Hirdetés
- Őskoczka
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- droidic: Saját hálózat, saját szabályok – Építs profi infrastruktúrát!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Pajac: Windows XP még mindig letölthető
- Sapphi: StremHU | Source – Self-hostolható Stremio addon magyar trackerekhez
Új hozzászólás Aktív témák
-
kistvanka55
csendes tag
sziasztok
van egy 200 gb s winchesterem, most volt javitani a gepem uj alaplapot es procit kapoit, es azota a 200 gb bol csak 30 at lat ha uujrarakom a windowsot akkor is partition magical belewpek dos modba, akkor is mindenkepp, a jumperek jol vannak bedugva mondjatok vmi megoldast
-
Hát remek irás,és én is ugy tapasztaltam,hogy a belépöszintö SSD meghajtök alig vagy egyáltalán nem jobbak a winyónál,viszont drágábbak
-
-
válasz
acélkemény
üzenetére
Én is voltam ott, nem ok nélkül adták fel... Viszont szerintem a többi sem lehet jobb, legfeljebb az ellenőrzések.
-
acélkemény
csendes tag
Dolgoztam IBM-nél HDD gyárban diákként. 5 év garit adtak rajuk. Dolgoztam a szalagnál... nem vennék soha tobbet IBM HDD-t, azt nem értem, hogy a HDD-k egyátalán mukodnek azok után, ahogy osszerakták oket. Volt olyan, hogy rakta be a gép az aktuátort... egyszercsak nagy reszelo hang, midnenki odanéz: elfustolt a fej (pont hozzáért, nem nyert), mindent beteritett a magnespor. Jomunkás mit csinált? Kivették a HDD-t, semmi géptisztitás, munka megy tovább. Kivancsi lennek hany HDD nem ment at utana a teszten...
-
VIC20
őstag
De.
Bár ez kicsit kezd elméleti lenni, de azért fölvetem: ha a te gondolatmenetedet követjük, akkor a nyolcvanas években hogy lehet, hogy a gépk többet is el tudtak érni 64 kilobyte-nál? Hogy dobálózhatott olyan "extremitásokkal", hogy "640 kilobyte mindenre elég"? Mert ugye 16 bit az 64 kilobyte... Biztos hardveres trükk van a dologban.(A megfejtés: nem trükk, hanem "fícsör".)
-
vamzi
senior tag
Én fél éve vettem egy transcend 32gb ssd-t a notimba rendszer vinyónak. Fő indok, hogy ne halljam a vinyót működni, ne melegedjen, és növelje az üzemidőt. A sebesség volt az utolsó szempont, de kellemeset csalódtam. Garanciával itt az aprón vettem 17k-ért(fél éve!). Windows 7 15mp alatt bootolt be a kezdetek kezdetén úgy, hogy jelszót is kért(amint lenyomtam a jelszó végén az entert már be is volt töltve az asztal msnnel megnyitva(nem bejelentkezve) és még csak ezután kezde el lejátszani a hangot amit bejelentkezéskor ad ki. Most már azért lassabb persze, mert tele is van, meg sok idő eltelt. Az aksiról működés viszont fél órával azaz 3,5 órára nőtt, ami már nem rossz egy pumától(acer tm5530g, 8 cella). A blső vinyó kintre került rackbe(eredetileg e-satát akartam, de sajna nem olyat küldtek, raktáron meg nem volt, cirkuszolni meg nem akartam)úgyhogy az stabil 20/20MB.ot tud, a fedlapra erősítve, így mindenhová magammal tudom vinni(a rögzítés módja nem elegáns, viszont ízléses és a célnak megfelel) itt az ssd-ről egy teszt:

az írás a hdd-vel sem volt komolyabb 45mb/sec-nél, viszont az ssd hajlamos belassulni nagy számú i/o műveletnél ami elég zavaró tud lenni. Összességében viszont meg vagyok elégedve vele, max az i/o műveletek meg a kis fájlok miatt cserélnék.u.i: ahogy nézegetem a raptorok írásban csúnyán odavágják az ssdm, viszont olvasásban nagyon nem kell szégyenkeznie.
-
A.tessz
senior tag
Én egy kingstone 128gigás ssdt vettem , rendszer vinyónak.
Nekem eddig tetszik nagyon gyors , a tárhely valóban kicsi ezért a pénzért , de egy két netes játékot feldobtam rá aion , left 4 dead 2 , nagyon gyorsan betöltök a pályákra , baromi jónak tartom ezekhez. -
VS461
tag
Sziasztok!
Ha már a lapozófájl szóba került... Azon gondolkodtam, hogy mi lenne, ha valami "óccsó" (esetleg használt) 4-8 gigás ssd-n lenne, ami csak erre van? Így a leendő, aranyárú X-25/Vertex/stb. üzemidejét nem terhelné, a rendszer nem ugatna, hogy növeljem meg 0-ról a lapozót (játék már jelzett low memory állapotot - le nem rohadt szerencsére), meg nem is a vinyót tekerné. Persze, ez egyelőre csak ötlet.
Köszi!
-
"32 bites oprendszer"
Nevezzük nevén a dolgot: Windows XP
Rendes OS-eknek az x86 változata is kezel 64 GB-t 
"Plusz a tesztben azért megnéztem volna én is a legújabb generációs HDD-ket is, ahol ugye 500GB/tányér az adatsűrűség"
Az access time-on (márpedig ez az, ahol igazán elvéreznek a HDD-k) az nem segít. Persze, a linear read/write értékeket megdobja valamivel, de ennek a valós életben túl nagy jelentősége nincs.
-
pisti
őstag
Szerintem 32 bites oprendszer és 4 vagy több GByte RAM esetén lehet értelme a dolognak.
Plusz a tesztben azért megnéztem volna én is a legújabb generációs HDD-ket is, ahol ugye 500GB/tányér az adatsűrűség, meg az sem mindegy hogyha több HDD van, hogy külön HDD-re kerül-e a swap file, feltéve hogy van.
Ráadásul ha két vinyó van a fájl másolás a kettő között megintcsak jelentősen gyorsul, leginkább persze akkor ha mindkettő gyors, ugyanez nemtudom mennyire lenne igaz két SSD-re.
Szóval lehet még variálni a HDD-kkel is az a lényeg. Persze a jövő az SSD-é, meg az újabb technológiáké.Az írtak ellenére nagyon tetszett az írás, szerintem hiánypótló.
-
Balu972
aktív tag
Köszönjük!

Hiányt pótló teszt volt, szerintem sokan törjük a fejünk ssd váltáson.
Úgy tűnik, még nincs itt az ideje. -
shadeofme
tag
Hat igen, a teszt is mutatja, h meg mindig nincs igazi letjogosultsaga az SSD-nek.
En jo egy eve vettem egy 32GB-os Crucial SSD-t aranyert - akkoriban egy TB-s winyo is olcsobb volt - , de sajnos csak a napokban adodott alkalmam ra, h tenyleg kiprobaljam.
Gondoltam majd pikk-pakk minden betoltodik. XP 36-38mp alatt toltodik be, azaz pontosabban ekkor dobja be a bejelentkezo kepernyore a nod32 logojat.
Na most nem azt mondom, h hudelassu, mert turelmes ember vagyok, de ha mar kiadtam egy valag lovet egy hudeklafa techologiat hasznalo valamire, az azert nyujtson vmi extrat is sebessegben, ha mar erre van - elvileg - kihegyezve a dolog. (Szerintem ennyi ido ido alatt HDD-rol is felall a rendszer.)
Amugy AM3-as konfig, tehat meg azt sem lehet mondani, h egy oskovulet van korulotte, azert iyen lassu. -
-
WonderCSabo
félisten
Jó a cikk!
Az SSD később jó lesz, de most még túl drága. Meg pl. hogy nem hagyhatom rajta a lapozófájlt, totál elriaszt, laptopon hova máshova raknám?

-
Tigerclaw
nagyúr
64 gigás Kingstone helyett inkább a 40 gigásat érdemes választani. Ég és föld a kettő. A 40-es lassabban ír, de sokkal gyorsabban olvas és ugye az SSD-t a random olvasás sebessége miatt veszik főleg.
-
MaxLogan
csendes tag
válasz
RyanGiggs
üzenetére
Nem értem mit vagytok úgy oda. Nézd meg a BluRay író árát és a DVD író árát. Új technológia, még nem elterjedt, viszonylag drága. Az SSD a már meglévő és egészen más technológián alapuló háttértárakhoz képest relatíve drága.
Egyébként pedig a felárat már csak az megéri, hogy nincsen benne mozgó alkatrész, gyakorlatilag 0 a használatból eredő zajártalom, nincsen melegedés (ami egy csöndes szobában való notebook használat esetén nem elhanyagolható szempont).
Szóval adott szituációban, adott körülmények között pont nem drága.
Hogy arra amire neked kell drága, az a te egyéni szoc. problémád ...
-
Gondolkoztam én is ilyen SSD-s megoldáson, de amikor akartam venni akkor még drágább volt. Így marad 2 olcsó vincsi raid0-ba. Íme az eredmény everest háttértárméréssel:
KÉP
Ez 2db egytányéros Samu F1 320gb és összehasonlításképpen 1db 640-es szintén F1 széria is van a képen.
Árban a 320gb-sek darabja 10500Ft volt, ami azt jelenti hogy egészen tűrhető sebességű 640-es méretű háttértáram van 21eFtból, persze megbízhatóság rovására.
Természetesen csak a "veszhető" adatok vannak raid0-ba, a fontosabbakat a 640-esre és egy 500-asra is mentem. (Az 500-ast fizikailag leválasztom a gépről mentés után) -
Jó teszt, köszi!

-
-
exx
tag
Köszi a cikket.

-
Nezd meg a haf 932-est [link], brutalis egy haz, 23 centis ventikkel. A cm690-nel en is kivagtam az oldalso venti mogott a perforaciot, mert amiatt suvitett, utana csondben lett, mondjuk nem sokaig, mert lecsereltem a haf-ra, asszem a 690-be meg belekoltoztetem a torrentes gepet. Nalam is a leghangosabb a vga (gtx280), rivatunerrel belove a ventije terheles alatt 100%-ra, tiszta szelvihar, de nem zavar, mivel nem is hallom.

A letoltogep nekem kint van a spajzban, egy utp kabel koti csak ossze a vilaggal, tavoli asztallal vezerlem, kenyelmes es csendes megoldas, mehet folyamatosan akar evekig is. Amugy egy p4-es masina 1 giga memoval es utorrentel, eddig egy 250-es hitachi volt bent, de ment melle nemreg egy 500-as wd black.

-
proof88
addikt
Raidmax Ninja, jelenleg 2 12 centis venti van elol és 1 db hátul. Az alsó venti mögötti perforált részt ki is vágtam, hogy ne legyen akkora a szélzaj. Kicsit volt hallható csak, így viszont még halkabb. A venti előtte nem hallható szerencsére, bár ez sem a gyári raidmax, az hangos volt. Mivel elvágtam ott a házat, kicsit instabil lett a ház, de most már nagyon precízen megoldottam a dolgot kábelkötegelőkkel, most már megint olyan stabil, hogy kibírja az F1-es erőhatásokat is (kéretik nem komolyan venni
). 
Fent CM 4-in-3 device modul van, annak a ventijét is cseréltem halkabbra. Benne van a 2 green power és a 2 db ssd. A device modul alatt a quiet drive, benne a veloci. Mugen2 a Q9550-en, végleges formájában 4 GHz-en megy majd. Alattuk a 4870. Még lusta voltam felrakni rá a hűtőt... szóval az egyelőre a refhűtő, bár azt inkább csak játék közben hallom. asszem...
Nincs kedvem letöltő gépet építeni, ezt akarom fő- és letöltő gépen, azért is kell halknak lennie, hogy éjszaka ne zavarjon. De egyébként kéne külön letöltő gép is, mert az vihetné a torrentet... a router meg tőle kapná a netet, aztán az osztaná el a többi gép között. Így a router nem lenne meghalva egy idő után a torrent-forgalomtól, és torrent közben is lehetne lanozni vígan. Píz nincs rá. Az semmire sincs.
Eladom az egészet a francba és megszabadulok a gondoktól. 
-
palbence
tag
mondjuk egy mbp-ban mennyi +üzemidőt hozhat az, ha lecserélem a hdd-t egy ilyen ssd-re?
-
A kis meretu fajlokban brutalisan gyors, az tutko.
Engem nem fogott meg eddig ez az ssd, a sebessege sem, az ara meg foleg nem. Nekem mar eleg regota vannak raptorjaim, egy 36-os es egy 74-es a regebbiekbol es a 300-as veloci. Ha most vennek rendszernek tarhelyet, most is raptort vennek, gondolkodtam is megegy 300-as velocin.
Ennek mar alig van hangja, inkabb csak susog, viszont nagyon gyors, mondjuk a "regiek" is azok, csak ott elegge vilaghaborus a hangulat, mintha geppuskaropogast hallgatnek, olyan larmat tud csapni egy kemenyebb keresesnel vagy seeknel. 
Ettol fuggetlenul engem sosem zavart a hangjuk, inkabb gyors legyen, mint halk. Sosem ucsorgok csendben a gep elott, vagy a zene szol, vagy jatszom/filmet nezek, az meg elnyomja mindennek a hangjat, letoltogepbe meg ugysem raptort tesz az ember.

Ha csendes hazat szeretnel, akkor a CM HAF932-t javasolnam, hatalmas ventik kis fordulaton, csendes es brutalisan szelloztet.
-
PH-User
addikt
Ma mát nem olyan vészesen drágák ezek

Egyébként jó kis teszt, még egy ideig biztos megmarad az 500-as tacsim.

-
syC
addikt
Én is vettem kb 1 hónapja egy 64GB-os G.Skill SSD-t, dettó ugyan ilyen paraméterekkel. Gyorsabb volt a gép,mindenben éreztem a gyorsulást,de nem olyan szinten, hogy megérné átállni teljes mértékben system vinyó helyett ssd-re, és most a dolog anyagi oldalára gondolok.
Azért ha pl raid0-ba kötünk 2db 64-es ssd-t, az már elfogadható tárhely rendszervinyó számára, de ki ad érte több mint 50ezret? 
-
Retr0
tag
Én is megosztom a véleményemet.
Nekem egy T500as thinkpadom van, amiben egy hitachi 7200rpmes hdd dobogott eddig.
Nem volt valami félelmetesen gyors a gép, főleg, hosszabb idő után.
Én vettem magamnak egy intel x25m ssd-t, ami 80gb.
Ráment a rendszer, a programokkal együtt.Ég és föld a különbség szerintem.
Laptoposoknál azért figyelni kell arra, hogy nem olyan egyszerű a bővíthetőség, mint asztali gépeknél, épp emiatt a hely nagyon fontos.
Én például kiszedtem az optikai meghajtót és egy 4000ftos kerettel oda tettem vissza az eredeti hdd-t.
így jelenleg a gép gyorsabb, nagyobb kapacitással bír és nemkell magammal hurcolni egy külső egységet.
A dvd meghajtót mg csak akkor használom, ha nagyritkán kikell valamit írni, vagy ha rendszert telepítek.Egy pár napos "tesztem": [link]
szerk: Az ssd a firmware frissítés után gyorsabb lett olyan 7-8mb/sec-cel. A teszt még a frissítés előtt készült.
-
_Orbi_
aktív tag
Íme egy eredmény egy F3-as samsung vinyótól:
A HDD pontos típusa: Samsung HD502HJ
Eléggé tele van szegényem, lehet, hogy üresen jobban menne, de én így is tökéletesen meg vagyok vele elégedve. A másik 500-as vinyóm egy F1-es széria, de ez az F3-as érezhetően gyorsabb nála.
-
Innox
tag
Elgondolkodtató.
Egyrészről már kezd elegem lenni, a 160 GB-os WD 5400 Blue-ból. Nem azért fizettem 200 k-t a T61 ért, hogy perceket várjak amíg be bootol... Másrészről, meg idegesít hogy a mozgásérzékelő állandóan lekapcsolja a vinyót. Nem akarom kikapcsolni ezt a feature-t, mert akkor minek a védelem ha nem használom.
Már csak az a kérdés, hogy maradjak-e a HDD-nél és egy gyorsabb mondjuk WD scorpio Black-el lepjem meg magam, vagy egy SSD-be ruházzak be.
Szerintem a mai időkben már mindenkinek van külső HDD-je.. Amúgy meg DVD-t is lehet írni, ha nem fér el a film a gépen...
Egyéb iránt nem jön rosszul a kevésbé melegedő rendszer, alacsonabb zaj, plusz a kisebb fogyasztás.. De ezt mindenki döntse el maga, hogy mennyit hajlandó ezért a kényelemért áldozni. -
boeing
őstag
Jó irás lett,gratula,
nem látom értelmét még lecserélni a Samsung F3 500GB-omat,meg még nagyon drágák a SSD-ék.Még adok neki 1 évet és majd akkor. 
-
zed1983
őstag
Grat jó kis írás...

-
-
MaxLogan
csendes tag
válasz
RyanGiggs
üzenetére
Mondom R=1 user, aki örül, mint majom a farkának, ha tud netezni. Nem az neten nevelkedett, állandóan torrentező és egyebek netes poweruser-ekről beszélek. Nem egy olyan ember van a közelemben, akinek maximum néhány GB-nyi, 5 évre visszamelőleg meglévő képgalériája van csak az oprendszer mellett. Esetleg néhány GB-nyi zene (ez még a zenegyűjtő R=1 user-nél is max. 5-10 GB). Tehát egy Win XP-vel, általános otthoni felhasználás esetén (net, egy kis word, zenehallgatás, filmnézés) pontosan bőven sok egy 64 GB-os SSD. És mint írtam, neki jó, mert nem sérül a háttértár a mozgó alkatrész miatt (ez R=1 user esetén nem kis pozitívum egy hordozható gépnél).
-
-
proof88
addikt
Ja és persze már hallom a HX520 venti hangját is. Szerencsére nem azé a fő hang mondjuk, hanem a green-ek halk zúgása. Előző hsz-emben talán kétértelmű voltam. Megvételük után raktam halkra őket, természetesen az csak a seek-hangjukat befolyásolja. Motor hangjuk nem volt. Utóbbi időben lett.
Persze mondom lehet valahogy a winyó keret erősíti fel és igazítgatnom kéne.
Ja ha vki megkérdezné, hogy hogy akarok halk rendszert, ha VelociRaptor van még benn... hát igazából azt beraktam QuietDrive-ba. Elégedett voltam vele. Csak néha 40 fok fölé megy. Nyáron nem tom mi lesz. Bár fontosabb a winyó hőmérsékleténél, az 1 óra alatti hőmérséklet-változás. A gyártók meg is adják, max mennyit változhat a hőmérséklete a winyónak 1 óra alatt. Ha azzal bibi van, na az veszélyesebb dolog. Általában nem is az, ha meleg van a winyónál, csak lassan melegedjen fel. Illetve hűljön ki. Majd felveszem a kapcsolatot a WD-vel, mit szólnak.szerk.: sekk-hang lol
-
orangez
csendes tag
Jó teszt! Csak egy kis hiba: Ennek ellenére nem igazán nyűgözött le az SSD technológia ezen szintje egyenlőre.
egyelőre
-
proof88
addikt
Nyilván egy tisztességesebb SSD kis fájlok elérésében elég gyors, gyorsabb mint a Veloci. Én 2 db SuperTalent SSD-t raktam RAID0-ba, 32 gigásak egyenként. Azért raktam RAID0-ba őket, hogy jó nagy legyen a szekvenciális elérés írásban, olvasásban is. Rendszernél azonban a legfontosabb az elérési idő, ezzel szokott probléma lenni. RAID-be rakva az elérési idő megnő kicsit, de így is sokkal jobb, mint hagyományos winyóval, nagyon gyors érzésre is, ezért maradtam RAID-nél. Sok-sok program kell, játékok is, barátnőmnek is a Sims2, Sims3, minden hülyeség, ezért 64 giga nem elég. Ezért van benn még egy VelociRaptor is. Szóval ismerem annak is a sebességét, volt rajta rendszer. Korábban 2 db régi 74 gigás raptorral próbálkoztam. Nagyon jók voltak, de azért hangjuk is volt.

A CDM-ben elért eredmény a hagyományos hdd-k között kiemelkedő egyébként, a 4K-jára gondolok.
Itt írtam az én eredményemet a Velocival. Hasonlóak mint nálad.
szerk.: egyébként nagyon elegem van már ebből a géphalkítgatós témából. Beleőszülök. Rengeteg pénz elmegy, ha nagyon gyors gépet akar, de azt halkan. Most nem csak a háttértárakról beszélek, hanem a ventikről, stb... de ez másik téma ehh. Pl. amikor már tényleg halk ventik vannak a gépben meg minden... na elkezdtem hallani a folyamatosan zúgó motorhangjukat a WD Greeneknek!
Pedig emlékeim szerint régebben nem volt nekik ilyenjük! Az akusztika menedzsmentjüket levettem halkra, így majdnem 20 ms az elérési idejük, de kit érdekelt, adatok vannak rajta, nem telepített programok... el is hallgattak. Ezt a zúgást az utóbbi időben vettem észre. Azt hittem az egyik venti. Mérges is lettem, nekem egy S-Flex meg Englide ne kezdjen el hangoskodni pár hónap után. Kiderült nem is azok voltak... lehet csak meg kéne igazítani valahogy a green-eket, 2 db 640 egyébként... de alapból gumis cuccban vannak. Nem értem miért kezdtem el hallani őket. Francba már. 
-
geezer
aktív tag
válasz
Bogyó bá'
üzenetére
Második gép, persze!
Azért egy Atom-netbook egyetlen gépnek mindenhogy húzós lenne...
Nálam csak azon akadt ki a mérce, hogy sokatlátott kolléga a GB-ok számával tette egyenesen arányossá a számítástechnikai hozzáértést, vagy valami hasonló.
Szerintem egy 64Gigás háttértár (itt most az SSD miatt beszélünk erről) sokaknak elég lehet pl. második gépbe, notiba főleg, és kifejezetten azoknak, akiknek ez fontos munkaeszköz (vagy pl. főiskolába viszi magával, mint az én esetemben), és nem divatmarhaság. Nem igazán látom értelmét annak, hogy több száz GB-nyi adatot kelljen folyton, nap mint nap a másodlagos gépen tárolni. Noti mellé kell mondjuk egy kis külső HDD, vagy nagyobb pendrive, aztán szevasz! Persze, nyilván vannak kivételek.
De hogy ettől lesz valaki "koca", mert nincs a gépében 640GB-s HDD....
Ez kábé olyan, mintha azt mondanánk hogy "a kövér emberek okosak, a vékonyak meg olyan egyszerűek, mint a balta".
Egyébként a PS az inkább csak "végszükség esetére" van fent a notin. Persze nem nagy élvezet.

-
válasz
yakuza.tora
üzenetére
"a cache pedig csak 16 MB!"
Most komolyan, ez szempont?... A gépem most 1,4 GB-ot használ cache-nek, ami abban nincs benne, az nincs a HDD cache-ében se, akár 16, akár 32MB van benne.
-
Bogyó bá'
nagyúr
PhotoShopozni egy 10"-os, 1024x600 pixeles kijelzőn, Atom procival azért eléggé mazochizmusra vall szerintem....

Egyébként akinek van otthon "rendes" asztali gépe, és csak másodiknak, hurcibálósnak ill. ágyból netezősnek használja a netbookját/notiját, annak tényleg bőven elég lehet egy 32-64GB-os SSD. De akinek ez az egyetlen gépe, és mindenre azt használja, annak azért nem hiszem....
-
Én is úgyanígy voltam mindig ezekkel a koreai csodákkal, de aztán vettem kb 2 éve egy 250 gigás tömegterméket 14k-ért az asztaliba és azzal folyamatos izzasztó használat mellett sem volt gond még. Remélem a 2.5-essel se lesz baj, azóta talán kinőtték a betegségeiket.

Elrettentésül amúgy egy Fujitsu van gyárilag a gépben.

-
CounterBoci
senior tag
Mindenki aggódik az MLC-s élettartamok miatt. Létezik a PH-n valaki, akinek hibásodott már meg SSD? Rajtam kívül persze
Nálam az a gond hogy azt írja a win, hogy nem tudja megformázni. Mit csináljak vele? -
Metalfan
senior tag
Hasznos teszt volt, köszönöm
Egyre inkább gondolkozok egy ssd beszerzésén, csak az ára riaszt el még mindig. -
Ren Hoek
veterán
64 GB az már elég sys-nek, programoknak. Még játékok is beleférnek. De a mai elérhető árú 32 gigások egyszerűen felejtősek Win7-el pl.
Direkt kipróbáltam csináltam egy ekkora particiót, állandó helyhiánnyal küszködtem, és a programok nagyrésze már a másik partición volt. Személyes adatok meg alig.Win7 pár programmal 17 GB-ot foglal User mappát nem vettem ide. Játékok sincsenek fent. Ez batár sok... Épphogy lenne egy kis hely a személyes holmiknak.
Szvsz notiba sajnos kevés a 32 giga bármit csinálunk. -
proof88
addikt
válasz
yakuza.tora
üzenetére
Ez nem az, amit program mér. 12-13 ms a reális ennél a winyónál is. Ha 8.9-et tudna, az már régi Raptor-szintű lenne.

-
lorenzen
aktív tag
Ne SSD vagy merevlemez választásban gondolkodjatok.
SSD és merevlemez az optimális felállás. -
Gondolom nem most vetted. Jelenleg itthon olcsóbban kapni, garival. [link]
Én is olyat akartam, de aztán a teszteket nézegetve rájöttem hogy ugyanennyiért veszek egy 5400-es 500 gigás samu M7-et, ami majdnem kétszer ekkora, s ugyanúgy hozza a sebességét, csak az elérési idő nagyobb egy hajszálnyival.

Ja és jobban tűri a fizikai behatásokat, kevesebbet fogyaszt.
-
Sanyix
őstag
válasz
üzenetére
hát persze. Ramdisk swapnél ugyanazt csinálod mintha kikapcsolnád, csak túlbonyolítva. Nekem amióta 6 giga ramom van minimális méretű swapem van, 400 mega asszem, az is azért mert a buzi win csak így tud eventlogba írni mondjuk kékhalálkor.
Én egyedül frapselés miatt akartam ramdisket használni, de vista x64-re nem volt semmi rendes ramdisk cucc.
-
katt777
félisten
Autodefrag, hiber, és lapfájl mi a francnak volt eleve bekapcsolva?

Viszont a cikk alapján előbb lesz újra HAF932-m és Z600-am, mint SDD-m. Kösz!
-
mpierre
veterán
Az ssd-k és hdd-k előnyeit, hátrányait tulajdonképpen mindenki ismeri. A választás egyéni ízlés kérdése.
Nálam az OCZ sima döntés volt. Nem akartam raid-et, nem akartam hangoskodó hdd-t (10000 rpm) a gépbe, továbbá a sata II adatátviteli sebességét minél jobban használja ki a választott eszköz.
Szerintem ssd. Sajna, azok az ssd, melyeknek sebessége is van, drágák. Nagyon... -
kelzsoca
félisten
Pont a 64Gb-os Kingston került a terítékre, amit a most megjelent 40-es elég rendesen cserben hagy:
Kingston SSDNow V 40 GB: Tudja, mi kell Neked
Egyébként köszönjük a tesztet, bár még csak átfutottam rajta, amint lesz időm elolvasom rendesen!

-
Mondjuk a Raptorok is drágák, lecserélni tényleg nem érdemes, de ha valaki most vesz, tuti SSD, a hosszabb táv miatt is. Vannak elég jó áron gyorsak is. Viszont 32/64GB-osnál az életbe nem vennék nagyobbat rendszermeghajtónak egyikből sem, a kettő közül is inkább a kisebbet, mellé meg valami nagy winyó.
-
Male
nagyúr
Kivéve ha valaki úgy írta meg a programot, hogy swapfile nélkül nem indul el

(Még régebben futottam bele egybe, 2GB RAM, kikapcsolt swap mellett, kivégta, hogy márpedig neki kell a swap file legalább X méret, különben nem indul el.)#39: A win nem is, de megfelelő program azért eléri azt... pl RAM Disk Plus képes kezelni a 32bites XP által nem látott részt, és RAMdriveot varázsolni oda.
-
geezer
aktív tag
válasz
RyanGiggs
üzenetére
Nem torrentezek.
Word, Excel, PPT, Adobe Acrobat, Photoshop, Chrome (mert jó), Firefox (mert Neptun barátunk nem szereti a Chrome-ot), képszerkesztés, ilyen-olyan irodai szerkesztő szoftverek, biztonsági szoftverek vannak a netbook-omon (Wind U100), és ezeket használom is rendszeresen.
És elvagyok a 160-as WD vinyómmal, sőt, gondolkozom a 64gigás Kingston-on... kicsit szűkösen, de elég lenne. Mondjuk Adobe testvérünktől könnyes búcsút vennék, mert kicsit kövér arra a 64gigára Win7 mellett.
Ellenben tény, hogy nincs 13TB-nyi HáDépornóm, és nincs lelopva a legújabb Betmen 4 DVDRIP, se Avatár hádé.
Ja, tényleg, mert "koca" vagyok.És hála az Égnek, a PH! tele van kocákkal!

Szerinted.

-
Utolsó oldalon:
ami nélkül szegényebb lett volna a teszt.

-
-
-
proof88
addikt
Létrehozod ezt a partíciót, formázhatod ntfs-re de fat32-re is, ugyanúgy használhatod, mintha hagyományos winyó lenne.
Ha átmásolod a filmet rá és onnan nézed, akkor nem fogja a hdd-ről olvasgatni.
Miért jó ez amúgy? Hogy addig standby-ba mehessen a winyó, amíg filmet nézel? Nem is rossz ötlet...
Viszont nem tudom, konkrétan melyik program is volt, ami ilyen pro volt. Fent említettek kettő profibb programot, amik a win által nem használt memóriát is kezelik, gondolom azok tudnak olyat is, hogy kikapcsoláskor lemezre mentsék a tartalmát, ill. induláskor vissza is töltik. Egy laptopnál meg nem is történhet meg áramkimaradás, ha vigyázol az akksival és időben lekapcsolod. -
Egy-két programot menthetek vagy filmet is menthetek erre a memória partícíóra gonodlom így működik és akkor a hdd helyett a RAM-ba tárolja el az adatot.Viszont be kell állítani kilépéskor mentse el a hdd-re.
Laptopon ha filmet nézek akkor beállítható hogy a ramba töltse be a filmet és ne a hdd olvasgassa?Mert akkor ezt a programot kerestem eddig

-
Hunter2
addikt
2db 320-as samu RAID0-ában még bekerülhetett volna a tesztbe. Az talán hozná ezeknek az olcsóbb SSD-knek a szintjét.
-
RyanGiggs
őstag
Világos!

És ma már ez az átlaguser.
Tele van mp3-al, filmekkel, játékokkal, programokkal, stb,stb..
Kevesen vannak már az olyanok mint a bnömnek a huga, akinek
a gépe csak arra van hogy állandóan megnézze a színház oldalakat,
játszon a Farm című játékkal azt kész.
Neki elegendő lenne a 32-64Gb-os SSD.
De nem ő az átlag, ő csak egy koca sz.gépes!
Akik használják is a gépüket amire való azoknak kevés még a 160Gb-os winyó is!
"Szerintem!"
-
proof88
addikt
Még a RAMdisk arra is jó lehet, persze ehhez nem kell sokat foglalni neki, hogy pl. ha van egy nagyon nagy projected, pl VC++-ban, akkor azt felmásolod oda és ott dolgozol rajta, így az újrafordítások rendkívül gyorsak lesznek. Mondjuk emlékeim szerint azt is be lehet állítani, hogy a Win leállításánál automatikusan mentse lemezre a ramdisk tartalmát. Bár áramszünet esetén szívás van.
Mondjuk ha minden mentésnél automatikusan a winyóra is mentene, akkor meg lenne oldva az áramszünet problémája is.Egyébként aki ilyet ír, hogy ingyen se kéne neki 20-30 gigás ssd, hát ...
Komolyan az ír ilyet, aki még nem használt ssd-t... a rendszer és néhány program simán ráfér. A többi program meg mehet hagyományos winyóra. Mégis mire kellhet 1 tera... filmeket meg ilyesmit nem ssd-n kell tárolni. -
tsii_H
tag
nem. nem direkt van lekorlatozva bizonyos rendszereken, hanem direkt van bovitve bizonyos rendszereken, meghozza egy olyan trukkel, hogy a memoria cimzesre hardveresen 36 bitre van tolva, pont e miatt. szoval elhiheted hogy a 32bit az 4GB. amugy ha linkelsz egy oldalt akkor el is olvashatnad elotte, mer le van ott is irva.
de egy kis plusz info a PAE-rol.
es nem, nem en vagyok eltevedve....hehe
szerk: de amugy most magadbol csinalsz meg nagyobb idiotat (szakmai teren persze only), mert elobb bizonygattad a 3.5GB-t, aztan en irom hogy az tobb mint 3.5GB, erre most raraksz megegy lapattal, hogy az MEGtobb mint amit en mondtam
jol nyomod.... -
-
LW
őstag
Ejj de elkanyarodtunk a témától

Ha szimplán gyors rendszert szeretnék egy külön eszközön, akkor egy Raptor(25-45E - 150GB) vagy egy nemsokkaldrágább SSD(max 50E ; 32-128GB) teljesítene jobb szolgálatot? A gyors rendszer alatt nem a bootidőt értem. -
lorenzen
aktív tag
-
zzolika
aktív tag
Egy 32 bites rendszer többet is megcímezhetne, ha a gyártó akarná, ez direkt van lekorlátozva. Pl a 32-bites Windows 2000 :
Windows 2000 Professional 4 GB
Windows 2000 Server 4 GB
Windows 2000 Advanced Server 8 GB
Windows 2000 Datacenter Server 32 GB
A 32 bites XP-hez is van olyan program ami használja a 4+ giga ramot, pl :
VSuite Ramdisk
SuperSpeed RamDisk
Úgy látom te vagy eltévedve ezen a téren... -
RyanGiggs
őstag
"Egységsugarú usernek a 32-64 GB bőven elég (160-250 GB-os notebook HDD-k az esetek döntő többségében kihasználatlanok az átlagusernél)."
Szerintem egy picit azért tévedésbe vagy.
32-64GB tárhely arra se elegendő hogy lefingj@m!!
Nekem 200Gb-os winyóm van,és nagyon szűkösen érzem magam!!!
Van egy pár barátom akinek van gépe,az egyiknek laptopja van
160Gb-os winyóval, amivel folyamatosan szenved mert nincs 5Gb helye se már!
A másik ismerősömnek is 160Gb-osa van, neki már kellett vennie egy külső 250Gb-osat.
A gyerköcömnek is 160Gb-os winyója van,neki van még 30Gb üres helye.
Hirtelen felsoroltam 4 embert akiknek a 160-200Gb is kevés!
Mit ér egy 32-64Gb-os SSD??
Kukába! Nekem még ingyen se kéne.
Ez majd akkor lesz jó mikor kijönnek a 200-300Gb-osak 20ezer Ft környékén!!!
Addig sokan nem fognak vásárolni ilyet.
Legalábbis "mi" átlaguserek!!
-
-
lorenzen
aktív tag
Fõleg a 32 bites oprendszereknél, amik nem használják az egész 4 gigát csak 3,5-et. A maradék ne vesszen kárba, lehet belõle egy 500 megás ramdisket csinálni a lapozófilenak.
Azt az 500MB helyet nem tudja megcímezni a Windows, tehát mindenképpen kárba vész.
#37 MaxLogan
Más előnye is az SSD-nek. Ha több fájlon dolgozik egyszerre egy program, akkor jelentősen múlja felül a merevlemezek adatátviteli sebességét. A fejpozicionálási idők jelentősek a merevlemezek esetében. Az SSD-nél meg elhanyagolható, a távoli szektorok közötti "átlépési" idő.
-
MaxLogan
csendes tag
Az SSD igazi előnyét még senki sem írta le. Ez pedig nem más, mint hogy nincsen benne mozgó alkatrész. Ergó hordozható gépbe ma már mindenképpen SSD-t tennék HDD helyett. Egységsugarú usernek a 32-64 GB bőven elég (160-250 GB-os notebook HDD-k az esetek döntő többségében kihasználatlanok az átlagusernél).
-
Apone33
őstag
Jó cikk, grat!

-
törölt tag
-
truba
tag
Egyetértek sok hozzá szólóval, most még nem érdemes a hdd-ket, ssd-re cserélni. Egyszerűen nincs még itt az ssd-k ideje, talán majd a jövő év elején már érdemes lesz fontolgatni a cserét.
Amúgy a cikk nagyon jó.
-
waithEard
őstag
Jó a cikk, és pont időben jött, mert magam is egy ilyen vételen tűnődtem. Csakhogy én többet várnék egy ssd től, inkább várok, amíg picit lejjebb mennek az árak, és nő a kapacitás. Szerintem még nem éri meg váltani.
Mindenesetre köszi!

-
proof88
addikt
Azért találtuk ki a page fájl ramdiskre pakolását, mert a Win akkor is használja minimális mértékben a page fájlt, ha rengeteg szabad terület van még. Szóval ha van 6-8 giga ram a gépben, és 32 bites xp, akkor a maradék memóriát, amit a windows nem használ, a ram diskes program fel tudja használni arra, hogy ott csináljon ram disket. Így a minimális page fájl használat sem a winyón fog történni, hanem a ramban.
Mondjuk azt még hozzá kell tenni, hogy a feladatkezelőben is ott mutatja a lapozófájl méretét, nálam most ez 643 mbyte. Everestet elindítom, ott már lapozási terület van írva neki, szóval nem tudom, miért hívja lapozófájlnak a win, ami nem maga a lapozófájl... ellenben az everest külön írja, hogy a lapozófájl mennyire van kihasználva, 92 megát ír hozzá. Pedig a fizikai memóriából 2848 mega szabad. :/ -
zzolika
aktív tag
válasz
divrapier
üzenetére
32 bites programok max 3 GB ramot használhatnak, tehát ha 4 GB memória van a gépben, az általában elég, kivéve 64 bites (ami még ritka) vagy több nagy ram igényû program egyszerre futtatását. Tehát a swapfile letiltható, minek zörgesse a Windows a winyót fölöslegesen.
Viszont van olyan program aminek nem kell ennyi ram, de el sem indul swapfile nélkül (pl MW2). Ekkor érdemes egy kicsi ramdiskre tenni a lapozófilet. Fõleg a 32 bites oprendszereknél, amik nem használják az egész 4 gigát csak 3,5-et. A maradék ne vesszen kárba, lehet belõle egy 500 megás ramdisket csinálni a lapozófilenak. -
Ipse89
tag
A 2'5 ös SSD-k belemennek notebookokba? vagy oda még kisebbek kellenek?
Jó, alapos írás grat!

-
Jó kis teszt lett.
Mennyi az ára az SSD-knek?
-
válasz
üzenetére
Nem feltétlenül, szerintem minden modern rendszer van annyira értelmes, hogy azt, ami tényleg ritkán van használva, kipakolja és a felszabaduló memóriát cache-elésre használja.
(Legalábbis a Linux ezer éve ezt csinálja, szóval azóta talán Redmondban is sikerült megcsinálni
) -
Ren Hoek
veterán
Jó teszt, nekem is tetszett. Azért egy 500 GB-os 1 tányéros Samsung F3, vagy egy 2 tányéros 1TB-os jólett volna összehasonlítási alapnak. Szerintem most ezek a leggyorsabb és legfejletebb HDD-k. ~ 12K és 20K-ért lehet őket kapni. Eléréis idő 12ms, és átlagban 110 MB/sec átvitelt produkálnak, (Max 140) Meg azért a kis rendszerfile-okat még mindig 32 MB-os cache-ből éri el.
Szóval akárhogy is nézzük az olcsóbb verzió csak az elérési idő miatt éri meg. Ami szerintem a legjobb megoldást nyújtaná, az 2 olcsó 32 GB SSD raid-be kötve. Minimum egy 200 /100 MB/sec sebességgel. És maximum 15K/db-ért... Na erre még várhatunk egy darabig.
-
forras2
őstag
köszi

-
válasz
üzenetére
"Miért?"
A swap (igazából paging) arra jó, hogy felszabaduljon a memória, azzal, hogy a nem használt adatokat kipakolja háttértárra. Márpedig ha ramdrive-ra page-el, akkor egy deka memória sem szabadul fel, viszont a másolgatással tök feleslegesen vesztegeti az idejét a gép.
-
válasz
üzenetére
Mi az a Windóz?

A 64 bites winek meg oldják meg maguknak, hogy elhitetik a progikkal, hogy van mindenből, amennyi kell.Amúgy a SSD szerintem igencsak megéri, a legtöbb hülye manager nem szeret várni, márpedig pl. az üzleti dögökben is a szűk keresztmetszet a winyó.
Az én munkahelyemen is átlag 1-2 éves laposok vannak, szóval nem mindenki a legújabb csodákkal szaladgál. -
törölt tag
Linux az más tészta, de pl Winre vannak olyan gané progik (mondjuk ilyenekről csak hallottam), amik addig nem működnek normálisan, amíg nincs swap. Szerintem 4 GB RAM fölött már nem nagyon kell swap, pláne úgy, hogy asszem van valamilyen korlát a Windowsban, hogy 32 bites appok max 2 GB RAM-ot használhatnak.

#13:

dabadab: Miért?

-
freeapro
senior tag
Nem igazan ertem a tesztet, a gyorsabb ssd-re volt ido feltenni a win7-et es boot idot nezni, de egy file masolas tesztre mar nem?

A file masolaskor mi volt a forras? -
-
törölt tag
"A swap átrakása HDD-re, meg pont azzal jár, hogy lassul a gép, ha swappelnie kell. Viszont az tény, hogy az SSD élettartamát nyújtja."
Erre legjobb megoldás szerintem, hogy plusz 2-4 GB RAM, összesen 6-8GB RAM a gépben, ebből 2-3-4-et RAMdisknek és erre tenni a swapet. Ez még az SSD-re tett swapnél is gyorsabb.
-
"Ennek ellenére nem igazán nyűgözött le az SSD technológia ezen szintje egyenlőre. Egy gyors HDD is tud körülbelül ennyit. "
Viszont laptopba tuti dolog az SSD. Kevesebbet eszik, és gyorsabb, mint a laptopwinyók.
"Szerencsére nem Everest tesztre meg CDM tesztelésre használom a gépet "
Ez itt a lényeg.Amúgy desktop kit? Bármilyen HDD kerete jó kéne, hogy legyen hozzá (ha az SSD felfogatása szabvány 2,5" -nak megfelel), és amúgy sem egy nehéz dolog, két csavarral az 5,25" helykre szépen be lehet fogatni egyik oldalra, még akkor sem esik le, ha rugdosod a gépet.
A swap átrakása HDD-re, meg pont azzal jár, hogy lassul a gép, ha swappelnie kell. Viszont az tény, hogy az SSD élettartamát nyújtja.
-
Trub
tag
A 128 Gb-os ssd ára mennyi?
-
Chaser
legenda
322hj sata3..mióta? Nekem volt, sata3 sehol nem volt még akkor, ez valami új modell vagy szimpla elírás? Esetleg sata300-ra gondolhattak.
Ha a tesztbe be tudnád még venni az F3-as 500GB-os samsungot-502HJ-, az lenne a tuti
A sok millió MTBF-fel meg csak 1 baj van, azt elfelejtik megadni az első meghibásodás mikor várható

-
Oliverda
félisten
Engem nem győzött meg arról hogy érdemes lenne lecserélni egy 150es Velociraptort egy kevesebb mint fele akkora SSD-re. Ahogy néztem a két meghajtó értéke kb egy szinten van.
-
brumesz
aktív tag
...viszont laptopba nagyon jó választás az 5400rpm-es vinyó helyett

Jó cikk lett, grat
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen
- Eladó egy HP omen 17-w131ng laptop 1,5 TB ssd vel Dobozában
- iKing.Hu - HONOR 400 Lite 5G Velvet Grey Vékony, könnyű, AI-kameragomb 8/256 GB- 2027. 07. 01
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
most mi foglalhat ennyit? Sok gigás játékoknál is a soundtrackek, hangok, videók foglalnak sokat. Most ha telepítés után nálad tényleg ennyi, akkor gyomláld ki belőle a felesleget vagy nem tudom.
Rendes OS-eknek az x86 változata is kezel 64 GB-t

Engem nem fogott meg eddig ez az ssd, a sebessege sem, az ara meg foleg nem. Nekem mar eleg regota vannak raptorjaim, egy 36-os es egy 74-es a regebbiekbol es a 300-as veloci. Ha most vennek rendszernek tarhelyet, most is raptort vennek, gondolkodtam is megegy 300-as velocin.
Ennek mar alig van hangja, inkabb csak susog, viszont nagyon gyors, mondjuk a "regiek" is azok, csak ott elegge vilaghaborus a hangulat, mintha geppuskaropogast hallgatnek, olyan larmat tud csapni egy kemenyebb keresesnel vagy seeknel. 

Pedig emlékeim szerint régebben nem volt nekik ilyenjük! Az akusztika menedzsmentjüket levettem halkra, így majdnem 20 ms az elérési idejük, de kit érdekelt, adatok vannak rajta, nem telepített programok... el is hallgattak. Ezt a zúgást az utóbbi időben vettem észre. Azt hittem az egyik venti. Mérges is lettem, nekem egy S-Flex meg Englide ne kezdjen el hangoskodni pár hónap után. Kiderült nem is azok voltak... lehet csak meg kéne igazítani valahogy a green-eket, 2 db 640 egyébként... de alapból gumis cuccban vannak. Nem értem miért kezdtem el hallani őket. Francba már.