2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HDD vs SSD

Avagy érdemes-e belépőszintű SSD-t venni?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Mostani tesztemben 2 HDD és 2 SSD mérettetik meg. A teszt alapját az adta, hogy vásároltam magamnak egy belépő szintű SSD-t. Ma már nem olyan vészesen drágák ezek az SSD-k és adott esetben jóval gyorsabbak mint a HDD-k. Magára a két technológia közti különbségekre, előnyökre/hátrányokra nem térnék ki, arra itt egy kiváló Prohardver-es cikk. Hogy a teszt átfogóbb képet nyújtson 2 különböző HDD-t és mpierre kolléga felajánlásnak köszönhetően még egy második darab SSD-t is sikerült bevonni a tesztbe.

Mivel háttértárra nem költenék olyan sokat ezért a 25-30k-s árkategóriában nézelődtem. Az SSD-k még elég drágák ezért az SLC-s SSD-k eleve kiestek, ugyanis a keret duplájába kerülnek még használtan is.
Először természetesen a használt piacon néztem szét de lehangolt az ott tapasztalt árszínvonal. Jól csengő márkanevű (pl SuperTalent) ám csupán 1 hónap garancia idővel - és az is szintén MLC-s volt ráadásul - a 32GB-os darabok is 25k-ba kerültek. Ezekután a 3 év teljes körű garanciával és 24/7 techsupportal megtámogatott 64GB-os Kingston SSD 27k-ért jó vételnek számít jelenleg.
Sokan óvtak az MLC-s SSD-k "rövid" élettartamától ám engem meggyőzött a 1 év kiskereskedelmi + 2 év gyártói garancia és az 1 millió órás MTBF érték (ami elméletileg több mint 114 évet jelent két meghibásodás között folyamatos üzemben).

A versenyzők:

Kingston SSDnow V-series 64GB: A gyártói ígéret alapján az olvasási sebesség akár 100MB/sec, írás esetén pedig akár 70MB/sec is lehet a Toshiba vezérlőnek köszönhetően.
Külön felhívnám a figyelmet, hogy a korábbi PH!-s tesztben a V+ Series SSD szerepel ami már inkább középkategóriába pozicionált darab mind árban mind teljesítményben.

OCZ Vertex Turbo 128GB: A gyártó ígéreteket összemérve több mint dupla olyan gyors mint a Kingston-om. A gyártó itt 245MB/sec és 145MB/sec olvasási és írási sebességgel kecsegtet. Ami többek között a vezérlő chip gyári túlhajtásának is köszönhető.

Samsung HD322HJ: Azt hiszem nem kell bemutatni külön a méltán híres és korszerű Samsung SpinPoint szériába tartozó HDD-t. Sata2-es, folyadékcsapágyas, 7200rpm-es és formázatlan kapacitása 320GB, gyorsítótárának mérete 16MB.

Samsung HD080HJ:

Egy régebbi SpinPoint szériás HDD. Sata2-es, folyadékcsapágyas, 7200rpm-es, 80GB formázatlan tárkapacitású, gyorsítótárának mérete 8MB.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.