- btz: Internet fejlesztés országosan!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2026
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- potyautas: Olyan valóságosnak tűnt
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
Új hozzászólás Aktív témák
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Coccolino_O
üzenetére
+1 Ezt én is így látom. Divat retrózni, hogy a haza mindenek előtt. Ezt játsza le inkább mindenki magában, de alapvetően az állam és a polgár között kölcsönös megbecsülésnek, tiszteletnek kellene lennie. Ez nincsen meg általában véve, kész. (Tisztelet a kivételnek természetesen.)
Mivel a politikusokra nincsen túl sok hatásom, max szavazni tudok, tűntetni valami mellett/ellen, ezért inkább azt emelném ki, hogy a lakossági felelelősségi hárítás/hanyagság/jogkerülés-kijátszás is elég jelentős.Ez látszódik azon, hogy ki mennyire vigyáz a környezetére, tartja be a szabályokat, van tisztelettel polgártársa iránt, lusta-e vagy konstruktív életet él-e nem csak a saját hanem a környezete nyereségére is (gondolok itt pl. a szakemberek-eladók, stb. tisztességére, és még lehetne hosszan folytatni....)
Külföldön én azt tapasztaltam, hogy a polgárok elvárják és ha kell be isbtartatják egymással a tv.-t és az iratlan szabályokat/szokásokat.
Náluk nem a figyelmeztetés és tanító módszert használja ilyenkor a polgár, hanem ku*vaanyázik, és szítják a hülyeséget, nettó társadalmi destrukciót építve.
Én pont ezért értem meg azokat, akik elmennek, mert ez a fajta átfogó, társadalmi mentalitás változásához először számtalan egyéni akarat kell, ami egy társadalmi akaratot tömbösít, majd pár évtized mire megváltozik 1-2 generáció felnövekedésével. Ha kell valakinek hasonló kutatás/kimutatás akkor visszatúrom a neten.
Szóval akinek nagyon ellentétes a jelleme az itthon megszokottakkal az vagy nagyon frusztráltan fogja leélni életét vagy leéli egy erre alkalmas helyen. Ezt csinálták 56-ban is, ezt csináljuk az EU ideje alatt is. Kicsit különböző a helyzet, de alapvetően a vándorlást akkor is és most is az egyén elégedetlensége váltotta ki a társadalmi/állami szerkezettel szemben. (Anno voltak akik azért menekültek mert az életükért harcoktak, de sokan azért is mert nem láttak jövőt az akkori rendszerben. És pont ugyan ez megvan sokakban is. És én is így látom. Azt pedig senkitől nem kérem számon, mert nem lehet, hogy a saját élete miatt elmegy külföldre vagy felvállalja azt, hogy egy országot szeretne építeni, ami sokkal verejtékesebb lesz és nagy eséllyel még az ő életében kozel sem lesz olyan ideális, mint amilyenre éredemes lenne fejleszteni....)
Nyílván nem sok konkrétumot írtam, de ha kell tudok. Egyszerűen a külföldi és belföldi életem konklúzióját próbáltam szavakba önteni... szigorúan szvsz és jogomban áll változtatni rajta.
-
x_o_n
veterán
Kissé el vagy tévedve,na nem sértésként...a szakmunkákkal nem az a baj hogy nem lehet megkeresni....hanem hogy nincs stabil,biztos megélhetés...télen meg sok szakmában nincs munka,és se szociális hálo nincs ami megvéd se semmi,simán nem fizetnek ki ha éppen olyan helyen dolgozol,vagy körbetartozás...és persze nem jelentenek be vagy minimállal....
Igazábol nem kérdés hogy érdemes e mert...
1,biztos hogy magasabb a jövedelmed szakiként pld Németországban mint Magyarországon..hagyjuk már ezeket az ostoba 0,5-1m...a fekete jövedelem az egy vicc
2,Bejelentett munkahelyed van ha véletlen előfoprdul hogy pár honapig télen nincs melo akkor van szociális segitség stb ..... és nem töredék meg 3 hónapig...
3, lesz nyugdijad...és nem annyi mint otthon.
4,megbecsülnek,emberként kezelnek
5 ,biztositás..ezt ecsetelni sem kell....van rá konkrét példám munkahelyi baleset HU/DE elég elkeseritő a különbség... -
Tikakukac
titán
válasz
Aprósólyom
üzenetére
A mostani képzés ontja azokat az embereket, akik egy szeget nem tudnak beütni. Ezt tény, ezt anyámék látják.
Az öregek kihalnak lassan, aki meg bírja az meg vagy kimegy vagy be van táblázva. Otthon szét lehet nézni mi van: vagy minimum Pestig eljárnak a mesterek vagy kiköltöztek/nek.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Tikakukac
üzenetére
Javítsatok ki, ha rossz a logikám, de most ez ugrott be: Lehet hogy azért nincsen (vagy annyi mint a fehér holló?!) a jó szakember, mert az elmúlt hosszú évek alatt, egyre inkább leamortizálódott a szakemberek megbecsültsége és ezért a legtöbb valamire való, ambiciózus egyén a jobb anyagi megélhetés reményében elment felsőfokú képzésekre? Most meg már olyan kevés a jó szaki, hogy az újak sem tudnak tanulni az öregektől? Mintha begyűrűzött volna az ördögi lejtmenet...
-
Tikakukac
titán
Remek sztorik vannak, az biztos. 2 lehetőség volt: idén nyáron végre teljes állásban beállok dolgozni vagy az egész nyarat arra fordítom, hogy 0 Ft bevétel mellett, az év közben keresett pénzt felélve, de megcsinálok mindent, ami az évek alatt gyűlt és a "mesterek" elbasztak.
Egyszerűen ez van. Mindenhez érteni kell és ha 4 óra alvással is élsz, de csináld meg magad. Elég sanszos, hogy elsőre is jobban sikerül és kevesebb idő alatt végzel. Közgazdaságtan alapjait döntöm ezzel romba, de rühellem mások elqrt munkáját javítani.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Az én eddigi tapasztalatom az, hogy amit a mérnökök gondosan megterveznek, mit-hogyan kell összeszerelni, illeszteni, stb.. azt elcseszik a lusta, flegma,trehány, oktondi, tudálékos, "azt hiszik magukról hogy már szakik" típusú szakemberek.
Mivel tudom, a környezetből, hogy egy jó klímás és más szakember viszonylag jól keres, lehet rituálés szertartások között elégetem a diplomám és nekiállok kitanulni egy szakmát, aztán jól megszedem magam... -
Aprósólyom
addikt
Nekem erről annyi információm van, hogy én amiket felújítottam a lakásban, ajánlások utáni szakemberekkel, azokkal sem voltam megelgedve.
Magyar nyugdíjassal beszélgettem, aki svédben élte le életét 56 után és most is ott nyugdíjas. Ismer minndekit Nyköpingben a munkájából adódóan, amit én magam tapasztaltam, mikor a város sétáló utcáján beszélgettünk. Kb. minden 3-5ik emberrel összeköszönt.
Kíváncsiságból megkérdeztem, hogy tényleg azért nincsen otthon jó szakember, mert kiment külföldre az összes? Az ő tapasztalata az, hogy dehogy. Ez a szomorú.
azért szóltam be, mert itthon a szülőknél szészedtem a mosogató alatti cső és szifon szettet, hogy kitakarítsam, és mit látok, hogy toldozott foltozott, ragasztott, oda nem való csövet, össze-vissza olvasztva átméretezett darabokból összetákolva. 10x szettem szét majd tettem össze mire rájöttem, hogy ez addig fog így csöpögni, míg vagy be nem tömítek mindent szaniterhez való szolikonos szarral, vagy veszek egy csomó új alkatrészt, és rendesen bemérek mindent, hogy rendes derékszögben, oldal irányú feszítések és csavarások nélkül álljanak majd bent a csövek...
A Pesti lakás fürdőszobai felújításának vízvezeték szereléséről és csempézésről már nem is fogok litániát nyitni, de szánalmas, pláne annak fényében, hogy ajánlás után rendeltük meg tőle a munkát, mert hogy dícsérték... Hát látni szeretném most már azokat a munkákat...... Legközlebb meglátok egy szakmunkást, már a megjelenése alapján el fogom dönteni, hogy munkát kap-e vagy nem. Mert már ez árulkodik... Dániában, Svédben a szakembereknek olyan patika rend van a furgonjukban is, hogy tőlük már ránézésből megrendelnék bármilyen szakmunkát, mert sugárzik a z igényesség és precizitás. Itthon a legtöbbje, meg.... Aztán mindent a pénzre fognak, mikor a rend és igényesség nem csak pénz kérdése... A csodás fürdőszobai burkolati munkánál a csempe és az élvédő sem ál síkban, vonalban egymáshoz képest, aztán állandóan megáll ott a víz... Minden egyes zuhanyzás után egy kisebb takarítást igényel a fürdőszoba a hasonló apróságok miatt... -
icemad
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Ez kb 10 éve volt, akkoriban nem foglalkoztak ilyen ügyekkel. Én sem vagyok elvetemült állatvédő, de van szívem. Ilyet soha nem tennék. Nem bántom az állatokat, de nem is tartok itthon egyet sem. Meg húst is eszek. De basszus, ilyet csinálni? Inkább vitte volna őket menhelyre, vagy valami... Na mindegy. Nem offolok tovább. Csak azért írtam, hogy ilyen is van. És nem kell hozzá messzire menni.
-
t72killer
titán
Aztamocsok, asszem ez kimaxolta a türhőség felső határát
. Nem vagyok állatvédő, de az ilyen tényleg megérdemelt volna egy rendőrségi feljelentést és persze pert, hogy a szakit + a te idődet fizesse a barom. (elnézést a barmoktól, nem találtam jobban passzoló kifejezést) -
icemad
nagyúr
válasz
olloczky
üzenetére
Hát nem irigyellek, 20 évet húztam le az Avason, ott vannak csuda dolgok... Egyszer volt egy komoly dugulás a WC felől. Általában megoldom az ilyen helyzeteket (műszaki ember vagyok), de ezzel nem bírtam. Hívtam a szakit, ki is jött. Küzdött vele ő is. Pár percre magára hagytam, egyszer csak a káromkodásra figyeltem fel. Jött is rögtön, víztől csöpögő szatyorral, azt mondta ilyet még nem látott. Valamelyik felső szomszéd 4 kölyökkutyát húzott le a wc-n.

Még most sem tudom, hogy ki volt az, de lehet, hogy így jobban is járt.
-
olloczky
senior tag
Szintén Miskolc. Nem rég költöztem össze bnőmmel az Avasra. Elkezdett csöpögni a víz a vízóra előtte golyóscsapnál, amire az alattunk lakó hívta fel a figyelmet, hogy ők már napok óta áznak (elég furcsa helyzet volt, mert mi nem láttuk, hogy állt volna a víz a fürdőben). Előtte 1-2 héttel nagyanyámat költöztettük és a lépcsőházban ki volt rakva egy cetli, amin egy vizes hirdette magát én meg lefényképeztem, mert amúgy anyáméknak is kellett már vizes, mondom elküldöm majd nekik.
Na pont kapóra jött, felhívom, mondom, hogy folyik a víz, jöjjön már fel nézze meg. Kérdezte a címet, meg hogy 2 óra múlva otthon vagyok-e és megnézi. Kijött, felmérte a munkát ingyen, másnap délelőtt jött, kicserélte, kértem számlát (amit csak később hozott el, mert nem is volt nála a tömb..
) megkaptam és mindenki hepi. Mondjuk egy golyóscsap cserére számlával 16 ezer forintot fizettem.. nem vagyok egyáltalán ezermester, így nem is tudtam, hogy konkrétan mi a baj, amíg meg nem mondta és hogy mi ezért az átlag díj. Kifizettem.Poén, hogy anyámék egy másik vizest hívtak nagyanyámhoz, mert az "új" lakásában neki is pont ugyanez volt a probléma, az a szaki meg 9ért csinálta számlával.
Nekünk kárpitossal gyűlt meg a bajunk de azt később leírom részletesebben.
szerk.: a vízszolgáltató a társasházaknál csak a pincében lévő fő csöveknél illetékes, a társasházkezelő pedig csak a függőleges csövekre a lakásokban.. a vízszintes az én feladatom
marad a lakásbiztosítás, ami fizeti a számlámat majd -
-
updog
őstag
Nálunk a házban (az alattunk lakónál) ilyen betonszerű cső adta meg magát, maradjunk annyiban, hogy nem volt szép látvány, ráadásul a strang a konyhából volt csak hozzáférhető. Na a cső ami mindent elvezet a felső szintekről, egy szép napon önnönmagába roskadt
Volt nagy rohanás hozzánk, hogy lécci ne húzzuk le a wc-t egy darabig 
-
mephi666
nagyúr
vannak szép megoldások: nálunk a konyhába 1.5éve bekerült a mosogatógép és elkezdtem vizsgálni, hogy tudnám bekötni... néztem nagyot, hogy a melegvíz vékony, régi műanyag csövön jön, ami eléggé ingatag amúgy is... inkább szerelőt hívtam, aki ránézett és mondta, hogy ott nőtt fel a szomszéd lépcsőházban: ismeri a szitut... vigyázni kell vele, de nem lesz gond: volt aki keményebben csesztette, aztán tört a cső, ázott a lépcsőház, el kellett zárni a főcsapot és bontani a falat csőcseréhez
nem is kért sokat... anyaggal együtt alig 10ezret, amiben benne volt munkadíj, sarokszelep, stb... (ő számát is eltettem a villanyszerelőé mellé arra az esetre, ha bármi olyan gond van, amit én nem tudok megoldani) -
mephi666
nagyúr
válasz
Depression
üzenetére
esetleg apránként leöntözgetni forróvizet+zsíroldót és megküldeni nagynyomással? lehet leöntenek a szomszédok néha pl birkapörköltmaradékot, amiből a zsír letapad a csövekben és egyre jobban eldugítja (általában hideg víz megy ezeken a csöveken és az nem viszi le a zsírt)
-
válasz
Depression
üzenetére
Akkor szegény lent lakónak fog eldugulni, nem?

-
Na megvolt a csoda.
Új cső, új wc, új tartály
Eredmény: semmi sem változott. Pumpálom lefelé a lépcsőház nagycsövén. Hátha lejjebb megy egy szinttel.
-
Coccolino_O
őstag
Nem, az általános mentalitás az, hogy mivel a politikusok is lopnak, én miért ne tenném. Mivel Mo.-n magasak az adók és alacsonyak a fizetések, kénytelen sok ember trükközni valamivel, hogy pluszba jöjjön ki. A közmunka plusz a fusi feketén, pl. tökéletes példa. A cinkos összekacsintás az állam és az állampolgárok részéről is. És mivel ez nem fog változni a közeljövőben, ezért természetesen mindig lesznek olyan emberek, akik nem a csodára várnak, hanem tesznek a saját sorsukért. Ennek egy nagyon radikális változata az, amikor valaki kiköltözik külföldre. Ettől senki sem lesz több, se kevesebb.
#102: Ahogy érzed. A lehetőség mindig adott lesz.
#106: Ebben nincsen lenézés. Kár beállítani az otthon élést valami hősies tettnek, meg romantikát gyártani belőle.
#107: Engedtessék meg, hogy cinikus legyek, amikor elkezdik nekem emberek bizonygatni, hogy minden milyen fantasztikus otthon. Szerintem meg egyre lejjebb süllyed az egész ország. De hát aki nem tapsol úgy, ahogy kellene, az ellenségnek számít.
#108: Jól döntöttél, hogy otthon maradtál. Most jobb?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
t72killer
titán
Hátigen, külföldre távozás után se piszkálom feleslegesen az otthon maradottakat. Igaz ritka de léteznek valós élethelyzetek, ahol Magyarország jó és valós alternatíva. Pl infós haver is költözött haza nagycsaládot alapítani: 3 gyerek+kertes ház már csillagászati tétel UK-ben.
-
updog
őstag
válasz
Coccolino_O
üzenetére
Úgy látom, a pozitív hozzáállás megmarad, bárhová vándorol az ember
-
válasz
Coccolino_O
üzenetére
Nem küzdöttem soha. Bár nem tudom mire fel ez a lenézés.
-
updog
őstag
válasz
Coccolino_O
üzenetére
Igen, sajnos az kellene, hogy valaki megmondja az embereknek, hogy "hülyék vagytok, de idővel mindenen lehet változtatni, viszont az nem lesz egy kellemes folyamat".
Viszont abból a tényből kifolyólag, hogy az emberek hülyék, ezt valószínűleg nem igazán értékelnék
Én valószínűleg itt ragadok, mindenféle okból kifolyólag. Szerencsére vannak barátok, és család, akik (még) nem tervezik, hogy elmennek. Az vigasztal, hogy szüleim, nagyszüleim is átvészelték a nehezebb időket, majd lesz nekem is valahogy.
A témához: én még 2016-ban újíttattam fel panelt, a végén már én raktam le a járólapot a folyosóra, kb. akkor kezdett tetőzni ez a kálvária, hogy 6-8m2-es munkával már röhögve rád nyomták a telefont.
Két éve az én járólapom atomstabil, amit a burkoló rakott le 4000/m2 áron, már fél év után berepedezett, mert kispórolta a ragasztót alóla (fun fact: a végén kérdeztem, hogy mennyi volt az anyagköltség, mondta hogy 5 zsák csemperagasztó, 5000... húztam kicsit a számat, mert a P9-est én 4000-ért szereztem zsákonként.. mondja hogy jaa nem, összesen 5000 az 5 zsák).
Azóta már át kellett festenem az egyik falat is a nappaliban, mert ahogy rásüt a nap, látszik hogy tróger pacsmagolt csíkos szutyok volt az egész.
Komolyan fontolgatok egy hidegburkoló, vagy egy szobafestő OKJ-t megcsinálni.
-
válasz
Coccolino_O
üzenetére
Nem kell adót csalni a boldoguláshoz. Pont az a baj, hogy ez az általános gondolkodás. Csalj adót aztán majd boldogulsz. No komment.
-
Coccolino_O
őstag
válasz
cskamacska
üzenetére
"Bonyolítja a helyzetet hogy politikai átrendeződésből és oligarcha barkácsolásból egy ukrán felállás is kijöhet, az meg belépő a harmadik világbéli csődállamokhoz, és akkor hajunkra kenhetjük a vastag mellékest."
Otthon 4 évente van szavazás, a magyar társadalom pedig arra szavaz, aki többet ígér. Ha nem tetszik, ami otthon megy, le kell lépni; ha még nem tetted meg korábban. Csodát várni felesleges, nem fog bekövetkezni, hiszen ahhoz normális társadalom és normális állam is kellene. Mivel a két fél állandóan egymásra mutogat, nem lehet fejlődést várni.
-
Coccolino_O
őstag
"lehet itthon boldogulni, csak alkalmazkodni kell tudni hozzá"
Hogyne lehetne. Adót kell csalni, meg mindent megoldani okosba. Ez a rákfenéje az egész országnak. Az adócsalás nemzeti hobbi szinten megy, miközben mindenki azon nyekereg, hogy minden milyen szar. Igyekszik mindenki a lehető legkevesebbet befizetni mindenből, és Svájcot várnak belőle. Az állam a létező összes pénzét elveszi az adófizetőknek, hogy a politikusok saját magukat és a haverokat hizlalják belőle. A magyar társadalom pontosan azt kapja, amit megérdemel.
-
Ezt képtelenek felfogni az emberek. Inkább kezeljenek egy régi kórházban hozzáértő orvosok és nővérek, mint egy csillivilli kórházban kóklerek és mengelék. Mert a szervezetednek tök mindegy a külcsin.
Én is most intézek egy műtétet és a vizsgálatokat és most is azt tapasztalom, hogy a ritka kivételtől eltekintve (mert kivételek mindig vannak) minden egészségügyi dolgozó nagyon kedves és segítőkész. Persze ehhez nekünk is így kell viselkednünk velük. Ha valaki gyökér módon kezeli őket, ők is fel tudnak venni komolyabb stílust.
-
icemad
nagyúr
válasz
Depression
üzenetére
Kb. 1 évig kezeltek otthon Hodgkin limfómával, végigjártam az összes osztályt a tüdőtől kezdve a sebészetig, meg persze az egy év kemó. Az igaz, hogy a kórház és az eszközök, kb. valamelyik afrikai falut idézték, de az orvosok és nővérek hihetetlen odaadással végezték a munkájukat, valóban gyógyítani akartak. Nekik köszönhetem, hogy élek.
Ezzel szemben Hollandiában minden csilivili, mint egy hotel, de olyan orvosok vannak, hogy észvesztő. Paracetamolt adnak mindenre, tök mindegy, hogy influenzás vagy, vagy nyílt törésed van. Feleségem bokatörését simán félrekezelték...
Plussz kisebb vagyont kell fizetni a kezelésért.
Szerintem az otthoni helyzet jobb. -
cskamacska
addikt
válasz
Coccolino_O
üzenetére
"Hogy mit lehet tenni ellene? Már semmit. Az a vonat már régen elment."
Hja, ha nem perifériális félgyarmatként helyezkedünk el a zeu kebelén, akkor talán lehetne máshogy is. Már egy szlovén szinttel is kiegyeznék. Bonyolítja a helyzetet hogy politikai átrendeződésből és oligarcha barkácsolásból egy ukrán felállás is kijöhet, az meg belépő a harmadik világbéli csődállamokhoz, és akkor hajunkra kenhetjük a vastag mellékest. Laudából pl perfekt Klitschko lenne, kiállna a térre hogy szeressük egymást gyerekek, közben random oligarcha átvenné a hatalmat, és jönne a térdhajtás. ^^
Ezt, avagy a bizonytalan jövőt, és biztos elmaradottságot természetesen a kivándorlók is beárazzák, nem mindenki a +20 centivel hosszabb lapos tévéért megy ki világot látni, de később ez még a gazdasági menekülteknek is leeshet.
-
-
icemad
nagyúr
Én csak Hollandiáról tudok írni. Nekem 825 az albérlet, meg kb. ugyanennyi a rezsi, kocsi, biztosítás, mobilszámla, stb. Hónap végére nem marad semmi, de akkor sem mennénk haza. Itt sokkal jobb az oktatás, és teljesen más az emberek mentalitása. Más minden. Egyedül az egészségügy jobb otthon.
Évente egyszer megyünk haza rokonokat látogatni, de ennyi elég is.
-
8th
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Unokaöcsém egy haverjával kint volt pár éve az egyetemre pénzt gyűjteni. Vettek helyben egy elég pöpec négy személyes lakókocsit 3500€-ért és abban laktak tíz hónapot (kempingben). Brutális összeget spóroltak ezzel. Hetente mosodába járni meg közös zuhanyzót és budit használni nem annyira vidám de valamit valamiért meg huszonéves suttyó kölkök, bulinak fogták fel az egészet.
Amúgy oké legyen 1000€ az albérlet kint de mellette marad még 1500€ (460e Ft) kessed élni. Még ha rezsit kaját, szórakozást, eseti kiadásokat leszámolsz belőle akkor sem kell messiásként várnod a következő utalást. Itthon ha kiadsz két kilót albérletre mellé kiköhögöd a rezsit és máris elment a negyed millás fizud (ami idehaza sajnos sok embernek csak elérhetetlen álom 2018-ban). És nem ettél, nem ruházkodtál, nem szórakoztál, nem költöttél magadra, az egészségedre. Nyilván sehol sincs kolbászból a kerítés de kint csak könnyebben boldogul az ember fia.
-
-igu-
veterán
-
Chaser
legenda
válasz
Coccolino_O
üzenetére
pont erről van szó, akinek tetszik a kinti légkör kinn is marad, viszi az egész családot, akinek nem tetszik az meg idővel vissza jön, öngerjesztő folyamat volt, majd valamikor talán beáll egy egyensúly, teljes mértékben megértem aki nem akar vissza jönni, de vannak akik szeretnek küzdeni ( : tisztában vagyok vele, ha kimentem volna, kimennék, nem jönnék vissza, lehet itthon boldogulni, csak alkalmazkodni kell tudni hozzá
-
-igu-
veterán
válasz
Coccolino_O
üzenetére
Fizetéshez:
én úgy számoltam mindig, hogy a kötelező kiadások (lakásbérlés, rezsi, közlekedés, kaja, miazmás) után mi marad a zsebemben hasonló életszínvonal mellett.
-
Coccolino_O
őstag
"Gondolom már mindenki hallott arról, hogy mennyi munkás lépett le, irány külföld!"
Ez egy határozottan pozitív dolog. Pár évvel ezelőtt még azon ment a rinya, hogy a magyar ember mennyire nem mobilis, és mennyire nem beszél nyelveket. Most azon megy a rinya, hogy mennyien leléptek. Akik otthon maradnak, magasabb fizetésért tudnak elhelyezkedni, főleg, ha hiányszakmában dolgoznak, de ez természetesen nem vonatkozik a rabszolga bérért dolgoztatott közalkalmazottakra, különösképpen igaz ez pl. az ápolónővérekre. Sokan hazaköltöznek x idő elteltével, visszaviszik a tudásukat, a pénzüket, egy különböző életszemléletet, az utóbbi különösen ráférne a magyar társadalomra.
A külföldre vándorlás jóval többről szól, mint a pénz, ha háromszor annyit keresnék forintban, akkor sem költöznék haza. Aki ezt nem érti, az valami rózsaszín buborékban él, nem a magyar rögvalóságban, és felesleges is vele leállni, hiányoznak a szükséges szellemi képességek nála.
Az otthoni meg külföldi fizetéseket meg teljesen fals összehasonlítgatni, hiszen rengeteg különböző tényező akadhat. Vidéki Angliában nettó 2000 fontból kiskirályként élsz, Londonban meg egyáltalán nem számít kiemelkedő fizetésnek. Általánosságban elmondható, hogyha itt valami drágább is, akkor is hamarabb keresed meg rá a pénzt, mint otthon, hiszen magasabb órabérben dolgozol, még minimálbér esetében is. Nem meglepő módon, itt egy jó szakember még többet tud keresni, mint otthon, mert itt is hiány van belőlük, nem sokan akarják csinálni, arról már nem is beszélve, hogy a magyar és az angol építőipar össze sem hasonlítható semmilyen tekintetben.
Hogy mit lehet tenni ellene? Már semmit. Az a vonat már régen elment.
-
Rive
veterán
Egy hét? Nem igazán csodálkozom.
Némely híresztelések szerint Londonban hamarabb kapni magyar szakmunkást effélére, mint mondjuk Pesten - ehhez képest Miskolc még egy lépéssel visszább, ugye...
-
8th
addikt
Nekem tökmindegy mennyi, én nem mennék ki. Ideköt minden, plusz még egy dolog ami miatt nem tudnék huzamosabb ideig távol lenni hazulról. Véleményem szerint aki havi bő negyed millió nettóból nem tud idehaza megélni az magára vessen. Annyit ha talpraesett az ember sz*ros nyolc elemivel is megkeres igaz többnyire csak a fővárosban vagy a nyugati határszélen.
#83: Nekem ne mondd. Sógorom alvállalkozói szerződéssel taxizik a fővárosban egy nagyobb operátornak. Ha sokat megy bőven 400 felett keres nettóban, tisztán, minden költsége levonása után.
Az a kezdő fizu amit hegesztésért ajánlottak nekem, még a minősítő vizsgáról akkor szó sem volt. Aki minősített hegesztő már alapból egy magasabb bérkategóriába esik plusz próbaidő leteltével emelnek is szépen a lóvén. És persze az értelmesebbeket automatikusan továbbképezik (TIG/AWI + minősítés). Azzal már bőven 300 felett lehet keresni nettóban ami nem rossz egy kényelmes, seggen ülős, nem kapkodós, nem fizikai munkáért. Mint az uraknak a kezed alá adnak mindent neked csak le kell hegeszteni. Nem szakadsz meg és nem görnyedsz naphosszat mint egy tetőfedő, kőműves vagy épp burkoló. Ezért is indultam el ebbe az irányba. -
Chaser
legenda
én nem is akarok megkeresni hegesztőként annyit
a titok nyilván ott van, hogy építkezéseknél, felújításoknál nem annyira keresett szakma, ha igen, akkor meg rossz helyen próbálkoztál - nálam pl ok minden kellett, de hegesztő nem -
amennyit mondtál megkapják a bkk buszsofőrök is, kényelmesen, osztán' nem kell hozzá két diploma, egyik taxis srác mesélte, fejvadászok hívják őket, taxisok még többel is kezdhetik, csak menjenek, h ne csak építőipari munka legyen -
Honnan tudná a nav, hogy kinél fog festeni a festő, kinél fog dugulást elhárítani a duguláselhárító, vagy villanyt szerelni a villanyszerelő?
Szerintem sehonnan. Ezért írtam, hogy ha a megbízó becsületes lenne, nem menne a zsebbelóvé, vagy ha csak számlásan dolgozna a szaki, akkor sem. Azt a legkönnyebb mondani, hogy szedjék be a beszedni valót. Miközben ha a szívünkre tesszük a kezünket, mi is (a legtöbben) simán kifizetjük számla nélkül a kért összeget. Holott pont mi tehetnénk elsősorban azért, hogy megszűnjön a feketézés.
-
8th
addikt
Még most is a dupláját megkeresed Ausztriában, Németországban a hazai béreknek teljesen mindegy melyik szakmát nézzük. Én most nyomom az TÜV minősítőmet, ha az is zsebben lesz már másnap fix. 2400€-ért kezdhetnék a sógoroknál (ismerősön keresztül). Az ~740ezer forint. Annyit ha fejre állsz sem keresel meg idehaza hegesztőként de még a felét is csak akkor ha arany kezed van, hosszú évek óta ezt nyomod és élő minősítésed van mindenre. A legjobb ajánlat amit eddig kaptam (fővárosi cég) az havi: 230e nettó + 25e cafeteria + 10e ruhapénz + 100% útiköltség térítés. Ez még a kinti pénz felétől is fényévekre van.
-
Bárkinél, bárhogy. Ezt a legkönnyebb mondani, hogy nem lehet, az meg, hogy ki mikor kit szid kit érdekel?
(#78) t72killer: Andy kaszinóiban sincs online pénztárgép, biztosan marhára legális lehet ott minden. Ez a kormány nem akar semmin se változtatni most, hogy már minden az övék.
-
mephi666
nagyúr
2018.02.08.
2018. február 10. és 14. közötti ellenőrzésekA NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. február 10. és 14. között kiemelten ellenőrzik a Valentin-naphoz kapcsolódóan az online felületeken hirdető virág- és ajándékkereskedőket, szolgáltatókat és vendéglátókat. A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.
2018.01.31.
Kiemelt ellenőrzések februárbanA NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai februárban a belvárosi vendéglátóknál, kereskedőknél és szolgáltatóknál végeznek helyszíni ellenőrzéseket. A revizorok elsősorban a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentéseit, valamint az online pénztárgépek szabályszerű használatát vizsgálják.
-
Chaser
legenda
vannak alkalmi ellenőrzések, próbavásárlások, de mindent képtelenség, mostani emberek 100x-osa is kevés lenne, nem beszélve az internetes dolgokról
aki belenyúl, az szép nagy büntetést kap
ez az online pénztár volt az egyik legnagyobb baromság, de ugye arról is tudjuk nem véletlen, egyik szuper tisztességes bácsi nagyon jól jár vele ( : kb mint a nemzeti dohányboltok, de azoknak tényleg van valami értelme is, ha nem is azért jött létre - megint más kérdés a teljes leszeparáltság, nehogy véletlen látni lehessen ha az eladót megkéselik -
lenne itt mindenre pénz, megoldás, de iszonyat idióta vezetők vannak - tisztelet a kivételnek -
pl 10-es panelt visszabontani 5-re...lol (((( : -
t72killer
titán
Így van, ez sajnos így alakult ki. SzVSz az állam "kezdte", amikor nekiállt 20+% áfát szedni. Senki sem olyan hülye, hogy önként 20%-kal megdobja a költségeit, amikor folyton pénzszűkévek küszködik. Egy civilizált 10% körüli összeget nagyságrendekkel kevesebben kerülnének ki, főleg, h bármilyen jogi/garis hercehurcánál be kell mutatni a számlát. Ha ez a "védelem" az áru értékének negyedébe kerül, az messze nem éri meg.
Szja téren nekem szimpatikus a max 16%-os kulcs (más kérdés, h a minimum lehetne mondjuk 8%, alacsony keresetűeknek), tippelném is, h csökkent a "minimálra bejelentett" tömeg.
-
Chaser
legenda
válasz
potyautas
üzenetére
ezer éve mikor katona voltam, egy taxis bácsival beszélgettem, idézem:
"kádárnál is lehetett lopni, de módjával"
no ez megszűnt
egyébként ha már katonaság, egyik legnagyobb pénz pocsékolda, semmi értelme - tudom, sokan felesküdtek a haza védelmére blabla, de 10-ből 9-et nyakon vágnék ketté csuklik:d és ha háború lenne mindenkinek mennie kellene, akár felesküdött akár nem -
viszont a századosunknak lett szép háza amit összelopott a laktanyából, és sorkatonák építették neki, a laktanya parancsnok lányának meg szép esküvője volt, természetesen honvédségi - állami - ktsg-en
az egyik főtörzs se volt szégyenlős, ami mozdítható volt vitte
ha valaki jól csinálja és mindent bejelent jól jöhet ki belőle, kérdés csak a könyvelő, de legtöbb abból is kontár
régiónként nagy szakadások vannak, erre pesti faluban kb bármerre mégy építkezések vannak, kisebbek-nagyobbak, lakás felújítások, kell az ember, ingatlan árak nagyon magasak, sok külföldi tőke győzi, magyar elit is, no meg ott vannak a hitelek, eu-s pénzek, én ha borsodi szakmunkás lennék nem külföldre pályáznék hanem pesti faluba
ha valaki csak bontást vállal, abból is szépen megél, amiket nekem mondtak árakat horror volt, csak bontásból is kényelmesen megvan havi 0,5m-fél m ft, és nem nagy beruházás kell hozzá
- jó magam 2-2,5 tonna kohósalakot egy nap alatt szedtem fel, erre 50e alatt nem jött ajánlat ( : -
cserépkályhát is legalsó hangon 40-ért bontották és vitték volna el, de ehhez nagyon sokat kellett telefonálnom, 50-60e standardek voltak előtte, pár óra alatt kézikalapáccsal megvolt, sittes zsákokkal, sitt szállítókkal elvitetve is bőven megvolt 40e alatt, a sitt szállító srácok is napi 20e körül keresnek mellékessel, ők dolgoznak is érte keményenszerk: Lauda
ne nevettesd már ki magad...
álszentség fenn van, ismerek nav_igátorost, aki számla nélkül újíttatta fel a lakást, mert úgy olcsóbb volt, na pfffff ( : villanyász bácsi meg sok nagy emberről beszélt, akik az óriás medencéjüket gondolnák megoldani "olcsón" - áramot lopva -
kis ember meg próbál megélni
az megvan, h tojás darabja alsó hangon 40ft? jellemzően 50, de az internet áfáját csökkentették ((((((((((( : -
Borsodban nem adnak többet a szakmunkásnak se, ha alkalmi, ha 4 órás.
A mutyit pedig nem a politikusoktól tanuljuk. Benne van a vérünkben a "nem-e lehetne-e" Fél évszázada figyelem, de mindig így volt. A kontár elvitte az iparos elől a munkát, de senki nem merte feljelenteni, nehogy csúnyán nézzenek rá ezért. Az is igaz, hogy ha a maszek mindent bejelet, tönkremegy. Pedig az adózási fegyelem lenne a megoldás. -
Chaser
legenda
ha nem azt látnák a nyakkendős gengszterektől a "nagy házból" ugye...de csssssss
saját tapasztalat, béreltünk egy lakást, iskolai igazgató úrtól, polgármester jelölt volt, ofc semmit nem fizetett állam bácsinak a bérleti díjból, emellett tisztességes és korrekt, rosszat nem tudok rá mondani
lakás vásárlás, ügyvédnő megkérdezi, kell-e számla ((( :
magán fogdoki: a köszönés 10e ft volt, mikor sokadik alkalomnál megkérdeztem esetleg számlát kaphatok-e, és ha már nem kapok lehetne-e olcsóbb esetleg, hát ír ő, csak a végén szokták, szeme se állt jól :d - kp átvétele után azonnali számlaadási kötelezettség van -
és sorolhatnám... -
válasz
t72killer
üzenetére
Az volt a kérdés, hogy mi fedezze az emelést. Mert a legtöbb ember csak a száját jártatja, de ha a magasabb bérek miatt emelnék a tb járulékot, pont ezek az emberek háborognának legjobban. Egyébként engem nem érdekel mennyit keresnek, az ő dolguk, ők vállalták. Az én bérem se érdekel senkit.
-
Chaser
legenda
én is mondtam ne, neked meg felesleges feltenni olyan kérdést amire tudod a választ magadtól is....

mephi666 elég korrekt felszerelésem lett, legdrágábbak közt volt egy bontókalapács - 30e ft -, első nap visszahozta az árát, mikor befejeztem kiárusítom ezeket, ne is lássak ilyeneket:d
potyautas melyik területen jó napi 8e építőiparban? erre legalja segédmunkás talán beéri annyival - ha hozzák-viszik -, aki a golyó vakarászáson túl néha megemel ezt-azt
-
-
-
mephi666
nagyúr
mi karácsony előtt villannyal jártunk így: vasárnap délután azonnal kellett szerelő, de kecskeméten sem tudok jönni egy 0-24-es szaki sem... mázlinkra nagybátyám évtizedek óta a démásznál van és ő tudta lebeszélni kollégájával (aki innen 1km-re lakik), hogy kijöjjön órákon belül... (személyesen azért nem tudott jönni, mert nem helybeli) vele beszélgettem és mondta, hogy hiányszakma kezd lenni a villanyszerelő, mert megy mindenki külföldre... ő sem nem vállalt volna maszekot, de nagybátyámra való tekintettel (és arra, hogy baba van nálunk) kijött... megcsinálta 20perc alatt, amit kellett... azért elég gáz, hogy egy ekkora városban is alig találni embert, aki komoly felárért sem oldja meg rövid időn belül a hasonló problémákat...

ui: én is arra szavazok, hogy fektessen az ember "eszközbe", amivel megoldhatóak a hasonló jellegű gondok, mert majdnem mindig csak magára számíthat...
a villany mondjuk ez alól kivétel, mert komolyabban nem piszkálok bele (kapcsolócsere, kismegszakító-csere és hasonlók viszont mennek) ...asszony hülyének is tart, mert múltkor pl 160x200-as matracot vettünk és ragaszkodtam hozzá, hogy mi szállítsuk tetőcsomagtartón... 6ezres szállítási díjjal számoltam, ami helyett lett 2db spanifer 3200-ért... (ami megmarad és jól jöhet) üzletben kiderült, hogy 3800 lett volna a fuvar, de mindegy "akkor is spóroltunk"
...azóta lerobbant a kocsi és vontatni kellett: jobb híján a spaniferrel oldottuk meg: bizonyította, hogy nem volt rossz vétel -
Chaser
legenda
kilőnék a korrupt politikusokat, tisztviselőket, az országtól ellopott vagyonukat pedig visszakapná az ország, úgy
megvan itt mindenre a pénz, de ha ellopják úgy nehéz...
szerk: na de nem politizálunk, aki nem akarja bepiszkolni a kezét, de jobban akar keresni mint egy orvos irány a bkk, buszsofőrök is 3-400e bruttót kapnak kezdő fizetésnek...már ott sincs ember ( : -
Chaser
legenda
válasz
t72killer
üzenetére
ott ezt nem lehet eljátszani, majd ha már minimális ember marad...
szakmunkákat az állam generálta, sok embert kiüldözött, ellenben az építkezések beindultak, új banki hitelek, csok - nyilván a legcsokosabbaknak még jobban ( : - , és azt mondták az itt maradtak, van az a pénz....
én barátom is kiment anno sok éve németekhez, 3-400e körül keresett, 150-200-at félre is tudott tenni, most kereshetne itthon 0,5-1m ft közt lazán a pesti faluban -
Chaser
legenda
válasz
t72killer
üzenetére
erre ez van, egy jó burkoló legalább fél évre be van táblázva, és 5e/nm alatt nem hajol le, ha bontani és javítani kell akkor meg ajaj ( :
és a vicc, megfizetik
én busineselltem amit tudtam, megcsináltam, csinálom amit tudok, de még így is a munkadíjak összességében elég szép összeget tettek ki -
t72killer
titán
1700ft/nm - szakmát tévesztettem
.Amúgy az lesz ennek a vége, hogy toboroznak külföldi pl kínai munkásokat és lőttek az aranybéreknek.. Értelmiséget nemigen fognak tudni toborozni.
-
Chaser
legenda
látod ez a vicc, szakmunkás kiröhögi itthon az orvost meg programozót, elején csóváltam is a fejem, ezek szívsebésznek gondolják magukat ( :
az h te ismerősi körödben nem keresnek annyit egy dolog, nem mondtam h gyakori, azt mondtam azért már érdemes kimenni, fél-1m-ért nem, itthon is lazán megvan építőiparban, pesti faluban biztosanszerk: födém volt eddig a legjobb,parkettát felszedni, aztán a salakot alóla, kiegyenlíteni, betonozni, aljzatkiegyenlítőzni, 18nm, asztat' mondták 1m jó ha kifussa', de inkább 1,2..és ja, ilyen ajánlatok jöttek, röhögtem egy nagyot aztán nekiálltam, meglett 250e alatt, tisztességesen megcsinálva, számlás építőanyagokkal, össz kb 5 napos munkával egyedül - nem siettem -, betonozáskor volt csak segítségem és aljzatkiegyenlítéskor
-
-igu-
veterán
gépészmérnökök, szoftverfejlesztők, architect-ek, tech lead-ek, QA lead-ek épphogy, vagy nem is keresnek ennyit (2-3m Ft/7-10e euró nettó)
vendégmunkás villanyszerelő meg de
hagyjuk/igaz, nekem csak osztrák, holland, finn, svéd, svájci és máltai mintavételezés jutott, francia nem
-
Chaser
legenda
de mondom, ismerek olyat pl franciáknál, azért érdemes is kimenni iparosnak, bár az se feltétlen, villanyász pl itthon is megkereshet 1m ft felett
azért kimenni h annyit keress ami itthon is meglehet sztem nem túl nagy businesst72killer pesti faluban sztem szobafestő is lazán megkeres annyit...
36nm lakás van, első emberke 150e-t mondott, második 1700ft/nm-t, ami ugyanannyira jön ki, ez max 2 napos meló, de legyen 3, megcsinálom magam - ezt is ( : -
burkolás 5-6-7e/nm, villanyszerelés 5-6e/kiállás - minden konnektor annak számít aminél nem több van egyben, villanyok, azok kapcsolói, ha váltó duplán, ha egyesével akarsz kapcsolgatni az is -, regisztált villanyászok külön történet, legalább 100e/fő/nap egy értelmes keresete
víz 35e/kiállás és lehetne sorolni
segédmunkás napi 15e alatt nincs, számolgassunk, 20 nap, 300e ft és még sehol benne szombat és lekerekített hónappal számoltunk
lehet h 1 éve nem úgy volt, most úgy van, aki kicsit is épkézláb és értelmes az nagyon jól keres építőiparbanszerk: Narxis ez a szomorú valóság, ezért amit tudtam magam megcsináltam, egyedül hagyni egyik mestert se mertem, mint kiderült, jól döntöttem..
egy felújítás generál kivitelezőn keresztül egy vagyon, aztán lesz ami lesz, vagy az ember maga felhajt embereket, szelektál, ott van végig, úgy kisebb vagyon, de sok idő és energia, én úgy fogtam fel amíg a lakást csinálom az a meló helyem, amiket megcsináltam nálam is kijött az a havi 1m ft és ha el akarnám adni is reális lenne, új v felújított ingatlanokat keresik, lelakottakat fentebbiek miatt nem, pár éve még fordítva volt -
Szakikkal kapcsolatban nekünk csak a gyomorideg jutott. Vagy full hülye a szakmájához vagy abszolút nem érdekli, hogy milyen munkát ad ki a keze közül.
30 körüli kertész gyerek csinálta a csepegtető rendszert a kertbe, fúrt kútról szivattyúval működik, működött 2 napig aztán sehogy se tudta felszívni a vizet, visszajött, csinált valamit, megint működött 2 napig aztán megint nem, ezt 3-szor eljátszotta mire kibökte, hogy nem érti. Elhívtam azt aki a kutat fúrta, 60 körüli talán nyugdíjas, 1 óra alatt megcsinálta, levegős volt a rendszer, a ledugott cső végére szerelni kellett valami cuccot.
Kőműves autóbejárót csinált díszburkolattal, mondom nehogy hepehupás legyen mert visszahívom. Természetesen hepehupás lett 2 hét alatt.
Kerítést csináltatunk amihez egyedileg készített kiskaput rendeltünk, lejöttek, lemérték, majd sikerült hegeszteniük egy sokkal kisebb keretet a kapunak, de a kilincs és a zár körül is toldozni, foltozni kellett, plusz sikerült elvágniuk a kapucsengőt. Munkadíj sztornó.
Asztalos konyhabútort csinált, megcsinálta a felét majd fél évig se híre se hamva, telefont nem vette fel, mi nem fizettünk neki semmit előre de akkor is kellemetlen egy félig kész konyha, mikor sikerült elérni és megtudtuk hol lakik mondtuk ha nem jön jövő héten akkor mi megyünk hozzá. Jött, megcsinálta, panasz nincs rá de munkadíj itt is sztornó lett.
Egyszerűen a legtöbb szaki kihozza az emberből az állatot, egyáltalán nem akarok foglalkozni se építéssel, se felújítással.
-
Stanlee
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
Sorry, de a misis netto fizetes (3225 euro) az itt beszelt szakmakban alkalmazottkent meg Nemetorszagban sem lehetseges. A termelo szektorban az atlag 4125 euro/ho brutto, 13. havi fizetessel egyutt Statista. Ebbol netto 2437 euro marad kezben (egyedulallo, gyermektelen, Bajororszag, 30 eves). Ha neked adok utan 3225 euronal tobb marad zsebben festo/mazolo vagy burkolokent, akkor valamit nagyon jol csinalsz es respect erte.
De szerintem felesleges amitani a tobbseget, hogy itt Nemetorszagban kolbaszbol van a kerites.
-
t72killer
titán
Aki nem az állam vmelyik hanyagoltabb szektorában dolgozik (ld EÜ), hanem magánvállalkozó szaki, annál simán el tudom képzelni, hogy jobban kijön, mint olyan területen, ahol csillagászatiak a megélhetési ktg-gek és fél lengyelországgal+pakisztánnal kell versenyezni.
Izé, milyen szakmában keresel meg akár 1misi nettót Mo.-gon? (Úgy, h nem Mészáros a családneved
) Nem mondom, egy szobafestő, akiért verekednek a koncsaftok, havi 28 munkanappal szép összeget tehet félre, de kétlem, hogy misi fölé kúszna az összeg, pláne költségek-adók levonása után. -
Chaser
legenda
itthon is keresel annyit ha nem vagy kókler meg értesz pár dologhoz, megfordultak itt a dolgok, de nagyon
mondtam is, el kezdenek az emberek vissza vándorolni, az marad kinn akinek tetszik a kinti élet és ott is telepedett le, családostól, más különben már ritka, hogy épkézláb szakember itthon rosszabbul keressen
ki már akkor érdemes menni ha az a nettó legalább 2-3m ft és nem kell megszakadni érte
mivel lakást felújítok, pontosan tudom milyen árak vannak, annál is csúnyábbak, de szerencsére legalább több mint fele kontár az itt maradtaknak ( :szerk: Stanlee pontosan, aki ér valami az fél éves vagy nagyobb határidővel dolgozik már, illetőleg van 1-2-x magánzó, akinek a folyamatos munka nem fekszik, és ha úgy alakul tud gyorsan jönni, de nem kontárkodik
-
Stanlee
őstag
Szerintem nem ment ki az osszes es jo szaki, hanem csak bizonyos teruletein az orszagnak bizonyos szakmakbol hiany van, atkepzesre meg nagyon nincs lehetoseg. Az utanpotlas is hianyzik, mivel manapsag mar az olyan szakmak, mint autoszerelo, epitoipari szakmunkas, festo-mazolo, de a poszthoz kapcsolodoan dugulaselharito kisiparos sem azon szakmak egyike, amire a mai fiatalok ravagjak, hogy "igen, ez az eletem celja!"
Az van, hogy magasabb az eletszinvonal, sokkal tobben vennek igenybe a szolgaltatasokat, de a fizetesi hajlandosag ezzel egyutt nem nott. Nyugaton is hiany van a jo szakikbol, hiaba megy oda a kelet-europai, a hianyszakmak ott sem toltodnek fel veluk.
-
Feketelaszlo
senior tag
Ez még így is legfeljebb negyedigazság - a szakmunkások körében sokkal alacsonyabb a munkaerőpiaci mobilitás, mint a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében. Nekik 40 fölött már az országon belüli költözés is problémás lehet, nyelvtanulás meg ilyen korban szintén sokszor sztornó.
Tehát megtámadnám az általánosan elfogadott nézetet, miszerint azért nincs szaki, mert mind elmentek külföldre (egyre inkább a diplomások vándorolnak ki, nem a szobafestők meg vízvezeték szerelők). Sokkal inkább hajtja a szakemberhiányt az, hogy hirtelen mindenkire rájött a költekezési láz. Az építőiparban az ingatlanpiaci felbolydulás meg a CSOK-osok generálnak jelentős igényt, de az autószerelő-hiánynak nevezett jelenség is vicces, mert olyanokat hall az ember panaszkodni akik néhány évvel ezelőtt megesküdtek, hogy soha nem fognak autószerelőhöz menni, mert úgyis csak lehúzzák őket, meg az ő csodajárgányuk soha nem romlik el (nyugati roncsimport áldásos hatása). -
-
Geller72
veterán
De most komolyan. Ha hozzám OTTHON odajönnek, hogy nincs e kedved kijönni külföldre, alapból összehasonlítom a mit-miért-el.
-Otthon: alkalmazottként havi 150-250k-ért vidéken. Le sem szarnak, megszakadsz, nincs hétvégéd, esetleg hetelsz, vidékezel, netán havonta egyszer látod a családot, mert akkor mehetsz haza az ország másik végéből, mert a céged éppen ott dolgozik és semmit nem támogat. Helyben ugyanez 130-150k max. Tele vagy hitelekkel, mert csak úgy jutsz egyről a kettőre ha kockáztatsz és hitelt veszel fel, aztán drukkolsz, hogy ne legyél egy napot sem beteg, nem hogy a lábad törjön, mert rögtön csak 40k a táppénzed. Mert olyankor derül ki, hogy te tulajdonképpen ha egyáltalán be is vagy jelentve, max 4 órára. Így kétszer annyi ideig kell dolgoznod a nyugdíjért, mint annak, akit nyolcra jelentenek be. Akkor is, ha te éppen valóságban 12-t dolgozol egy nap, heti hat napban.
Vs... másik oldal.
-Fizetik a kiutad. Pontosabban céges buszt adnak alátok. Minden útiköltséggel kapcsolatos kiadást azonnal DKV/SHELL, stb kártyával helyben rendezel.
-Fizetik a szállásod. Teljesen.
-Képeznek, ami neked a legnagyobb előny. Azt is fizetik. Mert nekik viszont érdekük, hogy versenyképes munkaerőt alkalmazzanak.
-Igaz, hogy itt is sokat kell dolgozni, sok munkaórád van, viszont éppen ezért tényleg sokat is kereshetsz, akár 1 milliót is nettóban. De a minimál 600k tuti. Megbecsülnek.
Igaz, hogy másfél-két havonta mész haza, de nem úgy mész be egy boltba, hogy előtte megnézed a pénztárcádat, megnézed a kártyád egyenlegét, hogy ha a tárcád necces, a kártyád meddig bírja. Ha bírja..Nem azt nézed, hol vannak az akciós, lejárati dátumhoz közeli termékek, hanem azt veszed meg, amit szeretsz és annyit, amennyi jól esik.
Hogy nutellát ne csak akcióban, évente egyszer vehess..
.
Hogy ne dísznek álljon az udvaron a 23 éves Suzukid, mert nem tudsz miből venni két lengéscsillapítót, amivel átmenne a műszakin, hanem nézelődhess a piacon a 10 év alatti olyan kocsik közt, amit azért vennél meg, mert tetszik, nem azért mert hat forintból elmegy 600 métert.Nagy ára van és tudni kell kiszállni. És kiszállni nehéz, ha megszoktad azt, ami otthon nincs. Ezt úgy hívják, hogy létbiztonság. És én erre sokkal jobban emlékszem, mint arra, hogy biztonságban voltunk. Sokat nélkülöztünk, talán túl sokat is. És nem szeretném még egyszer azt érezni. Igen. Mindennek ára van.
De mi a jobb? Otthon, családi körben vegetálni és látni az elszalasztott lehetőségek halmazát, vagy élni egy - akár rövidebb, de mindenképpen - boldogabb, tartalmas életet?Erre mindig a legvégén kapod meg a választ, az út végén.
-
törölt tag
válasz
potyautas
üzenetére
Hja, nem volt teljesen átvágva. A csatorna lejtése miatt a két szélsőn az egyik oldalon az alsó a másik oldalon a felső szálak épségben voltak. A középsőnél nem emlékszem, de ott se volt minden átvágva.
De nekem így is úgy is rohadtul ijesztő volt. Mindenesetre én tetettem be megerősítést. -
Chaser
legenda
válasz
üzenetére
nálam az maradt utoljára és az fog utolsók közt bekerülni...

potyautas mondasz valamit, mert ez alatt van egy réteg, nem közte, ha csak nem lefelé is folytatódik a gerenda t alakban, és úgy van kitöltve a köze, ha vasbetonnal töltötték ki akkor elég masszív ahhoz is h akár megvágják - bár én nem vagdosnám -
-
Digital
addikt
A jó, megbízható szakemberek 99%-a már külföldön van!
-
-
törölt tag
vasbeton, de szó nélkül átvágták a vasat benne... betonnak hívni meg túlzás lenne, kb kézzel tudtam morzsolgatni.
A második felét nem értem. Bérház volt, gondolom egyszerre csináltak WC-t mindenhol utólag, mert minden szinten ugyanott van.
A felújításnál nem ez maradt utoljára, ezt vertük szét először. -
törölt tag
válasz
Depression
üzenetére
-
8th
addikt
válasz
Depression
üzenetére
Ez nem hangzik túl jól.
-
Voltak kint a duguláselhárítók, ők nyomták le a görényt, és nem tudták megoldani. Nem én találtam ki, hogy csövet is ki kell cserélni. Azt is mondták, hogy ezekben a házakban (4 lépcsóház) az elmúlt fél évben 6 wc-t és csövet cseréltek már, mert a vízkőtől már annyira be vannak szűkülve a csövek.
A wc-t sajna bontani kell, mert anno csemperagasztóval rakták le.
-
v!ct0y
veterán
A csináld magad nem játszik??

-
Geller72
veterán
válasz
Depression
üzenetére
"De persze. Viszont a csövet, wc-t ki kell cserélni, mert a görény sem ért már semmit."
-A tekerős, olcsó szar semmit nem ér. Én nem hiszem, hogy ha a rendszer ki van tisztítva, akkor nem megy le a cucc. A legtöbb helyen a hibák 90%-a (!!!) az, hogy lement a wc illatosító és elakadt a "hajlatban". Amit még te is meg tudsz csinálni, mielőtt feladod/vagy veszel egy szettet az az, hogy leemeled a wc-t és belenézel mindkét helyre. Ha egy illatosító kosár keresztbe áll, le nem megy a cucc, az tuti. A wc csészébe is belelátsz a a csőbe is, amire ültetve volt a budi. Ha a falba megy, akkor még egyszerűbb a dolog, mert akkor a wc-t fel sem kell venni, csak a gumis harangot kell levenni és belenézni. Szintén mindkét oldalra.
-
ncc1701
veterán
Ennyi idő alatt inkább összepiszkoltam volna a kezem, és megcsinálom. Ja, én eleve nem hívok semmiféle szakit, mert bármit megcsinálok. És jobban, mint ők.

-
"Hivja Zolit!"
-
Chaser
legenda
válasz
Depression
üzenetére
ha hozzáférhető kicseréled simán, nem olyan nagy bűvészkedés az
-
-
janeszgol
félisten
Ez rosszabb is lesz. A tesóm éppen házat szeretve venni és bizony csak és kizárólag új állapotú jöhet szóba. Egy azért, mert már a lelakott sem olcsó, a másik pedig a szakemberhiány. Egy festő ki se jön házhoz, csak ha többet is tud vállalni a lépcsőházban. (Házhoz megy, de akkor nem, ha csak egy helyiséget kell festenie.) Irodákat festenek, az többet fizet és így is tele vannak.
Egy nő panaszkodott tavaly(!), hogy kettő hete áll az autója, mert nincs Dunaújvárosban gyengeáramú szakember. Mondjuk el is vontathatná szerelőhöz, mert autószerelők vannak több is (ötről is tudok csak itt). De házhoz nem megy.
Szóval ha nincs ismerősöd, akkor felejtős a lakásfelújítás, autószerelés. -
Csőgörényt nem próbáltátok?
-
t72killer
titán
Aztaretyó...
Nehéz ügy ez, mert a szakikat hazacsalogatni sokkal nehezebb, mint amennyibe az otthontartásuk került volna. Románia próbálkozik kampányokkal és fizuemeléssel, csakhát így utólag nemigazán megy.
-
Én két becsületes, jól dolgozó viz/gáz/fűtés szerelőt ismertem. Az egyik nyáron meghalt (63 éves volt), a másik karácsony előtt kapott infarktust (40+). A többit meg nem hívom, mert szar munkát végeznek és drágán. Na, ez van. Nálam is minden folyik, csöpög, stb.
-
Geller72
veterán
Hat szamjegyu osszegbol reg vettem volna egy nagy nyomasu mosot es hozza 15 m-es szennyviztisztito szettet. Nem a levegobe beszelek en ezt mar reg megleptem es aktivan hasznalom amikor valami eldugul. Nem igazan tudnam megmondani hogy eddig hanyszor hozta vissza az arat. Viszont lehet hogy itt az ideje ott egy ezzel foglalkozo ceget letrehozni mert ezek szerint nagy igeny lenne ra. 😀
Nekem a moso 35k volt a szett 15k. Azaz 50-ben megallt.
-
-
dugo_
veterán
Egy Luton-BP retúrt kell rádobni az árra és ideiglenesen hazahívni egy kintit...
-
VIPowER
őstag
válasz
Klaus Duran
üzenetére
Ha nyernek, és betartják ígéretüket, legalább az ország megsemmisüléséig boldogok leszünk.

-
-
VIPowER
őstag
Egyetértek. Ez az emberiség legnagyobb baja hogy büdöset szarik, és ha jól láttam erre egy párt sem ajánlott megoldást, így szarban fogunk maradni a fidesszel.

-
Nyitva
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP ProBook 455 G7 15,6" Ryzen 3 4300U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- AKCIÓ! Asus Z170-A Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

. Nem vagyok állatvédő, de az ilyen tényleg megérdemelt volna egy rendőrségi feljelentést és persze pert, hogy a szakit + a te idődet fizesse a barom. (elnézést a barmoktól, nem találtam jobban passzoló kifejezést)

) megkaptam és mindenki hepi. Mondjuk egy golyóscsap cserére számlával 16 ezer forintot fizettem.. nem vagyok egyáltalán ezermester, így nem is tudtam, hogy konkrétan mi a baj, amíg meg nem mondta és hogy mi ezért az átlag díj. Kifizettem.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Bár ezzel nem az otthon maradtakat minősíti.

a villany mondjuk ez alól kivétel, mert komolyabban nem piszkálok bele (kapcsolócsere, kismegszakító-csere és hasonlók viszont mennek) ...asszony hülyének is tart, mert múltkor pl 160x200-as matracot vettünk és ragaszkodtam hozzá, hogy mi szállítsuk tetőcsomagtartón... 6ezres szállítási díjjal számoltam, ami helyett lett 2db spanifer 3200-ért... (ami megmarad és jól jöhet) üzletben kiderült, hogy 3800 lett volna a fuvar, de mindegy "akkor is spóroltunk"