Hirdetés

2024. március 1., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) pet007


pet007
aktív tag

Szepen osszeszedett, jo iras! :R

(#2) Máté94


Máté94
addikt

Köszönjük! :R ;)

(#3) ollie


ollie
MODERÁTOR

Ha a szexualitásunk már születésünkkor eldől, miért vagyunk rá büszkék?

És ez bizonyított? Pár éve beszéltem erről egy orvossal (belgyógyásszal), és szerinte semmi tudományos bizonyíték nincs rá, csak feltételezések, hogy bizonyos gének okozhatják. Én pl. inkább annak hiszek, hogy ez részben nevelés (vagy épp a hiánya), bizonyos körülmények és saját döntés eredménye.

***

(#4) Kalandor válasza ollie (#3) üzenetére


Kalandor
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog (1)

A terhesség alatti anyai stressz növeli a homoszexualitás esélyét a gyermeknél (Kerchner M, Ward IL., 1992)

[ Szerkesztve ]

(#5) Franklin válasza ollie (#3) üzenetére


Franklin
addikt

A saját döntéssel vitatkoznék, az se saját döntés, hogy valaki szereti-e pl. a spenótot vagy tökfőzeléket.

Én pl. egyiket se szeretem, hiába akarnék úgy dönteni, hogy mostantól a tökfőzelék lesz a kedvenc ételem, a szervezetem ugyanúgy tiltakozna ellene, mint eddig.

(#6) dabadab válasza ollie (#3) üzenetére


dabadab
titán

"saját döntés eredménye"

Ez soha nem tűnt nekem egy nagyon végiggondolt elképzelésnek.
Nyilván neked is ismerős az a jelenség, amikor az ember szeme el-elkalandozik, egy-egy szép dekoltázson az illendőnél tovább elidőzik, ilyenek - na, próbáld meg saját döntéssel megváltoztatn ezt úgy, hogy ne a csinos lányok esetén csináld, hanem fiúknál. Nem tűnik nagyon megvalósíthatónak.

DRM is theft

(#7) 4Grider válasza ollie (#3) üzenetére


4Grider
nagyúr

Valami lehet a determináltságot hangsúlyozó elméletben, mondom ezt úgy, hogy homofób vagyok.
Apai ágú unokatestvéreim közül az egyik családban nyolcan voltak. Vidéki kisvárosban élő kétszülős paraszt családról van szó, mindenki egy házban, abban négy szobában lakott, egy iskolába járt, és az egyik fiú már óvodás korától különbözött a testvéreitől. Küzdöttek vele tini koráig, de aztán a család feladta. Neki nem kellett coming out-olni...
Mondjuk van olyan történetem is, hogy az egyik arisztokrata származású egyetemi tanárom két tizenéves gyermek mellett jött rá egy thaiföldi nyaralás alatt, hogy meleg. Hazajött és elköltözött az asszonytól, onnantól kezdve velünk, egyetemista fiúkkal próbálkozott.

(#8) zegram


zegram
csendes tag

Szép, olvasható írás volt! Nekem tetszett!

Sajnálom, hogy ilyen ez a világ, hogy sok okos és egyedi ember hátráltatva van az életben.
Ugyan úgy gondolom, hogy sok felvonulás és sok "polgárpukkasztás" történik a témában mindkettö oldalon, amit én egyáltalán nem értek meg, hogy minek kell.
Hiszen ha két ember szereti egymást, kiveszik a részüket a társadalomban, nem hátráltatnak másokat, akkor miért kellene öket hátráltatni vagy kirekeszteni?

(#9) lev258 válasza Kalandor (#4) üzenetére


lev258
veterán

Remélem olvastad is azt, amire hivatkozol és értelmezted is.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#10) Ghoosty válasza ollie (#3) üzenetére


Ghoosty
őstag

Ez biztos, hogy nagyon összetett kérdés. Biztos vagyok benne, hogy erős genetikai háttere van, mert sok állatnál is megfigyelték már a homoszexualitást. Viszont biztos, hogy van genetikától független része is, mert előfordul, hogy egypetéjű ikrek egyike buzi/leszbi lesz, a másik meg nem. De a saját döntés hatását személy szerint nagyok kicsi mértékűnek gondolom, mert az átnevelő/kigyógyító terápiák/táborok gyakorlatilag nem működnek. Ideig óráig heteróként működnek, de aztán visszatérnek a kiinduló szexuális szokásaikhoz. Saját döntést még ott látom, ha valaki igazából mindkét nemre beindul, de az egyiket valamiért háttérbe szorítja.
Összefoglalva, szerintem kell egy genetikai hajlam és hozzá még egy lökés az életből.

(#11) darthsmoke


darthsmoke
Korrektor

Le a kalappal a cikkhez, gratulálok! :R
Nagyon jó érzés tudni, hogy vannak még olyanok, akik ehhez a témához intelligensen és abszolút felnőtt módjára hozzá tudnak állni.
Sorstársként is mondom, hogy őszintén drukkolok neked, és sok erőt kívánok ezen az úton! :B

[ Szerkesztve ]

I believe whatever doesn't kill you simply makes you... stranger. (The Joker)

(#12) Kalandor válasza lev258 (#9) üzenetére


Kalandor
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog (1)

Nem, mások rezüméit olvastam róla.

(#13) Tulku


Tulku
veterán

Arról kellene értekeznünk - nekünk embereknek - hogy mit is jelent a "normális" (már én is csak idézőjelben merem leírni) szexuális identitás...és most nem is alapvetően a dogmatikus egyházi klisékre gondolok.
Mert szerintem alapvetően - és ez már inkább a spiritualitást teljesen mellőző Darwin-i evolúciós elmélethez is köthető jelentés, megfogalmazás, álláspont - az ellentétes neműek közötti kapcsolat.

Sajnálom, ki kell mondanom - akár nevezhetjük ezt egyféle coming outnak is - hogy az evolúció folyamata nem jöhetett volna létre azonos neműek közötti kapcsolatokból, ehhez a fenti kapcsolati felállás szükségeltetik.

Ezt mindenki tudja - hallom a megjegyzéseket - miért írtam hát le ezeket?...

Amikor nagy nyilvánosság előtt elismerjük ezen tulajdonságunkat, azzal tkp a "normális" jelzőt teljesítjük ki, tesszük teljesen elfogadhatóvá, mondjuk egy Pride esetén késztethetünk embertársainkat hasonló tulajdonságok felruházására.

Nem hiszek a génekben, nem hiszek az öröklött tulajdonságokban, bár lenyomatok formájában minden rögződik (brutális apa, szerető, mindennel elhalmozó anya pl vagy ezeknek épp az ellentéte) és nem szeretném ha elindulna egy olyan folyamat, miszerint ezek öröklött, hozott ügyek, ergo matematikailag következően egyre több embertársunk válik ilyen tulajdonságúvá.

Sajnálom, ha valakit sértett írásom, én biztosan nem fogom azt átadni fiamnak, hogy ez a jelenség normális....

(#14) adamssss


adamssss
veterán

Nekem nincs gondom a melegekkel, amig nem vonulgatnak es nem verik a melluket, hogy ez milyen franko. En sem vonulok az utcan es hirdetem hogy hetero vagyok.

Sajnalom oket, de van egy olyan erzesem, hogy ma inkabb a trendiseg all mogotte sem mint a biologia. A sok maganyos fiatal igy ugy erezheti hogy tratozik valahova, pedig ez csak egy illuzio.

Ez a maganvelemenyem.

Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...

(#15) lev258 válasza Kalandor (#12) üzenetére


lev258
veterán

Akkor csak a tisztánlátás miatt javasolnám, hogy olvasd el, vagy legalább azt nézd meg, milyen formában említik vagy hivatkoznak rá külföldi írások, tudományos keretek között.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#16) MongolZ


MongolZ
addikt

Azért a "coming out" kifejezést csak a melegenkre/leszbikusokra, stb. leszorítani... elég érdekes.

Egyébként nekem nincs problémám a melegekkel, nekem a hatlamas "coming out"-okkal van bajom. Elhiszem, hogy ez jót tesz az embernek, hogy hopp, egyik naptól kezdve nyilvánosan felvállalja, de ezt miért kell reklámozni? Egy időben hatalmas divat volt ez YT-on, tök jó, egy csomóan kattintotak rá, gratula, stb, de mi értelme van? Jobb lesz ez valakinek? Számomra pont inkább szánalmas, figyelemvadász, stb. Ezzel az egésszel a melegek pont azt érik el, hogy egyre ellenszenvesebbek lesznek az egyébként semleges hozzáállású emberek szemében.

(#14) adamssss: Nekem is ez az érzésem. Miért kell reklámozni? Én sem mondom úton-útfélen mindenkinek, hogy milyen a szexuális beállítottságom.

[ Szerkesztve ]

(#17) dabadab válasza Tulku (#13) üzenetére


dabadab
titán

Azért az ilyen általános iskolai szintű evolúcióbiológiai levezetések inkább kínosak, mint megvilágosítók, valójában a világ ennél jóval bonyolultabban működik. Konkrétan, ha jobban megnézed, akkor a dolog úgy néz ki, hogy a homoszexualitás evolúciós termék, aminek meg van a maga szerepe a fajfenntartásban.

Egyébként meg azt azért érdemes észrevenni, hogy nálunk, embereknél, a szexualitás meg a párkapcsolat már némileg elvált a fajfenntartás problémájától illetve érdemes azt is észrevenni, hogy a férfiakból a heteroszexuális sem tud szülni, nőből meg a homoszexuális is. De momentán bármiféle fajfenntartással kapcsolatos szűk keresztmetszetet a modern világban messze nem a konkrét fizikai határok jelentik (egy jó adottságú nő simán tud szülni 10+ gyereket (és ha nagyon megerőltetnénk magunkat, akkor egy-két évtizeden belül simán tudnánk mesterséges körülmények között két ivarsejtből újszülöttet produkálni), ehhez képest a népesség szinten tartásához kellene úgy kb kettőegészvalamennyi), hanem az, hogy legyen elegendő ember, aki megfelelő mennyiségű gyereket akar nevelni.

DRM is theft

(#18) dabadab válasza adamssss (#14) üzenetére


dabadab
titán

"En sem vonulok az utcan es hirdetem hogy hetero vagyok."

Nem tudom, ha én kimegyek az utcára, akkor egyrészt jómagam is sokszor csinálom ezt, másrészt meg azt látom, hogy egy csomó más heteroszexuális is így csinál.

Egy olyan társadalomban, ahol a két fő társadalomszervező kapcsolat közül az egyik a szexpartnerség, ott elég nehéz nem hirdetni a szexuális irányultságot.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#19) Ghoosty válasza Tulku (#13) üzenetére


Ghoosty
őstag

Ha egy faj nem minden egyede szaporodásképes, de ezek az egyedek ellátnak a csoportnak hasznos feladatokat, akkor az a faj szempontjából lehet előnyös, így ez beépül a génkészletbe. Létezhetnek olyan recesszív gének, amik 100-ból 1-szer válnak aktívvá. Pl egy homoszexuális ugyanúgy tudott vadászni, ugyanúgy tudta védeni a törzset, de neki nem lehetett utódja, így csökkent a törzs szaporasága. Egy korlátozott erőforrásokkal rendelkező törzsnél ez előnyös tulajdonság lehet, mert egy túlszaporodás a teljes törzs kihalásához is vezethet.
Bár kicsit szélsőséges és távoli példa, de pl hangyák esetében, csak nagyon kevés egyed szaporodóképes, mégis szükségesek a faj fennmaradásához.
Röviden Darwini alapok szerint normális a homoszexualitás.

(#20) Kalandor válasza lev258 (#15) üzenetére


Kalandor
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog (1)

Biztosan nem fogom elolvasni az egészet. Annyit megtettem, hogy még pár nem tudományos igényű hivatkozást megnéztem a Google-ben*, ami alapján nem arról van szó, amivé az én fejemben ez eddig összeállt. Elnézést, többet nem fogom citálni.

* Például: a férfi homoszexualitás kialakulásért gyakran valamiféle magzati tesztoszteron hiányt okolnak. Igaz, egy ilyen hiány meglétének oka egyelőre tisztázatlan, sokan az anya stresszes állapotában látják a lehetséges magyarázatot. Az állatvilágban végzett kísérletekben van bizonyíték arra, hogy a terhesség alatti anyai stressz demaszkulinizálja illetve feminizálja a hím nemi viselkedést és agyi morfológiát. (Kerchner és Ward, 1992).

(#21) MongolZ válasza dabadab (#18) üzenetére


MongolZ
addikt

Ha most arra gondolsz, hogy az embereknek mennyire visszatetsző az, ha egy hetero férfi utánafüttyög egy lánynak, vagy egy meleg hasonlóan cselekszik, szerintem mindkettő ugyanúgy irritáló.

(#22) Cathfaern válasza Tulku (#13) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

"Nem hiszek a génekben, nem hiszek az öröklött tulajdonságokban"
Ugye ezt kifejezetten a homoszexualitással kapcsolatban írod? Mert ha általánosan, akkor komoly tévedések vannak.

Ghoosty:
"Pl egy homoszexuális ugyanúgy tudott vadászni, ugyanúgy tudta védeni a törzset, de neki nem lehetett utódja, így csökkent a törzs szaporasága."
Félreértések elkerülése végett tudom, hogy nem ez volt a mondandód lényege, és egyetértek azzal amit ezután írtál, csak már többedszer előjön ez a topicban.
Miért ne lehetne egy homoszexuálisnak utóda? Gyakorlatilag modern korig majdnem minden homoszexuálisnak volt utódja, mert a társadalmi elvárás az volt, hogy házasodj meg egy ellenkező neművel, és hozz létre utódokat. Különösen nőknél, akiknél a férj nélküliség kis túlzással egyenlő volt a halálos ítélettel. Homoszexualitás nem jelent impotenciát, és az hogy valaki nem szeret valamit, attól még meg tudja tenni (lásd a "meg lehet enni a spenótot akkor is, ha nem szereted" témakört). Férfiként lehet közben a szomszéd srácra gondol, hogy működjön aminek működnie kell, de a végeredményen ez nem sokat változtat.

[ Szerkesztve ]

(#23) Tulku válasza Ghoosty (#19) üzenetére


Tulku
veterán

Én mindent elhiszek, megértek, semmi esetre sem vitáznék senkivel...de azt - a bomló társadalmaktól eltekintve - senki sem tagadja, hogy ezen tulajdonságoknak nem a normalitást, a teljesen természeteset kellene mindenki felé sugallani...de lehet, hogy ez is az én fantazmagóriám...

(#24) adamssss válasza dabadab (#18) üzenetére


adamssss
veterán

Nem azzal van a gond ha valaki kimegy kez a kezben es kulturaltan sugarozza a hovatartozasat. Szamomra a gond a Pride-nal kezdodik.

Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...

(#25) Cathfaern válasza MongolZ (#21) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Ha végigmész az utcán a barátnőd / feleséged kezét fogva, vagy átkarolva, akkor kifejezted a nemi identitásod. Szerintem erre gondol dabadab.

(#26) YASKATIR válasza MongolZ (#16) üzenetére


YASKATIR
aktív tag

Azt tudod-e, hogy manapsag pontosan ugyan annyi meleg van a tarsadalomban, mint 100 vagy 1000 vagy 10000 eve? A kulonbseg annyi, hogy 2017-ben, ha nem egy teljesen fos orszagban (torokorszag, oroszorszag es tarsaik) elsz, akkor ezt fel mered vallalni.

Amint kimesz az utcara a baratnoddel, mar felvallaltad azt, hogy buszke hetero vagy

(#24) adamssss: Teged zavar a (mondjuk brazilia) karneval is?

[ Szerkesztve ]

(#27) dabadab válasza MongolZ (#21) üzenetére


dabadab
titán

Nem erre, hanem arra, hogy simán kézenfogva megyek az asszonnyal. Mondom, tényleg nagyon nehéz úgy élni, hogy az emberre ne legyen kiírva a szexuális irányultsága.

DRM is theft

(#28) lev258 válasza adamssss (#24) üzenetére


lev258
veterán

Magát a Pride-ot olyan formában, ahogy zajlik, én sem tartom szimpatikusnak. Azt viszont fontos hozzátenni, hogy amíg a társadalomban megbújik az emberek kirekesztése, diszkriminálása szexuális irányultságuk miatt, addig igenis drasztikusabb módon kell felhívni a figyelmet erre a problémára, különben a nem létezés homályába süllyed. Ha a társadalom már kész befogadni őket egyenlőként, akkor valóban okafogyottá válik a Pride vagy más hasonló események.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#29) nxswitch


nxswitch
senior tag

Azért a "coming out" kifejezést csak a melegenkre/leszbikusokra, stb. leszorítani...

A cikk írója is belerakta a cikkbe, hogy más helyzetekben is használják a kifejezést.

En sem vonulok az utcan es hirdetem hogy hetero vagyok.
De neked minden jogod megvan, hogy hetero legyél, és nem diszkriminálnak érte. Az LGBT emberek azért csinálják, hogy az emberek felfigyeljenek rá, hogy rengeteg ilyen ember van, ne diszkriminálják őket, és ugyan olyan jogaik legyenek mint a hetero embereknek. Természetesen ha szeretnél, Te is vonulhatsz az utcán, és hirdetheted, hogy hetero vagy. :)

Elhiszem, hogy ez jót tesz az embernek, hogy hopp, egyik naptól kezdve nyilvánosan felvállalja, de ezt miért kell reklámozni?
Azért kell ,,előbújni" (főleg a fiatalokra gondolok), mert ha hazavisz valaki egy azonos nemű párt, lehet, hogy másnapra hajléktalan lesz, naponta megalázzák őt a szülei, megverik. Sajnos nincsenek olyan helyzetben az LGBT emberek, hogy éljék az életüket anélkül, hogy bejelentenék, hogy az más, mint a legtöbb emberé.

Sajnálom, ha valakit sértett írásom, én biztosan nem fogom azt átadni fiamnak, hogy ez a jelenség normális....
Remélem, hogy a fiad hetero férfi, mert szörnyű lenne neki olyan családban felnőni, ahol nem fogadják el és támogatják.

Az, hogy velünk született dolog-e vagy döntés, a szigorú szülői ellenzések, átnevelőtáborok és egyéb dolgok hatástalansága szerintem elég valószínűen jelzi, hogy nem igaz. Nem gondolom, hogy most lett volna ,,trend", csak most jutottak el az emberek arra a pontra, hogy lehetőségük van felvállalni és egyre kevésbé kell emiatt félniük, ezért tűnik úgy, hogy egyre több az LGBT tini.De hoztatok olyan példákat akik 30-40 évesen bújtak elő. Úgy gondolom nekik sem tegnap jutott eszükbe először, hogy valami nem okés.

Szerintem minden véleménytől függetlenül, minden ilyen téma felesleges lenne, ha az emberek nem azzal foglalkoznának, hogy mások mit kezd az életével, amíg nem árt vele másnak. Nem lenne pride, nem lennének coming outok és egyéb ilyen dolgok.

(#30) Ghoosty válasza Cathfaern (#22) üzenetére


Ghoosty
őstag

Valóban nem volt helyes megfogalmazás, mert funkció szempontjából tényleg tudnak szaporodni. De ha magamból indulok ki, akkor nekem nem kerül megfelelő állapotba a szerszámom, ha meztelen férfitestet látok. Gondolom, ez náluk meg az ellentétes nemnél van így.
Hogy mennyire volt utódjuk, ennek sose néztem utána, gondolom egyet-egyet kierőszakoltak akár szó szerint is értve, de szerintem még társadalmi nyomás ellenére is sokkal kevesebb utóddal számolnék. (Ez teljesen saját okoskodás.)

(#31) 8th válasza lev258 (#28) üzenetére


8th
addikt

Ezt a hülyeséget...

(ツ)╭∩╮

(#32) mephi666 válasza lev258 (#28) üzenetére


mephi666
nagyúr

de ha 10-100-1000 éve is ugyanilyen szinten létezett a homoszexualitás, akkor miért most lett rá ekkora szükség? :U az egész csak a magamutogatásról szól

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#33) nxswitch válasza mephi666 (#32) üzenetére


nxswitch
senior tag

de ha 10-100-1000 éve is ugyanilyen szinten létezett a homoszexualitás, akkor miért most lett rá ekkora szükség?

Nem a szükség lett nagyobb, hanem a homoszexuális embereknek lett nagyobb lehetősége az életre. 100-1000 évvel ezelőtt megverték, pszichiátriába zárták, megkínozták és megölték őket. :)

(#34) Skillet válasza adamssss (#14) üzenetére


Skillet
addikt

Részben egyet kell értenem veled. Én sem értem a vonulás részét. De a divatban is lehet valami, tény. De azért ez nem csak divat, azt fogadjuk el.

Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever

(#35) fairi válasza Ghoosty (#19) üzenetére


fairi
addikt

"Röviden Darwini alapok szerint normális a homoszexualitás."
ennél valszeg bonyolultabb a dolog. Emberi szexualitásnak a genetikai háttere elég komplex. Még mindig nem ismert teljesen. Sok gén kölcsönhatása plusz környzeti ingerek interakciója, hogy végül ellentétes nemhez vonzodsz. Ha egész folyamatban valami megzavarja (génkombinációkból a rosszat húztad) végül kiköthetsz saját nemednél, vagy olyan korosztálynál (túl fiatal vagy öreg) amiből már gyerek nem lehet.
Szigorúan nézve homoszexualitás hasonlóan sok fíliához abnormális. Ám ez nem zárja ki hogy törzs szempontjából hasznos is lehetett ilyen egyén. Említették páram vadászatban és mások gyerekének nevelésében részt vehetett és ha "baleset" történt még gyereke is lehetett és továbbadta génjeit.

Léteznek olyan betegségek amik bizonyos körülmények közt még segíthetik a túlélést. Klasszikus példa: Sarlóssejtes vérszegénység , de bizonyos ehynébb formába előnyös egy maláriás területen.

"neki nem lehetett utódja, így csökkent a törzs szaporasága. "
az emberi szaporaságot mint minden állatét a környezete limitálja. nyugati világon a népességfogyást és elöregedést nem a "coming outok" idézik elő hanem társadalomi (ami embernél a környezet) hatások (karrier építés, anyagilag a gyerek megterhelő lett, nincs elég időnk, rohanunk, majd később stb.)
Törzs esetén akkor volt majd a homosexualitás ha vezető volt az egyén és nem akart nővel lenni. Örökösödési bajok.

(#36) Tulku válasza nxswitch (#33) üzenetére


Tulku
veterán

Görögöknél teljesen elfogadott volt...hadvezérek, költők, művészek, de a köznép soraiban is sokan hirdették...vallották, sőt egyenesen az általános lét alapvetésévé vált szinte...
Festőművész barátom szerint un. "kemény buzik" voltak...nem féltek agyonverni bárkit, aki lenézte őket...
Gyermekeik voltak szerintem...amolyan biszexualitás forma volt az...én személy szerint - bár nem tartom magam homofóbnak - nem tudnám elképzelni, hogy egy azonos nemű ilyen-olyan fizikális reakciókat váltson ki belőlem...tehát nyilván ez egy irányultság és általános társadalmi állapot szerves egysége kell hogy legyen...most a miértekről és a nüanszokról lehet polémiázni napestig...

Nem tudnám most megmondani pontosan mit tennék ha 15 éves fiam - aki természetesen hetero ízig vérig és hős szerelmes - egyik napon coming outolna...el kellene fogadnom karmám szerves részeként...tenni ellene semmiképp sem tennék, mert ezzel többet ártanék neki, mint használnék..

Azt hiszem ezzel választ adtam sok kérdésre...és persze ez a saját véleményem...

(#37) Máté94 válasza lev258 (#28) üzenetére


Máté94
addikt

Semlegessé kell a témának vállnia. :)

Gyakran úgy érzem, hogy az emberek azért gyülőlködnek (ennyire), mert nincs mire levezetniük a feszültséget és kell egy ellenség, akin ezt lelehet vezetni. Valamint többet kellene foglalkoznunk saját magunkal, mintsem másokkal. :D

Amint egyre több és több ember lesz képes nem figyelni rá... annál jobb lesz. ;]

Persze, ezzel nem azt akarom sugallni, hogy véka alá kell rejteni, csak hogy ne legyen úgymond "újdonság".
Szimpátia meg egyebek. :)

(#38) Fáraó


Fáraó
őstag

"Sejtitek, hogy mi lesz a következő lépcsőfok, ugye? :)"

Mi történt? Remélem normálisan álltak a dologhoz és nem kirekesztően.

VIGYORRRGAZMUS.....

(#39) mephi666 válasza nxswitch (#33) üzenetére


mephi666
nagyúr

volt ilyen hely és idő, de a 20. században már nem sok helyen volt ez jellemző, mégis a század végén lett felkapva a téma túlságosan... olyan dolog ez, hogy máról holnapra pl a sajtkészítők is utcára mehetnének, hogy fogadják el őket (holott évezredek óta köztünk élnek és elfogadták) ...idővel meg ráfoghatnának mindent: azért diszkriminálják őket, mert sajtkészítők... kisebbséget is képeznek, ezért plusz jogokat akarnak, stb... ha így tennének, fogadni mernék rá, hogy a társadalom egy része elkezdené őket pátyolgatni, másokból pedig ellenérzést váltanának ki és rossz szemmel néznének rájuk... hasonló a helyzet a homoszexualitással is: sokan ha megtartanák a szűk környezetükre és nem teregetnék a dolgaikat idegenek elé, valószínű szükség sem lenne felvonulásokra és nem lenne ekkora füstje az egésznek :K

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#40) mbalint987


mbalint987
aktív tag

Először is, köszönöm a dicséreteket és kritikákat is, mindenkinek! :R Suliban vagyok, szóval nézzétek el, hogy egyenlőre a hozzászólások egy erősen véges számú részére tudok reagálni.

Viszont: szeretném, ha ez a téma más lenne, mint a PH! lapcsalád hasonló témában születő témái és nyugodtan, higgadtan illetve személyeskedésmentesen tudnánk vitázni a témával kapcsolatosan. Köszönöm mindenkinek aki így fog tenni! :R

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#41) Ghoosty válasza fairi (#35) üzenetére


Ghoosty
őstag

Örülök, hogy szövegkörnyezetből kiragadva, szavakon lovagolva értelmezed a mondandómat, miközben a saját hozzászólásomban lévő példákat használod, hogy mégis alátámaszd, hogy igazából egyetértünk.
Ha egy nővénynél egy recesszív gén 100 ból 1-szer piros virágot okoz a fehér helyett, akkor darwini szempontból teljesen normális, hogy 1000-ből 10 körli virág piros és az is, hogy 90 virágból egy sem lesz piros. Tehát a piros virág abnormális abban az értelemben, hogy nem megszokott, szokásostól eltérő, rendellenes. Viszont van az abnormálisnak egy olyan jelentése is, hogy szabályostól eltérő. A piros virág pedig szabályoknak megfelelően bukkan elő, tehát nem abnormális.

(#42) MongolZ válasza Cathfaern (#25) üzenetére


MongolZ
addikt

(#25) Cathfaern és (#26) YASKATIR és (#27) dabadab:

És? Nem vonulok fel az utcán, nem lengetek szivárvány zászlókat. Felőlem sétáljanak az utcán kézen fogva, nem érdekel. Ugyanúgy zavar engem, amikor egy hetero pár nyalja egymást a vonaton mellettem, mint amikor egy meleg. Sokszor látok fiú/lány párokat sétálni kézen fogva (persze főleg lányokat), marhára nem zavarnak.

Egyáltalán nem a nemi indentitás felvállalásával van a probléma. A mikéntjével van a baj.

(#44) safiyah: Nézd, szerintem az emberek döntő többségének olyan a hozzáállása, mint nekem. Van egy hangos kisebbség, de ennyi. De ezzel a felvonulással az agresszív kisebbséget nem győzik meg, a döntő többség egy részét meg dühítik. Megéri? Szerintme abszolút nem.

[ Szerkesztve ]

(#43) adamssss válasza lev258 (#28) üzenetére


adamssss
veterán

A nagy kerdes az, hogy a pride jelen formajabn eleri e a celjat, vagy csak tovabb melyiti a ket tabor kozotti szakadekot. Szerintem itthon ez a helyzet sajnos.

YASKATIR: Nem lattam meg, de ha van izlesetelen resze akkor igen zavarna.

[ Szerkesztve ]

Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...

(#44) nxswitch válasza MongolZ (#42) üzenetére


nxswitch
senior tag

Ez nagyon jó dolog. :) De sajnos nagyon sokan nem így vannak vele.

(#45) mbalint987 válasza adamssss (#14) üzenetére


mbalint987
aktív tag

Úgy sejtem, hogy vagy nem olvastad a harmadik oldalt, vagy pedig csak átfutottad azt. Az oldal szinte egészében átfogja azt a kérdéskört, amit a hozzászólásod első részében említesz. Remélem, ha elolvasod, látni fogod a témát a másik szemszögből is.

"Sajnalom oket"
Ne tedd! Nincs miért sajnálnod minket! Amióta világ a világ, én meleg vagyok, és a gyermekvállalástól eltekintve nem érzem, hogy rosszabb lenne nekem, mint a heteroknak.

"ma inkabb a trendiseg all mogotte sem mint a biologia"
Trendiség? Utolsó oldalon olvashatod a tapasztalataimat, a korábbi bejegyzéseimmel együtt. Nekem nem az jön le ebből, hogy ez csupa öröm és vidámság. Sőt!

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#46) nxswitch válasza mephi666 (#39) üzenetére


nxswitch
senior tag

volt ilyen hely és idő, de a 20. században már nem sok helyen volt ez jellemző

Ha jól tudom pár napja kezdeményezte, (vagy már el is fogadtatta?) Trump a törvényt, hogy diszkriminálni lehessen az embereket szexuális beállítottság és nemi identitás alapján. Amiben biztos vagyok, hogy a katonaságból kitiltották a transznemű embereket, illetve bizonyos egészségügyi támogatást is megvontak tőlük. Itt egy példa, hogy miért van Pride.

sokan ha megtartanák a szűk környezetükre és nem teregetnék a dolgaikat idegenek elé, valószínű szükség sem lenne felvonulásokra és nem lenne ekkora füstje az egésznek

Mit értesz szűk környezet alatt?

Mint írták, nagyon nehéz elrejteni a beállítottságod. Ha a párod kezét fogod az utcán, kiraksz egy képet róla az irodai asztalodra, elköszön tőled és megcsókol, sokan ezt is ,,magamutogatásnak" tartják.

(#47) Fred23


Fred23
nagyúr

"1961. december 15-én fogadta el ugyanis az Országgyűlés azt a büntető törvénykönyvet, amely megszüntette a férfiak közötti, beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolat büntethetőségét... volt olyan európai ország, ahol csak 2003-ban szüntették meg..."

Azt érzem az ilyen szövegek után, hogy a középkor még nincs is olyan messze. :D Az egész témában az zavar legjobban, hogy még mindig egy ennyire maradi, konzervatív, szemellenzős társadalomban élünk, amiben akkora nyomást érez magán egy meleg, hogy problémává válik neki a mássága, és hogy sokan még mindig nem sz@rják le ezt a 0 jelentőségűnek tekinthető dolgot, hanem úgy pattognak rajta -s ezzel pattogásra kényszerítve az LMBTQXYZ embereket-, mintha ez volna az egyik legfőbb dolog, legnagyobb probléma, kérdés, ügy. Holott szerintem tökre 0 jelentőségű ügynek kellene lennie az egésznek, nem tudom megérteni azokat, akiknek bajuk van az utcán smároló melegekkel, vagy azzal, hogy házasodni akarnak; nem értem, miért kelt ez bárkiben is indulatokat.

Talán az a baj, hogy sokan túl szociális emberek, és személyes támadásként élik meg egy másmilyen ember -amúgy normális- másságát, és másféle törekvéseit. Ha önkritikus lennék, azt mondanám, nekem meg a Biblián alapuló vallásokban hívő emberek szúrják a szemem kicsit, és ott meg én pörgöm túl a dolgot, én csinálok ott ügyet, ahol nem is kéne talán ügyet látni. :F

(#48) bkercso


bkercso
nagyúr

Én is köszönöm ezt az írást, jó volt olvasni! Még jobb, hogy hozzá is lehet szólni.

nem arra vagyunk büszkék, hogy melegek vagyunk, hanem arra, hogy ezzel ki tudtunk állni a világ elé, és elő tudtunk bújni szeretteinknek és - akaratlanul is - a világnak.
Ez így van! Nem lehet könnyű, és ezt el kell fogadnia minden jóérzésű embernek.

Viszont beszélni kelle(ene) szerintem arról is, hogy érett módon szét kell választani az egyént és a cselekedetet/beállítottságot. Sajnos kevesen képesek a homoszexuálisokhoz emberséggel, jóérzéssel, szimpátiával viszonyulni azok közül, akik a homoszexuálitást deviánsnak tartják, annak propagálását pedig a társadalomra károsnak. Merthogy sajnos erről kevés szó esik a közbeszédben, leginkább manipuláció megy, részben mindkét oldalról. Leegyszerűsített kampányolás folyik egyik oldalon az egyenjogúságért, másikon pedig azért, hogy ne csináljuk már ezt. Szerintem lehetne a témát kevésbé megosztóan is kezelni.

Homoszexualitás mindig is volt, és én örülök neki, hogy ma nem kell jelentős hátrányt és embertelenséget elszenvedni ezért. Ugyanakkor a háttere nem tisztázott, bár az orvosok nagyrészt azt mondják, hogy lelki sérelmek növelik a kialakulás esélyét. Olyan szakvéleménnyel nem találkoztam, amelyik semlegesnek mondta volna, vagy megerősítette volna, hogy társadalmi negatív hatása nincsen annak, ha ezt a viselkedésformát kvázi propagálják.

Röviden összefoglalva annyit szerettem volna mondani, hogy az jogos igény egy homoszexuális részéről, hogy kezeljék őt emberséggel és felvállalhassa az életmódját, de az szerintem nem jogos igény, hogy egyenrangúnak vegyük a heteroszexualitástól eltérő beállítottságot és életmódot, sőt népszerűsítsük, és ezzel befolyásoljunk tömegeket.

Őszintén szólva az olyan bonyolult kérdésekről, mint az örökbefogadás, nem tudok megnyugtató véleményt formálni. Nyilván jobb, ha lát egészséges apai és anyai mintát is a gyerek, mintha nem, de sokan egyedül nevelnek gyereket és hát ezt sem tilos, így ebben a kérdésben is független kutatásokon alapuló eredmények ismerete alapján kellene a döntéshozást és a társadalom gondolkodását befolyásolni.

Fred23: nem tudom megérteni azokat, akiknek bajuk van az utcán smároló melegekkel, vagy azzal, hogy házasodni akarnak; nem értem, miért kelt ez bárkiben is indulatokat.
Azért nem érted, mert a tudat alatti folyamatok érthetetlenek. Különben tudatosnak hívnák őket. De a különböző dolgok megítélése és a hozzájuk kapcsolódó érzelmek és indulatok hosszú időn át lerakódott társadalmi és kulturális, valamint személyes élmények együttesének eredményei. Hat rád az is, amivel nem értesz egyet, csak elolvasod/meghallgatod. Alakítja az érzelmeket. Ezért lenne fontos az érett közbeszéd ezzel a témával kapcsolatban is.

Biblia és a benne hívők: a Biblia egyszer említi ezt a dolgot, ha jól emlékszem, és akkor sem emeli ki a többi negatív magatartás közül, hanem egy felsorolás része. A keresztények meg a társadalomból kerülnek "ki", vagyis be az egyházba, ennél fogva nem feltétlen érettebb a gondolkodásuk, és ez sajnos több keresztény vezetőre is igaz. Ez nem a Biblia hibája szerintem.

[ Szerkesztve ]

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#49) #54625216


#54625216
törölt tag

Azt nem értem, hogy egy ilyen írásnak mi köze van a technológiához, hogy ezen az oldalon jelent meg? :F

(#50) atike válasza #54625216 (#49) üzenetére


atike
nagyúr

Fórum, off topic, logout. Bármi jöhet. :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.