- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Steven: Sokat utazó kávéfüggők ide!
- bitpork: Malac java, új kuMpi, káposzta sali
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
CPT.Pirk #3476 üzenetére
a 256 megás pi-n meglepően jól pörgött 1-2 hete, amikor próbáltam. Youtube plugin is jól ment. Valószínűleg azért, mert átálltak 720p felbontású gui-ra, amit 1080p-re skáláznak fel (a videókat ez nem érinti). Így nem futott ki a gpu a memóriából... de az újakon már ez sem szempont. Elvileg van már deinterlace is, bár butább fajta.
-
azbest
félisten
Egyébként egész gyorsan (10 nap hétvégével együtt, sima levélként) megjött a kijelző a pi-hez.
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
Ha régi firmware van azon a memóriakártyán, akkor csak 256-ot lát.
De azt ugye tudod, hogyha 256MB memóriát jelez ki és 256+256 arányú osztozást használ, akkor megvan az 512? Ne feledd, hogy a gpu-nak is kell memória.(#3444) Osiris: milyennek kellene látszódia a betűknek? Az ékezetesek méretkülönbsége a probléma? Ez a fontok ékezetes támogatása miatt lehett.
Vagy homályos? -
azbest
félisten
válasz
dash17291 #3436 üzenetére
Ahogy nézem a farnel magyarországra ezt a kiskert listázza vásárláshoz: [link]
Ha budapesti vagy, akkor az lehet a legolcsóbb, ha majd hozzájuk ugrassz be személyesen és ott veszel egy házat. A farnel-es árakból kiindulva 2ezres körül/alatt kell legyenek
Persze lehetne máshonnan is rendelni, de a szállítási költség hasonló nagyságrendű, mint maga a ház.
-
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #3425 üzenetére
Legfeljebb úgy, ha gpio felől tápolod és rev2-es (vagy átkötött) változatod van. Azt mondjuk nem tudom, hogy mennyire lenne egészséges a micro usb betápnál átkötni a polyfuse-t, hogy ne korlátozza le a terhelhetőséget.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #3410 üzenetére
Nekem, az ebay-es ilyen, 450mA:
USB\VID_148F&PID_5370&REV_0101A külső antenna nélküli rtl8188cu 500mA-t mond magáról.
-
azbest
félisten
válasz
siemensfun #3405 üzenetére
## Standard Profiles:
## arm_freq core_freq sdram_freq over_voltage
## -------------------------------------------------------------------------
## None 700 250 400 0
## Modest 800 300 400 0
## Medium 900 333 450 2
## High 950 450 450 6
## Turbo 1000 500 500 6példa config fájl [link]
a legfrisebb kiadásban a core_freq-et visszavették az alap 250-re, mert néhány sd kártya hibázgatott a tuningtól. -
azbest
félisten
válasz
moli.hu #3397 üzenetére
nem torrentezésre használom, csak néhány olvasott infó és tapasztalat:
- az smsc chipet sok kritika éri, főleg a nagyon rossz minőségű drivere miatt, amit próbálnak javítgatni, de legtöbben bottal sem merik piszkálni. Most novemberben mentek be ezzel kapcsolatos feljesztések is: [link]
- valami kernel paraméter sem tökéletes, mert ugyanaz a dvb-t driver ami jól megy asztali gépen, az a raspbian alatt több csatorna egyszerre streamelésekor elkezdi dobálni a csomagokat -> a tuner esetén adásonként új kapcsolatot nyit az eszköz felé. Valami gáz lehet az egyszerre nyitható file descriptorok körül.
A stream progit átálítva, hogy kevesebb descriptort használjon már jól ment több csatornával is az adás.Idézet a tvheadend doksijából az érintett részből:
Disable PMT monitoring
This disable monitoring Program Map Table (PMT) for all services on a mux.
Most people should not require this, but because this involves creating a lot of table filters, some DVB cards have problems and report errors related to too many open file descriptors. If this happens try enabling this option.Neked torrentezéskor rengeteg nyitott fájl descriptor lehet, ami a beállított kernel paramétereket meghaladhatja és attól szerintem lefagyhat.
-
azbest
félisten
ha valakit érdekel, mire kell figyelni egy board tervezésekor, hogy könnyen, jól, kevés selejttel és olcsón gyártható legyen, akkor nézze meg ezt a videót [link]. Közben lehet, hogy rácsodálkozunk pár részletre a raspi-n és megértjük miért van rajta vagy miért úgy van rajta
-
azbest
félisten
válasz
vzoltan #3384 üzenetére
nos ez alapján a hub visszatáplálása volt kevés - a hangminőség változása ezt jelzi... annó tapasztaltam ilyet.
Lehet hogy van valami alkatrész azon a vonalon a hubban ami lefogja.Tegnap sikerült szétszednem a hubomat és meglepő módon láttam olyan alkatrészeket, amire nem számítottam. Mármint ha jól sejtem melyik alkatrész mi, akkor nem kéne visszatápolnia, de majd megmutatom ehhez értő kollégáimnak, hogy mondjanak rá valamit, hogy miért megy mégis
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #3376 üzenetére
meg csak most kezd beerni a helyzet, 1 tunerrel csinaltam mar teszteket, haromnal meg lehetnek problemak. Harom tunerrel harom mux barmely csatornaja nezheto/rogzitheto elvileg. Ha osszeallt, akkor logoutra teszek fel reszleteket. Jellenleg pc alapon hasznalok hasonlot, armon par dologra jobban kell figyelni es a teljesitmenye is kissebb. Valamiert nem teljesen ugy viselkednek a tunerek, mint pecen. A bevaltabb eseten is mashogy kell beallitanom a tvheadendet, hogy a tuner kepes legyen tobb csatornat egyszzerre adni, a masik tuner meg rosszul mukodik. Most arra tippelek hogy valamilyen kernel forditasi parameter mas.
-
azbest
félisten
kezd alakulni a raspi set-top-box projektem... a főbb alkotóelemek megvannak, még pár rövediebb usb kábelre, lcd kijelzőre és kártyaolvasóra várok (a képen egy másik van). A ház volt a legnagyobb kérdés, de egy bontószökevény dvd lejátszó lesz a megoldás valószínűleg.
Mondjuk a kártyaolvasó helye még kérdéses, valamint a hdd vagy dvd is lehetséges, még ki kell gondolnom. a rögzítés nagyrészt távtartókkal lesz megoldva, a mostaniakat levágom és ragasztok majd a megfelelő helyekre újakat. A cuccok nagyrészt burkolat nélkül lesznek beletéve. A kábelek merevsége okoz még némi nehézséget. Nameg ha mindent rákötök, már valószínűleg kevés lenne a mostani táp.
-
azbest
félisten
válasz
vzoltan #3367 üzenetére
Az is benne van a pakliban, hogy valójában nem 2A a tápod, azt csak ráírták. Nekem is van olyan kínai tápom, amit egy másik hubhoz adtak, hogy valójában fél amperes sem lehet, mert nem képes meghajtani szinte semelyik rákötött eszközt. Azért jó a multimeter, mert azon látszik, ha leesett a feszültség, az azt jelentheti, hogy nem bírja a táp.
Ebay-ről már 5 dolcsi körül kapni olcsó és gagyi multimétert.
Első használatkor meg kellett forrasztanom, mert letörtem az egyik érintkezőt. Nagyobb (hálózati) feszültség mérése tilos vele, mert agyonvág az áram. De boltokban is kapni 2-3 ezresért normálisabbakat.Itt van leírás a mérésről: [link]
-
azbest
félisten
A 4.8V korrekt, a bemeneten lévő polyfuse miatt sajnos leesik 5-ről ennyit a feszültség.
A hub diódájának átkötése is megoldás lehet számodra. Más eszközzel (pl laptop) viszont utána ne használd aktívként, ha nem muszáj, mert kárt okozhat az usb portjában (mivel a jelenlegi a szabványos állapot).Kompromisszumos megoldás lehet még, ha egy usb a-a kábelt kötsz a pi másik szabad usb-je és a hub közé. DE FONTOS ebben az esetben, hogy ez olyan kábel legyen, aminek az adatvezetékit kiiktattad, mivel enélkül olyan lenne, mintha a két usb portot kötnéd össze. Ez mondjuk nem kényelmesebb megoldás, mint a mikrousb kábel használata, csak annyiból "jobb", hogy 5V marad a fesz és a hub is eredeti állapotában maradhat
-
azbest
félisten
Kicsit zavaros.
Szóval, ha az usb hub a pi-re van dugva (a pi usb kimenetére a hub usb bemenete), akkor neked nem működik. Ilyenkor világít a pi-n bármilyen led? Ha a piros sem világít, akkor a hub nem tápol vissza azon. Ez a szabványos működés egyébként. A Pi esetében az ilyen táplálásnál csak kihasználjuk ezt a gyarkori hub "hibát". Ilyen kábelről van szó:
Itt egy saját példa az ilyen bekötésre:Alternatív megoldás (ha nem tápol vissza az előbbi megoldásnál), ha a hub egyik usb kimenete és a pi mikro usb bemenete közé kötsz egy megfelelő kábelt (persze attól az előbbi kábel is be kell legyen dugva):
Itt egy neten talált kép erről a bekötésről:Ezen kívül egyébként a gpip tüskesorról is táplálható lenne a pi, de az már más megoldás. Csak azért írom, hogy legalább 3 féle módon táplálható.
-
-
azbest
félisten
válasz
peter9228 #3324 üzenetére
http://elinux.org/RPi_Hardware
85.0 x 56.0 mm, de szerintem +/- 1mm benne lehet a pakliban és ez a nyák mérete, a lelógó alkatrészek még pluszban vannak -
azbest
félisten
aham, tényleg másik fajta, csak kompatibilisek ha igaz
Közben kipróbáltam a legfrisebb openelec buildet: OpenELEC-RPi.arm-devel-20121112015808-r12457.tar.bz2 [link]
Elég pöpecül megy a 256 megás pi-n. A youtube és a másik gépről játszott tvheadend stream egész jó. Csak a képarány beállítás nem volt mindig tökéletes és kézzel rá kellett segítenem - de a monitoromat nem szereti natívan, szóval lehet azért. Tuninggal high módban meg még pörgősebb a rendszer.
-
azbest
félisten
válasz
lord.lakli #3318 üzenetére
Hát lehet, bármit el tudok képzelni bármelyik usb hubról, de mondjuk a visszatápolás sem szabványos
Tippelgetés helyett csak a mérés tudná megadni a választ. Ebayről rendeltem egy nagyon ótvar minőségű multimétert, ami erre tökéletes. A minősége a szerkezeti felépítés vacakságát jelenti, mert első alkalommal letörtem a csatlakozó forrasztását és vissza kellett forrasztanom. DE mivel kevesebb, mint 5 dolcsi volt az elemmel együtt, így elnézem nekiItteni boltokban 2-3 ezertől már lehet kapni normálisat.
(#3317) vzoltan
a continuity error az vagy vétel gyengeségére utal, vagy driver bug. Az it9135 tunerem is bugosan meg arm alatt, most várom hogy bekerüljön egy javítás, ami talán megoldja. -
azbest
félisten
válasz
vzoltan #3312 üzenetére
arra tippelek, hogy a tunert és a pi-t már nem bírja el a tápod, és leesik a feszültség 4V körülre, akkor az analóg kimeneten nagyon rossz szokott lenni a hang.
Ha közvetlen a pi-re van dugva a tuner, akkor annak mikro usb táp-bemenete miatt is leeshet a fesz.
Visszatáplálós hub bekötéssel viszont el kéne bírnia. Ha a hubban van a tuner és az táplál vissza az usb-n annak is jónak kéne lennie. Nálam 3 tuner + kártyaolvasó + hdd + infra vevő mellett esett 4.7-re a 2A5V tápommal.
Erre a tesztpontokon érdemes rámérni.A másikra: ha az xbmc éppen valamelyik streamet mutatja miközben megnyomod a tvheadend gombját, akkor az nem fog tudni frekvenciát váltani. Tehát stoppold le a tévé nézését, akkor map-eld a csatornákat. Ja meg persze gondolom ki van pipálva mindhárom mux a mux listán, hogy aktív legyen.
-
azbest
félisten
válasz
vzoltan #3310 üzenetére
hybrid tunered van, az xc3028 az analog tuner, amihez nincs a helyen a firmware. Sok tunerhez nem mellekelik a linuxban a zart fw-t jogi okokbol. @linuxtv.org oldalon vannak infok, ha az analogot is be akarod uzemelni: www.linuxtv.org/wiki/index.php/Xceive_XC3028/XC2028
A digitalis dvb-t vetelhez viszont gondolom rendben van minden, hisz letezik a /dev/dvb/ -ben az eszkoz. Ha a services fulon ott vannak a csatornak, akkormegfelelo a vetel, csak kicsit noszogatni kell. Esetleg beteheted a general fulon a monitor signal quality-t, hogy mutassa a vetel minoseget (a fix 100 helyett).
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
válasz
CPT.Pirk #3295 üzenetére
egyébként ha kitöltjük a szabad helyet nullákkal (mivel egyébként régi fájlok cafatjai találhatóak ott), akkor utána a backup-ot betömörítve csak annyi helyet foglal, ami valós tartalom.
Szabad hely nullázása:
dd if=/dev/zero of=zerofile bs=1M
rm zerofilementés:
dd if=/dev/sdx bs=1M | tar -cvz sdx.tar.gzvisszaállítás:
tar Ozxf sdx.tar.gz | dd of=/dev/sdx -bs=1MNem próbáltam ki, lehet benne hiba.
Ha arról van szó, hogy kisebb particiós legyen a backup, akkor nem szóltam, azt máshogy kell, olyankor tényleg loop eszköz és fájl szintű átmásolás, de megfelelő paraméterekkel kell, hogy a jogok ne romoljanak el, az rsync amit írtál azt hiszem jó is.
-
azbest
félisten
válasz
CPT.Pirk #3290 üzenetére
Nem úgy bootol mint a pécé, hanem az első particiót keresni, ami fat kell legyen (gondolom fat32 is jó) és onnan felszedi a firmwaret, majd betölti a meghatározott nevű kernel binárist (amit konfig fájlban máshogy is meg lehet adni). A kernel meg gondolom a következő partición keresi a rendszer többi részét.
Arra tudok tippelni, hogy talán a fat partició kezdete nem a kártya leges legelején van. Vagy fat16 kellene hogy legyen?
Amúgy az openelec napi buildjei nem image fájlban vannak hanem tar.bz és egy mellékelt script particionálja fel a kártyákat, lehet az kéne megnézned hogy pontosan hogy csinálja: [link]
A csomagban van egy create_sdcard script. -
azbest
félisten
A vártnál kicsit korábban, ma délután megjelent a Logout.hu-n az írásom, amelynek címe
A Raspberry Pi találkozik a felhővel
Gyorsítsuk PC segítségével a programfordítást, avagy elosztott fordítás különböző architektúrák között! -
azbest
félisten
válasz
vzoltan #3259 üzenetére
Azt hittem két tápegység van (aktív hubnak egy meg a ledsor felől egy). De így már érthető.
szerk:
A feszre azért mérj rá terhelés körben, mert fura hibákat okozhat, ha lecsökken.
Korábban írtam például, hogy az analóg hangkimenet zajossága annál erősebb, minél kisebb a fesz. -
azbest
félisten
válasz
sztanozs #3251 üzenetére
Ja, hogy neked a rev2-es board smsc-je melegszik? Annak nem kellene annyira, elvileg.
Úgy tűnik nemsokára nekem is lesz egy rev2 512MB-os boardom, majd akkor tudom összehasonlítani a régivel. Bár ahogy írtam már a visszatáplálásos / polyfuse patkolós megoldás után érezhetően hűvösebbnek érzem, mint korábban. Mondjuk eleve raktam rá bordát (hmm, el ne felejtsek rendelni az újhoz is, már 2 dolcsiét is kapni [link]).
-
azbest
félisten
válasz
Proci85 #3248 üzenetére
A rev1-ben volt hiba. A pi és az smsc is előállít 1.8V-ot és ezeket összekötötték tévedésből. Így mindkét helyről használta az energiát. Persze lehet, hogy egymás ellen is dolgoztak ezzel (nem értek hozzá). Viszont feleslegesen melegedett az smsc, amikor külön egységet raktak erre a feladatra a boardra. A soc használ 1.8V-ot. Ja és az sdram is ezt használja.
-
azbest
félisten
válasz
vzoltan #3242 üzenetére
Ha az aktív hub nem táplál vissza, akkor nem okozhat gondot. Mert csak egy helyről megy a táp.
Ha két helyről is kap tápot, akkor talán lehet probléma, az áramkörtől függ. Nem vagyok biztos benne, de a két táp közt is lehet áram, mivel biztosan nem pontosan ugyanakkora feszültséget adnak. Nem értek annyira az elektronikához, hogy állást foglaljak ez ügyben.
-
azbest
félisten
válasz
sztanozs #3240 üzenetére
igen, normális.
A újabb modeleken változtattak kicsit ezen is.
"The SMSC 1V8 power has been disconnected from the system supply" [link]A fórumban ezt találtam róla:
"The SMSC has an INTERNAL 1V8 regulator and the output of this was connected to the 1V8 of RG1, so two regulator oiutputs were connected together, which means for some combinations of chips the SMSC was supplying the majority or all 1V8 current to the board, and some were getting hotter." [link]Egyébként az usb kimeneten visszatáplálás óta mintha nálam hűvösebb lenne a rev1-es boardom smsc chipje.
-
azbest
félisten
válasz
CPT.Pirk #3230 üzenetére
Az 1 dolláros kártyaolvasóim szépen és gyorsan működnek. Annyi problémám szokott velük lenni (de más usb eszközökkel is), hogy hajlamos az usb kontakthibára. Múltkor sehogy sem sikerült a gépen lementeni az egyik kártyát, mindig io hibával leállt... kicsit összébb nyomtam az olvasó usb csatiját, hogy feszesebb legyen az aljzatban és azóta jó.
-
azbest
félisten
válasz
CPT.Pirk #3228 üzenetére
Az új pi usb kiementéről lehagyták a 100mA limitálást (polyfuse). Viszont a táp bemenetén megmaradt az 1A limitáló polyfuse (ami szerintem 700mA egyébként).
Szóval ha az eszközöd csak a pi usb portjáról kap áramot, akkor nem biztos, hogy belefér a pi-vel együttes fogyasztása a 700mA -ba. Tehát szükség van az aktív hubra, erről viszont magát a pi-t is lehet táplálni, így nem kell két táp mellé.
Ha gyenge a tápod vagy túl alacsony feszültséget ad, az is lehet a kikapcsolás oka. Ezt multiméterrel lehetne ellenőrizni a tesztpontokon.
Nálam egy aktív hubra vannak kötve az eszközök, annak van 2A tápja, a pí is róla kap energiát és az eszközök is. Korábban, amikor a pi tápbemenén kapott áramot és hdmi-vga átalakító is be volt kötve, akkor leesett a fesz 4V alá is. Tápkábel csere után 4.75 lett. Most meg, hogy nem a táp bemeneten kap áramot, hanem az usb kimenetről visszatáplálja a hub (a régi pi-men átkötöttem a polyfusokat), így alig esik 5V alá.
-
azbest
félisten
válasz
CPT.Pirk #3220 üzenetére
Hát, ahogy nézem ez még júliusi raspbian-ra épül. Azért a 10.28 -as változatban már sok mindent javítottak, még tán az analóg kimenet minőségét is. A konkrét dologra sajnos nincs ötletem. Ha egyébként nagyon rossz a hangminőség, az az 5V-nál lényegesen alacsonyabb tápfesznek is lehet jele.
-
azbest
félisten
Nos, úgy tűnik sikerült megoldanom az elosztott fordítást icecc segítségével a Raspi és normál pc-k segítségével.
A raspin több szálon futó fordításokban részt vesz a laptopom is, de beüzemelek egy erősebb asztali gépet is próbaképpen. Csak viszonyítás képett a tvheadend forrását fordítottam kétféle képpen:
- a raspi magában 1 szálon 6.5 perc alatt végzett, míg
- a raspi + T7100 procis (2x1.8Ghz) noti együtt, 4 szállal 1.5 perc alatt végzett a feladattal.És ez még csak egy gép. De a 4 magost beállítva tovább javulhat. Nem lineáris a javulás újabb gépek betételével, mert a munkát kiadó képnek is van vele dolga (a linkelés rajta történik, ez lehet a szűk keresztmetszet), de egy nagyságrenddel gyorsabban végezhet, mit eddig. (Máshol is használok hasonlót, ahol kb 40 perces lenne egy komoly 4 magos gépen a fordítás, de a ~30 gépes hálózattal simán akár 4 perc alatt is végez
)
Azt hiszem csinálok belőle a logout-os szösszenetet, mert precízen nem olyan rövid elmagyarázni.
-
azbest
félisten
válasz
moli.hu #3185 üzenetére
mennyi volt a szállítási költség? Most ezt írja
Termékek végösszege: 9,055.24 HUF
Szállítási költség: Ismeretlen
ÁFA: 2,444.91 HUF
Végösszeg: 11,500.15 HUFAbból van egyébként a kavar, hogy a kisker vásárlókat alapból átirányítja az oldal és az még nincs készen, meg az sem hogy akkor ki lesz az aki kifejezetten a kisker vásárlókkal foglalkozik.
Nocsak, lehet olcsón házat is kapni hozzá náluk (persze a szállítási díj miatt nem magában érdemes) [link]
-
azbest
félisten
válasz
jackbacsi87 #3181 üzenetére
hát, az rs -nél lehet év végéig sem érkezik meg, hiába lehet rendelni náluk. A farnelnél most kavarták meg a kisker forgalmazást. Állítólag az fdh kft a magyar redisztributor, aki tudja szállítani [link]
-
azbest
félisten
Az új raspbian-on visszavették a core sebességét alapértelmezettre (250MHz) turbo mód esetén is. Az sd kártya hiba javításáig, mert ez okozhatja. A többi paraméter megmaradt emelt órajelen.
With previous image high turbo mode was
“High” “950MHz ARM, 450MHz core, 450MHz SDRAM, 6 overvolt”
Is that changed with the new image to
“High” “950MHz ARM, 250MHz core, 450MHz SDRAM, 6 overvolt” ?asb on October 31, 2012 at 3:27 pm said:
That is correct. Some users were experiencing SD card corruption issues when the core clock was pushed up above 250MHz, so until we’ve got to the bottom of that we’ve left it at the stock 250MHz for everything other than turbo mode (which will warn you about the reports of SD card corruption when you select it). -
azbest
félisten
válasz
lord.lakli #3142 üzenetére
ilyet [link], amikor keresetem itteni boltokban, akkor egyiknél sem találtam meg milyen erős táp van velük... nemrég mondtak a többiek pár esélyest helyi boltban is.
-
azbest
félisten
válasz
vzoltan #3136 üzenetére
már volt szó róla korábban is, hogy nem particiónként hanem a teljes kártyát érdemes menteni.
dd if=/dev/sdc of=mentett.img bs=1M(#3135) szabi__memo
rosszul tervezték meg... a kikapcsolt pi leföldelte a cec-et és emiatt zavarta a rákötött többi eszköz kommunikációját ha jól emlékszem [link]. Változtattak ezen, hogy ne okozzon gondot. -
azbest
félisten
nekem hynix memóriás, így nem olyan jó tuningban. 950/450/450/6 beállítás mellett használom... hmm a friss openelec egész reszponzív így .. most próbálgatom. Bár azért fagyogat rendesen. Csak az a fránya 1280x800 felbontás problémám ne lenne a hdmi-dsub átalakít használatakor (720p-ben ad értelmes képet vele).
Ilyen táplálással a hdmi-dsub átalakítóval is 4.94V a fesz, nem esik le 4.8-ra. -
azbest
félisten
válasz
PistiSan #3125 üzenetére
Az usb csatlakozók biztosítékait átkötöttem. Erre méretre vágott ellenállás lábat használtam, amelyek végeit behajtottam hogy megkapaszkodjon a polyfuse két oldalán lévő mélyedésbe. Az egyik sajnos elmozdult forraszás közben, így kicsit ferde lett. Nem lett valami szép, mert csak nagy méretű pákám van, sokkal jobban is meg lehet csinálni megfelelő szerszámmal, feleslegesen sok ónt is használtam.. sajnos nem fértem ezzel jobban hozzá. De a célnak megfelel.
A hivatalos fórumban is van hasonló téma, de a többség felesleges drótozásokat csinált, a profik csak így átkötötték. [link]
-
azbest
félisten
válasz
vzoltan #3115 üzenetére
Tuning mellett előfordulhat sd kártya írás hiba. Ha kevés a táp az is okozhat csúnya dolgokat. A korábbi firmware és linux mellett is voltak sd kártya hibák. A gyorsabb kártyákkal könnyebben kijön. Érdemes időnként melenteni gépre a kártya tartalmát, hogy baj esetén ne kelljen nulláról újra kezdeni.
Volt már szó róla, a hivatalos letöltőoldalon is írják [link]
linux aklatt dd paranccsal lehet menteni, win alatt Win32DiskImager-rel. -
azbest
félisten
no ezzel a patch-el már jól buildelődnek a friss tuner driverek is az aktuális raspbian-on. Írtam a media_build gazdájának, kértem tegyen be ilyet, hogy ne legyen gond vele.
Addig is a patch -p1 < ../backport.patch segítségével alkalmazhat a helyi példányon.Megy egyszerre az af9015, it9135rev2 és az rtl2832u tuner is a pi-re dugott hubbal
Csak az előbbi kettő firmware-jét kell bemásolni a /lib/firmware-be ( [link], [link])
-
azbest
félisten
egy kis scriptet írtam / módosítottam ehhez: [link], ha gyári tuning, akkor csak terhelve fogja felemelni a sebességet...
lépj be ssh-n és akkor nézd meg az értékét, amikor valamin dolgozik is közben. A grafikus felületet használva is van valami app amit be lehet kapcsolni és mutatja az óra mellett a sebességét.
-
azbest
félisten
no, nagyon piszkálja már a csőrömet, hogy nem tudok friss tv tuner drivereket fordítani a pi-n, hiába írtam a linux-media levlistára.... viszont tudom már, hogy mit kell módosítani, hogy működjön a fordítás. Valaki beküldött egy frissítést (kernel 3.7-hez), ami nem kompatibilis visszafelé... megkérem az illetőt, hogy igazítsa ki a media_build-ben a kompatibilitást. Előtte le is tesztelem nálam. A friss driverek már kezelik az it9135 és realtek tunereket is, ezért akarom feltenni.
-
azbest
félisten
válasz
PistiSan #3084 üzenetére
az elinux.org-on érdemes nézni a leírásokat hozzá
http://elinux.org/RPi_config.txtvan egy teljes példa config.txt is kitéve
-
azbest
félisten
válasz
PistiSan #3070 üzenetére
https://github.com/raspberrypi/firmware/commits/master]A log alapjan mostmar config.txt parameterben lehet allitani a memoria osztas erteket.
-
azbest
félisten
Azért meg kell hagyni, Liznek megint nagyobb az arca a kelleténél. Egyik fórumozó felhozta, hogy jó dolog a nyílt forráskódúvá tevés, csakhogy a valódi műveletek a gpu blob-ban történnek (zárt bináris firmware). Tehát azzal nem mennek sokra, ha wrapper függvények kódját megkapják, amik csak a zárt binárist hívják meg, más műveletet nem végeznek. Hozott egy példát is az egyik fájl 471-es sorától kezdődő függvénnyel.
Szóval nem olyan nagy dolog ez a bejelentés, közel sem olyan nagy előrelépés, mint ahogy a marketinget nyomatják vele kapcsolatban.
A terelés kapcsán emlékezteti a srác, hogy ne feledje kivel beszél (tegra, mali gpu működésének visszafejtői és az amd-vel dolgozott a driverük megnyitásán... stb stb..).
Persze erre még Liz sértődik be
Még jó, hogy szakemberek is vannak az alapítvány közelében, akik értik miről van szó. Alapvetően nem vagyok kárörvendő, de ez esetben örömmel láttam, hogy valaki helyretette az általában végtelenül arrogáns Lizt.Másrészt ha minden igaz, az FSF követelményeinek nem felel meg teljesen a jelenlegi firmware megoldás, mert gyakran cserélődik, nem pedig fixen a hardverbe égetett
Erre valaki fel is hozta, hogy miben más ez, mint ahogy a radeon drivernél megoldották a zárt bináris leválasztását.
Ettől függetlenül, azt hiszem tényleg előrelépés lehet a grafikus felületek sebességében ezáltal.
(#3064) szabi__memo:
azt a bináris rész kezeli, szóval nem lesz szabadon használható ezután sem bármilyen codec amit a hardver támogathat. Viszont talán az omx api problémáit jobban tudják kezelni, ha többet látnak belőle. -
azbest
félisten
válasz
wassermann #3044 üzenetére
A pi is hardveres dekódolással végzi a videójátszást (h264/avc l4.1, xvid, és ha megvesszük hozzá, akkor VC1 és MPEG2). Van amit szoftveresen is elbírna, de amik eddig használható szinten voltak, azok mind a VideoCore IV -re támaszkodtak. Ellenben a firmware módosításával sok mindent ki lehet még hozni belőle, a hivatalos fórumon lehet ezekről olvasni néha (pl mpeg4 avc dekódoláson is változtattak, mert egy olyan felesleges koverzió is volt korábban, amit a gpu maga lekezelhet vagy éppen a deinterlace használhatósága is csak most jött be). Bárcsak a broadcom crystal hd megoldásához is ilyen direkt support lenne, mint a pi -nél, mert ott is bőven lenne még mit javítani a működésen.
Egyébként most láttam a logban hogy 100MHz-re vették az sdkártya-olvasó órajelét, szóval lehet megint lesz egy sebesség ugrás ezen a téren.
-
azbest
félisten
válasz
vzoltan #3031 üzenetére
Az xbmc azért szenved annyira, mert kevés neki a gpu memória. Újabban úgy trükköznek, hogy a grafikus felület csak 720p felskálázva 1080p-re, így elfér benne. A videó attól 1080p marad. Ezen kívül már működik a zoom funkció is, így lehet képarányt váltani xbmc-ben. A legfrissebb firmware-ben pedig már bob deinterlace is van (ez még csak githubon van fenn).
Újabban hivatalosan is engedik 1000/500 beállítás mellett hajtani a pi-t, ami megint csak dob a teljesítményen. A samsung ramosok valsz bírják is. Az xbmc meg egyébként is bugos, mert eszi a cpu időt a kezelőfelületet nézve, ezt valamennyire már javították, de még mindig nem tökéletes.Ahogy írtam a kis monitorommal probléma van natív felbontásán. 1280x720p -re álíltottam be és így meg kihúzta függőlegesen is - rossz lett a képarány - ezt korrigáltam az xbmc felületén a felbontás rész alatt lévő kalibrációval
A legfrisebb build egyébként elég vacakul működött, megint egy bugosabb időszakuk van.
Ja igen, korábban kipróbáltam a video kimenetet. Egy tévé tunerrel rögzítettem róla videót. Azon egész korrektül nézett ki. Először csak zajt mutatott, de aztán rákeresve kiderült ,hogy az xbmc egyik konfig fájlában ki kellett vennem egy értéket - ha jól emlékszem a CEC támogatást. Annó írtam is ide erről. Pal módban egész korrektül nézett ki.
-
azbest
félisten
válasz
vzoltan #3029 üzenetére
Néha olvasgatom a hivatalos fórumon... ott kb annyi derült ki az X hardveres gyorsításáról, hogy egy (azaz 1) srác küzd vele, több-kevesebb sikerrel, de lényegében nem láttam előrelépést. Ez a legnagyobb baja az összes armos alternatívának is.
Magam részéről a tv vétel és streamelés témában próbálgatok dolgokat, hogy set-top-box (ehhez lehet az 512-es változat lenne célszerűbb) vagy legalább stream szerver célra jó legyen.
Egy ideje nem fordul a media_tree a pi-n (kernel 3.2.27+), jeleztem ezt a linux-media levlistán, de senki se reagált rá. Ez a hátránya, hogy mindig olyan kernelverziót sikerül kiválasztani, amit sehol máshol nem használnak. Mindig valami döglött ággal dolgoznak. A realtek és it9135 chispetesekhez is van már driver benne, csak most még nem tudom kipróbálni, mert nem fordul.
Az általam favorizált olcsó ez100pu olvasónak zárt drivere van, azt nem sikerült az arm-os pi-n beüzemelni (még). Nemrég kipróbáltam egy omnikey 3121 usb csatlakozású smartkártya olvasót a pi-n és gond nélkül kezelik a repoban lévő csomagok (ccid, pcsclite...). Eddig pécén newcs kártyakezelő progit használtam, ami zárt binárisként érhető el, így nem futhat a pi-n. Viszont a nyílt forráskódú OScam szépen fordul vele, de még nem volt időm kipróbálni a működését.
A tvheadend stream progi is szépen fordul, de mintha nem lenne olyan stabil vele a vétel, mint asztali gépen, legalábbis amikor több tunert kötök rá. Viszont ezt most nagyon aktívan fejlesztik.egyébként mire számítottál?
-
azbest
félisten
A micro usb csatolón csak a táp vonal van bekötve, az adatlábak nincsenek. Nekem is hub-ról kap tápot, egy usb-microusb kábelel is összekötöttem őket a normál összeköttetés mellett.
Az újabb reviziós raspi-k esetén az usb csatlakozón visszatáplálással is működik a dolog - már ha olyan a hub, hogy kispórolták belőle azt a diódát, ami ezt megakadályozná. Szal ezt a teknikai malórt az előnyükre fordították. Az újabb pi alatt ilyet értek: az amelyiken az usb csatlakozók mellett sima átkötést tettek a két polyfuse helyére, vagy a még újabb változat, ahol már két lyuk is van a nyákon a rögzítéshez.
-
azbest
félisten
no, elkészült a kernel forrás letöltő scriptem Raspbian “wheezy” hardfp rendszerhez, biztos lehetne még faragni rajta, de a célnak megfelel:
https://gist.github.com/3893319Megnézi, hogy milyen kernel van a rendszer alatt, ahhoz leszedi a megfelelő verziójú forrást a githubról, valamint a verzióhoz tartozó konfigurációt és a Modules.symvers fájlt is a helyére teszi.
Sudo -val kell indítani, hogy legyen joga a lib és usr/src mappákba írni. Mivel nem igazán csinálják normálisan a kernel verziózását (ugyanaz a 3.2.27+ verzió néven vannak az újabb módosítások is) ezért kernel frissítés után nem árt kézzel kiszedni a /lib/modules/verzió/build és /usr/src/verzió mappákból a korábbi forrását.ez például a tv tunerek driverének frissítéséhez szükséges.
-
azbest
félisten
tettek fel különféle plsites firmware-eket: 256-384-448-496 ram mennyiséggel is használható az 512-es modell.
-
azbest
félisten
válasz
PistiSan #3005 üzenetére
Az xmbc azert insabil mert kifut a rambol a gpu. Errol legutobb azt olvastam, hogy a gui-t 720as felbontasban renderelik a legfrisebb buildeken. A video ettol meg teljes felbontason megy. Szoval, ha 256/256 felosztas is lehetseges lesz, akkor abbol sokat profitalhat az xbmc.
A bejelentesnegy egyreszt orulk, mert hasznalhatobb lesz a pi, masreszt minel tobb valtozat lesz, annal tobb problemaval nezhetnek szembe az elso reviziok tulajdonosai. Mondjuk aki grafika nelkuli dolgokra hasznalja azt nem eri akkora hatrany.Az ujabb kernelbe egyebkent beepitettek a bob deinterlacet. Meg nem frissul erre apt-gettel, de git-en mar fenn van.
Elkezde m megirni a scriptet, ami automatikusan leszedi a pi-n futo kernel revizio forrasat, hogy ezt igenylo forrasbolt feltevos programok menjenek. A friss tv tuner driverekhez kell peldaul. -
azbest
félisten
válasz
PistiSan #2902 üzenetére
Nekem ment a gyári tuning legnagyobb fokozatán 1000MHz cpu / 500MHz ram , csak kilépegetett a programokból. Azért vettem lejjebb. Boot alatt shiftet nyomva figyelmen kívül hagyja a tuningot az új raspbian. Másrészt a kártyát olvasóban át tudod szerkeszteni akkor is. Feszt emelni nem szabad ész nélkül. Egyébként legrosszabb esetben a kártyán lévő fájlrendszer elromlik és újra kell rakni. Érdemes backupolni a felkonfigurált kártyát tuning előtt.
-
azbest
félisten
válasz
marcell991 #2900 üzenetére
A tápot úgy tudod kizárni, ha mutiméterrel a két tesztponton megméred a feszültséget. Ha az új raspbiannal próbáltad, akkor az ottani beépített tuning egész ígéretes főleg hogy gari mellett emel feszültséget is.
Itt egy pici szkript amit lehet közben futtatni akár ssh-n keresztül és nézni a frekit és hőmérsékletet: [link] -
azbest
félisten
válasz
marcell991 #2895 üzenetére
fordításhoz 240MB memória ajánlott
git clone https://github.com/raspberrypi/quake3.git
cd quake3
átszerekszteni a build.sh-t mert a raspin buildelek
change line 8 to this: ARM_LIBS=/opt/vc/lib
change line 16 to this: INCLUDE_DIR="/opt/vc/include" - mindegyik /opt/vc -vel kezdődjön
and comment out line 19: #CROSS_COMPILE=bcm2708-sudo apt-get install gcc build-essential libsdl1.2-dev
./build.sh
átmásoltam a ~/q3 mappába a szükséges cuccokat, egyébként itt egy egész megfelelő leírás róla [link]
Arra gondoltál már, hogy sok a tuning? Nekem 950/450 sebességen (második legmagasabb szint) a stabil, 500-on nem tudnak menni a 400-as hynix memóriáim, ha samsung lenne az valószínűleg bírná.
-
azbest
félisten
válasz
marcell991 #2893 üzenetére
128/128 osztásban van a memória?
-
azbest
félisten
nocsak, openelec alatt már megy a képarány váltása
a régebbiből ezt nagyon hiányoltam tévézés kapcsán. Még a váltottsorosság mentesítés hiányzik a boldogsághoz.
-
azbest
félisten
fura, hogy a Britt Sony gyárban készült képek semmivel sem tűnnek modernebbnek vagy jobb körülményűnek, mint a kínai gyárakról publikált képek (nem pi gyárakról, mert arról nem nagyon van). De teljesen szubjektív vagyok. A kínai gyári csajok viszont határozottan csinosabbak.
-
azbest
félisten
válasz
vargalex #2880 üzenetére
Úgy látom dvb_usbv2 -re átállásba nyúltam bele. A legfrissebb media_build már ilyet próbál telepíteni egy ideje. Normál ubuntu alatt is ugyanaz a hibája, nem tudja beállítani a pid filtert:
dvb_usbv2: pid_filter() failed=-849349900Írtam a fejlesztőjének, biztosan hamar megjavítja
Régebbi verziót lehet, hogy fel tudnék tenni, de volt más backport javítás is, inkább várok pár napot.
-
azbest
félisten
no kiderült hogy a repójukban lévő Module.Symvers az aktuális kernelhez való. Ugyanazt kaptam saját fordítással is. Viszont jelen pillanatban éppen rossz az it9135-ös driver, mert normál gépen is ugyanazt a hibát tapasztalom vele, mint raspi-n. Viszont ez egyúttal azt is jelenti, hogy a raspi-n menni fog mindenféle tévétuner
Majd csinálok egy rendesebb leírást, vagy scriptet, ami összeszedi a szükséges dolgokat és telepíti őket.
-
azbest
félisten
no symbol version for module_layout
A túróért nem tudják közzétenni normálisan a kernel forrást. Pontosan azt és pontosan olyan konfiggal, ahogyan lefordították.Mondjuk buildelés közben már ez gyanús volt:
Warning: Symbol version dump /usr/src/linux-2.6.34-12/Modules.symvers is missing; modules will have no dependencies and modversions. -
azbest
félisten
megpróbálok buildelni a mai raspbian-nal egy olyat, ami sokféle tévé tunert támogat..
leklónoztam ennek a kerneléhez való kernel forrást
(ebben [jui-feng » Sun Sep 16, 2012 2:54 pm ] hozzászólása volt segítség, nameg hogy most nincsen újabb).betettem a helyére (/usr/src -be)
sudo ln -s /usr/src/linux-source-3.2.27+ /lib/modules/3.2.27+/build
cd /usr/src/linux*
sudo make oldconfig
sudo make prepare
sudo make scriptsez kernel konfigot és buildeléshez szükséges utilokat legyártja.
a media build-et leklónoztam és elindítottam
remélem működni fog
-
azbest
félisten
na most jön képe az, hogy talán mégsem felesleges a borda a pi-re, akkor nem szabályozza vissza a sebességet
nekem még korai szériás pi-m van, ezen 400MHz-es (ddr800) hynx memória van, a samsung amit megnéztem 1066-os ddr, ott simán mehet a ram is 500-as beállítással.
Az analóg hang minősége nagyban függ a tápfeszültségtől, ezt múlt hétvégén megtapasztaltam.
-
azbest
félisten
válasz
instantwater #2843 üzenetére
csak arra tudsz hagyatkozni, amit ráírnak... de amikor itthoni nevesebb termékek weblapját néztem még a táp teljesítménye sem volt feltüntetve
Az újabb pi revíziónál meg ha jól értettem, akkor a visszatápolással is működni fog a pi.
USB Output Power
The resetable fuses protecting the USB outputs have been removed. This feature was implemented on some later revision 1.0 PCBs by replacing the fuses with links; revision 2.0 permanently implements this modification. It is now possible to reliably power the RPI from a USB hub that back feeds power, but it is important that the chosen hub cannot supply more than 2.5A under fault conditions. [link] -
azbest
félisten
válasz
wassermann #2841 üzenetére
Nemrég a kollégáknak bemutattam* a raspi-t és betettem ezt a képet a diába:
It Crowd - made in Britain*(aki jártasabb valamiben, az bemutatja a többieknek, amolyan látókör szélesítés gyanánt)
(#2840) instantwater:
ha csak egy egeret és billentyűzetet kötsz az usb-re, akkor valószínűleg elég csak a pi-t tápolni valamilyen jobb telefontöltővel. Ha viszont már energiára éhesebb perifériákat is kötnél rá (wifi, tv tuner, usb winyó...), akkor nélkülözhetetlen egy aktív hub. Hamarosan már cask az újabb reviziósat kapni, amelyiken az usb portok 100mA áram limitálását megszüntették. De ezeknél is megvan a betáp 700mA limitje, ami még mindig ajánlottá teheti aktív hub használatát. Az hogy mennyire neves vagy nem neves, azt nem tudom megítélni. Ha ráírják a hubra és a tápra, hogy mik a paraméterei, akkor arra lehet hagyatkozni. -
azbest
félisten
válasz
baani59 #2838 üzenetére
"ügyesen" megtervezték. Az újabb hardver revizíónál már levettek pár kellemetlenkedő limitációt (polifuse az usb felől). A kommentelők alapján a hdmi specifikációnak sem teljesen felel meg, mert a hdmi kábel zárlata sérülést okozhat benne.
Igazából azt nem értem, hogy mire ez a nagy limitálgatás, de legalább öntudatosan megmagyarázzák, hogy direkt lett ilyen és ez jó
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új / Újszerű /Gamer / Munka PC i7-14700KF RTX 4060 Ti DDR5 32GB Garanciális
- Lenovo ThinkCentre M83 / i3-4130 / 8 GB DDR3 / 128 GB SSD / Win 10 + 1 év Garancia + Számla!!!
- Belépő GAMER PC! i3-13100 / RX 6600 XT / 16GB DDR4 / 512GB NVMe / 600w!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 7 5700/5800X +RX 6600/6700XT/6800/9060XT +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA!
- i7 8700/ RX6500/ 32GB DDR4/ 512GB m.2/ garancia/ ingyen foxpost
- Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730,
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! PowerColor Red Devil Spectral White RX 9070XT Videokártya! Bemutató Darab!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged