- Bambanő háza tája
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #3246 üzenetére
Szerintem ebben a topicban lenne érdemes megkérdezned: NOTEBOOK beárazás.
(#3242) Puma K:
És nem hiányzik a régi hurcolható kis masinád?Sk8erPeter
-
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #3142 üzenetére
"Lapozó fájlt átállítottam az általad adott paraméterek szerint, remélem elég lesz.
Viszont akkor nem értem, hogy miért kell a több memória ha ennyi is bőven elég? minek akkor a 8Gb? Pont azért adtak 64bit-es OS-t mert az már kezeli nem?"
Húha, asszem nem igazán vágod, mi az a lapozás, mire való a lapozófájl. Itt le van írva a lényeg:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Lapozás_(informatika)
Szerintem nagyon félreérted a dolgot, az, hogy most 3 GB-ra korlátoztad a lapozófájl méretét, nem azt jelenti, hogy csak 3 GB-nyi memóriát tud kihasználni az OS... Nagyon nem.Most csak gyorsan rákeresve még itt elmagyarázzák konyhanyelven, hogy milyen pontos infókat tartalmaz, azt nem tudom, csak gyorsan átpörgettem:
http://dirtywindows.hu/2011/08/06/2-1-0-439/Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #3140 üzenetére
"Amúgy azt nem értem, hogy amiket feltöltöttem képeket ott látszik, hogy 2 C - meghajtóm van csak az egyik nem látszik."
Gondolom erre gondolsz, szerintem jelöld ki azt a kérdéses második C-t, kattints a Beállítás gombra, ott meg próbáld törölni a korábbi visszaállítási pontokat (ha van), aztán ott kapcsold ki a visszaállítási pontot. Fogalmam sincs, miért listázza kétszer, én sem értem..."Akkor van egy 200Mb és egy 15Gb az utóbbi tudom, hogy a OKR-nek van fenntartva, no meg az OS-nek. De a többit nem értem..."
Milyen többit nem érted erről? Az általad említett kettőn kívül a C és a D van."A lapozófájlméretet sem buzgerálom inkább, mert a végén már tényleg túlságosan elmerülök ezekbe a dolgokba."
Az általam mutatott beállításokkal biztos, hogy nem lesz bajod (tud terpeszkedni 3 GB-ig, ha kell, aminél igencsak meglepődnék, ha többre lenne szükséged). Cserébe kapsz némi plusz tárhelyet."Valahol azt olvastam, hogy egy szűz OS gyorsabb mint a frissítésekkel telepakolt OS és sokan emiatt ki is kapcsolják azt, hogy ne lassítsa a gépét vele. Szerintem ebbe annyi igazság van hogy picit lassabb lesz tőle az OS, de sok hiba ez által lesz kijavítva, nyilván nem véletlen jönnek frissítések."
Hát ja. Aki kikapcsolja bármilyen OS frissítéseit (főleg ilyen indokkal), az idióta. Nem kell rá hallgatni. Amúgy meg azt így kategorikusan kijelenteni, hogy a frissítés lassítja az OS-t, az is szimpla baromság. Ja, és a legjobb, hogy aki ilyet csak úgy kijelent, az általában alá sem támasztja szakmai érvekkel, hogy pontosan mire gondol, melyik frissítés lassítja az OS-t, és miért."Amit akartam még kérdezni, hogy a tapipadnál lévő OKT- gombbal ha film üzemmódba teszem a laptopot, akkor az a képs és hangra is hatással van? Azért kérdezem ezt, mert tv-re küldöm a jelet HDMI-n és hogy ott számít ha bekapcsolom?"
Innen: "The Lenovo OneKey Theater software allows users to simplify the audio and visual experience. By pressing the "OneKey" button, OneKey Theater gives users an easy way to adjust the PC’s display and sound effect settings. Users can switch from normal mode to movie mode on the fly to optimize the picture when watching movies or playing games."
Elvileg számít ott is, ha bekapcsolod. De mivel ennél konkrétabbat nem közöl a leírás, és meglehetősen homályos, hogy mégis milyen hatással van például a hangélményre, ezért fogalmam sincs, igazából mit csinál vele. Hogy a kép mennyivel lesz jobb/szebb tőle játékban/film alatt, azt nem tudom.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #3138 üzenetére
"Viszont a cleanmgr parancsban van egy olyan rész, hogy "rendszerfájlok törlése".. Erre gondoltál, hogy nyomjak rá nyugodtan, vagy mit értesz rendszerfájlok törlése alatt? Azok már nem szükségesek a rendszer számára?"
Igen, nyomj rá nyugodtan, nem, nem szükségesek.Ilyeneket tudsz törölni így (ha nem kattintasz a "Clean up system files"-ra, akkor pl. a "Service Pack Backup Files" opció nem jelenik meg, és gondolom még pár dolog nem törölhető az említett helyeken; amúgy ne olvasd el a leírásokat, csak épp agypihentetésnek kimásoltam őket screenshot readerrel, aztán gondoltam bedobom ):
» Downloaded Program Files
Downloaded Program Files are ActiveX controls and Java applets downloaded automatically from the Internet when you view certain pages. They are temporarily stored in the Downloaded Program Files folder on your hard disk.
%windir%\Downloaded Program Files» Temporary Internet Files
The Temporary Internet Files folder contains webpages stored on your hard disk for quick viewing. Your personalized settings for webpages will be left intact.
%LOCALAPPDATA%\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.IE5» Offline webpages
Offline pages are webpages that are stored on your computer so you can view them without being connected to the Internet. If you delete these pages now. you can still view your favorites offline later by synchronizing them. Your personalized settings for webpages will be left intact.
%windir%\Offline Web Pages» Recycle Bin
The Recycle Bin contains files you have deleted from your computer. These files are not permanently removed until you empty the Recycle Bin.» Service Pack Backup Files
Windows saves old versions of files that have been updated by a service pack. If you delete the files, you wont be able to uninstall the service pack later.» Temporary files
Programs sometimes store temporary information in a TEMP folder. Before a program closes, it usually deletes this information. You can safely delete temporary files that have not been modified in over a week.» Thumbnails
Windows keeps a copy of all of your picture, video, and document thumbnails so they can be displayed quickly when you open a folder. If you delete these thumbnails, they will be automatically recreated as needed.Szóval alapvetően átmeneti és backup-fájlokról van szó, nyugodtan törölheted, legalább nem kell kézzel nyúlkálnod olyan helyekre kézzel, amiknek a törölhetőségében nem vagy biztos.
Szóval CCleaner, cleanmgr, PrivaZer együtt már egész erős trió az ilyen szutykok törlésére.
"Nekem most jelenleg a Windows könyvtáram: 19,3Gb
Akkor megnyugodtam, nekem keveset foglal átlaghoz képest"
Az én 30 GB-os Windows-könyvtárméretem egyáltalán nem átlagos. Kicsit sok. Mondjuk nálam IIS-webszerver is fent van, annak a dolgai itt IS tárolódnak. Meg hát a sok-sok driver, a sok frissítés, gondolom jópár logfájl, meg a franc tudja még, mi a Windows alapdolgain kívül (pl. ami nekem kifejezetten nem tetszik, hogy a Java fájljai beszemetelődnek a C:\Windows\SysWOW64 könyvtárba, nem tudom, mi a francnak. Korábban azt gondoltam, ez még ilyen Java 1.6-os verziója környékén volt mánia, de a most igen friss 1.8-asnál is ugyanez a helyzet, hogy oda IS szemetel).
Kíváncsi lennék, létezik-e olyan ember a Földön, aki rendesen eligazodik a Windows-könyvtár tartalmán."Lapozófájlt mennyire állítsam? Esetleg ha játszok sem lesz szükség a nagy lapozófájlra?"
Hát nem tom, felhasználástól függ.
Nálam ilyen:Szóval a kezdőméret 800 MB, a maximális pedig 3000 MB. Vicces, hogy a javasolt méret 18 GB körül lenne... Ami pedig arra utal, hogy a Microsoftnál még mindig tartják magukat ahhoz a kretén retardált baromsághoz, hogy 1,5x-ese legyen a meglévő memória méretének a lapozófájl (mivel 12 GB RAM-om van)...
"Azért használom a kontrasztos megjelenítést, mert a memóriát és a processzort sem fogja le még + az is, de végül és nem utolsó sorban azért, mert be van sötétítve a szobám, és sötétbe nem bántja a szemem ez a téma. "
Fú, hát én nem tom, ezt a színvilágot hogy tudod elviselni, akkor is brutális."Igen köszönöm szépen a részletes szájbarágós segítséget, így mindent könnyedén megtaláltam és tudtam alkalmazni őket."
Örülök, szívesen.[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #3125 üzenetére
Úristen, csak most nézem, mi ez meg ez a borzalmas színséma, hát hogy néz ez ki, miért használsz ilyet?
(Feltöltöttem inkább ide, mert a képfeltöltés.hu egy rakás szar, előfordul, hogy akár már egy hónap múlva sincs fent a feltöltött kép, nem tudom, miért használja azt bárki. Akkor már ott van a PH saját képfeltöltője, vagy az imgur.com, utóbbi nagyon jó és modern, és ott az a szabály, hogy elvileg csak akkor törlik a képet, ha 6 hónapja nem nézte meg senki.)[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #3111 üzenetére
Nem kell egyébként 4 GB-nyi lapozófájl minimumnak, inkább állítsd kisebbre... persze a lapozófájl méretére semmiféle aranyszabály nincs (emlékszem, régen, még talán XP-s időkben (vagy azelőtt?) a Microsoft idióta ajánlása az volt, hogy 1,5x-ese legyen a lapozófájl az összes memória méretének, tök mindegy volt, mennyi van belőle Már akkor is hülyeség volt, ma meg nyilván még inkább az), mindig a meglévő memória mennyiségétől és felhasználási szokásoktól függ. Kikapcsolni nem érdemes, inkább valami kis méreten tartani a minimális méretét: pár program követeli is a meglétét (pl. Photoshop is pampog(ott) érte), crash dumpokhoz kell, plusz ha neadjisten tényleg kifogynál a memóriából, akkor legalább virtuális memória még ott van, és nem omlik a rendszer gondolkodás nélkül.
Az én Windows-könyvtáram óriási, jelenleg 31,5 GB.
Nálad?Egyébként próbáltad, amiket írtam? Pl. Total Commandert átmenetileg rendszergazdaként elindítva, rejtett/system fájlokat megjelenítve (Configuration>Options>Display>Show hidden files és Show system files opciók bekattintása), C-n belül nyomva egy Alt+Shift+Entert, hogy az összes könyvtár mérete is megjelenítődjön? Azért abból sok minden kiderül.
(#3115) Bitpalace :
ja, nehogy b×zeráld a winsxs könyvtár tartalmát, ha jót akarsz magadnak. A Windows-könyvtár tartalmát egyébként is csak odafigyeléssel, legalább kis hozzáértéssel szabad cseszegetni, mert problémák lehetnek a törölgetésekből - szóval inkább ne.
Egyébként CCleaneren kívül még a PrivaZer tud törölgetni sok feleslegesnek tűnő szutykot. Adj neki egy próbát. (A PrivaZer honlapjára retardált módon beraktak egy "Translate with Bing"-szolgáltatást, ami alapértelmezetten automatikusan fordít mindent saját nyelvre, esetünkben magyarra, és természetesen elképesztő béna dolgok jönnek ki belőle, nem tudom, ezt miért nem tették opcionálisra, mert így csak rohadt amatőrnek tűnik a dolog, pont nem lesz tőle megnyerő... )Egyébként ja, lehet még System Volume Information, $RECYCLE.BIN (Lomtár), és még sok minden, ami foglalgatja a helyet.
(#3127) Bitpalace :
"Hibernálás nincs. Azt is ki kell kapcsolni, mert én szoktam használni alvó/hibernálásba a gépet. Vagy úgy is mondhatom, hogy elég ritkán szoktam kikapcsolni, lecsukom, és alvóba teszi magát."
Akkor az nem alvó/hibernálás, hanem simán altatás (áram alatt van a memória). A hibrid altatás az megint tök más. A klasszikus hibernálás szintén más.
De azért győződj meg róla, hogy ki van-e kapcsolva - ha nincs hiberfil.sys a rendszerpartíció gyökerében, akkor nincs hibernáció sem.Ja, még a Disk Cleanup Utility-t is elindíthatnád: Win+R, cleanmgr, itt törölgethetsz még biztonságosan korábbi rendszerfájlokat, kattints a "Clean up system files" opcióra.
Na most már ötmillió-hatszázezertizenkét ötletet írtam, nem tudom, ebből mennyit néztél meg egyáltalán...
[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
aizen92
addikt
válasz Bitpalace #3129 üzenetére
Értem. köszi.
Megváltást nem várok, 2GB már az elején tudtam, hogy parasztvakítás, kb kihasznál belőle max 900 mb-ot.
Feltúrtam a netet, és ahogy látom eGPU USB-n keresztül sajnos még nem lehetséges, valami driver hiba miatt.
[ Szerkesztve ]
"The right man in the wrong place can make all the difference in the world."
-
Bobbacsi
veterán
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #3109 üzenetére
Hát most ennyi információ birtokában csak találgatni tudunk. De ami tipikusan eleve sok helyet foglal, az a túl nagyra állított lapozófájl (pagefile.sys), illetve a hibernációért felelős fájl (hiberfil.sys). Meg kellene jelenítened a rejtett és rendszerfájlokat, és úgy nézegetni a foglalt helyet.
Nézd meg, mekkorára van most állítva a lapozófájl. Ha túl nagyra, akkor annak a méretéből visszavehetsz.
Leggyorsabban így tudsz oda elnavigálni (picit vicces, hogy ez a gyors módszer, vagy legalábbis nem tudok jobbról):
- megnyomod a Win+R billentyűkombót (Futtatás),
- aztán beírod ezt, ahogy van:
control.exe sysdm.cpl,System,3
(nálam van, hogy valamiért a háttérben nyílik meg, nem az lesz az aktív ablak, erre még nem sikerült rájönnöm, miért van)
- aztán a Performance szekción belül kell a Settings-re kattintani (magyar nyelvű Windows-nál ezek magyar megfelelőire)
- ezután Advanced fül, Virtual memory szekción belül Change gomb, itt tudod megnézni, mekkorára van állítva a lapozófájl.A hibernáció-szolgáltatás laptop esetén nem árt, de ha úgy érzed, hogy tényleg sosem használod, akkor ki is kapcsolhatod (újra kell indítani, hogy eltűnjön a fájl, és így felszabaduljon az általa foglalt hely). Megnézheted egyébként rendszergazdai módban elindítva a command promptot, hogy engedélyezve van-e:
powercfg -a
Példakimenet:
The following sleep states are available on this system: Standby ( S3 )
The following sleep states are not available on this system:
Standby (S1)
The system firmware does not support this standby state.
Standby (S2)
The system firmware does not support this standby state.
Hibernate
Hibernation has not been enabled.
Hybrid SleepEz esetben pl. le van tiltva.
Ha viszont engedélyezve van, és szükséged van rá, akkor ez van, a foglalt területet a POWERCFG -H -Size <PercentSize> segítségével lehetne beállítani, hogy az összes memória hány százaléka legyen, de azt inkább hozzáértéssel rendelkezőknek ajánlanám.Egyébként ezentúl még rengeteg oka lehet.
Feltérképezheted a foglalt helyeket akár ilyen eszközökkel is, ha át szeretnéd tekinteni grafikusan:
http://www.howtogeek.com/113012/10-best-free-tools-to-analyze-hard-drive-space-on-your-windows-pc/
http://sourceforge.net/projects/hdgraph/
stb.Meg hát ami nagyon egyszerű módszer, ha rendszergazdai módban indítod el a Total Commandert (ez csak azért érdekes, hogy minden területet mutasson, egyébként általában nem érdemes rendszergazdaként indítani), és nyomsz egy Alt+Shift+Entert, hogy az aktuális könyvtárban benne lévő összes alkönyvtárnak is megjelenítődjön a mérete. A könyvtárakat is lehet méretezni, ha be van kattintva a Configuration > Display > (Sorting directories szekciónál) "Like files (also by time)".
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #3105 üzenetére
Nem tom, igazából fogalmam sincs, mennyire jellemző úgy általánosságban ez az összevont analóg/digitális (optikai) hangkimenet, de azt nézem, hogy a "Lenovo Y470/Y570 Hardware Maintenance Manual" egyik oldalán sincs egy büdös szó sem az S/PDIF-ről, kerestem a "digital", "optical", "TOSLINK" kulcsszavakra is, néztem az "Audio" szekcióban, egyik sem szerepel.
Például Audio résznél:
hát nem értem, miért éri meg NEM feltüntetni a specifikációban olyat, ami dob a laptop értékén.
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #3103 üzenetére
A 4 óra tényleg jó idő ennyi idős akksitól.
"Amint újratettem a szűz Win7-et felkeltette figyelmemet, hogy piros kis led világít a 3,5 jack kimenetben. Nem tudom volt e már, de nekem gőzöm nem volt, hogy mi lehet ez, először azt hittem valami baj van a géppel, de utánanéztem kiderült semmi szokatlan:
Y570 has S/PDIF optical output, and it behaves incorrectly without realtek drivers, that's all
Barátunk szerint azért lehetett mert driver hiányában így jelzi, hogy nem működik rendesen."
Pedig ez ebben a formában hülyeség.
Odáig igaz, hogy van S/PDIF optikai kimenet; de ez az optikai kimenet kombinálva van az analóg kimenettel is, és igen, vörösen világíthat, amíg nem teszed fel a hangkártya-drivert, de határozottan NEM azért, mert így jelezné, hogy "nem működik rendesen", hanem valószínű azért, mert alapból a digitális kimenetet veszi alapértelmezettnek, és optikai kommunikáció (TOSLINK) esetén pont ez a dolga, hogy vörös fénnyel világítson. A hangkártya-driverek telepítése után gondolom "helyreáll a rend", mindkét eszközt lehet vagy-vagy alapon alapértelmezettnek állítani, a sima analóg és a digitális (optikai) kimenetet is.Próbáld ki, hogy átrakod a hangkimenet alapértelmezését a "Speakers"-ről a digitális kimenetre ("Digital Output"), akkor ismét elkezd vörösen világítani:
Ezután már a Digital Output lesz kipipálva, és látni is fogod a vörös fényt a jack-kimeneten.
Itt jól összefoglalják:
http://prohardver.hu/tudastar/s_pdif.html
"Optikai 3,5 mm jack kábel
Az optikai (TOSLINK) összeköttetéshez speciális optikai kábelre van szükség, ennek hosszát körülbelül 6 méterben maximalizálták, így elsősorban egymáshoz közeli eszközök összekapcsolására szokás használni. Helytakarékosság szempontjából egyes alaplapok, hangkártyák és notebookok az analóg, 3,5 mm-es jack fejhallgató kimenetet optikai képességekkel kombinálják, vagyis az aljzat „világít”. Ilyen esetben speciális, jackdugó formájú csatlakozóra vagy egy adapterre van szükség, amivel már a hagyományos optikai kábelek is használhatók."
Itt is van róla szó:
http://www.hardwaresecrets.com/article/Everything-You-Need-to-Know-About-the-SPDIF-Connection/82/6
"On laptops, the presence of an SPDIF output is more difficult to detect, because it is usually combined with the headphone jack, supporting the 3.5 mm optical connector (see previous page). Therefore, most users think that they don’t have an SPDIF output on their laptops, while this feature may be available. You have to take a look around the headphone jack to see if the word “SPDIF” is written near it, as it is the case with the laptop portrayed in Figure 15. Several laptop models, however, won’t bring any indication that they have an SPDIF output. You will have to check on the product specifications page to see if SPDIF is listed. If it is, then the headphone jack is also an SPDIF output.
[...]
There are other tricks to detect the support for SPDIF. You can try using your computer in the dark and playing a song with it to see if you can see a red light coming out of the headphone jack, indicating that there is an SPDIF interface inside. (Don’t look directly at the source of the light; it can damage your eyes.) Another trick is to see the color of the jack. If it is just green, probably the jack doesn’t have SPDIF function, but if it is black, like the jack shown in Figure 15, it probably does. Unfortunately, not all manufacturers follow this scheme."Nem tudom, Y570 esetén, meg úgy általában a laptopgyártók miért nem tüntetik fel ezt egyértelműbben, pedig ez is egy plusz feature, amivel még inkább eladhatónak számít a termék.
[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #3101 üzenetére
"hogyan tudom feltenni azt a szűz OS-t amivel gyárilag kijött?"
1.) A Recovery Disc DVD-kről, a factory default image file-ból, a komplett partícióstruktúra felülírásával (ezzel nyilván veszthetsz adatot, de visszaállíthatod a full gyári állapotot). Elvileg ilyen recovery disceket lehet készíteni aktuális rendszerállapotról is, nemcsak gyári alapértelmezett képről.
2.) Bootolsz az OKR-gombbal (ha az működik, és a hozzá tartozó bootinformációk megvannak, nem törölgetted a partíciókat; tehát pl. a mostani állapot, amit létrehoztál a recovery discről, a komplett partícióstruktúra újralétrehozásával), és elindítod a System Recovery menüpontot, ÉS itt fogsz tudni választani, hogy melyik állapotot szeretnéd visszahozni: egy valamikori OKR-mentés állapotát, vagy a KEZDETI állapotot (initial state vagy factory default image file).Amit érdemes tudni, hogy a Recovery Disckel készített, szervizes béna partícióstruktúrát megfelelő szoftverrel át lehet variálni, hogy megfelelőek legyenek a partícióméretek. Pl. az óriási rendszerpartíciót (C:) lecsökkenteni a szükséges méretre, az adatpartíciót (D:) meg megnövelni, DE ha az OKR-es visszaállítást és mentést továbbra is használni szeretnéd, akkor természetesen a rejtett, OEM-partíciót ne buzeráld (inkább a bootpartíciót se, mert asszem ez tartalmaz infót az MBR-ben a rejtett partíció bootolhatóságáról is).
Az átméretezés UTÁN is működni fog az OKR, ha jól csináltad! Nekem legalábbis "első" dolgom volt átméretezni a két partíciót, és utána is tudtam használni az OKR-t.
Ami esetleg elronthatja az OKR bootolható állapotát, ha a Windows 7 mellé felraksz egy Windows 8-at is dual boot módba, mivel az átvariálja a bootpartíciót.Egyébként elvileg most pont a fenti első pontot választottad, a Recovery Disc segítségével visszaállítottad a gyári állapotot, legalábbis az OEM-partíció az a gyári állapot, még ha a rendszerpartíció nem is az volt; de az OEM-partícióról visszaállítható a gyári állapot.
Nem tudom, tiszta-e így.
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #3099 üzenetére
Szívesen, örülök, hogy megoldódott!
Jaja, ismerem a Revo Uninstallert.
"egyszerűen nem tud visszaállítási pontot létrehozni, vagy nem talál"
Nem az van, hogy egyszerűen nincs bekapcsolva a System Restore semelyik drive-on?
A System Protection menüpontban találod:
http://windows.microsoft.com/en-ie/windows/turn-system-restore-on-off#1TC=windows-7De a legegyszerűbben így tudsz elnavigálni oda (én jobban kedvelem az ilyen gyorsmegoldásokat ):
Win+R, utána:
control.exe sysdm.cpl,System,4
majd OK.
Így egyből a 4. fülre visz.
Itt nézd meg, hogy be van-e kapcsolva egyáltalán a rendszer-visszaállítási pont."Kérdezem én, hogy ha leformázom a hdd-t akkor a Lenovo particíóról még tud boot-olni a rendszer? Szóval onnan is fel tudom tenni az eredeti OS-t vagy mindenképp a OKR készített dvd-ről csak?"
Na várj, itt az előző után némi keveredést érzek, vagy csak én értelek félre: a OneKey Recovery szoftver által létrehozott rendszerkép(ek)nek nincsen semmi köze a Windows által létrehozott visszaállítási pont(ok)hoz!
A OneKey Recovery úgy működik, hogy egy adott, mentéskori rendszerpartíció-állapotról egy komplett rendszerképet készít (több ilyen is létrehozható; vagy felülírod a korábbit, vagy másik partícióra új mentést készítesz), és visszaállításkor - többszöri visszakérdezés után persze - egyszerűen felülírja a rendszerpartíciót különösebb mérlegelés nélkül - ezzel persze bukod az esetlegesen rendszerpartíción tárolt dolgaidat is.
Ezzel szemben a Windows-os visszaállítási pont létrehozása során a fontos rendszerfájlokról (!!) készítesz egy aktuális mentést, és ha úgy döntesz, hogy valamelyik állapotba vissza akarsz térni (hiszen itt is több visszaállítási pontod is lehet), akkor ezek a rendszerfájlok kerülnek visszaállításra, itt nem történik semmilyen partíciófelülírás, és az adatfájljaidat sem érinti (elméletben) a dolog (tehát magyarul ha lementettél valami adatot a C-partícióra, akkor az megmarad) - ez például egy elcseszett drivertelepítés, szoftvertelepítés vagy rossz beállítás vagy hasonló után jöhet jól, hiszen vissza tudsz állítani egy korábbi, még jól működő állapotot.A OneKey Recovery mentésére való visszaállítás meg akkor jöhet jól, amikor bár TUDOD, hogy ez most szépen felül fogja írni a teljes rendszerpartíciódat (amivel buksz minden adatot, de nyilván ilyen nem történhet meg, hiszen tudatosan mindent szépen lementettél előtte róla ), de szeretnéd egy korábbi állapotba visszaállítani a komplett partíciót, pl. azért, mert meg akarsz spórolni egy újratelepítési macerát követő egyéni szoftvertelepítési és beállítgatási procedúrát is (ami jó sokáig eltarthat). Elképzelhető mondjuk olyan eset, hogy minden általában használt szoftveredet telepítetted, mindent szépen belőttél, készítettél egy OKR-mentést, aztán mondjuk fél év múlva úgy döntesz, hogy jó lenne ebbe a viszonylag "csupasz" állapotba visszaállni, mert mondjuk belassult a rendszered, vagy teleszórtad haszontalan alkalmazásokkal, amiket csak nagyobb macera leszedni, mintha adatmentés után nyomatnál egy sima rendszerképre való visszatérést.
A gyakorlatban ezzel az a baj, legalábbis nekem az a tapasztalatom, hogy a szoftverek azalatt az idő alatt, mire rászánod magad, hogy na akkor térjünk vissza korábbi állapotba, rég elavulnak a mentéskori állapothoz képest is, rengeteg frissítésre lesz szükség, és majdnem ugyanott vagy, mintha egyszerűen teljesen elölről újratelepítetted volna a Windows-t. Bár nem teljesen igaz, mert a korábbi mentéskori állapotot valószínűleg az ember úgy készíti, hogy legalább az addigi Windows-frissítések fent vannak.
A Windows-nál meg ez a frissítési macera az újratelepítés után borzalmas (amennyiszer újból és újból újabb telepítéseket kell letöltögetni, és folyton újraindítgatni a gépet...).Ja, még egy infó: van még az OKR-es "Recovery Disc", az a kb. 3 vagy 4 (?) DVD-s állapot, ami a komplett partícióstruktúrát is hivatott teljesen elölről újra létrehozni, tehát ez végzi a legtöbb pusztítást a háttértárolón. (Amint azt a korábbiakban megtapasztaltad.) Ez kábé a gyári állapotba visszahozás, a nagyon rosszul kitalált partícióstruktúra "visszacsinálása" (retardált módon óriási rendszerpartíció volt, és valami minimális méretű adatpartíció).
NA, hogy végre válaszoljak is egyértelműen arra a kérdésedre, hogy "ha leformázom a hdd-t akkor a Lenovo particíóról még tud boot-olni a rendszer?", az a válaszom, hogy attól függ. Ez valahogy úgy működik, ha minden igaz, hogy a Master Boot Recordba kerül be az információ a rejtett OEM-partícióról is, ami bootolható a külön OKR-gombbal (most ez az infó nem tuti, de kábé ilyen), szóval ha nem törlöd a bootpartíciót, akkor ELMÉLETILEG működnie kellene, de szerintem tök felesleges ezzel kísérletezni: ha tényleg vissza akarsz térni egy korábbi OKR-mentésre, akkor egyszerűen megnyomod az OKR-gombot, rámész a System Recovery-re, és ez majd rebootol, egyből az OKR-t elindítva, és felül fogja neked írni a rendszerpartíciót.
Na, ez a válasz is jó hosszúra sikerült.
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #3097 üzenetére
A Chrome-profiloddal lehet valami probléma a %LOCALAPPDATA%\Google\Chrome\User Data\ elérési úton, úgyhogy ezeket kellene megpróbálnod:
"Whoa! Google Chrome has crashed."
https://support.google.com/chrome/answer/142063
Create a new browser user profile
https://support.google.com/chrome/answer/142059Nagyon röviden:
navigálj ide:
%LOCALAPPDATA%\Google\Chrome\User Data\
Itt a Default könyvtárat nevezd át (pl. Backup vagy Kiskutyafüle nevűre, tök mindegy, ez csak azért érdekes, hogy meglegyen) vagy töröld (esetedben, mivel totál új rendszerről van szó, ez is bőven jó!).
A Chrome újraindításakor létre kellene, hogy jöjjön egy új "Default" nevű könyvtár.
A korábbi uninstallálások során ez a könyvtár valószínű, hogy fent maradt a gépeden, és mivel a profilkönyvtárban valami esélyes, hogy problémás, ezért az uninstall-reinstall nem oldotta meg a dolgot.Még ezeken kívül a Win+R után bepötyögött SFC.EXE /SCANNOW parancsot javasolja, ami egy Microsoftos diagnosztikai eszköz a védett rendszerfájlokhoz.
============================================
Referencia:
"Whoa! Google Chrome has crashed."
https://support.google.com/chrome/answer/142063"Check whether you need a new browser user profile.
If you see this error message repeatedly, your browser user profile may be corrupted. First try moving the Default subfolder from your User Data folder to see if that fixes the problem:
1. Enter the keyboard shortcut Windows key +E to open Windows Explorer.
2. In the Windows Explorer window that appears enter the following in the address bar:
[...]
3. Click OK.
4. In the window that opens, rename the "Default" folder as "Backup".
5. Move the "Backup" folder from the "User Data" folder up one level to the "Chrome" folder.If you continue to see the error, try creating a new user profile to replace your current one.
Check for problems with protected system files.
Go to Start menu > Run.
Enter the following: SFC.EXE /SCANNOW (make sure there is a space between SFC.EXE and /SCANNOW). This initiates the Microsoft utility that will scan and repair problems with protected system files on your computer.
Try opening Google Chrome and see whether the error message still appears."================================================
Másik:
Create a new browser user profile
https://support.google.com/chrome/answer/142059"If your browser user profile is corrupted, you can create a new user profile to replace the broken one:
Windows instructions
1. Exit Google Chrome completely.
2. Enter the keyboard shortcut Windows key +E to open Windows Explorer.
3. In the Windows Explorer window that appears enter the following in the address bar.
[...]
4. Locate the folder called "Default" in the directory window that opens and rename it as "Backup default".
5. Try opening Google Chrome again. A new "Default" folder is automatically created as you start using the browser.If you wish, you can transfer information from your old user profile to your new one. However, this action is not recommended, since a part of your old profile may be corrupt. With that in mind, to transfer your old bookmarks, copy the "Bookmarks.bak" file from the "Backup default" folder to your new "Default" folder. Once moved, rename the file from "Bookmarks.bak" to "Bookmarks" to complete the migration. All other browser data will remain in the "Backup default" folder, but you won't be able to transfer it to your new profile."
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #3093 üzenetére
Ott azok az adatok vannak, amelyek a "gyári" Windows visszaállításához szükségesek - maga a Windows, meg driverek, szoftverek. Rejtett partíció, de meg tudod tekinteni live Linuxszal (pl. pendrive-val bootolva), vagy akár Windows alól EaseUS Partition Master segítségével - én most épp Windows alól nézegetem ennek a tartalmát:
(#3092) :
Nézd meg HD Sentinel segítségével is a HDD-s állapotát, de egyébként egyáltalán nem végzetes - legfeljebb zavaró."Az előzménye az volt hogy Win8.1 volt a gépen, de elegem lett belőle vissza akartam tenni a 7-et."
Tökéletesen megértem az álláspontodat.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #3086 üzenetére
Hát ha már a partícióstruktúrát teljesen átvariálta, akkor teljesen mindegy. Van valami kritikusan fontos adat rajta? Mert ha igen, akkor lehet, hogy jobban jársz, ha megszakítod, és akkor jöhet adatmentésre a GetDataBack, TestDisk, vagy adatmentő cég, meg imádkozás, esetleg ebben a topicban segítségkérés... Mindenesetre ha adatmentésre kerül sor, akkor nagyon fontos, hogy az épp mentendő háttértáron ne legyen írási művelet...
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #3082 üzenetére
Attól függ! Amennyiben DVD-re kiírt recovery diskről állítod vissza a rendszert, akkor a komplett partícióstruktúrát újból létrehozhatja, ami a partíciók, így az adatok elvesztésével jár (vagy csak nagyon nehezen összevadászható, amikor "logikailag" törlődött, még ha fizikailag nem is).
Amennyiben simán egy korábbi rendszerképből állítasz vissza, akkor csak a rendszerpartíciót (esetleg a hozzá tartozó bootpartíciót) buzerálja, tehát az a többi partíciódat nem érinti.
De MINDENKÉPPEN legyenek a fontos adataidról mentések másik adathordozóra! Inkább legyen meg kétszer-háromszor minden fontos adat, mint egyszer se!Sk8erPeter
-
Burki
aktív tag
válasz Bitpalace #3008 üzenetére
Ahogy látom 10-28-2012 a poszt dátuma. Elég jó gyűjtemény, de ahogy írja is, nem garantált,hogy működik is mind. Az Energy Management pl nem működik,csak a Win7-re szánt verzió, nálam legalábbis a ventillátort szabályzó gombomat nem érzékeli.
Egyébként a Lenovo Support honlapon teljes a Win8 támogatás Y570-es gépek esetében is, és nem kizárt,hogy ott frissebb drivert találsz.
Szerk.:
Kettővel alatta lévő poszt:
Camera driver doesn't work -- No Appropriate Driver to be installed.
Thermal management doesn't work..I've tried a dozen of drivers without any effect.
One-key theather installs, but windows gives an error 0x709b0080 (google did not return any result when I searched about this error number) (sound stops working at all).
SRS Installs, but cannot be started (tried from program files\srs labs).
Looking for *** WORKING *** Windows 8 x64 drivers :-)
Szerintem itt érdemesebb nézelődni: [link]
[ Szerkesztve ]
Asrock Z87 Extreme6, i7 4770K+CM Hyper 103, 2*8 GB Corsair Vengeance,FSP Hexa+ 500W, MSI RX 480 GAMING 8GB, SSD HyperX 120GB FURY, WD Blue 1TB EZEX, Cooler Master N300
-
Burki
aktív tag
válasz Bitpalace #2965 üzenetére
Saját gépemen sosem találkoztam még olyan problémával,hogy tudtomon kívül vészesen fogyna a hely a meghajtómon. Takarítani én a CCleanerrel szoktam, nekem bevált.
Asrock Z87 Extreme6, i7 4770K+CM Hyper 103, 2*8 GB Corsair Vengeance,FSP Hexa+ 500W, MSI RX 480 GAMING 8GB, SSD HyperX 120GB FURY, WD Blue 1TB EZEX, Cooler Master N300
-
archie17
tag
válasz Bitpalace #2910 üzenetére
Kicsit messzire kanyarodik ez a gondolatmenet, ennek a megvitatása már megkívánna egy hangulatos kis sarkot valami beülős helyen
Ám nem véletlen nem 30-40 éves, vagy még korábbi termékeket hoztam fel példának. A Nokia 6300/3410 az előző évtized elején illetve végén volt tömegtermék. A Hasee egy szintén kb 8 éve gyártott kínai vacak. A feletted bejegyzést írt kollega úgyszintén napjaink, vagy közelmúltjaink termékét említette. Fujitsuk, Dellek, stb.
A gyártóknak egyszerűen nem éri meg annyira pocsékat gyártani, ami garantáltan kipurcan még azelőtt, hogy a felhasználó magától lecserélné. Az arcvesztést nagyon nehéz helyrehozni. Pillants át a "milyen notebookot vegyek" terembe, bárki, akinek Fujitsu-t ajánlanak, első körben sikít egyet, hogy "jaj arról azt hallottam, pocsékak". Azok voltak, Fujitsu-Siemens időkben, de már nem azok. Évekbe, évtizedekbe kerül egy ilyen bakit helyrehozni, és ez felfoghatatlan anyagi veszteség a termelőnek. Egyszerűen nem éri meg ilyet csinálni. És még azok a híresen rossz Fu-Si termékek is el-elszüttyögnek napjainkban, csak mondjuk dupla annyi volt a meghibásodási arányuk, mint a többi gyártónak. Tippelek, de én még így is egyjegyűre tenném a szervizelt/eladott FuSi-k százalékát.Mindezt persze nem kell összekeverni az "olcsó húsnak híg a leve" dilemmával, vagy a pech nevű dologgal, mert az teljesen más történet. Én azt vallom, ha valamit ma körültekintéssel veszel + vigyázol rá, jó eséllyel kiszolgál addig, amíg szeretnéd.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #2906 üzenetére
Ha már töredezettek a hűtőrácsok, vannak rajta külsérelmi nyomok, akkor lehet, hogy nem kap érte annyit, amennyiből jobb konfig jönne ki, mint az Y570, még ha a 35-öt hozzá is teszi.
Gondoltam, hogy arra vezet ki az elmélet, hogy ezek a gépek tönkremennek, de haveroknál elég sok ötezer éves alsókategóriás Fujitsu-Siemenst (igen, még a régi), recsegő-ropogó Dell-eket, HP-kat, és hasonlókat láttam normálisan üzemelni, és még be is kapcsolnak. Biztos, hogy előbb-utóbb elkezdenek döglődni ezek a gépek, de olyankor nagyon sokszor tényleg kondihibára lehet gyanakodni. Vagy hasonlóra. Élesztettünk már fel faterommal ősrégi alaplapot felpuffadt/kiszáradt kondik cseréjével (a gép előtte pont emiatt nem akart bekapcsolni). Nyilván kivételek mindig vannak.
Persze nem járok szemellenzővel, értem én, mire gondolsz, sokszor tényleg igaz, hogy rövid ideig bírják a műszaki cuccok, igazából csak az volt a lényeg, hogy 3 évet csak ki kéne már bírnia még...==========================
(#2907) MomoSinX :
jól van, gratulálok. Szinte alig cipeled, és nincs semmi ilyen jellegű baja. Váó. Biztos mi vadbarom módjára dobáljuk ide-oda. Ezt a kört már lejátszottuk a másik kollégával, akinek a kapcsolódó hsz.-eit előbb belinkeltem, úgyhogy nem kell még egyszer, köszi. Szóval ehhez a rettentő hasznos kommentárodhoz csak ennyit tudok hozzáfűzni:Sk8erPeter
-
archie17
tag
válasz Bitpalace #2906 üzenetére
Az egy kicsit hatásvadász videó. Tény, hogy nem az örökkévalóságnak tervezik ezeket, és bármelyik nap elromolhat az enyém is (el ne kiabáljam, néhány hete járt csak le a garija), de azért nem kell ennyire komolyan venni. Több évtizedes videoton TV - működik. Nokia teló, a 3410-es 10 éve, a 6300 olyan 4-5 éve gond nélkül megy. Az előző laptopom (amit használtan kaptam valakitől aki használtan vette) is kiszolgált, igaz nyáron képes voltan felfűteni az égig, pedig Hasee, valami noname vacak volt. Fogalmam sincs, hány éves gép lehetett az.
Persze vannak ellenpéldák, egy SonyEricsson telóm alig bírt pár évet, jostickes volt és tönkrement a kis kar. Egy másik tévét pedig javíttatni kellett, de az a szerelő látogatása után remekül muzsikál.
All in all, sokszor a szemléletben van a probléma, ha valami elromlik, eszünkbe se jut megjavítani/javíttatni. No meg a divat és a technikai fejlődés 'hype'-ja is arra sarkall, hogy 1-2 évente cseréljük a készülékeinket. Valós igényt kevés ember tud az ilyenek mögé állítani.
szerk.
MomoSinX
Itt is csak egy jobb zsanér probléma, amit ha nem mondanak a pasztázást csinálók, fel se tűnik. Azt tervezéskor eléggé elrontották, szerencsére így is atomstabil a ház[ Szerkesztve ]
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #2904 üzenetére
35-öt valóban nem ér, de közben találtam egy másikat:
http://www.pchub.com/uph/laptop/353-120945-19634/Lenovo-IdeaPad-Y570-MainBoard-Bottom-Casing.html
ez 60.91 USD, vagyis kábé 14 ezer HUF, még erre rájön a szállítási költség, olyan 12.27 USD, vagyis kb. 2700 HUF. Így már azért barátibb, de sajnos így sem olcsó, sőt, relatíve drága.Azt viszont nem igazán értem, miért gondolod, hogy 3 év múlva be se kapcsolna a laptop...
Persze lehetnek kondihibák, és hasonlók - ezeket lehet orvosolni, ha van valakinek egy műszaki szaki faterja.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #2821 üzenetére
Nem tudom, mennyiben Windows-alapú maga a BIOS-frissítés, amiről írsz, én úgy tudom, az csak újraindítást követően válik aktívvá. Lásd például Gigabyte, @BIOS frissítési módszer, Windows-alapú:
http://www.gigabyte.com/webpage/20/images/utiltiy_atbios.pdf
Windows-on keresztül a gyártó szoftverével (!) a jelenlegi BIOS-t lementheted biztonsági tartaléknak, letölti az aktuális újat, és úgy tűnik, mintha egy újraindítást követően próbálná feltenni azt; tehát még a Windows bootolása előtt oldja meg a dolgot jó esetben; már ha jól értelmezem. Fene tudja, lehet, hogy Windows alól is meg tudja oldani, én annak idején nem mertem ezt a módszert választani, mert sok helyen láttam, hogy nem érdemes ezzel próbálkozni. Mindenesetre a Windows-alapú frissítési módszer elvileg az újraindítás nélkül nem fullos, ha jól tudom; tehát akkor olyan, mintha a CD-ről/floppy-ról (HAHAH )/egyébről bootolós módszert választanád.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #2764 üzenetére
"Gondoltam friss és csicsás neve van, biztos jó lesz..."
Na, nálad működött a marketing...Ha gondjaid vannak ezzel a driverrel, miért nem raksz vissza egyszerűen egy jól működőt, és élvezed, hogy úgy megy, ahogy kell neki? Van ilyen, hogy egy driver adott konfigurációnál valamilyen oknál fogva nem az igazi.
====
(#2763) lajxko :
Na, mitől telt be a pohár?Sk8erPeter
-
aizen92
addikt
válasz Bitpalace #2706 üzenetére
Na Sziasztok!
A Windows 8 "upgrade"-t a következőképpen lehet végrehajtani. Ez lehet, hogy nem is az jan 31.-i akció.
Itt úgy van, hogy megvettem a vizes boltban 16790-ért ( van máshol 15.000 forintért, de ebben a boltban 100%-ig megbízok! ) majd szépen kaptam egy dobozos verzió, kulccsal, egy 32 meg egy 64 bit-es telepítővel és felraktam. Most jön a trükk, hogy a Windows 7-et sajnos ezzel elveszíti az ember. Elvileg nem lehet utána újra telepíteni a laptop alján feljegyzett Windows 7 kulccsal.Ezt csak azoknak ajánlom, akik már nagyon régóta szemeznek a Windows 8-cal, ismerik már, látták már, bejött nekik, mert szívás lenne ha felrakod és nem tudsz utána"downgradelni".
Olyan szempontból éri meg ezen a laptopon, szerény véleményem szerint:
1.Sokkal gyorsabb lesz tőle ( gondolok itt boot időre, programok betöltésére stb. )
2. CPU-t sokkal energiatakarékosabban és okosabban használja ki. Ezáltal nekem eltűnt az átlagos felhasználás közbeni melegedés, sőt még játék közben is csak 1 ponton "izzik" fel a gép, nem pedig átsül és felforrósodik az egész.
3. Venti egyáltalán nem zúg, nem hangoskodik alapjáraton ( gondolom ez a CPU felhasználásnak tudható be )
4. Lehet, hogy ezért most megköveznek itt páran, de nekem bejön a csempe. na mindegy
5. Aki sokat játszik annak Direct X 11.1 majd 11.2 sokat fog dobni a játékélményen. Sokkal gördülékenyebben megy majd, mint windows 7 alatt. ( ezt már most a Battlefield 3 és Battlefield 4 vonatkozásában megtapasztaltam, hogy több FPS-t kaptam és érezhetően olajozottabb/"smoothabb" a játék )[ Szerkesztve ]
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #2706 üzenetére
Szerintem az az upgrade-akció már lejárt jan. 31-én:
http://www.hwsw.hu/hirek/49666/microsoft-windows-8-pro-upgrade-frissites.html
bár akkor az upgrade ilyen 9 ezer Ft környékén mozgott, szóval a 15 ezer nem tudom, mire vonatkozik, lehet, hogy valami másik akcióról beszél, például diákkedvezményről, fogalmam sincs.
Nem vagy diák valahol, ahol lenne Campus/MSDNAA-liszensz?[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
dehecked
tag
válasz Bitpalace #2640 üzenetére
Előítélet. Egy normális mSATA SSD ugyanolyan élményt biztosít mint egy normál 2,5" méretű, mivel ugyanúgy SATA buszon éri el a CPU és ugyanúgy memória alapú tároló. Azért érzed a különbséget, mert a HDD elérési ideje 10-20milliszekundum, ennek meg 0,1 Amúgy direkt megnéztem most az egyik gyártó oldalán, ugyanazok a sebességértékek vannak megadva az asztali normás SATA csatolós, meg az mSATA csatolós SSD-knél is, plusz mivel ez csak egy SATA2-es gép, így nem is tudja majd a maximális sebességet adni. Ami még fontos, hogy ha mondjuk csak 64 és nem 128GB-osat vennél, akkor szekvenciális írás során lassabb, vagyis a NAGY fájlok nem olyan gyorsan másolódnak át rá, de ez rendszermeghajtónál semmit nem számít. Majdnem megettem, és emiatt akartam többet kiadni egy 128asra, csak szerencsére nem vagyok az a kapkodós típus
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #2583 üzenetére
Én is, mondjuk én azért is szoktam rá, hogy inkább angolul használom magát az operációs rendszert (felületlokalizáció nélkül), meg a szoftvereket, webalkalmazásokat is, mert sokszor elképesztő béna fordítások vannak, na meg az angol szakszavak hosszú távú memorizálása érdekében sem utolsó. Ha webalkalmazásokra gondolok, elég a Facebookot megnézni, ott milyen szintű bénaságok vannak fordításban (pl. a ragok miatt).
Sk8erPeter
-
aizen92
addikt
válasz Bitpalace #2487 üzenetére
ha ez 100kért kelne el sírva fakadok és a kardomba dőlök. ( már csak azért is mert fáááj az a tudat h egy év alatt kb 100ezret vesztett az értékéből a 270ezres gépem )
amúgy a beárazós topicban többet és hasznosabbat mondanak az ármesterek. pontos paramétereket írj, állapotát és hogy hány hónap gari van még rá és belövik az árat neked amennyiért tuti elkelne.[ Szerkesztve ]
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #2388 üzenetére
Volt szó korábban valamiféle hangkártyától jövő alapzajról:
http://prohardver.hu/tema/re_lenovo_y570_multimedia_mindenkinek/hsz_2374-2381.htmlSajna nálam is van, de azért nem olyan durva a jelenség, hogy bárhol hallani lehessen, inkább csak akkor hallom, ha más jelentősebb külső háttérzaj nincs (pl. zárt ablakok otthon; egyetemen most viszont pl. egyáltalán nem hallom, gondolom nem meglepő, ott azért van háttérzaj bőven ). Ja, mondjuk igaz, hogy az erősítőre kirakva jack-RCA-val, nagy hangfalon hallgatva is hallható az alapzaj, de azért nem katasztrófa. Azt mondjuk nem tudom, foglalkoznak-e egyáltalán vele a szervizben...
Sk8erPeter
-
stegosaurus
csendes tag
válasz Bitpalace #2388 üzenetére
Alaplapi hangkártyáknál mindig van egy alapzaj, de még nem találkoztam olyan géppel, ahol zavaró lett volna. Amit írsz, az nem tűnik így látatlanban normálisnak, de kérdésesnek tartom, hogy csak ezzel a hibával elvinnék a szervizbe és garanciálisan megjavítanák, már csak azért is, mert a telefonba nem tudod megmutatni nekik. De próba szerencse
-
-
Puma K
nagyúr
válasz Bitpalace #2374 üzenetére
Hali!
Nálam ez akkor jön elő, ha bent van az akku (de lehet nélküle is csinálja) és megy a wi-fi, de ha arra a hosszabbítóra rádugom a telefonomat tölteni mint amin a gép van és a hangfalak (erősítő+2x45W) akkor elkezd pattogni.
Mivel nálam a gép akku nélkül működik és LAN-on kapja a netet így nincs gondom.
Üdv
Puma"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #2339 üzenetére
Az, hogy a Windows tűzfalat kilőtted, és felraktad a ZoneAlarm tűzfalat, még elvileg nem indokolja, hogy 2 percig ne térjen magához a gép bootoláskor. Vagy az alapbeállítások lettek igen rendesen elkúrva, vagy a ZoneAlarm valami tört szar, ezért hibák jönnek elő. Régen tört NOD32-nél sokan nyavalyogtak, hogy para van.
Egyébként miért nem próbálkozol első körben azzal, hogy leszeded azt a programot, amire gyanakszol?Sk8erPeter
-
Borote
addikt
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #2336 üzenetére
Változtattál mostanság valami fontos beállításon, került új hardverelem a gépedbe, telepítettél valami drivert, szoftvert, történt valami hasonló?
HD Sentinel mit mond a vinyódról?
Ha 1-2 perc látszólag indokolatlanul eltelik, azon a boot optimizer nem segít, tehát máshol kell keresni a hibát. Tudni kéne, mi indul el, nem akar-e véletlenül hálózaton kotorászni, a POST screennél történik-e ez, vagy konkrétan a Windows akar már tölteni.Említetted a hálózatot, ahogy említettem, nekem az is gyanús. Amikor elindítod a rendszeredet, akkor nem akar indulni valami a hálózatról?
Például Wordnél is előfordulhat olyan hiba, hogy a normal.dot sablonfájl elérési útja elkúródik, valamiért hálózaton akarja megtalálni, és ilyenkor rengeteg ideig tart a töltés, míg végül egy másik alapértelmezett normal.dot sablonfájlt választ, de amíg ez a hiba nem kerül korrigálásra, addig mindig rendkívül lassan fog indulni a Word. Ezt csak példaként mondtam, hogy milyen problémákat okozhat egy felesleges hálózaton való keresgélés.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #2245 üzenetére
Ha nem tudsz valami hasonlóan elementáris dolgot az Y570-ről, akkor miért nem veszed elő először - kérdésfeltevés helyett - a használati útmutatót?
de a kedvedért, használati útmutatóból, a pdf 22-23. oldaláról, a "Rendszerállapot-jelzők" fejezeten belülről:
Sk8erPeter
-
stegosaurus
csendes tag
válasz Bitpalace #2238 üzenetére
áá, csak nem basztak át ennyire. pont ezzel hirdetik magukat, hogy megmarad a garancia. meg adtak papírt, amivel elvileg igazolni tudom, hogy ők szedték szét meg minden. legalábbis nagyon remélem, hogy tényleg elfogadják Lengyelországban. jó lenne szétszedni, és megnézni, tényleg rendesen csinálták-e meg, de pont ezért vittem oda, hogy ne nekem kelljen szétszedni. Meg szerintetek ezzel a problémával elküldhetem a lengyelekhez?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #2209 üzenetére
Na, akkor újabb sikeres pasztázás, gratula!
Az enyémre is ráférne már."Végül is sikerrel zárom ezt a procedúrát, de egy biztos. Soha többet laptopot... Asztali gép helyett lett véve, de 1000x inkább egy gyengébb asztali, mint hogy egy laptop legyen még egyszer a kezembe."
Hát érdekes egy konklúzió egy sikeres újrapasztázás után...
Egyébként hülyeség már eleve összehasonlítani is egy asztalit egy laptoppal. A laptop elvitathatatlan nagy érdeme, hogy hordozható, és használható asztali gépként is, mivel bármikor monitorra csatlakoztatható, és bármikor rá tudsz rakni külső egeret és billentyűzetet is, fordítva viszont nem igaz, nem fogsz tudni egyetemre bemászkálni csak úgy egy asztali géppel, meg egy monitorral, billentyűzettel és egérrel... Másik oldalról meg az asztali gép konfigja arányaiban olcsóbb, és természetesen könnyebb hozzáférni a dolgaihoz.
Én régen nagy asztaligépes voltam, de sosem térnék már vissza hozzá a laptop után, hogy aztán megint az egész gépet át kelljen cipelnem ahhoz, hogy egy filmet meg tudjak nézni a nappaliban, a nagyTV-n, vagy hogy ne tudjam elvinni a gépet akárhova meló vagy szórakozás céljából... Azzal együtt, hogy a laptopnál is mindig kompromisszumot kell kötni valamilyen tekintetben, és nehezebben (vagy épp egyáltalán nem) cserélhetőek az összetevői.
De a lényeg, hogy nincs sok értelme összehasonlítani, mert az asztali gépnek és a laptopnak is vannak elvitathatatlan érdemei...Na, de visszatérve a témára egyébként meglepő, hogy nálad rányomtak egy Lenovo-s matricát a szervizben, mindenesetre remélhetőleg nem lesz gondod a géppel; és gratula a kitartáshoz.
[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #2192 üzenetére
Ahhoz, hogy kiderítsd, mennyi RAM-od van, a géped szétszedése nélkül...
De mivel már megvolt, ez tárgytalan, de szerintem érdemes telepíteni, jól jöhet mindenféle adatok kiderítéséhez."ahogy néztem, nekem csak 1x4gb ram van benne. Tehát a másik slot az szabad. Mit ajánlasz vegyek még 4gb-t vagy inkább 8-at?"
Ezt neked kell tudnod, hogy van-e rá szükséged. Nekem volt, mivel alkalomadtán jópár rendkívül memóriazabáló alkalmazást használok, és általában nagyon sok program van nálam megnyitva párhuzamosan. Van, hogy tanuláshoz, van, hogy munkához kell ez a sok progi.
Akkor érdemes venni több RAM-ot, ha kihasználod. Csak azért, hogy elmondhasd, hogy több memória van a gépedben, nem javaslom a pénzkidobást.Pasztázás témában rengeteget írtak már a többiek, lapozz csak vissza, keress rá:
http://prohardver.hu/tema/re_lenovo_y570_multimedia_mindenkinek/keres.php?stext=paszt%C3%A1z%C3%A1s[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #2190 üzenetére
Régiótól függően egyes laptopokba raknak TV cardot. Én sem kaptam.
A felépítését különösebben nem kell "megérteni", csak alaposan csinálni, odafigyelve, hogy ne feszegesd, ne törd, ne repeszd, minden csavart szedj ki, és mindet tedd vissza. Ha követed a szétszedős videókat szépen türelmesen, nem lehet para.
A felülettisztításra majd más mond valamit, ezt pontosan nem tudom, mivel kéne csinálni, de szerintem jónak tűnik, amit írsz.
Az mSATA SSD-k arányaiban jóval drágábbak, ugyanazon az áron valószínűleg jóval lassabbat kapsz, mint a 2.5"-es "rendes" SSD-ből, én tehát amondó vagyok, hogy akkor inkább vegyél rendes SSD-t, ha a DVD-meghajtóra úgysincs szükséged (ha meg néha kell, ott a kábel 1500 Ft-ért).
Nálam 4+2 GB RAM volt benne, ez is totál eltérő lehet, én a 2 GB-os helyére tettem a 8 GB-osat, így most már összesen 12 GB RAM-om van az eredeti 6 GB helyett. Annyira olcsó manapság a memória, hogy ha valaki sanszos, hogy kihasználja, akkor inkább vegyen többet (ha Te tuti, hogy nem használod ki, akkor felesleges lehet). A jóhír, hogy megy dual channelben, pedig nem ugyanolyan típusú memóriamodulok. Azt neked kell tudni, nálad hány GB RAM van.
Egy kis segítség ehhez:
HWiNFO64[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #2187 üzenetére
Igen, nehéz szétbontani, bár ezt ezerszer könnyebb így is, mint pl. mutterom Dell M5010-esét, aminél csak a HDD kiszedéséhez is széjjel kell bombázni az egészet (tudnám ütni azt, aki ezt így találta ki ).
Ha most csinálod először az újrapasztázást, többórás meló is lehet (nekem is az lesz majd). Ha türelmetlen típus vagy, inkább neki se állj, mert sokat kell vele tökölni, és óvatosan kell csinálni.archie17 leírta a lényeget.
Ha érdekel még személyes tapasztalat, én Samsung 830-as, 128 GB-os SSD-t vettem, Chasertől vettem egy ilyen keretet a DVD helyére:
http://hardverapro.hu/apro/optibay_keret_caddy_bay_2_hdd_ssd_notebookba_lapto/friss.html
plusz egy DVD-hez való USB-kábelt is, így ha nagyon szükségem van a DVD-re mégis, akkor csak simán USB-n keresztül bedugom, és már írhatok is vele akár DVD-t, csak így külső meghajtóként, de szerintem manapság az óriáspendrive-ok és óriásHDD-k korszakában tök jól el lehet lenni DVD-meghajtó nélkül.
Az eredetileg benne lévő HDD ment ebbe a keretbe, az SSD pedig ment a HDD helyére.RAM-bővítés gyanánt pedig egy egyszerű 1333 MHz-es, 8 GB-os Kingston RAM-ot vettem:
http://prohardver.hu/tema/re_lenovo_y570_multimedia_mindenkinek/hsz_2069-2069.htmlElégedetten használom azóta is.
SSD-re mindenképp megéri beruházni.Ha további kérdések merülnek fel benned azzal kapcsolatban, hogy manapság milyen SSD-t érdemes venni, akkor ebben a topicban tudnak bőséges információval ellátni:
http://prohardver.hu/tema/milyen_ssd-t_vegyek_2/hsz_1-200.html
RAM-mal kapcsolatban pedig itt:
http://prohardver.hu/tema/milyen_ramot_vegyek_2/hsz_1-200.html[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
archie17
tag
válasz Bitpalace #2186 üzenetére
Pasztázás tudtommal nem tartozik a garancia körébe. Laptopszalon valami fél éven belüli mókát ad rá, ezt majd leírják, akik jártak náluk ez ügyben. Általánosságban a garancia egyébként nem a Laptopszalonra tartozik, hanem a gyártóra.
A RAM és az SSD behelyezése nem nehéz, de a pasztázáshoz tényleg szét kell barkácsolni az egészet. Jó eséllyel közben találkozol majd egy törött zsanérral is, ami tovább nehezít a helyzeten. Ha nem csináltad még, szerintem ne ezen gyakorolj.
SSD-m nincs, és egyelőre nem is tervezek vásárolni, szóval konkrét márkát, típust nem tudok ajánlani. Annyit segíthetek, hogy két lehetőséged van:
1.) vagy "mSATA" SSD-t vásárolsz, aminek van külön kis helye a notebookban, így semmilyen perifériától nem kell megválnod és egyszerű a beszerelése (cserébe valamivel lassabb és drágább a "normál" SSD-nél),
2.) vagy "normál" SSD-t teszel a HDD helyére, azt pedig egy beépítőkerettel a DVD író helyére teszed. Előny: olcsóbb és gyorsabb, nagyobb választék van belőlük, de ha gyakran használod a DVD olvasót, akkor kellemetlen.OS újratelepítésére a bekapcs gomb melletti OneKeyRecovery gomb és program a legkézenfekvőbb.
szerk: ha az angolt jobban bírod, és mégis belefognál a pasztázásba, akkor itt van egy másik szétszerelő videó
[ Szerkesztve ]
-
archie17
tag
válasz Bitpalace #2183 üzenetére
Áh értem, akkor viszont mindkét érték egy bő 10 fokkal lehetne alacsonyabb. Ha asztalon is ennyit produkál, akkor pasztázás/tisztítás, vagy ha huzamosabban is ágyban használnád játékra, akkor detto. Amúgy ha ágyban is használod, érdemes valami kemény felületet tenni alá, hogy ne szívja a port, kapjon levegőt (vannak kifejezetten erre kitalált IKEA-s dolgok, de egy megfelelően nagy atlasz is megoldja).
-
archie17
tag
válasz Bitpalace #2177 üzenetére
Kérdés, hogy mit játszottál vele, milyen részletességgel és mennyi ideig Mert ha egy Spewer (amit imádok ) alatt mérted, akkor nem olyan jó, viszont ha két óra FarCry 3 után, akkor légyszíves oszd meg velünk a titkot
A programot nem ismerem, a jobb oldali MAX értékek csupán azt jelzik, hogy mennyinél kapcsol be a hővédelem, vagy ténylegesen elérted azokat a maximális 85 fokokat, csak most épp aktuálisan 52-53C körül mozog?
-
Burki
aktív tag
válasz Bitpalace #1960 üzenetére
Csak a kíváncsiság kedvéért rákerestem,hogy most mennyi is az ára újonnan. Abban sem voltam biztos,hogy egyáltalán ezt a típust lehet-e még kapni. Azért valamit jelenthet, hogy így egy év távlatából majdnem egy 10-essel feljebb ment az ára.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #1143 üzenetére
Remélem ezt csak viccnek szántad. Komolyan ilyen qrva nehéz kimásolni a linkjét, és azt direktben belinkelni?
(#1145) Puma K :
"Haha Google Chrome! "
Hát, amikor egy Firefox-fan ezt mondja, annál viccesebb böngészőtémában nincs is...
Ne menjünk bele böngészős témába lehetőleg, de a Firefoxnál vánszorgósabb és instabilabb böngészőt a mai böngészők közül nem ismerek (bár ha nem mai: olykor az Internet Explorer 8 is gyorsabb, és kevésbé crash-el, sajnos webfejlesztés miatt ezt is kell használnom, tesztelgetnem az elkészített honlapokat), pedig nem egyszer próbálkoztam vele, hogy hátha már jobb, de a tendencia sajnos eléggé lefelé mutat.Amúgy annyira nem vagány dolog extensionöket használni.
Én egyébként Operában az urlfilter.ini-t használom reklámblokkolás céljára, ami csak egy sima szöveges fájl, amiben patterneket lehet meghatározni reklámokat tartalmazó domainekre vagy alkönyvtáraikra, alias-aira, és ami nem is engedi letöltődni a reklámokat, tehát nem csak elrejti azokat, ha már keménykedünk.[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #1138 üzenetére
Léccccccci, léccccccccccci, léccccccccci, hadd kérjelek már meg rá, hogy a képfeltöltés.hu-ról (ha már erre a fostalicskára töltesz fel) linkeld már be KÖZVETLENÜL a képeket, hogy ne kelljen már állandóan látnunk a szaros reklámjaikat bal és jobb oldalt! (Meg én mondjuk a Hover Zoom extensiont használom, így nem kell elvileg minden képet külön ablakban megnyitni, ha pl. direkt linkelés van, de így nyilván nem működik, hogy a reklámos szarságot linkeled be Operánál pedig ezt használom: ImgTip. Szerintem mindkettő must-have.)
Mutatok rá egy módszert Chrome-ban (és NEM oda fogom feltölteni):Ajánlott alternatívák képfeltöltésre: PH! képfeltöltő szolgáltatása, imgur.com, esetleg imageshack.us.
A kepfeltoltes.hu egy rakás szar, mert jó eséllyel pár hónapon belül törlik a képeidet a g×cibe nyomtalanul.=========
(#1137) B-L-A-C-K :
Jaja, persze, tudtam, de nekem macerásabb, mint a Ctrl+Shift+Esc, mert én igyekszem minimalizálni az egérhasználatot. Amit lehet, inkább billentyűkombókkal próbálok megoldani.[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
B-L-A-C-K
titán
válasz Bitpalace #1138 üzenetére
Első linkből a Bluetooth nem kell ha nem használod, illetve a "MUI start..." se.
Másodikból: első 3 kivételével ha kiveszed mindent akkor se lesz gond, annyi hogy valamelyik levonos progi ott kiszeded, és állítod az érintő gombbal a kijelző milyen módban legyen nem fog működni, de én azt is kilőttem mert nem használtam, de onnan most nem vágom melyik is volt az. -
B-L-A-C-K
titán
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #1133 üzenetére
Vagy ha épp a vinyóval kapcsolatos dologról van szó, és azt akarod kipróbálni, hogy lelövöd azt a progit, ami bezavarhat (azt mondtad eddig, hogy gyanakszol az Intel Rapid szarságra), akkor simán kilőhetnéd a folyamatkezelőből is... (Ctrl+Shift+Esc, Processes/Folyamatok)
Mármint a teszt erejéig most tök mindegy, hogy full uninstall, vagy csak egyszerűen nem hagyod tovább futni a hozzá tartozó folyamato(ka)t.[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Bitpalace #1096 üzenetére
Mi az, hogy nem jött be, ezek szerint csak annyi, hogy nem kellett vele semmit csinálni, és kész.
De igazából nem értem, hogy jön ez egyáltalán az eSATA-vinyódhoz, az AHCI-tól nem javul meg az alapvetően hibás kommunikáció (eddig úgy tűnt, ez a baj, mert az oprendszer eldobálja a külső vinyódat), ez csak kiegészíti pár hasznos (bár tudtommal kliensgépeken nem feltétlenül, vagy csak minimálisan érzékelhető) funkcióval a SATA-n keresztüli eszközkezelést.Az eSATA-porttal lehet valami gond, vagy a külső rack-kel, ez csakis úgy derül ki, ha kipróbálod másik eszközzel.
Ne szarakodj vele, mert látjuk, hogy csak az adataid bánják.
Inkább derítsd ki, hogy mi a hibás, és próbálkozz másik külső vinyóval is, plusz másik rack-kel, de természetesen mindezt úgy, hogy az azon a vinyón lévő fontos adatokat lemented.
Tehát lehetőleg ne kérd kölcsön haverodtól úgy, hogy neki tele van fontos adatokkal, és nincs meg másik példányban.
De nem érdemes ezzel időt elb@szni, mert láttuk, hogy ez szar. Derítsd ki, hogy mi a hiba, és küldd el szervizbe, ha egyértelműen a gép hibája.Sk8erPeter
-
B-L-A-C-K
titán
válasz Bitpalace #1089 üzenetére
Már azt nem mondom el hogy kell mert előttem megtették.
Nekem így volt beállítva mikor megvettem használtan, mert SSD-vel használta az előző tulaj. Ajánlottabb állítólag, mivel én sem értettem ehhez a részéhez utánakérdeztem, és mindenhez ezt ajánlott használni azaz SSD-hez illetve HDD-hez is. Ez modernebb vezérlés állítólag, bár sima HDD-nél nem fogod észre venni a különbséget állítólag csak SSD-nél. Amire neked kell viszont nem tudom ez lesz a megoldás, de rontani nem fogsz vele. Viszont ha átállítod valószínű nem indul majd a win hanem kék halál lesz, ezért húzd újra a wint. Bár mint mondtam azt nem tudom hogy win újrarakás nélkül meglehet e oldani, de a te esetedben ez mind1 ha most raktad fel amúgy is az előbb.
Új hozzászólás Aktív témák
- 2x8GB 3600MHz Apacer NOX memóriakitek GARANCIÁVAL/SZÁMLÁVAL! ÁRON ALUL! Hűtőbordás, dobozos!
- Eladó! Kishibás Rtx2070 8GB!
- HP ZBook Fury 15 G8 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-11850H 32/512 FHD IPS NVIDIA RTX A2000 4GB
- Új HP ZBook Firefly 16 G10 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-1355U 16/1TB FHD+ RTX A500 4GB
- PlayStation 5 Pro + Vertical Stand
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest