Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Digitális Állampolgárság Program
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- Natív ARM Android appok futtatása emulátoron
Új hozzászólás Aktív témák
-
nutfile
aktív tag
milyen protokoll jöhet szóba? csak wifi? mennyit szánsz rá? akarod-e integrálni valamilyen rendszerbe?
rengeteg opció van, íme néhány.
z-wave: fibaro, aeotec, qubino (legdrágább eszközök)
zigbee: frient, develco
wifi: shelly (relé a konnektor mögé), gosundmivel wifis-eket nézegettél, én a helyedben a shelly relék felé tendálnék, ha van elég hely a szerelődobozban.
-
cyber86
őstag
Sziasztok. Melyik okos konnektort ajánlanátok ami aránylag jól tud mérni fogyasztást? Egyenlőre ezeket néztem ki. Tp-link tapo p110m, Tp-link tapo p110, Xiaomi mi smart plug 2.
-
Beni2360
félisten
Sziasztok. Adott egy a több közül okos konnektor ami klíma elé van bedugva. Második szezont üzemel és két napja reggel nem kapcsolt be az időzitő ezt jelezte is szöveges üzenetben. Mobiltól kapcsoltam be. De onnantól már nem mutat és mér semmi fogyasztást. Nem találok a beállításban semmi helyre állítási opciót. Smart Life appal vezérlem. Töröltem és újból párosítsam?Válaszokat előre is köszönöm.
Töröltem és újból párosítsam, most már müxik[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
biga
őstag
Lehet, hogy csak a leirasbol hianyzik, de én egyiknél sem latom az allapotjelzést. E nélkül meg tudod nyitni/zarni, csak épp azt nem tudod, hogy épp nyitva vagy zarva van a kapu. Ha igy van, akkor csak kell az a nyitasérzékelö is.
''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'
-
uvyp
csendes tag
Kapcsolódási pont van az egységen. Minél egyszerűbben szeretném megoldani mert nagyjából semmi időm nincs erre sajnos.
Sonoffról hallottam már, a Shellyről nem. Találtam egy ilyen szerkezetet, ami leírás alapján jó lenne nekem. Csak az nem világos, hogy ehez kell valami központi vezérlő vagy csak internet kell neki és egy app a telefonra..
[link][ Szerkesztve ]
-
biga
őstag
Ez igy elmondas alapjan nem igazan okoz otthon kérdés, illetve az agyuval verébre lenne. Amit irsz, ahhoz igazabol elég lenne mondjuk egy egyszerü wifi-s érzékelö, mondjuk egy nyitasérzékelö, ami egyszerüen jelzi, hogy ha a garazsajto nyitva van. Ez esetben igazabol ranézel és mindig latod, hogy a garazsajto nyitva van-e vagy nem (sima allapotjelentésként). Az mar a hozza adott, vagy altalad létrehozott ("okos otthon") szoftvertöl fog függeni, hogy van-e olyan scenario, amikor mondjuk x perc nyitva maradas utan küldene egy e-mailt/ push-t.
Persze ettöl még, hogy tudod, hogy nyitva van, tavolrol nem fogod tudni bezarni, ehhez kellene még az ahhoz szükséges modul is, viszont ezzel az a gond, hogy ennek valahogy illeszkednie kellene a mostani garazskapu vezérlödhöz (ahhoz a dobozhoz, ami pl veszi a taviranyito jelét is). Ha van kapcsolodasi pont az egységhez, amire ra tudsz kötni egy sima relét (tehat mint ha egy sima kapcsoloval pluszban nyitni zarni akarnad), akkor ide ra tudsz kötni egy wifi-s relét, és azzal nyitod/zarod, a korabban emlitett érzékelövel meg ellenörzöd a statusz. Mindkettö esetében ajanlom esetleg a Shelly-ket, van egész jo sajat Cloud alkalmazasa, nem kell sajat rendszert épitened. Azt mondjuk nem tudom, hogy értesitést tud-e küldeni (én igazabol sajat rendszert hasznalok erre), de meg kell nézni. A Sonoff is csinal jo wifis cuccokat, amik megbizhatoan müködnek, de annak nem ismerem a sajat szoftverét (ugyancsak sajat megoldason belül hasznalok Sonoff-okat).
Nyilvan még ezer mas ilyen-olyan gyarto fog neked megoldast ajanlani, én most a kiprobalt, megbizhato, de megfizethetö gyartokat soroltam.Ennél egyszerübb (és dragabb), ha eleve valamilyen "okositott" garazsajto-nyitot szerelsz be, ami mindezt eleve tartalmazza.
''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'
-
uvyp
csendes tag
Sziasztok! Egy garázskaput szeretnék "felokosítani". Az lenne a lényeg, hogy telefonrol lehessen nyitni, zárni, de legfontosabb, hogy küldjön egy értesítést ha nyitva maradt. Jelenleg nyomógombbal és távirányítóval is működik csak nem tudjuk mikor marad nyitva . Milyen eszközzel lehetne ezt a legegyszerűbben megoldani? Semmi okos eszköz nincs a házban jelenleg. A garázsban van vezetékes meg wifi net is.
-
zizi7229
tag
Köszi mindkettőtöknek, elég sok típust felsoroltatok, nézelődni fogok.
Alapvetően nem lenne gond a hálózat eldobása, bár ez gyakoriságfüggő. Nyilván mondjuk egy nyaralóba nem tennék ilyent.HA-val kapcsolatban: docker vagy virtuális gép?
Tel.: 06-30/650-1098 --- megbízhatóságom, hirdetéseim --- http://hardverapro.hu/tag/zizi7229 || OnePlus One 64GB >> Huawei P9 Plus >> P20 >> S22 Ultra || 8800 Ultra -- Because I believe in power
-
biga
őstag
válasz zizi7229 #181 üzenetére
Ha profi cuccokban gondolkozol (nem feltétlenül szükséges), akkor zwave. Atomstabilak, megbizhatoan teszik a dogukat. Viszont dragak. A legolcsobb a wifi lenne, de radiatortermosztat nem sok létezik, és amugy sem ajanlott tarsashazi környezetben (ez igaz szinte minde SHS adapterre, altalaban kerülendö a wifi tarsashazas környezetben, mert jellemzöen amugy is tulterheltek a csatornak).
Igy ahogy a kolléga is irta, a legjobb kompromisszum a zigbee. Ezek közül a Schneider, Danfoss kifejezetten jo minöségüek, cserébe zWave aurak. A Sonoff, MOES megfizethetö és tapasztalatom szerint megbizhatoak is. Az Aquara (Xiaomi) szerintem felejtôs, nem elég megbizhato, bar mondjuk a te esetedben - gondolom nem szempont, hogy akar hetekre/honapokra magara hagyod a hazat, igy végül is nem okozna gondot, ha néha eldobja a halozatot.
Ezeket mindet hasznalom több környezetben is, többet tavmenedzsmentben, ahol nemigen engedhetem meg magamnak, hogy ne legyen megbizhato (bar azért tavoli rendszerben ahol lehet zWave-et hasznalok, de van böven zigbee is...).''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'
-
zizi7229
tag
válasz Diabolis #180 üzenetére
Sziasztok!
Kis panel lakásomban elérkezett a radiátor és ezzel együtt termosztát korszerűsítés ideje.
a terv HA-ba integrálni a leendő termosztátokat. Tud valaki esetleg kontkrét típust, esetleg preferált Wireless protokollt ajánlani? Ez lenne a HA "jelmezes főrpóbája" nálam, ha stabil akkor van még pár automatizálási ötletem ezutánKöszönöm
Tel.: 06-30/650-1098 --- megbízhatóságom, hirdetéseim --- http://hardverapro.hu/tag/zizi7229 || OnePlus One 64GB >> Huawei P9 Plus >> P20 >> S22 Ultra || 8800 Ultra -- Because I believe in power
-
Diabolis
aktív tag
Az áramhálózat zsír új, a wifiben lehet valami, köszönöm a tippeket, rápróbálok.
A shelly akárhogy próbáltalam nem akart működni, ideiglenes hálózatnak látja a szolgáltatói wifit is.Ne vegyél kutyát! Inkább fogadj örökbe. Tele vannak a menhelyek.
-
biga
őstag
válasz Diabolis #176 üzenetére
Shelly esetében jellemzöen az alapkofig-ot sokszor BT-n kell elkezdeni. Nem tudom, hogy igy csinaltad-e, de ha nem, akkor esetleg probald ki. (tehat BT-n rakeresel, és utana konfigolod a halozatot).
-
Diabolis
aktív tag
És megszületett, felpakoltam pár kapcsolót és izzót. A sonoff cuccok simán felmentek a telefon WiFi hotspotjával is, de a shellyk valamiért rendes internettel sem akarták az igazat, így azokat egyenlőre jegeltem.
De kérnék egy kis segítséget: Van egy B05-BL izzó, ami éjszaka random felkapcsol. Sem a kapcsoló sem az izzó beállításaiban nem találtam sem aktív időzítést, sem bármit ami ezt indokolná.
A nappaliban lévő kapcsolón az éjszakai fény ugyanez. Éjjel random, teljes fényerővel felkapcsol (csak az éjszakai fény, az izzókat nem kapcsolja).
Az előzményekben csak a lekapcsolás látható.
Valami ötlet, hogy mi aktiválja ezeket?
Időzítések, folyamatok még nincsenek, ahogy a mozgásérzékelők sincsenek még felszerelve.Ne vegyél kutyát! Inkább fogadj örökbe. Tele vannak a menhelyek.
-
[w]
őstag
-
biga
őstag
Itt szerintem az is kérdés, hogyan definialod az "okos eszközt". Mert ahogy értem, az elözö termosztatod és e között igazabol csak az az egyetlen fontos különbség, hogy ezt eléred WiFi (vagy barmilyen mas) halozaton keresztül. Nem ettöl lesz az eszköz okos, vagy ha igen, akkor igazabol mar vagy 30-40 éve hasznalunk éo"okos" eszközöket (ti.: automatikus, beprogramozhato müködés. Egy automata mosogép is kb ez, csak nincs wifi kapcsolata).
Amitöl "okos"-sa valik, az az,hogy dinamikusan igazodik a beallitas a környezethez, illetve különbözö triggerek befolyasolhatjak a futasat. (valojaban ez is sima automatizalas, csak univerzalis a kommunikacio a trigger résztvevökkel).
Amit az elözö termosztatod tudott, tehat hogy kb akkorra melegitse fel neked a lakast, azt a mostanin is megcsinalhatod (mint ahogy te is irtad), de valojaban ehhez nagyon sok egyéb valtozot is figyelned kell am, és ahhoz igazitani a kezdeti idöpontot: pl nyilvan nem ugyan annyi idö alatt füt fel, ha odakint -15fok van, mint ha +15 (bar a legtöbb kazan - ha van külsö hömérséklet érzékelöje, allit a jellegörbén eleve)!
Szoval egy statikus beallitas nem fogja neked a kivant eredményt hozni, ehhez mar komplexebb algoritmus kell (ismerve a körülményeket, pl a fütés tipusa, teljesitmény stb). Ha javasolhatom, akkor - feltéve, hogy érdekel az automatizalas - illeszd be mihamarabb egy rendszerve (pl az altalad javasolt HA-ba), és ott kb azt csinalsz vele, amit akarsz. Pl a külsö/belsö hömérséklet figyelembe vételével kapcsolsz, illetve nyilvan az also és felsö hatarértékeket is ugy allitod be, ahogy akarod (pl radiatoros fütésnél, vezérelt termosztatoknal gyakran kell kalkulalni egy 1-1.5 fog felülkapcsolassal, mert különben némelyik termosztat hamarabb lezar, mint elérnéd a kivant szobahömérsékletet stb). Illetve beallithatsz - a sima idözitésen felül - jelenlétérzékelést is: ha jem vagy otthon, akkor visszabb vesz stb.''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'
-
[w]
őstag
nem tudom akkoriban mi volt a piaci kínálat, amikor ezt beszerezted, de a computherm wifi-s szabályzója 0,1°C-os pontosságú, ráadásul HA-ba könnyen integrálható, gyorsan add el ezt és vegyél egy olyat
hiszterézis állítási lehetőség van a kínai csodában?
cmdr PETER W. VOLKOV
-
Faby
senior tag
Igen, írtam is, hogy az időzítés eltolásával viszonylag könnyen megoldható, de na, egy okos eszköztől többet vártam.
Ami jobban zavar, az a szabályozás pontossága, még ezt a +/-0,5 fokot is soknak érzem, zavar, hogy pl 20 fok beállított hőmérsékletnél 19,5 vagy alatta indítja a fűtést, illetve a másik irányban is jobban túlfűt.
Mindenesetre egyelőre marad ez, és kísérletezgetek.
A barátok azok, akik jól ismernek és mégis szeretnek Téged!
-
[w]
őstag
csak annyi érdekesség, hogy a CM67 egy sajátos program alapján úgy indítja a fűtést, hogy a kívánt hőfokot már az időzítés kezdetére elérje és ne a kezdetekor indítsa be az effektív fűtést (ennyi benne a csavar, tehát se nem öntanuló, se nem okos, ilyen a program)
én nem tudom van-e ilyen funkcióval más készülék, de ezt annyira egyszerű az időzítéssel játszadozva megoldani, hogy én nem is gondolkodnék más eszközben
mindenesetre biztasson, hogy ha esetleg integrálod HA-ba ott azért majd rendesen ki fognak nyílni a lehetőségek az automatizálás terén, a tuya egy erősen támogatott platform
cmdr PETER W. VOLKOV
-
Faby
senior tag
Sziasztok, eszközválasztásban szeretnék tanácsot kérni, nem nagyon találtam jobb topikot, és végülis otthoni automatizálás.
Lecseréltem az otthoni 20+ éves Honeywell termosztátot (CM67) egy wifis, okos eszközre: [aliexpress link]
Bekötés, beüzemelés simán ment, működik.
Viszont nem tetszik a működése, a szabályozási jelleggörbéje, nem elég sima.
Mit értek ez alatt?
A régi termosztát úgy működött, hogy kvázi öntanulóan hozzáigazította a fűtés indítását a beállított ütemezéshez, pl ahhoz, hogy a reggeli ébredésre beállított 22 fokot elérje 6:00-ra, hamarabb elkezdett fűteni, és így tényleg 6-ra érte el a beállított hőmérsékletet.
Valamint, nem engedte nagyon sem alá, sem fölé a hőmérsékletet a beállítotthoz képest.Ez az új eszköz viszont úgy működik, hogy a beállított időpontban kezd el fűteni, így nyilván nem lesz meg reggel 6-ra a kívánt hőfok. És simán túl is lendül, már rég nem vagyunk otthon, akkorra lesz meg a 22 fok. (Ez a programozási időpontok eltolásával kezelhető, de azért vettem okos eszközt, hogy ne kelljen ezzel játszani)
És sajnos a szabályzás sem valami kifinomult, gyárilag +/- 1 fok, ezt szerviz menüből be tudtam állítani +/- 0,5 fokra, de még mindig nagyon kileng, nem adja azt a komfortot, mint a korábbi eszköz.Példa:
Kék a beállított, piros a termosztát által mért tényleges szoba hőmérséklet.
Tudom, hogy a két eszköz nem egy kategória, 20 évvel ezelőtt került a Honeywell annyiba, mint most ez az új, de ennél azért többet vártam.
És akkor a kérdés:
Ki milyen okos, wifis, lehetőleg RF (adó és vevő) termosztátot ajánlana, ami meg tudná közelíteni a régebbi eszköz komfortját?
Ki mit használ?Érdekes lehet a jövőállóság, nem régen foglalkozom ezzel a témával, van pár konnektor, hőmérséklet és páratartalom érzékelő, Tuya rendszerben (a termosztát is Tuya), de felkeltette az érdeklődésemet a HA, szóval lehet olyan eszköz is, amit később be tudok tenni HA alá.
Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
A barátok azok, akik jól ismernek és mégis szeretnek Téged!
-
biga
őstag
válasz Diabolis #164 üzenetére
Igen, Bixby-vel lehet némi automatizalast csinalni, itt inkabb az a kérdés, hogy vajon olyat lehet-e vele csinalni, hogy pl a Waze-ben x cim megadasa esetén mit csinaljon. Akkor mar inkabb vmi pozicio alapu request-et tudok elképzelni, tehat mondjuk ha belépsz a haztol max 5km-en belüli zonaba, akkor menjen a fütés. Bevallom, bixby-maps/waze vonalon abszolut semmi tapasztalatom nincsen, pozicio alaput allitottam mar be (megbizhatatlan volt), de nem AH-val kommunikalt (azt ne felejtsd el, hogy ehhez eleve kell lennie valami nyitott port-nak, ami 'hallgatozik' folyamatosan, hogy jön-e kérés!). Mindenesetre én inkabb ez iranyba mennék el, vagy ha mar eleve ezt irtad, maradni a jo öreg, "ha a halozaton van az eszköz, akkor kapcsol" ötlet mellett, de tény, hogy ekkor lényegében otthon kell lenni.
Vegyes kazan automatizalas: nem kétlem, hogy automatizalhato, csak nyilvan macerasabb és korlatozottabb, mint akar egy pelletkazan vagy mondjuk fagazkazan esetén. Mindenképpen igényel manualis beavatkozast sok esetben, illetve akkor is gondolni kell a biztonsagi tényezökre, ha egyébként nem all szandékodban frissen megrakva magara hagyni, mert siman lehet olyan eset, hogy bedurrantod, de utana hirtelen mégis el kell rohannod otthonrol, és esetleg annyira hirtelen, hogy egyszerüen nem fogysz arra gondolni, hogy de fél oraja raktad meg (na meg ha tényleg fontos ilyenkor elmenni, akkor is mit csinalsz? Beoltod?). Erre esetleg jo lehet egy kifejezetten erre méretezett, megfelelöen nagy méretü puffertartaly, és akkor tényleg csak a a puffer elöremenö szivattyut elég kezelni, akar közel gazkazan kényelemmel, és a kazan dolga a folyamatosan hülö puffer idönkénti felfütésére korlatozodik, némi egyszerü, az neked megfelelö automatizalassal akar.
En egy ösöreg olajkazant pl automatizaltam mar, de az még mindig közelebb all egy gazkazanhoz (vagy inkabb egy pelletkazanhoz), mint egy vegyeskazanhoz.
Esetleg - ha klima/höszivattyu vonalon nem akarsz is gondolkozni, azért pl villanykazanban még mindig gondolkodhatsz! üzemeltetni mondjuk dragabb, de a beruhazas viszonylag olcso, akar te is beszerelheted, a meglévö radiatorokra siman tud dolgozni, na meg nem kell évente takaritanod se a kazant, se a kéményt Nyilvan a fenntartasi költség miatt inkabb a sima hétköznapokra érdemes hasznalni, melegen tartasra, felfütésre, meg ha otthon vagy,, akkor bedurrantod a vegyest. Mindegy, csak egy felvetés.''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'
-
Diabolis
aktív tag
Vannak automata rendszerek a vegyestüzelésű kazánokra, reméltem valakinek van tapasztalata velük. A telefonos részt megoldom, a bixby azt hiszem tud ilyesmiket.
Értelemszerűen pedig nem a megrakott, rotyogó kazánt akarom otthagyni egész napra[ Szerkesztve ]
Ne vegyél kutyát! Inkább fogadj örökbe. Tele vannak a menhelyek.
-
biga
őstag
válasz Diabolis #162 üzenetére
"A terv nagyjából a következő: Ha egy mobiltelefon sincs wifin lakás hőmérséklete legyen mondjuk 15 fok. De amikor valaki beüti a mobilján a hazautat a maps-ba vagy vazéba, akkor a kazán kezdje el felfűteni a lakást mondjuk 20 fokra. Nyissa ki a kazán szellőztetőit, fújja Úgy sejtem a vezérlés ezen részét a HA megoldja."
Az eleje siman megoldhato: felteszel valami vezérelhetö termosztatokat a radiatorokra, ha a telefon (fixalt) ip-cime nincs jelen a haolzaton, leveszed az összes termosztatot 15 fokra (gondolj némi ala-felé mérésre!). Egy egyszerü és/vagy logikaval megoldod, hogy ha minden radiator/szoba/zona a kivant hömérséklet felett van (a mért hömérséklet függvényében persze) leallitja a kazant (szivattyut stb) is. Ha legalabb egy alatta van=> kazan be. Ha megjelenik a halozaton egy telefon, az adott (vagy összes) termosztat hömérséklet igényét megemeled a kivant értékre -> ami a korabbi miatt egyböl kapcsolja a kazant is.
Viszont ahhoz, hogy mar a cim beadasa esetén kapcsoljon, ahhoz ugye az kell(ene), hogy a telefonodon valami ezt kezelje és küldjön vmi kérést a rendszeredre (pl egy sima hhttp request). A problémat én nem a rendszeredben, hanem a telefon oldalon latom.
A fatüzelésü kazan is felvet nekem sok kérdést, hiszen ez azt is jelentené, hogy pl egy megrakott kazan esetén, ha elmegy mindenki otthonrol, akkor ugye mindegyik radiator lezar (leall a höcsere), viszont ugye az égö fa nem fog csak ugy kialudni hirtelen, szoval lesz egy csomo höd, ami nem kering sehova. Személy szerint én ez esetben én bizony aggodnék...''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'
-
Diabolis
aktív tag
Remélhetőleg költözünk, igy elindult a tervezgetés:
Régi parasztház, vegyesen tégla és vályog. A wifit két cisco AP fogja biztositani, igy azzal remélhetőleg nem lesz gond. A rendszert Home Assistantra biznám, mert imádok scriptelni
- Nulladik kör ( megvételkor azonnal) pár kamera a ház köré, ezeket később beilleszteni az okosrendszerbe (mozgásérzékelés, felvétel kikapcs ha otthon vagyunk, stb).
- Első körös a konyha villanyászati felújitása. Akkor már shelly reléket is tervezek beépiteni, a megfelelő kábelezéssel. A konyhában főleg villanyokat kapcsolgatnék, gondolom nem lesz egy nagy valami. Persze jó tippeknek örülök- A nagyobb problémám a fűtés: Jelenleg vegyestüzelésű kazán van, padláson lévő nyitott puffertartállyal. Nézegettem a vezérlőket. Értelemszerűen a fát nem fogja rádobálni helyettem, de a hőmérsékeletet valamennyire tudja szabályozni, plusz a parázs is tovább marad meg. A kérdés, hogy ezeket a rendszereket mennyire lehet beilleszteni egy HA platformba? Használ-e valaki ilyet, mik a tapasztalatok?
A terv nagyjából a következő: Ha egy mobiltelefon sincs wifin lakás hőmérséklete legyen mondjuk 15 fok. De amikor valaki beüti a mobilján a hazautat a maps-ba vagy vazéba, akkor a kazán kezdje el felfűteni a lakást mondjuk 20 fokra. Nyissa ki a kazán szellőztetőit, fújja Úgy sejtem a vezérlés ezen részét a HA megoldja.Jónak tűnnek a leirtak, vagy más irányba indulnátok el? Nem, a fűtéscsere nem megoldás, gáz nincs az ingatlanban és soha nem is volt. A klimás fűtés a ház alaprajza miatt problémás. Marad a vegyeskazán radiátorokkal. Főleg, hogy számomra a fa olcsóbb mint a villany.
Ne vegyél kutyát! Inkább fogadj örökbe. Tele vannak a menhelyek.
-
biga
őstag
válasz Bornie127 #160 üzenetére
N nélkül müködö modulok pl:
zigbee:
SONOFF ZBMINIL2 ZigBee (6A)
Pmandgk Tuya Zigbee
MoesGo ZigBee
Xiaomi AQARA - Micromodule ON/OFF Zigbee 3.0 1250W - SSM-U02A wifi sztem keményebb dio.
Wifi repeater-t talalsz akar egy sima szamtech boltban is,
Zigbee esetén nem minden modul képes repeater-ként müködni! Ez inkabb a zWave-re jellemzö (bar ott is van kivétel). Kifejezetten erre képes egységet, vagy kifejezetten repeater-t kell keresned.
pl
Aeotec ZGA001
SCHNEIDER ELECTRIC - Prise Zigbee 3.0 Wiser konnektor+repeater
NOUS-A1Z-1Ha jol olvasom, akkor LAN lemegy a pincébe. Akkor arra egy AP sk örülsz, mert a wifi-sek mar meg is vannak oldva.
A repeater-hez idealis esetben kb a két szint közé kellene tenned öket, ahova ha jol értem nem tudod.''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'
-
Bornie127
senior tag
Félreérthetően fogalmaztam, ez két különálló kérdés lett volna.
Első kérdés:
csak fázissal működő reléből csak a wifis shelly 1L és a zigbee-s sonoff ZBMIni L2 van, vagy létezik más is, ami ekkora méretű?Második kérdés:
Pince+földszint+emelet.
Emeletre bejön a net->router->poe switch--> lan lemegy a picébe->switch-> Wifi AP és lan
Az emeletről nem ér le wifi térerő. Egy alhálózatban vannak (még) az eszközök.
(földszint másik szolgáltató, más internet és tv előfizetés, nincs közöm hozzá, nem is kerül ide semmilyen iot eszköz)
A HAOS VM-be van telepítve (még csak próbának) proxmox alatt. Ez lesz majd az új szerver.
Szóval, coordinátorból egy lehet. Azt rádugom gépre, de ahhoz csak a pincében lévő dolgok tudnak majd csatlakozni."A koordinátor az anyabázis, egy darab van belőle. A folyamatosan áram alatt levő eszközök router módban működnek, tovább sugározzák a jelet, míg az elemes eszközök végeszközként üzemelnek, csak csatlakoznak a meglévő hálózatra. ZigBee esetében nincs szükség wifihez infrastruktúrára, ha az eszközeink nincsenek túl messze egymástól azok mesh hálózatot hoznak létre és teljes lefedettséget biztosítanak"
Sajnos itt nem lesznek közel az eszközök, mert lesz majd a pincében, meg a legfelső szinten.
Felső szintre mit kellene vennem zigbeehez?Azhiszem értem. Ugyanolyan eszköz, de az már repeater módban fog működni nekem? (PL sonoff zigbee dongle?) -
biga
őstag
válasz Szirtimorc #158 üzenetére
Ok, nem figyeltem, én zWave vonalon Aeotec, Fibaro, Philio, Heati stb. eszközöket keresgélek elsösorban, az a ritka eset, amikor kifejezetten wifi-s eszközt keresek, na akkor megyek a Shelly, Sonoff stb kategoriaba Köszi egyébként az infot, meg fogom nézni a zWave Shelly-t is, mert egyébként magaval a markaval elégedett vagyok.
-
biga
őstag
válasz Bornie127 #156 üzenetére
Attol függ, milyen rendszerröl beszélsz. Mivel Shelly-t mondasz, neki meg sztem csak wifi van, gondolom arrol van szo. Hat akkor beteszel egy repeatert a kettö közé. Ez igaz zigbee-re is, de pl zwave-nél ez nem feltétlenül szükséges, ha van egyéb zwave eszKôzod a kettö között, mert a legtöbb repeater is egyben.
De mivel azt mondod, hogy wifi van a pincében is, nem lessz semmi gondod, gondolom a vezérlö ugyan abban az alhalozatban van, mint a wifi-d a pincében. Akkor meg mi a kérdés? Meg van oldva a kapcsolat.''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'
-
Bornie127
senior tag
Sziasztok!
csak fázissal működő reléből csak a shelly 1L van, vagy létezik más is, ami ekkora méretű?
Másik,ami nem tiszta nekem. Két szintes a ház, pincével. Ha a felső szintre teszem a coordinatort, és a pincében is lennének eszközök, akkor hogy kell kiépítenem? Az oké, hogy a felső szinten tudnak csatlakozni az eszközök a coordinátorhoz, de lent a pincében? beteszek egy ugyanolyan eszközt és azt routerként fogja látni a HA? (hálózat van lent a pincében, mind lan, mind wifi) -
biga
őstag
Kifejezetten jo cikk lett, köszönjük.
Tudom, hogy Mo-n gyakorlatilag ismeretlen, viszont én az ajanlott rendszerek mellé betenném a Jeedom-ot. Francia eredetü rendszer, sajat hardvere is van, ami - sajat tapasztalatom alapjan - kifejezetten stabil, de DIY rendszert is épithetsz mondjuk egy rPi-re belöle (itt a franciaknal pl siman egyes routerekre is telepitik).
Kifejezetten felhasznalobarat, jol lehet benne nagyon összetett scenariokat is összehozni, szinte mindent tamogat, bar - eredetéböl kiindulva - nagyon sok a francia szolgaltatoi tulsuly. A pluginok jelentös része ingyenes, vagy max par €. Mondjuk magyarul nem tud, illetve természetesen a legnagyobb közösség is francia mögötte, da azért sok egyeb nyelven elmegy.: [link]
Magam több rendszert is futtatok Jeedom alatt (én is Domoticz-en kezdtem, majd HA-val folytattam, de végül itt kötöttem ki ), hasznalom a sajat Jeddom Atlas hardverét, de van (tavfegyületben) DIY rPi alapu rendszerem is
Vallalkozo kedvüek - és akik elfogadjak, hogy csak vilagnyelveken tud - esetleg tesztelhetik.''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'
-
Halihólaci
tag
Nagyon jó cikk!
Nekem is régi IKEA zigbee-s van, most már nagyon semmi sem megy rajta... Csak zene vezérlésre (IKEA-Sonos) megy, meg pár lámpa. Ha megveszem a közel 30000Ft-os uj HUB-ot tölük akkor javulhat, jobb lehet, és persze nyerek vele pár évet? Mint hangrendszer nagyon jó, tekerős ki-bekapcsoló-hangerő szabályzó, és gyorsgombok, a párom nem szereti a telefont nyomkodni. Három helységben szinkronban zene, amúgy imádjuk.
Az alsó szinten Denon-HEOS van, ezek létezhet hogy szinkronizálhatóak egymással?
Nagyon köszönöm, ha valaki tud ezekre választ! -
Ezekiell
veterán
-
promnet
újonc
Jó az unraid, nekem is van egy 6 lemezes licenszem, viszont engem azzal húzott fel, hogy ha leált (szünetmentes nem birja sokáig ugye) akkor olyankor nem indul el teljesen és vár hogy inditsam el kézzel az arrayt. Hiába adnak aldomaint hogy elérjem kivülröl is, de azért na.
Egyedi webfejlesztéssel, kreatív projektek megvalósításával és humoros online megoldásokkal foglalkozom. Célom, hogy innovatív és szórakoztató élményeket nyújtsak, legyen szó weboldalakról, hosztingról vagy egyedi alkalmazásokról.
-
promnet
újonc
Na ezt jó látni, hogy nem csak én használom ezt a kombót
Bár a legszebb az lenne, ha nem lenne méregdrága az UDM és az szürné a hálózati forgalmat, és lenne VPN kiszolgáló is egyben. Úgy nem függnék semmilyen harmadik féltöl.Egyedi webfejlesztéssel, kreatív projektek megvalósításával és humoros online megoldásokkal foglalkozom. Célom, hogy innovatív és szórakoztató élményeket nyújtsak, legyen szó weboldalakról, hosztingról vagy egyedi alkalmazásokról.
-
zizi7229
tag
visszatalálós...
-
nutfile
aktív tag
köszi, azért az ilyen egyszerű megoldásra én is rájöttem volna, de opengarage egyrészt wifis, másrészt az sem megy homey bridge-en, csak pro-n .
sonoff is csak pro-n megy és egyáltalán nem kisebb, mint a shelly plus széria.
Qubino 1D-t nem garázsra írtad, de lehet, hogy végül az lesz a megoldás arra. (azért még alaposabban utána kell néznem) -
-
kpityu2
őstag
Mert nincs route-od a host gépen a Virtualbox virtuális adapteréhez. A host gép látja a virtuális hálókártyát, de a máshonnan érkező csomagokat már nem továbbítja oda. Írd be a parancssorba, hogy ipconfig /all és nézd meg a virtuális adapter ip címét, na oda kell route-ot csinálni. [link] De amúgy jobban járnál egy passzív géppel a HA-hoz, mivel állandóan futtnia kell. Persze próbálgatáshoz jó a virtualbox is.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
vamzi
senior tag
Köszönöm, fel is tettem egy laptopra. Frankón üzemel is, a fél házat már hozzáadtam (nem is gondoltam, hogy ennyi minden HA kompatiilis ). Viszont tök érdekes, hogy csak arról a gépről érem el, amelyiken futtatom a VirtualBox-ot. Sem a telefono alkalmazással nem tudok hozzá csatlakozni (adtam jogosultságot a helyi hálózatokhoz és próbáltam konkrét ip címmel is) és más eszköz böngészőjéből sem. Egy egyszerű telekomos wifis router mögött van a hálózat, a Virtualboxot egy W10 pro-n futtatom, a telefon pedig egy iPhone.
Mi lehet az oka, hogy csak arról a gépről tudok csatlakozni, ahol hostolom a szervert?
-
Rozisoft_Bp
tag
válasz forumpista #94 üzenetére
Jaja! A D-link is megcsinálta, hogy kukázta egyes régebbi okosotthon eszközeit a felhőből. Lokálisan meg nem használhatók. Én meg csak pislogok, hogy akkor miért is vettem anno drágább márkásabb eszközt - ezek szerint csak feltételezett - nagyobb jövőállósággal?
-
daninet
veterán
Sonoffnak van extra pici reléje, de ugye itt az a gond, hogy ewelink-es
Qubino 1D eléggé kicsi az is opció lehet. Kapcsold le az áramot, és rádiós fogóval kicsit finoman erőszakold meg a vezetékeket Biztos tömörödik az még egy kicsit.
Esetleg ha sorkapcsoló a mellette levő kapcsoló mögött lehet hely.Ha homey-d van akkor visszafelé kell keresned a dolgokat. Nem azt keresed, hogy milyen garázskapu nyitó van, hanem mi kompatibilis homey-val.
Pl az OpenGarage eszközök működnek.[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
nutfile
aktív tag
2. kérdés lemaradt és eltelt 15 perc :-)
szóval a garázskapu okosítás nem létkérdés nálam és wifis eszközzel kizárt.
azért tudtok esetleg valami egyszerű alternatívát zigbee (esetleg z-wave) vonalon, ami kompatibilis a Homeyval?
nyilván azért van Homey nálam, mert nem vagyok egy műszaki talentum, sokat ne kelljen szerelni
pozitív lenne, ha nem csak nyitni-zárni lehetne, hanem akár valamilyen pozícióban megállítani is. (pl. kb. 30 centire nyiljon ki)[ Szerkesztve ]
-
nutfile
aktív tag
nekem is van többféle eszközöm. ikea és phillips izzó, wifis (tuya)konnektorok, stb
a cikk alapján kezdtem utánanézni a központoknak és végül a Homey Bridge mellett döntöttem, hogy a különböző eszközöket együtt tudjam vezérelni. a Pro árát egyelőre sokallom, bár van jó pár community app (pl. Gree, LG WebOS, Tuya), ami hasznos lenne nekem is, de az a kb. 130-150k plusz kicsit elriasztott. (majd meglátjuk pár hónap múlva)
beszereztem pár aqara érzékelőt (nyitás, mozgás, hőmérséklet/pára), shelly reléket és egy SwitchBot Hub Minit is.
Jelenleg így a flow-kkal, kapcsolókkal, időzítve és/vagy érzékelők által vezérelve (de akár google home utasítással) tudom kezelni az ízzókat (és/vagy lámpákat - shelly), a fürdőszobai ventillátort (shelly), a Vaillant kazánt (fűtést), az LG TV-t (csak ki-be kapcsolást), switchbot révén a gree légkondit (akár páramentesítésre is) és az STB ki-be kapcsolását. Valószínűleg még pár Fibaro radiátor szelep felkerül az emeleten, amit ritkábban használunk, mert sajna amúgy nincs külön körön.Két kérdésem van jelenleg. Néhány helyen még okosítani akarom a villany kapcsolót, de pár kapcsoló mögött nagyon kevés helyem van. Van ahova tuti nem fér be egy shelly sem.
Ráadásul alapvetően jobban szeretném zigbee-s eszközzel megoldani, de amúgy a shelly relék jól működnek wifi mesh hálózatomon is.1. kérdés az, hogy szerintetek mivel járok jobban:
a) Aqara zigbee-s kapcsolókkal
b) shelly relé és shelly kapcsoló (ami együtt kevesebb helyet foglal mint a jelenlegi kapcsolók mögé betéve a relét)amúgy köszi a cikket, nem ismertem a homey-t korábban!!!
-
daninet
veterán
szerintem neked is a Home Assistant lesz a befutó. Vegyél valami thin client-et vagy egy régebbi laptopot, ne raspberryn futtasd.
Reléknek shelly-t vegyél, ha ESPhome-tól nem ijedsz meg (márpedig nem kell) akkor vehetsz sonoff reléket és rátöltheted az ESPhome-ot.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
vamzi
senior tag
Köszi a cikket, szuper volt!
Nagyjából mostanra érett meg bennem, hogy elkezdek kialakítani egy okosotthon koncepciót, mert mostanra lett a ház körül annyi csatlakoztatott eszköz, hogy már zavaró a sok külön alkalmazás.
Jelenleg ami van: Több darab wifi-s termosztát, Robot porszívó, robot fűnyíró, elektromos autó, P1 villanyóra interfész, napelem, wifis mosógép/mosogatógép/TV/Soundbar, xBox, több klíma, locsolórendszer.
Amit tervezek: okos konnektorok, okos világítás, okos légcsere, okos vízóra, vezérelhető víz főelzáró, kapuvezérlés, nyitásérzékelők, digitális ajtózárak
A mindennapi életben iPhone-t használunk (nagyon szuper lenne, ha Siri-vel együtt tudna működni) és emellé szeretnék egy központi tabletet is, amin az egész rendszer kényelmesen vezérelhető.
Melyik rendszer irányába induljak el, melyik gyártó termékeit ajánlanád? A keret valahol félúton van a prémium és budget között. Nem okoz gondot a forrasztás, ESP programozás, elektromos hálózat módosítás.
Eddig HASS-t néztem ki RPi4-re telepítve, de az entitások gyártójára még nincs ötletem.
-
[w]
őstag
válasz Victoryus94 #135 üzenetére
arra már fény derült, hogy a "
dict object' has no attribute 'from_state'
" hiba abból ered, ha az automatizmust kézzel futtatom és nem a "trigger"-je indítja ela többin még dolgozom...
cmdr PETER W. VOLKOV
-
Victoryus94
őstag
Nem értek hozzá sajnos, pontosan milyen értéket várunk a "from.state"-től? Mert szerintem nem értelmezhető a kérés a fenti formában.
Sztem definiálni kell neki az (előző?) értéket.
Vagy "ha FALSE-ról TRUE-ra vált, akkor futtatni a kódot"{{ trigger.from_state.state != 'unknown' }}
Esetleg próbálhatod ezekkel is:
message: >- {{ trigger.zone.attributes.friendly_name }} {{ trigger.event }}
{{ trigger | default(none) is not none and trigger.to_state is defined and trigger.from_state is defined }}
Vagy a HA fórumán kellene körbe nézni, esetleg a chatgpt-vel beszélgetni, pontosan mi a cél. Nekem már volt hogy segített programot írni.[ Szerkesztve ]
-
[w]
őstag
válasz Victoryus94 #133 üzenetére
sablonról jut eszembe, van ez a kód, de nekem nem működik, esetleg értesz hozzá?
cmdr PETER W. VOLKOV
-
Victoryus94
őstag
Szerintem talál egy csomó HA sablont, ami neki megfelel. Mások biztos kitalálták már, mi a tuti, szóval én nem vesznék el a kódolásban.
Leginkább az átmeneti időszakban (ősszel, tavasszal) hasznos, akár át is veheti a fűtés szerepét, amíg nincs nagy hideg, de sok a nap.
Nyilván ilyenkor fontos, a redőny mikor van felhúzva, mikor történik a szellőztetés... főleg ha jó a szigetelés. -
DopeBob
addikt
Sziasztok, napelem-szaldó-eltörlés-helyben-fogyasztás-növelése témában keresgélek, akkor találtam rá erre a jó kis írásra.
Összetett vezérlési feltételek HA-ban megadhatóak? Olyasmin gondolkodom, hogy van egy fűtésre optimalizált klímánk, aminek a vezérlője kompatibilis a HA-val. Télen rásegíthetne a fűtésre olyan feltételekkel, ha a termelt áram a klíma fázisán az elmúlt 5 percben mondjuk 500W-nál nagyobb, akkor kapcsolja be a klímát és kezdjen el fűteni, ha kevesebb akkor ki, viszont a ki és bekapcsolás között legyen minimum 30 perc mondjuk.
MZ/X
-
[w]
őstag
a dashboardod micsoda? egy asus tablet a HA appal?
cmdr PETER W. VOLKOV
-
[w]
őstag
állati jó ez a clock-weather-card, sokkal informatívabb a várható hőmérsékletek tekintetében, mint a többi átlagos kártya
sajnos nekem nem mutatja az aktuális hőmérséklet pöttyöt, a sorban első csík nem is a mai, hanem már a holnapi napot jelzi, ez mitől lehet?
szerk.: látom már, változtattak a layout-on és a szenzor szerintit az óra fölött mutatja az aktuális időjárással együtt
[ Szerkesztve ]
cmdr PETER W. VOLKOV
-
Candy
tag
válasz Victoryus94 #122 üzenetére
Sonoff mini van Zigbee-be is, illetve a Sonoff miniket át lehet OTA flashelni Tasmota-ra, onnantól fogva meg lanról vezérelhetőek.
Én ha magamnak újrakezdeném az okosotthonozást, akkor mindent lokálba vennék és tennék, illetve szegmentálnék, hogy ezek a cuccok csak a Home Assistant érjék el, aztán ha internetről vágyom kapcsolgatni a világítást, akkor vagy megvenném a Hass Cloud opcióját, vagy VPN.
@blueMerle: igen, elég vicces az, amikor fél percig legyezgetni kell a vécéajtóval, hogy legyen bent fény....
wunderbike.postr.hu
-
blueMerle
veterán
fél percig kell nyitogatni az ajtót, mire fölkapcsol a villany
Erősen vizuális típus vagyok, körberöhögtem a saját fejem ezen Ez valami fenomenális produkció lehet, én hasonlót éltem meg Nálam a Tapo-s konnektor játszotta azt, hogy meghülyült rajta az időzítő, és egy másodpercenként ki-be kapcsolgatta magát.... Arról ment a karácsonyi díszkivilágítás a házon. A szomszédunk átjött, és megkérdezte, hogy amúgy minden oké-e, hogy este fél 11kor diszkózok az utcában? (akkor már 10 perce ment ez a performansz) Én meg persze csak akkor döbbentem rá, hogy mi van
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz Victoryus94 #123 üzenetére
sonoff az egyetlen nem gagyi kínai opciód. Egyébként most jönnek (qubino/fibaro-hoz képest) jó árú z-wave shelly relék, lehet elgondolkodhatsz egy olyanon is.
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Victoryus94
őstag
Úgy értem, hogy a Shelly relé helyett zigbee relét, vagy szabványos 230V kapcsolót, stb.
-
Victoryus94
őstag
Shelly relékhez is tudsz megbízható zigbee-s alternatívát? (Pl.: LINK)
Villanykapcsoló mögé menne, "buta" és "okos" izzókhoz is. Alternatívaként okos villanykapcsoló is megfelelhet..
Én eddig a Shelly-hez jutottam, mert működik Clouddal is, de később ha képült a rendszer HA alatt is vezérelhető belső hálón. Viszont még van néhány hónap a projektig, bármilyen értelmes alternatívát szívesen megvizsgálok.[ Szerkesztve ]
-
Candy
tag
Én ha mennék, akkor valszeg Zigbee-vel mennék, ott egyrészt nincs a wifi kapcsán megkötés, másrészt meg lokálból vezérelhetően. Nálam sonoff wifis cuccok vannak cloudon, mostanában cserélgetem le őket Zigbee-re, mert egyrészt lagolnak rendesen (ajtónyitásra kapcsoló lámpa néha elmegy deep sleepbe és fél percig kell nyitogatni az ajtót, mire fölkapcsol a villany, illetve az okos égők is elég bugosak). Rendszernek érdemes lehet Home Assistantot betenni, mivel ugyan van vele szenvedés, ugyanakkor még mindig a legnagyobb tudású ilyen eszköz, úgyhogy itt találsz a legnagyobb eséllyel plugint mondjuk a klímádhoz. Ugyanitt egyébként a Google/Amazon is kínál integrációt szinte mindenhez, csak engem mondjuk zavar, ha van egy adatokkal kereskedő multicéghez bekötött, folyamatosan vevő mikrofon a lakásomban.
wunderbike.postr.hu
-
tkesy
őstag
Bevallom nem olvastam végig, csak átfutottam, de csak érdeklődés szintjén kérdezném, hogy pl a Loxone rendszerét TE hova sorolnád?
>>>> The Truth Is Out There - I Want To Believe <<<<
-
Erwinke
aktív tag
Legközelebb megyek haverhoz átnézem rendesen, ha még sem lesz mindenképp csinálok screent.
Köszi mindenkinek
-
Victoryus94
őstag
Ez érdekes, mert a Telekomnak nincs olyan HGW eszköze, ami nem tud 2.4GHZ-es (N) szabványú Wifit szórni, de 5GHz-et tud.
Szerintem vagy hibás az eszköz, vagy valmi user error (pl valamilyen más beállítás miatt szürke az opció).
Olyan előfordulhat, hogy nem két külön SSID-t sugároz, hanem egyet látsz, és az eszköz dönti el, melyiket használja, illetve manuálisan is ki lehet kapcsolni, de gyárilag tudja az összes itthon kapható HGW a 2.4GHz-et.[ Szerkesztve ]
-
Erwinke
aktív tag
válasz enginev3.0 #110 üzenetére
Ezek a gyári T-com -os optikai modemek csak 5GHz el vannak. WLAN beállitásnál is csak 5GHz van és a 2.4 es nincs is ... Én is kiégek tőle, mert nem először van ez a szopásom. Azért kérdem,h van e rá vlmi opció.
Köszi
-
Erwinke
aktív tag
Sziasztok!
Akk mi a teendo ha csak 5ghz es wifi van?
Van ra valami olcso megoldas? -
daninet
veterán
válasz Victoryus94 #107 üzenetére
sonoff cuccokat engedd el, sonoff többnyire csak sonoff dolgokkal működik pár kivétellel (van egy listányi márkanév az ewelink apphoz amiről még sosem hallottál )
Shelly reléket vegyél azzal kb minden megoldható, lokálisan is működik majd.
Vehetsz ilyen okos kapcsolókat, vagy vehetsz hagyományos kapcsolókat és a villanyszerelőd berakja mögé a relét.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Victoryus94
őstag
hihi... köszi.
Első körben azt próbálom megtalálni milyen kezdeti megoldás/ökoszisztéma lehet ideális, ahhoz milyen igények vannak... meg nyilván pörög a lakáskeresés...
Viszont ha jönnek kábelezni, akkor már hasznos infó ha nagyobb dugalj kell, meg kelleni fog a "nulla" is a kapcsolókhoz.
Egy dologban biztos vagyok: Nem szeretném hogy az eszközök 200 különböző cloud-ba másszanak fel, azt szeretném ha mindent tudnék belső hálón, net nélkül is vezérelni.Ugye jól sejtem, hogy ezzel megoldható az, hogy a "buta LED"-et bekötöm a relére, és kapcsolgatja, az okos LED-nél pedig nem relézek, csak wireless kapcsolgatja pl a Xiaomi lámpát?
https://sonoff.tech/product/smart-wall-switches/m5/ -
daninet
veterán
válasz Victoryus94 #104 üzenetére
üdv klubban, majd posztold az egyedi dashboardokat amiket pár év mulva csinálsz
-
enginev3.0
félisten
válasz Victoryus94 #104 üzenetére
Egy szó
Home AssistantEz kettő
Ez kell neked
Kicsit bele kell tanulni, de megfelelő info tudással nem lesz gond, és nagyon segítőkészek a használói
Másba ne nagyon gondolkozz szerintem
A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3
-
Victoryus94
őstag
Sziasztok,
Nekem csak nagyon felületes ismereteim vannak az okos otthon kütyükkel (van néhány Xiaomi Home eszközöm, meg egy TP-Link TAPO-s feszültségmérős okos kapcsolóm).
Lakás/házvásárlás előtt állok, és szeretnék átgondoltan beruházni/előkészülni az okos eszközökre, ezzel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni, merre induljak, milyen gyártó/szabvány lenne ideális. Egyáltalán kihozhatók-e a lentiek külön forrasztgatások nélkül, és ha igen, mikre figyeljek a vásárlásoknál.
Ami a fontos:
- Nyilván a költségek, különben kiválasztanék Google-ból egy céget, aki 2-3 misiért bármit okosít.
- Gyors stabil, megbízható, és biztonságos működés
(ne 20mp legyen amíg felkapcsol a villany, és ha megszakad az internet, ne álljon le minden, legalább belső hálón/kapcsolóval vagy egyéb módon lehessen állítani).
- Nem fogok forrasztgatni.
- Viszont az informatikai dolgokban járatos vagyok (nem okoz gondot egy port átirányítás, stabil belső wifi hálózat kiépítése, raspberry/Syno NAS/Mini PC telepítés, üzemeltetés, mentés, stb)Amikre így első körben igény lenne:
-Okos villanykapcsolók/égők
-Kapu/Garázsbeálló automatizálás
-Klíma/Hőszivattyú/Bojler automatizálás/távirányítás
-Esetleg okos zár - Bejárati ajtó (ezen még gondolkodom, nem bíznék meg egy ali-s okoszárban)Később: Okos fűnyíró/Okos porszívó, és egyéb okosságok szóba kerülhetnek (mozgásértékelők, kamerák), esetleg okos redőny, stb.
Szóval most még akár a klíma/hőszivattyú típusa is választható lehet, de az fontos, hogy olyan megoldással induljak el, amihez nem kell majd 8-10 külön appot használni később, és például a lenti kivitelezehtő legyen:
Ilyesmiket szeretnék egyébként automatizálni:
-Folyosón (pl mozgásérzékelő hatására) este a villany éjjeli fényt nyújtson, de pl kapcsolós felkapcsolásra max fényerővel világítson
-A kapu nyitására éjjel felkapcsoljon a kültéri világítás (pl 3-5 percig)
-A redőny sötétítsen el nyáron, ha nem vagyunk otthon, és süt a nap/nagy meleg várható
-A szellőző rendszer részben időjáráshoz igazodva működjön aktív/passzív módon.
-A bojler takarékos módon működjön napközben, este 7-10 között viszont legyen elegendő meleg víz, stb.[ Szerkesztve ]
-
Candy
tag
Én elsődlegesen arra gondoltam, hogy azért szeret meghalni, illetve random hibázni, meg olyan dolgokért ugatni, amikkel nem lehet mit tenni, illetve a guide-ok általában olyanok, hogy háromból esetleg össze tudod rakni, amit be szeretnél állítani, ha a közepesnél jobban értesz hozzá, de miután föltetted a 2343453456 plugint, jó eséllyel minden össze fog akadni mindennel és lehet az egészet újrarakni. Egyébként tök jó, hogy ingyen van, illetve a dev community tud azért gyorsan alkotni (a múltkori Sonoff API key-es szenvedés kábé egy nap alatt megoldódott), csak azért néha erősen szenvedős (mondjuk ez elég sok esetben az idióta eszközgyártók miatt van).
Egyébként most nézegettem a PIHolet és a második legtöbbet forgalmazó kliens a HASS volt. (mondjuk az első meg a torrentes VM, ami valahol érthető, hiszen meg 0-24)
Ewelinket még nem kifejezetten használtam, de kíváncsi vagyok, hogy ott mennyire lehet automatizációt csinálni.
wunderbike.postr.hu
-
ViZion
félisten
"Home Assistant-tel, amely egy tipikus Open-Source alkalmazás"
Csak ezt emelném ki. Ha itt arra gondolsz, h 5 percenként pingel kifelé, ha letiltod, akkor próbálja megkerülni... és nem lehet állítani, ha belenyúlsz kód szinten (próbálták), akkor az már egy "törött" konfig lesz, semmit nem fog frissíteni.
Volt valahol ez részletezve, h valamiért rosszul van megírva ez a rész, de a megoldási javaslatokat sorozatban kukázták a fejlesztők. Tehát valószínűleg nem csak ping kérést küld haza...
De a pluginok is megérnek egy misét. Grafana folyamatosan jelent kifelé. És ha blokkolom valahol, akkor 10 perc után már megint. Nem szabvány portokat használ, nem küzdök vele és nem rakom tele a tűzfalamat szabályokkal, de a DNS szerveremet se spammelje, inkább kikapcsoltam. Victoria metrics az adatokat tartja, amikor kell, elindítom, képernyőképek és kész.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Candy
tag
Én darab ideje már szenvedek home automation-nel, eddigi tapasztalatok, plusz kezdésnek egy tanács:
Ha úgy gondolod, hogy a kínai cloud megeszi a privacyt, akkor érdemes lehet elgondolkodni, hogy egy folyamatosan bekapcsolt mikrofon, mely a komplett életedet streameli a google/amazon irányába mit csinál vele.
Én első körben Sonoffal/ESP-vel és lokál MQTT alapú vezérléssel indultam, amiből aztán lett egy elég hosszú abandonware, tekintve, hogy nem feltétlenül éreztem magamban a bugit az érzékelők kiválogatásához, összeforrasztásához, dobozolásához, illetve akkukkal való ellátásához (ehhez feltehetően a legegyszerűbb bevásárolni filléres, csájníz powerbank házakat, majd valami minőségi 18650 cellát tenni beléjük, talán kisebb szenvedés az USB-n keresztüli tápolás, mint azt is forrasztgatni). A sonoff eszközöket ilyenkor még nagyrészt JTAG-en keresztül kellett flashelni, ezután jött a DIY mód és az API+webszerver alapú flashelés.
Ekkor már kísérletezgettem Home Assistant-tel, amely egy tipikus Open-Source alkalmazás, annak minden előnyével és hátrányával. Előnye, hogy ingyen van és erős rá a community support, hátránya, hogy a kezdeti beállítása is meg tud enni napokat (főleg, ha vegyes az infra), aztán meg néha összeomlik benne valami (múlt héten a Sonoff plugin egy API key miatt <nem feltétlen a plugin hibája>, aztán lehetett kézzel kapcsolgatni a villanyt, mint az állatok), illetve van, amit egyszerűen nem kezel, pedig papíron kéne (zb2mqtt és bizonyos adapterek, meg sonoff TH meter hálózatról leesése). Mondjuk amikor működik, akkor tök jó, hogy van, meg viszonylag egyszerű automatizmusokat létrehozni benne, csak mondjuk nem feltétlen raknám ki egy production környezetbe, vegyes infrával, ha nem tudnék rá 0-24 support nyújtani (aka kiadós lakásba, rokonokhoz nem tenném, mert szeretek aludni).
Infra: én fullba toltam a Sonoff-ot, jelenleg három dw2-wifi nyitásérzékelő van a lakásban, 6db b02-bl villanykörte, illetve egy Sonoff Mini switch, Tasmota-val. Ehhez jött volna még három SNZB-2 hőmérő, illetve SNZB-3 mozgáséerzékelő, illetve egy cloud Mini, de ezeket jól elhalasztottam, mert a zb2mqtt nem feltétlen működik, legalábbis a CC2531 chipes Zigbee adapterrel az SNZB-02 párosodik, aztán párosodás után úgy működik, mint a hím imádkozó sáskák, szóval lehal. Van, akinek megy, van, akinek egyáltalán nem.
Ami tapasztalatok vannak eddig:
- A Zigbee - olcsó coordinator - hass történetről már írtam
- A cloud eszközök esetében eléggé zavaró a sok másodperces lag, plusz hassból (haha) sokszor bugos a vezérlés, a nappaliban lévő négy körte egyszerre való kapcsolása kábé fél percet vesz igénybe és elég sok esetben többször is rá kell próbálni, mivel néha egy-két körte kimarad. Ugyanitt a színhőmérséklet és a fényerő állítása is vagy megy, vagy nem, de általában többször kell próbálkozni
- A DW2 wifi imád aludni, illetve az egyik most elemcserénél úgy döntött, hogy többet nem kooperál, az elem szintjét kijelzi, viszont állapotot nem továbbít már. A gyakori deep sleep problémás, mivel a fürdő világítását vezérlem vele (ajtó kinyit, villany felkapcsol, ajtó újra kinyit villany lekapcsol, tulajdonképpen presence detection nélkül így a legegyszerűbb megoldani, a presence detection mozgásérzékelővel fürdőben nem a legjobb, mert vagy nagyon sok időt kell neki hagyni, vagy a légfrissítős palack legizgalmasabb részénél kapcsolja az emberre a villanyt) és sok esetben 3-4 ajtóciklus is kell neki, mire rájön, hogy mit kell csinálni
- Sonoff eszközöknél meg kéne oldani, hogy a flashelés emberi módon menjen, ne kelljen hozzá külön felhúzni Nginx szervert/JTAG-gel szenvedni. Ezt érthető, hogy nem akarják megoldani sonoffék, mivel akkor nem lenne belekényszerítve az infrájukba a júzer. Ugyanitt viszont ár-teljesítmény-minőség arányban a Sonoff azért elég jó.Ami meg lett valósítva:
- Mobil alapú presence detection: ha a telefon eltűnik a wifiről, akkor lekapcsol mindent
- Sötétedésre kapcsoló lámpák: fél órával sötétedés előtt fölkapcsolnak bizonyos lámpák. Ehhez nem kell szenzor, HASS időjárásos appja tudja.
- Ha sötétben nyitom ki a bejárati ajtót, akkor a folyosón és a szobában felkapcsol a villany (ezt a dw2 wifi biztosítja)
- A szoba folyosóra nyíló ajtaja vezérli a folyosói világítást
- A fürdőszobai világítást a fürdő ajtaja (itt dw2+sonoff mini relé van, szóval ebben az a szívás, hogy ha nincs net, akkor kuka, mivel nincs kapcsoló)Ami nem lett megvalósítva:
- Klíma automata vezérlése, mivel a jelenlegi setup mellett nem mennek a TH szenzorok.
- Konvektorok automata vezérlése, mivel nem mennek a szenzorok, illetve mókolni kéne különféle relékkel, plusz nem feltétlen biztosnágos, tekintve, hogy a konvekpro esetében fullra föl kell tekerni a konvektort és a konvekpro melegíti a termosztát, ha eléri a kívánt hőmérséklet. Ha ott valami miatt megszűnik a konvekpro tápja, akkor a konvektor addig megy fullon, míg 35 fok nem lesz a lakásban. Ugyanitt egyébként konvektoros lakásban tudom javasolni a Computher Konvekpro készülékét.
- Konyhai világítás automatizálása: mivel nincs ajtó, így a nyitásszenzor nem játszik, az eredeti koncepció az snzb-03 lett volna Sonoff minivel, az új valszeg ugyanez lesz, csak relé nélkül, okoskörtével és akkor halott internet mellett is lehet kapcsolni kapcsolóval.Ami tervben van/érkezik: Sonoff Zigbee gateway pro, illetve a jelenlegi szenzorok és relék cseréje zigbee-re, ugyanitt pedig az automatizációk felépítése Ewelink platformra (itt a klímát kábé el is felejthetem, ugyanakkor az úgyis csak akkor kapcsolom be, ha úgy érzem, ezért meg nem nyelnék le egy szenzort). Nyilván lehetne még menni egy kört a koordinátor flashelésével és lokálissá tételével, ugyanakkor sajnos a hass ezer sebből vérzik, ha cloud eszközt kell írányítania, a körtéket meg nem lehet lokálissá tenni.
Hardware: i3-10100 alapú, Proxmoxot futtató szerveren 1vcpu, plusz két giga ram. Bőven elég, szenvedést nem tapasztaltam, csak olyat, amit magamnak okoztam.
wunderbike.postr.hu
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Milyen TV-t vegyek?
- Nyaralás topik
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Xbox tulajok OFF topicja
- Milyen videókártyát?
- PlayStation 5
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest