- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Rap, Hip-hop 90'
- Luck Dragon: MárkaLánc
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
wassermann #31221 üzenetére
Ha már így belejöttünk az összefoglaló frissítésébe, a hardver információs részt is lehetne frissíteni, mert 2011-es a legfrissebb információ.
-
válasz
wassermann #31221 üzenetére
-
válasz
wassermann #31193 üzenetére
-
kovbandi82
őstag
válasz
wassermann #30937 üzenetére
Sikerült már, köszi
Ugyanez volt a baj
-
Kisrozi
csendes tag
válasz
wassermann #30854 üzenetére
Nagyon köszönöm, tátott szájjal bámulom. Ez nagyon ott van. Nem szeretnék telhetetlen lenni, de spotify-t is rá lehet valahogy varázsolni? Előre is köszönöm
-
válasz
wassermann #30776 üzenetére
Köszi a választ!
Most kipróbáltam egy LibreElec - Kodi párost, ha csak a buta tv lenne a cél, még elég is lehetne, viszont már a dlna sem megy igazán, a távoli elérés meg használhatatlan kb. Úgyhogy maradok a Raspbian-nál, eddig elég sokat google-ztam, lehet, hogy inkább egy-két kérdéssel ide jövök majd
-
válasz
wassermann #30330 üzenetére
Dettó...
Nálam éppen 5 RPI megy 0-24-ban, meg kettővel kísérletezem Platinet, Samsung, Kingston, Sandisk és kiváló NoName kártyákkal. Egy éve egy HDD is megy az egyikre dugva.
Sem a HDD-vel, sem bármelyik kártyával a legkisebb zavar sem támadt.
MaCS
-
toth_janika
őstag
válasz
wassermann #30330 üzenetére
Nem mondom, hogy rossz a lap... Most már van összehasonlítási alapom
Nagyon sok mókás dolgot lehet vele csinálni, de az az igazság, hogy rá kellett jönnöm, hogy a mókolás nem nekem való
-
llacee
őstag
válasz
wassermann #30240 üzenetére
Köszönöm a választ. Közben azon gondolkoztam, hogy a kerti faházig, ahová tenném az eszközt lehet nem elegendő a wifi vételi teljesítmény egy stabil kapcsolathoz.
Viszont UTP kábel van kivezetve, tehát mivel Zero-ban nincs lan, marad a Pi3B...Van valami hátulütője, ha ebay-en kínából rendelem, vagy máshol is ugyan az a kínai van?
( azt mondják, ami nem kínai gyártás manapság, az hamis
)
-
borsodika
őstag
válasz
wassermann #30227 üzenetére
A pontos hibajelenség az, hogy nem mutatja az USB-s egérkurzort csak 1 kis fekete kockát bizonyos részeken. Az a bizonyos fekete kocka lenne az egérkurzor. Full default beállításokkal volt indítva, de akkor megnézem a beállításait.
-
borsodika
őstag
válasz
wassermann #30225 üzenetére
Azt telepítettem fel elsőnek, de a Kodit nem tudom se usb-s egérrel se VNC-n keresztül távolról irányítani.
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
wassermann #30091 üzenetére
Akkor elég gyorsan halnak ezek a tápok, mert kb. 1 éves az Rpi3 + tápom és kb. 20 alkalommal lett bekapcsolva pár órára.
-
BB9360
aktív tag
válasz
wassermann #30068 üzenetére
És ez esetben mindkét oldalon kell az aptx ll vagy elég, ha a füles tudja? A Pi egyébként tudja?
-
válasz
wassermann #30068 üzenetére
Mondjuk ez a jövő
-
BB9360
aktív tag
válasz
wassermann #30047 üzenetére
Köszi, magam is erre a következtetésre jutottam... Ezek a megoldások sajnos nagyságrendekkel drágábbak
.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #29675 üzenetére
Arra a következtetésre jutottak, hogy az új, gigabites LAN7515 chip dobhat rá kb 170mA-t. Valamint, ha rendesen megcibálják a procik bajszát, akkor az is többet kíván.
Ez utóbbi tesztben a hőtermelést és órajelet is nézik. Az új tokozással több hőt tud elvezetni a nyák felé külön hűtés nélkül is, így a hővédelem is kevésbé húzza vissza az órajelet. Szóval a magasabb terhelés alatti órajellel is magyarázható a magasabb fogyasztás. Persze lehet a p3 is többet eszik jobb hűtéssel, mivel gyorsabb úgy. -
mamusz11
tag
válasz
wassermann #29664 üzenetére
Y os lesz, 3A adapter
-
choco01
addikt
válasz
wassermann #29474 üzenetére
Hát egy részt azért néztem mert olcsóbb, és sokrétű, másrészt tanulmányi okokból el kell kezdenem linuxxal foglalkozni, így ez hasznos lenne, de nem tudom mennyire nehéz kivitelezni.. Van okos tv ami tamogat Plexet, meg kéne samba, dlna, meg a torrent kliens max 50-100 torrentre.
Pé:
És valamelyik konkurens, pl. : Pi Plus 2? -
zoltanz
nagyúr
válasz
wassermann #29410 üzenetére
Értem. Köszi!
Nincs is olyan amin van gigabit lan? (Tudom létezik Usb-->lan adater. )
Olyan átlátható táblázat nincs, ahol össze tudom könnyen hasonlítani a teljesítményüket? Mondjuk Arm-es táblagépeim voltak, ezekhez képest gondolom. -
janesz64
csendes tag
válasz
wassermann #29361 üzenetére
a wifi nem probléma, ha kell lehet kapni erősítőt
egy "kölcsön gépen" PI-n ment a weboldal digivel is, csak ugye a TV megállította...
-
válasz
wassermann #29291 üzenetére
Hol kapni 7000 forintért RPI-t??? Indulok is venni!
MaCS
-
stopperos
senior tag
válasz
wassermann #28931 üzenetére
Olyan chromium verzió van a raspbianban, ami használja a GPU gyorsítást.
-
sanyi a ló
újonc
válasz
wassermann #28890 üzenetére
Köszönöm mindenkinek, azt hiszem belevágok
Ha valami nem megy, úgyis itt fogok zavarogni
-
AcCEsS
senior tag
válasz
wassermann #28636 üzenetére
Lehet, hogy igazad van, de azért a WOL nem egy nagy elvárás, és általában a hálókártyának kell támogatnia. A Raspberry esetében ez meg is van, ott valszeg a firmware (bios) nem támogatja valamiért (vagy a franc tudja...).
A sudo ethtool -s eth0 wol g parancs tényleg "g" módba, azaz wake on lan módba teszi a hálókártyát, ha lekéred, megkapod a "Wake-on: g" státuszt. Mégsem reagál az ébresztésre. De olyan cikket is találtam, ami szerint a Raspberry PI 3 kétféle chippel(?) szerelt, és az egyik fajtával működik a WOL. Viszont abból nagyon keveset gyártottak... De az is lehet, hogy ez simán hoax.
-
apezka
aktív tag
válasz
wassermann #28504 üzenetére
Igen, de így kap egy majdnem teljes értékű gépet, valamint ha valamit mégis "elnyomkod" (az ő szavával élve) akkor dobom a VPC-t és kap egy másikat!
Egyéb, "csak internet legyen" környezetben viszont teljesen jó a Chromium. -
apezka
aktív tag
válasz
wassermann #28502 üzenetére
Korábban nézegettem, de jelen esetben a windows-os környezet a cél, mert az nem idegen anyumnak.
-
Fastfact
csendes tag
válasz
wassermann #28475 üzenetére
Nem a fogyasztás miatt megy ez az egész, hanem mert a hálószobában van a konfig és nem szeretném éjjel hallgatni a külső hdd zúgását.
-
kovbandi82
őstag
válasz
wassermann #28296 üzenetére
Igy is ugy is akarok egy vinyót rádugni, tárhelyileg nem tudom kihasználná-e az egészet.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #28197 üzenetére
a jack kábelnél annyit pontosítanék, hogy oda is av kábel kell, ami több pólusú (sárga a video). És figyelni kell, hogy a pihez való kiosztású legyen.
-
Primary92
senior tag
válasz
wassermann #28179 üzenetére
Tényleg CD minőségű? Egyébként akad itthon I2S DAC, gondoltam felhasználom.
-
Salex1
őstag
válasz
wassermann #27835 üzenetére
A jobb felső sarokban lévő villámjel témámhoz: Vettem egy USB-s árammérőt, megmértem a mostani táp 5,14V-os, és a Pi 3 30mA-t vesz fel még 1080p-s videó streamelésénél is. Viszont ilyenkor is meg-meg jelenik a villámjel, de most már nem folyamatosan világít. Az SD kártya is Class10-es most már és csak a KODI van fent.
-
Celtis
veterán
válasz
wassermann #27835 üzenetére
Szerintem is kábel gond. Régebben írtam erről.
-
.wantííd
tag
válasz
wassermann #27821 üzenetére
És akkor mit kéne csinálnom? Hagyni simán seedboxnak?
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
wassermann #27732 üzenetére
Igaz, de én a megelőzésben jobban bízom, Nem mellesleg sebességben is gyorsabb ezzel a módszerrel, mint a másikkal. Itt a srác blogja is, itt lépésről-lépésre le is van írva hogyan kell telepíteni/beállítani.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #27734 üzenetére
Ez így valószínűleg nem igaz, mert többféle szériájuk is van különböző képességekkel.
De az valóban igaz, hogy a 8GB-os kártya belsejében lehet, hogy 32GB-os flash van, csak a gyártáskori ellenőrzésen csupán 8 -nyi volt megfelelő. Ahogy a prociknál is a kisebb egységek gyakran a nagyobbak hibás egységeinek letiltásával is készülnek. Szóval az igaz, hogy több méretben és akár sebességváltozatban is lehet ugyanaz a belső, amit aztán a QA során valahová besoroltak.
Lazán kapcsolódó előadás:
30C3: Exploration and Exploitation of an SD Memory Card [link], írás róla: On Hacking MicroSD Cards [link]Előzmény, On MicroSD Problems [link], amiben feloldotta a burkolatot, hogy lássa mi a különbés a hamis és eredetik közt.
Nem emlékszem, hogy ezekben van -e szó arró, hogy valamelyik sd kártya vezérlőt használtak mikrokontrollernek, mivel valami arm vagy mips procis cucc volt némelyikben.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #27732 üzenetére
A sima fapados sd kártya lehet nem tud wear levelinget. Attól függ milyen vezérlő van benne. Az ipari célú kártyáknál lehet jobb a helyzet.
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
wassermann #27727 üzenetére
Increasing Ram on your Raspberry Pi with ZRAM
2. pont helyett én inkább ezt használnám, nem csinálja ki a microsd kártyát.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #27723 üzenetére
hát.. épp múlt hétvégén tettem egy próbált az új debian 9 stretch alapú raspbiannal pi2-vel... gondolván hogy alapból bekapcsolt opengl támogatással települ a nem light változat és a chromium az alapértelmezett böngésző. Görgetéskor látszik a hullám, ahogy rajzolja a képet... már eredeti méretben is dobja a képkockákat a youtube, teljesen meg akad mint állat, fullhd kijelzővel
Dobták a pixelt és a saját böngészőt.Szóval megmarad szerver feladatokra.Libreelec-kel persze jól menne videózás. Lejátszónak már átálltam mi box-ra egy ideje a streaming előfizetések miatt. Igaz előtte vettem két amlogic boxot is, de most azok is pihennek vagy esetleg linux megy majd rájuk libreelec helyett.
-
drbubo0017
kezdő
válasz
wassermann #27594 üzenetére
Szia,
A dual boot megoldására van más lehetőség mint a berryboot?
Ü
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #27601 üzenetére
amit írsz, az a sima régi megoldás, amihez nem kell semmi külön támogatás, csak a boot partición átírni, hogy hol a rendszer partició
Aztán a pi3 kapcsán a broadcomosok szóltak az alapítványosoknak, hogy tudna ám ez többet is, ha a gpu-ba égetett firmware részbe betették volna. Így a 3asba bizony betették
Viszont, ahogy írták és linkelték, előbb aktiválni kell: ez egy egyszer módosítható érték. Ha egyszer bekapcsolják, akkor beégeti a boardba (mint a garancia flag esetén is).
