Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1851) Syl válasza nyisziati (#1846) üzenetére


Syl
nagyúr

Ne vedd zokon a csesztetést :DDD
Főleg, hogy nekem csak egy billentyűkombináció (cmd+shift+4) és húzok egy téglalap kijelölést amit a rendszer automatikusan lement az asztalra.
szerk.
De úgy tudom, mintha az új win10 is tudna már ilyesmit, külön program elindítása nélkül.

[ Szerkesztve ]

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#1852) nyisziati válasza pn4hvq (#1850) üzenetére


nyisziati
veterán

'90-ben az informatika oktatásával megbízott tanár több alkalommal felkért az óra megtartására. :DD
Azóta úgy tűnik fordult a kocka. :DDD
/már generációs szempontból/

(#1849) solena : semmi gond, life-long-learning van. Az informatika elég gyorsan is fejlődik és rendkívül szerteágazó.
Aki nem gyakorol naphosszat mindennel, az lemarad. És nem lehet mindent gyakorolni, fizikai képtelenség.
Én azért is szeretek fórumozni, mert ha valamit rosszul - vagy egyáltalán nem - tudok, itt BIZTOS kiigazítanak. ;]

(#1853) solena válasza Syl (#1851) üzenetére


solena
tag

" új win10 is tudna már ilyesmit"

Win + shift + s, bár még nem használom, mert még nincs észben tartva (bár egész logikus lenne), de lassan át kell térni rá, kábé két két nagyfrissítés óta fenyeget a Képmetsző teljes költöztetésével a w10:DDD

Szerk.: k*rvakényelmetlen kombináció, még ki kell találni, hogyan lesz görcsmentes:DDD

(#1852) nyisziati:
erre találták ki a specializációt, és japp, a többit majd a fórumon megmondják a másra szakosodott kollégák:DDD

[ Szerkesztve ]

Ba'jur, beskar'gam, Ara'nov, aliit, Mando'a bal Mand'alor, An vencuyan mhi. - Resol'nare

(#1854) MineFox54 válasza DJGABI (#1837) üzenetére


MineFox54
őstag

Akarni kell egy kicsit, meg a kezdeti nehézségeken túllépni, nincs semmi baj a "desktop linugzzal". Az emberek azt várják tőle hogy pont úgy működjön mint a Windows, pontosan ugyanazokkal a szoftverekkel.

Nem, nincs rá TCMD, meg Office, de vannak ugyanolyan jól, vagy jobban működő alternatívák.
Az viszont biztos hogy nem úgy működik mint a Windows, mert nem úgy kell neki.
Mióta az eszemet tudom, Win user voltam, májusban új Thinkpademre feldobtam egy Debiant (mondván, ha egy hétig nem törlöm le, maradhat), 0-ról testreszabtam az igényeimre (tiling wm, stb). Úgy elrepült fél év hogy észre sem vettem, hogy nem az az egy hét megy. Azóta egyszer módosítottam konfigfájlt, azt is azért mert eszembejutott egy hasznos billentyűkombó, beépítettem.
PrintScreenre képmetsző szerűség nyílik (hogy ontopik legyek :D), Alt+M zenelejátszó, Alt+P indítja a lejátszást, ha hívnak telón megáll mindenféle média lejátszása (mindig zenénél dolgozok), stb.
A rendezvényes laptopomon van egy W7, mert speciális hardvert vezérel, aminek szar a linuxos portja (érintőt szarul kezeli, de ez a gyártó hibája). Sokkal kevésbé produktív vele dolgozni, utálom.

[ Szerkesztve ]

(#1855) koby11h válasza pn4hvq (#1850) üzenetére


koby11h
aktív tag

Az informatika tanár az egy külön kategória, tisztelet a kivételnek!

Ha volna sonkánk, akkor csinálhatnánk sonkás tojást, ha lenne tojásunk!

(#1856) pn4hvq válasza koby11h (#1855) üzenetére


pn4hvq
senior tag

Én tudom. Tanárok közt dolgozom és mindegyik furcsa "lény" :D. (Nem, szerencsére nem vagyok tanár.).

(#1857) F.E.K.. válasza koby11h (#1855) üzenetére


F.E.K..
senior tag

Kétféle embernek volt eddig nagyon nehéz elmagyaráznom hogy attól hogy ő úgy gondol valamit az nem azt jelenti hogy az úgy is van.

Orvosok és tanárok.

Az extra nehezítés az volt amikor az egyik orvosi egyetemen adtunk egy időben IT támogatást... Egyetemi orvos tanárok, nehezített pálya erősen... :Y

Legyen olyan szép és vidám napod amilyet csak szeretnél!

(#1858) opr válasza MineFox54 (#1854) üzenetére


opr
veterán

Semmi baj nincs a linuxal, hasznalom, szeretem (ok, ez nem igaz, de csak pont ugyanannyira utalom, mint a windowst meg a macos-t, csak mas miatt :DDD), de pont az ilyen hulyesegek miatt csalodnak benne sokan, hogy elolvassak mindenhol, hogy "Nem, nincs rá TCMD, meg Office, de vannak ugyanolyan jól, vagy jobban működő alternatívák", aztan szamitanak ra, aztan mikor ket het guglizas utan kiderul, hogy ez igy ebben a formaban egyszeruen nem igaz, akkor megy vissza duzzogva windowsra.

De ha tevedek, akkor johet, mi az, ami a tcmd-t kepes teljesen kivaltani linuxon? Az mc nagyon nem.
Mi az, ami az M$ office-t a valosagban teljes mertekben ki tudja valtani? Mert az openoffice meg a libre office az nem.

Tovabbra is az van, hogy jo dolog a linux, de a wint csak nagyon specialis, vagy tenyleg csak gombnyomogato alapszint eseten tudja kivaltani. Pont ugyanugy, mint ahogy a win se tudja kivaltani a linuxot, csak nagyon specialis, vagy tenyleg csak gombnyomogato alapszint eseten. Egyszeruen masra jo a ket rendszer.

Persze, ha csak bongeszni kell meg facebook-poresz-instagram, akkor tokmindegy, mindegyik jo, linux meg talan jobb is, mert a total fogalmatlan lyuzernek extra erofeszites teljesen tonkretenni.

[ Szerkesztve ]

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#1859) solena válasza opr (#1858) üzenetére


solena
tag

Csak a "lényeget" kiragadva: mc helyett próbáltad a Krusadert? Nekem egész tc-szerű a kezelése, bár kicsit jobban kell hozzá finomhangolni.

(nekem majdnem mindegy, milyen rendszert használok, csak az adott vas bírja el, és legyen hozzá GUI, mert tisztán parancssorral nekem akkora élvezet, mint "sajtreszelővel rejszolni" - izgalmas, de inkább fáj:P)

Ba'jur, beskar'gam, Ara'nov, aliit, Mando'a bal Mand'alor, An vencuyan mhi. - Resol'nare

(#1860) mephi666 válasza opr (#1858) üzenetére


mephi666
nagyúr

még jó 15 éve használtam egy ideig uhu-t, mert elszállt fősuli alatt a vinyóm, tele fontos cuccal és a fat32 partícióról le tudtam mindent kaparni dos módból, ntfs-el pedig xp alól nem boldogultam... poénból próbáltam egy uhu-t és az alól le tudtam menteni a maradék lényeges adat nagyját (hosszú fájlnevek sérültek csak, de az a legkevesebb) ...ezek után egy darabig fent volt egy külön partíción, szerettem benne hogy 1év használat után sem hízott semennyit, stabil volt, tömve volt alapszoftverrel... viszont amit írsz, az igaz: kezelte a doc/xls fájlokat a beépített cucc, viszont nagyja szétesett rajta... mc nekem pótolta a tc-t, mert anno nc/vc-vel kezdtem és nem volt idegen a karakteres megjelenítés... :K meg tényleg úgy működött, hogy feltelepült pl a jelzett 20 perc alatt (nem ingadozott a számláló, mint win alatt: egyik percben ír 30 percet, következőben meg 2-t), majd nem kellett semmit konfigolgatni meg telepíteni: volt egy jól használható, stabil rendszered böngészőkkel, fájlkezelőkkel, cd-író szoftverrel, irodai alkalmazásokkal, codec-csomagokkal, lejátszókkal, mindennel... :K

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#1861) F.E.K.. válasza opr (#1858) üzenetére


F.E.K..
senior tag

TC --> Mondjuk Double Commander
MS office ... háát, az nehezebb, esetleg Microsoft's Office Web Apps, vagy Wine, CrossOver, illetve virtuális gép (nem, a libre office ugyan ügyes, de nem tudja teljesen kiváltani az ms office csomagot sajnos).

"Tovabbra is az van, hogy jo dolog a linux, de a wint csak nagyon specialis, vagy tenyleg csak gombnyomogato alapszint eseten tudja kivaltan"

Hátő... ebbe inkább nem mennék bele (gyanítom lesz aki sajnos igen), de abban mindenképpen igazad van hogy "Egyszeruen masra jo a ket rendszer".

Játékra és office-ra például a windows nyer. Egyébre (nálam legalábbis) a linux... de ez az egyedi preferenciától és a felhasználási igényektől függ. Nekem az otthoni gépemen az egyik ssd-t a windows 10, a másikat egy debian 10 foglalja le, és attól függően indítom a rendszert hogy mire van szükségem.

Legyen olyan szép és vidám napod amilyet csak szeretnél!

(#1862) bambano válasza nyisziati (#1834) üzenetére


bambano
titán

szerintem meg kell kérdezni tőle, hogy ki is van rászorulva kire. a mezei júzer a rendszergazdákra vagy fordítva. én tökre jól elvagyok júzer nélkül...

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#1863) solena


solena
tag

Csak egy kicsit ontopic legyek:

Kolléganő megtalált, hogy vállalok-e maszekot. Mondtam, hogy attól függ, mit akar. Hát, van neki egy kis Dell laptopja, szegény be sem kapcsol... Sztoj, mekkora az a kicsi? Kiderült, hogy netbook, jóeséllyel még az atom-korszakból, és kiderült, hogy be sem kapcsolás alatt azt érti, hogy a kijelző világít, meg forog körbe a karika (színes folytonos karika, így valószínűleg egy w7 starter), de nem tölt be. Hát, rávágtam, hogy az a gép nem ér annyit, amennyit elkérnék a munkáért, hogy helyrepofozzam, és legfeljebb valami kis linuxot bírna el normálisan. De az adatok kellenének. Mondtam, hogy kell hozzá külső vinyó, bár árat még nem mondtam neki. Majd kiderül, hogy tényleg olyan fontos-e, ami rajta van;] (nem vagyok hiéna, csak ilyenkor az idegeim cincálását is meg kell fizetni, nem csak a munkát)

Férjem munkahelyi gépe, round2: Itthon volt karácsonykor egy kis karbantartásra. Hááát... Az éjszaka aludtam két órát, és szidom mindennek az inkompatibilis anyját, mert nem mindegy, hogy a munkaprogramokhoz milyen w10 verzió kell, közben a Hyper-V is hisztizik, és megb*ssza a telepítéseket, meg a driverek frissítései... Nem baj, a héten még ezt lebokszoljuk;]

Ba'jur, beskar'gam, Ara'nov, aliit, Mando'a bal Mand'alor, An vencuyan mhi. - Resol'nare

(#1864) #33253120 válasza opr (#1858) üzenetére


#33253120
törölt tag

És még engem ekéztek sokan, amikor kikerült a Nautilus-ból a kétablakos mód.
Ha listára van állítva a nézet, akkor Átlag János ugyanúgy tud drag'n'drop-ot. :)

(#1865) DJGABI válasza #33253120 (#1845) üzenetére


DJGABI
addikt

úúú tényleg, volt ilyen is. nem köllött a népeknek, ennyi.

win10 on arm-ről se nagyon jöttek a hírek, tavaly-tavalyelőtt bedobták hogy bootol meg az office/fotóbolt futtatást, oszt annyi.

<< "stabil, de mégse" >> << MX440 FTW! >>

(#1866) opr válasza F.E.K.. (#1861) üzenetére


opr
veterán

Kiprobaltam eleg sok commandert linux alatt, szerintem az mc magasan a legjobb/legsokoldalubb, de a tc szintjet egyik se eri el.
Ha csak alap filemuveletekre hasznalod, akkor persze, kb barmi jo, de a TC zsenialitasat nem ez adja, hanem a sok funkcio zsenialis egyuttmukodese.
Olyan program van sok, ami alap gombnyomogato szinten kivaltja a TC-t meg az M$ office-t. Olyan nincs, amelyik teljes mertekben ki tudna valtani barmelyiket.

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#1867) nyisziati válasza mephi666 (#1860) üzenetére


nyisziati
veterán

Nekem 11 éve van Linux (Ubi) a Windows-ok mellett. Használgattam, de a sok inkompatibilitási probléma és pár nemlétező szoftver miatt visszaálltam XP-re.
Mindenesetre frissítgettem, és kb. a 14.04-nél vettem észre, hogy egész jól kiváltja az XP-t. :D
Még a LibreOffice is egész használható.
Játékra persze továbbra is korlátozottan alkalmas, és a 3rd party programok java még mindig a '90-es éveket idézi, de azért ez már egy jó irány.

(#1868) tope válasza solena (#1863) üzenetére


tope
addikt

Aztán kapsz majd egy szerelhetetlen vackot, amit teljesen szét kell bontanod ahhoz hogy kiszereld a vinyót… ;] (mert más megoldás nem lesz, annyira tropa a gép)

Tegnap 2 helyen is voltam.
Az elsőn annyi volt a teendő, hogy a filmeket (DVD) le tudja játszani, illetve a nyomtatója jól működjön már. Nem nagy dolog, ott megkérdezte ettől függetlenül, hogy mivel tartozik (nem nagy összeget kértem).
A másik helyen a korábbi Windows 7-10 csere utáni egyéb ilyen olyan dolgok beállítása, hogy olyan legyen mint a 7 alatt. Mondjuk ott a film lejátszásnál volt még hang probléma, torzítva ment csak az egyik hangszóró. Szerencsére csak hardver eltávolítás az eszközkezelőben, majd vissza után helyrejött. (itt meg szó se volt a pénzről, igaz én is mondtam hogy ez benne van, 1 alkalom a telepítés után még)

Más, miért van az, hogy valaki ad hivatalosan 1 év garanciát egy Brand asztali gépre, és ezzel az értékét egyből a nem ilyen garanciás gépnek a +40-80%-ában határozza meg? Nem nagyon szoktak ezek a gépek tönkre menni, azaz nagy rizikó nincs benne, így kissé túlzó az árrés... na de mindegy, nyilván van akinek vonzó a garancia, és inkább kicsengeti a több pénzt a "semmire".

[ Szerkesztve ]

(#1869) qnadam válasza opr (#1866) üzenetére


qnadam
veterán

amíg nincs a tcmd csoportos átnevezése a klónokban, addig egyik sem opció.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#1870) SityiSXT válasza opr (#1866) üzenetére


SityiSXT
őstag

MultiCommandert próbáltad már? Nálam tökéletesen ki tudta váltani a TC-t, és még ingyenes is...

(#1871) opr válasza qnadam (#1869) üzenetére


opr
veterán

Pontosan. Csoportos atneveses, regex-es kereses, talalati lista listboxba kuldese es azokon egyszerre vagy kulon muveletek elvegzese, mindezt tobb tabon. Es akkor ez meg mindig csak az alapfunkciok.

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#1872) Peter Kiss


Peter Kiss
senior tag
LOGOUT blog

Remélem, mindenkinek van TCMD license. ;]

(#1873) koby11h


koby11h
aktív tag

Nekem pár évtizednyi dos-windows-suse-némi os x használat alapján kb. az jött le, hogy tartalom fogyasztásra (film, kép, begépelem-kinyomtatom, mindenféle net) kb. mindegyik mindenre tökéletes.
A tartalom készítésre pedig az adott user, az adott feladat és a céges környezet döntsön.

Ha volna sonkánk, akkor csinálhatnánk sonkás tojást, ha lenne tojásunk!

(#1874) dugo_ válasza Peter Kiss (#1872) üzenetére


dugo_
veterán

Ne tudd meg, most dolgozom a ötödik munkahelyemen és életemben először láttam licencelt TC-t! ;]

Persze az biztosan kiveri itt a biztit, hogy annyira későn kerültem napi használatú PC elé, hogy sosem használtam, nem is hiányzik.

(#1875) elder troll válasza Peter Kiss (#1872) üzenetére


elder troll
senior tag

Otthoni gépen az az egyetlen "bűnöm", egy ideje várok rá valami akciót, utólag azt is be fogom szerezni (mint a gyerekkori játékokat steam-re, csak csóró diákként nem volt opció).
TC jöhetne humble bundle-ben :DDD

[ Szerkesztve ]

(#1876) qnadam válasza opr (#1871) üzenetére


qnadam
veterán

ezeknél a dolgoknál sokkal messzebb nem nagyon jutottam, de néha még így is úgy néznek rám, mintha fekete mágiát használnék. ráadásul néha a commandert nem én nyomkodom, hanem az autohotkey :)

(1872) Athlon64+: nekem van. megérte az utolsó fillérig.

[ Szerkesztve ]

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#1877) koby11h válasza Peter Kiss (#1872) üzenetére


koby11h
aktív tag

Van, kettő is a két gépemre!
És én is a keresések, átnevezések, beépülő pluginek, Tab-ok, Ctrl-B, a Command-ok miatt nem találtam még más alternatívát.
Ahogy régen a Volkov Commander volt az első amit egy új gépre felraktam utána a WC, most kb. a TC az első. Már a drivereket és a víruskeresőt is ebből telepítem.

Ha volna sonkánk, akkor csinálhatnánk sonkás tojást, ha lenne tojásunk!

(#1878) Peter Kiss válasza elder troll (#1875) üzenetére


Peter Kiss
senior tag
LOGOUT blog

Nem tudom, milyen jogviszonyban okés a dolog, de amennyiben egyszerre többet vesznek a népek, úgy 1 darabra elkezd olcsóbb lenni. PH! biztosan akadna legalább pár jelentkező.

(#1879) koby11h


koby11h
aktív tag

Amúgy egyik ismerősömmel is ezt beszéltük, hogy vannak korszakok az ilyen maszek munkákból.
Egy időben a gép összerakás + minden felrak... utána jött a régi asztali gépről ments már le mindent, és át az új laptopra, meg a milyen laptopot vegyek.
Mostanában pedig egyre több mindkettőnknek - már havi 1-2 szinten - a tegnap még rajta volt a teljes családi fénykép albumunk most meg nem ismeri fel a laptop a külső hdd-t, pendrive-ot és ugye nem veszett el minden...

Ha volna sonkánk, akkor csinálhatnánk sonkás tojást, ha lenne tojásunk!

(#1880) qnadam válasza koby11h (#1877) üzenetére


qnadam
veterán

úgy emlékszem, hogy személyhez kötődik a licensz, szóval az egyiket nyugodtan eladhatod elder trollnak :D

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#1881) cbmfan válasza koby11h (#1855) üzenetére


cbmfan
senior tag

anno infó tanárom oroszt tanított sok évvel előtte. szerintetek mennyit értett hozzá amit "tanított" ? :D

Close the world, ʇxƎu ǝɥʇ uǝdo

(#1882) F.E.K.. válasza Peter Kiss (#1872) üzenetére


F.E.K..
senior tag

...nekem van... :B

(sőt, a windows és az office-k is legálisak otthon... meg a programok, játékok is...)

:K

[ Szerkesztve ]

Legyen olyan szép és vidám napod amilyet csak szeretnél!

(#1883) koby11h válasza qnadam (#1880) üzenetére


koby11h
aktív tag

Nem adom, mert a laptop valójában az asszonyé, de Ő csak Fájlkezelőt használ, viszont ha én oda ülök és megcsinálom amit kér az TC-vel megy szinte mindig.
Nem mai licence, még floppyn kaptam :)

Ha volna sonkánk, akkor csinálhatnánk sonkás tojást, ha lenne tojásunk!

(#1884) Pötyi válasza koby11h (#1883) üzenetére


Pötyi
őstag

Van valahol a ganyédomb alján eredeti Win95 telepítő csomagom floppyn, meg talán Novell NetWare liszensz-csomag is. (Ez utóbbi kurva sokat ér, mert azért kellett fizetni.)

:DDD

QNX is cool!

(#1885) koby11h válasza Pötyi (#1884) üzenetére


koby11h
aktív tag

Novel Netware 4.11 teljes csomag nekem is van, meg DOS 6.22 és Windows 3.11 Workgroup is - mind FDD - de ezekért nem fizettem, csak nem dobtam ki a becsődölt cég cuccaival együtt. Nem hiszem, hogy olvashatóak, de emlék.
Viszont van WinRar licencem ugyan ilyen floppy-s verzió. Olvasni ezt sincs mivel, és nem is hiszem hogy működne, de mai napig jogtiszta így a nevemre szóló számlával.

Ha volna sonkánk, akkor csinálhatnánk sonkás tojást, ha lenne tojásunk!

(#1886) qnadam válasza koby11h (#1885) üzenetére


qnadam
veterán

total commanderem nekem már cd-n van, viszont pár flokit tavaly lementettem 20+ évről ezelőttről. hibátlanul olvasható volt mind.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#1887) MineFox54 válasza opr (#1866) üzenetére


MineFox54
őstag

Személy szerint utálom a TC-t, csak egy példának hoztam.

99.5%ban "átlagos használattal" kiváltja az Officet a Libre, nálam is az fut. (szétesésbe még nem futottam bele, ha fogok, akkor is tudom hogy nem "szaraprogram, kurvalinux" hanem hogy az X-es office formátumokat closed sourceként tartja az MS, visszafejtéses alapon fejlesztik a Libre-t, ha jól emlékszem.) 500.000 makró meg ilyesmi az nem átlagos használat, céligény. Céligényre céleszközt. De a "linugz desktop éve" nem erről szól. Tökéletes termék nem létezik minden igényre, ahogy fentebb is írták. A TCMD is rossz példa ilyen szempontból, a legtöbb "nagymama" meg "egységsugarú user" gépén nincsenek kihasználva azok a funkciók amiről beszélsz, nem láttam még kedves nagyszüleimet SFTP-n kapcsolódni egy szerverre, majd ott "tömeges átnevezés"-el átnevezni asd.jpg-re minden fájlt.

Pont így, Windowson is vannak olyan dolgok amiket nem lehet megcsinálni, Linux alatt pedig teljesen természetes. Pl. a végletekig testreszabhatóság, ami nálam feltétel. (ez alatt nem kozmetikait kell érteni).

(#1888) opr válasza MineFox54 (#1887) üzenetére


opr
veterán

Tehat akkor most tulajdonkeppen leirtad Te is, hogy addig, amig max alapszintu gombnyomogatas a cel (egysegsugaru lyuzer, nagymama, stb), addig ki tudja valtani, de amugy egyik se tudja kivaltani a masikat, mert masra/masban jo? Tehat leirtad ugyanazt, mint En, csak atfogalmaztad, es kozolted, hogy igazad van? :DDD

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#1889) MineFox54 válasza opr (#1888) üzenetére


MineFox54
őstag

Vehetjük így is, ha szeretnéd, de inkább egy félreértést akarok tisztázni, miszerint mit jelent a "linux desktop éve" fogalom, szerintem kettős mérce esete áll fent. Csak emiatt szenvedek rajta. Tehát a Linux desktop éve azt jelenti hogy teljesen ingyenesen ki kell jönnie egy rendszernek, ami minden létező feladatra alkalmas, minden létező 3rd party program funkcióit tartalmazza, és sosem kell hozzányúlni? Ja, és mellesleg Windows is legyen. Tehát a desktop linux éve azt jelenti hogy legyen Windows.
Vagy nem tökéletesen értem a dolgot, azt hiszem :)

A "gombnyomogatós" dolgokat kissé félreérthetően fogalmaztam meg, a céleszköz és a nagymama gépe közt van pár szint még... Én powerusernek mondanám magam, vagyis mindent a céleszköz szint alatt használok, de már nem gombnyomogató módon.

Ja, amúgy Bulk Rename nálam is van, igaz szökőévente használtam régen is, most is. A többi funkcióra az életben nem is fogalmazódott meg igényem, pedig elég széleskörű feladatokkal találkozom.

[ Szerkesztve ]

(#1890) TESCO-Zsömle


TESCO-Zsömle
félisten

Segítségkérő off:

Van itt valakinek eladó/fölös gyári AM3-as hűtőrögzítője?

Ingyen kéne, de tegnapra. :DDD

Viccet félretéve, inkább ide fizetnék, mint valami germán/francia ebay-esnek.

Előre is köszönöm.

Sub-Dungeoneer lvl -57

(#1891) MineFox54 válasza MineFox54 (#1889) üzenetére


MineFox54
őstag

Amúgy nem akartam flamewart indítani, csak egy észrevétel volt, hogy szerintem értelmetlen fikázni.
Édesanyám, húgom gépén is Linux van (OpenSuse KDE), egy pillanatig nem kellett magyarázni nekik semmit, pedig igazi technikai analfabéták. Home szerverről néznek filmeket, projektoron BT soundbarral, húgom torrentezik stb. Édesanyám tanár, rengeteg dokumentum fut át a keze alatt (docx, pptx, pdf). Nem sok panaszt hallottam eddig :)
Illetve én is, mint poweruser, tökéletesen elégedett vagyok vele.
Szerintem ezt jelenti a "Linux desktop éve".

Juteszembe, édesapám polgármester, neki is napi 30-50 doksi átmegy a kezén, igaz ő Windowst használ, LibreOffice-al. Amikor összeraktam a céges gépét, felraktam a szokásos Windowsos "csomagot" (tcmd, office, stb), az volt az első hogy megkért hogy takarítsam le a MS Officet mert nem hajlandó használni :D

[ Szerkesztve ]

(#1892) MineFox54 válasza MineFox54 (#1891) üzenetére


MineFox54
őstag

P.S. 2:

egy darabig volt HTPC náluk, ott is Windows volt az elején, túl körülményes volt mindig egérrel szórakozni, felkerült egy Kodibuntu, bootolás után rögtön egy Kodit kapsz, gyakorlatilag a Kodinak a kényelmi funkcióit kellett beállítanom, és ennyi. Telefonról vezérelhető, stb.
Amíg meg nem halt alóla a hardver, használták. Célfeladat - céleszköz :)

(#1893) opr válasza MineFox54 (#1889) üzenetére


opr
veterán

En csak azt mondom, hogy a linux nagyon jo, amig nem azt varjuk el tole, hogy windows legyen. A linux rossz hiret pont az olyan kijelentesek keltik, hogy tok8, valtsal nyugodtan, ugyis van arra is minden, ami ugyanolyan vagy jobb.
Nem, nincs. Nem is lesz, nem is realis cel, meg amugy is hulyeseg. Ha valaki windowst akar, kapjon windowst. Ha valaki linuxot akar, akkor meg azt. Ha meg valaki csak bongeszgetni atlagfelhasznalo szinten, akkor meg azt, amihez a kozvetlen kornyezeteben tud kapni supportot.

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#1894) bambano


bambano
titán

hiányzott már a linwin flame, mint egyszeri kurvának az erzsébet utalvány...

de ha már felpiszkáltátok a jónépet: a linux desktop éve nem fog eljönni, már vagy 10 éve eljött, de lehet, hogy több.
a winhuszárok problémája, hogy ők nem linuxot akarnak, hanem egy linux kerneles windowst. az meg nincs.

vitázgattok azon, hogy totalcommander meg hasonlók. megkérdezem: unixra minek totalcommander? ha neked totalcommander kell ahhoz, hogy átmásolj három fájlt, akkor maradj életed végéig windows user. nincs probléma ezzel, attól még akár rendes ember is lehetsz, hogy windows van a notebookodon, csak egy dolgot ne felejts el soha: két nagyon különböző rendszerről van szó, és nem lehet úgy átülni egyikről a másikra, hogy a szemléletét ne akard megtanulni.

a windows nagy monolitikus programok futtatására való. a unix meg kicsi, egyszerű programok futtatására és összekapcsolására van optimalizálva. tehát a totalcommander osztályidegen unixon. ha az életedet nem tudod elképzelni linuxon grafikus felület nélkül, akkor jobb, ha windows user maradsz. olyat nem kínál az élet, hogy windowsról newcomer linuxos elkezdje megmagyarázni, hogy merre az arra és ezt hiba nélkül azonnalra teljesítsék is.

tehát mégegyszer: ha szerinted a géppel úgy kell kommunikálni, hogy rángatod a patkányt, meg klikkelgetsz menükben (aka: okleveles kettősklikkelő), akkor te windows user vagy. ha szerinted a gépet úgy kell kezelni, hogy egy nagy, fekete, karakteres képernyőn parancssorokat és paramétereket irogatsz egy terminálba, és örülsz, hogy lefut, akkor te linux user vagy.

intézd úgy, hogy a notebookodon az az oprendszer legyen, amelyik kategóriába tartozol. a külföldieket mindenhol utálják.

a magam részéről a saját otthoni gépemen sose volt úgy windows, komolyan használtam is volna. valamikor az ősidőkben, amikor még külön win paranccsal kellett indítani, felraktam, megnéztem, rakás sz.r, kész. akkoriban nem túl vidám kapcsolatom volt egy sco unix nevű cuccal... majd Nokedli bácsi kiadta a 0.96-os salakot, kisvártatva megjelent az első bétás debian, és azóta az van. következmény: normális ember ne kezdje el magyarázni, hogy nem lehet linuxot használni desktopnak, mert aki azt magyarázza, hogy amit lassan 30 éve csinálok, az nem létezik, azt szemenközt röhögöm. lehet linuxon élni, sőt, sokkal jobban, mint windowson.

de mindenki a maga szerencséjének a pogácsa, azt raksz a gépedre, amit akarsz, csak ne akard megmagyarázni nekem, hogy én mit nem tudok megcsinálni. tőlem magyarázhatod, hogy a windows jó (nem az), a windows így meg úgy, a windows neked ezmegaz. egészségedre. mindaddig, amíg nem kezded el megmagyarázni, hogy nekem miért nem jó a linux, megülök a sarokban nyugtomban. de pont addig és nem tovább.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#1895) Syl válasza bambano (#1894) üzenetére


Syl
nagyúr

> tehát mégegyszer: ha szerinted a géppel úgy kell kommunikálni, hogy rángatod a patkányt, meg klikkelgetsz menükben (aka: okleveles kettősklikkelő), akkor te windows user vagy. ha szerinted a gépet úgy kell kezelni, hogy egy nagy, fekete, karakteres képernyőn parancssorokat és paramétereket irogatsz egy terminálba, és örülsz, hogy lefut, akkor te linux user vagy.

OSX rendszerrel most kicsit hanyagolva érzem magam :DDD

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#1896) MineFox54 válasza bambano (#1894) üzenetére


MineFox54
őstag

Köszi, szívemből szólottál :)

Nagyjából így gondoltam én is, nekem is ennyiről szól a dolog. Maximum rosszul fejeztem ki.

(#1897) bambano válasza Syl (#1895) üzenetére


bambano
titán

na jó, megfogtál, az osx az egy unix kernellel rendelkező windows klón :P

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#1898) MineFox54


MineFox54
őstag

Na, hogy legyen mára rendes ontopik is:
Itt egy sikersztori is :)
Pénteken felhívott egy utcabeli bácsi, akinek rendberaktam a gépét néhány évvel ezelőtt. Meghalt a monitorja (elsőre VGA hiba is lehetett volna, ezért hívott ki), illetve a tápventije csapágyas lett. A hibafelmérésért, kiszállásért, illetve a cseréért (30 perc volt kb) akart adni egy 5000-est, mivel 80 éves nyugdíjas (illetve amíg volt boltja, mindig kaptam kiskoromban tőle csokit, ilyesmit, kvázi nála nőttem fel :) ), hármat fogadtam el. Mutatja, hogy milyen monitort nézett ki ehelyett, mert számított arra hogy a monitor a hibás. Ránéztem gyorsan az alternatívákra a megszokott webshopjaimban, sikerült kinéznie a legjobbat az adott árban :D Megrendelte a shopból, kihozták neki, szépen berakta a helyére, most hívott az imént hogy örö' és bódottá'. A tápot pedig elboltoltuk egy régebbi LGA775 alaplapba ami még valami régebbi gépében volt, pont jól is jött a retrózós konfigomba :P

Ja igen, és vett közben egy 120-as Samsung SSD-t amire ő maga migrált saját kezűleg :D

[ Szerkesztve ]

(#1899) tyan


tyan
senior tag

Sztori:

Fater mondja, hogy az ismerősénél cserélni kellene a nyomtatóban patront, menjek már csináljam meg (ismerősék jól álltak anyagilag, gondoltam biztosan adnak érte némi pénzt... én naív). Mondom oké, sima ügy. Fater elvisz ismerőshöz.

- Kérdezem: mi a gond?
- Hát, öööö, kifogyott a régi patron itt az új, cseréljem már ki.
- OK, semmi gond. Kicseréltem.
- Kérdezem: ennyi?
- Aha, nincs más.

Se egy köszönöm, semmi. Hazaúton mondtam is faternak, hogy ilyen ügyben soha többet ne ajánlgasson senkinek, mert nem vagyok hajlandó más szarjaival ingyen foglalkozni, köszönöm szépennel meg teli van a padlás.
Azóta nincs ilyen megkeresés. Ha bárki (a szűk családi körön kívül) szól, hogy csináljam már meg ezt, meg azt (haverságból, ingyééé), akkor egyszerűen annyit mondok, hogy nem.

[ Szerkesztve ]

(#1900) KROK640 válasza koby11h (#1877) üzenetére


KROK640
veterán

"Ahogy régen a Volkov Commander volt az első amit egy új gépre felraktam utána a WC, most kb. a TC az első. Már a drivereket és a víruskeresőt is ebből telepítem."

Detto.
Sőt, ha másnak telepítek is ezzel kezdek

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.