
-
cslevis79
újonc
Van benne Habanero is. Erősségre jó de nagyon rossz keserű mellékíze van.
-
ToBeY
nagyúr
Hello
A lidl bing me the pain szósza mennyire erős?
Csak mert most láttam akcióban és ha jó erős, akkor vennék. -
lev258
veterán
Mit gondoltok? Ha hétvégén kiültetem a palántákat nem lesz bajuk? Akár 7-8 °C-ot is jósolnak éjszakára a jövő héten.
-
vendingo
veterán
Kiültettem a palántákat. 4 tő szép paradicsom, 7 tő satnya paprika. Idén se lesz miből eltenni. Rengeteg magom berohadt, bárhogyan is próbálkoztam. Amik kikeltek mind vékony erőtlen ferde palánta lett. Ellenben az eprem rekord termést fog hozni. Jót tett neki a táp. :)
-
lakisoft
veterán
Nagyon köszi mindenkinek a segítőkész válaszokat.
-
vendingo
veterán
válasz
Digitalpimp #7782 üzenetére
Jártam már meg jalapenoval. A nem csípős bokorról dobtam a sütőlapra pár felezett darabot. Kínokat éltünk meg. Még a köret is mart. Szalonnazsírba frankón kioldódott a kapszaicin, és átjárt minden ételt aznap.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
lakisoft #7778 üzenetére
Jalapenoból hivatalosan a Tam az enyhe, az Early meg a normál csípős. Mondjuk az Earlyvel is úgy voltam, hogy a nagy része enyhén csípett, de volt közte mindig 1-2 "akna". Viszont ha jó csípős és nagyon szép Jalapenot szeretnél, akkor a Numex Pinatat szerezd be. 3-4-szer vált színt, meg 30K-50K a SHU-ja.
-
lakisoft
veterán
Sziasztok,
Debrecen és vonzáskörzetében keresnék Reaper és Habanero palántákat és a későbbiekben jalapeno-t is. (ebből egyszer sikerült vennem olyat ami alig csíp viszont az aromája kifogástalan. - magába csemegeként betoltam az egész termést
. Nem tudnátok ebben segíteni hogy milyen tipus, fajta lehetett?
)
-
vendingo
veterán
Nagyon rossz volt a kelési arány túlöntözés miatt. Jalapenoval még időben vagyok? Ma reggel vetettem.
-
6500k
újonc
válasz
Digitalpimp #7774 üzenetére
Remélhetőleg jövőhéten már kitudom vinni őket nappalra a fóliába, akkor már át is ültetem őket, mert már könyörögnek érte.
-
6500k
újonc
válasz
Digitalpimp #7772 üzenetére
Az a baj, hogy nálam nem lassan(kellett korán ültetnem...), és már lassan kitúrnak a szobából
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
G**@**B**! #7769 üzenetére
Meg ha kiviszed vigyázz a közvetlen erős napfénnyel, mert már a márciusi nap is meg tudja égetni őket. Még a nagy növényeket is, nem az ilyen kicsiket. Szerintem a kinti 10 fok nem tett jót nekik.
-
Soulfly842
addikt
válasz
G**@**B**! #7769 üzenetére
Utána is csak óvatosan pár órákkal szoktatni őket fokról-fokra, amég nem erősödnek meg
-
G**@**B**!
tag
válasz
Soulfly842 #7768 üzenetére
Ok. Hagy javuljon kicsit az idő, későb fogom kivinni őket.
-
Soulfly842
addikt
válasz
G**@**B**! #7767 üzenetére
Már a 10 fok is egyébként nagyon-nagyon kevés nekik.
-
lev258
veterán
válasz
G**@**B**! #7765 üzenetére
Arra azért figyelj, hogy a hideget nem igazán szeretik. Az alapján, amit leírtál, remélhetőleg semmi komoly baja sincs. Ha viszont nagyobb mértékben terjedni kezd ez a barnaság, akkor még agyalunk majd rajta.
-
G**@**B**!
tag
Lámpázásra nem volt lehetőségem, ablakpárkányon nevelkedtek. Igyekeztem forgatni, hogy ne egyirányba hajoljanak. Amikor sütött a nap és volt kint 10 fok kivittem őket.
Megvizsgáltam a földet, kellően nedves és nem tocsog a víztől. Ez még persze nem jelenti azt,hogy biztos vagyok benne jó-e.. Kevés még a tapasztalatom, most vetettem másodszorra chillit a tavalyi sikertelen volt.
-
lev258
veterán
válasz
G**@**B**! #7763 üzenetére
Szerintem még ne ültesd át, várj és figyeld. Nem volt kirakva napra hosszú lámpázás után? Ha egy fogpiszkálóval feltúrod a földet, nem tűnik túl nedvesnek?
-
lev258
veterán
válasz
G**@**B**! #7761 üzenetére
Nincs túltápozva? A sziklevél eldobása még nem vészes, a barnulás viszont gyanús.
-
vendingo
veterán
válasz
Soulfly842 #7759 üzenetére
Nekem is csak a 424 jött be.
-
vendingo
veterán
válasz
Soulfly842 #7757 üzenetére
Nekem a kedvenc legfinomabb szószom a chili hungária 424 szósza. Rengeteg chilis készítményt próbáltam az évek során, de semmi nem ér fel hozzá. Chipotlés habaneros, füstös chipotle íze dominál a habanero csipősségével
Szendvicsre, húsokhoz, gulyásba, pörköltbe, bármibe jó. -
Soulfly842
addikt
a hot pepper red-ben a Carolina attól függetlenül dominál, hogy az ízvilága is gazdagabb egy sima reaper szószhoz képest.
Gabko portfolio-ból javaslom a sárga szószát is (szerintem a leggazdagabb, legjobb ízvilágú szósz a piacon - sárga scorpion dominanciával)
és az orange haba szósza is nagyon ott van
-
NC-17
csendes tag
válasz
Soulfly842 #7754 üzenetére
Abszolút értem.
Én még nem tapasztaltam külön az ízeket, ezért venném most őket külön-külön.
Azt még meg tudod mondani, hogy a GabKo Hot Pepper szószában a 3 közül melyik paprika íze dominál igazán? -
Soulfly842
addikt
Egy kis lista. Kisebbek, nagyobbak vegyesen
Termelők listája (sokan közülük palántákat is fognak árulni, akár szállítással is), forrás: KAPSZAICINFÜGGŐK | a chili szerelmesei Facebook csoport (az oldalakhoz vezető linkeket viszont nagyrészt én szerkesztettem be, hogy kényelmes legyen a nézelődés
)
- Abszolút Chili
-AniroL Chili : , Beremend
-Ár-kert :Imre Ár, Sajóvámos
-An Chili Garden: Pethe Attila Istvánné, Tiszavasvári
-Burning Angel : Varga Gábor ,Szlovákia
-Bad'ass : Dávid Balogh
-Bokor Tanya : Bokorné Kecskeméti Ildikó és Bokor Tibor, Orosháza
-Beszósz Manufaktúra :Bence Benyó Nagy, Debrecen
-Babilon Chilli : Szilágyi Zoltán, Debrecen
-BackYard Chili:Áron Négyesi, Pilisvörösvár
-Chilicum : György Petrohay, Seregélyes
-Chili Army : Lajos Xenon , Budapest
-Chilichill és a zölddió : Ajanayana Atesz Leányfalvi
-Chili Hungária : László Diczkó, Kaba
-ChileAzteca : Füstös László,
-Chilistván :István Székely, Aka
-Chili-X : Debreczeni Attila, Hajdúnánás
-Chabo : Balaazs Tooth, Mezőfalva
-Chiki- Chili : István Kardos, Kunszentmárton
-Chili Fuego : , Apostag
-Chili Világ : Péter Kozma
-Chiligeddon : Csobán Roland, Gyula
-Chilifutár Baráti Kör :
-ChiliFix : Gergely Tamás, Kosd
-ChillKoss-a bodajki chilifarm : Kiss David, Bodajk
-Chili El Toro : Kurucsai Tamás, Kömlőd
-Chilisbaba Chili : Tolnai Dániel, Isaszeg
-Chilion: Hornyák István és Gergics Róbert
-Chili Warriors : Vincze Attila Séllei Ferenc, Orosháza
-Caesar chili : Dovák Krisztián
-Csakachili Kert&Bolt : Éva Marlokné Harsányi, Pilisszentiván, Budapest
-Csabichili & Fűszerkert :Csaba Csordás, Alsópáhok
-Detki Csilis Tanya : Melinda Zódor és István Tóth, Detk
-Dead Pony Chilli : József Olasz Kovács, Budapest
-Danka Chili : Danka Krisztián, Debrecen
-Erősch Chili : Gábor Schreiber, Dunaújváros
-Ecker Chili : Ecker Gábor, Tahitótfalu
-Évas Chililand : Éva Magyar, Rábacsécsény
-Fool Chili : Nóra Márványi
-Fox Chili : Szabó Zsolt, Somogyudvarhely
-Fenevad : Gergely Szatmári , Zalakaros, Nagykanizsa, Budapest
-Fűszerfarm: , Sándorfalva
-Fűszerműhely: Varga Roxána , Hajdúszoboszló
-Gerilla Chili : Balázs László, Pilisszentiván
-Gabko : Gábor Nagy, Nagymaros
-Gasztrochili : Dávid Szidun , Pécs
-Gourmet&Delicios : Vargáné Topor Erika és Szabolcs Varga
-Hottie Chili : Attila Tóth, Győr
-Hector Hot Pepper :
-hotsauce.hu : Ambrus Zoltán, Hódmezővásárhely
-Ínyenc chilikert : Enikő Baracsi és Zoltán Balla, Debrecen/Nyíregyháza
-Janchili : Bárdos Viktor, Bátaszék
-Kígyóschili : Krisztián Bánfi, Újkígyós
-KO Chili : Tóth Róbert, Kocs
-Karchili : Charlie Kola , Budapest
-Krisz's Chili : Krisztián Kettinger, Győrsövényház
-Kalandchili : Tihanyi Zsolt, Solymár
-Lukáchili : Lukács Gábor, Balf
-Lumberjack : Csilla Bányai, Nagyegyháza-Tatabánya
-Mi-CHILI-nk : Zsolt Jakab, Miskolc
-Magyar Chilis : Sáska Gyula, Hernád
-Magma Chili : Ugrai Tamás, Szentes
-Mr.Mayhem : Dávid Fabi, Tát
-Nazcha Chili : Szabolcs Pigler, Mór
-Nyúli Tüzes Chili : Buzásné Kata, Nyúl
-Orsi Ízletes Chiliszószai : Tibor Trucza , Sárkeresztes
-OlChili : Kőszegi Olivér, Budapest
-Paprika Jancsi : Norbert Bujtár, Budapest
-Pokoli Konyha : Varga Csilla és András Ladányi, Abádszalók
-Paprika Tanszék : Kis Péter, Hort
-Padon Chili : Kozák Zoltán, Szentbékkálla
-PPeppers : Patonay Péter, Szentendre
-Richili Manufaktúra : Kiss Richárd, Markotabödöge
-Rob-Chi : Róbert Bogdán, Budapest
-Sárréti Chilifarm : Mark Bogar , Tetétlen
-Sir Morlock : Marlok Béla
-Supepper Chili : Molnár Gergely, Marcali
-Sándor es Sándorné Olah : Tápiószentmárton
-Szuchili : Dávid Szucskó, Pomáz
-Szentkirályi Chili : Magdolna Forgácsné Pinczés, Szentkirály
-Szabó Chili : Szabó Balázs, Kóny
-Szati Chili : Metykó Attila és Szabolcs Hőgye
-Veresi Chilifarm : Róbert Plaier, Veresegyháza
-Viharsarki Chili : Adam Viczian, Gádoros
-Zééé Chili : Szabolcs Zajácz, Vámospércs
-Zoltán Mikó : Tiszagyulaháza -
Soulfly842
addikt
De, ez teljesen így van.
Annyi csak, hogy a chili paprikáknál, ha nem ecet van elsődlegesen tartósításra benne, akkor és nem akar az ember semmilyen 'mesterséges' tartósítást, utóízt akkor két lehetőség van, ha nem ecetesbe gondolkodsz.
~10-14% só - ételekhez így kiválló, semmi tartósítás nem kell, max főzéskor máshogy szokja meg az ember a só arányt.
ecet arányának csökkentése mellett só.Nekem ami legjobban bejött, hogy ~6-7%ecet, 6-7% só. A habát tavaly így tartósítottam nekem nagyon bejött így a saját darálmányom. A haba ízvilágának még jót is tesz pl. egy kis ecet, jobban kihozza az eredendő ízét.
Ami folyékonyabb állagú az valamivel már hígított ahhoz, hogy olyan legyen az állag.
Egy dolgot viszont hozzá tennék a tisztán Reaper szószhoz.
A reaper-nek önmagában elég homogén az íze (van, aki ezt is érzi
- jelen! )
Ezért szokták kisebb arányban pl. Trinidad Scorpion Morugával elegyíteni. Sokkal gazdagabb az íz világa úgy a korábbi rekorderrel és az ereje is megmarad.
-
NC-17
csendes tag
válasz
Soulfly842 #7752 üzenetére
köszi!
Én a szószt is leginkább levesekbe és texas chilihez/pörköltökhez használtam.
Most elgondolkodtam, hogy szósz érdemesebb lenne tisztán darált Morugat és Reapert venni.
Gondolom mivel nincs szószosítva, az erőssége azonos, esetleg a szószokban jobban kijön a paprikák íze vagy ez nincs így? -
Soulfly842
addikt
Azért Gabko minőségben viszi a prímet. Toronymagasan mind felett.
A chilion-nal volt tapasztalatom, többször is. Az ő cuccait én mesterségesebbnek érzem, s mintha egy kicsit rá lenne segítve 'műkapszaicin kivonattal' a tiszta szószhoz képest.
Nekem nem jöttek be.
Főleg a Haba4x jolokia4x-nél erősen kivehető volt egy szintetikusabb hatás és nem a tiszta chili íz jött vissza.
A Haba 4x Haba mivolta alig szintetizálható a szájban
(nekem mindig van a fagyasztóba haba, tudom miről beszélek. Télen mint egy kiegszítő jégkrémet úgy eszem a reggelihez
)
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i9-14900K 24-Core 3.2GHz LGA1700 oem(36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- ASUS TUF Gaming RX 6700 XT OC 12GB GDDR6 Videokártya!
- Latitude 5350 2-in-1 13.3" FHD IPS érintő Ultra 5 135U 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- iPhone 15 Pro Max / Natural Titanium / 256 Gb
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD GTX 1050Ti 4GB DeepCool Tesseract Chieftec500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R9 5900X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest