- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
ZyXEL NSA325 v2 - Téma összefoglaló és FAQ
Kérlek olvasd el az összefoglalót, mielőtt írnál!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vlevi
nagyúr
válasz
Mr Dini #3399 üzenetére
1.5-s verziót találtam ( http://downloads.zyxel.nas-central.org/Users/barmalej2/ffp/0.7/arm/packages/minidlna-1.1.5_git20160109-arm-1.txz ), de arra meg azt írja, amikor kiadom a telepítés után a minidlna start-ot, hogy can't load library libavformat.so.55
próbáltam slacker -a avformat , de "no packages found"-t írKezdem sejteni. A memiks letöltése közben a slacker -U mindíg megállt checksum hibával, ezért nem töltötte le a barmalej2 féle listát. Kivettem, hogy ne nézze a memikset, így lejött a br2, és mostmár van midnight commander is, legalább már látok valamit
Így, hogy van br2, mostmár a minidla is műkni látszik. Elindult! -
-
-
vlevi
nagyúr
válasz
Mr Dini #3394 üzenetére
Szia!
Hát, elakadtam.
ffp felment, ssh-be tudtam lépni, feltttem az uwsiteloadert (mindent becsillagoztam, kyleket is),
slacker -a minidlna megvolt, feltelepült.
slacker -uiA ... rész is lefutott,
/ffp/start/minidlna.sh kiírt valami függőséget, ezt is megtaláltam, feltettem,
utána az újabb /ffp/start/minidlna.sh -ra már azt írja, hogy error reading config file /ffp/etc/minidlna.conf
Megnéztem, tényleg nincs ilyen file.Ezt honnan szerezzek?
-
Lehet.
Én annó saját
készítésűtákolású Kodi-t/openelec szerűséget dobtam össze és ott elkövettem azt a hibát, hogy a pufferméretet az alapon hagytam. (asszem 20 mega) Viszont kénytelen voltam feljebb venni, mivel a szimpla avikat (kis tömörítés) meg iso-kat még le tudta játszani, de egy nagyobb Blueray lemeznél már akadozott "Fejezet" váltáskor... NFS-en soha nem volt ilyen gondom (unfs3, a slacker repóból).Illetve nekem a routerem csak 10/100-as (a net sebessége miatt nem szükséges, h több legyen), de még 10/100-on is élvezhető volt.
-
-
vlevi
nagyúr
válasz
Mr Dini #3388 üzenetére
Rá fogok, köszi.
De most nem vagyok otthon, amúgy is csak fél napja van nálam a NAS, van még mit beállítani.
Szerecsére a filmek túlnyomórészét le tudom játszani közvetlenül a TV-ről, 6 éves Samu okostévé, DLNA-t ismeri. Feliratok nem tudom, hogy átjönnek-e, azt még nem néztem. De azt már láttam (nem újdonság, régóta tudom, hogy ilyen), DLNA-n nem tudok beletekerni a filmbe, ha TV-n nézem. A Samu TV távirányítóján lévő >> << gombok nem működnek, csak a jobbra-balra nyíl, amivel saccperkábé 20mp-t tud ugrani.
Emiatt persze az sem működik, hogy onnan folytassa a videó nézését, ahol korábban abbahagytam. De ez a TV-re igaz, a KODI, bele tudott tekerni a filmbe. -
-
vlevi
nagyúr
válasz
Beni2360 #3386 üzenetére
Igen, LAN kábelen megy, de nem a TV-re, mert az nem annyira okos, hogy ISO-t játsszon.
Asztali gépen is próbáltam ezt az ISO-t lejátszani, kodival, de itt is beszaggatott pár perc után. Kábelhiba nem nagyon valószínű, mert a file másolás megy 60-70MByte/sec-el.
De megpróbálok még másik iso-t is, mondjuk nincs sok iso filmem, de jó lenne, ha menne a lejátszás. -
Beni2360
félisten
Gondolom a Tv-re lan kábelen megy? lehet hibás kábel én is jártam így vettem egy cab6 káblt aztán semmi nem volt vele jó, ment a kukába. Én pl blu ray lemezt írok ki egyenesen a NAS-ról. Az rpi2 meg a 905 lejátszóm is simám vitte a dual 3D ISO filmeket is. Nincs piszkálva az 50-es buffer.
-
Gondolom, mert valahogy "darabokban" csomagolja ki a Kodi-d a hálózatos ISO-k tartalmát. Nekem is volt annó hasonló problémám egy RPi2-n futó openeleckel (ezt is Kodi hajtja meg). Nekem az advancedsettings.xml fájlban a buffersize állítása oldotta meg a problémát. Illetve azt vettem észre, hogy az nfs share mérföldekkel jobb Kodival bármilyen formátum esetében. (az nfs kevesebb erőforrást használ)
Illetve, ha van FFp-d, akkor egy mezei mount paranccsal fel lehet csatolni vhová az isokat. Asszem csak annyi a trükk, hogy kell a loop kapcsoló mellé. Tehát pl így:
mount -o loop /iso/fájl/helye.iso /mnt/iso
Fontos, hogy a DVD mappának (vagy ahova felcsatolod) léteznie kell, tehát ha nem létezik, akkor hozd létre először:
mkdir -p /mnt/iso
Illetve utána lecsatolni az umount /mnt/iso paranccsal lehet. Igen, ez így kicsit körülményes (minden iso filmnézés előtt felcsatolni), meg nem tudom a Kodi hogy áll hozzá, de meg lehet próbálni.
-
vlevi
nagyúr
válasz
stefi68 #2745 üzenetére
"PC-n gondolom fel kell csatolni pl. egy PowerISO-val..."
Nem feltétlenül. Samba megosztáson keresztül, pl. a KODI lejátszóval le lehet játszani ISO-t.
Nekem inkább az a bajom, hogy van egy 23 gigás BD ISO, amit az androidos TV boxom, és az asztali gépem is gond nélkül lejátszott KODI alól, USB2-es HDD-ről.
A NAS-ról viszont Samba megosztáson 2-3 perc után beszaggatott, elment a hang, szóval lejátszhatatlan.
Pedig a NAS sebessége jó, mert ugyanezt az ISO-t a gépemben lévő vinyóra 60-70közötti sebességgel tudom lehúzni. -
stigma
addikt
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy NSA325V2-vel valakinek volt gondja Transmission-el, pontosabban a V4.80 alatt elérehtő 003-as verzióval?
Ebben a NAS-ban HDD-t cseréltem, 3TB-ról 2TB-ra, NAS-t ujrarajtam. Én régen asszem V4.70-es alatt asszem a 002-es verziót ahsználtam nagy megelégedettségre, kb ~100 törrentel tökéletesen ment.
A mostnai V4.80-al szerelt rendszer, Transmission 003-al szokott connection time-out-ot dobni, és néha nem érem el( ismerösöm ezt mondta,tolmácsolta), viszont a restart megoldja a gondot.
Gondolom célszer lenne inkább visszatenni, mert szerintem a konficutálás ugyanaz volt mint eddig (leírás alapján csináltam)
Ha van ötletetek , nyugodtan ossztátok emg mitlő lehet.
A NAS-ra mindent ugyanúgy tettem fel ami ezelött volt a Transmission verziója tér el most semmi más.
TM 002 és 003 közötti különbséget nem észleltem és semmit nem fedeztem fel. -
Beni2360
félisten
érdeklődnék, hogyan tudom elérni mobilról a nassomat? Képeket szeretnék átküldeni. Fel telepítettem a mobilra a ZyXel drivel appot, bejelentkeztem a reg után de csak a saját nas és semmi adat,szerkesztési lehetőség, képeknél nem ajánlja fel a féltöltést?megvanGondolom valami hiányzik itt is meg a szerveren is.
-
-
Beni2360
félisten
-
válasz
Beni2360 #3377 üzenetére
Hát, ha össze akarod kötni a kettőt, akkor kell egy dhcp szerver a gépre, vagy statikus ip mind2 eszközre. Illetve ha jól tudom a nasnak Gigabites portja van, szóval nem kell router hozzá, se cross kábel. (Bár nem próbáltam még)
Az rpinél samba, vagy nfs van. De ha a twonky/minidlna fent van, akkor az UPnP is megoldás lehet.
-
-
válasz
Beni2360 #3375 üzenetére
Akkor sehogy. Max ha kiírod pendrivera/külső HDD-re a filmeket.
A nashoz kell egy router minimum (internet nem feltétlen, szóval ha leviszed a routert, az elég) és mondjuk egy RPi2/3-al a "buta TV"-re rádugod openelec-kel (korábban xbmc). Vagy laptopot/gépet is rádughatsz, ha van hdmi.
-
Beni2360
félisten
Sziasztok, volna egy láma kérdésem. Hogyan tudnék a NAS-ról filmeket nézni ha levinném a nyaralóba? Nett nincs nem okos SAMU LCD TV van lent. HDMI, USB van
-
cucuska79
tag
Sziasztok!
Kezdő vagyok NAS terén, most szemezgetek velük, hogy vennék egyet. Az első kérdésem az lenne hogy amit néztem ext4-es file rendszert kezeli. Egybe 3TB-os vinyót szereti?
Köszi
Gábor -
R3plica70
aktív tag
Üdv!
Egy kis segítségre lenne szükségem NAS326 TM telepítéséhez, mert vagy én nézek be valamit nagyon vagy nagyon más ez a NAS mint a 325-ös, amivel volt már dolgom
Ott tartok, hogy frissitettem FW-t 5.11 legújabbra. ( lehet ezzel toltam el ? )
Visszafele nem enged frissíteni (325-nél még lehetett)MetaRepository-val felraktam az ffp-t, majd a csomagok közül még mc-t.
SSH-val be tudok lépni.
Innen jön a gond. Az eredeti leírás szerint telepíteném a szükséges és a leírás szerinti előre letöltött és az NSA könyvtárba másolt csomagokat, pl:
funpkg -i /i-data/md0/admin/nsa/curl-7.21.4-arm-1.txz
Erre a "No such file or directory" hibát kaptam.
Szegényes tudásom szerint ez azt jelenti, hogy nem jó az elérési út és nem találja a fájlt.mc-vel el kezdtem böngészni a könytár struktúrát és azt tapasztaltam, hogy az i-data könyvtárban nincs md0, helyett viszont 053f150d néven találtam meg az 1. disk tartalmát, azaz az admin mappát és benne az nsa-t a letöltött csomagokkal.
Ennek megfelelően módosítottam a parancsot:
funpkg -i /i-data/053f150d/admin/nsa/curl-7.21.4-arm-1.txzígy fel is mentek a csomagok, viszont nem értem miért lett ilyen hexa alapú a meghajtó neve az md0 helyett ?
Ezután jött az uwsiteloader indítása amire a következő hibát kaptam, miután mindent kicsillagoztam és OK-ztam:
Ezután hiába próbáltam a TM-et beálítani, a
transmission-daemon -f -g /ffp/tm/.transmission-daemon -w /i-data/053f150d/video/download/ -t -u user -v password -a *.*.*.* is elszáll az alábbi hibával.
transmission-daemon: can't load library 'libminiupnpc.so.9'Szeretem a kihívásokat, de ez túlmutat már a nem létező linux tudásomon.
Bocs ha hosszú voltam, és előre is megköszönöm annak aki tovább tud juttatni ezen a ponton.
-
Anonymus23
veterán
Az a lista, ami tartalmazza a csomagokat, hogy mik vannak az adott nashoz, az ebben a fájlban van:
ZYPKGSÍgy kiterjesztés nélkül. Ha ez fenn van az adott helyen, akkor net nélkül ebből veszi az infót a NAS csomaglistához.
A leírásban lévő linken lévő fájl még tartalmazza az FFP-t. Viszont ha nettel ráfrissítesz a csomaglistára, akkor felülírja, és abban már lehet nem lesz benne, és akkor nem hozza fel a listában.
A lista alapján (mivel letöltöttétek az FFP telepítési fájlát is) fel kell tudnia telepíteni az FFP-t.Viszont az fix, hogy az új firmware-ben is benne van az FFP, azaz én egy full resettel kezdenék, főleg ha még nincsenek adatok a NAS-on, mert ott valamit szerintem bekutyultatok...
-
FNZ
őstag
válasz
Anonymus23 #3367 üzenetére
nem jelenik meg a listában (nem értem, hogy miért), ez a fő bajom!
-
-
FNZ
őstag
válasz
Anonymus23 #3365 üzenetére
ok, köszi. anno 1 éve az enyémet még mókoltam és mai napig tutin müxik.
próbáltuk az övét is mókolni, mivel itt nincsen net és sajnos nem sikerült. ha letöltöttem, akkor miért nem sikerül
akkor majd ő otthon megnézi nettel. -
FNZ
őstag
hali!
kollégám is vett egy ilyen masinát és internet nélkül kezdtük el az ffp-t telepíteni a leírások szerint:
frissítettük a firmware-t 4.8-ra
letöltöttük az ffp 07-et, zypkg_info, zypkgs.txt fájlokat.
bemásoltuk a nas webes felületén keresztül az admin\zy-pkgs könyvtárba és reboot
reboot után nem láttunk semmit a csomaglistábannet nélkül nem lehet elkezdeni az ffp telepítést?
-
Gerdave
csendes tag
Sziasztok,
tegnap óta a következő dologgal mulattat a Nas. Bekapcsolást követően 2-5 percig látható a hdd tartalma és érhető el az admin felület. Valamiért, néhány perc múlva azonban mintha megfagyna az egész, a mappák nem érhetőek el a hálózati megosztásban, az admin felület sem jelenik meg hosszas várakozást követően sem. Ilyenkor már az OSX Timemachine sem éri el a lemezt, hogy biztonsági mentést készítsen. Ugyanakkor, a pingre válaszol az eszköz.
Néha úgy állítottam le a Nast, ha áramtalanítás volt, hogy a főkapcsolót hosszan, kb 2 mp-ig nyomvatartom, egy sípolást követően elméletben szabályosan leáll, nem is volt ezzel gond idáig. Ugyanakkor, ha már nem érhető el a megosztás és az admin felület, ez a kikapcsolási módszer sem használható, van ugyan a hangjelzés, de nem áll le az eszköz.Van valami amit érdemes megnéznem, vagy vigyem vissza gariban? Egy Wd Red 3tb van az eszközben, nem mintha ez bármit számítana, szerintem.
Köszönöm
-
Nekem az 1 tb-os jbod hdd-t (nasban formázva) simán felcsatolta valami hasonló rule. Akár mdadm-es rule-t is lehet csinálni, de talán az udevnek van valami frappánsabb megoldása is erre.
2. Az md0&md1 csak logikai linkelés. Se nem kernel szintű dolog, sem pedig tényleges csatolás. A /i-data/<azonosító>/ a mount helye. Ha nem hiszed el nekem, próbáld ki pl vmi scp progival (sftp), pl a winscpvel. 100%, hogy át fog "irányítani" az azonosítóra. Pont most készítek kernelmódosítást (custom kernel az iptables támogatáshoz) ismét a nashoz és bele tudtam nézni a nas "lelkébe".
-
Eddig nem tömbről volt szó.
(bár nem volt megadva semmi konkrét)
Mondom, ez csak egy példa volt, amit én tudtam használni egy usb-s winchester/pendrive felcsatolására. De tulajdonképpen minden benne van, amire szükséged lehet hozzá. (Ha meg hiányzik vmi a gugli nagyon segítőkész)
De majd megkeresem melyik oprendszerben láttam egy profibb udev szabályt, ami emlékeim szerint még a nevekre/mount pointokra is figyelt.
-
Tonyk
veterán
-
Szia!
Phpmyadmint találsz a gyári csomagok közt. Apacsot pedig épp most fordítottam.
Leírásról én még nem tudok, de ha nem feltétel az apache, akkor a lighttpd beállítása picit egyszerűbb.
FFp alól így tudod telepíteni:
slacker -a pcre apr apr-util (itt jelölj ki mindegyik csomagból 1-et, majd okézd le)
wget http://users.atw.hu/mrdini/packages/apache-httpd-2.4.18-arm-3.txz -O /tmp/apache-httpd-2.4.18-arm-3.txz; funpkg -i /tmp/apache-httpd-2.4.18-arm-3.txz; rm /tmp/apache-httpd-2.4.18-arm-3.txz
Az apache összes fájlját a /ffp/apache mappában tudod elérni. Az alap konfigot úgy állítottam be, hogy a /ffp/apache/htdocs mappa a webszerver root-ja.
Ha valamit módosítani szeretnél, akkor azt a /ffp/apache/conf/httpd.conf fájlban tudod megtenni.
Php-t alapból nem támogat, de ha külön slackerrel felteszed a php csomagot és a konfigban betöltöd a php modult, akkor tökéletesen működik.
A mysqllel pedig simán össze lehet hozni, de ehhez nem az apacheban kell turkálni, hanem a (php) kódodnak kell megadni a nasip:3306-os címet asszem. És persze kell a felh. név/jelszó is, amit a phpmyadminban megadtál. Ez alapból root&1234.
Ps: az apachectl start paranccsal indul el a webszerver, ami alapból a http://nasip:8080-as portról érhető el. Leállítani pedig az apachectl stop parancs fogja. Ha szeretnéd, hogy automatikusan induljon, akkor készíts hozzá start szkriptet a /ffp/start könyvtárba futtathatóként.
-
enisz
csendes tag
Sziasztok!
Hozzáértőbbek segítségét szeretném kérni. Nézelődtem, hogy hogyan lehetne apache - mysql - phpmyadmin kiegészítést feltenni a nasra de nem találtam olyan leírást ami alapján meg tudtam volna csiniálni.
Azt szeretném, hogy a NAS-ról tudjak úgymond kisebb weblapokat "hostolni". Van mód arra, hogy ezt meg tudjam oldani? Tudna nekem valaki erre linkelni valami leírást?
Előre is köszönöm!
-
Ok, minden további nélkül. Bár egy kis guglizás is meghozhatja ugyanezt az eredményt.
KERNEL!="sd[a-z][0-9]", GOTO="media_by_label_auto_mount_end"
IMPORT{program}="/sbin/blkid -o udev -p %N"
ENV{ID_FS_LABEL}!="", ENV{dir_name}="%E{ID_FS_LABEL}"
ENV{ID_FS_LABEL}=="", ENV{dir_name}="usbhd-%k"
ACTION=="add", ENV{mount_options}="relatime"
ACTION=="add", ENV{ID_FS_TYPE}=="vfat|ntfs|ext4", ENV{mount_options}="$env{mount_options},utf8,gid=100,umask=002"
ACTION=="add", RUN+="/bin/mkdir -p /media/%E{dir_name}", RUN+="/bin/mount -o $env{mount_options} /dev/%k /media/%E{dir_name}"
ACTION=="remove", ENV{dir_name}!="", RUN+="/bin/umount -l /media/%E{dir_name}", RUN+="/bin/rmdir /media/%E{dir_name}"
LABEL="media_by_label_auto_mount_end"Ez pl egy usb-n csatlakoztatott ext4/ntfs/vfat hdd-t/pendrive-ot tud felcsatolni. A lényeg igazából az elején van, ahol azt viszgálja, hogy van-e sdxx csatolva. Ezzel és egy kis doksiátfutással már össze lehet dobni akár egy belső hdd csatoló szkriptet is. Bár azt furcsálom, ha a boot előtt behelyezett hdd-t nem ismerné fel...
Ui.: ezt a rule-t helyezd el az udev/rules.d mappádban (ez változó) mondjuk nevezd el 66-mount-usb.rules -nek, aztán indítsd újra az udev-et. (Ha nem tudná vki hogy hogy kell, akkor az udevd --help ajánlott olvasmány.)
-
Tonyk
veterán
válasz
Mr Dini #3353 üzenetére
Amennyiben időd engedi, szúrj már be ide majd egy ilyen általános szabályt, hogy a jövőben mindenki használhassa, ha ezzel a gonddal küzd.
rule: köszi, hogy lefordítottad, meg is voltam zavarodva tőle
"Az egy dolog, hogyaz ubuntuból "kispórolták" ezt a rule-t,"
Nem csak a rule van "kispórolva", de nem ecsetelném, hogy mi, mert úgy is tudod.
-
Linux alatt pedig nem úgy működik, hogy "bedugod, oszt mán van fel is csatolja".
Ez így nem teljesen igaz. Ha az adott linuxon van rendes devfs és mondjuk egy udev rendszer, a megfelelő ruleokkal (szabályok), akkor bármilyen user szintű beavatkozás nélkül automatikusan meg tudja oldani. Az egy dolog, hogyaz ubuntuból "kispórolták" ezt a rule-t, de attól még egy helyesen beállított linux rendszeren nincs gond vele.
-
stigma
addikt
Hát sajnos amit írál már nem kivitelezhető, mert kb 250GB-ot már átmásoltam a gépre és az alábbi dolgokat végeztem el:
0.lépés : Hideg sört bontottam, lenyugodtam hogy újra hackelnem kell.
1. lépés: Régi HDD ki, új HDD be, újra formázva
2. lépés : Leírás alapján amiket beállítottam : Trandmission,FFP,SSH, ezeket feltettem, most telepítem .
3. Lépés: Minidla (most jön=y beer reload)
4. Lépés: Adatok visszamásolása és Minidlna kipróbálásaAzért köszönöm szépen a segítséget, de úgy voltam vele, most engedte időm és gyorsan megcsináltam.
-
Tonyk
veterán
tippem az, hogy a 2. slotban van az alap hdd, az újat amikor berakod az 1-es slotba, akkor mivel azon nincs semmi "extra" ezért nem éred el az ffp-t. Próbáld meg felcserélni a két hdd-t.
Linux alatt pedig nem úgy működik, hogy "bedugod, oszt mán van fel is csatolja". Mivel ez egy mdadm-es tömb (még akkor is ha csak 1 hdd-ről van szó), fel kell építeni a tömböt mdadm segítségével. Ez pedig nem kattingatós, hanem gépelgetős játék.
kb így:
mdadm --assemble /dev/md1 /dev/sdxy
mkdir ~/ide_csatolni
mount /dev/md1 ~/ide_csatolnisdxy -> x: eszköz sorszáma, y: hdd-n lévő adat partíció(, több mint valószínű, hogy 2.)
Új hozzászólás Aktív témák
lo Egy ZyXEL NSA325v2 "felsőkategóriás" NAS első napjai a szolgálatban, ismerkedése és házassága a Transmissionnel.
- Országos! KÉSZPÉNZES - UTALÁSOS VIDEOKÁRTYA FELVÁSÁRLÁS! Korrekt áron! AMD!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T590 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Dell Latitude 5310, 5410, 5420, 5430, 7210 2-in-1
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- LG 55CS6 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest