Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• isvarga

csendes tag

válasz Szirty #2801 üzenetére

Szia !
    Azért a közepes mennyiségű perifériákhoz írnék néhány sort.
    Robotok - szinte mind tanítható vezérlés alapján működik - a PLC maxi azt tudhatja mi a státusza
    Szervók - amiket én ismerek mind rendelkezik alapvető 1-bemenetes mozgási parancsokkal, ha nem így működik akkor van neki fölérendelt mozgásvezérlője. a PLC itt is csak tájékozódási paraméterekkel működik.
    Frekiváltók - Legtöbbjük sokkal több funkcióra képes ,mint amit az elnevezése mond . Itt elképzelhetőnek tartom ,hogy a bekapcsoláson kívül tud a PLC fordulatszámot változtatni .
    A többi a saját menüjében van.
    Alakzat felismerő kamera - a PLC - vel való kapcsolata kimerül abban ,hogy jelentenek egymásnak.
    I-O lábak - robotok , tengelyvezérlők ,tanítható motorvezérlők mind gondoskodnak a saját bemeneteikről ,ezt nem írnám a PLC csúcsteljesítményéhez.
    Ethernet - A PLC-nek külön perifériája van erre a feladatra (mint a pic-nek az ENC28J60 ,idáig nem akartam ezzel foglalkozni ,de olyan egyszerű ,hogy vétek lenne kihagyni , és a legjobb kommunikációs forma. Már emiatt is érdemes volt "idetévednem")

Tehát a PLC adatgyűjtő ,ellenőrző , informatikai folyamatokat végez . A részfeladatokat rábízza az alegységekre.

Itt jön be a képbe az én kicsikém. Ha például szeretnék 1db léptető motort paraméterezhető módon Működtetni PLC-vel , akkor kell :
    1db PLC
    1db arra alkalmas motormeghajtó

ez 2x

1db PLC-HMI
    1db normál motormeghajtó

ez 3x annyiba kerül mintha vennék

1db PLCminit-kijelzővel
    1db normál motormeghajtót
    és ez 2db tengelyt tud ,úgy ,hogy nem csak lépteti ,hanem a tengelyek pozícióit is ismeri.
    A PLC verzióban nincs gyorsulás -sem számolt lassulás ,tehát egy sokkal lassabb ,rugalmatlanabb eszközt kapok.
    A pozíció szervón ezeket a paramétereket ,előre be lehet állítani ,(máshogy is megy de ne bonyolódjunk bele) de nem minden hajtásnál csinálja jól.

Tehát önmaga képes 1 ilyen rendszert alkotni .
    Egy kis videó 1 egyszerű alkalmazás bemutatására.(ez egy sorozat stancoló gép imitáció - gravírozó gépből alakítva)[link]

Varga István

Új hozzászólás Aktív témák