- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- sh4d0w: Én és a számítógép
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Sapphire Radeon RX 9070 XT Pulse - út a harmadik AMD korszakig.
-
LOGOUT
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pont ez idegesít. Minimál angol tudással, egy kis virtualizációs tapasztalattal (nálam Hyper-v Windows alatt) mellett egyérteműen használható, kis buktatókkal és utána olvasással.
És akkor ott van ez a "resize", igen most rákeresve sokan szencségelnek.
Na mindegy, ha a tinik leszakadnak a netről, akkor rendbe rakom a dolgot. Lesz vagy 15 perc. -
-
Lecseréltem a VM-ben az ISO-t egy frissre, adtam hozzá mégegy 128 GB-s lemezt. Arra újratelepítem és kész. Abba visszatöltöm a confot, így az interface-ek is rendben lesznek.
A Proxmoxban nevezzék át a resize disket, mert szerintem az oda-vissza méretezést jelent.... nem csak növelést. -
ViZion
félisten
akkor próbálhatod a csökkentését, ha nem sikerül ott a mentésed és a fentebbi újratelepítős móka.
Ha valamit, akkor ezt mindenki "lophatná" az opnsensétől. Az xml világos, érthető, minden IS benne van. Nyilván a logokat bukod, de a rengeteg szabály, meg minden beállítások benne vannak. Ha meg valami nem frankó, akkor manuál bele lehet túrni. -
ViZion
félisten
atyagatya
Jah, ezt én is bemartam méretezésnél és nem is volt fizikailag hely. Eredmény: srinkelés megölte. Opnsense-nek rohadtul nem kell ekkkora, 15 GB nálam elég.
Ne foglalkozz a csökkentéssel, opnsense gyönyörűen ment mindent és helyre is állítja.
Csinálj új VM-et, mint a mostanid. opnsense telepít, semmit nem konfigolsz, csak telepíted. Régi opnsense konfig lement. új opnsense-be feltölt. Restart helyett csak leállítod, mindkettőt. Újről a disk leválaszt, átrak a régire, SCSI1 lesz ott, réginél SCSI0 leválaszt (hmmm... lehetne fordítva is és akkor az új lenne a 0-a, de ez csak most ugrott be). Boot sorrend átállít, VM indít, konfig betölt.
Esetleg a macaddress-el lehet macera, akkor interfaces beállít, vagy a konfig xml-ben javítod és feltöltöd. Sírni kezd, h hiányoznak pluginok, azt visszarakod, restart, kész.
Leírni és olvasni hosszabb, mint megcsinálni.B-terv: ha van mentésed PVE alatt, akkor visszarakod azt, a jó tárhely mérettel és abba töltöd a friss konfigodat. Nekem ezt 2-3 naponta menti, nem tudom minek, de menti HDD-re, elfér.
A lényeg: a jelenlegi opnsense konfigod legyen mentve, akkor minden beállításod, szabályod megvan. -
OPNSense. És 128g-ről indult, arra lett telepítve. Az betelt a logok miatt, gondoltam megnövelem. Aztán rájöttem, hogy a partíció kiterjesztése nem olyan egyszrű, gondoltam visszaállítom. Azt nem fifyeltem, hogy a resize disk menünél megadott érték, az nem a diszk mérete, hanem az az érték, amivel növelni szeretném, na így hizott tök fölöslegesen majdnem 1 TB méretre. Úgy különben az utolsó backup az OPNSenséről 12.34 GB.
Egy 1 TB-os SSD van a gépben a rendszernek és a VM-eknek. -
ViZion
félisten
PVE 9-el az apt install-os Glances nem működik, elvileg Debian 13 és python valami broken dolog van, nem fut a glances server.
Megoldást nem láttam, pip installt kerülném, volt már.
HA PVE integrációt vki mintha használta volna... anno én is próbáltam, de Glances jobban tetszett. De ha az integráció is tudja a hőfokokat, szabad tárhely, ram és CPU load %-ot, akkor jó lesz. Esetleg ha VM-et is tudna indítani, akkor még jobb lenne. -
KosztaS
csendes tag
Disk méretének csökkentése:
lvm lvreduce -L 10G /dev/pve/vm-203-disk-2
---
root@Proxmox-i7:~# lvm lvreduce -L 10G /dev/pve/vm-203-disk-2
WARNING: Reducing active logical volume to 10.00 GiB.
THIS MAY DESTROY YOUR DATA (filesystem etc.)
Do you really want to reduce pve/vm-203-disk-2? [y/n]: y
Size of logical volume pve/vm-203-disk-2 changed from 32.00 GiB (8192 extents) to 10.00 GiB (2560 extents).
Logical volume pve/vm-203-disk-2 successfully resized. -
Van valakinek valami tipje arra, hogy hogyan lehet egy VM disket zsugorítani?
Szerettem volna az egyik méretét csökkenteni, de a GUI resize lehetősége csak hozzáadta azt, amit beírtam, így már feleslegesen még nagyobb lett, mint szerettem volna.
Csökkenteni szeretném a méretet. -
-
huan
őstag
Sziasztok
A Docker-hez hogyan tudom meg a sajátPUID és
PGID
értékeket?
Köszi -
huan
őstag
Hátha valakit érdekel: ezzel a videóval nagyon egyszerűen tudtam frissíteni 9-re a Proxmox-ot.
-
ViZion
félisten
válasz
tasiadam #4179 üzenetére
Szerintem nem. Nagyon a dockerekre hajtottak, samba beállítás csak manuálisan, de nem a megszokot conf file, hanem a sajátjában. De legalább frissítéskor ezt nem cseréli.
A HDD-k kezelését is inkább megoldottam fstab-ból, de webUI-n is lehet, csak ott vmi akkor nem tetszett. A fordítást kértem javítani és megtették. Lett egy fizetős verziója is, akkor úgy tűnt, h azzal többet foglalkoznak, nem jött semmi új. Amim nekem kellett azt átraktam LXC-be, illetve egyre több mindent Home Assistant alá, szal. CasaOS-t elengedtem kb. 1 éve asszem. -
tasiadam
Topikgazda
Ez a casaOS kitudna valtani egy xpenologyt?
-
danih
veterán
mi a vm hw beállítása?
Mármint azzal kapcsolatban, amit írtam? Nem VM, LXC - ez a jó hogy sima device passthrough elég hozzá, nem kell GPU passthrough.UserFriendly ThinClient van, ezt egy rendszergazda/support polgár csinálja, minimál, csak login screen van, meg freerdp beállítások.
Amit én írtam alant azzal ez nem kompatibilis mert ehhez böngésző kell, freerdp-hez az rdekstop megoldás passzolhat, vagy sima VM -
Kurrens
tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Működik a Samba, az elérési útvonalat rontottam el, azért nem látta a Win11. A külön rakott Qbittorrent hasít, még egyszer sem fagyott le.
Két kérdésem lenne még:
- A PVE logjában mindennap ezt az üzenetet látom: TASK ERROR: command 'apt-get update' failed: exit code 100. Kézzel tudom frissíteni. Mit kell beállítanom, hogy működjön? A repository-k elvileg be vannak állítva.
- Egyszerű fileserver-nek mit javasolnátok, ami stabil? NAS funkciók nem szükségesek, de ha vannak, az se baj. -
danih
veterán
Én is használok remote dekstopot ami proxmoxon fut, inkább magam szórakoztatására hogy elérjem a privát dolgaimat olyan eszközökről is ami nem az enyém (pl. szarrá tiltott munka laptop).
Ezzel kapcsolatban egyébként sokmindent kipróbáltam, melyik megoldás adja a legjobb élményt (böngészés, videók - tehát hw accel) satöbbi. Gondoltam ha már erről van szó akkor megosztom most azt, aminél jobb szerintem nem létezik.
Ez pedig a linuxserver.io csapat webtop megoldása. Böngészőből érhető el (tehát nem kell neki lokális kliens sem) és x264-et használ képtovábbításra (hang is van persze), tehát olyan tükörsima felhasználói élményt biztosít, amit eddig csak Sunshine/Moonlight kombóval tudtam elérni. Gyakorlatilag egy modern streaming megoldás.