Tudhat usb eszközről és közvetlen lan-ról is bootolni, megfelelő pi3 előkészítés és a boot eszköz előkészítése után. Ettől persze továbbra is képes sd kártyáról indulni.Azért a pi1-2 sem marad ki teljesen a jóból. Bár utólag nem lehet a gpu-ba égetett részt frissíteni, de van egy alternatíva: ha egy sd kártya első fat particiójára semmi mást, csak egy friss bootcode.bin-t raknak, akkor a pi1-2 is képes lehet az usb és lan bootra. Persze ehhez kell egy kártya a bootcode fájjlal. De ez már az új módi, nem a konfig fájl paraméterezős. [link]
Esetleg, ha kompatibilitási probléma lenne valamivel a pi3 esetén, ott is lehet a bootcode.bin megoldást használni egy kártyával. Azon frissebb a logika, mint a beégetetten, így ha alapból nem megy, azzal még van egy esély.
-
Egy-két
tag
válasz
wassermann #27601 üzenetére
Van egy kísérleti dolog, amivel lehet csak winchesterről bootolni bármi nemű sd kártya bent léte nélkül, de ennek használata nem ajánlott. Vagyis inkább saját felelősségre típusú
Tehát én ajánlom hogy legyen bent egy max egy gigás kártya ami az indításhoz szükséges, és a maradék dolog meg egyből winyóról menjen.
Az ilyen módszeres indítással nem lehet semmi gond -
Ben4444
csendes tag
válasz
wassermann #27594 üzenetére
Köszönöm, már feltelepítettem a többi mellé és jól teszi a dolgát, 1 paranccsal elindul és filmezhetek. Multi bootot nem akartam, mert már van egy jól beállított/belakott rendszerem és lassítja a rebootot.
-
bally4
tag
válasz
wassermann #27412 üzenetére
Köszönöm a választ mindkettőtöknek. Akkor egy 2.5 külsőt érdemes.
Maxtor m3 portable jó áron van, de lehet keresek egy nevesebb gyártót
-
Celtis
veterán
válasz
wassermann #27366 üzenetére
Kíváncsi lennék mit ér egy ilyen borsszemnyi ventilátor egy zárt műanyag házban. Pontosabban egyáltalán nem érdekel. Akinek ettől jobban érzi magát az tegyen rá ventit és kész.
-
Celtis
veterán
válasz
wassermann #27358 üzenetére
Ha nem teszed be a ventilátort, akkor pont van rajta egy lyuk.
-
pvt.peter
őstag
válasz
wassermann #27347 üzenetére
@wassermann:
Köszi a választ.
Bocsánat, ha értelmetlen kérdést raktam fel, nem rég kezdtem el kóstolgatni a témát
Akkor igazából négyféle megoldás létezik. ha pl. ezzel a külső házzal (LogiLink UA0115) szeretném összekötni a Pi -t:
1. Pi egyik USB portjára rádugni az adatátvitelért felelős kábelt, ha ez nem hajtja meg, akkor
2. 1. pont + a Pi másik portjára rádugni az UA0115 -höz mellékelt tápkábelt mint kiegészítő tápellátást megvalósító kábelt
3. 1. pont + megfelelő USB kimenettel rendelkező hálózati adapterbe bedugni az UA0115 -höz mellékelt tápkábelt mint kiegészítő tápellátást megvalósító kábelt
4. 3. pont helyett: 1. pont + külső tápegység (5V)
A 3. vagy a 4. lehetőség a legszimpatikusabb, így legalább nem szívja a Pi -t áramellátást illetően (legalábbis ha jól gondolom).@cigam:
Köszi neked is a hozzászólást, minden infó jól jön most.
Mindenféleképpen 2,5" -os HDD -t szeretnék, még pedig olyat ami úgy mond "laptop kompatibilis", illetve amit akár közvetlenül rálehet dugni USB portra anélkül, hogy feltétlenül kellene külső táp hozzá. -
psg5
veterán
válasz
wassermann #27137 üzenetére
Köszi! Így van ilyennel nem találkoztam, de már kb 1 hete így van a zagyvaság
Belső hálózaton él, legalábbis azon gyönyörűen lehet használni (RPI2) igaz router csere volt, így lehet valami beállítási gond lesz, hogy netre viszont nem megy fel...Na most hálózatnál ki be kapcsoltam, hogy automatikus csatlakozás és jó lett...
-
válasz
wassermann #27137 üzenetére
Vagy rá kell pattintani egy órát. Bár a LibreElec elég lebutított rendszer, nem biztos, hogy rá lehet venni a használatára.
-
Zebu
addikt
válasz
wassermann #27064 üzenetére
ah akkor megvan.... RASPI 3 elbírná?
mivel menne egyáltalán vajh? -
Márton
nagyúr
válasz
wassermann #26935 üzenetére
az is jó lehet!
Hogyan? Van valami leírás? -
toth_janika
őstag
válasz
wassermann #26884 üzenetére
Köszönöm, ennyi elég nekem!
-
toth_janika
őstag
válasz
wassermann #26868 üzenetére
Ez hasznos lesz
Esetleg abban tudnál segíteni, hogy mik azok a maximális órajelek, ahol még nyugodtan hajthatom a Pi-t? -
krisztianAMG
senior tag
válasz
wassermann #26803 üzenetére
Felvidéki vagyok, itteni a webshop is. De egyelőre még nem tudok a minőségéről semmit sem mondani, nem volt időm komolyabban szemrevételezni. Épp csak bepróbáltam a helyére a monitort, lőttem egy fotót és már rohantam is a vonatra. Aki ragasztotta, nem volt tőle elragadtatva.
Be is foltosodott a víztől, de az szerintem eltúnik majd, amint elpárolog alóla. A softwares résszel csak a jövő hét végén lesz időm foglalkozni.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #26803 üzenetére
végtelen trükkös tükör kapcsán is láttam ilyet
Silver reflective window film néven írja a teljes tükröt.
Two Way / See-Thru Mirror Acrylic Sheet néven van a fix akrilos tükör. De úgy láttam másik videóban, hogy abból is létezik fólia változat. Ablakra is szoktak ilyet tenni. Bár ez lehet kevésbé tükör. Itthon talán ez az például [link] -
Tressy
senior tag
válasz
wassermann #26793 üzenetére
Ios-en böngészőből (puffin) még a HD is átmegy openelec alatt
-
icemad
nagyúr
válasz
wassermann #26793 üzenetére
Értem. Naivan azt hittem, hogy a munka nagy részét a telefon végzi. A pi elég a megjelenítéshez. Ezek szerint nem. Mondjuk érdekes, hogy a wifis projectorom meg tud ilyet, csak ugye tv-n jobb lenne.
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
wassermann #26617 üzenetére
Köszi a tippet, végül nálam is gparted lett a megoldást. Minitool nem engedte átszabni a partíciókat.
-
BB9360
aktív tag
válasz
wassermann #26547 üzenetére
Hm, ezt most nem értem. Persze nekem a két csíkos
van, fogalmam sem volt, hogy vmi speckó kellene, de hang ezzel is jön rendesen, csak halk. Nem tudom, hogy az általad mutatott 3 csíkos megoldással hangosabb lenne-e, csak ennyi kellene?
Nem tudom, hogy hol van ilyen átalakító, de szuper, ha ez kellene, nem rég érkezett a jelenlegi...
-
válasz
wassermann #26493 üzenetére
Köszi a tippet!
-
gazso75
aktív tag
válasz
wassermann #26485 üzenetére
Azt tudom, de azt írják több helyen, hogy 2.0-al megy csak.
-
Imco
őstag
válasz
wassermann #26463 üzenetére
Baxxa meg!
Hogy ez nem esett le! Tudtam, hogy már mentettem vel!
Kipróbálom rögtön!
Patice a tied is letesztelem. -
azbest
félisten
válasz
wassermann #26348 üzenetére
ha tényleg LE és nem egy raspbian + kodi-t keresztelt el, akkor annak rendesen be van optimalizálva videólejátszáshoz a config.txt
Külön mindenféle raspi memóriamérethez meg van adva, hogy mennyi legyen belőle a videojé. -
bhonti
aktív tag
válasz
wassermann #26326 üzenetére
Nekem is összeomolgatott, újratelepítettem, most megy... (wajig reinstall chromium-browser)
-
Zozzer888
addikt
válasz
wassermann #26296 üzenetére
A baj azzal van, ha áramszünet van és újra indul...ugyanis ilyenkor bekapcsolja a TV-t...viszont ha a TVn kilövöm az Amynetet akkor nem tudom a távirányítóval irányítani...
Meg értem hogy 2W-ot eszik, (megmértem - 1,5), kikapcsolva meg 1-et, (nem annyit hanem 0,2-3at), de akkor se menjen, ha nincs rá igény, mert minek. És ezzel nincs is gond, mert van időzítő és szépen kikapcsol, csak a visszakapcsolással van bajom.
-
apezka
aktív tag
válasz
wassermann #26296 üzenetére
Valóban kicsi a fogyasztása, de attól még ha nincs szükség rá akkor minek menjen. Én konyhai rádiót csináltam belőle, ennek megfelelően éjszaka, vagy ha nincs senki otthon akkor minek legyen bekapcsolva? Viszont anyumtól nem várom el hogy leállítási parancsokat gépeljen be főzés után, nekem például ezért kell a kapcsoló.
-
Zozzer888
addikt
válasz
wassermann #26196 üzenetére
Ha ez segít a keresésben:
Anno az N95-nek is volt ilyen gyári (!) kiegészítője. -
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
wassermann #26189 üzenetére
Gpio2,gpio4 +5v,gpio6 gnd
nem kell lopni,mert van helyben is
Alfa20, ne vitatkozz
nem media boxnak használom, az a baj hogy ubuntuhoz nincs opengl 3d hardveres gyorsítást támogató driver, alap frekin,252mhz-n megy csak mali400mp2 gpu...csak alap 2d grafikus meghajtást kezel jelenleg, állítólag van rá valami módszer amivel telepíthető egy 3rd party opegl,opencl driver,de még nem volt időm megcsinálni
-
sontqq
csendes tag
válasz
wassermann #26101 üzenetére
Jólvan akkor megnyugodtam. Csak furcsáltam, mert arra gondolna az ember, hogy tápellátást csak az arra kitalált porton kaphat. Köszi
-
rewonka
tag
válasz
wassermann #26017 üzenetére
Így ok, olyasmire gondoltam hogy a TV-ből videojellel vagy ilyesmi. De ha valakinek van tv-je, akkor ennek csak a felvétel szempontjából van értelme, vagy vannak csatorna kikódoló addonok ?
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
wassermann #26017 üzenetére
Tunerrel könnyű!
Számomra az a meglepő, hogy még nem írt senki (aki ért hozzá...
olyan addont, amivel lejátszott streamet fel lehet venni. (A pvr addonban nézve) Elvileg minden kódolás nélkül a streamet ts-be tolva a kijelölt helyre és kész.
-
rewonka
tag
válasz
wassermann #26011 üzenetére
Érdekelne, tv-ből hogy rögzitesz?
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
wassermann #26011 üzenetére
Variálni a partíciókkal nem akarok. Én is innen szedtem a NOOBS-ot, 2.3.0 van fent.
Feltettem inkább LibreELEC-et, az eddig is ment. Lefuttatok egyrpi-update
-et. Ezt ti szoktátok futtatni? Érdemes néha? -
Crvsh3R
senior tag
válasz
wassermann #26008 üzenetére
Egy új 16 GB-os Sandisk Ultra-ra próbálom feltenni. Feltelepül, de se NOOBS, se PINN-ről történő telepítésnél nem indul el (csak ez az egy rendszer).
Próbáltam NOOBS/PINN-el simán csak OSMC-t feltenni, de úgy sem megy. Egyedül akkor megy ha OSMC saját telepítőjével teszem fel, viszont úgy nem tudok más rendszert tenni mellé. -
Charlie Gordon
aktív tag
válasz
wassermann #25935 üzenetére
Szia !
Ez Pi2-n is működik ?
-
vadkörte
addikt
válasz
wassermann #25929 üzenetére
"A PRÓBA ELŐTT LEGYEN IMG MENTÉS!!!"
Ez nagyon fontos! Mivel rendszerszinten túrúnk bele a szoftverbe, mindenképp legyen róla mentésünk! Én bátor voltam és mentés nélkül mentem neki, ha nem jött volna össze, vissza a PC-be és törlöm a bejegyzést a config-ból. Viszont, ha elf***a magát a kártya fújhatjuk, a mentésből legalább helyreállítható a telepítés egy másik kártyára.
-
embe
nagyúr
válasz
wassermann #25852 üzenetére
"OSMC" az ez? Ez működik normálisan a Pi3-n?
golya87: Valszeg az van, hogy rosszul azonosítja be a hw-t a LE. Abból gondolom, hogy van működő wifi, illetve mint írtam a proci frekije fel-felmegy 1200MHz-re.
A nyákon is Pi3 szerepel.
Meglesem ezt a 8.0.1-t. Én még a 8.0.0-nál tartok, nem tudtam hogy újabb megjelent. -
embe
nagyúr
válasz
wassermann #25850 üzenetére
Félreértetted. Nem akarom, hogy folyamatosan maxon járjon a proci. Nekem az a problémám, felvetésem, hogy így olyan mintha nem is Pi3 lenne, legalábbis a kiírt proci típus alapján. De valszeg csak az LE írja ki rosszul, mert erre írtam, hogy van amikor 1200-al pörög a proci.
A bluetoothot nem tervezem használni, viszont bosszant hogy le van tiltva. Miért? -
azbest
félisten
válasz
wassermann #25844 üzenetére
Leginkább az fogja vissza a kártyákat, hogy 3.3V -os módban kezeli a vezérlő. Az uhs-i módhoz 1.5v kellene, amit sajna nem tud. Szóval így a normál mód van megtuningolva némileg gyárilag is. Ezért szoktak 25MB/s sebességig jutni [link]
Szóval a tuningot lehet az uhs-i kártyák jobban bírhatják, mert alapból magasabb sebességre vannak tervezve, csak más feszültséggel.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #25749 üzenetére
jaja,
meg volt itt valakinek régebben egy okos scriptje, ami mentéskor akkora image fájlt hozott létre, amekkora kellett a foglalt terület miatt. Úgy a mentést könnyű feltenni bármelyik annál nagyobb kártyára. -
gabo89
senior tag
válasz
wassermann #25675 üzenetére
A gpio-t hogy tudnam tesztelni, amig nincs uj IR?
-
envagyok
veterán
válasz
wassermann #25678 üzenetére
Pi zero w is érdekelne ilyen szempontból
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
wassermann #25658 üzenetére
Tényleg, mintha láttam volna ilyet még anno az első beüzemeléskor. Aztán azóta nem is foglalkoztam vele. Szerintem ezt én is beállítom.
Köszönöm. -
Keef_Lee
senior tag
válasz
wassermann #25655 üzenetére
Annyira nem néztem át, hogy ezenkívül is elfelejtett-e valamit. Remélem nem. A backup-ot addonnal készítetted, vagy valamilyen fájlokat direktbe lementettél?
-
alfa20
senior tag
válasz
wassermann #25646 üzenetére
dual-boot-al én még ellennék, de páromnál ez nem jönne be sajna.
Mindegy akkor majd keresek valamit Kodi sötét képernyő ellen.Más: keresek olyan alkalmazást (android/raspbain) amivel telefont használhatnám billentyűzetnek és egérnek, mit érdemes nézni, látom van kis millió, de sok olyan van ami az asztalt is mutatja, de nekem erre nincs szükségem, csak egér és billentyűzet.
-
alfa20
senior tag
válasz
wassermann #25644 üzenetére
Az a baj, hogy nem csak médialejátszó kell az csak egy, emellett kell a chromium is az online filmek és sorozatokhoz
-
Monyos
aktív tag
válasz
wassermann #25258 üzenetére
Internetre nem fog kivezetni, csak a saját belső webszerverén futó weboldalt kell vele elérhetővé tenni, azt is egyszerre csak 1 user számára. Erre azért elég a belső is nem?
De ha para lenne vele, akkor a beépített antennától függetlenül csak rálehet dugni külsőt. -
válasz
wassermann #25247 üzenetére
Nincs kikapcs gombom, de a betáplálás menüben van olyan hogy kilépés, én is erre tippeltem, de ezt megnyomva felugrik egy teljes képernyős osmc logo, majd ujra kodi.
De az esc-et bem próbáltam, megnézem ugy. Köszönöm.
Neked is MaCS_70 -
King Unique
titán
válasz
wassermann #25236 üzenetére
Azért ezt nem feltétlen lehet így kijelenteni, mert pl. az USB 2.0 port névleges értékei (5 V 500 mA) eleve kicsit karcsúak a 2,5"-os (külső) merevlemezekhez. Illetve itt még a kábel hossza, illetve maga a gazda (gép) is számít, ami az alábbi videóban (~10:40 és 13:55) látható. Na meg adatmentő szakemberek még PC-n is Y-kábelt szoktak javasolni, vagy eleve USB 3.0 portot.
Egyébként egy ilyen késleltetett indítás, lassabb felpörgetés valóban van egyik-másik típusnál. Illetve a bennük lévő HDD áramfelvétele is számít. Ha nálad stabilan ment, akkor ok. De attól még nem feltétlen egy ilyen mini PC az ideális tápellátás szempontjából.
(#25238) Sándor -P20- :
Ha a fenti képen lévő típust akarod mindenképpen használni, akkor a külső extra tápellátáson, illetve aktív hubon kívül más hirtelen nekem sem jut eszembe. -
Noxy
veterán
válasz
wassermann #25211 üzenetére
Hát nem tudom, de nekem ezeréves HAMA aktív USB hub-n lóg 2db 2.5-s USB-s vinyó + a Wi-fi stick, de soha semmi bajom nem volt az energiakezeléssel.
-
Celtis
veterán
válasz
wassermann #25144 üzenetére
Igen, arra már rájöttem, hogy amikor egy enigmás (meg TVHs is) box készenlétben van, akkor szkennel, és kapcsolgatja a polarizációt meg a sávokat, ami a másik kimenetre zavaró hatással lehet. (Mondjuk az enigma erre sem igazán érzékeny..)
Viszont itt mindkét box egyidőben ugyanazt a csatornát vette. Zavarás szóba sem jöhet és külső zavar sem. Sajnos teljesen folyamatos a kockásodás. -
ronusz
csendes tag
válasz
wassermann #24941 üzenetére
Ez érdekelne.
-
LógaGéza
veterán
válasz
wassermann #24930 üzenetére
Ez ha jól rémlik pont nem az olcsóbbik fajta, ±1% a pontossága - elvileg
-
Gabesz87
veterán
válasz
wassermann #24665 üzenetére
Nem találtam ilyen energiagazdálkodási részt a beállításokban. Az a fura, hogy a Bluetooth beállításokban, miután kapcsolódok a távirányítóval, utána végig azt írja, hogy kapcsolódva van (akkor is, amikor a billentyű nem akar működni). ha használom folyamatosan, nincs baj. De amikor pár másodpercig nem használom, akkor olyan, mintha a bill. lőné le magát. A BT jelző kis LED-je világít, de nem reagál semmire. És mint írtam, ilyenkor is ott van a LE-ben, hogy kapcsolódva van. Szóval olyan, mintha nem a Pi, hanem inkább a bill. lenne a ludas.
-
Gabesz87
veterán
válasz
wassermann #24665 üzenetére
Hm, ilyet nem láttam, amikor bekapcsoltam rajta a BT-t, de majd megnézem du. A BT alatt még vmi OBEX volt, azt is bekapcsoltam.
-
toth_janika
őstag
válasz
wassermann #24657 üzenetére
Nem hiszem, hogy ez a baja. Az, ha jól tudom, akkor a Raspbian-ra van, de az OSMC-n nem volt még ilyen...
És a másik, hogy PuTTY-al bejutok, csak a terminálból nem... -
válasz
wassermann #24281 üzenetére
HDD-re gondoltam rárakni a swap-ot
-
vadkörte
addikt
válasz
wassermann #24278 üzenetére
A böngészés az esetek 99%-ban hírolvasást jelentene. Azzal azért tisztában vagyok, hogy még a Pi 2 is nagyon vékony gép.
(#24279) Fecogame:
A swap azért jobban gyilkolhatja a kártyát nem? -
válasz
wassermann #24278 üzenetére
Biztos, hogy nem lehet beállítani a swap-ot?
-
vadkörte
addikt
válasz
wassermann #24275 üzenetére
SD-re mennének az OS-ek. Asztali OS-nek a Raspbian lesz a befutó, böngészésre a Chromium, médiára meg a LibreELEC. Nemrég próbáltam a Mint MATE-et, háát... Csalódás...
NOOBS-ra gondoltam én is. Na akkor kicsit olvasgatok.
Tápra mit javasoltok?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen házat vegyek?
- PlayStation 5
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- World of Tanks - MMO
- Vicces képek
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Gurulunk, WAZE?!
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkCentre M700 - i5-6400-3.3GHz, 8GB DDR3, SSD 250GB, HDD 200GB eladó!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- GAMER PC : RYZEN 7 9700X /// 32 GB DDR5 /// RTX 5070 Ti 16GB /// 1TB NVME
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- BESZÁMÍTÁS! Asus B350 R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB Cooler Master CM 690 III TT 500W
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! AMD FX-8320 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest