Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
A teljes ciklust végigolvastam, kulcsregényeket többször is. Az első Alapítvány könyveimet nagyapámtól kaptam kölcsönbe olvasásra, és azóta, 10 éves korom óta vagyok rajongója Asimovnak. A legjobb sci-fi, 30 éve várom, hogy megfilmesítsék legalább az Alapítvány trilógiát.
-
degu
senior tag
egyet felejtetek el.Okostojások!AzIDŐABLAKOT!
-
törölt tag
"This is Francis Crick's version of the myth.2 - A saying circulated among us that two intelligent species live on Earth: Humans and Hungarians - as Isaac Asimov recalled. Hans Bethe wondered quite "seriously" whether a brain like von Neumann's does not indicate a species superior to that of man.3 - Richard Rhodes4 has reported: - At Princeton a saying gained currency that Neumann, the youngest member of the new Institute for Advanced Studies, twenty-nine in 1933, was indeed a demigod but that he had made a thorough, detailed study of human beings and could imitate them perfectly. - The myth of the Martian origin of the Hungarian scientists who entered world history on American soil during World War II probably originated in Los Alamos. Leon Lederman, director of the Fermilab, reported possible hidden intentions5: - The production of scientists and mathematicians in the early 20th century was so prolific that many otherwise calm observers believe Budapest was settled by Martians in a plan to infiltrate and take over the planet Earth. - (See Kovács' map in this volume, p.45.) As a matter of fact, these suspicious Hungarians - Theodore von Kármán, John von Neumann, Leo Szilard - enjoyed the myth. Edward Teller became especially happy of his E.T. initials, but he complained about indiscretion, - Von Kármán must have been talking. Yankee magazine [March 1980] reported this landing in detail"
-
Kedvencem
nagyon jó cikk...maga szerző is megérdemelne egy írást
-
törölt tag
Az egyik kötetben a főhőst menekülés közben foglyul ejtik és megsérül az inszalagja, vagy ilyesmi. Na és mielőtt kihallgatják, ellátják a sérülését, amikoris "porc(kivonat) injekciót" kap. Én a bükkben "nyaraltam" (kb. 15 fok volt júliusban) abban az évben és egy ízben tüzifa gyűjtögetés közben megcsúsztam és a lábfejem beakadt egy olyan, tipikusan bükk hegységre jellemző, fűből kiálló mészkődarabba. Az eredmény akkora fájdalom lett, amilyet azóta sem éreztem meg persze halálüvöltés és hasonló mókakacagások. Lényeg, hogy mivel egész addig sosem volt balesetem, nem vágtam, hogy ilyenkor borogatni kell, meg pihentetni és hasonlók, így nem igazán lett kikezelve. Mire hazaértem és dokihoz kerültem közölte, hogy ennek már kapufa, nem nagyon tud semmit sem csinálni, majd egyszer elmúlik. Hát 8 hónapig nem múlt el és mindennapos szenvedéssel járt, továbbá baromi unalmas volt együtt élni azzal, hogy bármelyik pillanatban belém hasíthat a fájdalom +figyelnem kellett hová és hogyan lépek, mert bármikor jöhetett egy fincsi boka kibicsaklás, akár egy járdaszél lelépéstől. Úgy éreztem a büdös életben nem gyógyul meg, mert ugye ilyen mellélépések mindig voltak naponta tucatjával, akárhogy vigyáztam, az inszallag meg hót laza volt. Vagyis ahhoz hasonlíthatnám, mint amikor sebes a karja valakinek és amint megjelenik rajta a var és gyógyulni kezd, állandóan feltépkedi. aztán elém került az a bizonyos asimov könyv ezzel a misztikus és számomra sosem hallott "porckivonat injekcióval". Mondom egy életem egy halálom, se nem injekció, se nem porckivonat (nyers szárított porc) de van itt egy laza 400gramnyi cápaporc porom californiából. Mondom kipróbálom, hátha. Úgyhogy belekevertem kakaóba és azt iszogattam reggel és este, mikor elindultam ill. megjöttem. A harmadik napon már arra ébredtem, hogy eltűnt az egész, tökre szokatlan volt, hogy nem érzek semmi fájdalmat és megint "stabil" a bokám, hogy úgy mondjam "egyben van" újra (addigra már teljesen elfelejtettem milyen érzés is az) Azóta sem jött vissza, vagy volt hasonló "élményem"
És az ötletet abból az Asimov könyvből vettem
-
Isaac Asimov Alapítvány-Birodalom-Robot
ikauniverzuma
ez mindenképp javítandóde én a sorrendet is inkább Robot-Birodalom-Alapítványnak írnám, lévén ez a kronológiai sorrend
-
törölt tag
Asimov "A!" scifi. Számomra legalábbis. Egyszerűen megunhatatlan akárhanyadszor olvassa is az ember
Baromi jó a stílusa. Az egyetlen minisorozata, ami fura volt (nekem) és valahogy nehéz volt beilleszteni az "univerzumába" az "űrvadász". Ja nem, volt mégegy, amiben egy idegen fajjal hadakoztak, csak annak nem emlékszem most a címére
De azok is élvezetesek voltak. Egyikből merítettem egy tök jó ötletet is anno, hogy hogyan gyógyítsam meg a sérült és 8 hónapja nem gyógyuló bokámat és bejött
Asimov szerintem senkihez sem hasonlítható és senki őhozzá, igazi egyedi figura
össze sem tudnám számolni mennyi kellemes órát adott az életemhez
-
-
Sejteni lehet a végkifejletet de az ötletes megoldás a végén viszi a pálmát. Mint Niven sok novellájában, az utolsó bekezdésben jön a csattanó meg a pofára esés
(#82) Yutani : az 1. nélkül elég nehezen dolgozható fel a 2.
(#83) ollie : a gondolkodásmódjuk a jócskán eltérő evolúciós folyamat eredményeképp más de azért vannak hasonlóságok is.
-
-
-
törölt tag
Épp most olvasom a Mezítelen Nap című könyvet, majd utána sorra a többit is. Assimov nagyot alkotott. Egyszer már olvastam, de annyira jó hogy másodszor is nekikezdtem a sorozatnak. Elektornikusan van meg, telefonon olvasgatok.
-
-
Frank Herbert. Igen, nekem is az egyik kedvencem, és szerintem jobb író is, mint Asimov. Sokan csak a Dune ciklusát ismerik, pedig vannak annál jobb regényei is (pl. a Dosadi Kísérlet). Na nem mintha a Dune rossz lenne, sőt!
Arthur C. Clark is eszement jó író, tőle a kedvencem a Randevú a Rámával.
Viszont a kedvenc könyvemet egy írópáros szerezte, mégpedig Larry Niven és Jerry Pournelle a Szálka Isten szemébent. Nivennek egyébként észbontó fantáziája van, ami megjelenik a Gyűrűvilág című regényében is. Imádom!
-
Xaels
félisten
Én is a kedvenceim közé sorolom Asimov-ot. Mindig szemeztem az Enciklopédia Galaktikával, de a terjedelem miatt úgy sem bírnám olvasni, ezért marad a Kindle.
Rám még aki nagy hatással volt az Herbert. De rajtuk kivűl azért sok mást is olvastam, többek között Szergej Sznyegov, Edgar Rice Burroughs, Watson és mostanság ami bejött még az a Gears Of War regények meg a Deus Ex. Anno még Shadowrun köteteket is forgattam, de ezek nem olyan horderejűek.
-
silentzsolt
csendes tag
Életem első igazán nagyon tetszetős, többször elolvasós regényfolyama az alapítvány univerzum!!
Assimov (no meg a galaktika kiadványok) hatására kezdtem érdeklődni S. Lem és az abszolút kedvenc Philip K. Dick művei iránt. Lenyűgöző és bármikor bele tudok kezdeni az olvasásukba. A warhammer 40k-t is ide sorolnám. Bármikor simán beszippant
Köszönöm és Üdv Zsolt! -
freeknight
őstag
Az tényleg egészen különleges. Talán én még csak a Steins;Gate című animében láttam ennyire egyedi megközelítését az időutazásnak, mint Asimovnál.
nbg: köszönöm, észben tartom, mindig szívesen veszek egy olvasmányajánlót!
SPOILER:
hcl:ha jól emlékszem a pszichohistória alapjait a Daneelt készítő egyik tudós fektette le. Aztán arra, hogyan jutott el Seldonhoz az ötlet már nem emlékszem.Hát igen, újra kéne olvasni már az egész Univerzumot az elejétől -
wetomi
aktív tag
válasz
freeknight #68 üzenetére
A Halhatatlanság halálában olyan időutazás/idősík kezelést talált ki Asimov, amilyennel máshol még nem találkoztam, nekem nagyon tetszik.
-
-
nbg
senior tag
válasz
freeknight #68 üzenetére
"Scifiben azóta se nyújtott jobbat számomra senki."
Hogy jobb-e vagy sem, azt majd dontsd el magad, de ha meg nem olvastad, ajanlanam oket: Fonyodi Tibor (Harrison Fawcett) ket Katedralis konyve, a Katedralis harcosai, es a Katedralis legandaja. (Azota ki lett ujra adva egy kotetben, es negy konyvre osztva is.)
Eroteljesen mas stilus, de azt hiszem eletemben itt "hagytam el" a hajam leginkabb sci-fi ugyileg... -
freeknight
őstag
Végre egy cikk a Mesterről és az ő Univerzumáról itt a logouton is
. Kora kamaszkoromban (15 évesen) akadt a kezembe az első Szukits Kiadó féle kötet, most már az összes itt figyel a polcomon, életem meghatározó olvasmányélményei. Scifiben azóta se nyújtott jobbat számomra senki.
Érdekes módon számomra Salvor Hardin és Hari Seldon karakterein kívül, ha Asimov többi munkájához hasonlítjuk, az Alapítvány széria elég gyenge (persze még így is tökéletes alkotások!). Számomra a kedvenc az Elijah Baley féle nyomozós sztorik (Acélbarlangok, Mezítelen Nap, A Hajnal Bolygó Robotjai) illetve a Kavics az Égben.
De a legjobb regényei kétségkívül az Alapítvány-Birodalom-Robot Univerzumon kívüli A Hallhatatlanság Halála, illetve az Istenek is... (ez utóbbinál külön plusz pont az Asimovnál nagyon ritka földönkívüli élet szerepeltetése).Természetesen életművének minden darabja szinte hibátlan, vannak jogos kritikák, de a mondanivalóját a könyveknek több ember megszívlelhetné, jobb hely lenne a világ.
-
tomazin
veterán
válasz
szcsaba1994 #45 üzenetére
egy régi könyvsorozatról
cöcöcöengem annyira megfogott az írásmódja is, hogy még az ismeretterjesztő könyveit is mind elolvastam és azok is nagyon tetszettek (kivéve a biológia rövid története)
-
darthsith
tag
Teljes lista Asimov univerzumban:
Robot Novels
Book - The Complete Robot
Book - I, Robot
Book - Foundation’s Friends
Part 1 - "Balance" (Mike Resnick)
Part 2 - "Blot" (Hal Clement)
Part 3 - "PAPPI" (Sheila Flinch)
Part 4 - "Plato’s Cave" (Poul Anderson)
Part 5 - "The Fourth Law of Robotics" (Harry Harrison)
Part 6 - "Carhunters of the Concrete Prairie" (Robert Sheckley)
Part 7 - "Strip-Runner" (Pamela Sargent)
Story - "Robot Dreams"
Story - "Christmas Without Rodney"
Story - "Kid Brother"Series - Robots in Time (William F. Wu)
Book 1 - Predator
Book 2 - Marauder
Book 3 - Warrior
Book 4 - Dictator
Book 5 - Emperor
Book 6 - InvaderStory - "Mother Earth"
Book - The Caves of Steel
Book - The Naked Sun
Book - The Robots of DawnSeries - Robot City (KEDVENV nem Asimov által írt sorozatom ebben az univerzumban)
Book 1 - Odyssey (Michael P. Kube-McDowell)
Book 2 - Suspicion (Mike McQuay)
Book 3 - Cyborg (William F. Wu)
Book 4 - Prodigy (Arthur Byron Cover)
Book 5 - Refuge (Rob Chilson)
Book 6 - Perihelion (William F. Wu)Series - Robots and Aliens
Book 1 - Changeling (Stephen Leigh)
Book 2 - Renegade (Cordell Scotten)
Book 3 - Intruder (Robert Thurston)
Book 4 - Alliance (Jerry Oltion)
Book 5 - Maverick (Bruce Bethke)
Book 6 - Humanity (Jerry Oltion)
Trilogy - Asimov’s Robots (Mark Tiedemann)
Book 1 - Mirage
Book 2 - Chimera
Book 3 - Aurora
Book - Have Robot, Will Travel (Alexander C. Irvine)
Book - Robots and EmpireTrilogy - Caliban (Roger Allen)
Book 1 - Caliban
Book 2 - Inferno
Book 3 - UtopiaEmpire Novels
Book - The Stars, Like Dust
Book - The Currents of Space
Book - Pebble in the Sky
Story - "Blind Alley"Foundation Novels
Book - Prelude to Foundation
Book - Forward the Foundation
Book - Foundation’s Fear (Gregory Benford)
Book - Foundation and Chaos (Greg Bear)
Book - Foundation’s Triumph (David Brin)
Book - Foundation
Book - Foundation and Empire
Book - Second Foundation
Book - Foundation's Edge
Book - Foundation and Earth
Book - Foundation’s Friends
Part 8 - "The Originist" (Orson Scott Card)
Part 9 - "Trantor Falls" (Harry Turtledove)
Part 10 - "Foundation’s Conscience" (George Zebrowski)
Story - "No Connections" (Randall Garrett)
Book - Psychohistorical Crisis (Donald Kingsbury)Other Novels
The End of Eternity
Nemesis
Nightfall -
darthsith
tag
válasz
szcsaba1994 #8 üzenetére
SPOILER
Ha jól emlékszem van elejtve valahol 1 utalás, hogy Harry gyerekkori matematika tanárnője valójában a későbbi felesége Dors Venabili volt, aki Daneel egy "munkatársa". Tehát az egész matematika alapját, vagy az ehhez vezető ötleteket valószínűleg ők ültették el benne. -
Nagyon jó ajánló, és sikerült elég spoilermentesnek is maradni
Régebben már olvastam talán az összeset (az Alapítvány és robot-regényeket biztosan), de csak könyvtárból, emiatt összevissza. Viszont a nagy Szukits-leárazásnak nem bírtam ellenállni, és én is beszereztem a teljes sorozatot, mind a 10 kötetet. Lehet hogy neki is esek (csak előtte befejezem a szintén ekkor beszerzett Űrodisszeia-trilógiát). -
Hintalow
senior tag
Warhammer 40k-ban Watson nagyon jól elkapta a cybergót lényegét, jól átjön a mindent átszövő vallás, az iszonyatosan fejlett technika, amit dogmatikusan középkori eszmék közepette használnak
Én 1-2 éve kezdtem el igazán a 40k-t (a Ian Watson féle teljes keménykötés már korábban megvolt)
én nem szórakoztam kerestem egy teljes listát és szépen elkezdtem gyűjteni-olvasni őket, most járok 2002-nél és a Soul Drinkers Omnibus jönHogy kicsit on is legyek: Asimovból csak pár rövidebb művet olvastam, de nekem is előbb utóbb ott lesz a polcomon a szukits féle sorozat, nincs mese
-
válasz
SunMount3r #61 üzenetére
Ne halogasd sokáig, mert bármikor előfordulhat, hogy idegen lények egy másik galaxisból megtámadják a Földet, és téged is megesznek, vagy mittomén. Akkor meg már késő lesz.
-
SunMount3r
nagyúr
Az Én, Robot nagyon jó kis olvasmány, nincs túlbonyolítva, napokig agyaltam a logikáján, de pl. a Mezítelen nap már engem nem fogott meg. Vagy a fordítás miatt vagy nem tudom, de a feléig sem jutottam. Az Alapítvány nálam is tervbe van már régóta, de terjedelme miatt az is marad egy darabig.
-
szp1
addikt
Örülök, hogy Asimov kapott egy cikket itt.
Régóta rajongója vagyok. -
HuMarc
veterán
Én olvastam azt, és a 2., 3 és 4. részt is. Nekem baromira a tetszenek. Egyébként a Warhammer 40K-univerzumot nem ismerem, sokan azt mondják, hogy ezek a regények (Gaunt szellemei sorozat) nem adják vissza a WH40K-hangulatot, ami lehet, hogy igaz is, de szerintem nagyon jól ábrázolja a reménytelen háborút, amit azok az emberek folytatnak a Káosz ellen.
-
-
Yutani
nagyúr
Az a legzseniálisabb, hogy az egymástól függetlenül indult sztorivonalakat így össze tudta kötni egy hatalmas Robot-Alapítvány-Birodalom univerzummá, különösebb buktatók nélkül. Most így csak az rémlik, hogy kezdetben a Föld lakhatatlansága atomháború miatt volt, aztán az újabb regényekben már más okból vált radioaktívvá a bolygó (direkt nem írom le, nem akarok szpojlerezni).
ollie: Én most olvasom a Horus Heresy első kötetét magyarul, és azt kell mondjam, tetszik. Dan Abnett írta, de kicsit olyan a feeling, mintha Ian Watsont olvasnék, bár eléggé eltér a stílusuk. Abnett nem játszik olyan szófordulatokkal, mint pl. "gennysárga", ahogy a Birodalmi Öklök páncéljának színét jellemezte Watson, és a vallás is jóval alacsonyabb szinten szerepel a sztoriban.
Új hozzászólás Aktív témák
lo A fenti széria első harmadát, a robottörténeteket tartalmazza a lehető legkevesebb spoilerrel a következő bemutató.
- ÚJ BONTATLAN Apple MacBook Air 15" M2 8GB RAM 256GB Magyar billentyű garancia 1 év Deak t
- Bontatlan ÚJ IPAD PRO M1 M2 M4 11 12,9 Wi-Fi és 5g cellular 128--512GB DEÁK TÉRNÉL Azonnal Átvehető.
- AKCIÓ BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256GB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető
- Pioneer SC LX 502 7.2 4K Atmos házimozi erősítő
- Bomba Ár! HP ProBook 650 G1 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkBook 14 G2 - 14"FHD IPS - i5-1135G7 - 12GB - 256GB SSD - Win11
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Huawei Watch GT2, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest