- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- bambano: Bambanő háza tája
- Rák
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
Új hozzászólás Aktív témák
-
updog
őstag
Nemrég beszélgettem valakivel aki valami időbélyeghitelesítéssel vagy mivel foglalkozik (néha figyelni kéne, lehet a sör nem segített
) És arról jutott eszembe hogy süldő IT-s koromban egy egészen nagy és kritikus rendszerben találkoztam azzal hogy az óraállítás semmilyen módon nem volt kezelve, hiszen a tranzakciók hétközben jöttek, az állítás meg hétvégén hajnalban van.
Na egyszer az egyik Tisztelt Ügyfél vasárnap hajnal 3 előtt kicsivel elkezdett tranzakciókat felvinni (egyébként sem technikailag sem by business nem volt akadálya), katt, óraállítás, trigger visít hogy már van a mostani tranzakciónál újabb és nem engedi felvinni a következőt....Néha csodálkozok hogy amúgy a modern világ milyen alapokra épül.
-
vlevi
nagyúr
Más dolog miatt, de rákerestem a keleti időre (USA).
Itt vettem észre, hogy az amerikai időzónák nem mindenütt követik az államok határait.
pl. Nebraskában, Észak és Dél Dakotában, satöbbi, két időzóna van, de a nagyobb térképen látszik, hogy van olyan megye is, Nebraska államon belül, ahol eltér az időzóna.
Azmilyenfaszalehet.
Mert az rendben van, hogy az egész USA nem lehet egyetlen időzóna, de, hogy megyén belül, pl. Szolnok - Szajol más időzóna legyen?
-
Csorbi
addikt
válasz
mefistofeles #79 üzenetére
Senkinek nem az a célja az óraátállítással, hogy meghosszabbítson valamit. Hanem hogy eltolja. Jelen esetben, a nyári időszámítással a hajnali 3:42-es napfelkeltét tolod el 4:42-re, a napnyugtát pedig ezáltal 19:40-ről 20:40-re, ezzel sokkal jobban lefedve az átlagember ébrenléti idejét nappali fénnyel.
-
Myers
senior tag
válasz
t72killer #63 üzenetére
Lehet, hogy beugrok majd hozzá.
Eredetileg tényleg nem volt. A semmiből nekem sem jutna eszembe hirtelen órát állítgatni. De így hogy van, szerintem ez egy ésszerű kompromisszum.#67Ghoosty
Pont ugyanez a ranglistám. Esetleg még egy pontot el lehetne helyezni: csatlakozzunk a román időszámításhoz.
Nekem sem feküdne ez a munka előtti ténykedés. Figyelni, hogy hány perc múlva kell abbahagyni. -
válasz
mefistofeles #79 üzenetére
+1001!!
-
Csak a fehér ember olyan bolond, hogy azt hiszi, ha levág a takarója felső feléből és az aljához varrja, hosszabb lesz a takarója.
öreg indián bölcs mondása.......
-
válasz
morcosharcos #8 üzenetére
...hogy a linux vmelyik disztrója tarolni fog, végleg kicsinálja a wint, de aztán valahogy ez nem jön el sohasem.
Ez a marhaság csak a Winesek fejében mocorog. Szerintem a Linuxosokat qrvára nem érdekli, hogy mi van a Winnel. Ismered a sas meg a portás viccet remélem.
-
vegyszer
addikt
Bármelyik idzona marad, egy a lényeg, ne váltogassák. Mi meg majd megszokjuk azt, amit kapuk.
Ha milliók tudnak reggel lámpafénynél menni melóba, menni fog itthon is párszázezer emberenek.
De az is megoldás, hogy a munkaidő/iskolaidő tartson napkeltétől napnyugtáig, és akkor nem kell álligatni. Napnyugtától napkeltéig szabadok leszünk!
-
-
Ghoosty
őstag
válasz
t72killer #68 üzenetére
Nekem megfelel, ha a munkarendet és a sulikezdést is módosítják hozzá. De szerintem egyszerűbb kényelmesebb, ha átállítjuk az órát.
"A lakosság hány%-a dolgozik 8-16-ig?"
Sose néztem még utána, de ha kivonjuk a nyugdíjasokat, akik nincsenek időhöz kötve, meg hozzáadjuk a diákokat, akkor nem lepne meg, ha többségben lennének, akik hasonló napszakhoz kell igazodniuk.
-
-
Ghoosty
őstag
Én is sokat gondolkodtam már ezen, meg olvasgattam ki melyiket miért szereti és rájöttem, hogy az állítgatás a legjobb. Nem gazdasági okok miatt, hanem simán azért, mert tényleg szar sötétben kelni és elindulni dolgozni, így a nyári időszámítás télen eléggé tudja rontani az ember hangulatát, mert túl hosszú ideig kell sötétben indulni dolgozni.
Nyáron meg téli időszámítás szerint szívás, mert továbbra is ugyanakkor kell menni dolgozni, dolgozni, de a nap már pár órával korábban kel, világos van, elvileg tudnál tenni venni, de mégse, mert mindjárt kell menni dolgozni. Este viszont jól jönne az a plusz egy óra.Szóval nekem a preferenciám:
1. állítgatás
2. nyári
3. felezzünk
4. téli -
Oldman2
nagyúr
-
válasz
Hieronymus #64 üzenetére
-
-
Mindenről van mindenféle vélemény manapság, olyan véleménnyel se lennél a világon (csak itt) egyedül, hogy a pedofilokat képezzük át óvóbácsikká
.
Kezdjük ott, hogy az egész cirkusz nem létezett az I.vh előtt, bár tény, a nők se szavazhattak és túró rudi se volt még, szóval nem egy erős érv
.
Ami viszont erősebb: a gazdasági érvelés, amivel anno indokolták mára abszolút nullázódott: a termelő üzemek nagy többsége 24h-ban robotol, a közvilágítást a kültéri fényerőhöz kötve kapcsolgatják + amúgy se gázlámpákat kell gyújtogatni, hanem darabonként 1-20W fogyasztású LED-eket.
Panaszkodni bárki panaszkodhat reálisan, bár ez a "7 hónapon át tiszta ideg leszek" érvelés inkább közelít a nézzémábe az utcasarki pszichológushoz egy sörre - témakör
. Mondhatnám én is, hogy egész nyáron tiszta ideg vagyok, mert elvesznek az embertől egy órát - de nem mondom, nekem az átállítási esemény körüli cirkusz nem ér meg semmit. Mondom ezt annak ellenére, hogy nem ritkán délutános műszakban június-júliusban meló után este 10kor nálunk még bőven világos van.
Eredetileg nem volt tekerészés, gazdasági okok miatt vezették be, melyek megszűntek/teljesen marginálissá váltak = feleslegessé vált a tekerészés. Az egyéni pszicho részét meg mindenki gondolja át felnőtt fejjel.
-
updog
őstag
"Lehet, hogy egyedül leszek a véleményemmel" Nyugi, veled vagyok én is meg még sokan, de csak csöndben
Az ominózus EU-s szavazáson a megszüntetésről az EU kb. 1%-a szavazott (nyilván főleg igennel, mert a leghangosabbak mindig az elégedetlenek). Ez rendben is van, de ahogy (#60) Hieronymus írja, a rossz kérdésfeltevés (meg a covid és stb.) a szokásos EU-s *****kodáshoz vezetett, ez idő alatt az emberek is csak magukat hergelik ezzel évente kétszer, aminek borítékolom hogy - ha 1-2 évtizeden belül eredményre jutnak - többen fogják inni a levét mint ahánynak jó lesz majd...
-
válasz
Hieronymus #60 üzenetére
Az állítgatás és a km-enkénti időzóna nézegetés a legnagyobb baromság.
Amikor Ausztráliába utaztam pont a repülős napokon volt óraállítás mindkét kontinensen +érkezés után áthaladtam 2 időzónán. Fél oldalnyi papirost betöltött, amin számolgattam hogy akkor melyik szingapúri (gép leszáll üzemanyagért), Sydney-i (még téli!), Adelaide-i (mire odalértem már nyári) időpont melyik közép-EU még nyári ill végére már téli időpontjának felel meg - mert ugye a déli féltekén az ellenkező irányba tekernek
.
Ez nekem félig szorgalmi feladat volt, csak azért csináltam, hogy a család kb tudja mikor várjon bejelentkezést tőlem, de ha pl távmunkát, telekonferenciát, tele-állásinterjút akarsz szervezni, kb jobb teljesen kihagyni a tologatás körüli napokat...
-
Félórás időszámítás és ehhez még a nyári és téli Európában vicc kategória.
A nyári időszámítás megszüntetése, automatikusan a télit jelenti. Már a kérdés is hibás volt, amit feltett az EU.
Megakarja szüntetni a nyári időszámítást. Igen vagy nem. Nem lenne értelmetlen vita.
És miért nem 45 perces időszámítás. Ez esetben maximum 15 perccel térne el a valóság a a számítástól?
A nyári időszámítást akaróknak inkább két óra lenne a jó, Akkor este 11-kor még csak sötétedés lenne a leghosszabb napokon.A kompromisszum nem a fél óra. A kompromisszum az, amit többség akar, Biztonság kedvéért három év után megerősíteni vagy elvetni a korábbi többségi akaratot. Akkor már végleges döntéssel. Pont.
-
forumpista
aktív tag
válasz
t72killer #55 üzenetére
A teli szerint. Augusztusban este fel 8-8 kozott megy le a Nap jelenleg, na de ha atallnak a telire fixen, akkor az -1 ora.
Szoval a teli idoszamitas szerint augusztusban este fel 7-7 kozott menne le a Nap.A zold foki szigeteket felesleges idekeverni, eleg kozel vannak az egyenlitohoz, ott kb 12 ora fixen a nappal es az este minden evszakban.
-
Myers
senior tag
Lehet, hogy egyedül leszek a véleményemmel, de nem egy ésszerű kompromisszum az óraállítás? Óraállítás párti vagyok.
Nálam úgy működik, hogy a tavaszi állítás "elindítja" az évet, az ősz pedig lassításra int. Jó ez így.
2 féle ember van, akit megvisel és akit nem. De szerintem túl van lihegve ez a megviselés, bár senkinek nem akarom megmondani, hogy hogyan érezzen.De akik azt mondják, hogy őket megviseli, azok ugye nem a következő szakmát űzik:
- 2/3 műszakos dolgozó. Igen, még a 2 műszak is durva, mert van hogy fél 4:30-kor kell kelni hozzá, máskor meg, hogy 23-23:30-ra ér haza. Ne mondja senki, hogy akkor is 4:30-kor kel. És mindezt hetente váltva. Akkor ezeknek az embereknek évente 52-szer van óraállítás.
- Mentős, rendőr, tűzoltó, orvos, ápoló, biztonsági őr, diszpécser, hibaelhárító, sofőr, kis gyereket nevelő, és még ki tudja ki.Aki reálisan panaszkodhat, az az egy műszakos melós, vagy irodista.
A nyugdíjas akkor kel, amikor akar. Kelhet együtt a nappal, vagy kelhet órára is.És ugye akkor sincs gond az óraállítással, amikor el kell menni nyaralni 1 időzónával odébb.
Ez meg inkább a szellemi melósok reszortja.
De ha már állítunk, akkor legyen nyári. Tiszta ideg lennék, ha 7 hónapon keresztül (eddig van nyári i.sz.) minden délutánomból elveszne egy óra.
A téli i.sz. igazából nem a nyár kellős közepén fájdalmas, hanem pont kora tavasszal és késő ősszel. Akkor hiányozna nagyon délután az az egy óra.#53forumpista
Népszavazást? Az emberek aztán nagyon át tudják gondolni, ez már sokszor bebizonyosodott. Ne várjunk azoktól az emberektől ésszerű döntést, akiket már 1001-szer megvezettek, és nem tűnik fel nekik. -
válasz
Hieronymus #51 üzenetére
Arról beszélünk, hogy ha ragaszkodunk az országos időzónához, akkor ennek a közepe lenne GMT+01:20 - majd nézd meg egyszer a szoláris időt mondjuk Budapesten. Emiatt mondtam a 01:30-at, ami még nem igazán extrém, előfordul több helyen is, és egy köztes lehetőséget teremt a harcias téli és nyári hívők között
-
vlevi
nagyúr
válasz
forumpista #53 üzenetére
[link]
Oroszország ezt már végig csinálta.Először úgy maradtak, fixen átálltak a nyári időszámítás szerinti időre, aztán egy tél alatt meggondolták magukat, és lecserélték a télire. De azóta nem állítgatják. Náluk viszont nagyon sok időzóna van, biztosra vehető, hogy ez is szerepet játszott a döntésben.
Fehéroroszország viszont a nyáriban maradt.
Mindegyikre van ilyen olyan példa is. -
válasz
forumpista #53 üzenetére
Nyáron milyen időszámítás szerint megy le 7kor a nap?
Amúgy a Zöld-Foki szigeteken Júli végén már este 7kor megy le (ÉS 6kor kel! mielőtt baltával esnél neki a vekkerüknek), mégse dőlnek kardjukba. Felmenőim nyáron reggel 4kor kezdték a munkát, mert akkor világosodott és nem volt gatyapusztító hőség a határban.
-
válasz
forumpista #53 üzenetére
Budapesten a leghosszabb nappal június 21-én van. Ekkor a nap 4:46-kor kell és 20:44-kor nyugszik.
Nézd a téli időszámítás előnyét. Nyáron hamarabb kezdődik az éjszakai élet!
-
forumpista
aktív tag
válasz
Hieronymus #51 üzenetére
Arrol beszelgetunk hogy a tavasztol oszig terjedo idoszakot lehet ugy optimalizalni hogy a Nap ne reggel 3kor kelljen fel es ne este 7kor sotetedjen be, mert eleg sok a napsutotte orak szama.
Ezt hivjak nyari idoszamitasnak es a nagy tobbsegnek jo lenne tavasztol oszig.Ezzel szemben telen k.rvara tok mindegy hogy mit csinalsz, mert telen meg a teliben is reggel 7kor sotet van, delutan 4kor sotet van es napkozben is sokszor sotet van mert be van borulva, kod van trutyi van stb.
Szoval aki a telire szavaz az jol megszivatja az embereket tavasztol oszig, hogy aztan telen a nagyon nagyon szar helyet egy picit kevesbe legyen nagyon nagyon szar (de meg mindig nagyon nagyon szar lesz).
De tessek kiirni rola nepszavazast, ki fog derulni hogy mit preferal a nep (es konyorgom senki ne hozza mar az orosz peldat a telire, mert ha az az etalon amit az oroszok csinalnak, akkor az ukran haboru is mennyire kovetendo pelda, meg a massziv alkoholizmus is mennyire jo stb stb) -
morcosharcos
őstag
válasz
Hieronymus #51 üzenetére
-
-
morcosharcos
őstag
válasz
forumpista #44 üzenetére
"A téli sosem volt eredeti. Maximum annyira mint amennyire a vasut eredeti kozlekedesi forma (a vasut miatt lett kitalalva, ami kb 200 eves talalmany, az elotte levo szazezer evben meg akkor volt del amikor a Nap delelt)."
Érdekes, de ezt én is olvastam valahol....... bár ez az akkor van dél, amikor a nap delel, egy egész éves "rugalmas" időzónát eredményezne kb minden nagyvárosban
-
válasz
Hieronymus #45 üzenetére
Ettől függetlenül a +30 perces időzónában igaza van.
-
válasz
forumpista #44 üzenetére
Nem az óramutatóra optimalizálsz normális esetben, hanem a lakosság bioritmusára. Teljesen tökmind1 mit mutat a vekker, kezdődjön és fejeződjön be értelmes NAPSZAKBAN a suli, munka, stb.
Itt UK-ben pl reggel 9kor kezdődik a suli, a munkák változóak.
-
válasz
forumpista #44 üzenetére
"Szoval a
telirenyárira ]optimalizalni olyan mint egy 200 kilos dagadt embertol aki napi 8 pizzat eszik meg meg megiszik egy kavet ket cukorral elvenni a ket cukrot a kavejabol es varni a csodat hogy majd jobb lesz neki." -
forumpista
aktív tag
válasz
Jack Hunter #10 üzenetére
A téli sosem volt eredeti. Maximum annyira mint amennyire a vasut eredeti kozlekedesi forma (a vasut miatt lett kitalalva, ami kb 200 eves talalmany, az elotte levo szazezer evben meg akkor volt del amikor a Nap delelt).
Egyebkent mivel Magyarorszag ket idozona hataran van, valoban egy +00:30as idozna lenne az idealis. A masodik legjobb a valtogatas, a harmadik pedig a nyari. A legrosszabb opcio a téli.
Ennek egyszeru oka van, télen a legrovidebb a vilagos orak szama + telen van a legtobbszor felhos, trutyis, kodos ido (szoval meg ha epp vilagos lenne, akkor sincs mert a felhok, kod miatt nem tud sutni a Nap).
Szoval a telire optimalizalni olyan mint egy 200 kilos dagadt embertol aki napi 8 pizzat eszik meg meg megiszik egy kavet ket cukorral elvenni a ket cukrot a kavejabol es varni a csodat hogy majd jobb lesz neki.
-
updog
őstag
Mi a véleményem? Három gyerekem van, a legkisebb bajom lenne ezzel foglalkozni
-
-
vlevi
nagyúr
válasz
Hieronymus #31 üzenetére
Portugália már másik időzónában van. Spanyolország még ugyanabban, mint mi.
Ha Európa a nyárira állna át, a spanyolok, franciák tököndöfnék magukat, az első télen. Tudom, az egyes országok maguk dönthetnek, de egy ideig biztos lenne belőle bonyodalom, ha pl Franciaország 1 órával arrébb lenne, mint a németek.
Magyarország a CET keleti legszélén van, nálunk világosodik legkorábban a téli időszakban, de így is kb 7 óra, mire világos van.
Románia már a keleti időzóna.
Ha a nyáriban maradnánk, akkor még reggel 8 körül is szürületben botorkálva kellene gyereket vinni oviba, satöbbi, de 5 körül már ugyanúgy sötét lenne.
Franciaország pedig a másik véglet, több, mint 1 órával arrébb jár náluk a nap, és északabbra is vannak, ott akkor 9 óra körül világosodna reggel.
A másik véglet, pedig, hogy a mostani nyári időszámítás alatt, este 10-ig kb világos van a LeMans 24 órás futamon.Nagyjából talán ezen a képen látszik, hogy, ahol a tenger fölött vannak az időzónák, az lenne az optimális, de Európa ettől nagyon eltér
-
-
Igazából tökmind1, felőlem hajnali 2őt is mutathat az óra, csak a bioritmus szerint normális időben legyen munka, iskola, stb kezdés/befejezés és ilyenek. Akár az egész bolygó átállhatna fix GMT-re, csak Kínában 0-8óráig tartana pl a munkaidő, Portugáliában meg 9-17h-ig.
#28: és ez baj
? Egyszer nyaraltunk É-Norvégiában: engem egyáltalán nem zavart, hogyha hajnali 2-re időzítettünk egy túrát merthogy akkor volt épp szép napsütéses idő.
Amit tényleg fejezzenek már abba a mutató tologatása, mert annak annyi értelme van mint malacot mosdatni dagonya előtt.
-
Vladi
nagyúr
Most akkor mi lesz? Megszűnik és marad a nyári? Jobbötlet lenne, akkor még novemberben is tudnék kint motoszkálni.
-
Apollyon
Korrektor
A legjobb egyébként az lenne, ha a reggeli ébredés után napfényt látnánk, és világosodó kék eget, közvetlenül, tehát nem ablakon át, hanem a szabadban. Kávé, és telefon nélkül persze. Csak erre nem mindenki hajlandó, és/vagy nincs rá lehetősége. Így akkor már az a téli pár hét reggeli sötét nem oszt nem szoroz.
-
Nem tudták mi a jó.
Az időszámítási zónák kialakításának formája határozta meg az időszámítást.Tehát 24 darab azonos méretű zónára osztották fel a Földet.
Ezekben az zónákban a 12 óra, magyarul dél, a zónahatáron belül maradt. A helyi időszámítástól +- harminc perccel tért el a valódi dél.Az elméleti zónákat a helyi érdekek módosították. Ha jól emlékszem Portugália már nagyon kiesik a mi időzónánktól, de mégis ezt választották. A britek megtartották a saját zónájukat. A franciák szintén ebbe az időzónába tartoznának. De inkább a közép európai időt választották.
Az időzónák kialakulása után jött az okoskodás a nyári időszámítással. Nem először van/volt Európában nyári időszámítás. De hosszabb - rövidebb idő után kiszálltak belőle az elődeink. Már nekik is csak kellemetlenséget hozott, haszon helyett.
Ezért holnapután újra sötétben kell munkába indulni. Kárpótlásul egy órával tovább van világosság. Ja, hogy egy órával korábban kell aludni menni, ha egészségesen akarok élni. A hosszabban tartó világosság csak zavar.
Ráadásul az első 1-2 hétben a kialvatlan emberek félvak módra vezetnek reggelenként. A karosszériásoknak van csak haszna az óra állításból. -
Apollyon
Korrektor
Racionális szempontból nézve a nyári időszámítás optimálisabb. Később világosodik, de később is sötétedik. Júniusban már így hajnal 4-kor pirkad, 5-kor már süt a nap. Ha a téli maradna, akkor ez visszatolódna 3-ra, illetve 4-re.
Én 5-6-kor szoktam kelni akkor is, amikor nem dolgozom, de nagyon zavarna, ha már éjjel 3-kor világosodna.
Plusz akkor előbb melegszik is, ami megzavarja az alvást.Reggel a többség így is - úgy is telepumpálja magát kávéval és az okostelefon fényével, holott ébredés után vagy 2 órán át nem kéne, egyiket sem. Így a világos reggelek nem is számítanak, főleg az irodában, munkaépületben. Ellenben sokat számítana az, ha délután kicsit tovább van világos és több nettó időt tudunk tölteni ébren a fényben.
-
"... őseink kaszáltak, meg bocitőgyet húzogattak. ..."
Az őseink nagyjából a napkeltével keltek. Nem nagyon tudhattak az időszámítás problémájáról. Órájuk nem volt. Az óra, modern kori találmány. Kivétel a napóra, ami ugyan pontos, de a percet csak saccolni lehet.
Eszükben se jutott egy órával korábban vagy később fejni a tehenet.
-
totron
addikt
válasz
Hieronymus #24 üzenetére
Olyat is elkezdtek, hogy internetidő, nem terjedt el (interneten sem). A csillagidőt hagyjuk meg az Enterprise-os küldetések időszakaira. Nekem sem nem korrekt, sem nem normális az, ha depis vagyok és nem csak a téli elején jelentkező, átmeneti állapotról van szó. Aki nem ilyen beállítottságú az nyilván ellesz vele.
A cikk is érdekes, természetességről ír, aztán meg a csapitalizmus hajtómotorjáról, a termelékenységről, hogy kevesebbet hibázunk állítólag a téli számítás égisze alatt. Őseink megszokásával van szembe állítva a mai világ. Őseink nem ezt szokták meg, vagyis ezt, de teljesen más tevékenységek és célok mellett, őseink kaszáltak, meg bocitőgyet húzogattak. Nehéz komolyan az ilyen fajta érvelést. Mindegy, a lényegen nem változtat.
-1 óra a délutánból és előbbre jön, de inkább elnyúlik a szétnevelt kutyák őrjöngési időszaka, hiszen hideg nem fog társulni a szürkülethez-sötéthez, a nap végén pedig fel kell pezsdülni kötelezően.(#23) morcosharcos, igen, ezt első olvasatra is elutasítottam, mert nem tetszett, gondolom ha elég kitartóan és fogösszeszorítva utasítom el magamban, akkor majd valahogyan átszűrődik a valóságba az egyéni kívánalom.
-
Egyet lehetőség van a korrekt megoldásra.
A nyári időszámítást vezették be. Azt lehet megszüntetni. Télen a normális időszámítás működik.
Korábban valaki írta a csillagidőt.
Nem a csillagidő lenne a megoldás. Bár az is működhetne. Kínában a valós napjáráshoz igazítják időpontokat. Az iskolakezdés nem 8 órakor van, hanem akkor, amikor helyi idő szerint lenne 8 óra. például 12 órakor van iskola kezdés és éjfél után mennek aludni.Korábban a helyi időszámítás működött. Akkor volt dél (12 óra), amikor a Nap a pályája legmagasabb pontján volt. A menetrend készítés nem volt egyszerű.
-
totron
addikt
válasz
morcosharcos #18 üzenetére
Értem az érveket, de én meg full depis vagyok, ha a délutánból elveszik azt az 1 óra világosságot. Az emberek munkába járásakor begyűjtött félórányi fotontöbblet biztos hasznosul valamilyen formában, de bőven ellentartanak ennek az előnynek: mintha mindegyikőjük egészségtudatos, természetben minél több időt töltő dolgozó lenne. Nem, az átlagember megy az árral, bent van, azt csinálja amit a többi, elvan a legolcsóbb, hideg fényű, villogó kinai fosLED-del, etc. Nincs perdöntő érv, mindkét embertípusból van, vagyis "van". Hiányolom, hogy ne birkaüzemmódban szavazzanak, érezzenek ebben sem az emberek, hanem saját benyomásaik, testi-szellemi óráik szerint, de még ez is megugorhatatlannak bizonyul - innentől kezdve ha valamire támaszkodni lehet, azok az állatok, azokat nem lehet elhülyíteni semmivel, de azok is a télit szeretik a cikk szerint, úgyhogy jöjjön a depi.
-
M@cika
őstag
Mindegy, hogy téli vagy nyári, csak ne tologassák már. Sosem volt semmi értelme, csak az emberek bioritmusát zavarták meg.
-
Na állítsátok az órákat.
-
morcosharcos
őstag
-
vegyszer
addikt
"Még az időzónákat kellene letörölni a francba "
És ha nálunk az idő úgy jönne ki az egységes csillagidő, hogy délben még nem kel fel a nap, az jobb lenne? Vagy úgy gondolod, hogy minden helyen akkor lenne dél, hogyha delel a Nap?
Kínában volt ilyen. Egy ország, egy időzóna. Vagy nyolc helyett...
De orosz földön is eléggé furcsák a zónák. -
-
GreatL
őstag
Teljességgel felesleges állítgatni. A téli időszámítás emberbarátabb.
Még az időzónákat kellene letörölni a francba
-
Az utolsó információk szerint jövőre fejeződik be ez a felesleges izé.
Az öreg indián már régen megmondta. Csak az európai emberek hiszik el. Ha a takaróból egy csíkot az egyik végéből átvarrsz a másikba, hosszabb lesz a takaró.
A napsütéses órák száma nem fog változni. Reggel kell tovább világítani, nem este. -
vegyszer
addikt
válasz
Jack Hunter #10 üzenetére
Nem azért fogy kevesebb áram, mert minden energiatakarékos. Sokkal inkább azért, mert az áramot ma már nem világításra használják. Hanem azzal megy az ipar, a fűtés, hűtés, és azzal bányásszák a különböző nem létező villany pénzeket.
Azaz amellett, hogy a torta nőtt, a világításra eső szelet egyébként is csökkent. Így a nyereség is évről évre egyre jobban csökken. Hisz az óra állítás csak a világítási igényekre van hatással. A coint bányászni kell éjjel nappal, az év minden napján, lehetőleg több száz géppel, és a szomszéd villanyórájának a terhére. De minden nyűg az állítás miatt azonos.
Időzóna szempontból megszokás kérdése a dolog.
A praktikus sz, hogy ha nyáron később sötétedik. Mert akkor tovább van az embernek kedve meló után a szabadban tenni venni. Persze ennek az az ára, hogy reggel lapa fénynél kell télen melóba menni. És ez az autós társadalom egy részének sajnos kihívást jelent. -
Állítólag az energiafogyasztás mérséklése miatt van, de manapság már tök felesleges,teli vagyunk mindenféle energiatakarékos izével. Mivel nem szeretek korán kelni, ezért én a téli, eredeti óraállásra szavazok. A nyári azért nem jó, mert későn sötétedik, későn virrad. Tehát reggel négykor úgyis fel kell kapcsolnom a lámpát, este nyolckor meg nem tudok aludni, mert bőven fenn van még a Nap. Erről asszem írtam is egy bejegyzést, tartom magam hozzá: egy élhető kompromisszumot találtam: tekerjük előre fél órát oszt maradjon is úgy. Reggel már nem lesz olyan sötét, és elég korán sötétedik ahhoz, hogy el lehessen aludni, de az éjjeli baglyoknak is kellően kellemesen hosszúra nyúlna az este.
-
buherton
őstag
Az oroszok már meglépték, hogy kiléptek ebből a hülyeségből. Először a nyárira álltak át, mert az Isten adta nép így akarta, de aztán jöttek gondok és váltottak a télire.
(Nem vagyok orosz fan, de szerintem ezt az egy dolgot jól csinálták.)
morcosharcos: totron a Linux évét emlegette, ami már egy ideje eljött. A konténerizáció alfája és omegája a Linux, ahogy kb majdnem mindennek, nyilván a PC-t leszámítva.
BTW, a Linux az nem UNIX, csak UNIX kompatibilis OS. A macOS viszont UNIX alapú.
-
buherton
őstag
Szerintem ideje lenne befejezni ezt az állítgatást és maradni a téli időszámításon, ahogy egyébként is volt.
totron: az elég baj, mert a Linux éve már elmúlt, de az időállítás még mindig van.
-
totron
addikt
válasz
morcosharcos #3 üzenetére
Egybe fog esni a linux évével.
-
Oldman2
nagyúr
válasz
morcosharcos #1 üzenetére
Ez szerintem soha nem fog megszűnni...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Holnap hajnalban, azaz március 31-én 2:00-kor kell az órákat 1 órával előre, 3:00 órára állítani.Egy órával kevesebbet...
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Építő/felújító topik
- Autós topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Motoros topic
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Filmvilág
- Vicces képek
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- UF Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1360P 16/1TB Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Xbox Series X 1TB - 2 kontroller + 3 játék szabadon választható
- RYZEN 7 5700X / 32GB RAM / 1TB SSD / RX 6700 XT 12GB / 750W Gold Full Modular - AMD GAMER PC
- Gamer pc konfig
- Ringke Xiaomi 14 edzett üveg képernyővédő.
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- Acer Nitro 5 AN515 - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD - RTX 3050 - Win11
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest