Hirdetés
- Milyen mosógépet vegyek?
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- VodkaTV kiegészítő Kodira
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- MárkaLánc
- POCO X6 PRO 5G első napok - MultiSIM - Toronyhelyzet Hajdúszoboszlón
Új hozzászólás Aktív témák
-
Moleman
addikt
Sziasztok!
Mikor hűvösebb lett októberben, bevittem a 20+ tő életerős paprikát (1.5-2.5 évesek) az udvarról az alagsorba, kaptak 3 növesztőlámpát reggeltől estig és óránként 10 perc szelet ventillátorral. Nagyon nem érzik jól magukat, hiába nedves a földjük, nem veszik fel a vizet, sorban száradnak el. Próbáltam már mindent, szellőztetni, fűteni, áttettem őket természetes fényre, adtam nekik oldott műtrágyát (Poly-Feed), semmire nem reagálnak. Meg is tetvesedtek kicsit, azt majd most orvosolom Mospilannal.
Időközben kaptam egy hatalmas jalapenobokrot, ugyanott van mint a többiek, ő csodásan érzi magát. A régiek közül is van, aki jobban van, de teljesen kiszámíthatatlan, pl chili de arbol 2 tő volt 1 cserépben, az egyik elszáradt, a másik tele van paprikával. A habanero is terem, míg a scotch bonnet teljesen elszáradt, pedig egymás mellett voltak végig.
Mit kéne csinálnom velük? Át kéne ültetni őket újabb földbe, mert a régi kifáradt?
Előre is köszi!
#7844 Weareus
Valamikor nyáron elém került egy üveg bolti tört Carolina Reaper, elhoztam belőle egy magot, elültettem, kikelt, egészséges, de még pici. Ha majd hoz paprikát, szívesen adok magot.
Próbálkoztam így a Kotányi őrölős madárszemmel is, az lehet hőkezelve van, mert nem kelt ki. -
Moleman
addikt
válasz gulupeti #7903 üzenetére
Én mindet teleltetem, vannak 3 évesek is. Régebben jól is sikerült, mert sok napfényes ablakpárkányom volt, de most a pincébe kényszerültek, ami sokat megvisel.
Néha szükség is volt a teleltetésre, mert a legtöbbet csak 14 centis cserépben tartom, hogy könnyű legyen mozgatni (többször is költöztünk), de nem mindenki tolerálja, pl a jamaican bell és a kaliforniaiak csak a második évben kezdtek teremni.
Nekem a sárga és piros scotch bonnet a legfontosabb, szeretjük a jamaikai kaját, de anélkül belekezdeni se érdemes.
-
Moleman
addikt
Ha már átültetés: most ürítem a meghalt paprikáim cserepeit. Az 1-2 évet használt perlites/trágyás földdel mit kéne csinálni? Van amelyik még szép fekete, van amelyik már kifehéredett (a vízkőtől?). Szabad újrafelhasználni, vagy az már hulladék, csak szórjam ki a kertbe?
Nagyon kevesen maradtak meg, de aki megmaradt, azt már próbálom életben tartani. Van egy, ami 3 éve éldegél egy nagyobb cserépben átültetés nélkül, és jól érzi magát, hálás jószág.
-
Moleman
addikt
A fagyasztást jól bírja a paprika? Most érik be kb 40-50 jalapeno, annyival nem tudok hirtelen mit kezdeni, tavaly megpenészedett egy nagy zacskónyi a hűtőben, ezért jutott eszembe a fagyasztás, hogy ne veszítse el a nedvességtartalmát.
-
Moleman
addikt
Én ezért az El Yucatecoért rajongok, bár nagyon más ízvilág, máshogy is csíp, mert ez habanero, de van több más ízben is. Auchanban 2000 Ft alatt volt a 120 ml.
Azt mondjuk nem értem, hogy ez 28% habanero, a Bring the pain 25% jalapeño, mégis utóbbi csíp sokkal jobban, lehet, hogy kapszaicinkivonat is volt benne, csak nem írták rá?
Ami még nagyon erős, ecetes, de finom, az a Tabasco Habanero, de Magyarországon nagyon drága.
[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz Dilikutya #8044 üzenetére
Igeen, a Chipotle a másik kedvencem nekem is. Ausztriában vettem egyszer egy nagyon hasonlót sokkal olcsóbban, de azóta sajnos nem találkoztam vele.
-
Moleman
addikt
válasz Dilikutya #8065 üzenetére
A Tabasco Habanero erősebb, de az sem fogpiszkálós. Régen mindig gyros tálra raktam, legalább 10 pötty kellett rá.
Nagyon csípősnek szerintem a Kotányi malmok is jók lehetnek. A madárszemes verziót már évek óta használom, nemrég kipróbáltam a scotch bonnetet is, az is jó ízű, de már 2 kicsi őrléstől is huhogós lett az egész tányér étel.
-
Moleman
addikt
Az enyémek is folyton keresztbeszexelnek, van, hogy egy időben van a fajtajellegnek tökéletesen megfelelő és teljesen torz paprika is ugyanazon a növényen.
Többször vetettem következő generációs magot, ott eddig nem volt nagy változás, de most pont van egy tövem, ami vagy sárga vagy piros scotch bonnet kéne, hogy legyen, de ráncos narancssárga paprikákat hoz, amik egyáltalán nem csípnek.
A telet megint nem bírják jól, túl későn vettem észre, hogy tele vannak lisztecskével, már kifejlett fekete állatok is voltak, de egy kör Mospilan elintézte őket. A 1.5 éves carolina reaperem már korábban meghalt, anélkül hogy egy paprikát is termett volna.
-
Moleman
addikt
Igen, nekem nagyon bevált. Mást sose használok, csak ezzel fújom be, ha már baj van. Legfeljebb 2-3 alkalomtól eltűnnek a rovarok. Eleinte próbáltam méricskélni, de annyira kevés kell belőle, hogy mg-os mérleg kéne hozzá, az meg nincs, úgyhogy szemre szórom, valószínűleg túl sokat.
Mióta elolvastam a leírását, nem félek tőle, ezzel nem kell heteket várni, hogy újra tudj szüretelni, csak a kártevőkre ártalmas, emberre/méhekre nem. -
Moleman
addikt
válasz t72killer #8221 üzenetére
Naponta hurcolgatni én sajnos nem tudom őket, túl sokan vannak.
Mikortól szabad kirakni őket állandóra? Nézegettem az előrejelzést, de a következő 1 hónapban még végig 4-8 fokig hűl le éjszaka, az gondolom még túl hideg. Pedig már rájuk férne a légmozgás, az egyik csoport már harmadjára lett tele lisztecskével.
Nekem most nincs új vetés, csak az 1-4 éves régiek. Bár carolina reapert még kéne vetni, mert a '21-es nemrég meghalt, anélkül, hogy termett volna egy darabot is.[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz tasiadam #8280 üzenetére
Nálam lenne termés, de a növények döglődnek, 3-4 tő teljesen elszáradt minden előjel nélkül, több másik is szárítja el az ágait, pedig majdnem kész paprikák vannak rajtuk... A levelek fekete foltosak, égettek, sárgák, tetvesek, minden bajuk van szegényeknek. Most vettem rájuk rovarölőt és gombaölőt is, hátha segít. Eddig 4 éves Mospilannal próbáltam permetezni sokszor, de már túl régi, semmit nem ért.
-
Moleman
addikt
válasz mephi666 #8369 üzenetére
A scotch bonnetnek is nagy a szórása, leginkább lefelé. Általában egyet felaprítok, 1-2 másikat pedig egészben vagy felezve szoktam beledobni a jamaikai ragukba. A végeredmény alig csíp, de ha ráharapok egy félre, szoktam sírni egy kicsit.
A habanerom konzisztensebben csíp, kevésbé is bírom, ahogy csíp, abból bőven elég 1db/fazék.
-
Moleman
addikt
válasz Digitalpimp #8393 üzenetére
Az eltarthatósága miatt kétséges, hogy mennyire éri meg betárazni. Lejárat után nálam teljesen hatástalan volt.
Mindenesetre köszi, egy tasakkal biztosan veszek.
-
Moleman
addikt
válasz mephi666 #8511 üzenetére
Nekem sem túl sikeres az idei tél (ahogy a tavalyi sem), hiába van nekik fény is, aránylag meleg is, a legjobb helyen lévő növények is sorban száradnak el.
Ilyenkor mennyire kéne sűrűn locsolni? Lehet, hogy én szárítom ki őket?Ősszel kaptam pár szép palántát, még szét kell ültetnem őket nagyobb cserépbe, de ők egyelőre nagyon jól bírják, még teremni is próbálnak. Remélem, hogy legalább ők megmaradnak tavaszra.
Szerk.: Pont most láttam, hogy agyon vannak tetvesedve a palánták, akkor még azzal is foglalkozni kell... Sajnos elfelejtettem Mospilant venni november 23 előtt, úgyhogy kísérletezni kell valami mással.
[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz DrDobos #8618 üzenetére
Én a hűtőbe szoktam berakni, hónapokig jó, szépen lassan kiszáradnak, bár a habanero pont lédúsabb, vastagabb húsú fajta, ezért hajlamos a penészedésre. A scotch bonnet hiába ugyanúgy chinense, ő kevésbé penészedik.
A sok tabascot és macskapöcse paprikát, ami nem fér be a hűtőbe, csak ki szoktam teríteni egy tálcára a száraz hűvös pincében, szépen kiszáradnak.
A habanerot megpróbálhatod néha kirakni a napra is, hogy gyorsabban kiszáradjon, véletlenül se penészedjen meg belül. -
Moleman
addikt
Igen, hiába van meleg, sok tő nehezen indult be. A tabasco paprikáimat már 4-5 hete szüretelem, viszont jalapeñokon és scotch bonneteken még csak most pirosodtak/sárgultak be az első termések.
Igaz, nekem 14 centis cserépben van a legtöbb, nem túl jó nekik.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Itt a HyperOS 2, gyorsan érkezik a régi modellekre
- RAM topik
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Tudományos Pandémia Klub
- Derült égből villámcsapásként itt a Galaxy S24 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen mosógépet vegyek?
- További aktív témák...
- DELL LATITUDE 7390 8th generációs I7-es processzor
- Beszámítás! Acer Predator Z35 UW-QHD 4ms 120Hz monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan állapotban
- BESZÁMÍTÁS! Apple Watch Series 10 GPS + Cellular 46mm okosóra garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI P65 Creator 9SD notebook - i7 9750H 16GB RAM 512GB SSD GTX 1660TI MAX Q 6GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest