Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/
Backup center, mail gateway, proxmox hypervisor és datacenter letöltés: https://enterprise.proxmox.com/iso/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
paizinho
tag
Csak egy évre működik és nem megújítható. Az email címmel regisztrált fiók visszaáll nem pro-ra és már nem is lehet többé pro. Új email-lel kell regisztrálni.
A keresések elméletileg nem vesznek el, de erről csak kb 11 hónap múlva tudok gyakorlati tapasztalattal szolgálni.
(2 gyerkőcömnek vettem 1-1 évet. Gyakorolni ennyit bőven megér a havi 20$ helyett) -
Hát most "kiművelődtem"

Red és purple más, mint a desktop HDD-k (ezt tudtuk má'), az energiagazdálkodást a firmware intézi, nincs annyi lehetőség, mint a desktop cuccoknál. Cserébe a folyamatos, megbízható működésre vannak optimalizálva. És mint ilyen, a spin down-al alig csökken a fogyasztása, mert itt egy halom dolog aktív marad. Ezért van hőmérséklet adatom akkor is, ha standby a lemez... Szal. spórolásra nem jó, de remélem az élettartamot megnyújtom a sokéves RED-nek, mert csak hajnalban 2-10 percnyi mentés megy rá.
hd-idle az, ami altatni tudja, de ez még tesztelés alatt van.
Feladat: Induláskor mountolni kell, idle idővel standby-ba megy, majd ha IO lenne, akkor felpörög.
Standby-ból a backup scriptre ébredt, mentés lement, nem kell a scriptbe "ébresztőt" hegeszteni. Most várom, h a hd-idle visszarakja-e standby-ba...
Amíg várjuk a standby-t, addig a parancsok:
apt install hd-idlesystemctl enable hd-idlenano /etc/default/hd-idle
módosítani:START_HD_IDLE=trueHD_IDLE_OPTS="-a sda -i 1800 -a sdb -i 3600"
# az SDA lemez 30 perc idle után, az SDB lemez 60 perc idle után megy standby-ba
ctrl+X, Y, entersystemctl restart hd-idlehdparm -C /dev/sda
/dev/sda:
drive state is: standbyNájsz, a lemez -és az alkotó- megpihen

-
samba beállításokkal lehet kicsit gyorsítani, de mindegy kb. mit változtatsz (bizonyos kereteken belül), gyakorlatilag nem érezhető szerintem. Volt OMV, teljes HDD átadva, volt az a dockeres OS, szintén átadva, most meg LXC-nek adva...
Tesztprogrammal, vagy mittomén 8k sorozatot másolva _lehet_ hogy vannak eltérések, de átlag használatnál semmi. Serverbe 2,5 NIC van, gondoltam rá, h a PC is kap egy karit... de másra kell a PCIe hely, annyi nagy file másolás nálam nincs, h érdemes legyen.Most küzdük kicsit a HDD-vel én is. WD red és purple, nem alszanak, pedig a red-nek kellene, az csak backup, hajnalban pörög csak. hdparm -B és -S nem műxik, -Y-ra leáll... de a fogyasztása a rendszernek nem változik.
-
jónak tűnik, de csak beleolvastam. Olyam elmaradásban vagyok a kis hobbi projectjeimmel, h sztem márciusban fogom kipróbálni.
Neil Watts: bocsi, most olvasom. Kérdés, h hol vannak a VM-ek. Ha a klónozott meghajtón, akkor a klónozás elég hosszú lehet. Ha van másik meghajtó, akkor érdemes backupot csinálnl a VM + LXC-ről. Nagyobb VM-eket törlöd, klónozás gyorsabb.
Vigyázz a klónozásnál a forrással, nehogy letakarítsd a PVE-t. De olvasva nem hiszem, h ez fennforgás lehetne.
-
Csak ránéztem az n8n-re, ez is node red.
Nem az automatizáció a probléma.
Felraktam ismét a HACS-os Proxmox integrációt. Megvan, h mi volt a bajom vele: ez kevés... disk use összevonva, nem lemezenként, se smart adatok, se egyéb jóságok. Glances-ben minden is van. Viszont haldoklik ha ez is fut, mintha nem frissülne...
Marad a Glances, UPS megy a Proxmoxra, elvileg a Glances felismeri és küldi azokat az adatokat is (feszültségek és a hőfokok érdekelnek, ne főzzem meg az akkut).
A közösség pótolta, ami PVE-ből hiányzott, a webui-n is lehet nézegetni hőfokokat (igen, ez a mániám... asszem
).
Több hasonló script is van, ha jól emlékszem ezt használtam végül.
-
Technitium-ról jókat olvastam, Pi-hole-t instant kizártam. AGH-val is voltak bajok (de ezt a dhcp és DNS cache részét nem használom, nem tudom, h kezelték-e), a Technitium anno nem is indult el, a scriptből telepítve. Mivel instant kellett valami, így AGH maradt, unbound-al és opnsense DHCP-vel együtt már jó. Megpróbálom újra, nem lehet baj.
Nálam csak a bejövő a Tailscale, de így elgondolkodtam az írásodon, h lehet a kimenőt is átirányíthatnám.
-
-
-
-
értem már. Lesz másik proci, akkor host-ra rakom. most nem merem, mert lehet ebből még lga1200...
I7-4785T alatt a canva jobb volt, le kellett volna mentenem, h az AI mit írt. Windows csak epyic vagy host beállításon tudja jól használni a ryzent. ipg átadással is megvárom a jobb procit, meg egy host mentést
-
-
az mi, pl. Moonlight? De mindegy is, Intel-el kicsit "fluidabb" volt, Ryzen a +20% kraftal meg nem az
Kicsi érdekesség: saját LXC gyártás: [link] és [link]
Nem tudtam, mondjuk nem is kerestem...
Most próbálom, kell egy minimal debian, csak NAS-nak (samba, webmin). Megpróbálom ezt így minimálon tartani, nem telerakni bármivel is.
#LXC #DAB -
-
Nah, mi az új vas? Alder Lake azé' még elég tág... Nem nagyon lájkolom ezt a P-E core dolgot, Proxmox/Linux kernel be tudja osztani?
Más. Ez a Pressure stall aranyos, most keresem, hogy mi-hol okozhat ilyesmit. Hány százaléknál kell ezzel foglalkozni? Mert vanolyan is pirossal a grafikonon, ami nincs 1% sem...
Részletes adatokat honnan tudok ehhez kibányászni? Tudni szeretném, h melyik folyamat okozta. Neten azt írták, h CPU limitet kell beállítani... De kétlem, h ez segítene a VM-nek (hacsak nem globálisan gondolták, hogy a PVE-nek maradjon erőforrás és azért). CPU kihasználtság viszont nem magas, szabad ram is akad még.
-
-
fudi2002
nagyúr
Igen, nézegettem csomó ilyet, hogy a natív a legjobb. Viszont adatbiztonság maitt jobb lenne áttérni, illetve kezelhetőbb. A kérdés csak annyi, hogy nagy a lemaradás vagy nem jelentős. Amiket "teszteket" láttam azokból nem tudtam levonni a konklúziót a mértékéről. Van ahol minimálist hoztak ki, van ahol jelentős mértékűt.
[link] sok opció van, sajnos ezeket sem tesztelik külön többnyire
-
upsz, bocsi, kicsit elkalandoztam
Giga b450m Gaming (jó VRM, megbízható lap elvileg), egyelőre marad a 32 GB RAM (20-25 GB a csúcs használat), spórolós Ryzen 3 2200G proci (ha eladom a mostani home servert, akkor kipótolom és nézek több szálas procit. Meg van egy ház, CPU hűtő, stb. Ezekből kell kigazdálkodnom, mert amúgy nem hirdetem meg a cuccaim soha
önkontrollllllll... nem herdálok.
), lesz 512 GB Micron 3400 NVME SSD a VM-eknek (igen, a lap gen3, ez gen4, de árban nincs eltérés és remélem megéri, h gen4 lapba keerül majd egyszer...).A felszabaduló 512 Sata SSD-re át kellene költöztetni HDD-ről a gyakori cucccokat. És itt is a kérdés: van egy NAS mappa, bind mountolva a samba-t végző LXC-be. Ezen belül vannak az userek mappái, innen kerülne át SSD-re pl. asszony cuccai.
Kérdés, hogy a NAS-ba tudom-e ezt bind mountolni, mikor az is egy bind mount?
Tehát LXC-n ez van jelenleg:
/mnt/NAS (user1, user2, user3, stb.)
És ezt lehet-e:
bind mount 1: /mnt/NAS (user2, user3, stb.)
bind mount 2: /mnt/NAS/user1
Vagy helyesen a bind 2 az: /mnt/user1 lenne, ez biztosan műxik, ehhez samba confot is át kell írnom, de az nem akkora gáz. A mentős scriptemet is át kell írni, az már macera, mert nem is emléXem, h mit csináltam
Intel konfigot is néztem, de itt a fejlesztés ócóbb, LGA1200 IGP-s procik drágák. Meg az olcsó, jó lapokat instant viszik. Amit nem, ott meg a hirdetők nem válaszolnak...
-
a quemu agent ahhoz kell, hogy a host tudjon felszabadítani ramot, leállás elvileg ezzel a normális, ha pve-ből lövöd le. Szal. dokat nem vesztettél vele, ha van ram bőven a többi vm-nek, lxc-nek.
qqcqqc: hello AI, így szeretjük
Minap arra kerestem rá, hogy lehet a win kontex menüben kikapcsolni a formázást. Erre leírta 5 módon, hogya kell formázni...
-
-
-
-
-
még sehogy, most variálok még rajta, ha minden ok, akkor kap aprós liszenszet, mert nem tudom a laptopról átvinni.
De office csomag, abból is 40%word, 25excel, a többi powerpoiinz, canva, wordwall, kicsi képszerkesztés, minimális videó vágás -ezt max nálam megoldja. Közben néha spotify (azt nem tudom, h telóról vagy gépről szokta), vagy yt videó néha. yt most 720p vállalható, fhd laggol.fizikailag egy 1920x1200 IPS monitor + 5010 Nuc, ami csak xfreerdp thinclient. doksik mappa a nas-ról felcsatolva, eléri távolról olvasásra, írás csak rdp-n van.
céges laptop akku kuka, persze erre nem figyel senki, 14-15" kis képernyőn macera dolgozni, meg kap egy normális mecha billencset. kicsit kímélni kell, nem vagyunk fiatalok
-
Minek Tailscale topik, amikor 3 hsz-be elfér minden infó?
Valaki frissített 8->9 PVE-re, olyat, ami debianra volt telepítve?
Mezei dist-upgrade nem OK.
Csak debi frissítése, majd PVE frissítés szintén kuka volt, a debi frissel a PVE 8 már nem indult...
Teljes reinstall? Nincs kedvem
-
aha
akkor lehet igen a válasz arra, hogy sajátot használok-e, mert a router ip-je van ott. 192.168.1.1- a proxmox-on egyelőre csak HomeAssistant-et futtatok. délelőtt elértem, de mostmár oda se akar csatlakozni azon az IP-n, amit lehetne (cli-ben látom, hogy felállt a rendszer és működik)
- ezen kívül bármit akarok letölteni wget-tel, ilyen 20-30kbyte/s a sebesség, vagy timeout.
- speedtest ugyanez. vagy sikerül mérnie egy 0.03mbps-t, vagy nem is sikerül csatlakozni szerverhez
- hálókártyát nem tudom. HP Elitedesk G valami a gép, szóval valami gig -et mondtak -
Meglévő debi12-ben átírtam a repókat, frissített szépen. A Host-on is a debi ápdét végigment, a PVE-nél meg meghalt a Grub, lett LVM és ki tudja még mi...
Ebből is az jött le, hogy a PVE frissítésnél a Proxmoxal volt a baj, nem voltak az "alternatív" installokra felkészülve. -
dbius
veterán
Hát na....

Pontosítanék egy kicsit az alábbiakkal kapcsolatban:
Nekem ez sajnos nem működött, hiába hoztam létre a temporary workaroundban írt
lvcreate -L 4M pve -n grubtemppartíciót live rendszer alatt, továbbra sem indult el a proxmox.
A továbbra sem indult el alatt azt kell érteni, hogy ezt követően sem bootolt a gép, tehát még a grubig sem jutott el (nem pedig a proxmox nem töltődött be), hanem egyből uefibe ugrott, hogy válasszam ki miről bootoljon.
-
-
HA az VM, egyre inkább oda kerül minden is, Victoria Metrics, MQTT meg minden ott van. Lehet szidni a HA-t -szoktam is néha
- de ezeket szépen rendben tartják.
Frigate egy docker nélküli LXC volt, ott ment a passthrough elvileg, cserébe azt nem frissítik. Az újabb Frigate viszont sokkal jobb. Tehát ment HA VM-ben a többi docker cucc közé.dbius: kellemes lehetett. Én is élveztem visszarakni a régit. Még nem látom, h mit lehetne tenni. Megpróbáltam csak a debian-t frissíteni, a régi PVE kernellel nem barátok. Közben Debi LXC-t lazán frissítette Trixie-re, szal nem ott van a hiba. Ha a PVE dist-upgrade ráküldöm, akkor meg LVM-et csinál, UEFI és grub meg minden kuka.
-
-
-
Hát én ezt bemartam, a dist-upgrade-t el kell engednem.
Nekem nagyon egyedi lett a PVE, mert nem akartam LVM-et. Dist upgrade meg LVM-et is hoz, lezárolta az egészet, nem tudok módosítani semmit.
Grub és systemd boot újrahúzás sem segített...
Szal. mentés vissza, most próbálom kis lépésekben...
Valószínűleg ugyan úgy kell, mint telepítéskor. -
-
-
tasiadam
Topikgazda
PTSD elojott. Journalctl is megmondja, mit akar hasznalni. Az apparmor profilt egy az egyben ha akarja az igazat, megfuggeszheted, igy nem foglalkozik vele. A masik megoldas az, hogy kikeresed az apparmor profilt, megkeresed a tokio stringet, es ahol ilyen operation van, ott adsz neki jogot (elleg felvenni pluszba a readet). 2 napot toltottem el az apparmorral, mire rajottem erre, hogy mekkora cimeres faszsag az egesz
-
Kurrens
tag
Nem tudom, a Synology-m 10 éve folyamatosan működik, a Proxmoxnál meg minden második áramszünet vagy hardveres kikapcsolás után javítani kell a drive-ot (rossz esetben újratelepíteni).
Ha a Qbittorrent LXC swap errorral kihal (írás vagy olvasás, mindegy), akkor csak ezt a hibaüzenetet látom a monitoron (prompt nincs), és se a Proxmox, se a Qbittorrent Webui-ja nem érhető el.
Közben a fileserver tökéletesen fut egy másik LXC-ben. Más is tapasztalt már ilyet? -
-
-
-
Universe repo, non free repo, hátha.
Mentést csinálj előtte.
Meg ilyesmik:
[link]
Tényleg, milyen repóid vannak?
Nálam ezek:
-
-
zebrasügér
csendes tag
Átírtam, így néz ki most (a router IP-je valóban 192.168.0.1):
A DNS menüpontba is beírtam a router IP-jét:
Sajnos így sem működik sem a Helper-script, sem a template letöltés, ugyanaz a wget hiba van. Bár most már sokkal tovább gondolkodott mindkettőnél, ha ez számít valamit
-
-
mi más?
Jellyfin aranyos, de kliensekben a plex verhetetlen, ahogy kényelemben is. A kliens pikk-pakk megtalálta a servert, azt sem tudtam, h hol lehet beállítani...
A többi ezt sajnos nem tudja dlna meg minden fancy feature ellenére. A kliensek hulladékok sajnos, a lejátszás akadozik, hang elcsúszik, etc. -
-
paizinho
tag
Szia !
A Duplicati-t érdemes lenne megnézned. Szerintem minden amit leírtál támogat. Docker-ben telepíthető.
Én ezt használom a telefonokról Syncthing-l mentett képek Onedrive-ra (tikosítottan!) mentésére. GUI-s, sok beállítása van.
Itt javaslom az olvasgatást, remélem a Te vasadra is felmegy.
"Duplicati is a backup client that securely stores encrypted, incremental, compressed backups on local storage, cloud storage services and remote file servers." -
markussandor
senior tag
-
-
markussandor
senior tag
Én erre rsnapshotot használok, ami rsync-et használ. PVE fölött fut egy OMV, hozzád hasonlóan csak az OS diszket mentem PVE alól. Majd OMV-re feltettem az rsnapshot modult, és webes felületen beállítottam, hogy a megfelelő mappát mentse.
Különben pedig nem kell a NAS-odra semmit sem telepíteni. Ha az OMV alá fel tudod csatolni a NAS mentendő mappáját, akkor OMV alól tudsz rsync-el menteni. Pl: rsync -avP /mnt/NAS/mentendomappa /BACKUP/NAS/mentendomappa
Ha már felmerült az Xpenology, a többiektől kérdezem, miért is ajánlgattok egy warez szoftvert?
-
Magnat
veterán
Megértelek, őszintén szólva nekem a Proxmox szerver az inkább játszós dolog, mármint van külön nas meg NVR, ezen az N100-as gépen előtte HyperV volt, gondoltam kipróbálom a Proxmoxot, =re nem megy rajta semmi kritikus cucc, a 2.5-ös csatolót meg ki akartam próbálni, egyébként ez 1-2 hónapja volt, azóta tökéletesen működik ... egyszer próbaképpen kihúztam az usb-ből, persze amikor visszadugtam, más id-t kapott, gondoltam is h tehetek rá billentyűzetet meg egeret, de aztán egy restart után ismét elérhető lett a 2.5-ös csatin, szóval eddig meglepően stabil.
-
-
jepp...
Open pop-up as tab
Igazán csak azért volt zavaró, mert ha bezártam a Brave-t és ott maradt a shell, akkor újraindításnál +3 kattintás volt visszaállítani...
-
-
-
Aksomatic
senior tag
Kezdem feladni, majd mindent megpróbáltam már. Eszembe jutott hogy régebbi kernelt használtam a proxmoxban így gondoltam megpróbálom a legfrissebbel azóta a proxmox is csak elindul és 1 másodperc múlva elszáll a kép és elérhetetlen a szerver. SSD hiba lehet ez?
kezdek beletörődni a teljes reinstallba
-
A Proxmox-al fájdalommentesen lehet kísérletezni. Klónozod, buherálod, megtartod vagy törlöd. Esetleg csak mented, tuningolod... fejvakarás, visszatöltés... Ha sikerült, akkor használod, megjelölve a mentésed.
OPNsense-t is felraknék. Elsőre egyszerű, majd olvasgatva bonyolult lesz, de azt beállítva azért nyugodtabb az ember. Bár nekem nincsenek nagy dolgaim, még csak nem is torrentezek, de jó a biztonság. Ehhez pl. kell a Proxmox, a nagy biztonságosságban párszor kizártam magam, meg néha mindent IS...
-
Zigbee-hez kell egy Alis koordinátor, utána felépíti magát a mesh, a legtöbb fix tápos/nem elemes eszköz router is. nincs vlan, meg wifi jelszó, meg ilyesmi... sokkal több a zb kütyü, alacsonyabb a fogyasztás, ami elemes az 90% zb.
Shelly jó amúgy. Bejárja mindenki ezt az utat, wifi, fix ip, sok kütyü, etc... ehh. Az esp meg pár cucc wifis, de amúgy már ha lehet, inkább zb bővítek. -
Szia, a bojlert kapcsolgatom. Mosógépnél a mosás végét figyelem csak, ahogy szárítógép és mosogatógépnél is. Eleinte figyeltem, de végül a melegvíz kell, szaldós vagyok, így egyszerűen valamikor 13h után bekapcsolja a bojlert.
Asszonyt nem kell belevonni, hibalehetőség...
Ne küzdj a wifivel, zigbee jobb. Vannak kismegszakítós zb okosrelék, din sín, stb. Szigorúan az AVK és a kismegszakító után kötve. Megfelelő vezetékezéssel ez az egyik legjobb megoldás. Earu, Zenismart, ilyesmik aliról, megfelelő túlméretezéssel.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hardcore café
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Pánik a memóriapiacon
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Társasjáték topic
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Yettel topik
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Honor Magic 7 Pro 512 Gb - AI Pro kamera, 6,8 120 Hz LTPO OLED, Snapdragon 8 Elite,3 hó gari!
- HP Dell, Lenovo, Fujitsu, üzleti kategóriás notebook kiárusítás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4061, 100% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

).
lehet onnan nyitottam meg, és csak ma válaszoltam.

tasiadam