Kell hozzá egy LXC, card0 és render128 passthrough, és egy docker.
Mostanság kezdték lecserélni a KasmVNC-t erre az új Selkies megoldásra a konténereikben, elég sok van. Az oldalmenün megadható az fps, a crf (encoding quality) meg egy csomó minden, szóval jól be lehet lőni kliens oldalon. Még controllereket is támogat, ha valaki mondjuk emulátorozna.
Szóval, remote desktopra szerintem ez a legjobb. Tehetsz mellé cloudflare-t megfelelő access policyval és a netről is eléred. -
ViZion
félisten
még sehogy, most variálok még rajta, ha minden ok, akkor kap aprós liszenszet, mert nem tudom a laptopról átvinni.
De office csomag, abból is 40%word, 25excel, a többi powerpoiinz, canva, wordwall, kicsi képszerkesztés, minimális videó vágás -ezt max nálam megoldja. Közben néha spotify (azt nem tudom, h telóról vagy gépről szokta), vagy yt videó néha. yt most 720p vállalható, fhd laggol.fizikailag egy 1920x1200 IPS monitor + 5010 Nuc, ami csak xfreerdp thinclient. doksik mappa a nas-ról felcsatolva, eléri távolról olvasásra, írás csak rdp-n van.
céges laptop akku kuka, persze erre nem figyel senki, 14-15" kis képernyőn macera dolgozni, meg kap egy normális mecha billencset. kicsit kímélni kell, nem vagyunk fiatalok
-
ViZion
félisten
Nah, ezt baCCtam el korábban, LVM-re azt nyomtam, h frissítse.
Ne higgyetek el semmit a zinterneten...
[link]
/etc/lvm/lvm.conf -> Changes relevant for Proxmox VE will be updated, and a newer config version might be useful.
If you did not make extra changes yourself and are unsure it's suggested to choose "Yes" (install the package maintainer's version) here.Asszem csinálok erről is mentést...
-
ViZion
félisten
A Coral az detect-re van (még nincs, mert az itt nem szempont), a GPU meg átkódolásra. Szal... most még bírja a CPU is röhögve, de tervben van még 2 kamera.
danih + tasiadam: jah, már egy pár hete birizgál, hogy kellene váltani. Aprós újonc nem válaszolt (egy hete volt, de azóta sem), pedig ott voltam épp a városában, félkonfigja jó lett volna alapnak. FX vagy LGA1200 lehetne ár/értékben és tudásban nekem való (nem igaz, 99%, hogy overkill lenne, de kell
). Ha ezeknél működne a host-frigate-win hármas IGP-vel, az fain lenne. Frigate-nak még nem fontos, win-nek meg kb. 18h-tól 24 h-ig kell, akkor dolgozik az asszony (és esetleg videózik is), de ilyenkor a frigate latency tökmindegy.
markussandor: yepp, ahogy Kutga írja, a PVE-t annyira széthegesztettem, hogy ehh... de közben szerintem -videót nézve- kiderült, h valószínűleg mellé nyomtam az LVM kérdésnél és felülírta az LVM.conf-ot, majd ebből következően a grub is ment a levesbe.
Csinálok egy Clonezilla mentést és próba.Erről jut eszembe, LVM-es rendszert Ti mivel mentitek? Clonezilla nem lájkolta és live linux alól nem fértem hozzá, ami amúgy hasznos, ha mondjuk valamit csak át kell írni (network vagy többnyire az fstab öli meg a boot-ot).
Köszi mindenkinek
-
kutga
félisten
válasz
markussandor #4165 üzenetére
Arra gondolt, hogy először Debiant telepített, majd arra a proxmoxot.
-
danih
veterán
Lehet a legjobb megoldás egy modernebb CPU lenne, manapság a videók youtube-on vp9-et és av1-et használnak amit hardveresen nem hiszem hogy tud vinni egy régi proci...
Frigate-nek talán jobb a dedi, veszel valamit olcsón ami keveset fogyaszt, és ha váltani akarsz, mondjuk egy 12th gen intel-t oszt szétdobod a GPU-t SRIOV-val ahova akarod (VM, lxc)... Két GPU-t tuti nem raknék be, második a Win-nek totál overkill ha nincs játék. -
huan
őstag
.
