2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Október 11. - A Coming out világnapja

A világnap története, a coming out fontossága és saját tapasztalatomat is megosztom a melegségről.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, mi az a Coming out?

Bevezetés
Először is engedd meg kedves olvasó, hogy bemutatkozzak! Egy 19 éves meleg srác vagyok, aki általában csak read-only módban, de rendszeresen látogatja a PH! lapcsalád oldalait, illetve alkalmanként szakmai cikkekkel és néhány off-topic bejegyzéssel bővíti a Logout-on található színvonalas tartalmak listáját. Úgy gondoltam, hogy most nem szakmai témában, hanem egy kicsit más témakörben fogok ide írni, mégpedig arról, ami az elmúlt 5 hónapban jelentősen meghatározta az életemet: a Coming out-ról és alapvetően a "melegségről" fogok a következő pár oldalon beszélni Nektek. Vágjunk bele!

Mi az a "coming out"?
Nagyon sok ember találkozott ezzel a kifejezéssel, és ismeri a jelentését, de ha nem így lenne, akkor segítek. A coming out egy angol kifejezés (amit magyarul leginkább előbújásnak tudunk fordítani), ami arra utal, amikor valaki elmondja egy másik embernek, vagy nyilvánosan felvállalja, hogy leszbikus, meleg, biszexuális vagy transznemű. Egyébként a kifejezés átvitt értelemben is használatos másfajta tulajdonságok bevallására, például ha valaki mondjuk ateista.

Coming out (of the closet), szabadon fordítva: "előbújni a szekrényből"

Lássuk ezt a gyakorlatban: én, mikor elmondtam az édesanyámnak, hogy meleg vagyok, akkor kvázi coming out-oltam, "előbújtam". Amikor egy sztár nyilvánosan (mondjuk egy rendezvényen a színpadon) ugyanezt megteszi több száz/ezer ember előtt, ő szintén ezt teszi. Azt hihetnénk, hogy ez a melegekre tartozik, a heteroknak ehhez semmi közük, de ez természetesen nincs így. Te is bármikor kerülhetsz (vagy akár már kerültél is) olyan helyzetben, amikor elmondja valaki, hogy szexuális beállítottságát tekintve különbözik az "átlagostól": nos, abban a helyzetben Te is részese voltál, hisz Neked bújtak elő.

Alapvetően a coming out gyakorlatához vissza fogok még térni, de most lássuk, hogy milyen apropó ihlette ezen cikkemet. Ezen az oldalon ez már nem fért volna el, szóval kérlek lapozz!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.