-
LOGOUT.hu
ZyXEL NSA325 v2 - Téma összefoglaló és FAQ
Kérlek olvasd el az összefoglalót, mielőtt írnál!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Mr Dini #3998 üzenetére
Minden parancsot a sorrendben másoltam át PuTTYba.
Viszont a hosszú parancsra meg ezt adja:
root@NAS326:~# echo "export /ffp/bin:/ffp/sbin:/usr/sbin:/sbin:/usr/bin:/bin" > /ffp/etc/profile.d/pathfix.sh; chmod a+x /ffp/etc/profile.d/pathfix.sh; source /ffp/etc/profile.d/pathfix.sh; echo $PATH
-sh: export: `/ffp/bin:/ffp/sbin:/usr/sbin:/sbin:/usr/bin:/bin': not a valid identifier
/ffp/sbin:/usr/sbin:/sbin:/ffp/bin:/usr/bin:/binbejelentkezéskor van +1 sor a password után:
login as: root
root@192.168.1.201's password:
-sh: export: `/ffp/bin:/ffp/sbin:/usr/sbin:/sbin:/usr/bin:/bin': not a valid identifier
== Welcome at FFP version 0.7/arm, running on Unknown-B303 NAS326, firmware V5.11(AAZF.4) ==
root@NAS326:~##4000: nincs gond, ha értenék hozzá, lehet feltűnt volna a hiba.
root@NAS326:~# echo "export PATH="/ffp/bin:/ffp/sbin:/usr/sbin:/sbin:/usr/bin:/bin"" > /ffp/etc/profile.d/pathfix.sh; chmod a+x /ffp/etc/profile.d/pathfix.sh; source /ffp/etc/profile.d/pathfix.sh; echo $PATH
/ffp/bin:/ffp/sbin:/usr/sbin:/sbin:/usr/bin:/bin
root@NAS326:~#Ezután már megy a slacker -UuiA br2:gcc br2:gcc-solibs br2:uClibc br2:uClibc-solibs kylek:apr kylek:apr-util br2:pcre br2
penssl br2
penssh mrdini:apache-httpd feldobta a listát, szed lefelé mindent ezerrel.
Köszönöm szépen a gyors segítséget.
[ Szerkesztve ]
-
-
De ez a bash frissítés után van?
Szerk.: Mindegy, azt javaslom ne totyorogjunk egy helyben!
Alternatív megoldás, ami biztos működik!:
echo "export /ffp/bin:/ffp/sbin:/usr/sbin:/sbin:/usr/bin:/bin" > /ffp/etc/profile.d/pathfix.sh; chmod a+x /ffp/etc/profile.d/pathfix.sh; source /ffp/etc/profile.d/pathfix.sh; echo $PATH
Abban a hszben az összes parancsot abban a sorrendben kell kiadni (a bashes hszben)! Namost, az a gyanúm, hogy az uwsiteloader-t Te nem úgy futtattad, hogy a PATH be volt állítva. De mindegy, inkább maradjunk az alternatív megoldásnál!
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Mr Dini #3994 üzenetére
No, amikor kijelölök mindent, kivéve a memiks-et és kérdezi, hogy frissítem-e a slacker -U-val a package listát. Nyomok egy yes és utána jön megint a --N hiba:
Updating package lists...
fetch: rsync -q 'rsync://ffp.inreto.de/ffp/0.7/arm/packages/CHECKSUMS.md5' '/ffp/funpkg/cache/s'
fetch: (cd '/ffp/funpkg/cache/mz'; wget -Nnv 'http://downloads.zyxel.nas-central.org/Users/Mijzelf/FFP-Stick/packages/0.7/arm/CHECKSUMS.md5')
wget: invalid option -- 'N'
BusyBox v1.19.4 (2016-06-14 10:34:36 CST) multi-call binary.
Usage: wget [-c|--continue] [-s|--spider] [-q|--quiet] [-O|--output-document FILE]
[--header 'header: value'] [-Y|--proxy on/off] [-P DIR]
[--no-check-certificate] [-U|--user-agent AGENT] [-T SEC] URL...
FATAL: mz: No CHECKSUMS.md5
Thanks for using UW Site Loader!
root@NAS326:~#Path ilyen (a hiba után lekértem)
root@NAS326:~# echo $PATH
/ffp/sbin:/usr/sbin:/sbin:/ffp/bin:/usr/bin:/binúj SSH után is ugyanaz a path:
== Welcome at FFP version 0.7/arm, running on Unknown-B303 NAS326, firmware V5.11(AAZF.4) ==
/ffp/sbin:/usr/sbin:/sbin:/ffp/bin:/usr/bin:/bin[ Szerkesztve ]
-
Jó, akkor szűkítsük le a kört!
A bash telepítés idejére!
Lépj ki a mostani SSH-ból, lépj be egy újba, majd:
sh; export PATH="/ffp/bin:/ffp/sbin"
uwsiteloader.sh
Itt csillag mindenre a memiks kivételével!
slacker -uiA br2:bash
exit; exit
És most nyiss egy új terminált és irasd ki a PATH-t:
echo $PATH
Ha rendben van, akkor mehetsz tovább, a leírással a PATH beállítástól!
Szerk.: az sh parancs csak nyit egy új shell-t.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Mr Dini #3992 üzenetére
Elsőre azt hittem, hogy úja beléptem a root miatt, de nem:
root@NAS326:~# sh; export PATH="/ffp/sbin:/usr/sbin:/sbin:/ffp/bin:/usr/bin:/bin"
root@NAS326:~# slacker -uiA br2:bash
No packages found (status iu, pattern (^br2:.*bash))
root@NAS326:~# slacker -UuiA br2:gcc br2:gcc-solibs br2:uClibc br2:uClibc-solibs kylek:apr kylek:apr-util br2:pcre br2:openssl br2:openssh mrdini:apache-httpd
fetch: rsync -q 'rsync://ffp.inreto.de/ffp/0.7/arm/packages/CHECKSUMS.md5' '/ffp/funpkg/cache/s'
fetch: (cd '/ffp/funpkg/cache/mz'; wget -Nnv 'http://downloads.zyxel.nas-central.org/Users/Mijzelf/FFP-Stick/packages/0.7/arm/CHECKSUMS.md5')
Usage: wget [-c|--continue] [-s|--spider] [-q|--quiet] [-O|--output-document FILE]
root@NAS326:~#az sh; után kéne valami visszajelzés? Mert nem ír semmit, csak megkapom újra a command linet.
Path:
/ffp/sbin:/usr/sbin:/sbin:/ffp/bin:/usr/bin:/bin[ Szerkesztve ]
-
Nem, nem elgépelés. A gyári (ZyXEL féle busyboxos) wgetet akarja használni, ahol nincs -N kapcsoló. Merr a legfrissebb FFp rossz alapból.
Ezért írtam a cikk elején, hogy állítsuk át a PATH-t. Viszont sajnos a PATH csak a következő SSH kilépésig marad meg. Szóval azt ajánlom, hogy add ki ezt:
sh; export PATH="/ffp/sbin:/usr/sbin:/sbin:/ffp/bin:/usr/bin:/bin"
És:
slacker -uiA br2:bash
Egyébként a hibáról írtam az összefoglalóban részletesebben. Illetve az uwsiteloaderes leírás a hasznos eszközök 1 cikkben olvasható.
Ui.: ha jól rémlik írtam a leírásban, hogy SSH root login.
De ügyesen rá is jöttél! Az admint felejtsd el SSH-n.
[ Szerkesztve ]
-
Megint én, rájöttem, nem admin, hanem root bejelentkezés kell.
Viszont az egyik parancsnál van egy elgépelés:
root@NAS326:~# slacker -UuiA br2:gcc br2:gcc-solibs br2:uClibc br2:uClibc-solibs kylek:apr kylek:apr-util br2:pcre br2:openssl br2:openssh mrdini:apache-httpd
root@NAS326:~#wget -Nnv, itt gondolom nyomva maradt a shift véletlenül. Ezt hogy tudnám javítani?
-
Kicsit kiegészítem, hogy eddig mire jutottam, hátha más is elakad:
uwsiteloader:
SSH bejelntkezés:
wget http://wolf-u.li/u/441 -O /ffp/bin/uwsiteloader.sh
Ha permission denied, akkorsudo wget http://wolf-u.li/u/441 -O /ffp/bin/uwsiteloader.sh
Aztán:
chmod a+x /ffp/bin/uwsiteloader.sh
Ha permission denied, akkorsudo chmod a+x /ffp/bin/uwsiteloader.sh
majd
uwsiteloader.sh
Utána YES, a listában pedig pipa minden, kikéve Memiks majd megint pár igen következik.
A guidehoz:
sudo echo -e "mrdini\thttp://users.atw.hu/mrdini/packages/" >> /ffp/etc/funpkg/sites
-sh: /ffp/etc/funpkg/sites: Permission deniedAz hogy lehet, hogy sudoval is permission denied-ot kapok?
[ Szerkesztve ]
-
ram34
tag
Sziasztok.
Megvan a választott, (NSA326) meg is jött, beszerelem a winyót, inicializálás stb...majd kiírja, hogy Failed to create Volume - ez tudom mit jelent, de miért írja ki, miért nem tudja vajon létrehozni?
Egyébként a státuszban látja a winyót a helyes mérettel stb...JBOD, RAID mind ezt a hibát írja ki.
Akinek van ötlete megköszönném. -
Ma úgy látszik termékeny napom van, mert írtam még egy leírást!
-
@CactuS
Üdv!
Jelentem, elkészültem a leírással! Nos, úgy döntöttem, hogy az ilyen leírásokat ezentúl egy erre elkülönített logoszféra topikban gyűjtöm, hogy könnyebb legyen kikeresni.
Sok sikert!
Ui.: Ha van rá igény, akkor talán tudok készíteni egy olyan csomagot is, amely direkt erre specializálódott és még könnyebb vele a konfigolás.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Mr Dini #3983 üzenetére
Igazából anno a céges Syno-t anno így csináltam meg. Cég domain neve, 1 aldomain, ami cname segítségével megy a synology.me címre az meg ugye mindig az adott ip címre, amit kap a benti router a szolgáltatótól. Ha a sub.domain.hu-n keresztül lépek be, akkor azt írja, hogy privát, ha a név.synology.me-n keresztül, akkor jön a rinya. Bár lehet azér, mert a certifikáció a céges domainhez szól, hibába van a NASos a kulcs ugyanúgy. (Mondjuk azóta a céges domainhez van fizetős certificate, viszont fix ip továbbra sincsen a telephely adottságai miatt.)
Nekem anno nemigazán akart menni a no-ip, meg még pár ingyenes, mindegyikkel volt valami gond, ezért gondoltam, hogy az egyik domainhez hozzádobok egy subdomaint, ami a gyári cloudos címre mutat, így kikerülöm az ingyenes DDNS szolgáltatásokat. Vagy ez így hülyeség?
(A Zyxelnél rajtad keresztül még látok reményt egy certbotos megoldásra, de az otthoni Qnaphoz szerintem marad a startSSL, mert a Qnap fórumon csak x86hoz találtam megoldást).
Ilyen esetben akkor gyakorlatilag addig él a titkosítás, amíg át nem ugrik a cname segítségével? (Mondjuk nem sokszor használtam külső elérésre az admin felületet, eddig kb. a 2 év alatt 2x kellett.
[ Szerkesztve ]
-
Nem, az SSL kulcs csak azonos domainen/hoszton működik. Aldomainen is menni fog.
De miért szenvedsz a gyári, ZyCloud-os megoldással? Egy ingyenes noip-s hosztnévhez is tudsz SSL kulcsot generálni.
Illetve max proxy-zva lehetne megoldani, de az is csak a két domain közti kommunikációt fogja titkosítani, a második domain és szerver közti kapcsolatot nem.
[ Szerkesztve ]
-
Offtopik és lehet nagyon hülye kérdés, de most elbizonytalanodtam: (bár valamennyire ide is kapcsolódik, mert ugye a 326-oshoz is így kapcsolódnék). Van egy domain, amihez gyártok egy subdomaint és ahhoz egy certifikációt (pl: StartSSL-el), majd a cname segítségével átdobom a xy.zyxel.me (vagy .qnapcloud.com vagy .synology.me) címre (ami ugye továbbrak a tényleges ip címre), akkor a https kapcsolat élő lesz és biztonságos? Vagy a két árirányítás miatt ez így nem jó?
-
lcsaszar
csendes tag
válasz
Shokkolo #3980 üzenetére
Ha nem működik a port forwarding, akkor hogyan lehetséges az, hogy kívülről el tudom érni a NAS webes felületét? Netalán ez a zCloud még valami más portot is használ, amit forwardolni kell? Netán a Webes közzététel admin oldalon látható 5000 és 5001 portokat kell még forwardolnom? Bár korábban sem tettem, és mégis működött a zCloud.
-
Shokkolo
addikt
válasz
lcsaszar #3979 üzenetére
a gondod nekem gyanúsan arra hajaz, hogy nem működik a port forward a UPC modem / router csoda vackon.
Sajnos tapasztalat...
Hiába állítod be a port forwardot, nem működik (ezzel szívtam anno, amikor nem tudtam seedelni).A végső megoldás tényleg az, hogy a rotuert át dobod bridge módba (gyakorlatilag kinyírod a router funkciót, sima modemként fog üzemelni), és teszel be egy saját routert mögé. onnantól nincs gond...
-
lcsaszar
csendes tag
válasz
lcsaszar #3976 üzenetére
Na elkiabáltam, hogy minden működik. Az UPC felhívott, hogy na most akkor bridge módba teszik a "modemet" (ami igazából egy router, na mindegy), de készüljek fel rá, hogy attól kezdve nem lesz wifi. De semmi gond, tegyek mellé egy wifi képes routert. Gyorsan leállítottam őket.
A minden működik arra vonatkozik, hogy távolról be tudok lépni a https://<felhasználó>.zyxel.me URL-re, és be tudok jelentkezni a NAS-ra, akárcsak a LAN-ból. De a mobilos zCloud alkalmazás nem tudja elérni, pedig azon is beállítom a HTTPS-t. A routeren csak a 443-as port van forwardolva. A múltkor már működött a zCloud. Ha ez is a 443-as porton éri el a NAS-t, akkor mégis mi a különbség a webes elérés (ami mobilról is megy, kipróbáltam) és az Androidos alkalmazás között, hogy az utóbbi nem tud belépni?
-
-
Sziasztok!
Szerintetek erre a nasra érdemes lenne-e kipróbálni a webmint?
Elsősorban azért szeretném, mert a jelenlegi Debianomon most OMV-van, de abból is sok mindent hiányolok...
-
amargo
addikt
Sziasztok!
A BackupPlanner-el készített backupokat valami mással is vissza lehet olvastatni? Mert ezeket mentem tovább egyéb tárolókra csak, de jó lenne, ha nas-tól függetlenül lehetne felolvasni.
-
pedrock
tag
Szia! Azt vedd meg amilyet találsz
Nekem 326-os van, mert egyszerűen szeretem az újabb dolgokat. A különbség csak a proci sebesség ahogy már írták. Alacsonyabban ketyeg, de modernebb. Összességében kicsit gyorsabb. Torrentet nálam 10-12 megával viszi. Másik számomra lényegtelen különbség: a 325-ön 1db usb 3.0 van, ezen 2 db.
Otthonra tökéletes. Mehet a torrent, közbe full HD film nézés stb. -
Szia!
Szembetűnő különbség, csak a procinál van. A 325v2-ben ARMv5-ös, míg a 326-ban ARMv7-es proci van, szóval e 326 kicsivel gyorsabb lett ezáltal.
Szerintem ezekkel a használati feltételekkel a net sebességétől függ csak, hogy melyiket választod, bár úgysem fogsz sokkal gyorsabb sebességet tapasztalni.
-
ram34
tag
Sziasztok.
Szeretnék venni egy NAS-t és erre a Zyxel márkára gondoltam, pontosabban az NSA325 v2 vagy az NSA326-os típusra. Melyiket vegyem, mi a különbség a kettő között?
Itt-ott azt lehet olvasni, hogy az NSA326-osban is csak 1 processzor mag van, viszont kisebb az órajele mint úgymond az elődjének.
Szóval a kérdésem, melyiket célszerű venni, abszolút otthoni használat a cél...médiaplayer kiszolgálás, smart telephone támogatás, torrentezés, ilyenekre kellene.
A válaszokat, tippeket előre is köszönöm. -
válasz
lcsaszar #3970 üzenetére
Nem, a NATolás teljesen más, mint a statikus IP cím.
Képzeld azt, hogy a Hozzád érkező internet átmegy egy szolgáltatói routeren is. Így egy publikus IP-vel tudnak osztani pl 10 embernek is netet. Ezzel csak az a gond, hogy a port forwardokat (amit a nas szerintem UPnP-vel old meg), a szolgáltatói routeren is ki kéne forwardolni. De ahhoz meg nem férsz hozzá ugye.
Szóval írni kell nekik, hogy rakjanak vissza saját IPre.
-
lcsaszar
csendes tag
-
-
lcsaszar
csendes tag
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni, új vagyok a NAS világában. Nemrég vettem egy NAS326-ot, beüzemeltem, minden simán ment. Összepárosítottam a MyZyxelCloud-dal, és el is tudtam érni a Zyxel felhőn keresztül külső hálózatból. De egy hete volt valami gond az UPC routerrel, valamit kavartak, és az a gyanúm, hogy megváltozott a router külső IP címe, mivel egy idő után nem ment a NAS elérése. Ezért töröltem a párosítást, és megpróbáltam újra párosítani a NAS-t a mycloud.zyxel.com-on, de most már nem tudom. Azt mondja, hogy nincs párosított eszköz, a keresés csak villan egyet, és a kézi hozzáadás sem működik. Odáig el sem jut, hogy nyomjam meg az előlapon levő gombot. Ha pingelni próbálom ezt a szervert a NAS-ból a hálózati diagnosztika oldalon, nem válaszol, nem tudom kell-e válaszolnia. Más IP-ket, pl. a Google DNS-t (8.8.8.8) tudom pingelni. Próbáltam mindent újraindítani, de nem segített. Lehet, hogy az internetszolgáltatóm nem route-ol a mycloud.zyxel.com felé, és ez a hiba oka? Vagy valami lokális hiba van? Miket ellenőrizzek? Előre is köszönöm a tippeket.
[ Szerkesztve ]
-
-
Persze! Csak mentsd le előtte az eredetit! Bajod nem lehet belőle, mert FFPvel vissza tudod csinálni.
Egyre figyelj! Hogy linux/winscp alól szerkeszd, maradjon meg az LF sortörés!
Különben rosszul fogja parsolni a fájlt a zyshd...
Szerk.: ja és még valami! Ne használj kommenteket, mert azt ahogy láttam, nem írták meg. Ki tudja mi történik ilyenkor...
Szóval ha valami nem kell, akkor töröld ki.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Mr Dini #3943 üzenetére
Nem hagyott nyugodni, így ránéztem arra forrásra és így tudok pontosítani.
Tehát a webGUI-ról érkező kérések átkerülnek a zyshclient-nek, ami állít a /etc/zyxel/conf/ mappában található paramétereken. Egyébként érdemes ezt a mappát megnézni, mert ha itt módosítassz megosztást/bármit, akkor az ugyanúgy menni fog, mintha a webgui módosította volna.
Tehát, ha megtörténik a módosítás, akkor egy zyshd nevű programocska újból legenerál minden konfigot...
És már életbe is lépett a módosítás.
Rebootkor pedig az történik, h valahol, az init.d mappában (talán /etc/init.d) van egy rcS nevű fájl, ez is nagyon érdekes szkript, mert tulajdonképpen minden, amire eddig kiváncsi voltam a zyxel os-szal kapcsolatban, arra most választ kaptam. Többek közt ő intézi a csatolásokat, a firmware frissítést, a damage esetén visszavonást és az usb-ről szkript futtatást is, ami a penes ffp alapja.
Na és ez a szkript lefuttatja a zyshd-t, ami legenerálja az összes konfig fájlt. Ezért tart olyan sokáig a boot alap rendszerrel.
Ez volt az a misztérium, az irdatlan nagy swap mellett, amit nem bírtam megérteni a gyári os-on...
-
@CactuS
Úgy néz ki, hogy menni fog a dolog!
Viszont! Sajnos az acme csak a 80-as, illetve a 443-as portot kezeli, szóval mindenképp a két port egyikére kell tenned a webszerver külső elérését. Nem probléma?
-
Shokkolo
addikt
Uraim,
Jó rég nem kellett ezzel foglalkozzak és nem kicsit koptak meg az emlékeim...
Újrahúztam a gépem, nyílván a TM Gui -t is...Letöltési útvonal meg minden beállítva, az úgy jól is működik, de az elérési úttal vannak gondjaim.
Tudnátok segíteni?Azt szeretném beállítani, hogy az elérési út ide mutasson:
/i-data/md0/torrent/Előre is köszönöm
Szerk, közben megoldódott
/i-data/md0/torrent/=\\***.***.***.***\volume1\torrent\ (* -ok helyére a NAS IP)
[ Szerkesztve ]
-
-
Tonyk
veterán
válasz
Mr Dini #3953 üzenetére
Ez egy hirtelen fellőtt joomla induló oldala. Igen php. Meghívása: simán a myweb után meg kell adni a megosztás nevét.
Nyilván az apache configban aDirectoryIndex
-nél szerepelnie kell azindex.php
-nek azindex.html
mellett/helyett, hogy be tudja olvasni.[ Szerkesztve ]
-
-
-
Jah, arra tényleg felesleges egy második webszerver. Esetleg azt tudom ajánlani, amit én is szoktam ilyen esetekben a csomagjaimmal tenni, h elhelyezek egy futtatható sh szkriptet, amiben kiecho-zom a fájlok végére a módosításokat. Viszont ez a megoldás akkor nem működik, ha a konfig elejét is szeretnéd módosítani... Akkor max a seddel szívhat az ember, de erre van egy elegánsabb megoldás! Ha fogod a konfigokat, meghagyod az eredetit és mellé bemásolod a módosítottat, majd a diff használatával csinálsz egy patch-et. Ez összehasonlítja ugyebár az eredeti és módosított fájlod, majd a módosításokat letárolja egy .patch fájlba. Ez a megoldás azért is jó, mert egyszerre több konfigot is tudsz vele átírni.
Na és ezt a kész patch fájlt meghívod a /ffp/start-os sh szkripteddel pl így:
patch -p1>/patch/elérési/útvonala.patch
Aztán ez minden reboot után megpatcheli a fájlokat és hozzáadja a plusz megosztásokat.
Ui.: a leírásban pl a diff generálás menetére nem tértem ki, mert a Google tele van ilyen leírásokkal.
@Tonyk
Megosztásokat meg lehet osztani, de tudtommal pl egy külső hdd-t nem. Illetve ha pl nem szeretné az egész admin megosztást megosztani, csak azért, mert az xy almappára szüksége lenne, akkor kénytelen az ember a konfigot túrni... :/
-
-
Igen, a webgui-n végzett módosításokat beégeti egy, alapból csak olvasható helyre. Viszont meg nem mondom Neked, h mi volt ez a szkript, én már rég áttértem Debianra... Pedig a GPL forrásban láttam is annó, h hogy építi fel.
Egyébként, tudom, picit overkill 2 webszerver, de a nasnak meg se kottyan. A top kimenetébe se látszik egyik sem alapjáraton.
[ Szerkesztve ]
-
Ano
senior tag
válasz
Mr Dini #3941 üzenetére
Igen, gondolom ott írtam át (/etc/service_conf), bár nem tudtam, hogy az pontosan helyileg hol van ...
Nem szándékoztam másik webszervert feltenni, de látom nem lesz másik megoldás rá ...
Viszont kell lennie valahol egy írható résznek, ami alapján felépíti a konfigot, hiszen a webes felületen meg lehet adni, hogy az előre meghatározott mappákból csak melyiket szeretném engedélyezni és a konfig fájlt aszerint építi fel ... mert ami nincs engedélyezve mappamegosztás a weben, az nem kommentelve szerepel a konfigban, hanem benne sincs!
-
-
Ano
senior tag
Webserver konfigoláshoz kérnék kis segítséget ... akartam volna egy tök külön mappát megosztani hogy elérhető legyen böngészőből (természetesen erre a web gui-ból nincs lehetőség), amit meg is tudtam csinálni szépen, de sajnos a NAS újraindulásával valahonnan felülírja az össze httpd config-ot a szerver és elveszik a beállításom ... a kérdésem az lenne, hogy hol kell módosítanom a config-ot, hogy az maradandó legyen?
-
válasz
Mr Dini #3938 üzenetére
Közben ez is megtörtént.
Rákérdeztem, hogy a nagyágyúk találkoztak már vele külföldi fórumokon. Majd jelentkezem, ha kapok rá választ/sikerül rájönni, h mi okozza.
Ps: úgy látszik, h a PH! Is ZyXEL nason fut, mert megint nem volt elérhető...
Sorry a dupláért!
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Anonymus23 #3937 üzenetére
Ok. Ha így is leállna, akkor vedd le esetleg fél napontára...
Sajnos fix megoldást nem tudok még rá, bár jó lenne kideríteni!
No, majd rákérdezek Mijzelfnél, illetve ha valaki, aki ilyet tapasztal felajánlana egy SSH hozzáférést, az nagyon jó lenne.
-
Anonymus23
veterán
válasz
Mr Dini #3935 üzenetére
Nah, otthon se ment a webszerver, de SSH-n újraindítottam, majd megcsináltam amit leírtál, és minden müxik, mármint ami a leírás alapján látszani kellet, minden meglett.
Egy ideig direkt nyaggatni fogom a webszervert, hogy megy-e, de szerintem innentől kezdve jó lesz!Köszönöm és
-
válasz
Anonymus23 #3934 üzenetére
Na, itt kb csak arra van szükség!
(a másolásra)
Tehát ha felteszed a MetaRepo-t a nasra (lásd összefoglaló), megjelenik egy új csomag, a Tweaks a nas gyári csomaglistájában. Ezt felrakod, majd webböngészővel meglátogatod a http://nasip/pkg/Tweaks/ oldalt-t (fontos, h a nas webgui-ján lépj be előtte, különben nem a Tweaks, hanem az alap login oldal fog bejönni!), aho kikeresed a Cron daemon-t. És bepipálod az engedélyező checkboxot, aztán abba a szép, fehér
szövegdobozkába beilleszted ezt:
0 6 * * * LD_LIBRARY_PATH=/usr/local/zy-pkgs/lib /etc/init.d/httpd.sh restart
Ezt elmented és már kész is. Minden nap, reggel 6:00-kor restartolni fogja a webszervert.
-
Anonymus23
veterán
válasz
Mr Dini #3933 üzenetére
Én igazán értékelem a munkádat ezzel az egész nassal kapcsolatban, van is halvány sejtésem, hogy mi is akar ez lenni, de ez még nekem is kínai
Nekem ez megfelelő lenne, mert mondjuk mindig hajnal 6-kor újraindítaná, de hogy is?
Sokan vagyunk még így, amíg meg nem értjük ami mögötte van, addig max CTRL C + CTRL V üzemmódban tudunk üzemelni. -
A webszerver leállás kapcsán...
Leírtam az összefoglalóban a megoldást. Berakod a webszerver restart parancsot a Tweaks-es crontabba, ami mondjuk naponta újraindítja a webszervert.
-
-ZeeZee-
senior tag
Én például telefonról szoktam ezt megtenni, mert épp nem érem el. Nekem ez az egyszerűbb... Letöltök egy filmet, feliratot meg szeretnék feltenni mellé, hogy ne a gyereknek kelljen. Aztán csak "feltöltöm" a webes felületen keresztül a feliratot a megfelelő helyre. (megjegyzem múltkor a gyerekre bíztam a feliratokat a sorozatához, az összes mkv file-t nevezte át a felirathoz, nem pedig fordítva, azóta nem bízom ezt rá...)
-
vlevi
nagyúr
Az mennyire megszokott dolog, hogy egyszercsak elérhetetlen a webes felület?
A NAS működik, mert Transmissiont elérem, a számítógép is látja Samba-n, a TV is le tudja róla játszani a filmeket DLNA-n, csak éppen a böngészőből nem tudom elérni?
Nagyon leterhelve sincs (sőt, tudtommal semennyire), mert a transmission nem mutat le/feltöltést, mozizni éppen nem mozizik róla senki, és ráadásul nem is úgy ne elérhető, hogy timeout lenne, hanem marhagyorsan kidobja, hogy "A Firefox nem képes kapcsolatot létesíteni a(z) 192.168.0.90 helyen lévő kiszolgálóval.", tehát a NAs gyorsan reagál, csak éppen a webszerver nem megy rajta.
SSH alól nem tudom elérni, mert amióta betettem a 4TB vinyót, azóta nem volt ilyesmire szükségem, így nem is telepítettem, nem foglalkoztam vele.Volt már egyszer egy ilyen, és egy ki/be kapcsolás megoldotta, de hát azért ennek mégse kellene így lennie, ez mégse windows
Nem is megy olyan régóta, asszem hétvégén kapcsoltam be. -
Ok és köszönöm a felajánlást, de nem hiszem, hogy szükség lenne rá, mivel mondom, ami megy a 325v2-n, a 310(S)-en, és a 320(S)-en az megy a 326-on is. Csak visszafelé nem igaz. Mivel egy armv5-ön fordult kódot egy armv7-es proci tud kezelni, de fordítva ez sajnos nem igaz.
Viszont akkor kis türelmet kérek, nomeg ne igyunk előre a medve bőrére, mert most úgy elakadtam ezzel a pythonnal, mint a Sicc...
De ha nem sikerül megoldanom, akkor írok az illetékeseknek, h találtam egy bugot.
[ Szerkesztve ]
-
-
Igen, az én leírásom is jó. Sőt a startssl-t is ugyanúgy be tudod állítani. DE! Ezt a certbotot a napokban fedeztem fel és ez olyan szempontból jobb, h a kulcsot legenerálja és be is rakja a webszervernek, Neked nem kell azzal vesződnöd. Plusz ugye egy ssl kulcs lejár egy idő után, szóval pl a startssl-es kulcsot évente frissíteni kell, végig kell újra szaladni a cikkem ssl-es részén... Ez a certbot, meg elvileg megcsinálja újra, ha lejárna.
Viszont így picit más leírás kéne Neked. Pont egy hete tervezem, hogy leírom, h certbottal hogy kell, de sajnos a nasomon 3.5-ös python van, a certbot meg csak 2.7-essel megy egy dependecie (függőség) miatt, ezért ezt meg kell oldanom még.
De ha tudsz egy picit várni és sikerül a művelet, akkor leírom, h hogy kell, illetve küldök mintakonfigot is.
Akkor vállalod majd a tesztelő szerepét?
Elrontani nem tudsz semmit, max újra kell kezdeni a konfigolást, de a nasod nen fogja a kárát látni semmiképp sem.
Egyébként persze, ha írsz egy kis összefoglalót majd, azt külön megköszönném, mert nekem mostanában kevés időm van írogatni.
[ Szerkesztve ]
-
-
Sajnos nem ismerem a ZyXEL webgui-t, én mindent terminál alól csinálok... De szerintem ott az SSL felületen vmelyik jó lesz Neked, csak hülyén van megfogalmazva.
Egyébként mondom, az rsync is megy, csak engedd a telnetet ott a webGUI-n, és PuTTyból lépj be a nasip-re telnettel. Ha megvan, akkor onnan be tudod állítani az rsyncet.
De ha webDAV-ot szeretnél és a gyári nem jó, akkor mondom tégy fel egy FFp-t a programcsomagokközül és utána követheted a leírásokat a 325v2-es szerint, mivel mennek 326-on is.
-
válasz
Mr Dini #3917 üzenetére
Elvileg tud:
Ha megnyitom https-sel, akkor persze rinyál, hogy nem megbízható webhely, de tovább ugorva feljön a szokásos böngészős hitelesítés szükséges ablak.
Én szeretnék sajátot telepíteni, de szinte semmit nem találok hozzá neten. Már azon gondolkoztam, hogy eskü elérhetővé teszem valaki számára, hogy mókuljon vele, hátha jut vele valamire. Párszor már megbántam, hogy nem a nagyon elterjedt 325v2-őt vettem.
A csomagoknál így néz ki:
MetaRepository-t sikerült feltennem (legalábbis remélem).
[ Szerkesztve ]
-
Szerintem Neked az utolsó kell, ahova elméletileg Neked kéne feltöltened a saját tanúsítványodat.
Bár a gyári ZyXELes is jó, ugyan nincs bent a böngésző megbízható listájában, meg talán openssl generálja, de elég az is az otthoni fájlok titkosításához.
Ahhoz meg csak be kell kapcsolni, h a nas-t https-en érd el.
De én még mindig azt mondom, hogy fontold meg a saját webDAV telepítést.
Ha van fent FFp, akkor egy certbottal gyerekjáték tanúsítványt gyártani és ő még az apachenak is be tudja rakni.
Egyébként a gyári, ZyXELes webDAV szerver tud felhasználót/jelszót kérni (authentikálni)?
-
OrLiX
tag
Srácok segítsetek kérlek!
Adott egy NSA326 két lemezzel. (WD Red 2x 2Tb)
Nem boldogulok a megosztásokkal.Azt szeretném, hogy mindkét lemez 1-1 meghajtóként látszódjon.
A gyári admin, photo, video... megosztásokat is, mint 1-1 meghajtó tudom felcsatolni.Egy 325v2-n meg tudtam oldani, itt nem boldogulok.
-
-
-
Szia!
Az RT-s rsyncet a gyári telneten (webgui-s bekapcsolás után) tudod legegyszerűbben beállítani.
A webdav a zyxel szerveren fut? Ha igen, mivel csináltad?
Ssl (tls) kulcsból pedig nekem ingyenesként a startssl jött be. Ha apache webdav szervered van, akkor oda a konfig (httpd.conf) fájlban való ssl modulos beállítás a legkézenfekvőbb. Van róla egy cikkem is, esetleg onnan tudsz puskázni.
-
Sziasztok!
Remélem beférek ide a 326-os Zyxelemmel.
A tervem az volt, hogy szeretnék +1 biztonsági másolatot a családi fotókról térben és hardverben eltérő helyen. Otthon egy Qnap 212P-m van. Melóhelyen van egy felhasználható E350-esem kisgépem és egy Zyxel NAS326-osom.
Először Rsync-et akartam használni, de, hogy őszinte legyen az istennek nem ment. Elsőre a céges Syno 214-retettem Rsync szervert, de az istennek nem akart a Qnap arra szinkronizálni, így próbálkoztam a Zyxellel. Sikerült feltenni a Mijzelf féle MetaRepository-t (az első 326-osra nem, az firmware hibás volt, a 2.ra már ment). Feltettem tőle a RandomTools csomagot, amiben elvileg van Rsync (3.11), de itt el is akartam lévén fogalmam sem volt, hogy hol kéne ezt konfigurálni.
Sebaj, b tervnek a webdav volt. Azt sikerült belőnöm, viszont nem tudom, hogy így ez mennyire biztonságos. Amit megcsináltam, hogy természetesen hosszú és erős jelszót adtam meg, a belső 5003-as port a külső oldalon más. A kapcsolat https, viszont nincs certificate, így nem tudom ez számít-e. Superuser.com-on azt javasolták, hogy telepítsek Let's Encrypt certificate-et, bár azt már nem írták, hogy hogyan. Ez lenne a kérdésem első körben. Telepített már valaki ilyen certificate-et Zyxel NAS-ra?
-
GrandS
senior tag
NAS 326-om van. Először egy 1TB-s Hdd-t tettem bele, majd később mellé egy 3TB-ost.
Hogyan tudom a legkevesebb veszteséggel és munkával az 1TB-os kicserélni agy újabb 3TB-osra? -
Tonyk
veterán
válasz
ngabor2 #3905 üzenetére
csinálj egy új usert (esetleg még egy csoportot is neki), neki egy megosztást aminek ő a tulaja. A többi megsztásnál pedig ezt a usert tedd tiltásra.
Másik megoldás, hogy kilovöd a gyári ftp-t, ffp alatt felrakod a proftp-t és azzal hazsnálod. Ott van lehetőség arra , hogy a usert nem engedi ki a homjából.
-
ngabor2
nagyúr
Adott egy TP-LINK WDR4300 router, amin be van állítva a ddns. Hozzá van kötve rögzített címen egy címbeli NAS, amire ftp-zni kellene. A routeren port forward be van állítva, a 21-es port a NAS 21-es portjára megy. Készítettem egy felhasználót, megosztásnál beállítottam neki az egyik vinyót (csak kötetet lehet, könyvtárat nem), csinált is rá egy kt-t a felhasználónévvel.
Ha ftp-vel belépek, akkor majdnem minden nagyon szép, csak épp látszik az egész NAS tartalma, más könyvtárakba is be lehet lépni, ami most nem előny.
Lehet korlátozni a gyári ftp-szerverben ezt? Tehát hogy az ftp felhasználó a saját kt-ából ne tudjon kimenni se olvasásra, se írásra, azt lássa gyökérkönyvtárnak.
Tavaly csak routerrel és a rá kötött külső vinyóval sikerült megoldani, most ez nem jött össze.
off topik: a fent említett routernek meg lehet adni a NASon egy kt-t az ftp-nek? Mert akkor azon futtatnám a szervert.
-
GrandS
senior tag
nas326-ban MC-vel milyen útvonalon találom a merevlemezeket?
Közben találtam egyet: \mnt\~HD_a2
Ebben van a music, photo, video, stb. De nem találom mellette a másikat. Nem is látszik?
[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
lo Egy ZyXEL NSA325v2 "felsőkategóriás" NAS első napjai a szolgálatban, ismerkedése és házassága a Transmissionnel.
- Pár hónapos Apple iPhone XR eladó, független, 94%-kos gyári akksival!
- LG 21:9 UltraWide IPS ívelt monitor, 144 Hz, 34 hüvelyk, AMD FreeSync,szép állapot!
- EZ IGEN! Sony PS5 Fat BONTATLAN Final Fantasy Bundle + Cover + Joystick ÚJ
- JBL PartyBox Club 120 - 2év MediaMarkt Garancia
- Sony PS5 CF1216 God of War Ragnarök Bundle eladó God of War Ragnarök játékkal együtt!