-
tasiadam
Topikgazda
Leeht szétosztani mezei kártyákat is, meg újabb intel iGPU-kat is lehet már virtualizálni. 12.gentől fölfele tudják. GT1030 szétosztva elég harmatos lenne. GT1050 meg sokat kajál. akkor inkább egy iGPU + egy P400 vagy vmi hasonló kaliber. Passthru is lehet, meg lehet split is. De ha splitet akarsz, T1000 alá nem mennék.
-
ViZion
félisten
válasz
tasiadam #4152 üzenetére
[link] ez van még.
További érdekes kérdésem:
Proxmoxon Home Assistant VM, ebben Frigate docker, illetve Windows 11 VM (asszonynak, office és ilyesmi).
Kellene egy GPU, az igp szerény és nem is akarom átadni.
Frigate képfeldolgozásra és win VM-ben Yt videók vagy ilyesmi, amire most korlátozottan elég a CPU, szal. semmi extra.
Opciók, ahogy látom:
GPU passthrough: nem ideális, 2 VM az 2 GPU, vagy az átkapcsoló script, amire kb. annyit találtam, hogy majd lesz.
GPU megosztása: itt is ellentmondásosak az infók, van, ahol írták, h quadro+liszensz kell... ehh. Van, aholk 1650-et is szétosztottak... bár nem támogatott elvileg. ez működhet?GPU-ra is több opció van:
Lapcsere, erősebb IGP: elvileg ezzel van a legkevesebb szívás. Azt nem tudom, h a jelenlegi IGP-t (i7-4785T) meg tudnám-e osztani a Windows VM-el, mert ha igen, akkor frigate kaphatna saját GPU-t.
GT 710/720, ami a Win alá elég, Frigate marad így...
GTX 1650: ha szét lehet osztani, akkor ez bőven jó lenne
P106-100 bányász: 1060-szerű, Frigate alá nem jó, Win alá túl erős szerintem, de ócó.
GT 1030: win vagy Frigate alá, de még megosztva is elég lehet...
-
ViZion
félisten
Minek Tailscale topik, amikor 3 hsz-be elfér minden infó?
Valaki frissített 8->9 PVE-re, olyat, ami debianra volt telepítve?
Mezei dist-upgrade nem OK.
Csak debi frissítése, majd PVE frissítés szintén kuka volt, a debi frissel a PVE 8 már nem indult...
Teljes reinstall? Nincs kedvem -
danih
veterán
Csomó bajom volt vele mióta a 6-os verzió van, szinte minden részével, dmasq unbound pihole error-ok, minden baszakodott, de olyan piciket, kis sárga kör napjában többször. Troubleshootoltam hetekig, google, AI github, reddit, minden, mert azt gondoltam én vagyok hülye, az én netem szar, stb, de aztán láttam mennyien szenvednek hasonló dolgokkal. Mindegy is, meguntam, ha már DNS akkor legyen normális szeró millió advanced opcióval aminek az ötödét sem fogom használni, de amit igen legalább beállítom pontosan úgy, ahogy akarom
Nem mondom amúgy, hogy rossz a pihole, csak mi nem jöttünk ki egymással, ennyi.
opnsense-t akkor tennék be ha olyan lenne a setupom hogy rounter -> opnsense -> wifi/lan, de ehhez kéne még hardver, nem foglalkoztam még ezzel. Használok egy pfsense-t subnet izolációra de csak VM-ek esetében niche helyzetekre.Amúgy most mennék a Tailscale topikba teljesen más témában, de... tényleg nincsen Tailscale topik?
-
Balinov
titán
válasz
Balinov #4144 üzenetére
Obammeg, cisszentettem egy feldeci 45%-os anizspalinkat, elszivtam 2 cigit, majd elgondolkodtam, hogy mivel a pve gui-ban, amikor ip cimet valtoztattam nem kaptam semmi error-t, erre tisztan emelszem, viszont mind csetpeti, mind a gemini ajanlotta a systemctl restart networking-t.
Namost, visszaraktam a helyere a OP-t, lan, 220V, USB HDD hub vissza, bekapcsol, atsetal a szamitogephez, tomato64 client list, meg powershellbol arp -a (biztos ami biztos) es tadam, ott figyel a 192.168.1.66. Gui is megy, most frissitem a jelenlegi csomagokat 8.4.1-hez.
Hogy en mekkora allat vagyok!
Okos ember ugye a mas hibajabol, titan nyul meg megint szopoalardban a sajatjabol tanul.
danih: koszi, ezt atolvasom, AGH nalam LXC-ben fut, korabbi asus-merlin FW-n mukodott is szepen, csak lett egy Flint2, amire megy a Tomato64, abban meg van router level adblock.
Szerintem ha belottem a halozatot, PVE, arr stack, anyamkinja megy megint rendben, megprobalom en is
udv
Bali -
Balinov
titán
Mas tema, router csere miatt valtozott a subnet, amin a PVE8 van, GUI-n elertem es a host/network alatt kicsereltem a korabbi 192.168.50.66-ot 192.168.1.66 IP-re.
Na azota nem erem el, pc-n atmenve a .50 subnetre arp -a val sem latszik, pingelni nem tudom.
Elobb elokotortam a billzetet es a regi vga monitort, de amikor belepek root-kent es indiom a nano /etc/network/interfaces-t egy ido utan a monitor standbyba megy, amit amikor belottem hw/sw-esen az Optiplex 3050MT-t nem tapasztaltam. Rohadt idegesito
Gemini/Csetpeti ajanlja, hogy grub-ban tegyem a linux /boot/vmlinuz-.-el kezdodo sor vegere a nomodeset-et, majd F10 es elvileg csokkentett felbontassal elkene rendesen indulnia, de tovabbra is latom, ahogy a karakteres kepernyo felbontast valt (egy regi AOC 1080p monitorom van ilyenre).
Magyaran nem tudom a nano szerkesztest nemhogy befejezni, de meg atolvasni se a beallitasokat
mindketto AI szerint ez tipikus dell issue.
Szerintetek mi lehet a megoldas? Elszabtam 2 orat mar csak a konzolhoz valo hozzaferessel, nem vagyok nyugodt, na!
BIOS legfrissebb, i5-os iGPU, pic-e vgam nincs tesztelni
Barmi segitseget szivesen elfogadok
udv
Bali -
danih
veterán
válasz
Balinov #4142 üzenetére
Mert elhittem, amit az interneten olvastam (ahogy írtam is)
De komolyra fordítva, egyszerűen úgy láttam flexibilisebb, rendesen lehet benne zónázni satöbbi, tényleg egy DNS szerver adblock kiegészítéssel, míg a pihole pont fordítva.
Adguard ahogy olvastam valahogy "középen" van szolgáltatás-komplexitás vonalon a fentiek között, mást nem tudok mondani róla, mert nem próbáltam. Mélyvízbe akartam dobni magam -
danih
veterán
Miután betelt a pohár a pihole+unbound-dal gondoltam utánanézek, mit tehetnék fel helyette. Úgy tűnt eléggé konszenzusos vélemény az internet népének körében az, hogy egy átlag homelabber ugyanazt az utat járja be DNS/adblock vonalon: Pihole -> Adguard Home -> Technitium.
Szóval felment Technitium. És nagyon jó(nak tűnik egyelőre, lekopogom). Szóval ajánlom bárkinek, akinek nem elég a pihole és többre vágyik DNS vonalon, gondjai vannak vele, vagy szimplán megelégelte. Megéri a kis pepecselést az elején. -
huan
őstag
Sziasztok
Proxmoxon van HomeAssistant lxc, de elfelejtettem a jelszavamat.
Próbáltam visszaállítani ezzel, a HA console-on, de azt írja "Unknown error, see supervisor"
Csak a telefonomban van jelenleg bejelentkezve, ha onnan is kilépek, nem lesz sehol belépve. A telefonról ha nem ismerem a jelszót tudok valahogy új jelszót beállítani? Vagy mit kell tennem így?
Köszi -
ViZion
félisten
válasz
maxisama #4135 üzenetére
és live linuxal milyen? LAN kábel csere esetleg?
Proxmoxra másik kernel?
MTU méretet nézted?
Ilyet is találtam, de nem tudom, h milyen LAD vezérlőd van.
"There appear to be two solutions for this problem (on the I219-V at least), either disable "aspm" in the bios of the device, or add "intel_idle.max_cstate=1" to the "GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT" in your grub config, update grub and reboot. " -
közben este újraindítottam a routert megint, és most konzisztensen 10mbit/s-t mér a proxmox, de ez még mindig jóval-jóval lassabb, mint kéne
-
ViZion
félisten
válasz
maxisama #4129 üzenetére
akkor ki kell zárni a hibát valahogy. Kell pl. Linux mint vagy Ubuntu Live pendrájv, lehetőleg egy új és valami régebbi is. Ha a live linuxok alatt is beteges a kapcsolat, akkor az sajnos gyanúsan hardver hiba... Ha nem rossz, akkor meg ott vmi driver/kernel para lesz. Volt-e PVE frissítés mostanában?
-
danih
veterán
válasz
maxisama #4129 üzenetére
Ha a router IP-je van ott, akkor nem saját, hanem a szolgáltatód DNS-e van használatban - amit a routerben is látni fogsz ha felmész rá és megnézed a jelenlegi csatlakozási infókat (saját: mondjuk van egy pihole szervered).
Amúgy ha nézel egy "cat /etc/resolv.conf" -ot akkor ugyanazt az IP-t látod ott ami a DNS menüben van? "nslookup google.com" vagy "dig google.com" mit mond?
(Legjobban a világon a hálózatos bogarászást utálom)
-
aha
akkor lehet igen a válasz arra, hogy sajátot használok-e, mert a router ip-je van ott. 192.168.1.1
- a proxmox-on egyelőre csak HomeAssistant-et futtatok. délelőtt elértem, de mostmár oda se akar csatlakozni azon az IP-n, amit lehetne (cli-ben látom, hogy felállt a rendszer és működik)
- ezen kívül bármit akarok letölteni wget-tel, ilyen 20-30kbyte/s a sebesség, vagy timeout.
- speedtest ugyanez. vagy sikerül mérnie egy 0.03mbps-t, vagy nem is sikerül csatlakozni szerverhez
- hálókártyát nem tudom. HP Elitedesk G valami a gép, szóval valami gig -et mondtak -
Tudna valaki segíteni, hogyan tudnék utánajárni, miért van ultra alacsony letöltési sebességem (ha egyáltalán van, általában el sem jut a kapcsolatig) proxmox alatt?
Routerre dugott minipc-n fut, és a routeren levő többi eszközzel nincs baj.
Lövésem sincs, hogy fogjak hozzá
Ide írtam több infót is, nem tudom releváns-e
-
huan
őstag
Sziasztok
A Configuration-t hol találom proxmoxban?
Köszi -
McAdam6
aktív tag
Van pár Lxc-m helper-scriptek alapján, ezeket lehet migrálni Debian Trixie-re ?
-
ViZion
félisten
Meglévő debi12-ben átírtam a repókat, frissített szépen. A Host-on is a debi ápdét végigment, a PVE-nél meg meghalt a Grub, lett LVM és ki tudja még mi...
Ebből is az jött le, hogy a PVE frissítésnél a Proxmoxal volt a baj, nem voltak az "alternatív" installokra felkészülve. -
danih
veterán
Aki szeretne Debian 13 Trixie LXC template-et annak itt van egy könnyű, szuper megoldás.
Proxmox host-on:
apt update
apt install dab
mkdir dab
Könyvtár lehet bármi természetesen, legyen a példában "dab" vagyis Debian Appliance Builder, menjünk be a könyvtárba (cd).
