- ldave: New Game Blitz - 2025
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- Ivqkzy-: 2. gépem
- droidic: EA GAMES – élő emberrel a supportban 2025 ben
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ivqkzy-: Eddig
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sztanozs
veterán
válasz
MaCS_70 #43287 üzenetére
Vsz az történt, hogy az RPI-n is telepítve van az OpenVPN és annak konfigurációja (VPN IP tartomány) megegyezik a routeren futó OpenVPN IP tartományával.
Amikor a rpi csomagot kap ebből a tartományból a routeren keresztül, akkor nem "ugynazon a vonalon" - az alapértelmezett átjárón keresztül - akar válaszolni, hanem a routing table-ben bejegyzett virtuális adapteren keresztül. Ezért "nem felelt" a pingre és nem lehetett csatlakozni hozzá a VPN irányából. -
sztanozs
veterán
-
-
sztanozs
veterán
válasz
bwin.party #43180 üzenetére
Mivel az USB és a LAN közös belső USB lábon ül (és az USB hub chipset - amit használnak - sem elsőosztályú), így túl nagy teljesítményre nem szabad számítani. Vsz egy belépő szintű USB-s router nagyobb teljesítményt le tud adni torrentezésben - ha pedig a nextcloud is menni fog, akkor torrent bellett szvsz kínszenvedés lesz NAS-ként használni (pl smart tv-n mozizni róla).
-
sztanozs
veterán
válasz
Marcsello31 #42449 üzenetére
RPI-n nincs PCI-E 1x output, amihez hozzá tudnád kötni szvsz...
-
sztanozs
veterán
válasz
Marcsello31 #42446 üzenetére
Gyorsabb biztos nem lenne tőle. Ráadásul a driver se biztos, hogy települ linux/arm-ra...
-
sztanozs
veterán
válasz
bacsomarton #42379 üzenetére
Próbáld meg letiltani az analóg audio outputot, és akkor nem lesz "más választása".
-
sztanozs
veterán
válasz
bacsomarton #42377 üzenetére
Sajnos a Raspbian repoban levő Kodi elég fapados (nincs RPi-re optimalizálva).
BTW csak a Kodiban nincs hang, vagy Raspbian felületen sincs?Ezt olvasd még végig: https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=5062
a hdmi_force_edid_audio=1 konfig opció még segíthet
-
sztanozs
veterán
válasz
bacsomarton #42375 üzenetére
Lehet, hogy olyan codec-kel megy a hang, amit a tévé nem tud dekódolni. Nézd meg, hogy ki van-e kapcsolva az audio pass-trough (vagy valami hasonló a neve).
-
sztanozs
veterán
válasz
weinmaker #41842 üzenetére
ott a válasz kettővel utánad
felraksz egy rasbiant (vagy raspberry os néven fut?) és telepíted a dockert. majd felrakod a volumio és qbittorent dockereket és voilaMivel ez elég rétegigény (és ugye nem találtál konkrét választ googölözéssel?), így elég kis eséllyel csinált más is pont ugyanilyent. Kezd el és tegyél fel kérdést, ha útközben elakadtál.
-
sztanozs
veterán
válasz
oOKitsuneOo #41839 üzenetére
elméletileg igen, gyakorlatilag nem ajánlott:
https://wiki.debian.org/Migrate32To64Bit
Persze ez még x86-ra íródott, de kb ugyanez ARM-on is.Illetve úgy néz ki az új kernelek már mindkét módban be vannak fordítva és van egy config switch hozzá:
https://www.sindastra.de/p/1345/switch-your-raspberry-pi-to-64-bit-kernel-raspbian/ -
sztanozs
veterán
Szerintem inkább a lemez adatátviteli sebessége (és vagy az SD kártya sebessége) az ami megfekszi az OMV gyomrát. Gyors SD kártyáal (vagy USB-ről bootolva) akár az OMV, akár a Raspberry Pi OS Lite jó választás lehet. Az OMV azért kezesebb, mert nem kell folyton a konzolt túrni, amúgy önmagában nem sok erőforást zabál szvsz.
-
sztanozs
veterán
válasz
durkonorbi #41429 üzenetére
Egy ssd legfeljebb akkora mint a pi maga, hogy lehet helyhiány?
-
sztanozs
veterán
válasz
MasterDeeJay #41370 üzenetére
Úbaszki, ezt küldeném vissza a *csába... Honnan rendelted?
-
sztanozs
veterán
válasz
Murdock1981 #41331 üzenetére
Én próbáltam egyszer elfekvőben levő (nem túl sokat-)használt pendrájvval, kb fél évet bírt.
Szigorúan szvsz:
Sok függ attól, hogy a logolás ramdrive-ra megy-e (illetve mennyira vannak leszorítva a fájlműveletek). Lehet növelni a várható élettartamot, de jóval kevesebb lesz, mint egy sd kártya esetében (a pendriveok jelentős részét alapvetően nem erre a felhasználásra tervezték). Személy szerint max 1-2 évet adnék, de megjósolhatatlan, mikor omlik össze. -
sztanozs
veterán
válasz
UberMutant #41273 üzenetére
Nekem konkrétan ez az egy ficsör hiányzik a webes kliensbből. Szívtam is vele rendesem amikor ~100 torrenten kellett kézzel átírni. De végül szépen megcsináltam egyesével...
-
sztanozs
veterán
válasz
UberMutant #41266 üzenetére
torrentek bulk kezelése (tracker átírása pl)
-
sztanozs
veterán
válasz
Márton #41170 üzenetére
Hogy telepítetted? apt vagy python? Ha pythonnal telepítetted, akkor:
pip install --upgrade youtube-dl
illetve ha apt-vel, akkor
apt-get install --only-upgrade youtube-dlHa már nem emlékszel akkor próbáld meg először a másodikkal (ha nem apt telepítés volt, akkor nem telepíti fel még egyszer. De ellenőrizheted a pip list paranccsal is, hogy pip-en keresztül raktad-e fel.
-
sztanozs
veterán
-
sztanozs
veterán
válasz
oOKitsuneOo #41077 üzenetére
domain nevet hogy fogadna el dns szervernek, hiszen pont annak a dolga, hogy a neveket feloldja...
-
sztanozs
veterán
válasz
oOKitsuneOo #41042 üzenetére
VPN-re wireguard. Sokkal egyszerűbb, mint az openvpn.
-
sztanozs
veterán
Ráadásul most:FCK, miért nem lehet ezt MO-ra rendelni?
Amazon Fire TV 4k -
sztanozs
veterán
válasz
g.gergo #40953 üzenetére
Jogosultság probléma simán lehet. Ezt én a letöltő könyvtárakon sticky bittel oldottam meg (könyvtár jogosultság öröklődik group szinten és az rwx beállítások is öröklődnek, és aaz alkönyvtárak is megkapják a SGID flag-et).
Tehár a users group a tulaj (mindegy ki a tényleges owner) és a jogosultság így néz ki:
rw-rws-r--
[link]mod: veszélyes chmod -R-rel minden alkönyvtárat felülcspni, mert a fájlokat bemódosítja. Meglevő könyvtárszerkezet mellett az alábbi parancsokat érdemes kiadni:
sudo chmod -R g+w könyvtárnév
sudo chgrp -R users könyvtárnév
cd könyvtárnév
sudo find ./ -type d -exec chmod g+s "{}" \; -
sztanozs
veterán
pihole-ban viszonylag könnyű profilozni - meg tudod adni, hogy melyik eszközre melyik csomag legyen érvényes, akár full engedélyezés, akár full tiltás. Én pl így oldottam meg, hogy a tévén a kikapcsolhatatlan youtube ne működjön. Persze a TV nem szereti (újraindul), de legalább a gyerekek nem tudják kikerülni.
-
sztanozs
veterán
válasz
Kicsirics77 #40845 üzenetére
Mi az OS?
-
sztanozs
veterán
válasz
Kicsirics77 #40843 üzenetére
-
sztanozs
veterán
válasz
Bazsee71 #40687 üzenetére
Nálam egy Pi4 4GB modell van, kb ebben a felállásban:
- OS (valami headless + OMV 5) egy külső USB3-as táp nélküli laptop vinyón (jobb lenne valami minimál SSD-n, de így is villámgyors)
- 2*3TB HDD egy dual USB3-as rack-ben (külső táppal)
- nincs benne sd kártya egyáltalánSimán bírja azt amit leírtál:
- távoli elérés (vpn szerver)
- média lejátszás (plex, dlna, samba share)
- 2x2 TB partíció share
- 2x1 TB Raid 1-ben biztonságos tárolás (képeknek és mentéseknek)
- torrent kliens
- pi.hole (dhcp szerver és malware blocking) -
sztanozs
veterán
Tegnap tesztelgettem és sikerült működésre bírni a dlna-t. Kiderült hogy a telepített de nem engedélyezett dlna az OMV-ben valamiért mégis elindult csak nem volt bekonfigurálva. Viszont lejátszás közben végig 4 körül volt a load a raspi-n, ami annyira nem bejövős. Ráadásul dlna-n, ahol nincs átkódolás.
-
sztanozs
veterán
válasz
sztanozs #40318 üzenetére
A setup:
RPi4-4GB
USB3 SATA Verbatim tokban 2.5" laptop vinyó (OS) - USB boot
USB3 SATA I-TEC duál rack - 2 x 3GB WD Red, nincs raidben, vagy összefűzve
Raspbian + OMV5
Dockerben:
- Portainer
- QBt
- Pi.Hole
- OpenVPNTransmissionnel én is szenvedtem, de feladtam, mert nincs ipv6 támogatás és sz@rrá szemeteli a logokat, ráadásul valamiért összeakadv vagy a dockerrel, vagy pi.hole-lal, és gyakorlatilag max terhelésen nem csinált semmit a gép.
speedtest egyébként hektikus értékeket mutat a pi-n, volt hogy 800 Mbps-t láttam, de volt, hogy csak 40-et hozott ki...
-
sztanozs
veterán
válasz
Xenophobermn #39846 üzenetére
Nekem pont ez van Pi4 4GB + OMV (QBT, OpenVPN, pi.hole)
-
-
sztanozs
veterán
válasz
Archttila #39835 üzenetére
Szeintem az lehet a gond, hogy az átvitelhez HLS-t használ, amihez pedig a videót át kell rakni MPEG2 TS-be. valószínüleg a szoftver nem képes a DTS-st úgy databolni, hogy megfeleljen a HLS előírásnak (10mp-es darabokra kell szétszedni), így átkódolja olyan formátumba, aminél erre képes.
Amúgy azt olvastam, hogy ha nem az elsődgehes audio csatorna van használva, a HLS-hez akkor is transcode kell, ha amúgy tudja a fogadó oldal az audio formátumot.
-
sztanozs
veterán
szerintem hiányozhat egy chown a képből, vsz nem az a process próbálja meg elérni a tunelt, akinek a nevében létrejön.
vagy próbáld meg chmod 0666 /dev/net/tun-nal, mindenkinek használhatóvá tenni (ami biztonsági szempontból nem biztos, hogy illendő, de otthoni hálózatban nem akkora probléma). -
sztanozs
veterán
Én dockerben használom az OpenVPN-t, ott még nem fordult elő ilyen.
A /dev/net/tun adaptert elméletileg a szerviz hozza létre, lehet, hogy volt valami upgrade a pi-n, ami behozott valami hibát. Próbáld meg az openvpn-t újratelepíteni, hátha megoldja a problémát.
Vagy próbáld meg újra létrehozni:
https://baturin.org/docs/iproute2/#Tun%20and%20Tap%20devices
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- OLED TV topic
- Bittorrent topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Mozilla Firefox
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- Komplett PC - Intel Core i7-9700K, 32GB RAM, NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER
- Gamer Félgép - MSI Z370-A PRO + Intel I7 8700K + Kingston HyperX 2x8GB 2666MHz CL13
- GAMER PC - RYZEN 5 5500 / ASUS RTX 2060 / AORUS 16GB DDR4 / 512GB SSD / 500GB HDD
- ASRock Z690 PG Riptide + Intel I7 12700 ES + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7900XT 20GB Videokártya! Bemutató darab!
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- HP Probook 650 G4 15,6 i5-8350u 8. gen. GYÁRI MAGYAR VILÁGÍTÓ BILL!!!
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest