Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás

Hozzászólások

(#5901) Szirty válasza industry (#5898) üzenetére


Szirty
őstag

Helló industry!

Ha pontosan tudod mi az és érdekel a dolog, akkor igen. Véleményem szerint ez a két lényeges dolog ami alapján el kell dönteni.

"Diploma nélkül mennyire van értelme erre az útra lépni?(nincs sem pneumatikai, sem hidraulikai sem mechatronika végzettségem)"

Nekem sincs diplomám és professzor sem vagyok. Egyszerűen érdekelt ez a dolog és volt lehetőségem meglehetősen behatóan foglalkozni a témával.
Mielőtt félreértené valaki innentől nem magamról "beszélek":
Azt gondolom, hogy ahhoz hogy az ember "használható" szakemberré váljon kell tehetség, sok-sok idő és nagyon sok kitartás, sok kudarc és siker. Ezt pedig az tudja adni akiben van egy csipetnyi fanatizmus is. Ez kell egyébként (szerintem) minden más szakmában is ahhoz hogy az ember nagyon jól és örömmel tudja csinálni. Ha ez nincs, akkor megette a fene az egészet és favágássá válik.

"Nincs még valami utóda a plc-nek ami egyszerűbben programozható, paraméterezhető?"

Ennek a kérdésednek nincs sok értelme. A PLC az eszköz megnevezése, nem egy minőségi szint.
Olyan mint ha azt kérdeznéd van-e az autónak utódja.

Egyszerűbben? Szerintem bármelyik programozható egyszerűen. Ha eljátszod a szükséges alap "szertartásokat" (HW konfig összeállítása pl) onnantól 3-4 utasítással is dolgozhatsz ngyon egyszerű programokat felépítve. Ehhez nem kell terepi buszt ismerni vagy programozni vagy akár csak gondolni rá.
A PLC lényege éppen az hogy a lehető legegyszerűbben lehessen velük megoldania feladatot.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy ugyanakkor sokoldalú kell hogy legyen, mert szinte nincs is az iparban két teljesen azonos feladat és eszközök ezrei léteznek amikhez köze lehet.
Valami vagy egyszerű, (de akkor a lehetőségei erősen korlátozottak) vagy összetett (de akkor sokrétű, univerzális).
Jó példa erre a frekvenciaváltó. Minek annyi paraméter? Legyen elég a fel és lefutó rámpa, az elérendő sebesség és egy start jel kelljen neki más minek?
De akkor hogy teszünk rá kisebb vagy nagyobb motort? Hogyan használjuk szivattyúhoz, vagy emelőgéphez, vagy fékmotorhoz? Hogyan fékezzük a motort egyenárammal, vagy hogyan állítsuk meg szabadonfutással? Ha ilyen lenne a frekvenciaváltó, akkor minden feladatra külön típust kellene gyártani amelyek nem csereszabatosak egymással.

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.