Szedjünk le egy konfigurációs illetve makefile-t, én az alábbiakat ajánlom:wget https://raw.githubusercontent.com/tsvsys/dab-pve-templates/refs/heads/main/debian-13-minimal-64/Makefile
wget https://raw.githubusercontent.com/tsvsys/dab-pve-templates/refs/heads/main/debian-13-minimal-64/dab.conf
wget https://raw.githubusercontent.com/tsvsys/dab-pve-templates/refs/heads/main/debian-13-minimal-64/rc-local.service
wget https://raw.githubusercontent.com/tsvsys/dab-pve-templates/refs/heads/main/debian-13-minimal-64/rc.local
Ajánlom megnyitni editálásra a "Makefile"-t és átírni benne az időzónát, a lokalitást (ha akarod) illetve a "dab install" sorban meghatározhatjuk, mely csomagok legyenek benne a template-ben alapból. Ha megvan akkor simán:
make
Az elkészült zst fájlt rakd át ide:
/var/lib/vz/template/cache/
Innentől már használható is.
Utána kis takarítás:make clean
Ennyi az egész.
-
ViZion
félisten
válasz
Kurrens #4112 üzenetére
w11 lesz ott a ludas sztem... [link]
Érdekeseket ír, rá kell nézni:
Check SMB Protocol Support
You can enable it in Windows Features (search for "Turn Windows features on or off"Enable Network Discovery and File Sharing:
Go to Control Panel > Network and Sharing Center > Change advanced sharing settings and ensure these options are enabledSMB Signing:If your Samba server doesn't support SMB signing, you might need to disable SMB signing on the Windows 11 machine or adjust the signing requirements on the server. You can disable SMB signing in the Registry Editor (HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LanmanWorkstation\Parameters\RequireSecuritySignature) or using Windows PowerShell as administrator.
Firewall: Temporarily disable the Windows Firewall to see if it's blocking the connection.
Credential Manager: Add the Samba server's credentials to the Windows Credential Manager.
Restart: Restart both the Windows 11 PC and the Samba server. -
Kurrens
tag
Igen és igen. De különben a Synology-mat se látja a Hálózati helyeknél, pedig annak a megosztása patent. Valamit biztos rosszul csinálok, mert kínszenvedés mindig a Samba-t felrakni. Régebben a Turnkey file servert használtam,azzal nem volt annyi gond.
WSDD-vel is próbálkoztam, régebben ment,most nem. -
Kurrens
tag
A privileged-et az NFS miatt csináltam. Elvileg minden Samba beállítás megvan, tasiadam leírása alapján csináltam. A chmod is megvan. Az nem lehet gond, hogy a user és a könyvtár neve ugyanaz?
Régebben is csak guesttel tudtam összehozni a dolgot, de próbálnám szofisztikáltabban megcsinálni.
-
ViZion
félisten
válasz
Kurrens #4102 üzenetére
Szia! OK, most jelent meg a friss, nem azt akartad volna felrakni inkább?
SMB-hez nem kell privileged LXC, ha nincs más oka, akkor állítsd át.
SMB konfigod, userek megvannak?
Másik gyakori hiba a mappa jogosultságok. Ha pl a /mnt mappán belül vannak a megosztásaid, akkor kell egy:chmod -R 777 /mnt
ezzel mindenkinek mindenféle joga lesz, ezeket majd az SMB beállításaidban tudod korlátozni. -
Kurrens
tag
Sziasztok!
Teljesen átkonfiguráltam a szerveremet. A Proxmox (8.4.11) egy 240GB-s SSD-re került, a Qbittorrent egy 1TB-s HDD-re, és van egy 2TB-s SSD-n egy fileszerver. Minden stabilan működik, csak a megosztásokat nem tudom elérni Win11-ről (régebben ment), bármit próbáltam. Alapból Samba-t tettem fel, az LXC privileged.
Tudtok valami olyan működő leírást mutatni, amellyel a Win11-ről el tudnám érni a file-okat?
Új hozzászólás Aktív témák
- Hearthstone: Heroes of Warcraft - free online CCG
- Villanyszerelés
- Filmvilág
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Bibliai bőség a Tesla negyedik mestertervében
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen légkondit a lakásba?
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Új monitor állvány- elegáns megoldás a dupla A/4-es papírcsomag helyett - csak össze lett szerelve
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B85M-D3H B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3047, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest