- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- urandom0: Kicsit most elfáradtam...
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dave™
nagyúr
Nálam minden megy kapásból, semmit sem kell konfigurálni (HP Envy 15, meg egy épített desktop PC intel alapon). Windowson sem láttál még olyat, hogy ez meg az nem megy alapból és küzdeni kell vele, ugye? Szóval gépfüggő az oob experience, mindkét rendszer esetében. Viszont ha elégedett vagy a Windows-zal, akkor nincs is semmi probléma, az elvileg hibátlanul működik és a skálázás is jó.
-
Lacc
aktív tag
Ubuntu 17.10 (vagy 16.04) az alapból Gnome felülettel van, abban van és lehet aktiválni a tablet funkciót, illetve ami fontos, hogy Wayland helyett Xorg-ot használ (ez két különböző megjelenítő protokol)
Linux kezdőknek fórumban is írtam, hogy nem volt és jelenleg is nem olyan jó a touch screen támogatás.
De Unity is nagyon jó, bár azt elkaszálták.Az alapfunkciókat nagyon jól tudja, de a "touch gesture" funkciók tényleg problémásak tudnak lenni, mint a multi-tocuh is. Illetve itt driver gondok is lehetnek. (Bal és Dupla érintés/click oké, Jobb klikk, zoom, multi-touch problémás lehet, de be lehet konfigolni.)
Mondjuk mi Ubuntu 16.04 alatt (2016 novemberben) Unity felületen egész jól megvoltunk, bár a multi-touch néha összeomlott, ha kisgyerek is piszkálta a képernyőt, aki egy másodperc simán bevitt 20 érintést is.Konkrét példa tavaly fejlesztettünk érintőképernyős alkalmazást (POS terminálok, amiket napi szinten használnak Amsterdamban és kisgyerekek is) az érintőképernyő egy Iilyama monitor - idehaza is az van, amely például igényli a Windowst ha multi-touchról van szó, sőt a Windows valami drivert le is tölt magának, hogy tudja kezelni. Ráadásul ezt ay Iiyama support is megerősítette, hogy Linux-hoz nincs driverjük és csak alapfunkciókat ismer fel a Linux.
Firefox-nak a Linuxon való mult-touch gesture működését elég lassan oldották meg (tudom, hogy tavaly mi is szembesültünk vele, és a mozilla bugrreportban láttuk, hogy 5éve probálják megoldani)Nagyon utána kell olvasni, ráadásul nálad nem tudni a pontos laptop típust, de az archwiki-n elég sok laptop típus le van tesztelve, és vannak specifikus megoldások is oda, le is írják, hogy esetleg melyik hardware problémás vagy nem.
Viccen kívül tényleg érdemes 1 év múlva újra póbálni. (Ettől függetlenül úgy érzem hamar feladtad)
Én kipróbálnám Ubuntu 17.10-el Gnome (Xorg) és Unity-vel is. Persze kell majd pár beállítás, de szerintem egész használható lesz.
Esetleg még XFCE.
(KDE-t nagyon konfigolni kell és akkor sem 100% a siker, persze ott a Plasma Mobile, ami szép, és tetszik is, de tényleg bugos a touch screen kezelése - Nexus 5X-en néztem) -
Az valóban igaz, hogy egyáltalán nem egyszerű a KDE konfigolása, ha valaki épp belecsöppen, akkor inkább mission impossible kategória.
Ez tény, próbáltam párszor bíbelődni már vele, nekem inkább az volt a gondom, hogy néhány valóban roppant egyszerű dolog beállíthatóságának keresése közben kiderült, hogy hát azt sajnos itt nem lehet. Van ilyen is, ezért használok egy kevésbé bonyolult konfig lehetőségekkel megáldott DE-t.
Azért írtam neked, amit írtam, mert értesz a dologhoz mélyebben, de bocsi, azt a fura ketyerét ne vegyük már csak úgy 1 éves gépnek egyszerűen, ismerve mindazt amit már itt leírtak, kizárt dolog, hogy egy ilyen gépen bármi más teljesen hibátlanul fog működni outofbox.
Szerintem ilyet a cikk sem sugallt, legalábbis az én olvasatomban nem.
-
Dave™
nagyúr
Ez is egy vélemény, van benne jogos észrevétel de azért objektívnek sem feltétlen nevezhető. A Microsoftos touchpad nyilván nem támogatott, maximum alapszinten, köszönhetően a Microsoftnak, ezt talán nem kell részletezni. A gesztusokról azért emlékezzünk meg még egy kicsit: a rendszer támogat jó pár gesztust, legyen az egérrel (képernyőszélek/sarkok), vagy ujjal (szélek). Előbbi a Windows10-ben abszolút nincs, tehát ha egérrel használod máris több gesztusvezérlésed van, mint Windows alatt. Tablet mód: ha tabletként is használnád, akkor a KDE nem a legjobb választás, érintőképernyő kezelésben a Gnome jóval előrébb jár. Ez eléggé rétegigény, azért nem tértem ki rá a cikkben. De KDE alatt is belőhető elég szépen, csak ne várj egy olyan funkciót kulcsrakészen, ami valóban rétegigény, és egyedül a Windows10-ben létezik. A scaling nem tudom miért nem működött rendesen, 10%-os lépésekben tudod állítani, külön a betűméretet is. Nekem Surface Pro 2-n (ami szintén MS ugye) simán ment 150%-on, minden alkalmazással. Nem tudom mivel volt problémád, de mivel nem részletezted, így ebben segíteni sem tudunk. De ha már scaling, ahhoz a Windowshoz hasonlítod aminél a legacy appok a mai napig tök homályosak skálázva? Meg a cleartype betűsimítás szerinted jobb? Egyik rendszer sem tökéletes, de a polarizált szemüvegen keresztül a Windows esetében ezt elfogadod, másnál meg zavar.
...és igen, lehet az elején rá kell fordítanod 2-3 napot, aztán utána gyakorlatilag "semmi" gondod nem lesz vele. Ha szerinted ennyit nem ér meg, akkor ez valóban nem a te rendszered/platformod.
-
no offense, de
Nekem a logikai vonallal van itt gondom. Te nyilvánvalóan értesz hozzá és azon az új hardveren nem out of box, OK. Viszont a KDE a legszéleskörűbben konfigurálható, így aztán.....
Te viszont nem vagy hajlandó konfigolással vacakolni, pedig ennek a DE-nek pont ez az erőssége. Ki tudja, miért rakták be a fejlesztők ezt a rengeteg lehetőséget!?Egyébként nem kedvencem a KDE, de bármelyik gépre felrakom, a fontok megjelenítése és úgy általában a vizualizáció ezen a legtökéletesebb, a fontokat meg mindenki úgy állítja be, ahogy neki tetszik. Ha neked így nem tetszik, az tényleg nem a használt rendszer hibája, ha nem tudnál velük mit kezdeni, az lenne a hiba!
Szerintem rakj fel egy Cinnamonos Mint-et is és írd le, hogy az is egy kalap ...., mert a superwinesketyeréden nem úgy outofbox, ahogy szeretnéd.
Amúgy mivel eszed ágában sincs Linuxot használni, mert meg vagy elégedve a Winnel... azért köszönjük, hogy felraktad azért, hogy leszarozhasd. Egy év múlva újra írd majd le.
-
Frawly
veterán
A kritikáid nagy része jogos. Ezek valóban hiányosságok lehetnek egy új linuxos user számára. De ettől függetlenül szerintem nem tragédia, ha egy új OS-re rászánsz még 3 napot. Anno a Windowsnál is biztos rászántál párat, mire helyretetted az ilyen dolgokat, azt ne felejtsd el. Csak ezt a Windowsnak elnézzük, mert úgy vagyunk hajlamosak visszaemlékezni, hogy azt nem kellett tanulni, holott de. Ráadásul a HDPI Windows fronton a 8-as előtti windowsoknál nem is volt támogatva, a 8-astól is csak részlegesen, és még a Win10-ben sem tökéleten állítólag.
HDPI-vel és érintőképernyővel még nem volt dolgom Linux alatt, azokat passzolom. A KDE-ben elvileg van a touchpad állítgatásához grafikus kivezetés. Több ujjas gesztust nem emlékszem lehet-e ott állítani. Elvileg X-es felületeknél libinput konfigolásával lehet azt is, de KDE-n ez a Wayland miatt lehet nem játszik.
A félkövérnek tűnő betűk a hinting letiltásával megszüntethetők, szintén a KDE vezérlőpultjában. Nekem személy szerint kifejezetten bejön ez a feature, más grafikus felületen is bekapcsolom, nem csak KDE-n, könnyebben olvashatók így a fontok, simábbnak és sok esetben szebbnek, dizájnosabbnak is tűnnek, meg igazából nem lesznek félkövérek, mert a félkövér fontok meg még kövérebbek lesznek tőle, így a különbség megmarad, Windowson én meg a cérnavékony betűktől kapok sikítófrászt. Ha zavar, nagyon egyszerűen ki lehet kapcsolni. Most így fejből meg nem mondom, de talán Megjelenítés vagy milyen ikon alatt kell keresni, betűtípusok simításánál. Szerintem a Linux betűtípussimítása lazán veri a Windows ClearType megoldását.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Google Pixel 10 és 10 Pro összehasonlító gyorsteszt
- Linux kezdőknek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Xbox Series X|S
- Milyen házat vegyek?
- Apple iPhone 17 - alap
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- M.2-es SSD-ből E1.S-est az Icy Box adapterével
- További aktív témák...
- Sapphire Pulse RX 6600 XT - eladó!
- ÚJ DELL XPS 14 9440 PROFI Laptop, -70% 14,5" Ultra 7 155H 12Mag 16/512 FHD+ 120Hz /Millió! Ft/
- Vadonat új garanciás laptopok hihetetlen áron! Szeptember Októberi lista! Razer blade zephyrus
- ÚJ HP ENVY x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab -30% 15,6" AMD RYZEN 7 7730U 8Mag 16/1TB FHD
- 512MB (3db) - 1GB (16db) - 2GB (21db) DDR2 RAM-ok (és RAM-Kitek)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Acer Nitro 5 - AN515 - 15,6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 5800H - 24GB - 1,5TB SSD - RTX 3060 6GB - Win11
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3347, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest