- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- bambano: Bambanő háza tája
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
IstvánLászló #208 üzenetére
Örül, köszi
-
IstvánLászló
őstag
Gratulálok, remek a leírás és közérthetően írtad, és nekem is nagy segítség a munkád.
Üdv, István -
-
mzx
senior tag
Hasznos, részletes cikk, kezdő linuxosok számára! Köszönöm!
-
-
-
válasz
localhost #200 üzenetére
Letiltod, de még inkább kiveszed a winyót a laptopból, telepíted a Linuxot az USB-s cuccra. Az NTFS-t békén fogja hagyni. Onnatól kezdve már benne hagyott belső winyóval is menni fog.
Ha benne van a laptopban a saját winyója, és úgy telepítesz, akkor figylej, hogy hva teszi magát, illetve hogy hova teszi a rendszertöltőt. -
localhost
Közösségépítő
Abban kérem a segítségeteket, hogy miként kell azt megoldani, hogy a külső USB-s winchesteremen van 10 GB üres terület. A többi terület fontos adatokkal van teli = ntfs.
Az üres területre tennék rá valami linuxot (mit ?) - de úgy szeretném, hogy telepítve csak a külső hdd-n legyen.
Ha szeretnék linuxolni, bebootolnék ( a jelenleg nem bootolható) külső hdd-mről, de a notebookom belső winchesterére ne kelljen semmit telepíteni.
-
JetiRulez
őstag
Hasznos volt számomra. Köszönöm!
-
vasste
csendes tag
Nem hagytam magam, leszedtem a Linux Mint 12 64 bites változát, kapott az eddigieknél egy nagyobb partíciót, egyelőre semmi gond vele. Így már volt időm (újra) megismerkedni a KDE4-gyel, Unity után megváltás.
Energiagazdálkodás itt sem az igazi, a cpufreq-set -f 950000 erre valamelyest megoldást nyújt. -
-
vasste
csendes tag
A hétvégén volt/van időm játszogatni a telepítéssel, le is húztam a legújabb Kubuntut. Sajnos rövid távon kiérdemelte a legrövidebb ideig gépen tartott operációs rendszer címet. A telepítés szokás szerint rendben lezajlott, a betöltés villámgyorsan megtörtént, az első öt perc használat után egy nagyon jól használható, gördülékeny rendszernek tűnt, amíg az ember nem mélyedt el benne komolyabban.
Az első, ami szembeötlő volt, hogy rengeteg programhibával lehet találkozni, nem győzködtem tudomásul venni a felugró abalakokban a különböző folyamatok segfaultjait. A Software centert például egyszer nem sikerült elindítani. Sebaj, gondoltam, töltsük le a frissítéseket, itt azonban már elakadtam. Első alkalommal kb. 30%-nál állt meg a folyamat, onnan semerre sem ment tovább. Miután két óra múltán is üresjáratban várakozott a gép, kilőttem, majd restart, utána a grafikus felület többet nem indult. Újratelepítés. Ismételt próbálkozás, most 42%-nál állt meg a folyamat, mindemellé a task manager sem volt hajlandó elindulni, marad a (fizikai) kikapcsolás. Betöltés után nincs touchpad, így elég körülményes használni. Megy fel a Linux Mint 12, talán azzal több pozitív tapasztalatom lesz (vagy lesz valamilyen pozitív egyáltalán). -
-
vasste
csendes tag
Jól sikerült iromány lett, gratulálok!
Hosszabb kihagyás után nemrégiben tértem vissza a Linux felhasználók (vagy inkább a Linuxszal ismerkedők) táborába. Régebben még UHU 1.0 alatt próbáltam életet lehelni egy ATi 9600-ba, majd valamelyik Fedora esetében voltam képtelen szembesülni azzal, hogy sokszor a legalapabb dolgok sem működnek az ingyenes rendszer alatt, és nem túl ritkán minden különösebb ok nélkül hanyatt vágta magát.
Nemrég (bevallom kényszerből
) feltelepítettem egy Ubuntu 11-gyet, mindenképpen pozitív csalódás!
Pro:
-Telepítés, és a pár általam használt program (eclipse, valgrind) telepítése teljesen zökkenőmentes, gyors.
-A grafikus felület sokkal stabilabb mint a régebbi kiadásokban.
-A Software center nagyon jól működik.Kontra:
Igazából egy szóval össze tudnám fogalni: Unity.-Lassú. Nagyon lassú. Animációk, legördülő menük, egyszerűen minden lassú, és szaggat. Unity2D-vel szrencsére semmi probléma.
-Az oldalsó Launcher használata baromira körülményes. Több menyitott ablak között csak sok kattintással lehet váltani.
-Testreszabhatatlan. Akármennyit túrtam a menüt, a szokásos három (kis méret-teljes-bezár) ikont nem tudtam meggyőzni, hogy a jobb oldalra kerüljön, a Launchert nem lehet áthelyezni, az ikonok méretét nem lehet megváltoztatni, az ablakokat minduntalan csoportosítja.
-A system settings nagyon fapados.Ami (vélhetőleg nem) a Unityhez köthető:
-Az energiagazdálkodás nem igazán hatékony. Sokkal jobban eszi az akkut a noti, ventilátort is sokkal többet járatja, sokkal hangosabban. Érdekes, hogy teljes terhelésen, és 0 terhelésen körübelül ugyanazok a fogyasztási értékek jönnek ki, mint Win7 alatt, de közpes terhelésnél, pl. filmnézés, böngészés közben sokkal többet eszik annak ellenére, hogy az órajelszabályzás működik. (Valahogy gyakrabban vált teljes órajelre a rendszer)Jóval több kontra érv jött össze, de a helyzet egyáltalán nem ilyen rossz, nagyon jól használható az OS.
Alapvetően a Unityvel van problémám, a fent felsoroltakon kívül egyszerűen nem tudom megérteni mi lehet a mögöttes koncepció. Valószínűleg lecserélem Kubuntura, KDE mindig is kézreállóbnak tűnt nekem. -
tacsk0
aktív tag
Koszonjuk az osszefoglalot hasznos volt!!!!!
-
leslieke
Jómunkásember
Remek cikk, gratulálok!
-
válasz
Jon Mathias #190 üzenetére
Ubuntu topic
Másnak is volt ezzel baja. -
válasz
Jon Mathias #188 üzenetére
Nekem a Javával sem volt gondom 10.04 -en...
-
-
H.László
újonc
Jómagam egy jó ideig 6 hónapig stabilan a Kiwi 10.08-at használtam, de az nVidia driver nem tett jót neki, mert összeomlott tőle.
Hát igen nosztalgikus egy kicsit az ASRock P4VM800, de nekem az elött az ASRock P4i65G alaplap volt, de az a windows-os vírus miatt megsült, így az IDE 1-es csatlakozási port használhatatlanná vált, és a memory slot 1 szinúgy, ohh igen a régi szép idők...
Ami nagyon bevált az Ubuntu 10.04.2 után az a Linux Mint 9. A Mint 12 egyelőre tesztelésen van, de jók az eredményei.
Eme három rendszert tudom nagyon javasolni. (és nehogy használd az Ubuntu 10.04.3-at, mert az nálam négyszer is összeomlott) -
válasz
Jon Mathias #184 üzenetére
A Java nem annyira böngészdefüggő... Ubi topicban kérdezz, mert hátha van, aki ott is használja a chat.hu -t, én pl. nem.
Én csak felsobtam a Sun-Java -t, meg az openjdk-t, és megy, az oldalamon a Java cuccok is, stb.
Akadnak olyan Java dolgok, amik összeakadnak a Linuxon általábn előforduló Java környezetekkel, pl. a BÉT honlapján is elég nehéz összehozni az interaktív grafikonokat. -
válasz
Jon Mathias #182 üzenetére
Az lehet, hogy bugos akkor... Windózon megy?
Különben Ubuntu topicot tudnám ajánlani -
válasz
Jon Mathias #179 üzenetére
Nekem megy 10.04 és 11.10-en is, szóval nálad van valami kánya. Szoftközpontból dobálj fel mindenféle Javát
-
rybank
senior tag
válasz
Jon Mathias #179 üzenetére
Valami user error lehet. Mutasd melyik leírást követted.
-
gzbotii
nagyúr
Hasznos cikk, foleg, hogy most keszulok atallni teljesen Ubuntura.
-
-
-
simonzé
addikt
Gratulálok, remek kis írás lett. Közérthető, és felkelti az érdeklődést.
A Unity-t én sem szeretem, de a Kubuntu felülete nekem is nagyon tetszett. Sok furcsaságát az írásodból értettem meg. Nem vagyok nagy Linux guru, de már régóta használom napi szinten, sőt Anyukám is odavan érte. A második gépére Windows került, de visszakérte a gépére a régi jó Linuxot amit úgy megszeretett.
Ilyen írások kellenek hogy az embereknek kinyíljon a csipájuk! -
tvamos
nagyúr
Nem emlekszem szo szerint, de megnevezi a rendszerbetoltot, "grub" es azt mondja, hogy a telepitese kozben vegzetes hiba kovetkezett be, es hogy a "grub" nelkul nem lehetseges befejezni a telepitest, es hogy mostmar aztan nekem nagyon rosz lesz!!! Es nem is bootol, az tutteros! Ellenben, a live elindul, csak nem mindig van WIFI. Vagyis van, mondjuk 5 percig, utana eldobja, es mar nem lehet vele losz@rt se csinalni. kikapcs... bekapcs... jo megint 5 percig. (V7-tel jol muzsikal.)
-
Nem sokat találtam rá gúglival, de mondjuk nem is nagyon érek rá keresgetni.
A wifi kapcsolótól fagy némelyik driverrel, azt írják. Ellenben nézz bele a sata illesztő beálltásaiba, hátha ott van valami gány.Amúgy mi a hibaüzenet, amivel kiakad? Az lehet lendítene az ügyön
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Van egy HP Probook 4320s notebookom
Intel Core i3-370M Processor (2.4 GHz, 3 MB L3 cache)
ATI Mobility Radeon HD 5470
Ralink RT3090BC4 802.11b/g/n WiFi and Bluetooth 3.0 HS
(Sajnos ennel tobb adatot nem tudok rola most.)
.
Szerenek ra UBUNTU-t rakni, es elkezdeni kicsit ismerkedni a Linux-szal.
... de nem megy fel ra!
Minden telepites ugy vegzodik, hogy kiakad, amikor telepitene a rendszerbetoltot.
Nincs valami otletetek, mi lehet a baj vele?Udv,
-
-
válasz
monosgeri21 #163 üzenetére
Ctrl-Esc elvileg, nem emlékszem, milyen felületen vagy, KDE-n ez. Vagy terminálba sudo killall muon, asszem ez működik, mert PID alapján megkeresni kicsit bonyolultabb :
sudo ps aux|grep muon
sudo kill xxxx ->xxxx a moun azonosítója. -
válasz
monosgeri21 #161 üzenetére
Lődd ki a Muont, és rakd rendbe a csomagadatbázist.
dpkg --configure -a asszem.
-
monosgeri21
tag
Sziasztok!
Mit lehet csinálni, ha a Muonnal frissíteni akartam a frissítendő dolgokat, de beakadt 51%-nál a dolog kb 5 órája ott áll. Ha hidegresetet nyomok, akkor beszarik az egész :S
Most mit csináljak? -
BigManus
addikt
válasz
CPT.Pirk #134 üzenetére
Biztosan ott volt a baj, mert nem LTS-el próbáltam.
Nálam minden más disztró szépen futott, tehát vagy a telepítővel volt baj, vagy a letöltött és kiírt verzióval...
Azon gondolkodok melyik lehetett, de nem most volt, nem emlékszem.
Viszont nem futottam bele ilyesmibe csak akkor. -
válasz
CPT.Pirk #147 üzenetére
Kösz a tippet, ha lesz rá kapacitás megpróbálkozok vele. Van is hozzá egy tutorial, azon is lehetne végezni a munkát de mérföldekkel bonyolultabb még az Ubuntu beállításánál is meg azért javasolják is az Ubuntut. Se magammal, se másokkal nem akarok kiszúrni.
Ubuntu 11.10, memtest megvolt.
bambano: Az csak egy random kép amit a neten találtam Ubuntu halálról.
-
-
-
bambano
titán
mint a vasúti kereszteződés jelzője. ha pirosan kacsingat, nyugodtan elhiheted, hogy jönni fog a vonat. de ha a fehér villog, akkor nem mondja, hogy nem jön!
a memtest is: ha azt mondja, hogy rossz a ram, akkor jobb kéz-bal váll. de ha nem talál hibát, attól az a ram még simán lehet rossz.
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rhino666 #146 üzenetére
Próbálkozhatnál egy Debian Squeeze-vel. Valószínüleg minimális problémát jelentene az ubuntus dolgok átvitele. Gondolom van pár giga szabad hely a vinyón, szerintem próbáld ki, feltelepítve az Ubuntu és Win7 mellé.
Ubuntu melyik verzióját használod? Memtestre javaslom a memtest86+ progit, ha nem ezt használtad eddig: [link]
-
válasz
CPT.Pirk #144 üzenetére
A fejlesztés amit folytatunk Ubuntura van belőve nagyjából, az túlzás hogy kötelező lenne használnom, de ha mást akarnék akkor mindent magamtól kellene beállítanom ami meg plusz egy rémálom. Meg persze ha valami változás van akkor Ubuntun az automatikus (git), más distro-knál meg eléggé valószínű hogy megint lehetne játszani a workaroundokkal ami heti rendszerességgel nem igazán fér most bele a munkaidőmben. Szóval ha mást akarnék az még ennél is több szívással járna.
Vadi új 1TB Samsung, nincs bad. Az összes alkatrész vadi új és tesztelt.
Kingmax ramok = gyakori memtest error out-of-the-box, saját tapasztalat alapján. Azt nem tudom, hogy ez simán csak inkompatibilitási hiba vagy tényleg rossz modulokról van szó, de eddig csak a szívás volt a Kingmaxokkal amit nyilván kerül az ember.
-
-
-
-
Syl
nagyúr
Érdekes, hogy ha Windowson hardver vagy driver hiba lép fel, akkor az a hardver gyártójának a hibája. Ha Linuxon ugyanilyen probléma lép fel, akkor az a Linux hibája.
-
válasz
BigManus #133 üzenetére
Ott a pont, nem én vagyok a hülye.
hcl: Persze, sőt, ezek a gépek már úgy kerülnek ide hogy le vannak tesztelve. Még csak nem is lehet a hardverre fogni, egyáltalán nem gagyi cucc (Intel Core i5 (nincs OC, tiltva van), Gigabyte lap, táp, VGA, Kingmax RAM stb.).
A Windows 7 persze betonstabil és villámgyors. Az Ubuntu akadozik és instabil. De sajnos muszáj azt használni.
-
-
-
-
válasz
Rhino666 #123 üzenetére
BSOD Linuxon, az hogyan?
@szotadi : Wubi felejtős, nem szokott rendesen működni. Minek írtam bele
@nuke7 : Virtuális gépen tök mindegy, milyen HW van alatta.
Az újabbak nem mennek, mindig 1-2 verzióval régebbi működik elvileg.
Én Tigert tettem fel, ott WinNT -s virtuális gépet kell létrehozni@MMA87 : De, kernelpánik, és azért nem mindennapos.
Lehet a gépének valami HW baja van... -
Köszönöm a tippet. Tegnap megpróbáltam kibogarászni, hogy mit kell csinálnom, de a mutatvány az első lépésnél megbukott. Azt a fájlt amit át kellett volna írnom nem létezett. Még a hangrendszer sem válaszolt, nem tudtam a hangbeállítások menüt sem megnyitni. A CPU meg folyamatosan max terhelésen ment úgy, hogy nem futtattam semmit. Megpróbálkozok később lubuntu telepítéssel, mert ez így nem opció.
rybank:
Hát remélem, hogy minél előbb sikerül valami megoldást találnom rá, mert ez így nem állapot. -
jobesz
tag
Hasznos írás .. Thx
-
Kezdőknek Ubuntu??
Az Ubuntut még haladóknak se ajánlanám, a legrosszabb distro.
Pocsék drivertámogatás, zilált szerkezet, logikátlan működés, egyszóval facepalm.jpg. A munkahelyen azzal kell dolgoznom és csak a beállításához többször neki kellett esnem, több munkanap ment rá mert nem úgy futottak rajta a dolgok ahogy kellett volna, többször BSOD-t kaptam csak úgy randomra. Átlagosan 5 percig bírja az idegrendszerem az ostobaságait, szvsz egyáltalán nem kezdőknek való.
Leginkább mazochistáknak.
-
proci985
MODERÁTOR
köszi az írásért!
apropó egy kérdés: ubuntu skálázódik 2560as szélességi felbontás fölé a desktopjával? (több monitorral VMwaret használva jött elő a kérdés).
elsődleges OSként lekezel több monitort szépen?
-
_NCT
addikt
Gyors kérdés: frissítéseknél ajánlatos a nem magyar szervereket használni? Rögtön frissítette a kernelt + 1-2 dolgot az Ubuntu hogy átállítottam a main serverre. :S
-
válasz
CPT.Pirk #111 üzenetére
Meg gyurjhatnak rajta. A HD dekodolas kevesbe izgat, de azzal kevesebb a gond, mar rutinosan keszitgetek rpm-et. Sleep-bol nem hajlando feltapaszkodni az fglrx, ha valtozik a monitorok kiosztasa. Erdekes, de a radeon drivernek nem okoz gondot, csak az erezhetoen lassabb.
-
_NCT
addikt
Mivel a MAC-eket Intel procikkal szerelik,ezért nem is fogod tudni
A Lion virtuálisan is csak az Intel-t szereti. Köszönhetően a zárt rendszernek
Van a Hackintosh nevezetű okosság, melyet portoltak AMD procikra, vagy ilyesmi, na azzal próbáld meg. Nekem a Snow Leopard működött a portolt verzióval, Hazard félére keress rá. Bár én olyan nagy különbséget nem érzek az Ubuntu és OSX között, igaz lehet előbb kéne használnom egy OSX-es gépet.
-
zed1983
őstag
Köszönöm ezt a remek kis írást!
Könyvjelzők közé... -
_NCT
addikt
válasz
monosgeri21 #109 üzenetére
Ez így van. Remélem a 12.04-es LTS tényleg hoz valami újat, valami stabilat és egyre többen népszerítjük majd a Linux táborokat
Speciel én Windows mellett jobban érzem magam, ha ismerek még egy rendszert is. Akár állásinterjún is jól jöhet, ha valaki ismeri a Linux rendszert.... Habár Unix rendszergazda már úgy sem lehetek, ahhoz öreg vagyok
-
monosgeri21
tag
Felraktam a 64 bitest, néhány dolog nem nagyon akart menni rajta, úgyhogy inkább a 32-est eresztettem rá a gépre, eddig nagyon bejön.
Sokat próbálkoztam korábban az Ubuntuval, de talán most érzem először, hogy a játékokat leszámítva végre létezik alternatíva a Windows-ra. Aki elgondolkodott rajta, nyugodtan tegyen egy próbát. -
Boxi88
őstag
Jó írás lett, grat a szerzőnek, kezdőknek nagy segítség lehet!
-
simon0918
tag
Üdv!
Ilyen laptopom van:[link].
Fel szeretném rakni a Windows 7 Ultimate 32 bitet és e mellé egy Linuxot is. Ti melyik Linuxot ajánljátok? -
Virtuális gépen futtatod?
Mert akkor a frissítéskezelő elhal :S
(Terminálba nyomd be neki, hogy
sudo dpkg --configure --a
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
és lefrissül)A kde-low-fat-settings leszedi a felesleges dolgokat a KDE alól, és kikapcoslja az asztali effekteket. Utóbbiakat, ha minden igaz, vissza tudod kapcsolni. Gyorsabb lesz a cucc, és kevesebb ramot zabál.
-
szotadi
tag
Sziasztok.
Szeretném megkérdezni, hogy a Kubuntu 11.10 frissítés kezelője mindenkinél rendesen működik mert nálam a programok letöltése után álltalában ~50% környékén lefagy.
Szinte csak terminálban sikerült még frissítenem (sudo apt-get update, sudo apt-get upgrade).+ez a "KDE-low-fat-settings" csomag pontosan mit csinál???
-
-
válasz
Sweet Lou 6 #88 üzenetére
Igen, bar a 24p-vel kuzd, mert nem kepes a ponsto 23.976Hz/et megjeleniteni, csak pont 24-et. Erdemes felhuzatni 60Hz-re szoftverbol.
CPT.Pirk: VGA driverre (fglrx) igaza volt, nem Inteles duma.
KAMELOT: vaapi, valtozo kornyezetben multi monitor tamogatas eleg kuzdelemes.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Egyre többen ismerkednek a pingivinnel - ez a cikk nekik segít, alapfogalmakkal, gyakorlati tanácsokkal.
- Gaming notebook topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Elden Ring
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- AmD - Ryzen5 - ös Gamer - Pc1 - Eladó - Számla - Ready !!
- Új Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 2024 - SpaceBlack (3év garancia)
- Macbook Air M2 15,3 512GB SSD Ezüst
- Xbox Series X, dobozában, kitisztítva+újrapasztázva, 6 hó teljeskörű gar., Bp-i üzletből eladó!
- Apple Gyorstöltők / 20W ADAPTER / Type-C / Lightning kábelek
- AKCIÓ! GB B660M i7 12700KF 16GB DDR4 1TB SSD RTX 3070Ti 8GB GDDR6X COOLER MASTER CMP 510 750W
- Apple iPhone 14 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte X570 AMD R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6750XT 12GB Zalman Z1 Plus CM 750W
- Lenovo ThinkPad X270 (15) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga X390 - i5-8G I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest