Hirdetés

2021. április 21., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) PSti


PSti
tag

Feltétlen írd majd meg, hogy mi lett ebből :K

(#2) bazsi83vp


bazsi83vp
senior tag

Maradjunk annyiban, hogy az ellenőrök között is van 1-2 tuskó... tapasztalat régebbről.
De az utasok egy részét se kell félteni, azt hiszik nekik minden jár. (főleg a szájuk)

(#3) Feruendios


Feruendios
aktív tag

Mivel a bkv ellenor egyetlen munkaja, hogy megbuntessen, ezert olyan a megitelesuk amilyen.
Egesz eletembe Pesten eltem, millió 1x lattam utast megalazo kivagyi ellenort. Egyetlen egyszer se lattam, drogos kotekedot vagy 10m-rol orfacsaro csovest leszalitva jarmurol.

[ Szerkesztve ]

Mac!

(#4) Feruendios


Feruendios
aktív tag

Ami foleg felbasz mikor iskolas gyerekeket csesztetnek mert nincs diak matricajuk vagy otthon hagytak a berletuket etc. Az aztan ropant fontos tarsadalmi munka 10 eves gyerekeknek 16e Ft-os cseket irni.

Mac!

(#6) nullpoint


nullpoint
senior tag

"azonnal a következő jegykezelő készülékhez ballagok"

Látszik hogy sosem utaztál még tömött járművön, különben nem írtál volna ilyet.........

(#7) Pár Gondolat


Pár Gondolat
friss újonc

Jómagam egyszer kaptam büntetést. A következőképp zajlott:

Épp síettem valahová, nem akartam kínlódni jegy vásárlásával. ( Nem folyamatosan veszem igénybe a tömegközlekedést.) Ekkor nyilván elfogadtam a feltételt, tudtam jól, ha jön ellenőr, ez van, vállaltam, döntöttem kész...

Jött is, "jegyeket, bérleteket." Hatalmas tömeg volt a buszon. Közöttem és az ellenőr közt ~3-4 ember állt, de én következtem egyértelműen. Ekkor mondtam, hogy nincs, közben pedig nyújtottam az okmányaim, amennyire tudtam, de persze a tömeg miatt nem tudtam teljesen oda nyújtani. Inkább csak jeleztem, hogy semmi probléma, nyilván mivel én ember vagyok, ismerem a közlekedés feltételeit, utasként rám vonatkozó mulasztásait, szankcióit, semmiféle problémám, haragom vagy ellenségeskedés nem volt bennem.

Az ellenőr és a tömeg is lefagyott, mint ha épp egy gépkarabélyt rántottam volna elő a farzsebemből, ilyet még nem láttak úgy tűnt, nem tudtak mit kezdeni a helyzettel. :C

4-5 másodperc múlva, miközben tartom az okmányaim az ellenőr felé, kérdeztem, hogy nem akarja felírni?
Ekkor a tömeg elengedte, közelebb lépet, elkezdte a tájékoztatást, megszakítottam, hogy köszönöm, tisztában vagyok vele, semmi probléma, írja az adatokat. Kész, aláírtam és ennyi.

Egyéb esetben, akár bérlettel, akár menetjeggyel utaztam, ellenőr érkezésekor csendben, felé nyújtottam és kész. ( "Maszkos időszámításunk óta") pedig még csak nem is köszöntem soha nekik, csak bólintottam, amit akár bunkóságnak is vehet valaki. Ezzel együtt sem volt sosem, semmiféle ellenséges magatartás velem szemben, környezetemben.

[[ Pár Gondolat ]]

(#8) SwissBread


SwissBread
újonc

EUs országból van diákigazolványom, hivatalosan mind a MÁV, mind a volán elfogadja. Eddig egyszer se sikerült úgy hazautaznom hogy legalább egy buszvezető vagy kaller ne kötött volna bele.

A kedvenc kifogásom egy buszvezetőtől jött, mondván hogy ő nem tud angolul olvasni, úgyhogy ő nem fogadja el. Bár már ha csak jegyet veszek inkább csak rájuk hagyom, nem a világvége az a +200 forint. Az állandó taplóság viszont jobban zavar.

[ Szerkesztve ]

<script type=text/javascript> Document.write(aláírás); </script>

(#9) D1Rect


D1Rect
félisten
LOGOUT blog

Nyilván nem a társadalom legjava aki ellenőrnek áll, túl nagy elvárásokat nem érdemes támasztani velük szemben.
Egy újabb pont, hogy miért lenne jó a teljesen ingyenes helyi tömegközlekedés.

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01101111 01111001 01000101 01010000 00111001

(#10) DeFranco


DeFranco
nagyúr

~20 éve utazom BKV-val, napi szinten, nem keveset, nem találkoztam még bunkó ellenőrrel. nagyon nagy többségben mosolyognak (vagy látom rajtuk hogy fáradtak és azért nem tudnak már mosolyogni), napszaknak megfelelően előre köszönnek, megköszönik a bérletmutatást. soha semmilyen konfliktusom nem volt velük, ha valamiért kaptam is büntetést, az is korrekt keretek között zajlott a szolgáltató- és ügyfél viszony összes követelményének betartásával.

igaz lehet azért van ez, mert van ilyen VIP igazolványom, az van ráírva hogy "havi bérlet".

[ Szerkesztve ]

(#11) Alf65 válasza nullpoint (#6) üzenetére


Alf65
csendes újonc

"Látszik hogy sosem utaztál még tömött járművön,"
Látszik, hogy sose utaztál még, különben tudnád: MINDEN ajtónál van.

Okos pilóta alagútban nem katapultál.

(#12) Alf65


Alf65
csendes újonc

És a témához is kicsit: NEM budapestiként ~ 40 éve BKV-zok.
Kifejlesztettem egy szenzációsan egyszerű technikát az ellenőrök leszerelésére:
BÉRLETET VESZEK (*) és amikor jön, megmutatom.

* alapvetően ha az időjárás megengedi kerékpárral járok dolgozni

Tapasztalataim szerint "köcsögnek, szemétnek" és hasonlónak kizárólag olyan emberszerű utasjelöltek hívják az ellenőröket, akik nem akarnak fizetni ezért a szolgáltatásért.
Felhívom mindenki figyelmét, hogy a TÖBBIEK FIZETIK ki helyette is. Akinek nincs kedve ehhez, kérem segítse az ellenőrök munkáját (a jelenleg érvényes szabályok szerint az ellenőr védelmére kelő magánszemély is ekkor közfeladatot ellátó személynek minősül)

[ Szerkesztve ]

Okos pilóta alagútban nem katapultál.

(#13) bazsi83vp válasza Alf65 (#12) üzenetére


bazsi83vp
senior tag

Szerintem itt senkinek nem azzal van a baja, hogy ellenőriznek, hanem azzal, hogy igen gyakran szelektíven teszik.
Ezzel együtt a netes fórumokon olyan stílusban fröcsögők 90+ százaléka szerintem is potyautas.

(#14) e-newsee


e-newsee
addikt

Szerintem itt Magyarországon erős történelmi (múlt rendszerbeli) gyökerei vannak a közutálatnak, ami a bármilyen hatalmat gyakorló embereket érinti. Az ellenőrt utáljuk, mert zaklat, amikor csak bámulnék kifelé az ablakon, és nem sajnál meg, ha otthon hagytam a jegyem. A rendőrt utáljuk, mert megbüntet, ha 80-nal megyünk a faluban. ("A köcsög VÉDA is elmehet a k.rva anyjába!") A bolti biztonsági őrt utáljuk, mert ott kolbászol egész nap, és mindig minket nézeget, mintha lopni akarnánk. (Persze, mert mi is mindig oda sandítunk, hogy figyel-e. Kell ennél gyanúsabb?) Újabban azért is utáljuk, mert szól, hogy a maszkot vegyük fel rendesen, ha nem akarunk csekket, és nyilván a bolt sem akar büntit. A tanárt azért utáljuk, mert feleltetni mer, és röpdogát íratni. A hivatali ügyintézőt is utáljuk, mert nincs senki az ablakánál, mégsem hívja a következőt, csak pötyög a gépén. Pedig mi tudjuk, hogy miután az ügyfél elment, neki nincs más dolga. Az orvost azért utáljuk, mert nem rohan segíteni, amint meglát minket a rendelő előtt ülve, az asszisztens meg nem írja fel a gyógyszert, pedig évek óta ugyanazt szedjük, ismer minket ezer éve. Még a könyvtáros nénit is utáljuk, mert ránk szól, hogy ha hangosak vagyunk.
Ez a közutálat kisebb-nagyobb mértékben annak a néhány valóban lusta, bunkó, munkakerülő embernek köszönhető, aki valami oknál fogva hatalmat kapott a kezébe.
Bezzeg mi a munkánk során sohasem az előírások szerint járunk el, hanem mindig figyelembe vesszük, kinek okozunk kellemetlenséget a szabályok betartásával, és simán áthágjuk őket, ha a helyzet úgy kívánja, és inkább szembenézünk a főnökünk rosszallásával, esetleg egy fegyelmivel is.

"Csak egy olyan töltött édesség van, ami megoldja az élet problémáit, és az az Oreo." /Sheldon Cooper/

(#15) Zirowe


Zirowe
nagyúr

Nekem eddig 75%-ban az volt a tapasztalatom metróval való utazáskor, hogy amikor mutatom az ellenőrnek a jegyemet/bérletemet, akkor automatizmus, hogy utánakap és magához venné.
Köszönöm, de nem, szépen kikerülöm a kezét és közelebb tartom neki, hogy lásson rajta mindent.
Ha ezután még mond valamit, hogy adjam oda, mert ezt mindig elfelejtik az első odakapáskor mondani, akkor közlöm, hogy nem, ez annak a cégnek a tulajdona, akinél dolgozom, amivel nekem el kell számolnom, de szívesen még közelebb tartom, ha esetleg 10 centire a szemétől se látná a szükséges dolgokat, amennyiben nem tetszik, akkor addig a vételárát vagy egyenértékű terméket adjon oda nekem és szívesen átadom.
Erre általában pampogás és közfelháborodás a válasz.

Miért ennyire alap, hogy kérdezés nélkül mindegyik kikapná a kezedből a jegyet/bérletet?!

Egyszer az egyik felettese jött oda utána kiselőadást tartani, hogy micsoda dolog az, hogy nem adom oda neki a jegyem/bérletem kérés nélkül?!

Szerencsére most már egyre gyakrabban látom, hogy a qr kód kerül leolvasásra, ami már megy távolról is.

We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!

(#16) Tikakukac


Tikakukac
titán

Volt vicces sztori, amikor bérletet akartam venni, mert hát lejárt és utána mentem is volna időre valahova, mert ember vagyok. Ez az automata bevezetések elején történt. Ja igen, Blaha mellett élek, ergo itt azért van opció a vásárlásra rendesen.

Szumma: 6 darab automata kifeküdve a környéken, a személyes vásárlás a vasárnapra és az általános BKK-s fejetlenségre való tekintettel dettó kilőve (a szép csipkefüggönnyel behúzott ablakokról lőttem fotót, ez még érdekes lesz később) én pedig már közben jól késésben lettem, úgyhogy 10 évnyi nonstop sorban kirakható bérlet után mertem 4-6-ra szállni, úgyis megveszem még aznapra a bérletet, senki sem károsul, talán belefér.

Annak módja szerint ellenőrök, mutatom a tegnap lejárt bérletet és még alatta 6-ot, hogy nem a classic bliccelő köcsög vagyok, de az automaták szarok és a személyes vásárlás is kilőve, legalább a nyugatiba jussak már el, hátha ott van IRL opció.

És akkor instant 130 decibellel, mi van veled köcsög gyerek, fasznak hazudol, ki hallott már ilyet, le kell menni és megvenni az ablakbó' ha az automata nem jau, nekem ne vetítsé'!
Telefonon próbáltam mutatni neki, hogy hát pedig de, sajnos nekem van igazam, erre ment tovább a balhé. Mondom büntessen meg nyugodtan, lelkiismeretem tiszta, de hopp, nézze csak, ez már a nyugati, ha ad egy számot akkor 2 percen belül küldöm MMS-ben a képet, hogy megvettem a bérletem itt lent a nénitől. Még volt valami böfögése, nem büntetett, leszálltam, bérletet vettem és egy combos késéssel de beértem a dolgomra.

Visszafele megint beléjük botlottam a Margit hídnál, felismert a muki, már vette a nagy levegőt én az orra alá dugtam a bérletet és egy elegáns mosollyal küldtem útjára.

Majd mikor a bizonyos csoportok jegyét kéne elkérni és a csöviket levarázsolni, akkor is ekkora hangerőt és temperamentumot kérnék. Ja bocsi, ott nincs amperkedés. Ezért olyan a megítélésük az ellenőröknek.

[ Szerkesztve ]

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#17) AxBattler


AxBattler
félisten

"Ha nem tudod, mit akar az Élet tőled / gyere el Te is jegyellenőrnek!" :))

"Vásárolj Durex terméket, és nyerd meg a legújabb Microsoft Xbox Series X 1TB játékkonzolt!" .................. .................................................................................................................. Cable management is for the weak!

(#18) Apollyon


Apollyon
Korrektor

Látom senki nem említette meg, de azért tegyük hozzá, hogy több mint 10 éve nem drágultak a jegy- és bérletárak. Világosan emlékszem, hogy 2010-ben lett 9500 forint a teljes árú havibérlet (előtte kicsivel olcsóbb volt), és botrány is lett belőle. Mégpedig azért, mert árakat emeltek, a bkv dolgozók nagy része meg elkezdett sztrájkolni jobb fizetésért, és a buszok szinte egyáltalán nem jártak, csak a kötöttpályás járművek.

Sokkal, sokkal rosszabb is lehetne, pl. évente emelhettek volna 500 forintot a bérletáron, és most azóta 15 ezerbe kerülne.

A lényeg, azóta is ugyanannyiba kerül a bérlet mint lassan 11 éve, és azért a pénzért korlátlanul utazhatsz egy hónapig Bp-en belül, ami szerintem elég frankó.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#19) kisvakond111


kisvakond111
tag
LOGOUT blog (1)

Én csak a metró bejáratánál láttam idáig ellenőrt. Trolin villamoson még soha.

Vajon léteznek egyáltalán a kontroll-hoz hasonló ellenőrök? :F

"amúgy mint olyan"

(#20) prolad


prolad
őstag

Nekem nincs gondom az ellenőrökkel, mondjuk nagyon ritkán találkozom velük (leszámítva a metró bejáratánál állókat), idén még egyet se láttam, aztán itt van már november. Tavaly is max 1-2-t.
Diákként büntettek megy egyszer, mert nem volt diákmatrica (senki se mondta, hogy kell), viszont nem a szokásos 16-ra, hanem csak 2 ezerre, azzal a feltétellel, hogy lesz 2 napon belül matrica és befizetem.

Ami viszont érdekelne, mi van akkor, ha pl a 3as metrós pótlóbuszon talál meg az ellenőr, ahol többször tényleg nem tudtam jegyet lyukasztani, általában mert valami jóképességű teletömte valamivel, ilyenkor bár volt jegyem, de nem lyulasztva az utazás végéig. És biztos lenne olyan bunkó ellenőr, aki széttárná a karját, hogy a szabály, az szabály...

(#21) doeeg válasza e-newsee (#14) üzenetére


doeeg
senior tag

Szerintem itt Magyarországon erős történelmi (múlt rendszerbeli) gyökerei vannak a közutálatnak, ami a bármilyen hatalmat gyakorló embereket érinti. ++++ (ugye, mindenjobbvót, kivéve hogy nem)

Van alapja, mint mindennek, de messze el van túlozva. Persze, van néhány aki örül hogy valamilyen módon kapott "egyenruhát" és most már ő lett a Jani, de a nagy része pont ugyanolyan átlagember mint mi.

Érdekes, hogy amikor bliccel valaki, akkor rögtön megy hogy az ellenőr nem hatóság és a képébe röhögnek hogy úgyse csinálhat semmit.

De amikor a villamoson utazó balhés alakokkal van probléma, akkor rögtön tőle várják hogy megoldja (akkor is ha látszik rajta hogy két hónapja, kifingott postásból vedlett át ellenőrré szerencsétlen).

Nem teljesen értem hogy milyen alapon hivatkozik még bárki arra hogy "pont lejárt a bérletem, most az egyszer tessék már elengedni, az automata se vót jó, sorba meg nem akartam állni", még inkább ha ezt pofátlanul teszi.

Mindenkinél van egy **** okostelefon, online ~13 másodperc alatt meg lehet venni és mutatni.
(#18) Apollyon
++ a körülményekhez képest nagyon jó a BKV/BKK. Lassan 20 éve, a home office kezdetéig kb. egy huzamban konstans mindig volt érvényes bérletem, annyira elégedett vagyok velük (ja hát az utazóközönség olyan amilyen - van egy rossz hírem, ez nem rajtuk múlik). Van online jegyvásárlás, Futár app amivel mindent IS élőben tudsz követni, a bérletek nevetségesen olcsók.

(#16) Tikakukac
Nincs jegy? Bünti. Simple as that (tudom, jóindulat, meg bezzegBécsbenLondonban... te mennyire lennél jóindulató egy random emberrel, aki az ezerszer hallott kifogást puffogtatja, és akiből naponta ~50.000-t látsz és ennek a nagyobb része a közutálat tárgyának tart, megvet, és nemhogy egy biccentésre se futja de még akadályoz a munkádban, fenyeget stb.?)

[ Szerkesztve ]

"Life is short. Make sure you spend as much time as possible on the internet arguing with strangers about politics +cryptocurrency and virology."

(#22) DeFranco válasza doeeg (#21) üzenetére


DeFranco
nagyúr

halkan jegyzem meg hogy rendszeresen hallom ahogy a 4-6-oson tegnap-tegnapelőtt lejárt bérleteseket elengednek egy "hatodika van már, kérem cserélje ki a bérletszervényt egy érvényesre" figyelmeztetéssel.

(#23) Tikakukac válasza doeeg (#21) üzenetére


Tikakukac
titán

B@sztad elolvasni amit írtam, de azért reagáltál rá valami okosat. Simple as fuck.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#24) Apollyon válasza DeFranco (#22) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Nekem még úgy 2011-ben volt olyanom, hogy elaludtam reggel munka előtt, de még bérletet kellett volna venni. Ritkán járt a villamosom, ~3 perc volt még hozzá, rövid dilemma, hogy vagy elérem és csontra beérek vele melóba késés nélkül, vagy bérletet veszek és tuti elkések.
Szóval bliccelés lett belőle. :DDD Több, mint fél óra utazás után, az utolsó előtti megállónál (tehát a következőnél szálltam volna le mindenképp) felszálltak az ellenőrök. Ez egy kiszabott nagy Murhpy volt.

Mondtam a szitut, meg mutattam amúgy a tárcám, hogy mindig meg szoktam a bérletet venni, de most könnyelmű voltam. A nő ugyan íratott büntit, de adott tippet, hogy vegyek ma még gyorsan bérletet egy standon, ne a pénztárban, és úgy menjek befizetni a büntetést az Akácfába. Ezzel ugye azt lehetett kijátszani, hogy így nem volt látható a rendszerben hogy mikor lett vásárolva a bérlet (akkor még nem volt a mai QR kódos megoldás), és lehet azt mondani, hogy "otthon felejtettem".

Így megvettem a metró bejárat előtt a standon a bérletet, és egyből mentem büntit befizetni, így csak 3000 forint volt, nem 8 ezer. Hozzáteszem, amikor sorban álltam ott a büntis pénztárnál, mindenki büdös tahó volt a pénztáros nénivel, mintha ő tehetne róla hogy a random pedesztrián meg lett büntetve, így ő is tahó volt az emberekkel. Én meg direkt kedves voltam, meg mosolyogtam, és így velem is kedves volt, azt se kérdezte, hogy mikor vettem a bérletet, holott egyértelműen látszott, hogy ugyanazon napra szólt, mint amikor megbüntettek. :DDD

Na mindegy, ha nem lógsz, büntetgetni sem fognak...

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#25) DeFranco válasza Apollyon (#24) üzenetére


DeFranco
nagyúr

én is volt hogy belefutottam büntetésbe ilyen-olyan okból (éves bérletem van (magamnak veszem, nem cafeteria) így "tankönyvi" bliccelés nálam nem játszik, max nincs nálam, vagy lejárt, ami nálam van) elfogadtam, befizettem / igazoltam.

az egy másik kérdés, hogy kit nem büntetnek, ez jogos, de egyrészt nem mentség, másrészt ez a gárda nem is alkalmas rá hogy emberkedjen egy veszélyesebb alakkal.

amikor bevezették hogy közteresek is kísérték az ellenőröket, akkor volt intézkedés is.

[ Szerkesztve ]

(#26) e-newsee válasza Apollyon (#24) üzenetére


e-newsee
addikt

Hát igen, az ügyfeles emberekkel nem érdemes addig izmozni, amíg ők nem kezdik. Általában nem tehetnek arról, hogy neked milyen problémád van, vagy épp a szervezetük melyik tagjával rúgtad össze a port.
A kedvesség az esetek többségében sokat gyorsít a folyamatokon, de legalábbis ad egy kis lendületet az "elszenvedőjének". Például amikor a leveleid méregetése és címkézése közben a fájdalmas tekintetű, befáslizott kezű postai alkalmazottól megkérdezed, hogy mi történt (ínhüvely gyulladás), és dobsz a végén egy mosolyt, és egy "jobbulás"-t. Vagy éppen, ha a félórás várakozás ellenére is mosolyogsz a bankos nénire, akkor nem kell végig hallgatnod a hitelajánlatokat, ezzel további perceket spórolva.
Szóval ja, ha az ember ember marad, akkor meglepő módon a "hatalom" gyakorlói is emberekké válnak. Érdemes kipróbálni! :)

"Csak egy olyan töltött édesség van, ami megoldja az élet problémáit, és az az Oreo." /Sheldon Cooper/

(#27) doeeg válasza Tikakukac (#23) üzenetére


doeeg
senior tag

Nem tudom mi indokolja a válaszod stílusát. Te is elolvashatod még egyszer azt a 4-5 sort amit a konkrét hsz-edre reagáltam, minden szavát fenntartom, 0 rosszindulattal írtam.

Az hogy ordított veled, nem jogos, nem helyénvaló. Attól még jegy/bérlet nélkül utaztál, te is aláírod. Ennek miértje tökmindegy. Ha nem sikerült a Blahán megvenni, el kell sétálni az Astoriára, vagy venni egy jegyet bármelyik újságostól hogy azzal juss el a Nyugatiig.

Erre reagáltam, hogy akkor pótdíj osz'kész, nincs itt látnivaló. Az ellenőr a dolgát végezte, a dolga az hogy akinek nincs jegye, büntesse. A stílus más kérdés, neked ugyanolyan jogod lett volna elkérni az azonosítóját cserébe, aztán mehet a hívás vele a BKV Hotline-nak, évek óta elég komolyan veszik ezeket a vizsgálatokat. De nem az a megoldás, hogy majd küldöm a képet az érvényes bérletemről, csá.

Vagy ha azt vártad, hogy téged két kedves szóval elenged (még mindig nem azért írom, mert egy pillantra is validálni akarom hogy tahó volt), csak mert te törzsutas vagy és istenbizony mindjárt leszállsz és megveszed a bérletet, akkor ne csodálkozz hogy bizonyos csoportok és a csövik ugyanezt használják kifogásnak és utaznak melletted háborítatlanul.

[ Szerkesztve ]

"Life is short. Make sure you spend as much time as possible on the internet arguing with strangers about politics +cryptocurrency and virology."

(#28) e-newsee válasza Zirowe (#15) üzenetére


e-newsee
addikt

Most őszintén, ne csodálkozz, hogy ha ilyen válasz kíséretében nem adod oda neki, hogy megnézze, amit akar, akkor pampogni fog, és flegma lesz. Még akkor is, ha jogtalanul.
Mire számítasz, hogy elveszi, elteszi, majd azt mondja, hogy nem is volt bérleted? Mindezt a többi utas szeme láttára? Mire menne vele? Szerinted fejpénzt kap a bliccelők után? Meg úgy egyáltalán, mi bajod származik belőle, ha odaadod neki 2mp-re?
Értem én, hogy esetleg nincs joga, meg hasonlók, de az ilyen kekec hozzáállással pont az ördögi kör része vagy, amiben az ilyen utasok miatt olyanok egyes ellenőrök, amilyenek. Aztán ezt a frusztráltságukat tetézi még pár más vitás eset, és az a vége, hogy az ő idegességüket az utasokon vezetik le. Akik emiatt bunkónak tartják őket, aztán ők is úgy állnak majd hozzájuk, és így tovább, körbe-körbe. Az, hogy ki kezdte, sohasem derül ki, és szokás szerint mindkét fél szerint azzal kezdődött az egész, hogy a másik "visszaütött."

[ Szerkesztve ]

"Csak egy olyan töltött édesség van, ami megoldja az élet problémáit, és az az Oreo." /Sheldon Cooper/

(#29) Fred23


Fred23
veterán

Rég nem járok rendszeresen Pesten, de régebbi tapasztalataim alapján mindig a gyengéket keresik, és sosem a 120 kilós romától kérik a jegyeket / bérleteket. Leállnak keménykedni a tapasztalatlan fiatalokkal is, de valahogy a melletted bevizelő, jegyet sosem vevő hajléktalant nem vegzálják. Persze ki is megy önként ellenőrnek...

Ja, és nem vagyok a hajléktalanok ellen, szerintem ingyenes tömegközlekedésre lenne szükség -és így az ellenőrök munkájára se lenne szükség, csinálhatnának valami mást, mondjuk elmehetnének takarítónak, szendvicskészítőnek, stb.

(#30) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog

Szerintem mind a két oldal sáros.
Tele van minden tahókkal - az utazóközönség is, és alapból nem a társadalom krémje megy ellenőrnek sem.
Az eredmény meg ez.

Mondjuk nem Pesten, de engem is büntettek már meg érvényes jeggyel :S Azóta már nem hagynám.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#31) Gargouille válasza e-newsee (#28) üzenetére


Gargouille
senior tag

"Mire számítasz, hogy elveszi, elteszi, majd azt mondja, hogy nem is volt bérleted?"

15 évesen elsős középiskolásként velem ez szó szerint megtörtént a 28-as villamoson, mikor hazafelé mentem az iskolából. Én egymagam voltam kis pisisként, szólni se nagyon mertem, teljesen lefagytam az ellenőrök meg hárman voltak. Sokkoló élmény volt. Egyáltalán nem volt nagy pofám, nem feleseltem, meg se szólaltam, mikor kérte odaadtam a bérletem. Egyik utas sem segített, mindenki csak elfordította a fejét kb. pedig kora délután volt, sokan voltak a villamoson. Ami külön szar volt, hogy a villamosról még át kellett volna szállnom egy buszra is, de bérlet nélkül nem mertem így gyalogoltam még egy km-t hazáig.

Később osztálytársaktól megtudtam, hogy ez nem egyedi dolog, valószínűleg ezzel keresnek mellékest mert az így eltulajdonított bérletszelvényeket eladják (akkoriban csak egy számot kellett ráírni a szelvényre, de az könnyen eltüntethető volt róla). Ez még a 90-es években volt, gondolom azóta már változott azért a helyzet, csak azért szerettem volna leírni a sztorimat, hogy ilyen sajnos létezik.

(#32) Apollyon válasza DeFranco (#25) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Egyébként ezen viszonylag könnyen lehetne segíteni, azzal, hogy ha nem fizetsz eleve fel sem szállhatsz a járműre, mint Londonban. Ott felszálláskor le kell húzni az Oystert, vagy metró esetén beengedő kapu van, és nem, vagy csak nagyon nehezen tudsz lógni. Ott is vannak ellenőrök ugyan, de jóval kevesebb a város méretéhez képest mint Budapesten.

Persze egy ilyennel eléggé megreccsenne az a réteg, aki nagyon keveset keres, és még úgy is, hogy bliccel, alig jön ki a fizetéséből, szóval nem teljesen támogatom a beengedős módszert.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#33) e-newsee válasza Gargouille (#31) üzenetére


e-newsee
addikt

Valószínűleg volt ilyen, és lehet, hogy van is, és sajnálatos, hogy vannak, akik a diákokból akartak extra keresetet termelni. De szerintem nem jellemző, és egy felnőtt utassal jó eséllyel nem fogják tudni megcsinálni.
A kommentem lényege csak annyi volt, hogy ez a hozzáállás extrában generálja az ellentétet a két fél között, amire nagyon nincs szükség.

[ Szerkesztve ]

"Csak egy olyan töltött édesség van, ami megoldja az élet problémáit, és az az Oreo." /Sheldon Cooper/

(#34) hcl válasza e-newsee (#33) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Az, hogy az egyik fél bunkó, nem jelenti azt, hogy a másik legitim módin csinálhatja ugyanazt.
Tehát az ellenőröket akkor utálnák kevésbé, ha minden helyzetben kulturáltan viselkednének. Az utazóközönséget jobban nem lehet moderálni, de őket viszont szükséges lenne.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#35) jonnyjoker01


jonnyjoker01
veterán

Nekem főként pozitiv tapasztalataim vannak a jegyellenőrökkel, mivel majdnem mindig van érvényes bérletem.

Csak egyszer történt velem olyan dolog amin totál kiakadtam, idén nyáron. Hallgatói jogviszony igazolás volt nálam a bérlet mellé, mivel egyetemen a második féléves matricát nem osztották ki tavasszal a járványhelyzet miatt. Metrókijáratnál szépen leállt velem vitatkozni az ellenőr, hogy miért nem fogadhatja el. Hogy ilyet bárki tud irni és nem érvényes (pont emiatt állitotta ki az egyetem, dékáni aláirással, diákigazolvány adataival, melynek száma szabályosan rajta volt a bérleten). Mutattam neki, hogy de hát hivatalos dokumentum, alá van irva, adatok egyeznek a bérlettel. Kiirta nekem a csekket, úgyhogy be kellett mennem "fellebbezni" az egyik BKK irodába, ahol igazat adtak nekem. Vicces volt amúgy, az ügyintéző kicsit furcsa arckifejezéssel hallgatta a sztorit miután megnézte az igazolást meg az igazolványomat, nem értette hogy kaphattam ezért büntetést :DDD

Viszont sokszor fordul elő nálam szétszórtságomból adódóan, hogy akkor veszem észre, hogy lejárt a bérlet, amikor az ellenőr kéri :D

Metróval utazok legtöbbször, ha ott fordult ez elő, volt hogy meg sem szólalt az ellenőr és én magam vettem észre, hogy lejárt. Egy olyan eset is volt, hogy szólt, hogy lejárt, de átengedett és hozzátette, hogy figyeljek a kijáratnál.

Buszon háromszor fordult elő ez, egyszer konkrétan lecsipogták a vonalkódolvasóval és mentek útjukra, gondolom ők sem tudták az aktuális dátumot pont mint én, egyszer megkérdezték hova megyek és amikor leszálltam akkor elkisértek az automatához (kicsit furcsa power playnek tűnt, de nem érdekelt, úgy is akartam volna bérletet venni és örültem, hogy nem a csekket irták). Egyszer fordult elő az hogy már irta volna a csekket, de lebeszéltem róla, mutattam a korábbi havi bérleteim, hogy tényleg csak benéztem a dátumot. Rendes volt, annyit mondott hogy azért szálljak le és várjam meg a következő buszt, hogy a kollégái ne akadjanak belém. Szerencsémre pont volt egy automata ahol leszálltam.

Üdv. Johnny

(#36) dugo_ válasza e-newsee (#28) üzenetére


dugo_
veterán

Mire számítasz, hogy elveszi, elteszi, majd azt mondja, hogy nem is volt bérleted?

Nem, azt szokták mondani*, hogy hamis. És tényleg elteszik. Tele van ilyen beszámolóval az internet.

*hazudni

[ Szerkesztve ]

(#37) Tikakukac válasza doeeg (#27) üzenetére


Tikakukac
titán

Nem tudom mi indokolja a válaszod stílusát. Te is elolvashatod még egyszer azt a 4-5 sort amit a konkrét hsz-edre reagáltam, minden szavát fenntartom, 0 rosszindulattal írtam.

Elolvastam vagy ötször is, azért csak így reagáltam és visszatöröltem az erősebb verziót :B

Az hogy ordított veled, nem jogos, nem helyénvaló.

Kezdtem pánikolni, hogy valahogy ezért is én leszek a hunyó.

Attól még jegy/bérlet nélkül utaztál, te is aláírod. Ennek miértje tökmindegy.

És innen kezd igen markánsan eltérni a véleményünk. Szerintem nem, nem mindegy. De ezt a játékot lehet játszani, hogy kinek milyen kötelességei és elvárásai vannak és lehetnek a BKK-val kapcsolatban :K

Ha nem sikerült a Blahán megvenni, el kell sétálni az Astoriára, vagy venni egy jegyet bármelyik újságostól hogy azzal juss el a Nyugatiig.

Vagy a Holdig. Megint csak nem olvastad el rendesen amit írtam. Itt ilyen klasszik szockó életérzés pörög megint, én vagyok a cégért, nem ő értem. Ilyenkor egy körüzi menne ki egy normális országban az ellenőröknek, hogy figyu, van ez a sztori, amíg nincs megoldva, addig így jártunk. De neeeeeeem, Mária országában olyan példás fasza katonás rend van ebben a témakörben is, hogy itt bizony szabályok vannak, de kemények. Na menjél már.

Erre reagáltam, hogy akkor pótdíj osz'kész, nincs itt látnivaló. Az ellenőr a dolgát végezte, a dolga az hogy akinek nincs jegye, büntesse. A stílus más kérdés, neked ugyanolyan jogod lett volna elkérni az azonosítóját cserébe, aztán mehet a hívás vele a BKV Hotline-nak, évek óta elég komolyan veszik ezeket a vizsgálatokat. De nem az a megoldás, hogy majd küldöm a képet az érvényes bérletemről, csá.

Senki nem mondta, hogy megoldás, megint nem értetted. Ő engem hazugnak nevezett, nem először anélkül, hogy csak fingot engedett volna az irányomba. Én erre reagáltam, hogy semmi gond, ezt gyorsan meg tudom cáfolni képekkel a múltból és a közeli jövőből.
Meg majd hónapokig fogok járni azért, mert a vállalat megint taknyosra lopott egy beszerzést ami miatt egy vödör hulladékot raktak ki közterületekre és az átmeneti időszakban is tettek ívesen a userekre. Ismétlem: a lovon fordítva ülünk.

Vagy ha azt vártad, hogy téged két kedves szóval elenged (még mindig nem azért írom, mert egy pillantra is validálni akarom hogy tahó volt), csak mert te törzsutas vagy és istenbizony mindjárt leszállsz és megveszed a bérletet, akkor ne csodálkozz hogy bizonyos csoportok és a csövik ugyanezt használják kifogásnak és utaznak melletted háborítatlanul.

Bizonyos csoportok is előző nappal lejárt bérlettel és egy csokor előzővel szokták igazolni, hogy amúgy tényleg ilyen sztoriban vannak? Biztos ez? Úgy látod és tapasztalod ez így amit leírtál megállja a helyét? Értem, hogy szeretnéd gyorsan bemosni ezt a 2 dolgot mert akkor nem kell érvelni és vége a nótának, csak engedd meg, hogy megjegyezzem: mocsokul kilóg a lóláb.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#38) e-newsee válasza dugo_ (#36) üzenetére


e-newsee
addikt

Oké, elfogadom, tele van az internet. De a napi többezer ellenőrzéshez képest még mindig elenyésző lehet a száma. De legyen igazatok, biztos mindennapos. A kommentem lényege viszont továbbra is a hangnem. És ez félig a válaszom hcl-nek is (#34). Épp ez az, amit mondtam. Az egyik frusztrált a másik tahósága miatt. Van igazad abban, hogy őket lehet moderálni, míg az utazóközösséget nem, de akkor sem megoldás, hogy ha minket (közösség) úgysem lehet moderálni, akkor én lehetek kekec is. Épp ezt írtam, hogy "a Pistike visszaütött!" Mindenki a másikra mutogat. Az ellenőr meg azt mondja magában, hogy "a facom lesz kedves, amikor normálisan szólok hozzájuk, akkor is bunkóznak". Ördögi kör ez, és nehéz megszakítani a láncot.
Félre ne értsd, nem az ellenőröket védem, hanem arra próbálok rávilágítani, hogy attól, hogy az egyik fél paraszt, a másiknak nem kell annak lenni. És ez mindkét félre igaz. Az ellenőrt sem menti fel a bunkóság vádja alól az, hogy "de hát velem is olyanok". A különbség az, hogy amíg te egy nap egy-két ellenőrzéssel találkozol, ha egyáltalán..., ő napi szinten többszáz utas hangulatának van kitéve.

"Csak egy olyan töltött édesség van, ami megoldja az élet problémáit, és az az Oreo." /Sheldon Cooper/

(#39) Zirowe válasza e-newsee (#38) üzenetére


Zirowe
nagyúr

De már ne haragudj, miért is az én hangnememmel van gond, amikor nem hagyom, hogy bunkó módon szótlanul kikapja a kezemből a jegyemet?

Ha meg ennyire kiégett, ne végezze ezt a munkát.

We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!

(#40) DeFranco válasza Zirowe (#39) üzenetére


DeFranco
nagyúr

nem akarom védeni az ellenőröket (mert tényleg érheti őket kritika, bár személy szerint nem tapasztalatok nagyon konfliktust), de szerintem remekbeszabott rege ez a 75%-ban kikapkodás.

nagyon sok éve járok metróval napi minimum 2x, soha nem akarták kivenni a bérletet a kezemből, de még érte nyúlni sem akartak. az is ünnepnap ha ránéznek.

szóval nem tudom neked milyen bérleted van és milyen módon mutatod fel, de ez a nyúlkálás minimum szokatlan.

[ Szerkesztve ]

(#41) Balika911 válasza Zirowe (#39) üzenetére


Balika911
nagyúr

Érdekes, hogy mennyire eltérnek a tapasztalataink, mert tőlem soha nem akarták elkérni a bérletet. A tárcám átlátszó tokjában tartom, lehet, azért.

A diákot annak idején nézegették, ki is vetették a matrica miatt. (Ezeket a dolgokat nem lehet egyébként robotizálni, legalább a metrókon? Régebben volt erre egy kapus kísérlet.)

[ Szerkesztve ]

(#44) futo001


futo001
senior tag

Hat sok sikert, vagy inkabb szerencset. :DDD

- Kozepsulis voltam, mikor felszalltam a vonatra es csak egy olyan helyen fertunk el, ahol valami bunko a foldre szotyizott. Jott a kaller, ott uvoltozott velunk hogy miert szemetelunk, le akarta szallitani mindannyiunkat. Nem hagytuk magunkat, de egy egesz kocsi azt hallgatta a habzo szajabol, hogy micsoda senkihaziak vagyunk.
- 1-es villanyoson utaztam, jegyet lyukasztottam es lultem. Jott az ellenor, mutatom a jegyet, azt mondja ervenytelen. Ott vitatkozott velem, ez is hangosan szidott mindenki elott (erre emlekszem, en sem kishercegnosen fogalmaztam), majd mikor latta, hogy nem megy velem semmire akarmivel fenyegetozik, odament a lyukasztohoz es lass csodat, ugyanazt a nyomatot kapta ra mint en.
- Szarligetnel jartunk vonattal, mar ho volt es sotet, este 7 korul lehetett, volt egy kissrac a vonaton, sulis taskaval, 10 ev koruli. Nem talalta a berletet, erre a kaller leszallitotta volna Száron (ahol az allomas a falun kivul van erdo szelen, nincs varo, se telefon, kozvilagitas 1 oszlopban merult ki). Tobben kellettek hozza, hogy meggondolja magat.
- Rohantam a vonatomhoz a Keletibe, felpillantottam a tablara, x vagany, szemelyvonat, igy szaladtam oda es felszalltam. A vonat nem allt meg Kelenfoldon, se a kovetkezo allomason, jon a kaller, mutatom a jegyem es kerdezem miert nem alltunk meg az elobbi allomasokon. Azt mondja azert mert ez IC, ott volt egy A4-es papir a legelso ajton (ami elott elszaladtam) es hogy mondta a hangosbemondo is. Pont ezekre fokuszalsz mikor 2 perced van. Itt is kialakult egy kisebb vita, hiaba mondtam, hogy a tablan ez nem volt, de vegul jott egy melyhangu nagydarab csavo es nagyon alpari modon elhajtotta a kalauzt ugyanis hasonloan jart mint en es nem volt boldog. Felszallas utan mikor leulltem mar lattam, hogy fura ez a vonat, de addigra mindegy volt, az autolso masodpercben szalltam fel es mar gurultunk.
- Astorianal turistakat vegzaltak az ellenorok, de persze egyik ellenor sem beszelt idegen nyelvet, az anyanyelvuket is csak torve es hangosan. Odamentunk forditani, fel perc alatt megis ervenyes volt a jegyuk, csak elneztek a datumot szerintuk. Aham...
- Szokasos nyar eleji zsufoltsag a vonaton, kozepsulibol mentunk haza, folyoso tomve emberrel es taskaval. Utolsokent szalltunk fel igy pont a vegeben alltunk. Igen nagy szuksegem lett volna a mellekhelyisegre, viszont eselytelen volt a tomegen es taskaikon keresztul. Kaller ott allt a szomszed vagonban, gondolom o sem akart a tomegen atvergodni, tamasztotta a falat. Elso osztaly, pont azon az oldalon a WC-vel. Atnyitottam es megkerdeztem hasznalhatom-e. A valasz NEM, menjek vegig a tomegen. Azon a tomegen, amin o maga sem hajlando vegigmenni jegyet kezelni.

Ez csak par ami hirtelen eszembe jutott.

Lassuk be, ezt a melot sokan kenyszerbol vallaljak, mert nincs mas, utaljak az utasokkal egyutt, tobbseguk nem is tul tanult ember, de most megerezheti a hatalom izet. Es ez sokukbol igenis kocsogot csinal.

[ Szerkesztve ]

¯\_(ツ)_/¯

(#45) futo001 válasza futo001 (#44) üzenetére


futo001
senior tag

Az IC-s sztorihoz hozzatartozik, hogy a vonat csak Gyorben allt meg, en meg rohadt messze laktam tole Bp iranyaba, mar nem is volt vonat visszafele azon a napon, igy este mehetett a telefonalas, hogy aludni tudjak valahol. Tehat szemmel lathatoan nem sok elonyom szarmazott az IC-re valo felszallasbol, mivel a berletem egy Budapesthez kozeli varosba szolt, de ez sem akart leesni a kallernek.

[ Szerkesztve ]

¯\_(ツ)_/¯

(#46) nullpoint válasza Alf65 (#11) üzenetére


nullpoint
senior tag

"a legközelebbi jegykezelő készülékbe helyezem! Sikertelen jegykezelés esetén nem megörülök magamnak, hogy innye de jó, most aztán ingyé utazok és ha ellenőr jön előadom a műsort... Hanem azonnal a következő jegykezelő készülékhez ballagok"

Itt a teljesebb szövegrészlet, olyannak aki esetleg a saját maga által írt szöveget sem érti.... :U

Továbbra is fenntartom amit korábban, látszik hogy sosem utaztál még tömött járművön. :)

Életem első 24 évének helyváltoztatásainak jó részét bkv utazás biztosította. Zötykölődtem pár évet UV-n is, amit a szemtelen taknyosok maximum guglizással ismernek.

(#47) hcl válasza futo001 (#44) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Áh, ez már veszett... olyan szintű a bizalmatlanság egymással szemben (meg a pofátlanság), hogy úgysem hisze el senkinek senki olyat, hogy nem ő volt. Engem melóhelyen hurcoltak meg, mert én vettem észre az előző műszak által ott hagyott hibát -> bizonyítékok ellenére is biztos én voltam :S

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#48) RoBos válasza jonnyjoker01 (#35) üzenetére


RoBos
senior tag

"...Buszon háromszor fordult elő ez, egyszer konkrétan lecsipogták a vonalkódolvasóval és mentek útjukra..."

Hmm, már a papíralapú bérletet is lecsipogják?! Azt hittem csak a mobilappos bérletet csipogtatják. :F

(#49) nemlehet


nemlehet
őstag

Van rajta QR kód, azt szokták lecsipogni. De nem mindig, gondolom van valami kvóta hogy hányat kell leolvasni. Én szentendrei héven szoktam tapasztalni, hogy főleg hónap elején és végén olvassák le a jegyeket, amúgy csak rápillantás módszerével megy az ellenőrzés.

Én nem vagyok ősutas, kb 2010 óta járok BKV-val, főleg HÉV és metró. Néha MÁV. Érdekes módon a MÁV-on ért a legtöbb atrocitás.

1. Kértem oda vissza jegyet egy vonatra, a pénztáros 2 oda jegyet adott. A kalauz nyilván nem fogadta el (ugyan annyiba kerül, ugyan úgy csak aznap érvényes szóval igazából f*szért nem mindegy), de emellé még iszonyat trágár stílusban üvöltött és le akart szállítani. A végén már mondtam, hogy én biztos nem szállok le Iszapszentgilisztás külsőn, felőlem összeverekedhetünk.
2. 3x vádoltak meg a metrón hogy hamis a bérletem, ez is főleg hónap elején. A BKK pénztárba majd később automatából vettem így mindig volt nálam nyugta vagy számla. Ebből jó kis üvöltözések lettek mindig, néha 10 fős tömeg nézte ahogy magyarázzák "Leszarom a számlát kis köcsög, az is hamis"...
3. Külföldi baráttal utaztam, 2019-ben nagyon erélyesen magyarázták, hogy sajnos a vonaljegy nem jó, ide villamos jegy kell (4-6-osra). Természetesen nem beszéltek angolul, ha én nem vagyok vele biztos hogy lehúzzák 10-20 ezer forinttal.
4. Unokatesóm velünk lakott pár hónapig és ideiglenes diákja volt csak iskolaváltás miatt. Nem volt olyan hét amikor ez ne okozott volna vitát ellenőrökkel, egyesek szerint az csak jegyre jó bérletre nem, mások szerint semmire nem jó, harmadik szerint meg annak hiába 60 nap az érvényessége, de az nem onnan számolódik ami rá van írva hanem szeptember 1-től....
5. Bicikli vonaton való szállítása egyben komoly mentális torna és a szókincset is bővíti. Inkább nem is részletezem, mai napig idegesek leszek attól hogy semelyik MÁV dolgozó nem ismeri a szabályzatot, sőt olvasni sem hajlandó. De legalább agresszívak.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#50) ncsicso


ncsicso
tag

Hm. Ingyenes tömegközlekedés=minden jármű mozgó hajléktalanszálló.

ha véleményed van, ellenséged is van

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.