Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Algieba: Algieba mint kreatív tornádó
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Mentett Pentium 1 alaplapok
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
erhas01
tag
válasz
eclipse006 #163 üzenetére
Egyetértünk.
Pár kiegészítés a városkörnyéki és távolabbi túrához:
Részemről olyan megfigyelések, amik inkább pszihológiai tesztek az életben maradásomért.
Apróságok, amik az egyedül közlekedő bringás biztonságérzetét esetleg növelheti.Kereszteződés:
A prizma egy kerékszélességű fénycsóvát "húz" , sokkal messzebbről látszik, mint a lámpa.
A lámpa, ha villog, akkor is egy pontban világít.
A prizma főleg kereszteződésekkor fontos, kihajtanak a főútra elém, vagy kanyargós úton, a pedállal sem tekerek mindig, az nem mozog folyamatosan.
Nagyjából a 30 méteren belüli, az ütközési zónában segít látszani az első prizma. Ez az a balesetveszélyes terület, ahol még megállni sem tudok, ha gyorsabban megyek, vagy a jármű sem gyorsul fel még arra, mire odaérek.Legnagyobb távolságú láthatóság:
A sárga mellényben kb. 350m a nappali látótávolság érzékelése,
ha egy motoros padló gázzal jön felém, a gépjárműnél ennek csak a fele.
Miért? Talán a szemüveg, vagy sisaküveg merőlegesebb a szemtengelyre, a szélvédő pedig dőlt.
Valahol itt lehet a megoldása a kérdésnek.
A sárga mellény az egy nagy hirdető tábla.Kikerülés, előzés:
Közúton,ha szembe forgalom érkezik és mögöttem is jönnek felém az úton egyéb ruházattal is lehet segíteni az észlelést, fehér, vagy fényvisszaverő színű a zokni.
A fehér zokni hasonló egy nagy fehér felező vonalhoz, amit úgy érzékelnek az átlagos, szabályosan 90km jövő sofőrök kerülni kell.
Lelassíthatnak! majd nagyjából fél, egy méterrel nagyobb kikerülési hellyel végzik az előzésem, mint hagyományos ruhában.Naplemente, szürkület:
Ha a pillanatnyi útvonallal párhuzamos a naplemente, vagy már szürkül a sárga mellény bizonyos szögből beleolvadhat a napba, valami sötét csík kell a ruházatba. A piros szín feketének látszódhat ilyenkor. A fekete ruházat szinte egybeolvad az aszfalttal. Ezért, ha lehetőség van rá egy sárga és egy másik színű ruhát is viszek az útra, amit ilyenkor felcserélek.Bowden:
Azért is raknak gumiütközőt a vázvillánál a bowdenre, mert a váznak ütődik zöröghet, és hosszú távon leszedheti a festéket, belevág magába a vázba is.A váz festése, látathatósága:
Greg LeMond 2015 Giro kommentátor kerékpára. A fekete alapszínű kerékpáron a sárga függőleges, álló irányú sárga vonalú festés nagyon szépen, messziről észrevehetővé teszi őt a közlekedésben. A fehér vázadra is lehetne egy másik szín is esetleg. -
GaTToN1
csendes tag
Üdv! Csepel Rapid 3 vázba bele megy a Csepel torpedo 3-as villa? Esetleg ugyan az a kettő?
-
eclipse006
őstag
Köszi!
Amiket felsoroltál nagyjából azok változtak (marokváltó, pedál, tengely kivételével). Eddig is marokváltó volt, csak nem egyfajta Shimano, ezért vettem rá azonos szériából, hogy ne legyen ilyen-olyan. A kormány résznél gyárilag ugye menetes nyakkal egy merev villa volt, aminek a helyére került AHEAD-es, 1 1/8-os Suntour teló.
Vidéken lakom, és a szomszédos kis városba járok vele rendszeresen, főleg aszfaltos utakon.Gyakran a Tisza-tó menti bicajúton szoktam vele közlekedni, illetve körbetekerni a tavat. Rossz időben nem nagyon szoktam használni, próbálom kímélni.
Egyébként a kerék tengelyei kivételével minden imbuszos, amihez van egy jó kis szettem. Gyorszáras kerekekre való csere most anyagilag nem fér bele, na meg az eredeti agyakkal nincs semmi gond, emiatt még maradnak egy jó darabig. A gumik egyébként elvileg defekt védelemmel vannak ellátva, persze lehet, hogy semmit sem ér, de idáig még nem volt probléma velük, nem úgy mint a korábbi gumikkal.
A láthatóságot illetően, ugye vannak most rajta szilikonos lámpák, a jobb fajtából. Prizma csak a pedálokon van, de nem is szeretnék többet rá, számomra nem illene a képbe. Idáig még nem volt problémám igazoltatás során.
A váltó bowden még a festés, kormányszerkezet csere előtt lett újítva, már akkor is ilyen hosszúra lett hagyva, akkor még egy ismerősöm segített, akinek a javaslatára maradt ilyen hosszú. Merev a bowden ház, illetve a váz sem engedi, hogy pl. a küllők közé akadjon, ugyanakkor a váltás nagyon pontos, és könnyedén történik, emiatt sem nyúltam hozzá. -
erhas01
tag
válasz
eclipse006 #161 üzenetére
Jó ránézni! Hatalmas változás.
Teleszkóp, markolatváltó, lámpa, pedál, állítható kormány stucni, tengely, bowden.
Városi használat? Kormány állítható része kikophat.
Túra erdőben is. Jó.
Városba, ki- bejáró?
A lámpák észrevehetősége a kevésbé világított helyeken, vagy szürkületben 3 méter!
- A láthatóság nálam nem egyenlő a látásunkkal. -
Prizma, vagy más, esetleg Láthatósági mellény is.
A gumiszereléshez, a kerék kivételéhez jelen állapotban a kulcskészlet vinni kell.
A bowdenekre, - ha már új a festés - a váz védésére egy pár gumigyűrűt ráfűznék.
Hasonlóan, ahogyan a Merida láncvédőt is felszerelted.
A hátsó váltóbowden nekem egy kicsit hosszúnak tűnik, beleakadhat valamibe. -
Csaber
senior tag
A " virsligumis " cirkálónak vegyél egy olcsó exage/rx100 -al szerelt használt versenykerót.Az olcsón lehet javítani és fenntartani őket . Én ezzel úgy két hete lettem kész
KTM Strada SR Super corsa (1984) hiánytalan Shimano 600 AX-el szerelve bónuszként egy aero Nitto kormánnyal a fényezés és a matrica eredeti patinás ( még meglehet csinálni) :
[link]
[link]
[link] -
Gainka
őstag
Csak àtfutottam igérem elolvasom. Sokàig épitettem én is mig meglàttam egy kirakatban a magnumot. Megtetszett.
2012-13 model narancs-fehér-fekete. Mielott megvettem olvasgattam rola utànajàrtam milyen kero is ez és meggyözött. Nem bàntam meg pont most sept. 1 éves és ugy gondolom simano cuccokkal konnyu terepre valo elso teleszkopja es nem utolso sorban aluminiun vàzzal megérte az àràt. Amire nekem kell arra megfelel konnyu terep/turàra vàrosba egyarànt. 65 000 forint volt.
-
padre71
tag
Trekkinget is vettem közben, azzal szoktam túrázgatni, sportolni. Egy Kellys Coach Moonlight
Igazából egy visligumis cirkálóra is vágytam. Dolgozni is kerékpárral járok, ami naponta 26 km-t jelent, könnyebb ezt a távot kis súlyú bringával megtenni. Nem vagyok kövér egyébként, csak 188 cm magas. Persze 4-5 kg súlyfelesleg van rajtam, de rajta vagyok a témán.
-
simonzé
addikt
Szép lett a végeredmény. De azt nem értem, hogy 97 kilosan miert nem egy trekking bicajt építettél inkább.
-
válasz
Dark Archon #149 üzenetére
Ez későbbi rész, én javasoltam a kollégának, hogy nagyobb bringa kell. (#136-ban le is írom én milyet használok, szintén 175cm-esen. Országútira igaz amit mondasz, viszont fölfele nem szabad eltérni (haver bringájával múltkor sikerült, elég fájdalmas élmény volt)...
(#151) Fall-N: Ha komfortot akarsz régi rugós nyereg, jobb mint egy teleszkóp és nem dög nehéz. Ha meg menni, akkor outi kerekek (vagy esetleg slick) és merev villa.
(#153) padre71: Lehetne sötétebb kék, de még mindig jobb mint egy fekete, nem árt egy kis szín
-
Kex613826
tag
Szép lett, viszont a markolat szerintem eem illik oda
-
Fall-N
veterán
válasz
vadkörte #140 üzenetére
+1
Egyáltalán nem felesleges a teló, sőt a magyar útviszonyok ismeretében még városi gépekbe is kell legalább egy SunTour XCM/XT. Legalább is ha akar az ember némi komfortot is.A szerzőnek meg gratulálok nagyon jó kis gép használd sok örömmel.
Én is egyedileg rakattam össze a saját bringámat , a régi cruiser vázam maradt csak ami kapott egy homokfúvást majd egy KTM narancs színt. A többi nem ennyire bonyolult mivel sima single speed..
-
zoli03
őstag
válasz
Dark Archon #149 üzenetére
A felső cső hossza sokkal fontosabb, mint a nyeregvázcsőé. Úgyhogy az a módszer, amit te írtál a vázméret meghatározására, nem sokat ér.
-
-
padre71
tag
válasz
toth_janika #145 üzenetére
Ő sokat tud segíteni: [link]
Írtam prívátot is. Szegeden meg tudod nézni az én bringámat, amiről a beszámolót írtam. -
toth_janika
őstag
Sziasztok!
Én most szereztem egy fehér Torpedó vázat. Ebből szeretnék egy bringát összerakni, de elindulni sem tudok, lévén, hogy hülye vagyok az egészhez, mint tyúk az ABC-hez
Esetleg tudtok ajánlani boltot, vagy embert, aki segít Nekem összerakni ezt a gépet Szegeden? -
törölt tag
hiába dobáltam pénzt a monitor felé, nem jött ez a fémparipa
-
vadkörte
addikt
válasz
MaxTorque #133 üzenetére
Én idén vettem le a 14 éve szögreakasztott bringám.
Röviden:
1994-ben vásárolt, UNO "márjájú" 26"-os MTB, 52cm-es nyeregcsővel, 61 cm-es felsőcsövel. 18 fokozatú Shimani SIS váltóval (3x6) űberfasza - vagyis kicentrírozhatatlan - alufelnivel, Ofmega hajtóművel és agyakkal. Igazi '90 évek elejei style.Idén 14 év állás után minimális felújítást kapott, hogy legalább idén tudtam használni.
Le lettek cserélve a 20 éves gumik, sajnos brutánbütyköst tettek rá. Szopok is vele aszfalton. Sajnos ment a racsni is, mert teljesen gajra ment a húzófej, valamint az ülést is lecseréltem. Sajnos komfort nyerget kapott, így ez hamarosan eladósorba kerül.
Az első lánckerekek még gyáriak, a lánc szintén(!) és még 20 évesen is teszi a dolgát.Jövőre kicsit komplexebb felújítás lenne szükséges.
Kicsit országútibb gumik, új kerekek, mert a mostani echte alufelni kopik és kb olyan a fék, mintha bekentem volna a felnit vazelinnel. A négyszögtengely helyett monoblokk, mert zabálja a csapágyakat, egy új sport(osabb) ülés. A merev első villa helytt egy teleszkópos, mert szarrárázza a csuklóm. A kormányoszlop már csak hab a tortán. Kicsit ropog, meg a stucni sem csavaros, hanem hegesztett.
Gyakorlatilag a vázon kívül menne majdnem minden. -
MaxTorque
tag
Milyen vázméret az ideális átlagos testmérethez? 26"-nál elég nagy a választék, ahogy hirtelen szétnéztem. Egy értelmes trekking vázzal, nem gagyi első villával néha vadulhatok padkák környékén? Illetve gondolom egy dupla falú felni is elkéne. És elnézést, hogy értetlen vagyok, de kusza még nekem a biciklizés ilyen mélységekben.
-
-
#Morcosmedve
veterán
Jó kis gépezet, biztos jó élmény volt, megcsinálni, össze vadászni, de az a markolat...hát finoman szólva se illik rá, de lehet pont ez a cél, hogy kilgjon a sorból, stb.
-
forestia
tag
Amúgy tetszik az írás, illetve a drótszamár is. A markolat szerintem színben passzol, csak a formája...
A lényeg pedig: "Egy biztos, amit nem lehet pénzben kifejezni, az a bringaépítés élménye…" -
MaxTorque
tag
Tetszett az írás nagyon!
Nekem egy 24" Magellán van. Méretben tökéletesen. Tavaszra szeretném felújítani, vagy építeni is, ha van rá keret. A váz marad, nem deformálódott, és nagyon szeretem. Ami a problémám: néha sietek, de néha padkán is megyek fel-le, ezért már sikerült egy nyolcast ütni a hátsó kerékbe. Ami kell majd:
-hajtómű
-fogaskeréksor
-lánc
-felni
-Tannus tömör gumi (túlságosan tetszik)
-első villa
-finoman gördülő csapágyak
-nyeregSajnos nem vagyok otthon a márkákban, ezért kérem a segítségeteket. Leginkább helyek kellenek, ahol tájékozódhatom, mert szép meg jó a sok online katalógus, de sokszor csak pár sor, meg az ár van odaírva. Ha tudtok tanácsokat adni, vagy helyeket ajánlani, ahol olvashatok a témáról azt nagyon megköszönném.
Havi 150-180 km-t tekerek városban.
Egy rossz minőségű kép a paripáról, a vásárlás után, a nyeregért én kérek elnézést, a nedűt természetesen csak szállítottam a kulacstartóban:
-
erhas01
tag
válasz
Maximum1 #116 üzenetére
Szia!
Ha a linkelt, a képen látható csepel lett volna kitárgyalva, ahhoz nem is írtam volna egy sort sem. Egyrészt, mert az nagyon messze áll a jelenleg használtamtól, általános elképzeléseimről.
A másik.
Országúti eseteimre szűkítve...
A 80kg felett csak annak nem pattogott ki a küllője anno, aki a 3-5% "hegyen" 30-40Km/h nem másolta "Tomá Vöklert" stílusát. A vasúti átjárókon szintén ez volt a vízvonal választó, csak 30Km/h alatt.
Minden máshoz érdemben, sem szakmailag sok mindent már nem tudok hozzáírni.Én kanyarodom, turistaként veszem az ívet, a versenyzők legtöbbje dönti a kerékpárt.
Ha esik, csepeg, csúszik, teher van a kerékpáron az enyém a függőlegesebb helyzetem talán előnyösebb.A 9, 10 sorra a lánc olyan mértékben vékonyított, ami számomra nem pénztárcabarát.
-
DraXoN
addikt
válasz
Alchemist #120 üzenetére
A helyzet az, hogy a lánc és a lánckerekek összekopnak.. azaz ha a lánckerék már kopott de új a lánc, akkor a lánc élettartama sokkal rövidebb lesz mint ha a fogaskereket is a lánccal egy időben cserélte volna az ember.
És ez fordítva is igaz a régi lánc hamarabb elkoptatja az új fogaskereket..
Ha csak nem mechanikai oka van akkor úgy tudom együtt érdemes cserélni. -
flanki
aktív tag
válasz
eclipse006 #49 üzenetére
Nekem az egész bringában csak a váz nem tetszik, és a stucni!
-
Alchemist
addikt
Ettől eltérően használatkor keresztben van a lánc, oldal irányban nyúlik és nem hosszirányban, kettő év alatt a HG90 láncot cserélni kellett.
Szerintem ez túl van misztifikálva, amikor nekem ilyen tripla hajtóművem volt (országúti), a középsőt 6 kombinációban is használtam, mégis a hosszirányú nyúlás miatt kellett évente legalább egyszer cserélnem.
Tandemen, nagyobb csomagos túrán kb. 1000-1200 km után is már új lánc (nem az összekötő) kellett.
-
Maximum1
őstag
válasz
elmepocok #115 üzenetére
Engem nem a súly zavart, a hajtás nem tetszett.
Én 92kg vagyok van 2 bringám, mindkettő merev villás, acél és alu, 622-25 és 622-35 a gumiméret.
SS gép és alfine 8.
Hamar meglehet vele tanulni manőverezni, miután egy kereszteződésben 30 felett próbálsz átjutni és közben tüdőn vág a kormány. -
elmepocok
tag
válasz
Maximum1 #114 üzenetére
Kicsit túlmisztifikáljátok ezt a súly kérdést, szerintem simán bírnia kéne még egy könnyebb országútinak is 100kg-ot. Én örökhajtóson, ugye városban is használtam már 20-as külsőt és a gumi élettartama alatt egyszer sem volt becsípődéses defektem, pedig 85kg vagyok.
Amikor már egy belépő gyári kerékszett is 20-24 küllős, akkor a 32 küllőre már akármit rá lehet bízni.
Többet bírnak ezek, mint ahogy látszik... -
Maximum1
őstag
"Írd le te is, mit tettél volna rá egy 100Kg személynek aszfalton!"
Nem ezt a vázat+villát választottam volna, akkor elférne vastagabb gumi is stb...
100+kg-nál a 2forgáspontos fék esőben nem lesz a kedvenc.Csepel berkein belül is létezik "Csepel Rapid" néven, szélesebb gumi is belefér, jobb féket lehet rászerelni, a hajtás is inkább erre illik, stb...
-
Don't Panic
senior tag
klassz gép!
-
erhas01
tag
Így értettem: kifutottam a szerkesztésből.. 15 s
A többi elfogadva!
1
Nedves úton, kezdő még cseppfoltos esőnél a levegő sűrűsége, az útfelület tapadása csökken.
2
Ha az egyik csavar eltörik, anyagfáradás miatt és kettő nekem van, nagyobb az esély hogy a másik még kitarthat. Legalábbis, amit láttam az alapján. Továbbá az egyik csavar kilazulása, még elvileg, ha nincs imbuszkulcs nálam és észrevettem, akkor még kormányozható maradhat a kerékpár.
3
A legjobban fékezhető felület.
Miért?
Mert nagyobb a felület! VVVVVVV és nem ilyen __________ azért. Ez próba lapján is mértem.
4
Van cad. mérőm és pörgetek is.
Erre: Lance Amstron, Contador, Froome, Nibali, Toni Martin. A válasz.
Laposabb sor 11,12,13,14,15,16 ... azonos pedálfordulat mellett az áttétel változtatásakor nem változik jelentősen a pulzusszám, a szívet kevésbé terheli a kisebb kilengés.
5
Nehezebb emelkedőre menni, de sokkal merevebb. A kerületi, forgatandó, megmozdítandó tömeg számít.
Ez egy magasabb falú felni. Ezzel én lassabban haladtam a dombon, a versenyzők is.
6
Egyenes a láncvonal vezetése, arányos az áttétel a hátsó sorhoz.
Ez két mondat akart lenni!
pl.: A Shimano, vagy a gyártó kiszámolta átlagosan mi a legmegbízhatóbb tartomány
Az előző 111 hsz leírtam. 48x38x28
7
Ha túrázol napok óta! Akkor nyereg a legkényelmetlenebb.
Leszállok és nekitámaszkodva ülök rajta. Nekem jó, ha vízszintes. Ennyi.
8
Lásd képen. A hajtóművel ellentétes oldalon.
Ha azon az oldalon támasztod valaminek megálláskor és eldől a kerékpár, akkor épen maradhat a váltó és minden.
9
fejcső és villanyak?
Az lesz az. Mindent én sem tudhatok.10
Négyszögtengely stb. ott nekem megáll a tudományom. -
erhas01
tag
válasz
Maximum1 #102 üzenetére
Írd le te is, mit tettél volna rá egy 100Kg személynek aszfalton!
A hajtómű, áttétel kihasználásban semmi különbség nincs városi használatban a 3x8 vagy 3x7 között. Ha keresztben a láncvonalvezetés, az máris kiesett a tartomány.
Nálam eltérő lett - 48x38x28 ez volt - .Ennyi a kihasználható. :
A 3x8 -ból 48x36x26 11-28 ( 11-26 ) egyedileg összerakott, én gyengébb vagyok .
48 1,2,3,4
36 3,4,5,6
26 5,6,7,8
Ez mindössze csak 12 fokozat!
Ettől eltérően használatkor keresztben van a lánc, oldal irányban nyúlik és nem hosszirányban, kettő év alatt a HG90 láncot cserélni kellett.
Számomra szükséges volt a 4,akárhány és a 1:1 nagyon széles tartomány a sok 10-17% os emelkedők miatt.Amennyiben egy személy x áttételt bír hajtani kényelmesen, ahhoz kell ragaszkodnia!
A fogszámot osztom a másik fogszámmal, ez ad egy arányt.
Amennyiben terhet cipel, akkor azt legalább 1,6-tal elosztani.pl. : találomra írom max 4,0000 - 3,0000 között ( 48-12 , stb. )
, akkor nekem kiesett az 50x40x30 fogas , a kéttányéros 52x42, 52x39, 52xyy fogas hajtómű.
Súllyal a túrázás úgy néz ki: 15-30 kg-nál legyen elég tartománya az egy az egy felé.
Kb 10 foggal mínuszban lefelé. 3,000 - tól 1:1 hez.Ehhez számítom a terepviszonyt, az éppen aktuális felkészültséget.
Továbbá megadom az 1 órás átlagomat, és a 100km átlagomat a sík és dombos vidéken,
az adott cél, a megállópontok, hol vannak, ahhoz képest, mikor kerülök lassulási tartományba. Az energia,stb. anyagokat alapesetben nem használom a tiszta eredményhez. A reggeli indulás termikkel szemben, háttal, vagy oldalt?
Egész napos, vagy nem, egy, vagy többnapos túra. Szállás van, vagy sátorozok.Ezek után meg lehet mondani előre, nagy biztonsággal, hogy egy személy a csoportból ilyen és ilyen felszereléssel a körülményekhez viszonyítva teljesítheti e az adott utat és eléri a vonatot.
( 150km fotós városnézéses, vegyes terep, csoport 20 fő, menetidő 10 óra. Előre letekerem, plusz 50 km azonos idő alatt. )
Vagy pedig, agyonvernek ... miután hazaért... , erre még nem került sor.Egyedül és csoporttal, indulás előtt nekem mindig kell legyen ABCDEF terv.
Láncszakadás, defektszerelés lásd: gyors záras a kerék, vastag a lánc 7 sor.
Útvonallezárás. plusz 50km. A szomszédos utak ismerete, vajon odaérek e?
Tengelytörés, hajtómű, fékkar leesés, gumiszétrobbanás, árokba szaltó, kőomlás, halál is, bármi lehet.
Nekem volt mindkettő defektes kerékkel 40km 19% emelkedőn és lejtőkön 8Km/órával ,
tériszony, vérnyomásleesés,magasságtól fejfájás, rovarcsípés, kidőlő fák,
útsüllyedés, baleset előttem, árvíz, kihűlés, hibernáció, eléhezés, napszúrás.Ezután nagyon nem foglalkoztat a drágább felszerelés.
Az ár érték és fenntarthatósági arány legyen megfelelő nekem.Legyen öröme benne, céljai, ahova eljut és képei, amiket az utókornak meg tud mutatni.
-
Maximum1
őstag
Igazad van, linkelnem kellett volna.
Szerintem egy ilyen bringára minimum egy ilyen való, és akkor maradtunk a 4szög tengelynél, ne lépjünk át más dimenziókba. -
rbalint88
addikt
Nincs azzal baj, hogy olcsó legyen, én bringám is 85ezer volt, csak 15 évesen, használtan
ez is tökéletesen működik. mondtam, bringasznob vagyok, de inkább járok 15 éves top kategóriás bringával, mint vadiúj alappal.
kinek mi, adott esetben szerintem mindkét megoldás védhető, te az olcsó új bringát válaszotad, megértem a döntést, napi járkálósnak jobb megoldás is biztosan, mint egy öreg gép. -
zoli03
őstag
"A szegecselt abroncsos felni még nehezebb egyedeket is elbírna."
"A szegecsek a korrózióvédelmet szolgálják elsősorban. Bár van némi mechanikai haszna, de azért nem vízválasztó."
Pedig sok helyen írják a mechanikai hasznot, többször van róla szó, mint a korrózióvédelemről, ami amúgy is csak alu küllőanyánál lehet problémás.
-
padre71
tag
válasz
rbalint88 #104 üzenetére
Igazad van, a Sora és az Alfine is szebb, csak éppen annyiba kerülnek, mint maga a váz.
Erre a Csepel vázra drága cuccokat szerintem felesleges rakni. A koncepcióm is az volt, hogy olcsó gépet összerakni kevés pénzből. A váz is ennek szellemében került kiválasztásra.
Egy Merida vázra pl. már nyilván jobb hajtóművet raknék, de az már egy drágább projekt lenne és nem is biztos hogy olcsóbbra jönne ki, mint a gyári összeszerelés.
-
Teasüti
nagyúr
Akkor most sorolhatom aminél kiguvadtak a szemeim?
Nedves úton is jobban tapad, az a pici árok légpárnaként működik.
WTF? Amúgy bringán nincs aquaplanning, a negatív mintázat makrosima aszfalton akár el is hagyható.A tulajdonos tömegének megfelelő.
Aha, ok, ha te mondod.Ha eltörik az egyik, a másik mindenképpen kitart, amíg hazaérsz.
Ha eltörik az egyik, akkor valószínűleg előbb a kórházba akarnék menni, nem haza.Nehezebb ellopni, mint a gyors zárast.
Ha vki lopni akar, visz magával egy 5-ös imbuszt.A legjobban fékezhető felület.
Miért?Aki nem pörget, nincs pedálfordulat mérőre kötve annak jó.
Van cad. mérőm és pörgetek is. Akkor nekem miért kéne megarange helyett combosabb áttétel? Éppen azért illik a stílusomhoz a megarange, mert lehet vele pörgetni.A szegecselt abroncsos felni még nehezebb egyedeket is elbírna.
A szegecsek a korrózióvédelmet szolgálják elsősorban. Bár van némi mechanikai haszna, de azért nem vízválasztó.Nehezebb emelkedőre menni, de sokkal merevebb. A kerületi, forgatandó, megmozdítandó tömeg számít.
Miért éppen emelkedőre? Hisz nagyobb a tehetetlensége, tovább gurul lendületből. Gyorsítani nehezebb, emelkedőn felfelé kevés ember szokott gyorsítani.Egyenes a láncvonal vezetése, arányos az áttétel a hátsó sorhoz.
Ez az én tájékozatlanságom, de mi köze a kettőnek egymáshoz? Illetve mit jelent az, hogy arányos az áttétel? Azt hittem ez csak felhasználói igény kérdése, ki milyen áttételt használ.Ha megéhezel ráülsz.
Hogy mi? Ez vmi bringás zsargon?Aki be tudja állítani annak jó.
Aki nem tudja az... áh hagyjuk is. Az vegyen iparit kétszer annyiért.Mert ugye alapvetés, hogy a szerviz sem végez tökéletes munkát. Legalábbis 10-ből 9 munkájába bele lehet kötni.
Ehhez a kerékszetthez egy fehér és piros fényvisszaverő csíkozás illik.
No comment.Lásd képen. A hajtóművel ellentétes oldalon.
Mintha láttam volna feljebb is ezt a letámasztásos dolgot. Elmagyaráznád nekem itt mi az összefüggés?Valamint még mindig nem tudom te mit értesz "kormányvilla" és "vázvilla" alatt.
Mivel telóról volt szó, ezért csak sejthetem, hogy a villaszárat és a becsúszót.
Vagy esetleg fejcső és villanyak?
A vázon meg két részegységnél szerepel ez a kifejezés: támvilla és láncvilla. -
padre71
tag
válasz
Maximum1 #102 üzenetére
Az országúti fitnesz kerékpárok közül elég soknál ezt a 48/38/28-as hajtóművet alkalmazzák belépő szintnél. Csak néhány példa: Merida Speeder T1 (ennél ugyan az a Shimano FC-M131 (48/38/28) hajtómű van, mint az enyémen), TREK 7.1 FX, Kross Seto,
Szóval egyáltalán nem idegen ez a hajtás a bringán. Persze ez csak az én véleményem.
erhas01: Köszönöm a véleményed, jól kivesézted.
-
erhas01
tag
Csepel Torpedo-ról a képek alapján a véleményem, kiegészítéseim a 95Kg-hoz!
, hétköznapi nyelven:- Első féknél az a fekete kis műanyag. Nagyon jó, ha egy gödörbe kicsi 8 kapsz állítható!
- Szinte minden csavarfej imbusz. Kevés szerszám kell. Súlymegtakarítás.
- Gyors záras kerék. Gumicserénél előny.
- Hegesztési varratok, szép nagyok, erősek.
- A gumi nem teljesen sima felületű. Nedves úton is jobban tapad, az a pici árok légpárnaként működik.
- 622-28-as gumi. A tulajdonos tömegének megfelelő.
- A fékpofán van sárvető.
- A bowdenek nincsenek teljesen tövig hajtva. Még engedhető, állítható is.
- A kormánystucni kettő-kettő imbuszcsavarral rögzül. Ha eltörik az egyik, a másik mindenképpen kitart, amíg hazaérsz.
- Bowdenek összekötve.
- A nyereg formailag, ha a geometria megfelel, tökéletes ebben az árban.
Megjegyzés: A nyeregszíne fehér legyen annak, aki szeret 30-45 fok között aszfalton 10-12 órát tekerni. A világosabb szín kevésbé forrósodik fel. Oldalsó koptató esetleg.
- Imbusz csavaros nyeregrögzítés. Nehezebb ellopni, mint a gyors zárast.
- A nyereg sima felületű, az a pár vájat elég a stabil csúszásmentes üléshez.
- Hajtómű fekete. Az olaj és a kosz kevésbé látszik.
- A felni kopásmélységjelzős és csíkozott húzott. A legjobban fékezhető felület.
- Vázvillavédő rendben.
- A hátsó kazettasor meredek 3-asával ugrik. Aki nem pörget, nincs pedálfordulat mérőre kötve annak jó. A városi közlekedésben,lámpáknál, csomagcipeléskor a kereszteződéskor előny lehet ez az áttétel. Nagyobb terhet megmozdítani jobb ez a típus. Nekem laposabb van, mivel én kb. 40Kg -mal könnyebb vagyok.
- A szegecselt abroncsos felni még nehezebb egyedeket is elbírna.
- A magas peremes abroncs. Nehezebb emelkedőre menni, de sokkal merevebb. A kerületi, forgatandó, megmozdítandó tömeg számít.
- A szelepek sugárirányba mutatnak, a tengely központja felé. A belső gumi, nincs elcsúszva, nem áll fenn szelepszakadás.
- A küllő fűzésének módjához, perpillanat, nem tudom melyik a legmerevebb technika.
- A gumiköpeny szépen kijött a felnin, nem látok ütést. A raktárban vetemedett gumit szappanos vízzel rá lehet bírni.
- A 48-38-28 az egyik legjobb összeállítás. Egyenes a láncvonal vezetése, arányos az áttétel a hátsó sorhoz.
- Az Acera váltógörgő szép nagy átmérőjű. Kevésbé tömődik el kosszal.
- A külső gumin a CST felirat közepénél kellene lennie a szelepnek. Este szürkületben könnyebb defektet javítani, tudod hol volt a szelep és attól számítva a lyuk. Ott feltétlenül ellenőrizni kell a külsőt a defektvédő szalagot, a felnit, maradt e szilánk, szeg, stb.
- A felső csövön felül nincs bovden, a felső cső vízszintes. Jó! Ha megéhezel ráülsz.
Alul sincs bowden. Jó! Aki emeletes házban lakik és nincs lift cipeléskor nem vágja a vállát.
Oldalt van a bowden.
- A váltóbowden alsó csövön futó részére. Egy átlátszó fóliát ragasztanék a fényezést védeni.
- A hátsó agy kónuszos? Aki be tudja állítani annak jó.
A bolti leírás alapján ez monoblokkos, vagy kónuszos? A monoblokkosból olyan kell, ami eső és por védett gumírozott.
- Van normál sárvédő hely.
- Csomagtartó?
- Kettő kulacstartó. Aki hosszabb 10-12 órát utazik, annak kötelező.
- Hagyományos vázgeometria. Nagyon masszív.
- Nincs teleszkóp. Eggyel kevesebb hibalehetőség.
- A kormány keskeny. Városba ez kell.
- A váz színe kék. Ehhez a kerékszetthez egy fehér és piros fényvisszaverő csíkozás illik.
- A váz letámasztása jó! Lásd képen. A hajtóművel ellentétes oldalon.
- Markolat. A gumit meg kell nézni, mennyire kenődik. Ha puha, ott gyorsan elvásik, ha ritka mintás, akkor ott vágja a kezet.
- Pedál. SPD, túra cipővel kombinálva.Végigmazsolázva nagyon összeszedett a kerékpár! Megjelenik a tulajdonosa a paraméterek alapján.
-
erhas01
tag
Késő volt...
Behúzott fékkel a kormányvillaszára a vázhoz képest a kormány előre hátra mozdításakor 5 mm volt. Ennyi a vásárolt kerékpárnak a gyári holtjátéka.
Kimaradt tegnap:
A kormány egy centivel oldalra volt a közepétől.
A kormány szélességéből 5cm levágtam.
A gumihoz beállítottam a fékkarokat szögbe, a váltót is úgy, hogy ne csípje be a kesztyűt.
A csengő elforgott a kormányon.
A baloldali fékkar imbuszcsavarja nem volt betekerve.
A kormány 1cm ferde volt a hosszirányú merőlegeshez képest.
( Az az érzésem ezt a kerékpárt vagy "rabok", vagy gyerekek rakták össze. )Elindulás előtt Álló helyzetben!!! általában ellenőrzöm:
Első, illetve hátsó fék - külön külön - teljesen behúzva nem érhet a kormányszárhoz.
Első fék behúzásakor a váznak előre meg kellene emelkednie.
A hátsó fék behúzásakor gurulni nehezen tudjon.
A kormánycsapágynál ne legyen kotyogás.
Az első és hátsó kerék nem érhet a fékhez, vázhoz. Körbeforgatom.
A hajtómű, a pedálok, az első és hátsó kerék nem kotyoghat.
A forgó alkatrészeknél ne legyen szorulás. Egy ujjal mozgatni lehessen.
A kerekek simán fussanak, a kormányzás egy ujjal is végezhető legyen.
A küllőket találomra mindkettő keréken ellenőrzöm.
A kulacstartó, nyeregrögzítés, csomagtartó, lámpa, prizma, váltó stabil.
A fékpofák állapota, és pontos helyzete. Ellenőrizni a fékpofa a használat során nem mozdult e el.
A felnik felületét indulás előtt vizes ronggyal letörlöm, ha tudom, hogy hegymászás lesz. Sokkal jobb lesz a tapadás! Méterekkel előbb meg lehet állni!
Csörgő, zörgő, fémes hang nincs, irány a 17% emelkedő.
Ez begyakorolt mozdulatsorral kb. 1 perc.A megérkezés után, ha befejeztem a kerékpározást, a felesleges nyomást kiengedem a kerékből.
6 bar helyett kettő legyen a kerékben.
A kerékgumi által keltett nyomó feszültséget megszüntetem a kerékabroncsban.
A letámasztás a hajtóművel átellenes pedál felőli oldalra támasztva. Ez pl. miért? Passz.Ezeket a dolgokat a pénztárca kímélés miatt használom.
Minden egyes lépés 4-5 évig, 100-200 - szor lett elmondva nekem is. -
Teasüti
nagyúr
Egyébként a 7-es váltókart lehet használni 8-as sorral.
Én mikor menetesről kazettára váltottam akkor csak 8-as sor volt polcon, de a szerelő azt mondta ez nem probléma.
Néztem rá furcsán, de tényleg nem probléma. 6/7/8-as láncnál és sornál a szélességek ugyanakkorák, szóval a bovdenhúzása a 7-es és 8-as karnak ugyanakkora. Én most olyan beállítással megyek, hogy a legkisebb lánckerékre nem vált le, de nincs is rá szükségem. Emiatt biztos nem veszek 8-as kart. -
Teasüti
nagyúr
Ez a csupasz kerékpár 18Kg. Nehéz, egy felnőttnek is! 13-14kg kiegyeznék. Így élvezhetetlen. Pénzkidobás.
Főleg, hogy ha a csupasz alatt egy kiegészítők nélküli merevvázast értesz.
Főleg, hogy manapság ott tart a technika, hogy egy AM gép 150 mm rugóúttal teljes menetfelszerelésben is befér 14 kg alá.Persze nem a 100k-s városi bicikli kategória.
A villa 4-5 mm holtjátékkal mozog a vázban, nincs meghúzva a csavar.
Szétszedtem, a csapágyazás száraz volt, a perselyben fém forgács volt.
A kormányvilla és a vázvilla csőmérete között nagy volt az eltérés. Szerintem kisebb lenne a hibalehetőség, ha elhagynák ezt... a cső a csőben és csak egy szorítóanyával rögzítik.
Ezt nem értem. A kormánycsapágyban van 5 mm kotyogás?Csoda, ha ezzel akkor a srác nem törte össze magát idáig. Mi az a kormányvilla és vázvilla?
-
-
erhas01
tag
Sziasztok!
... Lenry ... is
A 30 ezer forintos kategória: Írom úgy, ahogyan kettő nap alatt végig nézhettem.
... A gyereknek, lánynak vettek egyet ... három nap használat után ez látszott.
Végre kezem közé került. Gyanakodtam a működőképességére. Nézzük meg szemmel. Nincsenek itt. Elővettem az összes kulcsot.Hibalista:
Fék első, hátsó:
Az első fékpofatartó konzol különböző minőségű, anyagú és méretű rugóval szerelt.
A vázon a fékpofa tartó felhegesztett fül nem egyformán áll. Másképpen fog a fék.
A fékkonzol egyik fele nem mozog, fixre állították.
A fék szerelésekor látszott a kerék a vázvillában nem pontosan középre van befogva. A fékerőnek megközelítőleg egyformának kell lennie a leggyorsabb megálláshoz. A gumi féloldalasan kopik, a fékezés hatékonysága romlik. Továbbá a fékkar behúzásakor a kerék nem térhetne el az optimális futásának középtengelytől, féloldalra nyomódik a kerék. A fékpofa gumi találkozását a kerékfelnivel folyamatosan ellenőrizni kell, mert elfordulhat nagyobb erőkifejtéskor.Az első kerék:
Centírozni kell.
Az abroncs hajlított lemez, egy lapos valami, nem kétkamrás alumínium.
Ennek az az ára következménye:
A gumiabroncs 3-4 bar környékén egyszerűen szétnyomja a peremet.
Eredménye következménye:
A fékpofa gumi nem fekszik fel a felületre. Megállás hosszabb utat igényel.
A Guminyomás befolyásolja az abroncs felület elhajlási dőlésszögét és a fékpofa mindig másképpen viselkedik.Küllő:
Egy oldalt volt meghúzva tojás és oválisan is torz a kerék. A számomra az elfogadható lenne ebben a minőségben az 1 mm oldal és 0,5 mm hossz irányú eltérés.Pedál:
A hajtómű felőli oldalon laza volt a csavar.
A másik oldalt 2,5 cm -t lógott!
Az egyik műanyag pedál már eltörött.Kormány:
A kormány Stucni, befogó része és a kormányrúd keresztmetszete eltérő vastagságú.
A kormányrúd vékonyabb, mozog!Első villa:
A villa 4-5 mm holtjátékkal mozog a vázban, nincs meghúzva a csavar.
Szétszedtem, a csapágyazás száraz volt, a perselyben fém forgács volt.
A kormányvilla és a vázvilla csőmérete között nagy volt az eltérés. Szerintem kisebb lenne a hibalehetőség, ha elhagynák ezt... a cső a csőben és csak egy szorítóanyával rögzítik.Ülés:
A nyereg a vízszintestől hátrafelé 3-4 cm-re dőlt!
Szerintem 1-3 mm előre kellene.
A nyereg alacsonyan volt beállítva.
Ülve,kinyújtott talpal, sarok a pedálon, helyette a földre ért a láb.
A rögzítő csavar a fémlemezt szinte átszakítja a nyeregsínnél.Hátsó kerék.
Hasonló az elsőhöz, továbbá.
A csapágyazás száraz, fémpor a házban!
A fogaskoszorús résznél, mivel nem volt otthon ilyen kulcsom kénytelen voltam úgy hagyni. Hallani ahogyan a fém a fémen súrlódik. A préselt lemezkerékagyak talán tavaszig bírhatják. Véleményem szerint ajánlott a kész ipari csapágyas kétkamrás alumínium kerekekre cserélni. Ezt eldobni. A fogaskoszorú maradhat.A gyerek 45kg.
Ez a csupasz kerékpár 18Kg. Nehéz, egy felnőttnek is! 13-14kg kiegyeznék. Így élvezhetetlen. Pénzkidobás.Szerintem: hosszabb távon, és évi 2-3000 Km -től aszfalton.
70Kg -ig elvileg szabadabbak a lehetőségek 622- 20, 622- 23.
78Kg - ajánlott a lassabb áthaladás a vasúti sínen.
80Kg felett - ajánlott fogyni. Jobb elkerülni az anyagfáradásos törést.
Mínusz 2-6Kg -onként kettő három fokozattal, áttétellel erősebben lehet haladni felfelé.
Ajánlott a patent pedál, méréseink szerint kb plusz hatvan százalék távolság, és felfelé is hasonló a teljesítmény növekedés, hatékonyabb.
A becsatolós klipszes pedált kerülném.
Minden egyébre túrázáskor hozzáadódik 10-30-50Kg tömeg, ezt indulás, kerékpárvásárláskor előtt észbe kell tartani.
Ami jó egy városi bevásárláskor, vagy sík terepen,....
A terheléssel x 3 megháromszorozódik a veszély is.
Előre kell gondolkodni, tervezni.
Az autó megvédi utasát, holnap veszel egy újat.
A kerékpáron te magad töröd össze magad.Én sem ismerem fel a kerékpáromat,ha átfestik. Az ember ilyen.
-
Alchemist
addikt
Ne essünk végletekbe, 70-80 ezerért már lehet olyan bringát venni vagy ügyesen összerakni, ami - a tescos bringákkal ellentétben - nem esik szét a mindennapos városi használat alatt.
Amatőr országútizásban pedig a 15 évvel ezelőtti technológiával összerakott bringával is lenyom az, aki erősebb... -
Napfénysüti
nagyúr
Szép bringa lett, sok balesetmentes kilométert!
-
zolka78
senior tag
Vizben úszni max csak a cipőm szokott meg a nadrágom alsó része szakadó esőben. A sár hányásától nem is félek, de esőben sárvédő nélkűl fél perc alatt úszik az egész segged, és a derekadtól a talpadig tocsogsz. Ez elkerülhető sárvédővel. Tudom, mert 2 napja is szakadő esőben tekertem, és lám, csak váltó zoknira meg cipőre volt szükségem. Persze ehez kell egy viszonylag jó esőkabát is.
-
rbalint88
addikt
Itt a lényeg:
"Amúgy minden létező hobbinál megfigyelhető, hogy nagyon durván megugrik az ár, amint fejlődik a technika, mindegy miről beszélünk, legyen az akár házimozi, hifi, pc, horgászat, rc autó, bármi. Mindegyik olyan költségekkel jár, ami egy laikus szemében durva rácsodálkozással jár, hogy mi a frász kerül százezrekbe egy pecaboton, amikor egy darab faággal és némi zsineggel is lehet halat fogni, vagy mi kerül egy hifi rendszerben egy nyavalyás máfél méteres IC kábelben 200 ezerbe, ami az erősítőt köti össze a lejátszóval, vagy mi kerül egy vetítővászonban 100 ezerbe, vagy miért kell megvenni a PC-be a videókártyát 180 ezerért, de mi kerül az iPhone-ban 200-ba, stb, stb.
Miért lenne pont a bicikli lenne kivétel ez alól? Lehet ezt is komolyan csinálni, meg lehet boltba járni is vele." -
Teasüti
nagyúr
válasz
alkatraz3000 #45 üzenetére
A tájékozatlanság beszél belőled, hisz ha mondjuk a PH melett olvasgatnál néha Bikemag-ot is, akkor látnád, hogy egy mai technikával felszerelt össztelós sporteszköz, amit vérbeli terepen való csapatásra találtak ki, ott 6-700k-nál van még csak a belépőkategória.
Ehhez képest ha a szegény magyar megengedhet magának használtan 3-400k-ért egy pár éves ilyen gépet, na akkor az azt fogja tudni, hogy öklömnyi kövek közt 40 kmph óra felett mosollyal az arcodon lehet száguldozni lefelé, mert a bringa üzemszerűen elviseli ezt az igénybevételt, sőt ennél többet is sok-sok éven keresztül, ha karban van tartva, mert akkora biztonsági tartalékok vannak a gépben.
Valamint nem csak lefelé lehet vele durvulni, mint egy DH géppel, ami ugyan igen masszív jószág és rendesen van benne anyag, alaposan túl van építve és viszonylag olcsó a belépő szint, mert semmi másra nem való, mint lefelé száguldozni. Ezzel szemben egy vérbeli mtb, azon belül is mondjuk egy All Mountain kategória elviseli akár a DH-s zúzást is, de emellett a súlyt is kordában kell tartani, vagyis nincs túlépítve, ezért olyan anyagokat, megmunkálást (K+F, gyártási technológia) kell bevetni, amivel kellően erős marad a gép, de a tömeg lemegy akár 14 kg alá is.
Mert nem csak lefelé akarunk vele menni, de jó lenne felmenni a hegyre is, de ahhoz a rugózásnak már jó lenne alkalmazkodni is, nem lenne jó ha össze-vissza mozogna, miközben kiállva tekerünk, mert lehet, h kényelmes lefelé száguldozva, de felfelé bizonytalan lesz és elnyeli a mozgási energiákat is. Vagyis nem mindegy milyen teleszkóp és rugóstag mozog benne, ami esetleg testre szabható, állítható a keménysége, a csillapítása, a rugóútja és akár mindezt a kormányról menet közben. És ezeket az igényeket ilyen drágán mérik, de akkor még egyetlen versenyre sem mentünk el, ahol még jobban ki van élezve a technika, hanem csak hobbi szinten tekerészünk.Az országúti vonalon meg szintén megtalálható ugyanez a technikai fejlettség, ott mások az igények, a végletekig lekönnyített alkatrészeknek is hasonlóan erősnek kell lenniük (van youtube videó, ahol országúti bringával trialoznak páran), de maximálisan hatékonynak kell lennie a hajtásnak, vagyis szuper csapágyazások kellene, merev alkatrészek, hogy a tekerésnél ne a vázat és egyéb alkatrészeket hajlítgassuk össze vissza, hanem lehetőleg a kerékre kerüljön át az erő, valamint kényelmesnek is lennie kell, mert ki akarna egy olyan biciklin ülni, ami kirázza a tömést a fogából, amikor a virsligumikban akár 8-12 bar nyomás is van. Vagyis egyszerre legyen a váz és alkatrész rugalmas és merev, ehhez úgy tervezik a vázat is, hogy adott irányú erőhatásoknál mereven viselkedjen, más irányokba rugalmas legyen. Ehhez már karbon szövetet használnak, az most jelenleg az etalon.
És akkor az alkatrészekről még egy kanyi szó sem esett, hogy miért kerül egy-egy alkatrész szett önmagában annyiba, mint egy belépő kategóriás bicikli.Szóval ez is ugyanolyan technikai sport, mint mondjuk az F1.
Csak két-három nagyságrenddel kisebb költségekkel jár.Persze átlagembernek a hátköznapokba bőven megteszi a Suzuki (közlekedési eszköznek), csak el kell fogadni, hogy a Suzukival ne akarjunk Subaru WRC-set játszani a Mecseken (sport eszköz)... Bicikliből is lehet venni vmi szart pár tízezresért használtan, 100k körül újonnan, meg lehet venni két misiért is versenygépet. Illetve amatőr szinten és hobbi tekerésre sajnos használtan is 200k felett kezdődik az a kategória, ahol már a gép többet tud, mint az ember, ahol nem a gép jelenti a szűk keresztmetszetet és még élvezetes is menni vele. Újonnan meg háromszor ennyinél kezdődik. Ez van.
Amúgy minden létező hobbinál megfigyelhető, hogy nagyon durván megugrik az ár, amint fejlődik a technika, mindegy miről beszélünk, legyen az akár házimozi, hifi, pc, horgászat, rc autó, bármi. Mindegyik olyan költségekkel jár, ami egy laikus szemében durva rácsodálkozással jár, hogy mi a frász kerül százezrekbe egy pecaboton, amikor egy darab faággal és némi zsineggel is lehet halat fogni, vagy mi kerül egy hifi rendszerben egy nyavalyás máfél méteres IC kábelben 200 ezerbe, ami az erősítőt köti össze a lejátszóval, vagy mi kerül egy vetítővászonban 100 ezerbe, vagy miért kell megvenni a PC-be a videókártyát 180 ezerért, de mi kerül az iPhone-ban 200-ba, stb, stb.
Miért lenne pont a bicikli lenne kivétel ez alól? Lehet ezt is komolyan csinálni, meg lehet boltba járni is vele. -
Teasüti
nagyúr
Olvasmány.
Kedvenc írásom Jorus fórumtárs tollából, nem tudom megunni.
(#33) kameraman77
Az olcsó bringán belépő szintű (ki mit ért belépőszint alatt, a már jól használható vagy a létező legolcsóbb kategóriát) alkatrészek vannak, amik hamar elkopnak a mindennapi használatban. Volt, hogy egy nagyon olcsó láncot és fogassort alig 1000 km-ig használtam, aztán ment is a kukába. Bicikliből sem szabad megvenni a legolcsóbbat, elvégre tartós használati cikk, nem egy nyárra vesz az ember biciklit. -
rbalint88
addikt
Szép építés a bringa!
Nekem a pedál nem, a markolat kicsit, a hajtás viszont nagyon szúrja a szemem (bár én bringasznob vagyok). Egyrészt az a műanyag védő csúnya rajta, másrészt nem valami merev egy ilyen négyszögtengelyes csoda.
A műanyagpedállal nincs gond, kevésbé szedi szét a cipőt, élettartamban pedig nem jelent hátrányt egy fémhez képest, mivel az olcsó fémpedálokban ugyanolyan fos csapágyazás van. Na meg ha baj van, esel, felakadsz, inkább a pedál törjön, mint hogy elgörbítse a hajtókart a merevsége miatt. Városi használatra tökéletes egy ilyen pedál, nekem is ilyen van. Ha szétmegy, akkor legfeljebb veszel megint ezerért vagy kétezerért újat.
Tavaly cseréltem le a városi bringám (kevés volt az egy sebesség), hónapokig árultam, pedig nem volt drága se és szar se éppen, míg a Csepelek alig olcsóbban, viszont sokkal gyengébb felszereléssel csak úgy pörögtek egyik napról a másikra. Csak összehasonlításként: az én bringámon Ultegra fékek, XTR fékkarok, egy 80ezres Novatec kerékszett, új Alfine hajtás, FSA, Easton alkatrészek voltak. Ezt akartam eladni 120ezerért, szép állapotban, 8kilós súllyal (egy csepel 12-13kg legalább). Végül barátnőm öccse vette meg 100-ért, mert találtam egy bakancslistás bringát jó áron, amiről nem akartam lecsúszni. A Csepeleken pedig matricázott kínai alkatrészek vannak, Longus, Bike+ szint, ugyanaz az alkatrész, mivel ugye ezek OEM cuccok tetszőleges matricával. 80 körül úgy mentek, hogy csak na, de néhány szebb állapotúért megpróbáltak elkérni 100ezret is és azok is elmentek. Szóval nem értem, hogy miért látták meg a lehetőséget a bringában, alkatrészenként kiárulásra is megérte volna megvenni valakinek.
De ezt a kis keserű szájízt leszámítva (hogy inkább veszik a szart, csak olcsó legyen) nem bánom, hogy lecseréltem a suhanóst egy 15 éves Cannondale-reKompatibilis a most használt szabványokkal, szóval ha bármi megkoltik rajta, nem lesz gond cserélni, addig meg élvezem azt, hogy a Shimano XT váltás '99-ben is olyan szinten működött, ami a mai napig etalon
-
zolka78
senior tag
Nekem is jobban tetszett a bringám sárvédő nélkül. De a második segg áztatáskor a szakadó eső miatt már nem volt olyan jó. Másnap reggel az első dolgom a sárvédő beszerzése volt. Ezt mondjuk sosem fogom megérteni, hogy valaki csak azzal törődik, hogy a bringa jól nézzen ki. De bizonyos helyzetekben már nem tud vele közlekedni, vagy nem biztonságos. Kivétel az aki sportból nyomja, ott tényleg minden kacat teher. Szoktam röhögni amikor melóhelyemen elkezd szakadni az eső, és mindenki hagyja ott a bringát, és inkább buszra szál. Vagy várják amig elál, mert biciklis ruhában meg cipőben ciki a buszon menni
. Ilyenkor felveszem az esőkabátot és vigan haza tekerek, szarok az esőre.
-
DraXoN
addikt
Én azokat a gumi izéket utálom.. lehet "kompakt" meg nem ront a bicikli összképén sokat, de nem látszik olyan jól.. látni vele meg nem is lehet. Legalább valami elemes (CREED) lámpa kéne a kormányra, annak jó a fénye. A villogók se jók.. lehet távolról könnyebb észrevenni a bicajost, de ha kerülöd autóval nehezebb felmérni a távolságot ha mondjuk az emberke feketében teker.. bár tény még ezek a gumi bigyók is jobbak mint a sok este kivilágítatlanul közlekedő emberkék (kb. minden 2. vagy 3. akit látok ilyen.. itt pesten.. háát.. hol vannak ilyenkor a nappal lámpa nélkülieket szívató rendőrök? ... csak este kéne kimenni és látnának sok csodát.. bár lehet mivel nincs lámpájuk nem is látják őket ezért ússzák meg..).
-
Csaber
senior tag
válasz
darthdenes #79 üzenetére
Én A Dura Ace 7400 egyforgáspontos fékjét a Kékestetőn és Padiș Glăvoi.1100 méter
(Pietorosa mint közeli falu félúton a Buga telepen szálltunk meg) Erdélyben is elégnek találtam , csak jó fékpofák kellenek -
halkow
őstag
Jó bemutató lett! sárvédőt és lámpákat nem árt még hozzá beszerezni szerintem.
-
darthdenes
tag
Frankó bringát építettél, gratula érte.
Viszont az hozzászólásoknál felmerült minőség kérdéshez szeretnék hozzászólni.
Véleményem szerint több bringát kell tartani, ez a hosszú életű bicikli első alaptörvénye. Belépő szint az adott város lopásfertőzöttségét is figyelembe véve lehet Csepel Landrider. A matrica helyett érdemes inkább a felhasznált alkatrészeket figyelni. Ugyan ez Gepida néven már pár ezerrel több és a tolvajok is jobban szeretik.
Én 10ezer km tekertem bele az alap shimano menetes 7s sorral és kmc láncával. A váltás még mindig jó volt, de a lánc már kicsit kiélt volt ezért jobbnak láttam a cserét. De 1-2 ezer tuti volt még benne.
Minden tavasszal vastagon befújom brigéciollal a bringát és elteketek egy autós mosóba ahol lemosom.
Utána olyan mintha új lenne. Hazatekerek és újra zsírzom az összes csapágyat kónuszt, golyót cserélek.
Így 3 év téli nyári használat utan is frankó a bringa, de sajnos be kellett látni, hogy a tél hihetetlen módon pusztítja a kerót. Az elmúlt télen, amikor esett a hó vagy sózták az utakat egy öreg Csepel túrát hasznaltam aminek 635 kerekei nagyon nagyon tudnak suhanni. Tavasszal a saját bringámon tapasztaltam, hogy a sózós idő kihagyásának köszönhetően szinte alig romlott a keró állapota!
Saját bringa építés azért is nagyszerű dolog mert a saját igényeid alapján választhatod meg az alkatrészeket. Én pl a váltás (shimano sora) fék (1forgós 600) teljesítményét bőven elégnek talátam alföldre. Viszont a hajtás(ultegra), agyakra (105) többet költöttem. Nagyon szépen forog egy 105agy egy noném vagy alap shimanóhoz képest. Így amikor tekerek olyan érzésem van mintha húznának egy kötélel
Részemről ennyit szerettem volna hozzá tenni. -
gzbotii
nagyúr
Nekem egy Peugot felverseny van, azzal meloztam bo felevet mint biciklis futar. Most a szobamba pihen, osszel tervezem elvinni felujitattni. Ettol csak meg nagyobb kedvem lett hozza
-
elmepocok
tag
válasz
#56573440 #74 üzenetére
Szeretem a Csepeleket, ez a bicó is mutatós, bár én inkább "országútisabbra" vettem volna a figurát. A 3x7 szerintem sok, főleg az Alföldön, bőven elég lett volna a 2x7, vagy én lehet még előre egy tányért tettem volna. A belépő országúti alkatrészek sem drágák, és ilyen vázhoz jobban illenek, plusz ugye a súly sem utolsó szempont.
Mondjuk igazából ez ízlés kérdése, az én szívem az országút felé húz...Ne haragudj, nem válasznak ment, csak félrenyomtam!
-
törölt tag
furcsa, én estem párat hint sokat, de nem fordult elő. az már igen hogy az eséstől befordult a küllők közé, de meg lehetett berhelni hogy hazáig jó legyen.
tudom. ugyanolyan gyakori mint a hátsó váltóról leeső lánc ami szépen megszorul a váz és a koszorú között, és instant előreszaltót okoz. egy normális, beállítható váltóval ez pl nem fordul elő. de egy teszkóbikeot nem fogsz beállítani értelmesen soha, ha sikerül is, akkor is max időszakosan, pár hét vagy hónap után már megint minden vetemedik, nyúlik, deformálódik.
-
-
törölt tag
a miért jó a drága vs olcsó szakértők tollából
egyébként szép lett, bár én inkább a természet fele mozdulok el többet, így városban nyöszörgős a terepgumi, de hétvégén a virslivel nem jutnék messzire a murvában
ismerős gyereke olcsó gépen ült, benyalta a hátsó váltó magát a küllők közé. volt móka kacagás...
-
Maximum1
őstag
válasz
alkatraz3000 #67 üzenetére
Ugyan már, kibeszél itt arról kinek mije van, itt a kommentelő gondolkodásmódjával nem értettem egyet.
-
kameraman77
tag
Pedig 10k volt.. Még az adásvételije is megvan, azon rajta áll - nem vagyok őrült adásvételi nélkül bringát venni
Srác nagyon meg volt szorulva és mindenét pénzzé tette a városunkban, hogy ki tudjon menni külföldre dolgozni. Amúgy valós, hogy nem nyúlok hozzá nagyon, nagyritkán fújtam rá valami rozsdaoldót, meg olajozót .. kb ennyi. Nem kímélem, igazi tank, van súlya rendesen, és szerencsére nem összteleszkópos...
tehát ki lehet azért fogni gépeket.. de én személy szerint soha nem adnék 20k-nál többet egy bringáért. (Persze attól még más adhat ennyit) -
Maximum1
őstag
"felfedezhető különbségek vannak. erősebb motor,"
50es táblánál a városban?, nem mindegy?"a biciklinél a motor én vagyok, annyit fogyaszt, amennyit én eszek"
egy drágább bringánál kevesebbet kell enned ugyanannyi távon."sose vettem 30-40k-ért cipőt pont ugyanezért. 8-10k-ért is pont ugyanakkora sebességgel sétálok benne."
csak éppen 3x addig sétálgathatsz a drágábbikban. -
eclipse006
őstag
Én még vidéken vettem, egy helyi boltban.
Egyébként a váz számomra kényelmes, a mérete is jó, hosszabb távon sem fáradok el, van, hogy 80 kilométert tekerek vele.
Ha most összeadom, amennyit ráköltöttem, bőven 60 felett van, de számomra is a szerelés élménye hozzátesz az egészhez. -
k.istvan80
csendes tag
Gratula, szép munka!
Én is magam építgetem a kerómat, egy régi acélvázas Schwinn-Csepel Ranger-t amit kb. 4 éve vettem 9ezerért kompletten, és azóta a vázon és a kormányon kívül szinte már minden új rajta (duplafalú Remerx felnik, Acor monoblokk, Vittkop nyereg, Saccon V-fékek, Shimano hajtómű, első váltó és fékváltókarok, rövidkanalas Sunrace hátsó váltó és fogaskoszorú, nyárra 1,4-es slick, télre 1,95-ös bütykös gumik). Így lett belőle egy megbízható, mindennapos használatra, és akár túrázásra is bevethető gép.
-
glutamin
őstag
válasz
eclipse006 #49 üzenetére
Nekem is valami hasonló "csodám" van. Iga az enyém egy Auchanos példány volt. Azóta cseréltem rajta külső belső gumikat, ülést, nyeregcsövet, régi váltó helyet új fékváltókarokat kapott, valamint hátsó váltót és fogaskoszorút (ez utóbbi tönkrement és akkor cseréltem 6-osról 7-esre).
Az eredeti ülés, nyeregcső, váltók a használhatatlanság határán voltak. A hátsó racsni meg pár hónapnyi használattól megadta magát. Árban összesen 20e + 35e =55e körül tartok. Ha ennyiből nem is de 70-80e körül már egy egészen használható bicajt lehetne venni újonnan. Igaz, akkor a szerelgetés élménye nem lett volna meg
-
válasz
kameraman77 #33 üzenetére
generálozási legendákat hagyjuk már
A kerék csapágy felszedi a koszt, de ez egyébként igaz kb. az összes csapágyra. Néha ki kell takarítani, mert lassabb lesz és gyorsabban kopik, nem akkorra feladat bezsírozni egy agyat, az a 10 perc amíg bezsírozol egy kereket, meghálálja magát. A láncot is érdemes takarítani.
Az emberek nagy elég nagy hányada széles monti kerekekkel megy, amiknek annyi az értelme aszfalton, hogy berregnek és lassúak. Simán lehet menni vékony kerékkel is elég sáros, szar utakon.
(A géped nem 10k-s az biztos, 10k-ért kb. egy régi fecskét kapsz.) -
IDZ
tag
nagyon szép lett, grat
-
Mister_X
nagyúr
válasz
alkatraz3000 #44 üzenetére
A lényeg az, hogy lehet a két típus között ilyen, első látásra nem szembetűnő különbségeket sorolni, ahogy a 30k-s teszkós bicikli és a 100k+-os kerékpár között is ilyen "apróságok" vannak
ON: nekem a bicikliben csak a kormány babakékje nem tetszett, de jó munka. Nekem elmenne a kedvem félúton, gondolom én az a típus vagyok, aki leemeli a polcról, készen.
-
batai15
félisten
50körül mit lehetne összerakni ? Napi 20km használatra? Nem városba hanem közutra
-
.mf
veterán
válasz
kameraman77 #33 üzenetére
"Nekem egy 10.000 forintos használt gépem van olyan 4-5 éve...egy aukciós oldalon vettem (Gripshift váltókarokkal és Promax tárcsafékekkel, Canfox aluvázzal"
-- amit nagyon nyomott áron akart végszükségben nagyon gyorsan pénzzé tenni az eladója, vagy/és lopott volt... Amiket felsoroltál, messze nem ennyibe kerülnek.
-
Csaber
senior tag
Akik a használt kerót éltetik igazuk van , úgy 90-es évek elejéig a gyártók büszkék voltak arra hogy , az örökkévalóságnak gyártották a kerójukat , na azóta rájöttek ez nekik nem annyira jó...
-
padre71
tag
Jól összefoglaltad a árúházi-minőségibb bringa közötti különséget. Egyet értek veled minden pontban.
Az áruházi bringákkal kapcsolatban nekem is az a tapasztalatom, hogy a legtöbbjük gyenge pontja a váltókar, a váltók és a hajtás. A legtöbb esetben az olcsó és rossz minőségű váltókart és a váltót nem igazán lehet jól beállítani, pontatlanok, könnyen tönkre mennek. Van ugyan váltó, de nem lehet használni. A hajtás esetében a lánctányér már új korában is szabályos nyolcast ír le, a hajtókarban a pedál pedig a menetet darálja szét. Ha a javítások költségeit hozzáadnánk a vételárhoz, akkor kiderül, hogy azért a pénzért lehetett volna venni egy jobb minőségűt is és elkerrülhető lett volna a sok bosszankodás.
A vázak közt is van minőségi különbség természetesen, de az igazi különbséget a minőségi alkatrészek ára okozza. Ha el szeretnéd kerülni a folyamatos bosszankodást, hogy most éppen ez vagy az ment tönkre a bicikliden, akkor érdemesebb egy kicsit többet rászánni. És máris ott tartól, hogy a 80-100 ezer forint körüli bringákat nézegeted.
Egy szűkebb réteg számára a bringa nem csak egyszerű eszköz, hanem élményforrás is. Akkor is teker, ha nincs különösebb célja, csak élvezi a szabadságot. Azért, hogy ez az élmény minél tökéletesebb legyen, hajlandó is áldozni rá, pénztárcájához mérten. Hobbi, ami pénzbe kerül de közben sok örömet is okoz.
-
alkatraz3000
senior tag
válasz
hypno skate #48 üzenetére
Miután megkérdeztem(-tük) valószínűleg mégis érdekel valamennyire a dolog.
-
Alchemist
addikt
a 15 éve is 20k körül vásárolt bringám a mai napig nem esett szét
Ennyi idő alatt hányszor tízezer km-t tettél bele?
Nekem ennyi idő alatt minimum 40-50 ezer km van benne, alaphangon 10-15 lánccserével plusz 6-7 fogaskoszorú cserével... mert a lánc nyúlása és a fogaskerék kopása miatt már ugrik a lánc.
-
válasz
hypno skate #48 üzenetére
miért ne lehetne?
a kolléga a #46-os hsz-ben pl totálisan érthető dolgokat sorolt föl.
mostmár értem, hogy egyszerűen a sokszázezres bringának nem én vagyok a célcsoportja, de látom, hogy mire jó, vagy mivel tud többet, mint az olcsó.csak sokan inkább sznobkodnak egyet és "úgyse értenéd"...
-
FireFox1996
őstag
Szép munka, főleg ezért az élményért!
(OFF: én is sokszor házilag készítem a horgász cuccaimatON)
-
eclipse006
őstag
Gratulálok a bringához, szép lett, nekem tetszik!
Bár én nem új vázra építkeztem, hanem a közel tíz éves noname bringámat újítottam fel. A vázon, kormányon, felniken és első-hátsó agyakon kívül minden új. A vázra már ráférne egy újrafestés, mert néhol elég ütött-kopott.
A hátsó váltónak örültem a legjobban, szerintem a Shimano Claris széria ár-értékben verhetetlen.
-
hypno skate
senior tag
válasz
Ezt nem lehet elmagyarázni egy olyan embernek, akit pont nem érdekel egy téma.
Nagyjából az iPad kontra bármi más, vagy iPhone vs. bármi más összehasonlítással tudnám számodra jellemezni.
-
válasz
Hát ez már egy jóval értelmesebb kérdés, amit viszont szerintem inkább ITT kellene megkérdezni. Az biztos, hogy a 200k kategória még mindig alumínium, 500-ért már talán van karbon is, ami elég lényeges - versenyen.
-
zoli03
őstag
Pár dolog, például egy MTB-nál:
- Normális teleszkóp nélkül nem lesz élvezetes a terepezés, ezt nem fogod tudni, amíg nem próbáltad. A tescos példánál maradva egy normális teleszkópot 30e Ft alatt nemigen kapsz. Összteleszkópos vázakról nem is beszélve.
- Olcsóbb biciklikben menetes villa vagy teleszkóp van, ami kizárja a továbbfejleszthetőség lehetőségét.
- Drágább bicikliknek normális, megtervezett vázgeometriája van, ami sokat számít mászásnál, lejtőzésnél, míg egy tescosnál még méretválaszték se nagyon van.
- Nem mindegy, milyen váltó van a biciklin. Ha jön egy emelkedő, vagy sár, nekem váltson le azonnal, akár terhelés alatt is. Ez egy gagyi váltó nem fogja tudni.
- Nem mindegy, hogy milyen nehéz egy kerék. Nagyon sokat számít, hogy milyen könnyű, főleg a kerék külső kerületén. A könnyű kerék meg nem olcsó.
- Ha ezeknek a kerekével kimennék terepere, hamar nyolcas lenne bennük. Valószínűleg nem is duplafalú a felni. A horganyzott küllő össze fog rohadni egy idő után, aztán centrírozni se lehet, mert meg sem mozdul a küllőanya. Rozsdamentes küllőnél ilyen nem lesz, de az persze drágább.
- Nekem terepre olyan fék, kell amiben megbízhatok minden fajta körülmény között, akár nagyon hosszú lejtőn is.
- Olcsóbb bicikliken nincs olyan áttétel, ami nekem megfelelő lenne emelkedőkön, pl 22-3x.
- Olcsóbb bicikliken menetes agy van, terepen elég hamar megadná magát a tengely.
- Tescos bicikliken olyan csapágyak vannak, hogy már valószínűleg gyárilag se lehet beállítani, vagy rág, vagy kotyog. Normális bicikliknél ilyen nincs, több év és több újrazsírózás után is be lehet őket állítani, meg lehet hozzájuk venni pótalkatrészt.
- Olcsóbb bicikliknek acélváza van (valószínűleg Hi-Ten), ami sokkal kevésbé merev, mint egy aluváz vagy karbon váz. Nem mindegy, hogy az energiám mozgássá alakul, vagy a vázat hajlítgatom vele.
- Olcsóbb bicikliken négyszögtengelyes hajtás van, ami merevségben sehol nincs egy integrált hajtóműhöz. Nem mindegy, hogy emelkedőn nagy erővel tekerve annyira hajlik a hajtómű, hogy beleér a lánctányér a váltóba.Ez persze csak pár szempont, de aki terepre megy MTB-vel, az valószínűleg élvezni is akarja, így ezeknek a szempontoknak nagy része fontos lehet neki.
-
alkatraz3000
senior tag
Akkor Lenry mellett én is kérdezek egy hasonlót. A 200 és az 500.000-es DH, országúti, vagy tudom is én milyen bicajok között mi a lényegbeli különbség? Ugye már a teszkó/auchan kategória a látótérben sincs, és egy bicajhoz képest ez már elég durva ár.
-
alkatraz3000
senior tag
Az Audi kisebb koccanásnál nem hajlik meg, mint a papír, kényelmesebb az ülés, minőségibbek az anyagok, halkabb a menet, nem szakad be az ablak, nem rohad szét az autó 10 éves korára, van benne egy darab rohadt óra, nem szakad le a motorháztető nyitó füle, nem rohad bele az ízzó a búrába ezáltal nincs az az isten, hogy kicseréld, nem rohad porrá a kipufogó, lehet belülről szabályozni a tükröket.
Egy Suzukival járó élménybeszámolóját láthattad
Amúgy a bicikli nagyon szexi, bár soha nem fogok bicajozni pesten. Ja és vigyázz rá, mert a bidámbidámok szeretik az ilyen bicikliket
-
A 15 éve vásárolt bringádból még feltehetőleg nem spórolták ki az anyagot. De amit néhány éve egy haverom vett, azon az első (!) úton lenyalódott az egyik pedál, annyira semmilyen anyaga volt. A BP belváros - Tahi utat 8 óra alatt tettük meg, mert folyton meg kellett állni a leeső / elforduló pedál miatt. Mondjuk felejthetetlen élmény volt. Azóta szinte a teljes felszerelést le kellett cserélje, csak a váz maradt meg. Egyszerűen életveszélyes, megbízhatatlan vackok ezek.
Attól, mert a te elvárásaidat kielégíti ez a két dolog, még nem feltétlenül igaz mindenkire. Én például elvárom a bringámtól - mint sporteszköztől - hogy bírja, amire tervezték, azaz hegyi utakra, ösvényekre, mind felfelé úgy lefelé, száraz úton úgy, mint sárban, váltson megbízhatóan, a kerekek bírják a strapát. S, ha egy mód van rá, ne legyen 20kg, az pedig manapság normális áron csak alumíniummal érhető el. Ha egy teszkós, mondjuk MTB-t tényleg arra használnál, amit ez a három betű jelent, az első alkalommal visznek is a kórházba (jobb esetben). A teszkós össztelós - downhill gépekre jellemző - bringákról nem is beszélve, garantált a temető az első lejtmenet után.
De, ha egyébként úgy sem győz meg semmi, miért vesz valaki jobb bringát, akkor legyen elég annyi, hogy: mert megteheti.
Plusz, 15 éve 20k szerintem felér ma egy százassal, szóval miről is beszélünk?
-
Chimpy
tag
A tescos bringa kontra drága keró témához halkan csak annyit jegyeznék meg, hogy aprók a különbségek, de összeadva azért elég sokat számíthatnak. Pl az olcsó kerókon olyan váltó van amit nem vagy csak nehezen tudsz rendesen beállítani, a fékpofák silány minőségűek, nem duplafalú a felni, a tengelyek nem megfelelő keménységűek ezért gyorsabban kopnak, stb. Alapból ezek is használhatóak és lehet hogy a tulaj észre se veszi a különbséget mindaddig, amíg át nem ül egy drágábbra. Én is így voltam, jó nekem az öreg vas, aztán pár év alatt annyit költöttem alkatrészekre, hogy azon vehettem volna valami normálisabbat is. És ugyan nem 30, de 50-60 ezerből már elfogadható kerót lehet venni.
De hogy érdemben is hozzászóljak: markolatból én valami bilincses rögzítésűt tennék rá. Színválaszték dögivel és könnyebb is cserélni.
-
Because
őstag
neked megfelel használatban és nekem is, hétköznapi körülmények között nem fog kijönni a különbség (hacsak nincs vagy 30 kiló az a tesco bringa) úgy ahogy az emberek 90%-nak se....
akik tudják is mire használják azoknak meg kell fizetni az anyagokat, a technológiát, a végletekig könnyített alkatrészeket.(#36) hypno skate: amíg nem olvastam a PH lapcsaládot codegen házban lc power táppal ugyan úgy működött a gépem, mint most fractal házban és evga táppal, csak sznob lettem azóta
rossz példát hoztál
-
válasz
Dark Archon #39 üzenetére
ehh. kár volt kérdeznem.
nem baszki, nem minden kocsi egyforma, viszont ott elég egyszerűen felfedezhető különbségek vannak. erősebb motor, kényelmesebb felszereltség, stb, stb.
a biciklinél a motor én vagyok, annyit fogyaszt, amennyit én eszek, a kényelme meg mindegyiknek egy ülés. pont.
minden cipő? igen. sose vettem 30-40k-ért cipőt pont ugyanezért. 8-10k-ért is pont ugyanakkora sebességgel sétálok benne.és igen, azért kérdem, mert a 15 éve is 20k körül vásárolt bringám a mai napig nem esett szét, sose jutott eszembe, hogy egy biciklit generáloztatni kellene, mégis hibátlanul tudja a két dolgot, amit elvárok tőle: megy, megáll.
-
Szép bringa, ügyesen összeraktad! Mondjuk én le nem cserélném a montimat
Lenry: abszolút laikusként is hogy lehet ilyen hülyeséget kérdezni? Már megbocsáss. Vagy neked minden kocsi is egyforma? Minden cipő? S még sorolhatnám. Az egyes termékek között vannak olyan megkülönböztető tulajdonságok, hogy minőség, anyag (azon belül anyagminőség), megbízhatóság, kiegészítők típusa, kényelem, stb., amiket nem hinném, hogy most hallasz először.
Nem mellesleg a 100-250eFt bringánál még abszolút a normális középkategória, hobbi szint, ettől csak felfelé van és határ a csillagos ég.
-
batai15
félisten
Szép munka. Szeretnék én is ilyet mennyibe került? Most montival napi 20kmt tolok de szr. Úgy ahogyvan.
-
Alchemist
addikt
-
hypno skate
senior tag
Szerintem egyszerűbben megérted, ha az informatikából hozunk példát.
Egy drága alkatrészekből összerakott bringa pont annyival tud többet mint egy Tesco-s, mint amennyivel egy modern alkatrészekből jól összeválaogatott és összerakott számítógép jobb, mint a Tescoban összeszerelve megvásárolható gép.
És igen, könnyebb tekerni, könnyebb megállítani, kényelmesebb, nem zúzza szét a fészekalját.
És nem semmisül meg önmagától. -
freestailo
őstag
Szép bringa, grat hozzá, én egy metro sztárt szeretnék felújítani, mert a legjobb bicaj amin valaha ültem, csak nem találok használtan...
-
kameraman77
tag
Egyet kell értenem. Olyan emberként mondom ezt, aki napi szinten 1 órát minimum bringán tölt városi közlekedésben. Soha nem értettem, hogy miért kell 100ezreket költeni egy bringára.. persze nem kérdőjelezem meg, mindenkinek van hobbija, de tény, hogy bringa-bringa.. semmi különbség nincs köztük alap felhasználói szinten, ha csak nem valamilyen komoly sportot űzöl.. Nekem egy 10.000 forintos használt gépem van olyan 4-5 éve...egy aukciós oldalon vettem (Gripshift váltókarokkal és Promax tárcsafékekkel, Canfox aluvázzal - ami amúgy tök mindegy, mert azt sem tudom, hogy melyik micsoda
ennyi erővel bármi rá lehetne írva... ).. lényegében 2 éve hozzá sem szagoltam - tehát a generálozási legendákat hagyjuk már, azokra, akik ezzel nyugtatják magukat és védni akarják a 100ezer forintos befektetésüket - és megy (pedig hóban, esőben, sárban használom igaz nagyrészt betonutas közlekedésre). Mivel alapjában két kerék-váz-ülés-fék-váltó mindegyik, ezért nem érdemes drága gépet venni - SZERINTEM, ha csak néha bringázol.
Felmész valamelyik apróhirdetéses oldalra... aztán 10-15-ből veszel egy bringát és szevasz helló.. Apám egy 40 éves gépet hajt ( Ami közel egyidős velem) -igen vidékiek vagyunk
- és nincs igénye lecserélni, pedig azon váltó sincs.
Amúgy ezeket a vékony kerekeket megnézném nálunk vidéken...Nyilván van egy réteg akinek ez a hobbija, és tisztelni is kell ezt, de azért mégiscsak egy bringa... ha tekered megy, ha nem nem.. Ennyi. Ránézésre az emberek nagyon kis százaléka fogja megállapítani, hogy húúú ez de drága..ugyanúgy sáros lesz, és ugyanúgy eleshetsz vele, ha olyanok a körülmények. Csak ugye míg én l.szarom, hogy milyen pl az első hátsó gumi, és feldobok bármilyet egy deffekt után, addig egy ilyen gép tulaja bizony kemény ezreseket perkál a megfelelő összhang megtartásáért például...
DE félreértés ne essék, abszolut tisztelem azokat akik össze tudnak rakni egy bringát, nem kis feladat összeépteni, aki mást mond álljon neki! Sőt meg is nézek egy-egy szebbet, amikor elsőkerékkel lekötve látom a tárolóban... hátha már nem lesz ott amikor visszajövök! - ugye ki az a hülye, aki az első kereket köti le??? egy csavar kiold és volt bringa nincs bringa... azért a hátsót a váltó és lánc miatt - ha nem is lehetetlen - de kicsit tovább tart kiszerelni...
-
potyautas
tag
40-45 évvel ezelőtt is magunknak építettük a bringákat. Kizárólag bontott alkatrészekből.
Amikor sikerült új gépet venni, ahhoz sem ártott érteni, mert csak összedobálták. Már a boltban elő kellett venni a szerszámot, hogy saját kezűleg beüzemeljük.Egyébként vihettük a hátunkon.
-
PC-rev-RM
tag
Gyönyörű bringa, értelmes kompromisszumokkal, de abból sincs sok. Gratula!
A szerszámokra vonatkozóan örülök, hogy végre megemlíti valaki, pl.: csak egy hajtómű-leszedő kb. 4ezer mifelénk.
Ja, ha ezt meglátnák a fejesek a Schwinn-nél, kirúgnák az összes dizájnert. Még így a markolattal együtt is veri a gyáriakat.
-
DraXoN
addikt
A tescos 30ezres az pont az a kategória ami ha komolyan van használva még fél év se kell neki és mehet nagy generálra.
Szép bicó, bár én mondjuk az ellentét vagyok az ügyben, hogy a "fajtisztaság" megmaradjon.
Nekem egy Swinn-csepel kempingem van (ez fontos.. a régi szoci kempingek teljesen mások... lényegesen jobb minőségűek, meg pár ponton mások a méreteik)
Visszatérve a kempingemre, a héten szereztem egy komplett nexus 3 szettet, az tervezem beletenni, hogy jobb legyen a különböző terepviszonyokban. Ezen kívül távlati tervem valami dupla falú felni a keréknek mert a gyári - még az pár része.. jól bírja... mértékkel, tehát a gyári felni vékony acél lemezfelni, amit ha szeretném hogy ne legyen benne 8-as akkor havonta centrírozhatom.. Valószínű BMX felnit fog kapni, belemegy és jóval erősebb, hátra a nexus 3 adott, és előre is kap majd BMX agyat. Ezen kívül az első tárcsa lehet majd nagyobb lesz, de ez attól függ, hogy ha berakom a váltót akkor, milyennek érzem a "kiosztását".
Ezért írtam, hogy a "fajtisztaság" nálam nem szempont.Viszont azért ez a kemping mert a lakásban helyhiány van, ez meg kis helyen elfér. Plusz, nem sok kerékpár fér be szerintem egy kispolski hátsó ülésére
(az enyémet simán beraktam félbehajtott állapotban). Ebből kifolyólag bármilyen autóban eltudom szállítani ha az kell külső kerékpárhordozó nélkül. Ez nekem szempont volt, és megérte.. Kicsit továbbfejlesztve meglátom mire lesz még jó..
De tudom mik az előnyei a nagyobb kerékpárnak, bár a jelenlegi "gépemmel" is sokakat lehagyok, általában csak a versenygépesek hagynak ott.. bár ez érthető.. az áttételek nagyon mások. plusz azoknak más előnyeik is vannak.
-
azt hiszem te vagy a megfelelő ember a kérdésem megválaszolására
számomra a drága biciklizés a "borsznobéria" kategória, vagyis aki nincs benne, annak lövése nincs, hogy mit kéne észrevenni egy drága huszonezres bor, meg a kannás közt.
néztem a Tolvajkergetőket, amíg voltak, és ott is elhangzott sokszor, hogy "rá kell nézni, látszik, hogy félmillás bicikli", pedig szerintem baromira nem. nekem az egyik bicikli pont olyan, mint a másik. az, meg, hogy mi van rámatricázva, pont hidegen hagy. Csepel egy sziget, Merida meg egy skót hercegnőszóval abszolút laikusként kérdezem: mit tud egy drága, sokszázezres bicikli a Tescós 30ezreshez képest? könnyebb tekerni? kevésbé töri a mogyoróimat földúton? kávét főz?
-
padre71
tag
Köszönöm a pontosítást, valóban a 7500 Ft nem csak a munkadíjat, hanem a küllők és a két felniszalag árát is tartalmazta.
Köszönöm mindenkinek a dicsérő szavakat és az építő jellegű észrevételeket. Néhány felvetésre reagálnék röviden:
- A kormány markolat látom nem mindenkinek nyerte el a tetszését.
Az az igazság, hogy nem igazán találtam kék színben normális markolatot, a kínálatból még ez volt a legvállalhatóbb kinézetű. Egy picit meg szerettem volna törni a fekete kormány egyszínűségét, ezért gondoltam színes markolatra. A hétköznapi használatban viszont nagyon nem praktikus, annak ellenére hogy a legtöbbet kesztyűben bringázom, nagyon gyorsan koszolódik, minden meglátszódik rajta. Érik bennem a gondolat, hogy engedve e "nagy társadalmi nyomásnak"
lecserélem valami fekete színű markolatra. Azon legalább nem látszódik rögtön a kosz.
- A másik ami szintén többeknek nem tetszett, az a műanyag pedál volt. Jogosan, nekem sem ez a végleges elképzelésem, de egyelőre csak erre futotta. A cseréje tervbe van véve, várom a szeptemberi fizetést.
- A kerekek természetesen kaptak küllőprizmát is, csak a fotók elkészültéig nem akartam felrakni. Azok nélkül szebb a bringa, azt akartam így maradjon meg az utókor számára.
Egyébként minden kötelező tartozékkal fel van szerelve.
- Építeni annak érdemes, akinek egyúttal hobbija is a bringa bütykölése. Aki csak használja, nincsenek szerszámai, nincs minimális szerelési tapasztalata, annak talán érdemesebb kivárni egy jobb akciót és megvenni a gyári garanciás gépet.
Köszönöm még egyszer mindenkinek, hogy elolvasta az élménybeszámolómat! Aki pedig kedvet kapott az építéshez, annak jó szerelést és sok türelmet hozzá!
-
Csaber
senior tag
Jó munka az építgetés , csinosítgatás , tudom egy keróban rengeteg munka van mire elkészül .Én épp az enyémet lassan fejlesztgetem shimano 6207-ről Dura-Ace 7400-ra anno így [nézett] ki , talán a jövőhéten le lesz fotózva aktuális állapotában (ugyanis készen lett egy KTM Super Corsa 600 AX-el szerelve )és akkor kettő együtt lesz lefényképezve
-
Vevőjelölt
tag
Tetszik az eredmény, de én még egy váltóvédőt felszerelnék rá. Már csak azért is, hogy óvjam a befektetésemet.
Emlékszik még valaki a TURISZT bringákra? Nekem olyan van, de már nem gyári. Kb. 22 éve került hozzám, és az idők során egyenes kormányt és MTB hajtóművet kapott, mondjuk a legolcsóbbat mindenből...
De hamarosan cserélnem kell, mert gyanúsan repedezik a festék a villanyak(?) közelében, na meg az egri és környékbeli utak minőségét sem tolerálja. -
macskea
őstag
Szép munka, gratulálok! Nem kell feltétlenül megvenni a kulcsrakészet, ez sokkal több örömet okoz. Én is szeretnék majd egyszer ilyet csinálni, csak Marathon alapokon, és valamilyen országúti kormánnyal. Csak kellene hozzá egy makulátlan váz, kifejezetten nem szeretném festeni.
-
.mf
veterán
Hmm, Csepel torpedo...
Először úgy egy hónapja láttam ilyet (legalábbis, figyeltem fel egy ilyenre - a városon belül régóta többnyire bringával, hosszabb távra motorral közlekedek, ha az idő nem fullfos, de nem nézem a többiek bringáját, sem a bringás fórumokat): egy lány a Fröccsteraszon pont mellénk láncolta. Ha visszajött volna, mielőtt elmegyünk gurulni, lehet, hogy mondtam volna neki, hogy szívesen megtorpedóznám
Szép bringa, bár a mai bringa-áraktól mindig kicsit lever a víz. Előre félek attól, hogy mennyibe lesz, ha a tizenjópáréves Gepidám (ami akkor volt a külön vásárolt első telókkal 24k - akkoriban még ritkaságszámba ment, most meg...) feladja és új bringát kell vennem... 192 centihez, városi és város környéki, strapabíró és nem karbantartás-igényes, aluvázas, 6-10-sebességes bringa szerintem nem lenne 100k alatt.
-
Zoli0726
aktív tag
Nagyon király bringa lett. Nekem a markolat is tetszik. Egyedül tényleg az a műanyag pedál szúrja a szememet nekem is. Nem is lett vészesen drága, ügyesen összehoztad. Jó bringázást. Válassz hozzá egy jó lakatot is.
-
C$abi
aktív tag
Csodaszép ez a bicikli, egy mestermű és az építője se kispályás. A 7 fokozat meg szerintem bőven elég az Alföldön, de szerintem itt nálunk Zalában is. Szép munka!
-
syl5
őstag
Szép, gratulálok!
El fogom olvasni. -
VS461
tag
A legutóbbi szabálymódosítás megengedi a prizmák elhagyását, ha reflexcsík van a gumi oldalfalán. Sajnos, azt is, hogy a világító elemek a kerékpároson is lehetnek. A Közép- és Dél-Alföldön viszont sokszor végeznek kerékpáros fényelnyelődési kísérleteket az utakon. Értem én, hogy nappal feleslegesen ne motorozzák a bringásokat a rendőrök, de aki vészfékezett már mellékúton, a koromsötétből elészédülő, fekete ruhás, akár ittas biciklis miatt (egyszer a 44-esen (!) csaptam szét egyet kis híján, ahol amúgy izomból tolják a kamionok), az nem így gondolja.
A cikkhez: három komolyabb meg egy kevésbé komoly bringát raktam össze, és mindig élveztem minden percét. Meg tudom érteni, hogy nem a "polcról emelted le" a készterméket! Gratula! A pedál teljesen fémre cseréléséhez +1, kicsit is komolyabb használattal egy fél év, és kuka a műanyag testű (már ha jól látom). S ne felejtsd el a látni-látszani elvet!
-
JoeYi
őstag
nekem tetszik
(de a pedált tényleg cseréld)
-
Ch4os
aktív tag
Reflexcsík esetén, ha megb...üntet a rendőr, akkor...
1. Elmagyarázzuk. Ha nem megy...
2. Kérjük a csekket és valamilyen azonosítót (elvileg rajta lesz a lapon amit aláírsz és megkapsz, esetleg a csekken) és később erre hivatkozva késedelmi kamattal visszafizetik (ha befizeted) / törlik.
Amire hivatkozol:
6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről 116. §, g pontjaAmely kimondja...
A közúti közlekedésben részt vevő kerékpárra vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek.
...
g) legalább az első keréken, legalább 2 db, egy átmérő mentén elhelyezett borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel (küllőprizmával). A küllőprizmák helyett vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is a kerékpántok közvetlen közelében vagy az ENSZ-EGB 88. sz. előírásának megfelelő gumiabroncsokon. -
Ch4os
aktív tag
Szép eredmény.
Nekem is a szerelés és a hajtás nagy szabadságot ad. Tudom, hogy én csináltam.
Szerintem ne féljünk a régi versenyektől. Nekem is az van. Súlyban biztosan veri egy 20-30 éves versenyváz ezeket a csepel vázakat. Az viszont biztos, hogy színvilág az van, de hát festékszóró spray is.Okosan, kicsiket kell javítani, újítani így nem fáj annyira a sok 10e Ft. és nem is számolja annyira az ember.
Én előre nem hogy a három, de az enyémen meglévő 2 tárcsát is feleslegesnek tartom. Nem preferálom az ss/fixi vonalat (bár letisztultsága, egyszerűsége tetszik) de jól elosztott 3-5 sebességből el lehet lenni átlagos erőnlét és nem a Mount Everesten lakva. -
Maximum1
őstag
Nem sárga, de többi stimmel, jobban ráfekszel akkor 84 ezertől is elkaphatod egy két helyen még.
A lényeg hogy... itt az első hozzászóló leírja.A cikk nagyon tetszett, köszönöm.
-
Bogyó bá'
nagyúr
Én bringaépítés nélkül, és úgy érzem igen olcsón úsztam meg 2 éve a kerékpár vásárlást. A Praktikerben (!!!) 65.000,- ről volt 39.900,-ra leárazva egy vastag aluvázas, elöl teleszkópos, 3x7 sebességes, Shimano Revoshift markolatváltós csoda, amit a Neuzer forgalmazott 3 év garival (amúgy gyanítom, hogy kínai). 28"-os, igen keskeny gumival szerelt City-bike-ról van szó, ez váltotta az előző Csepel 26-os montit, ami nekem nagyon kicsi volt. Járok vele rendszeresen sz*/r utakon, még Duna-parti földutakon is, és bírja.
szerk.: egy szépséghibája volt a dolognak, hogy Debrecenben találtam véletlenül, én meg Kalocsán lakom, így elég macera volt hazavinni a kis Yarissal (utas is volt, egyéb csomag is bőven).
-
1tom
aktív tag
Szép munka! Pár éve én is hasonló módon dobtam össze egy bringát, de sajnos lába kelt és a pincéből távozott, azóta közösségi közlekedésre szánt járművekkel cirkálok a városban.
-
tisn
addikt
Nezegettem a gyari Torpedokat, de inkabb alu vazat szeretnek. Sajna a sarga schwinn tourt mar nem gyartjak, pedig arra voltam raizgulva. (Nem vettem meg, mikor meg kaphato volt
.)
Szoval 100k koruli, napsarga, alu vazas, egyenes kormanyos (fitness kategoria), min. 10 sebesseges uj bicajt ha lat valaki, szoljon
-
fi:zi'k
nagyúr
7500-ért fűzték a két kereket?!?!4?
Ráadásul mindent onnan is vettél?! -
Chimpy
tag
Szép lett, bár az a markolat... Hááát.
Mondjuk alföldön városba szerintem túlzás a 10-20 sebességes rendszer, max egy 3 sebis agyváltó oszt jónapot.Fr0z3n: én is Csabán tolom 28 "széles" gumikkal, de defektem még eddig nem volt pedig tényleg elég gáz jó néhány útszakasz (kerékpáros barát város, na persze).
Jó ez így ahogy van, max reflexcsíkos gumikat kéne még rátenni és akkor nem kell rá a randa küllőprizma se.
-
Bjørgersson
félisten
Baromi jól néz ki!
-
Lomha 8V
addikt
Nagyon szép munka!
-
zolka78
senior tag
Jó volt az írás. Én tavasszal újítottam fel egy Toscana, urbánus féle országutit. Úgy hogy ezzel a mondandoddal egyet is kell, ogy értsek:
"A fórumokat olvasgatva sokszor találkozok azzal a kérdéssel, hogy vajon egy régi országúti vázat érdemesebb-e átalakítani, csinosítgatni vagy inkább egy új vázra kell építkezni. A személyes tapasztalatom az, hogy a régi országúti vázak esetében előbb vagy utóbb, de elkerülhetetlen a teljes hajtás felújítása. Értem ezalatt a középcsapágy monoblokkra történő cseréjét, az első lánctányér(ok), hajtókar, lánc, fogaskoszorú cseréjét.
További probléma, hogy a régi vázakhoz 630-as kerék való, szemben a mai 622-es mérettel. A régi kerékméretből gyakorlatilag egy féle felni van és egy féle gumi, szemben a 622-es mérettel, ahol a pénztárca szab határt az elképzeléseknek. A kerékméret különbözősége miatt a patkófék cseréje is okozhat gondot."
Szinte pontosan végig mentem azokon a metódusokon amit írsz 4 hónap alatt, folyamatos használat mellett. Kezdésnek csak új gumikat kapott, meg fékpofákat, meg a kormányt újitottam fel. Csak annyira csináltam meg, hogy biztonságosan lehessen hajtani. Aztán később jött a többi, ahogy a régebbi alkatrészek kezdtek romlani a mindenapos használattól. Középső tengely cseréje monoblokra, persze akkor már kell az új hajtás. Aztán már a hátsó fogaskoszorú is rakoncátlankodott, meg volt egy lánc szakadásom, így csréltem a fogaskoszorút, váltót, láncot. Természetesen új váltókar is kellett. Júliusban volt egy balesetem, ahol a hátsó kerék sérült. Nem tudták teljesen rendesen kihúzni, egy pici nyolcas maradt benne. Egy hétre rá kaptam egy jó ajánlatot egy kerékszetre, így az is ment. Tulajdonképpen már csak a váz, az első váltó, a kitámasztó, meg a kerékprizmák maradtak az eredetik
. Viszont a régi 630-as kerekekhez azért van még választék gumiból, csak lehet nincs mindenhol raktáron a jobb fajtából. Nagyobb a probléma, hogy ha régi felnin a fékező felület döntött profilú, akkor nem lehet rá kapni jó fajta fékpofákat ami rá illeszkedne teljesen. Ezzel én is szívtam. Rettenet szar volt a fékhatásom. Egyébként a régi vázakba is jó az újabb 622-es kerék, én is azt raktam bele, történetesen csepelt
. Szerencsére van hosszúbenyúlású patkófék is, pont az általad is említett Longus, és Saccon. Nekem a Saccon van. Itt inkább az a hátrány, hogy ezek használhatóak, de nem a jobbak közé tartoznak. Pár ezressel többért már sokkal jobbat lehet kapni, csak ebben a méretben már sajnos nem
. Mindent összegezve azért eléggé ki lehet használni egy ilyen régi bringát alapnak.
-
Én alig vártam, hogy megszabaduljak a Schwinn 10 sebességes bicajomtól, mert mindig centríroztatni kellett, meg lassú volt, semmi rezgéscsillapítás, és utáltam a kormányt+féket is. Aztán vettem egy legolcsóbb Gepidát, marokváltós, kényelmes, és simán tartom vele a 25-öt erőlködés nélkül.
Városban meg továbbra is a jó öreg camping, nincs is annál jobb, igásló
-
Ellia
addikt
Városi cirkálónak teljesen jó, de 3 dolog ami eszembe jutott olvasás közben:
1. az a kék markolat szerintem nem illik oda,
2. műanyag pedált cserélném fémre,
3. prizma (és a különböző kiegészítők), ha városban használod főleg éjszaka fontosak (meg ezekre előszeretettel ugranak a rend őrei).Amúgy balesetmentes használatot!
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen egeret válasszak?
- E-roller topik
- Politika
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Plágiumvádak a Bungie ellen, ezúttal a Marathon érintett
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Ujjal lehet mutogatni a Huawei csúcsórájára
- További aktív témák...
- Synology 3.5" 8TB SATA3 HDD (HAT5310-8T) Új, bontatlan, garanciával!
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- LG UltraGear 27GR95QE-B Gamer Oled Monitor!27"/2k/240hz/0,03ms/HDMI 2.1/Konzolhoz is
- Új, bontatlan, iPhone 16 Pro Max gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- Új, bontatlan, iPhone 16 Plus gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 7400 - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD IPS I CAM I W10 I Garancia!
- Thinkpad P16s notebookot vennék
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! R7 5800X3D / RX 7900 XTX 24GB / 64GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest