- Rap, Hip-hop 90'
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szellem.: Felfedezés a Gamer egerek világában: Az én egérkalandom.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
kisemma
újonc
Én is most kezdtem bele a felújításba/házépítésbe. Remélem minden zökkenőmentesen fog haladni, eddig minden simán ment ment. Épp most fejezték be a fűtőberendezés telepítését. Sokat agyaltam, vaciláltam, hogy milyen fajta fűtést szeretnék az új otthonomba. Az egyik ismerősöm az Intelligens Fűtőfóliát ajánlotta. Egészséges, modern és komfortos meleget szerettem volna a házamban. Az elektromos padlófűtés a legjobb választás volt erre szerintem. Ha ti is épp új fűtőberendezés újítás előtt álltok, akkor érdemes megnézni az oldalukat. Nagyon kedvesek és segítőkészek. Nem reklám, szimpla ajánlás, mert nagyon jó munkát végeztek.
-
Demi2
csendes tag
Gratula, használjátok egészséggel
Sokszor ránéztem én is a blogra, hátha megjelensz. Ha vannak képek tolhatod a sztorit zanzába
-
föccer
nagyúr
válasz
razorbenke92 #331 üzenetére
Az első fele megvan, beköltöztünk. Minden fasza. Teljes gépészet teljes nyílászáró, teljes burkolat és az összes válaszfal, mennyezet. Fűtés, új kéménnyel új kazán villany az oszlopról, víz a vízórától, csatorna egészen a kerítésig új. Fullos fürdőszoba, baxott jó konyha. 8,5M, 1,5 év. 98%ban teljesen egyedül.
Lassan egy éve be se tudtam lépni PH-ra kb.
üdv, föccer
-
Nekem is a napokban jutott eszembe ez a projekt, és az utolsó kommentek listából is kicsúszott már, szóval egy taktikai pontot én is teszek.
. -
Sanyi.mTs
addikt
sikerült végezni?
-
föccer
nagyúr
Szalad az idő, és nem tudom csinálni. Ma pár órát bent voltam. Felraktam a fürdőbe a menyóra a GK-t, beszereltem 3 db LAN csatlakozót és elkezdtem a kpnyhának a víz kiállásait bekötni.
A hét végén bátyámnál fürdőszoba felújítás. Megint nem fogok haladni.
üdv, föccer
-
föccer
nagyúr
Hosszú hétvégén asszonynál csináltunk lomtalanítást, szoba kipakolást, glettelést-festést, díszszalagozást, bútorbeszerzést, összerakást, polc és állványfelpakolást, takarítást.
-
föccer
nagyúr
Helló!
Jóval lassabban haladok, mint szeretnék, de azért van némi haladás.
A nyáron felvételiztem ismét egyetemre, arra való felkészülés elvitt egy csomó időt, meg júliusban nyaralás is volt, meg a nyaralást is ki kellett pihenni.
Szóval legutóbb ott tartottam, hogy megcsináltuk a nappali, a kisszoba és az előszoba mennyezetének a kartonozását.
Ezt követte a elülső szobának a vakolása, illetve a ablakának a spalettázásra, hőhíd mentesítése.
Ez után mentünk nyaralni, így majd nem egy hónap off.
Múlt héten beköltöztem a fürdőszobába. Átépítettem a pvc elfolyó rendszert, mert a korábbi elképzelésemet jobban megnézve úgy láttam, hogy a konyhából érkező csőnél könnyen dugulás alakulhat ki. Kiszedtem a régi fürdőszoba ablakot, befalaztam beépítettem az elszívóknak a külső csonkjait. Kiméregettem a falaknak a helyét, közben káromkodtam jónéhány cifrát, betettem a wc konzolt és raktam az UW profilokat. A WC melletti falnál nagyon nem akart kijönni a merőleges, csalnom kellett itt-ott, és addig tekergettem a vonalakat, mag bő ~2 centivel sikerült közelebb vinnem a falat a wc kifolyójához, mint kellett volna. Sajnos a gerberit konzolja nagyon érzékeny a falsíktól való távolságra és sehogy sem tudtam összehozni, így vennem kellett egy spec idomot egy zsáknyi pénzért, ami elhúzza 1 centivel a cső tengelyt. Ez már majdnem jó lett volna, de ezt az idomot nem ehhez a konzolhoz találták ki, így nem fért el rajta.Ki kellett vágni a konzolból egy darabot, meg meg kellett emelnem az egészet 2 centivel. Így egy kicsit magasabb lesz a WC vagy több aljzatkiegyenlítőt kell lerakjak.
A csatorna szellőztetésének kivezetését és a mosógépet is bekötöttem, megcsináltam a törölközőszárítóhoz való kiállásokat. Beprofiloztam, kartonoztam az egyik falat. Profil és karton a másik falra, bekötöttem az elszívónak a tápellátását, alkalmaztam még egy kis gyerekunkát a villanyszerelésnél.
Ha minden igaz ma még felrakom a maradék impregnált kartont a falra, meg megcsinálom a hézagolást. Talán eljutok odáig, hogy a menyót elkezdem profilozni.
-
Demi2
csendes tag
Üdv! Hogy halad a projekt? Hasonló cipőben járva, csendben figyelem a folyamatot de elég nagy most a csend
-
Ringman
félisten
válasz
vottokar #324 üzenetére
ha vázkerámia béléstest van, akkor esetleg ragasztott dübel jöhet szóba (akár szitahüvellyel), de az meg drága lesz.
meg kell kérdezni a hiltit vagy a fischert. -
föccer
nagyúr
Ma lekapartam az első szobának a régi festését, és felvizzem az első réteg vakolatot 2 falra. Vannak ahol 3-4 cm vastagság is kell, így 2 rétegben megy.
üdv, föccer
-
vottokar
senior tag
Köszi a válaszod és fáradozásod. Közben gondolkodtam és érdeklődtem. Acél terpesztőtipli lehet valamiféle megoldás, meg pluszba talán az oldalfalhoz való "laza" rögzítéssel sarokpánt. Akkor azoknak a rögzítése már nem húzóra van terhelve és mehet bele emberes csavar. Jobbat nem igen tudok.
De ez a jövő zenéje, perpill jövő heti program vízvezeték alagsor csere, és szennyvíz csövek cseréje...
-
föccer
nagyúr
válasz
vottokar #318 üzenetére
Nekem ebből a szempontból szerencsém van, mert csapnútos gerendafödém van, stukatúr vakolással. Simán felküldtem a direkt függesztőket 6/80-as facsavarokkal. Legalább a vakolatot is frankón ott tartja. 50x50cm-es raszterben, áll, mint katiban a gyerek. A lengőkarosnál a szemes csavart hajtottam be, 50x70 cm-es raszterben.
Béléstestes födémbe tényleg szívás. Így elsőre passz, de töröm a fejemet, mi lenne a legjobb megoldás, ami meg is tartja a cuccot.
üdv, föccer
-
vottokar
senior tag
Mester! Lehet, hogy írtad, hogy a mennyezeted milyen szerkezetű, de akkor szégyenszemre elsiklottam felette. Azért kérdezem, mert én is épp egy sorházfelújításban vagyok, és nálunk a tervekkel ellentétben (ott beton béléstestek vannak vasbeton gerendák között) a próba furkálásokkal sok helyen téglát találtam. Ebbe meg ugye nem mehet az acél beütőék.
. Műanyag tipli kilőve, akkor meg mi jó, ami megfelelőés nem szakad majd a fejünkre? Lapostető van felette, úgyhogy átmenő csavar sem megoldás.
-
Chaser
legenda
nem lehet h szétfagyott? azért egy dübelt megtartani még egy ytongnak sem kunszt, akkor sem ha nem direkt ytong dübel megy bele
nálam néhol a kisméretű tömör tégla olyan vizes volt, h csavarni lehetett belőle a vizet ( : , de a dübel stabilan állt abban is, ilyen lyukacsos udvaron kinnhagyott téglát még jóval régebben, kis túlzással el tudtam morzsolni, megfogtam szétmállott a kezemben, kis tömör téglánál olyannal nem találkoztam még -
föccer
nagyúr
Ma az ajtó félfát spalettáztam, illetve az átjáró feletti részt javítottam. Elkezdtem feltenni a nappaliba az UD-kat.
üdv, föccer
-
föccer
nagyúr
válasz
Sanyi.mTs #308 üzenetére
A két nagy négyzet az fali beugró lesz, világítással. A 6 kicsi (3 fent, 3 lent) pedig a falnak az átszellőztetése. Mivel a külső falazat szigetelése nem tökéletes és utólagosan sem tudtam volna biztonságosa ezt megoldani, így maradt ez a megoldás. Ugyan a fal érezhetően nem nedves, egészen száraznak tűnik, attól még egy picit nedves. Ha nem nyitom meg az előtét falat alul-felül, akkor idővel a gipszkarton tönkre megy, bepenészedik az egész. Így viszont a kémény hatás miatt egy lassú légáramlat alakul ki, ami szépen kihozza az előtét fal mögül a nedvesebb levegőt, így nem megy tökre a fal és nem penészedik be.
üdv, föccer
-
Chaser
legenda
ha az ember nekiáll és csinálja
persze ha van pénze csak meost megfizetni havi 400e-ért aki mindig ott van, meg a melósokat 2-3x annyiért úgy már kicsit neccesebb, az én vevőm is úgy döntött, h még ismerősi körből se hív már senkit, a gletteléses történetből gyorsan tanult :d ő speciel burkoló, de mást csinál, elég tisztességesen befejezte a glettelést, kifestett, leburkolt, biztosan jobb minőségben mintha másoknak fizet, aki viszont nincs képben, pénze is kevés, az ilyesmibe ne vágjon bele sztem
sok pénzzel is nyögvenyelős tud lenni
-
Chaser
legenda
válasz
razorbenke92 #304 üzenetére
"Az előzőbe elfelejtettem beleírni, hogy a családban kőműves, nyílászáró beépítő, villanyszerelő, víz-gáz-fűtésszerelő, szobafestő-mázoló karnyújtásnyira van. " az ilyen "apróságokon" múlhat 1-2-3-4-5m ft :d
se felújítani, se építeni nem olcsó/egyszerű manapság -
Abszolút nem az ő munkájának kisebbítésére írtam, amit írtam.
Azokat az ellenérveket próbáltam szaporítani, hogy egy felújítás még mindig jobban megéri (az én szempontomból legalábbis) mint egy nulláról építkezés.
Ebben persze nagyon erősen közrejátszik, hogy az embernek a felújítást mással kell csináltatnia, vagy ugyanúgy ki van szolgáltatva (időben, és pénzben is), mint egy építkezésnél. Olyankor legalább annyi a munkadíj, mint az anyag, és mindjárt 10M lenne a mi történetünk is 5 helyett.
Az előzőbe elfelejtettem beleírni, hogy a családban kőműves, nyílászáró beépítő, villanyszerelő, víz-gáz-fűtésszerelő, szobafestő-mázoló karnyújtásnyira van. Az egyetlen szakipari munka, amiért fizettünk az a kéménybélelés+kazánfelszerelés generálkivitelezése volt (engedélyeztetéssel, stb).
-
Chaser
legenda
válasz
razorbenke92 #302 üzenetére
36nm-es lakásra költöttem 3,5 milliót, mire 80-90%-os állapotba került, ebből rengeteg munkát én csináltam, ha másnak fizetek minden munkáért még +2-3m ft kb, befejezés előtt eladtam, kb két hónapja csinálja az új vevő, lassan kész, nem kérdeztem még mennyit költött rá, de 3-400e-t két napra kivágott haveroknak némi javításért meg glettért, azóta inkább egyedül csinálja ( : ez pesti falu, máshol lehet szerényebbek az árak, amit föccer itt már megcsinálgatott, sztem az 5m ft azt nem futná ki lassan anyag nélkül
-
-
föccer
nagyúr
Ma felraktam a nappali ablakra az élvédőket és a falat kifugáztam. Felragasztottam az átjáró tetejére a kartont.
üdv, föccer
-
föccer
nagyúr
válasz
razorbenke92 #299 üzenetére
Mekkora alapterületről van szó?
üdv, föccer
-
Csak megerősítésként: Mi kicsit több, mint egy éve vettünk, és kicsit kevesebb mint egy éve birtoklunk egy házat. A korszerűtlenségei miatt jelentősen alacsonyabb áron tudtuk megvenni. Konkrét számok: a bank 19.5M-re becsülte, hasonló méretű korszerű lakások(! ez pedig ház, udvarral még ha az nem is nagy) 25M-ért nem sokáig vannak hirdetve. Mi 16.5M-ért vettük. A költségeket majdhogynem forintra pontosan vezetem érdekesség és követhetőség gyanánt. Épület szempontból még hátravan a falak hőszigetelése, vízszigetelése és a fürdőszoba felújítása, de bőven megáll majd a felújítás 5M alatt (főleg ha bútorokat, háztartási gépeket kiveszem a számításból).
Felújított ide, vagy oda, mindent úgy csináltunk, hogy ne látszati megoldás legyen, és még így is jobban megérte, mintha új építésű lenne. Nem mellesleg egy éven belül költözhető (mi már akkor beköltöztünk, mikor kész lett az első szoba). Ha az épülő házra kellene várnunk, akkor valahol lakni is kell, ami jelentős összeget emésztett volna fel már egy éven belül is.
-
Ghoosty
őstag
Tudtommal a tetőt nem kívánja cserélni. A gépészet java része már benne van az 5 millióban. A szigetelés valóban hátra van még, de a felület fele az a szomszéd házhoz tartozik, így azt nem tudja/kell szigetelni.
Én örülök, hogy jó időben kezdtem el az építkezést. A mostani helyzetben nem állnék neki még úgy sem, hogy már van tapasztalatom. Egy két ember, aki dolgozott nálam, leszarta, hogy még több százezer forinttal tartozok neki és kb fél évig nem volt hajlandó rendesen kitölteni az építési naplót.
Az árak meg úgy elszálltak, hogy ha van időd, akkor iszonyatos pénzeket tudsz spórolni a saját munkáddal. Egy építkezés során meg tilos bármit csinálnod, amihez nincs pont olyan végzettséged. Pl építészkén nem húzhatsz falat, hiba tudod, hogy mikor jó, hiába volt tananyag.
-
föccer
nagyúr
válasz
kunberci #293 üzenetére
Ha megvan a közművesített telek, és nem számolom a kerítést és a kertrendezést, akkor most olyan 450-500k/nm körül megcsinálják, ha találsz rá embert, aki 1, nem basz át, 2 nem lop meg, 3, nem lép le.
Én most 63 476 Ft/nm-nél tartok. táblázat szerint. Az első lakásra még kb 2,3M-et kell költeni és patentra van rakva, az alábbi szerint
400 000 Ft radiátorok
180 000 Ft aljzatkiegyenlítés
854 000 Ft hideg és meleg burkolás
70 000 Ft gázterv
250 000 Ft gázszerelés
100 000 Ft konténer
232 750 Ft külső szigetelés
200 000 Ft csapok, fürdőszoba felszerelés.Ezzel lesz kb 90-91 ezer ft/nm és bő 1 év munka. Mivel bruttóban veszem az alapanyagokat ennél olcsóbban nem igazán lehet kihozni egy full felújítást. Teljes szigetelés, új kémény, gáz átrakatva, új kazán, teljesen új fűtés, új vízellátás, 0-ról újra épített elektromos hálózat (már most bő 1 km vezeték van behúzva
), szennyvízelvezetést is átépítettem. Elszívók, teljesen új fürdőszoba, átrakva a válaszfalak.
Gyakorlatilag a főfalak, a födém és a tető maradt, minden más ment a sulyiba.
Mai nap, csak hogy legyen egy kép is.
-
Tetsuo
őstag
Nem az 5 millión lepődtem meg, hanem ennek még többszöröse lesz talán, mire készen lesz. A szigetelés, gépészet, tető stb.
Igen, kicsit túloztam, hogy az új ház olcsóbb, de annyival nem is drágább, hogy ne érné meg. Mert ezzel is látható, mennyi munka/időpazarlás van no meg az ára.
Én sok sikert kívánok a felújításhoz, de innen úgy tűnik, túl sok vele a probléma egy új ház építéséhez képest, ahol nem kell kompromisszum, mindent lehet a magunk ízlése szerint tervezni, kiviteleztetni a legújabb megoldásokkal. -
kunberci
senior tag
Szerintem egy új építésű 80nm-es családi ház a mai követelmények szerint minimum 30-50 millió.
Sokkal jobban megéri felújítani egy régit, ahogy Te is csinálod, mint mindent szakemberrel csináltatni az új esetében. Szerinted mennyibe kerül egy új ház?Nyilván pénzkérdése minden, akinek számolatlanul van pénze, az mindenképpen újat csináltasson.
-
Ghoosty
őstag
Én most fejeztem be egy nulláról való építkezést. Az építkezés 90%-a még nagy árelszállás előtt volt és vidéken. De még így is azt mondom, hogy nem olcsóbb. Az extra szopást az adminisztrációról már nem is említem.
Úgy tűnt, hogy meglepődtél ezen az 5 milliós összegen. Én csak a fűtésrendszer kivitelezésért 2,5 milliót fizettem, de kaptam 5 milliós ajánlatot is kb ugyanerre. Az én házam nagyobb, de ami drága volt benne az m2-től független. Szóval 1,5-2 millió ebben a méretben is lenne. -
Tetsuo
őstag
Ezt nem értem. Ennyi erővel építhettél volna egy teljesen új házat.
Egyébként igen, jöhetnek majd a képek olyan before/after stílusban!
-
föccer
nagyúr
5 237 853 Ft
Lassan feltöltök néhány képet is.
üdv, föccer
-
Ghoosty
őstag
Már egy ideje nincs új hsz. Elkészültél hirtelen, vagy szünetet tartasz? Esetleg úgy elfáradsz, hogy már nincs kedved írni?
-
föccer
nagyúr
Naná, befogtam a csajt dolgozni
A kémény azért lett elhúzva, mert a szomszéd ház falától így megvan a 120 cm, ami ahhoz szükséges, hogy ne kelljen a szomszéd gerincmagassága fölé vinni a lémény kiömlót. Így "spóroltam" majd 2 méternyi kéményt.
alaprajzot majd felküldöm, de nem bonyolult. 4 méter széles, összesen 19 méter hosszú cucc, 3 részre tagolva. Az első rész az első lakás szoba-fürdő előtér, a második rész a nappali-konyha, szoba, a harmadik részben pedig a második lakás konyhája, fürdőszobája és a kazánház van. A hátsó lakás szobája a bontandó melléképületből lesz kialakítva, leghamarabb jövőre.
üdv, föccer
-
Sanyi.mTs
addikt
kitartást.
tudnál egy alaprajzot feltenni? a sok kép alapján nehéz elképzelni.
-
astorre19
aktív tag
Ideje volt,hogy újabb helyzetjelentést tegyél
-
föccer
nagyúr
Majd 1 hónapja nem írtam, pediglen történnek a dolgok. Igaz nem tudok annyit haladni, mint szeretnék, de ez van....
Miáltal a régi telefonom kamerája igencsak beadta az unalmast, így képek sem nagyon készültek, de azért van néhány. Már arra sem nagyon emlékszem, hogy mi után, mi jött, de azért megpróbálom időrendbe tenni.
Szóval valahol ott jártam, hogy volt kint az ELMŰ, lecserélték az órát, légvezetéket, papíroztak, nagyban terveztem a hűtést és melegvíz ellátást. Na, ez ótóbbit végül teljesen át terveztem, mert marha bonyolult lett volna. Maradt a kazán, de a HMV-re csak simán 2 boiler lesz felrakva, keringetett melegvízzel, Villanyóra méri az energiát, vízóra a vízfogyasztást. Kalap-kabát. Ezen áttervezés folyományaként gyakorlatilag újra kellett húznom majdnem a teljes meglévő elektromos hálózatot. Új egyéni rekord született, 1 db, 32-es gégecsőbe 19 vezetéket sikerült belepasszíroznom. Szerencsére találtam olyan boilert, aminek a max áramfelvétele 11A, így elég volt neki 1,5-es vezeték. Tudom nem a legjobb, de ez van. A 6 db 2,5-es egyszerűen nem fért volna már el.
Folytattam a GK szerelést is. Az első lakás hátsó szobájának megcsináltam a válaszfalát, megcsináltam az ablak spalettázását, kartonba betettem a szerelvénydobozokat, a gégecsöveket. A szobai falak már készen vannak. Betettem az ajtót is a helyére, nyilván A profillal az oldalán.
A hátsó lakáshoz is betettem a fürdőszobának és a hőközpontnak az ajtaját, illetve a hőközpont és a fürdőszoba falátnak az egyik oldala is készen van, plusz ott már megcsináltam a vizes csöveknek a kötéseit is.
Felkerült a falra a gázkazán is. Jöttek a kéményesek és megcsinálták a kéményt. Egy kisebb zsáknyi pénzt kérnek érte, de ez van. A gázóra átrakása is halad, már leszerelték és elvitték, a csatlakozó csövet elvágták, lehegesztették.
A nappaliban volt egy régi kéménypillér. Sokat gondolkodtam rajta, mi legyen vele, végül nem bontottam el, inkább körbe kartonoztam. A GK falra ment egy UD profil, mollikkal, a többi részér rifix-el ragasztottam. Élvédő is felment, és ma bekötöttem a dugaljakat is. Legalább nem kell annyit hosszabbítóznom.
A két lakás közötti falon még volt egy ajtó nyílás. A másikat már korábban felfalaztam és vakoltam. Most sor került a másikra is. Még ki kellett bontanom egy jó 25-30 cm-t, mert annyira rossz állapotban volt. Rájöttem miért. Régebben ott volt egy másik falnyílás is, amit már korábban megpróbáltak befalazni, csak nem egészen jött össze hibátlanul. Ellenben amikor ezt az ajtót kibontották nem figyeltek rá, így lett ott egy vékonyka "pillér", ami teljesen kipóposodott. Ezt elbontottam, begúzoltam és szépen felfalaztam az egészet. A tetejét kiékeltem, jó lesz. Jöhet ide is a vakolás. Jah és még egy dolog. Soha a büdös életbe sakret anyagot. Rakás fos az egész, úgy ahogy van.
Kipakoltam az elülső részt. Ott lesz az egyik szoba, a fürdő és az előtér. Miáltal a vakolat le volt penészedve és valami zománc festék volt rajta, így ennek le kellett jönnie. Kár érte, mert egyébként viszonylag jó állapotban volt. Maradt még régebbről pár zsák alap vakolatom, ezzel felhúztam 1-1 sávot, ahol a fal lesz, hogy a profilt fel tudjam fúrni. Tudom, hogy egyben kellett volna az egészet húzni, de még elég sok anyag kell. Egyben fogom kirendelni az aljzatkiegyenlítővel és addig is haladni kell.
A fürdőnél már felraktam az UD-ket. Most majd be kell vinnem a falba az elektromos csöveket, hogy az rendben legyen, de még a jövő zenéje.
Még nioncs minden fotózva, hamarosan pótolom. Vigyázzat, a képeken gyerekmunka látható...
-
föccer
nagyúr
Ma nem jön kép. Megint fos a telefon kamerája.
Át kellett húznom a hőközpontba menő kábelezést. Jelentem egyéni rekord. Egy 35-ös gégecsőbe 19 db, 1,5-es vezetéket húztam be. A lényeg, hogy a közös mérésről fog menni a kazán és lakásonként lesz mérve a boiler és a szivattyúk, illetve a hőmennyiség mérők fogyasztása is. Ez még meg van fejelve a szoba termosztátok vezetékeivel, így ki is jön a 19 madzag. Direkt kisebb boilert vettem. Ennek csak 11A a maximális áramfelvétele, így 1,5-es erre is elég. Tudom nem szép dolog boilerhez 1,5-essel leállni, de ez van. Megszakítás nélkül be tudtam húzni, majdnem mindent. Csak a kazán betápját kellett vagóznom, mert nem lett elég hosszú. Annak meg tán van vagy 100 wattos csúcs teljesítménye elektromos hálózatról, szóval ezért nem fogok álmatlanul forgolódni.
Megrendeltem a kéményt, 330k lesz.
Megrendeltem a gázművektől is az ideiglenes leszerelését az órának, meg hogy vágják a csövet, mert át lesz helyezve az óra. 45k-t kérnek a műveletért. :-/
És hogy látványos haladást is írjak, felraktam a nappali-szoba közötti falra a CW profilokat, betettem az ajtót és felraktam a nappali felöli oldalra az első réteg kartont. Kivágtam az UA profilokat, hogy a villanyt át tudjam vezetni.
Mára ennyi.
üdv, föccer
-
föccer
nagyúr
Fú, de nagyon rég írtam, bár nem is történt sok minden.
- egyeztettem gáztervezővel, egy zsáknyi pénz lesz, de nagyon korrekt, erős középkorú nő,
- felraktam néhány kartont a nappaliba, az egyik szobába és a nappaliba kivezettem a fűtés csövet a kartonon kívül.
- felraktam még néhány UD-t
- szívok a villanyszereléssel, de töményen.
- nem úgy lesz kialakítva a hőközpont ahogy eredetileg akartam. K drága és K bonyolult lett volna megoldani. Az indirekt tároló helyett csak 2 boiler lesz, keringető szivattyúkkal. A boilerek miatt kellett visszabontanom az eddig kiépített villavezetékezés nagy részét, be kellett húzni a bolereknek a dedikált fázist. Persze 1 32-es gége cső van bent neki és ebbe kell behúznom összesen 19 db vezetéket, szóval szóba se jöhetnek a 2,5 mm^2-es drótok. Szigorúan 1,5-es és a vezérlésnek 1 mm^2-es. Kisebb boilert vettem mint amit szerettem volna, ezeknek az áramfelvétele megáll 11 A-n. Lebiztosítom C13-assal, bajom nem lehet.üdv, föccer
-
föccer
nagyúr
Nincs rá becslésem. Nyilván van valamennyi hőveszteség. Téli időszakban nem gond, mert alapvetően ez a veszteség hő is a lakást fűti.
Nem lesz túl forró a víz, max 52-53 fokos. 55 fok felett nem működik a kondenzáció, erre fogom beállítani a kazán belső hőtárolóját, ez fog átmenni a két hőcserélőbe.
üdv, föccer
-
sanzi89
addikt
Ó, erre nem is gondoltam, pedig mekkora királyság. Nálunk ez annyira nem probléma, mert egy közfal választja el a fürdőszobát és a mosókonyhát ahol van a bojler, de ha elmegyek máshova csomószor csak értetlenkedek, hogy mi a túró van, egy perce folyik a víz és még mindig hideg.
Amúgy ez a keringetés gondolom valamennyi plusz gáz fogyasztással is jár, mert a falakban csak hűl valamennyit a víz. Erre van esetleg durva becslésed? Csak azért kérdezem, hogy ha a vízfogyasztásra van. -
föccer
nagyúr
Keringetve lesz az is, így a csapoknál kvázi azonnal elérhető. Az első lakás távolabbi csapja (a zuhanyzó) kb 17 méternyi csőhossz távolságra lesz a kazántól, ami több mint 5 liter vizet jelent. Évi ~5 m3 víz és sok óra várakozás a zuhany, vagy a mosogató előtt.
üdv, föccer
-
föccer
nagyúr
Feltártam a lapostető rétegrendjét.
fentről, lefelé.
1 cm, 2 rtg bitumenes lemez. (felső nehéz, alsó csak papír)
3 cm EPS 80
1 rtg bitumenes lemez
5 cm EPS 80
3 cm felbeton valami sáros anyagú szemét
21 előregyártott födém
1 cm vakolatA födémet nem tudom, hogy mi lehet, mert nem túl gyakori ez a magasság. Talán a PPB, vagy EP födém lehet.
üdv, föccer
-
föccer
nagyúr
Első sorban esztétikai szerepe van. A falban van 5-10 centi dőlés, amit másképpen nem tudok kihozni. A képeken nem látszik, de majd megpróbálok készíteni olyat amin látszik. Nem mellesleg így sokkal könnyebb lesz egyenes, sík felületet képezni, mint ha a vakolatot próbálnám helyre hozni.
üdv, föccer
-
föccer
nagyúr
Rég írtam, pedig tettem-vettem, voltak történések.
Voltak kint az ELMŰ-től, kicserélték a légvezetéket, a csatlakozókat, az órát egy digitálisra és természetesen az áram korlátozót is. Plombáltak, mindent átvettek. Aláírtam nekik, most már 50A áll rendelkezésre. Befalaztam a villanyóra körüli részt és elkezdtem a felfelé kivésett
Ennek örömére megcsináltam a padlás világítását és betettem egy dugaljat is. A megvett olcsójános IP44-es kapcsoló hibás, nem kapcsol. :-/ Még nem volt lelki erőm kicserélni, majd valamelyik délután sorát kerítem.
Az első lakásnak a külső falának a belső oldalát beprofiloztam. 5-10 cm van benne, menthetetlen volt a falazat, megy az előtétfal építése. A felső UD-t 80-as facsavarokkal küldtem fel a födém gerendáiba. Az se most lesz, hogy az leessen
A padlóra simán elég volt a 40-es beütő dűbel, áll mint Katiba a gyerek. Az ablakoknál volt egy kis móka, de azért sikerült a profilozást megoldani.
Sajnos a telefonom fényképezője teljesen elmosódott, defóluszált képeket készített, semmit nem lehet belőle kivenni, így fotók most elmaradnak. Majd viszek gépet és fotózok.
üdv, föccer
-
föccer
nagyúr
Tettem vettem a hét végén. Nyilván nem haladtam annyit, mint szerettem volna, de mindegy, majd lesz ez másképpen is.
A hőközpont és a hátsó lakás fürdőszobája volt terítéken ma is. Bekötöttem a wc konzolját a vízre, átraktam a fürdőszobába bejövő 100x100-as, mű1-es kötődobozt, hogy beférjen a fali szerviz nyílásba. Átfúrtam a falat, behúztam egy 25-ös gége csövet. Ha meglesz a szoba újra építése akkor itt fog átmenni a kakaó.
Átvezettem a hőközpontba a szennyvíz szellőztető csövét. Majdnem elfelejtettem, vissza kellett bontanom 1 CW-t miatta.
A hátsó falon 15 cm belső oldali szigetelés lesz a fürdőszobai részen. A hőközpont 125x170 cm-es lesz. Elégnek kell lennie.
2 réteg karton lesz majdnem mindenhol.
üdv, föccer
-
DigitXT
félisten
A karbantartás linken elő lehet szedni a korábbi képeidet beillesztésre.
-
föccer
nagyúr
válasz
Winner_hun #256 üzenetére
Kabbe
Feltoltottem a kepet de ne illsteztem be. Ne voltkedven ujrafeltolteni.
-
föccer
nagyúr
Egyedul szivas a gipszkrtonozas, de azert halad.
A hokozpont es a hatso furdoszoba profilozasa zajlik eppen.
-
dr.bubo
őstag
Lehet, hogy itt jobb áron kapod a szigetelést: Kőzetgyapot/ásványgyapot akció
-
föccer
nagyúr
Jah, ami még kimaradt a leírásból és fontos mérföldkő.
Pénteken béreltem meg int egy autót, és hazahoztam vele a
- külső nyílászárókat,
- maradék szigetelést a padlásra
- 40 nm-nyi EPS80-ast, 100mm vastagat a külső homlgzati szigihez. Csak drágább lesz és most hogy már bent van a beton tudom hová rakni, a kocsiba meg még pont elfért. A padláshoz való szigetelés 27%-al volt drágább mint 2 hónapja amikor hoztam az első kanyart.Illetve a héten kiszámoltam a belső gipszkarton falakat és az álmennyezetet. A falak 100-as profilokon lesz, oldalanként 2 réteg 12,5-es karton, közötte 2x5 cm vastag kőzetgyapot szigetelés. Az álmennyezet a nappaliban kap egy kis dizájnt, illetve a fal egy kis szakasza is. Ennyi extrának bele kell férnie.
Iránymutatónak a képek az elképzeléshez:
http://www.stukkonivo.hu/gallery/pictures/tagolt-gipszkarton-mennyezet-3.jpg
https://yaroslavldom.ru/public/50922937765096.jpgA menyó nem lesz ennyire giccses, illetve a fal szakasznak sem lesz ilyen az elrendezése.
-
föccer
nagyúr
Az elkeszult betont inkabb nem.is fenykepeztem. Siralmas, de legalabb bent van a helyen. Rengetek aljzatkiegyenlito kell majd.
Volt villanyszerelo. Volt nemi nemu felreertes kozotunk, de nagyjabol okes a dolog. Lecserelte a szekrenyt, atrakta bele az orat, lett uj tetopoznam. Elmuvel kell meg brusztolni.
Most het vegen csinalom az ablakoknak az elokesziteset. Sajnos nem van idom kivarni a 3 honapt az egyedi gyartasra, igy sokat kell falazni es a parabetet is meg kellett emelnem, mert kisebbek lesznek az ablakok, de mindegy.
Kepeket majd hozok errol is, most csak kedvcsinalonak egyet telefonrol.
-
föccer
nagyúr
Megrendeltem a külső nyílászárókat. 2,2 M-nél tartok. Mostanában nem tudok sokat haladni.
Szerdán jön a villanyász. Felszerel egy új tetőpóznát lehozza a kakót, elbontja a régi villanyórát, felszerel egy szabványos dobozt és a főmérőt. 3 almérő, 3 fi relé + elműs ügyintézés. Odáig, hogy a 3 fi relébe bejön a kakó 80k munkadíj + 90k anyag +90k a hálózatfejlesztési hozzájárulás.
üdv, föccer
-
föccer
nagyúr
válasz
#50751744 #231 üzenetére
Szia!
A tetővel a legnagyobb gond az, hogy régi, de legalább jó öreg
Ha hozzá nyúlnék, akkor bontani kellene az egészet. Arra nincs erőforrás, zseton. Az eresz és az alsó burkolat lesz majd megcsinálva, de valószínűleg az is csak jövőre.
Szóval a tetőhöz most nem fogok hozzányúlni, ellenben ha tudsz ajánlani igen olcsó építési faanyag forrást, azt jól megköszönném.
Kelleni fog m3 fa a födém szigetelésnél. Csinálok egy kalodát, amibe bemegy a 30 cm szigetelést és a padlás egy jelentős része járhatóvá lesz téve. Colos szőrösdeszka Jó sok kell.
üdv, föccer
-
föccer
nagyúr
Régen írtam, sok minden történt. Történhetett volna több minden is. Mindenek előtt a képek:
Valahol ott tartottam, hogy az első lakás készen állt a betonozásra. A nappalinak a képe még lemaradt, íme:
Ezután nekiálltam a hátsó lakásnak. A hőközponti csomópont kialakítása a feli kiállásokkal:
szépen elvezetve, leszigetelve minden
A fürdőszoba helye. A sok-sok felállással a fűtésnek, a fali gyűjtő-osztó, illetve a lefolyók. Itt már bekapoltam a vashálót is. Jöhetett a beton.
És jött a beton. Egy külön tortúra volt, de mindegy. Majd egy külön posztban megírom.
A lények, hogy nem túl szofisztikált társaaságot tudtam végül szerezni. Finoman fogalmazva. De legalább bent volt. Kíváncsi vagyok, mennyi aljzatkiegyenlítő kell, de érzésre 30-35 zsák biztos. Ez fél raklam, ~800 kiló ~100k.
A napokban bemérem.
-
föccer
nagyúr
az első lakás előkészítve a betonozáshoz. Vasárnap nyomok még pár képet.
üdv föccer -
föccer
nagyúr
válasz
kunberci #225 üzenetére
Be vannak szigetelve a csövek, csak fehér a színük. A "klasszikus rétegrend az, hogy szerelőbeton, vízszigetelés, hőszigetelés, technológiai fólia, aljzatbeton, aljzatkiegyenlítő, burkolati rétegrend. Namost az aljzatbetonba ugyan nem szerencsés, de betehetőek a szerelvény csövek ha elvérnek. Nálam ezért lesz vastagabb az aljzatbeton, mint "normál" esetben. A falak nagyon rossz állapotban vannak, nem vésem csak ha nagyon muszáj.
Muszáj volt idomokat is rakni a betonba, meg kellett csinálni a leállásokat.
-
kunberci
senior tag
Szigetelést nem szerettél volna tenni a vízcsövekre?
Mégis kerülnek vízcsatlakozások, elágazások, kötések az aljzatbetonba? Most hogyan kellene a nagykönyv szerint csinálni? Először a vízcsövek, majd a szigetelés, vagy úgy ahogy te csináltad, hogy szigetelés, majd vízcsövek, vagy ennek nincs nagy jelentősége? Nekem padlófűtés csövek nem lesznek. -
föccer
nagyúr
Ma is haladtam egy kicsit, még ha nem is annyit amennyit szerettem volna.
Levezetés a gyűjtő-osztóról. Sajnos a WC mellett nem fért el, így át kellett vezetnem a vízellátás csövein.
És lőn. Nem a legszebb, de az ennyimé.
Ez még délután készült kép, amikor már végig voltak vezetve a radiátorokhoz a csövek, de a fürdő részen még nem volt bepakolva.
-
föccer
nagyúr
Ismét eltelt pár nap...
Végre beraktam a hátsó részre is a lefolyócsöveket,
majd betemettem és leraktam a szerelőbetont. Kicsit kapkodtam, de mindegy, nem lényeges, hogy kicsit csúnya lett.
Elöl elkezdtem kipucolni azt a részt, ahová a gyűjtő-osztót akartam bepakolni. Miután leszedtem 6 cm vakolatot, alóla kiesett még vagy 5-10 cm.... valami. Ezt a házat kb a vakolat tartja össze...
Nem baj, nem ide fog jönni a gyűjtő osztó.
Miután jól felhúztam az agyamat az előző miatt inkább hátra mentem. Leraktam a fóliát és elkezdtem lepakolni a szigetelést. Ez legalább látványos.
Első lakás fürdő szobai csatornázás tervezése. Az EPS-re felrajzoltam a leendő falakat és hajrá, indult a legó.
Végül a középső összefolyót mind a két részen elvetettem. Nagyon megbonyolította volna az egészet.
Majd ugyan ez a hátsó lakásnál
A hátsó lakás leendő bejárati ajtaja. A küszöböt is hőhíd mentesre csinálom. Eddig ahol jártam egyszerűen sehol sem figyeltek erre, pedig annyira egyszerű megoldani. XPS ragasztóhab. Fel a leendő padló szintig. Mögötte beton, előtte beton.
Első részen már leterítve a technológiai fólia, előkészítve a gyűjtő-osztó, az első guriga ötrétegű letekerve. Indulhat a fűtés szerelés. (tudom, a fólát szebben is kihúzhattam volna, de ez a réteg annyira nem fontos, hogy mindenhol tökéletes legyen.
Az első cső a helyén. Első lakás fűtés visszatérője. 32-es lett végül, ~16 méter hosszú. A leghátsó sarokban lesz a két lakásnak a közös hőközpontja.
első gyűjtő-osztó a falon, 32-esek bepakolva.
Ma már a 20-asokkal foglalkoztam. használati hideg és melegvíz (illetve a melegvíznek a visszatérő ága. Lesz keringető szivattyú, hogy ne kelljen kiengedni 20-30 liter vizet, amire megjön a meleg.
Még össze lesznek fogva, de ebben a kupacban ennyi lesz. A fal mellett még meg kell csinálni a mosogató irányába a leágazásokat.
-
föccer
nagyúr
Áh, dehogy is. Nem csinálom nagyiparba a felújításokat. Ezzel "ráérek" haladni. Most a vállalási ár vállalkozó részéről, ilyen melóra napi 150-200k körül van és mondjuk 3 hónap, durván 8-10M lenne a munkadíj.
Én kb 1 évig fogom csinálni, elképzelésem az, hogy ősszel talán költözöm.
üdv, föccer
-
föccer
nagyúr
válasz
kunberci #217 üzenetére
A másik alapvetően tisztítónyílásnak van megálmodva. A falak alatt elvileg van bitumenes lemez, a két fóla elég lesz a mezőben. Az injektáláson még mazsolázom, 600k körül lenne, ami nagyon fáj.
A padláson alapvetően páradiffúzív fóliát terítek le, arra építek egy kalodát, ami 2x15 cm-es deszkázatból lesz, e közé megy a szigetelés, a tetején még egy réteg páradiffúzív, majd erre megy a deszkázat.
-
kenwood
veterán
Arra mar csinaltal kalkulaciot,hogy mennyit keresnel azzal,ha ezt a munkat masnal vegezned el ?
Nem lehet,h abbol, es ennek hazikonak az arabol kijonne egy jobb,mint ami ez lesz? -
kunberci
senior tag
A lefolyónál mind a két felébe megy valami, vagy az egyik a tisztító nyílás?
Vízszigetelést teszel még valahová, vagy a kétszeres fólia lesz az?
Padláson mire teríted a szigetelést, lesz valami fólia, vagy akármi? -
kisfer
aktív tag
Hello
Grat az eddigi munkádhoz.
Láttam a kérdésed a radiátorokkal kapcsolatban.Nekem is îgy van felrakva.
Az az 550 ink 560-570mm magasságra.
A radiátor bekötésnél 4-5cmre van a cső a radiátor szélétől.
Îgy a radiátor szelepbe pont belemegy.
Gondolom nem préselsz hanem kulcsos elemeket fogsz használni am.Az lenne a kérdésem hogyha én is vennék házat,mindent megcsinálhatnék magamnak mint ahogy te?
-
föccer
nagyúr
Ma több kis mazsola játék ment.
Felkerült a padlásra a korábban meghozott ásványgyapot. 16 bála, mad 10 m3-nyi. Mellé felvittem a korábbi bontásból származó üveggyapotot, az is van vagy 1,5 m3.
A hátsó lakásban vittem tovább a szennyvizet, bekötöttem a mosogatóhoz valót. A többit azért nem építettem, mert még vési kell vele és nem akrtam nagyon zajongani. A konyha felé sem akartam az alapot nagyon megvésni, ezért betettem 2 db 45°-os idomot, így ez elkerülhető lett. Nyilván visszattöltöttem az árkot, csak az nincs lefotózva.
Ezután kitakarítottam a nagy helyiséget, kihordtam minden szemetet, felsöpörtem 2x. Leterítettem a 100 mikronos fóliát, feltűztem a falra. A két régi átjárót elkeztem felfalazni, de csak annyit hogy megálljon a szigetelés és lehessen betonozni. Jó, hogy ha ott még át lehet járni.
A nyáron csináltam egy garázs felújítást, ahonnan megmenekítettem a konténer halálból vagy 1,5-2 m3 polisztirol táblát. Főként 6 cm vastagságú, de bőven akadt 7-8 cm vastag tábla is. A terem hátsó felén ( a régi szoba) padlója 2-3 cm-el alacsonyabban volt, mint az elülső részé, így kapóra jött a vastagabb szigetelés, nem kellett szintre betonoznom. Szóval pont volt oda elegendő szigetelés, csak ki kellett legózni, hogy mindenhol jó legyen. Betettem az 5cm eps100-ast a többi helyre és egy kis maradék ragasztó habbal kifújtam a régi szigetelés közötti réseket.
üdv, föccer
-
föccer
nagyúr
Nem is tudom, hogy hol tartottam.... Mostanában nem tudtam annyit foglalkozni a házzal, mint szerettem volna.
Szóval sok-sok lapátolás után be tudtam tenni az első részbe a szennyvízcsöveket és elvezettem a hátsó lakásig az ottani vízzel együtt. Elsőként megcsináltam a WC-nek és a tisztítónyílásnak a felállásokat. Kivezettem a víznek a csövét, kapott egy bilincset, hogy ne mocorogjon. Visszatöltés, tükör készítés és este még behúztam a szerelőbetont. Nem lett világ szépe, de szerelőbetonnak tökéletes lesz.
Ma béreltem egy 50mm-es fúrót és kilyuggattam a falat. Itt fognak az 5 rétegű csövek rohangálni jobbra balra. Hideg víz, meleg víz előre, meleg víz visszatérő, illetve a hőközpontból a leendő gyűjtő-osztóig a fűtéseknek.
A szennyvízet és építettem egy kicsit föld felett. A tisztító nyílás előtt átmegy a falon a konyhába, a sarokba tartó ág pediglen a mosógép irányába megy, illetve ezen az ágon lesz megcsinálva a kiszellőztetés is. Nem lett a legszerencsésebb az 50-es y elágazás ebben a formában, de mindegy már.
Mindemellett bevásároltam az első karika szigetelést, így megvan a padlóra az EPS100-as és a födém szigetelésbe való ásványgyapot ~2/3-a. Ekkora autót tudtam szerezni, nem fért be több.
-
föccer
nagyúr
Megjott a kupac. 8 tonna adalekanyaf. Remelem eleg lesz. Van hozza cement is, jo fajta. Megvettem a halos vasat is. Jo draga volt de kihoztak.
Csak a Duna-Drava <3
Es megvan az elso fecske is. Komolyan jolesett mar ennyi bontas utan. Igaz meg nincs meg minden bontas, de ezt beraktam. Az elso lakas foldszondajanak kotodoboza, illete a vizorahoz behuzott kpe cso. Ezen fog (majd egyszer) kimenni locsolohoz es a csengohoz/kapuhoz delej.
A szigetelos bacsi kerte hogy a szigeteles magassagaig ne hasznaljak gipszes anyagot, igy egy kis falazohabarcsot megkoldtem meg egy kis cememttel.
Ma meg pakolok. Sajnos elment a delelott, igy ma sem haladtam szinte semmit.
-
föccer
nagyúr
Ma elkezdtem a a belső szennyvíz elvezetést ásni. Jó mélyen van, -58 cm-ről indul és olyan -40 cm lesz a cége felé. A gerincnek kilapátoltam sacc a felét. Még 2-3 cm-rel. fentebb vagyok a tükörrel, mint a végleges szint, de durvázásnak jó.
Feltártam a szombaton megtalált lyukat. Egy régi emésztő lehetett, félig betömve. Belehordtam pár taliga sittet, meg a kitermelt földet. Hagy szítkozódjon, aki valaha egyszer ki akarja ásni.
-
föccer
nagyúr
A tegnapi nap szorgalmasan telt. Átjött a két unokaöcsém, akit ráállítottam az udvari árok betemetésére és a 8m3 konténer megpakolására. Elvoltak vele. Délelőtt még csacsogós kedvükbe voltak, délutánra már kevésbé.
Én meg délelőtt megcsináltam a csatorna bekötését az udvari eternit csőbe. Még egy utolsó ~1,5 méteres PVC-t kellett az alapból kiemelnem. A barmok simán meghajlították vagy 25-30 fokban, így el is felejtettem, hogy a pvc-re egy karmantyúval álljak rá. Kint az udvaron feltártam a csövet és közvetlen az eternire álltam rá. Az elmenő eternit eléggé meredek, illetve a fal síkjához képest ferdén állt, így vettem 2 db 30°-os könyököt, és azokat addig forgattam őket, amíg nagyjából jó lett az irány és a szög is. Összeraktam őket és az eternitre ráfogtam egy gumi haranggal.
Jól elmolyoltam vele, de végül is jó lett.
Délután meg kicsapó zsinórral kijelöltem a hátsó lakáshoz vezető vonalat, elővettem a hiltit, oszt adtam neki érzéssel. Az első néhány méter szívás volt. 10-12 cm vastag, házi körülményekhez képest jó erős beton. Volt vagy 2 óra amíg felbontottam ezt a 30-35 cm széles sávot. A többi nem volt olyan nagy gond. Sőt, elő kellett vennem a kis gépet, mert a nagy gép túl erős volt, csak fúrta a padlót, de nem törte.
És természetesen erre a hét végére is jött egy meglepetés. A hátsó szobában találtam egy alsó gödröt, rábetonozva. Érzésre valami régi emésztő lehetett. Elég nagy üreg van ott, bő 0,5 m3 biztosan lesz. Még jó, hogy amikor felfedeztük, akkor már éppen meg lett rakva a konténer. :-/
Csak simán megtörve? Igen! Nyilván megfizethetetlen lett volna egy nyamvadt konyok...
Egy fokkal szimpatikusabb megoldás. A 2 darab 30as könyökkel egész jól tudtam játszani.
-
Chaser
legenda
Nem szeretem a ragacsgipszet, gyorsan kot es nem lehet igazitani, alapozoval fal lekenve, karton hatulja is, aztan csemperagacs, dubelt persze rakok bele, mondanam gyere hozzam kartont bontani, de mar nem kell:d 2nm-rol le kellett szednem es csak kezi kalapocsot tudtam ott hasznalni, hagyjuk, azt hittem megoszulok, 1 nap volt, ajto felett meg 1nm-t kellett ev elejen, szaki nekiallt kezi kalapaccsal, fel ora utan a 1,5kw-os bontokalapacs jott, 1 ora utan vegzett is ( : viszont a felsoroltak miatt ha lehet ragasztohabbal csinalni mar csak ugy csinalnam, sokkal tisztabb, gyorsabb
Raktam tegnap a falra egy 10cm-es csikot, korrekt lett, sima soudal epitesi ragasztohab, a ket probadarabot az elobb odaadtam a szomszed sracnak, szedje szet, nem sikerult neki -
föccer
nagyúr
Kartont egyébként sem csemperagasztóval ragasztunk, hanem ragasztógipsszel, és dűbellel rögzítjük. Ragasztóhabban műanyag párkányt raktam fel. jó anyag, de sietni kell vele, nincs utálagos beigazítás. Nem lesz minden leverve, ahol lehet megmarad. 40-es papír, zsiráf, 2 sor glett. Ahol javítani kell ott cementes vakolás.
üdv, föccer
-
Chaser
legenda
Foccer mester, ha mar igy szetkaptad a.lakast, kell majd vakolni. Kaetonragasztassal oldod meg v vakolasaal belul? Egyik szomszed srac mondta, nemreg latott videot ahol ragasztohabbal rogzitik a falra a lapokat. Most kellett nekem is hab, kiprobaltam egy kis darabon, mar fel ora mulva is csak roncsolasaal tudtam volna szetszedni a lemezeket. Ki fogom probalni egy kis darabon, kb 4nm, meglevo kartonra ragasztva hangszigetelot, ha bevalik es lesz meg lakas felujitas project - remelem nem ( : - mar igy fogom ragasztani, nem csemperagasztoval. Az porzik, keverni kell, cipekedni vele, mosogatni a vodrot, keveroszarat, ha be van keverve elhasznalni mert bedoglik, aztan lehet felvakarni a lehullott maradekokat is, lehet dragabb valamennyivel habbal ragasztani, de ha nem kellenek vodrok, ido a mosogatasra, keveresre, mar leginkabb egy arban vannak.
Probaltal mar ilyet? -
Chaser
legenda
37nm, 100 leg m3 a lakas, bejarati ajto mellett van a belteri, ahol egybol a konyha is van, abbol nyilik a furdo es egy masik helyiseg aminek nincs ajtaja es kb 2,3m a legkisebb magassaga, legnagyobb meg 2,9, belterivel szemben a nappali, 4m utan, nappali hossza 5m, tokeletesen hut/fut mindent, furdotol tartottam, de ha nyitva van az ajtaja ott is lehet izzadni telen
Klimanal mindig fontos a lakas elrendezese, ehhez kell hangolni a belterit/ket, es pl nem szabad plafontol nagyon messze rakni, illetve tul kozel sem, tetejen szivja be a levegot, kell az un. kemenyhatas a jo hatasfokhoz legbeszivasnal, altalaban 10-20cm max a belteri teteje afontol
- az egy elterjedt tevhit, h a kulteri sziv be levegot, o csak a hocserelon keletkezett homennyiseget tolja mindig magabol kifele, telen a hideget, nyaron a meleget, nincs isszekottetesben a benti levegovel, tehat szelloztetni pl ugyanugy kell, nyaron paramenresit is a klima, mivel a hocserelo leghidegebb a lakasban, rajta csapodik ki a viz, azt meg erdemes tudni aki fel a baciktol, akar nyar kozepen is futson par orat, barmi van a hocserelon kidoglik ( : , a szervizessel ertekeztem errol, azt mondta ra legjobb megoldas, nem is talat nalam semmit, csak kotelezo.mivoltabol "takaritotta" a belterit, ozonos takaritas sem er tobbet mint a futes, hocserelon lehet 50-60-70 fok is, akar tobb, penesz es tarsai ezt nem birjak -
No, akinek meg kerdese van _klimas topik_, sokszor ki volt targyalva a futes pro es kontra, biztos van kompetens emberke, itt kovessuk foccer mester lakas ujjaepitesi projectjet -
Chaser
legenda
Mazli, ennyi
van amelyik osszeesik es belekoltoznek eloskodok, bar ez nem osszeses fuggvenye, tele a yt ilyen videokkal, de sajat szememmel is volt alkalmam tapasztalni jurassic parkot gyapotban ( : macska is belekoltozik fialni, rovaroknal meg megertem h nincs amilyet szurja, de egy macskanal? ( :
Szerk: en inkabb xps-sel, parafaval burkoltam a redonytokot, elozoleg nem volt benne semmilyen szigeteles, igaz rovar sem, meg is lepodtem nem mentek be telelni vandorpoloskak
Új hozzászólás Aktív témák
lo Bezony, úgy néz ki, hogy megint belekezdek egy saját projektbe. Valamikor nyár második felén állok neki az érdemi...
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F (10 mag/16 szál) +RX 7800 XT 16GB GDDR6 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA
- AKCIÓ!!! DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F + Új RTX 5060 Ti + Új 16-32GB DDR5! GARANCIA/SZÁMLA!
- Razer Book 13 4K+ TOUCH I7 eladó
- HP 2x8 Gb DDR4 2666 Mhz RAM
- Félgép eladó/ Intel i9 9900 / Asus Prime Z390-A / 64GB DDR4 / 500GB Samsung 980 /
- MSI CreatorPro Z16P RTX A5500 TOUCH! - A világ legerősebb RTX A-s tervezőgépe (vapor chamberrel)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- Csere-Beszámítás! MSI Katana GF66 Gamer laptop! I7 12700H / RTX 3070 / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest