-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rimuru
veterán
válasz FoxiestFox #14198 üzenetére
Hát lehet hogy a maemo-os opera ezt nem támogatja én androidon használom és asszem a 11-es verziótól van lehetőség erre.
Vigyázat, csalok!
-
félisten
-
Stoykie
tag
Példa kép itt egy sreen shoot, és ha megézitek a jobb alsó sarokban, ahogy ott az idő meg a dátum, ott van a kompaktnézetre való váltás ikon mögötte...[ Szerkesztve ]
Értem én, hogy gőzgép, de mi hajtja?
-
Penge_4
veterán
válasz fatal` #14193 üzenetére
Lehet, hogy bug. Én már rég nem blokkoltam így. A lényeg már tiltva van. Bannert ritkán látok, maximum olyan oldalakon, amik Google találatként jönnek ki, azokkal pedig nem növelem a listát, nem valószínű, hogy visszatérek ugyanoda.
A többire meg hatástalan ez a módszer, de az Infó panelen látom a scripteket, CSS-ket és iframeket. Azt pedig már egyenesen rakhatom is a szűrőbe.
Ha nem mindenhol, akkor azt nézd meg, hogy nem-e valami random generált sorszámot tartalmaz a banner elérési útvonala? Például http://www.example.com/content/f4d3e6a1/banner.gif
Vagy ilyesmi. Esetleg még lehet olyan is, hogy http://www1.example.com/
-
fatal`
titán
válasz Penge_4 #14191 üzenetére
Köszi, közben visszaraktam az init, mert néha elfelejtett blokkolni. Bár mostanában iniből is előfordul, persze jobb klikknél áthúzza, hogy letiltott tartalom és leokézva el is tűnik.
Nem tudod mi okozhatja ezt? Már csináltam új init, semmi. Nem minden oldalon jelentkezik, csak egy-kettőn, de baromi idegesítő.
(#14192) Stoykie: Jobb klikk a tálcán -> Tulajdonságok -> A tálca legyen mindig látható a többi ablak előtt, pipa ki. Már ha XP-d vagy Vistád van. Win7 alatt nem tudom, nem látok ilyen beállítást.
[ Szerkesztve ]
-
Stoykie
tag
Tisztelet mindenkinek!
A problémám a következő. Nem vagyok benne biztos, hogy az opera a "hibás" lehet, hogy csak a win-foss... lényeg a lényeg, hogy ha most youtube-on nézek valami videót és azt kiteszem full screen-re akkor nem látom a kép alsó sávját, mert ott van a tálca... (nem értem, hogy miért, mert eddig nem így volt) egyetlen egy félmegoldást találtam eddig, ha beállítom a tálca automatikus elrejtése opciót, de ezt eddig nem kellett.. Biztos, hogy én vagyok a hülye, de kérek mindenkit, ha lehet "fikázás" helyet a megoldást írjon. A megoldást előre is köszönöm!
Tisztelet mindenkinek!
Értem én, hogy gőzgép, de mi hajtja?
-
Penge_4
veterán
válasz Dluinet #14117 üzenetére
"Ha nem megy tönkre addig, akkor is elértéktelenedik vagy extrém kisméretűnek fog számítani, mint most egy 8GB-os SSD."
Azért annyira ne szaladjunk előre. Egyrészt akkorát nem ugranak a méretek. A Win98 idejében egy átlagos vinyó 1-3 gigás volt, az XP idejében 100-200 gigás a Win7 idejében pedig 500 gigás - 1 terás.
Egy jobb minőségű zenei album mp3-ban most is 100-300 mega, egy jobb minőségű DivX/XviD most is hossztól függően 700 mega/1,4 giga, egy jobb minőségű BDRip pedig szintén mérettől függően 1,4 vagy 2,2 giga.
Tehát 4-5 év múlva bőven jó lenne még egy 30-40 gigás SSD is, ha másra nem, a hordozhatóság miatt még akár pendrive helyett is.
(#14120) GypsFulvus2: A Superfetch-t letilthatod, az SSD már elég gyorsan olvas. Egyébként bizonyos felhasználási szokások mellett HDD-nél is érdemes, mert csak feleslegesen kerregteti a vinyót, mivel az algoritmus nem éppen áll a helyzet magaslatán.
Már az előrelépés lenne, ha be lehetne állítani prioritás alapján, hogy miket töltsön mindig előre, illetve miket csak néha az alapján, hogy éppen mennyi RAM van szabadon.
A töredezettségmentesítés Win7-től automatikusan kikapcsolódik, az indexelést pedig kapcsold ki.
(#14124) klayton#1: Linkek panel
(#14139) Ayg0: Miért baj az, egyből tudsz kattintani bármelyik menüpontra és ha nem fér ki akkor elvileg van görgetősáv, nem?
A hiba az, hogy framesetet használ és valami nagyon hülyén van megírva az oldalsó menü. Nem tudom, rég találkoztam már ilyen ótvar routerrel.
Amúgy a Disconnect gomb miért inaktív?
(#14144) Sk8erPeter: Nem amiatt van, SSD-nél már 1024-gyel számolnak. Azért látsz annyit, mert az emberekbe már beleégett az 1000-es váltószám, ezért kapóra jött a gyártóknak, hogy ezzel az amúgy is rövid életű SSD élettartamát kitolják pár gigányi csere NAND segítségével. Persze tesznek bele enélkül is, de így mégiscsak olcsóbb, ha a normál méretből is csípnek le.
A Sandforce a sebesség miatti kísérleti eljárás miatt még a szabvány 64, 128, stb. méretekből is lecsípett és elkülönítette a maradékot csere-NAND-ként.
(#14190) hunfatal: Igen, az URL Filter API-t használva rendesen blokkol. Viszont, hogy mekkora a fáziskésés az már a scripttől is függ és az Operától is. Például ha kiegészítővel (NoAds) blokkolsz DIV-et, akkor bizonyos oldalakon felvillan egy pillanatra az akár üres DIV, majd eltűnik, ez a "késés" sima userCSS-nél nincs. Bár lehet, hogy erre szolgál a BeforeCSS event, hogy ezt elkerüljük, nem tudom, mivel a NoAds DOMContentLoaded-et használ.
[ Szerkesztve ]
-
fatal`
titán
Gondolom ez a kieg az URL Filter APIt használja. Kérdés: A nem css szabályok (tehát a filterek) ide írva ugyanúgy szűrődnek, mintha az inibe írkálnám őket, vagy csak elrejti ezeket is? Azért kérdezem, mert kényelmesebb lenne használni, mint az init / beépített tartalomblokkolót (egyrészt mert lehet importálni 1:1 adblock filterlistát, másrészt mert mutat iframet, css-t és scripteket egyszerre).
-
törölt tag
Sziasztok, van olyan kieg, amit ha felteszek a facebook cseten elérhetőnek ír akkor is ha nem fut külön ablakba a facebook? És persze én is látom ki vann fenn. köszi.
-
Rimuru
veterán
válasz FoxiestFox #14183 üzenetére
Opera mobilban van olyan lehetőség a haladó beállításoknál hogy User Agent azt berakod Desktopba és már simán jön be (igaz minden más oldal is)
Vigyázat, csalok!
-
félisten
válasz FoxiestFox #14183 üzenetére
ja es n900-on probalkozom
-
félisten
sziasztok
nem talaltam opera mobile forumot, szoval itt kerdezen meg:
opera mobile-t hogy lehet ravenni a teljes facebook megjelenitesere? mindig az m.facebook.com-ra iranyit.
a touch.facebook.com mukodik, de az is rosszabb mint a teljes verzio.
nem jon ki alul az a gomb hogy teljes oldal, vagy ilyesmi, pedig az meg az osregi nokia n91-emen levo opera miniben is bejott. -
brd
nagyúr
válasz dosailord #14177 üzenetére
2. Tiszta "USB"-s verzióval is előfordul bizonyos oldalakon sajnos, szal' az Opera szar.
3. Alapbeállítás szerint 1 hét (ha jól emlékszem) után szándékosan tűnnek el onnan a bejegyzések, sőt, az ideiglenesen letöltött file-ok is (ha pl. egy exe-re letöltés helyett run-t nyomsz, akkor az az exe egy hétig lesz meg - ha jól emlékszem az időtartamra), persze a simán letöltött file-ok nem törlődnek.
4. Az Opera fejlesztők sajnos az idők folyamán belezavarodtak a saját szarukba, így gyakran előfordul pl., hogy azon beállítások, amelyeket a felhasználó elállított az alapbeállításról, később gondot okoznak, mert a későbbi verziókban az alapbeállítást más érték jelenti. Az ilyesmikre szokták a nagyok itt a topicban az operaprefs.ini törlését javasolni. Segíthet még, ha a UserJS-eket kikapcsolod (hátha valamelyiket Opera-like fejlesztő készítette, és hasonlóan bugos - ha ez van, akkor csak rá kell jönni, hogy melyik, és abban mi okoz gondot), egyéni CSS-ek kikapcsolása (ha használsz ilyet), a browser identification IE-re, vagy Mozillára állítása, és az is, ha holdtöltekor, éjfélkor kecskét áldozol a norvég követség előtt.
The only real valuable thing is intuition.
-
-
dosailord
tag
Sziasztok!
Ne haragudjatok meg, hogy nem olvastam végig a topikot, de inkább megvilágítanék pár dolgot, amit az Opera fejlesztői már évek óta képtelenek kijavítani, és az lenne a kérdésem, hogy van-e rájuk megoldás? Szóval:
1.: Szabályos kilépéskor állandóan feljön egy kis ablak, hogy szinkronizálna, de soha nem történik semmi, csak jelzi a kis köröcske, hogy tölt. Kilépés gomb megoldja, de fárasztó hogy mit csinál.... nem találja a szervert, vagy mi?
2.: Ezen az oldalon már volt említve, hogy kifagy az egész, görgetni, kattintani nem lehet, maximum bezárni.... nos, nekem csak a facebook social plugint alkalmazó oldalaknál jön be, amíg a facebook be nem tölt mindent abba a kis keretbe, addig halott az oldal. Marha idegesítő, mert amúgy használom a közösségi oldalt, csak nem igazán érdekel ha más oldalakon böngészek, és emiatt be is hal az egész. Van megoldás?
3.: A letöltésekből random eltűnnek a régebben letöltött dolgok, a megmaradt dolgok szinte véletlenszerűek... mindig csak néhány dolog marad benn, egy idő után ha többet töltök, szépen eltűnnek, de nem figyeltem meg hogy mikor, csak egyszer azt veszem észre, hogy 20 tétel helyett van 5. Miért?
4.: 11.10-es verziótól néhány oldal szétesik, pl. ETR (használja valaki itt?). Egy ismerősömnek meg se a 11.11-en sem a 11.50-en nincs ez a hiba, azaz jó az oldal. Nekem meg XP-n nem, így marad a 11.01... ezt sem értem, hogy hogyan lehet?!
Köszi szépen előre is a segítséget. Annyira bejön nekem ez a böngésző, hogy a baromságai ellenében is ezt használom... de már kezdi átlépni az ingerküszöböm a hülyeségei.
-
fatal`
titán
Opera Linknél van valami korlát a tartalomszűrő szabályok méretére vonatkozóan? Mert, amint bekapcsolom rinyál, hogy az azonosítás sikertelen.
Szerk.: Na úgytűnik sokadszorra végre leszinkronizálta.
[ Szerkesztve ]
-
Nova96
őstag
Üdv az miért van egy idő után gépezek kb. másfél órát és után akad a netezés?
Másik:Hogyan mentsem el a gyors hívókat,vagy töltsem fel
Van olyan kiegészítő ami létfontos operán mert én egyet sem használok pl. van erre adblock vagy hasonló?[ Szerkesztve ]
-
B.Tibi
tag
Opera gombömlés...
De a sortörés még mindig nem oldódott meg, no word wrap key, ha esetleg régebben már volt róla szó sorry, de senki ne kérje, hogy átolvassam az egész történetet... -
Smells
tag
válasz fatal` #14161 üzenetére
Rossz, hogy csak görgővel kattintásra működik. Megszoktam Firefoxban ezt a lehetőséget és itt is szeretném használni. Semmiből nem állna lehetővé tenni. Kár.
Azt hittem, hogy abban a menüben ténylegesen állítgatni lehet és nem csak arra való, hogy kipakolgassam a dolgokat, de mostmár ezt is tudom. kösz!
Lenne még pár kérdésem.
Hol tárolja a cache-t az Opera? 50 MB disk cache van engedélyezve, erre gondolok.
Be lehet-e ennek állítani tetszőleges meghajtót/könyvtárat és ha igen, hogy?Be lehet-e állítani, hogy hol tárolja a beállítások könyvtárát és hogy? (XP-n nekem a Documents and Settings/Profilnév/Application Data/Opera/Opera könyvtárban tárolja)
-
Smells
tag
Sziasztok!
11.50-es Operát használok mindenféle kiegészítő nélkül és lenne két egyszerű kérdésem.
1. A címsor alatt van a Bookmarks Bar. Hogy tudom elérni, hogy sima bal kattintásra új tabon nyissa meg az ide betett könyvjelzőket és ne pedig az aktuális tab tartalmát felülírva?
2. A Tools/Appearance.. menüben a Buttons fül alatt nálam minden lehetőség inaktív, semmit nem tudok állítani, a legördülő menüket sem, a checkboxokat sem. Mi a gond?
kösz
-
keopsz
HÁZIGAZDA
egészen 20p-cel ezelőttig komolyan azt hittem, az operások speed dial ügyben 11.10 óta meghülyültek. most 11.11 van az órán és már nem hiszem ezt.
cantante di sampietrini
-
daninet
veterán
Üdv!
Új facebook chat cookie-ját nektek elmenti? Nekem minden oldalfrissítés után rá kell kattintanom a Try It Now gombra.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Dictator^
veterán
Használtautó.hu nálatok is szarozik a legújabb builddel?
Final builddel... nálam nem lehet sehova kattintani néha, újra kell töltenem az oldalt, aztán megy.És különben is... ...megfogadtam, hogy többé nem fogadok!
-
qwefgh
csendes tag
Üdv,
Az Operánál, ha nézek egy videót a megavideon és ha egy új ablakot nyitok, hogy ott böngésszek, akkor a böngészés nagyon belassul (azaz pl. szaggatva lehet görgetni az oldalt), viszont a videó nem szaggat. A Process Explorerben megnéztem és a 2 magos gépnél csak ~50% CPU használat van (gondolom a flash pörgeti ki az egyik magot). Valaki tapasztalt már ilyet? Van rá megoldás?
Opera 11.50 és a legfrissebb Flash Player van fent.A másik problémám:
Tiltva vannak a beépülők, viszont be van pipálva a "beépülők engedélyezése csak szükség esetén", és a megaupload.com-on a flash-t nem blokkolja. Elméletileg, ahol a fájlnevek vannak ott egy szürke körben lévő nyílnak kellene lennie. Pl.: a Chromeban a flashblock plugin telepítése után normálisan blokkolja azt.A válaszokat előre is köszönöm.
-
addikt
Hello!
Az új opera nem engedi,hogy a torrent megnyitása opciót másik programmal megjegyezze,így minden egyes torrent fájlt egyesével kell kijelölnöm,hogy ha nem a beépítettet akarom használni.
-
troland26
őstag
-
B.Tibi
tag
Tud valaki esetleg olyan kiegészítőt ajánlani az Operához ami segít html fájlok szerkesztésében? Alapesetben a "Változások elfogadása" és a "Mentés" állnak rendelkezésre, de kéne a hosszú sorok tördelése funkció is. A menüből már próbáltam beállítani, de az nem hat rá, és az túl körülményes is lenne.
-
brd
nagyúr
válasz Sk8erPeter #14144 üzenetére
Az van, hogy az SSD valóban 64GB-nyi (Gibibyte) tárterületet tartalmaz, és nem ~59-t, ahogy egy "ekkora" HDD esetében lenne (az 1000/1024 móka miatt), mert az SSD-ben memóriamodulok vannak, valóban 64GB-nyi (Gibibyte) méretben. A 64GB-os SSD azért nem 64GB-nak (Gibibyte) látszódik, mert kell némi terület a wear levelinghez/lecserélt cellákhoz, és a háttértárolóknál úgyis úgy szokta meg mindenki, hogy 1000/1024-es átváltással kapod meg az OS (windows) alatt látható méretet (ami ugyan GB-ot ír, de az ugye Gibibyte). Erre utalt Penge_4 az "ősi hagyománnyal".
Szerk.: így érthetőbb.
[ Szerkesztve ]
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Penge_4 #14116 üzenetére
"De neked mondjuk egy olcsóbb 64 gigás SSD-n van egy 20-25 gigás OS, az "ősi hagyományt" megőrizve a 64 gigából is csak 59-et látsz, mert a többi biztonságilag elkülönített cella, így marad 34 gigád"
"biztonságilag elkülönített cella"??
Az átváltogatások miatt látsz 59 GB-ot, nem biztonsági okokból. Bár tény, vannak biztonsági szektorok, amiket menetközben a merevlemez letilthat, ha adatbeírási kísérletre helytelen választ ad, nehogy így vesszenek el állományok, vagy ne váljanak inkonzisztenssé.
Ez sokszor előkerülő téma, hogy az operációs rendszerek készítői és a merevlemek készítői máshogy számolják.
Na, de a lényeg:64 000 000 000 / 1024 = 62500000
62500000 / 1024 = 61035,15625
61035,15625 / 1024 = 59,60464477539063Szerk.: na, most kegyetlenül elbizonytalanodtam.
Ez a téma a sima HDD-knél is előkerült, de ennek most ellent mond pont egy PH!-s cikk, ami viszont a Te állításodat igazolja:
[link]
"Általánosságban igaz, hogy minél nagyobb méretűnek adják el az SSD-t, annál nagyobb ez a tartalékterület, de százalékban mérve 10% körül/alatt marad. Egy itthon kapható 64 GB-os SSD-n 59 GB az általunk felhasználható terület, a maradék 5 GB a tartalékterület, és így tovább. A tartalékterület a wear levelingen kívül az elhasználódott cellák cseréjére is jó. Ez nem egy fizikailag elkülönített terület, egyszerűen a vezérlő így működik."Most akkor mi van?
[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Ayg0
senior tag
válasz fatal` #14142 üzenetére
tehát a zte a ludas...
ez a bugos build dolog érdekes. eddig akármikor raktam fel ilyet, 99%-ban jobban működött, mint a hivatalos verzió, semmi hibát nem tapasztaltam az előbb említetthez képest. pl a 11.50 nekem egy kisebb katasztrófa: legalább 3 olyan rendszeresen használt oldalam van, ami ezzel a kiadással a betöltődést követően szó szerint lefagy és csak úgy tudok elérni valamit, ha újratöltés közben esc-pel megszakítom a folyamatot. de említhetném még az egyel korábbi hivatalos verziónál működő mentett jelszavas belépést, ami ennél szintén 2-3 oldalon zenész és még csak fel sem ajánlja, hogy újra beírjam, elmentessem.
"A Celeron egy olyan gyár ami az Intelnek készít olcsó, megbízható processzorokat, ezért felesleges a Pentiumokért plussz pénzt fizetni."
-
Ayg0
senior tag
válasz fatal` #14140 üzenetére
ie-nek állítottam, bevált! hálás köszönet!
laikus kérdés: egész pontosan mi ez a hiba és kinek a sara? (csak, hogy értsem mi történt)más... az innen letölthető köztes kiadások (pl a legutóbbi 12.00 1020) miért a 11.50 mellé, külön böngészőként települnek, nem pedig rá, frissítve azt?
*mod: magentás router... magamtól biztosan nem vennék ilyet.
[ Szerkesztve ]
"A Celeron egy olyan gyár ami az Intelnek készít olcsó, megbízható processzorokat, ezért felesleges a Pentiumokért plussz pénzt fizetni."
-
fatal`
titán
Próbáld meg FFnek vagy IEnek maszkolni a böngészőt, hátha segít. Belépsz aztán jobb klikk -> webhely beállításainak szerkesztése -> hálózat fül -> azonosító rejtése firefoxként.
Érdekes egy router lehet.. Ha nem jó, akkor talán a gyártónak tudsz emailt írni, hogy javítsák ki.
-
Ayg0
senior tag
üdv!
a routerem szoftverének normális megjelenítésében (html) nem jeleskedik az opera.
a bal oldali menürendszert alapból szétnyitva jeleníti meg és nem engedi összezárni, így a legalulra eső menüpontokat csak csellel (teljes képernyős böngészéssel vagy képernyőfelbontás növelésével) tudom elérni. más böngészőkkel (chrome, ie) nincs ilyen probléma. ha csak beállítás kérdése, mit és hol piszkáljak, ha más, akkor hol lehet ezt jelezni, hogy javítsák?
-
fatal`
titán
Ezt a favicon eltűnős bugot a könyvjelző eszköztáron nem akarják javítani? Baromi idegesítő.
-
BotaN
senior tag
Nekem nem jött be a 11.5-ös frissítés, mert azóta kaptam egy bugot ami nagyon sogszor előjön és marha idegesítő. Ekég sok oldalon, pl sztaki szótár, ha nem várom meg teljesen betölt az oldal hanem, tölt, tölt, én meg elkezdem a szöveg mezőbe begépelni a szót akkor bevesz 1-2 karaktert és megáll a fül, a linekre nem reagál, görgetni se lehet, csak bezárni. Ugyan ez pl a gamestar.hu-n, rákattintok egy hír címére ami link, úgy hogy még nem töltött be teljesen az oldal, és ugyan az mint a sztakinál.
Erre vmi tipp?
http://www.flickr.com/photos/kristofkulcsar/
-
fatal`
titán
Ez a textarea backup érdekes, mert mostanában ha nyomok egy backet aztán egy nextet akkor ott van a szöveg. És se userjs, se kieg nincsen fent. Persze ha elküldtem vagy bezártam a fület, akkor azt hiszem elveszik.
Szerk.: Inkább örülj neki, hogy van lehetőség visszaállítani, mert sok mindent úgy vesznek ki, vagy úgy kerül be, hogy vissza/ki sem lehet kapcsolni (lásd tab stacking).
[ Szerkesztve ]
-
brd
nagyúr
válasz fatal` #14128 üzenetére
'hát, nem hiszem, hogy őket ez érdekli, mert akkor pl. Textarea Backup már évek óta lenne a böngészőben. Legfeljebb azt hiszik, hogy kevesen használják.
Ha nem akarok "billentyűzetelni", akkor nem nagyon van más lehetőségem, max. a History-t tudnám megnyitni, de az hosszabb folyamat. No' mindegy, köszi' még1x!The only real valuable thing is intuition.
-
brd
nagyúr
Másnak is eltűnt a 11.50-re frissítéskor a címsor mellől az előzőleg beírt címeket előhozó gomb (ami az Alt+Down, ha a címsorban van a kurzor), vagy csak engem szórakoztatnak megint Operáék (több gépen)?
-
klayton#1
tag
Tud valaki egy jó download manager-t Operához? Szeretnék egyszerűbben lekapni minden tartalmat a klikkelgetés helyett. Valami olyasmira gondoltam, mint a DownThemAll Firefox-ra.
-
AtHoS
nagyúr
válasz GypsFulvus2 #14122 üzenetére
Kikapcsolható bármikor, de ha feltelepíted, akkor fogod látni egyből azt a 7-8 lehetőséget amivel lehet "bohóckodni"
read-only mode on the forum
-
GypsFulvus2
őstag
válasz fatal` #14119 üzenetére
Igaz. Hülye vagyok én ehhez! Viszont ezt az alkalmazást akkor memóriaigényes programok futtatása alatt nyilván ki kell kapcsolni?
AtHos: Köszönöm! Utánanézek, és kipróbálom. Ez remek megoldásnak tűnik, mert egyszerre gyors és nem is terheli az SSD-t.Viszont mi történik akkor, ha éppen erre a virtuális disk-re nincs szükségem, de memóriaigényes programot használok? Ez állandóan lefoglalja a memória bizonyos részét, vagy kikapcsolható?
[ Szerkesztve ]
"Only the paranoid survive" - Andrew Grove, (1999)
-
AtHoS
nagyúr
válasz GypsFulvus2 #14118 üzenetére
Igen, a fizikai memória egy részéből készít neked meghajtóként működő tárolóhelyet betűjellel, mindennel. Ugyanúgy formázni kell majd, mint egy normál partíciót. Csak persze sokkal gyorsabb jelenleg minden ilyen eszköznél.
Be lehet kapcsolni, hogy leállításkor lementse a RamDisk tartalmát és azt is természetesen, hogy a rendszer indulásakor azt visszatöltse, tehát úgy találod majd újraindítást követően a meghajtót, ahogy hagytad.
A beállítása pofon egyszerű:
- beállítasz egy megfelelő méretet és Create
- ezután leformázod (célszerű FAT32-re 512byte-ra, mert ntfs-nél többlet írogatás lenne fölöslegesen)
- két útvonalat kell megadni a mentéshez + visszatöltéshez (ez a kettő ugye célszerűen ugyanaz kell legyen )Asszem ennyi a lényeges, igaz időszakos mentést is be lehet állítani (pl. félóránként mentse a tartalmát), de ezt mindenki döntse el maga, hogy szüksége van-e rá.
-
GypsFulvus2
őstag
válasz Penge_4 #14116 üzenetére
Látom te ebben a témában Penge vagy Szerinted mit érdemes meghagyni és mit letiltani? A töredezettségmentesítés és az file indexelés egyértelműnek tűnik. Ez a böngésző cache, már mint láttuk vitákat kavar, és magyar és angol nyelvű tesztekben is láttam már mindkét oldalra érvelni. És mondjuk mi a helyzet a prefetch, szuperfech beállításokkal? Ha mindent jól akar csinálni az ember, a win-t szinte fejlesztői szinten kéne ismernie...
-
fatal`
titán
válasz GypsFulvus2 #14118 üzenetére
"De akkor hogy őrződnek meg az adatok kikapcsolás után?"
Sehogy, gyorsaság mellett pont ez a lényege. Kinek kell a cache kikapcsolás után?
-
GypsFulvus2
őstag
Köszi, otthon megnézem ezt a HD Sentinel programot. Bár ha jól látom ingyenes veerzió nincs, csak próbaverzió. Erről a Ramdiskről nem halottam még. Jól látom, hogy ez a Fizikai memória felhasználásával hoz létre egy virtuális meghajtót? De akkor hogy őrződnek meg az adatok kikapcsolás után? Tudnál esetleg linkelni egy leírást róla, mi is hogyan kell telepíteni, beállítani stb. ?
Dluinet: Ez az elavulás többé-kevésbé minden PC alkatrészre igaz, bár az SSD-re tényleg fokozozzabb mértékben. Én az előző konfigomat pont 5 évig használtam, és számomra jó ritmus ez a "4-5 évig használom, aztán jöhet egy új". Közben egyszer cseréltem procit, egyszer VGA-t és egyszer bővítettem a mamóriát. a mostani rendszert is úgy próbáltam felépíteni, hogy jövőálló legyen, ebbe az alaplapba elvileg majd az Ivy Bridge APU-k is belemennek majd. Lényeg a lényeg: ha 5 évig jól működik ez a jelenlegi SSD, az számomra már teljesen kielégítő lenne. Ennek érdekében próbálom megtalálni az egyensúlyt a terhelés és a sebességéből adódó rendszergyorsítás között. De nem egyszerű kibogozni a sok eltérő adat és vélemény között, mit hogyan állítson be az ember.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
Penge_4
veterán
válasz cousin333 #14112 üzenetére
(#14112) cousin333: "Ha új a gép, és vélhetőleg elég sok a memória, akkor akár ki is kapcsolhatod a lemez-gyorsítótárat"
A lemez cache és a memória cache nem váltja ki 100%-ban egymást, felhasználási szokásoktól függ. Ha valaki gyakran indítja újra a böngészőt, vagy ritkán, de sok lappal indítja újra, akkor célszerű a memóriacache. Ha pedig olyan oldalakat is látogat, ahol 1-1 ikonméretű képre is hosszú másodperceket kell várni, akkor ajánlott 16 giga RAM mellé is. Viszont akkor már érdemesebb megfontolni, hogy áthelyezi pendrivera.
"Másfelől nem azért költöttem annyit SSD-re, hogy aztán egy lassabb HDD-re pakoljam a gyorsítótárat, aminél a leglátványosabban kijönnének az SSD előnyei."
Ez jogos, de így vettél egy SSD-t, amit 1-2 évig teljes funkcionalitásában tudsz használni, akkor meg kitolod az élettartamát pár évvel.
(#14113) Dluinet: "Szerintem semmi értelme ezeknek a dolgoknak, így nem hosszabbítod meg az SSD életét."
Dehogynem. A szomorú tény, hogy az elején ilyen 17 éves élettartamokról indult, aztán a könnyebb (és kifizetődőbb) utat választva nem elég, hogy átálltak mindenhol (mármint a végfelhasználóknak szánt megfizethető szegmensben) MLC-re, de még a TRIM, a wear leveling és a garbage collection is úgy van tervezve, hogy ha eltérsz a "szokásos" használattól, többet árt, mint használ.zz
Mert az evidens, hogy ha valami folyamatosan átpakolja a cuccokat az egyenletes terhelés miatt, akkor minimum 2x annyi írást kell elviselnie + egy TRIM-et, amikor az előző helyről törli azt.
Az a baj egyébként, hogy az élettartam kalkulációkat a lemez teljes területére vetítve végzik. De neked mondjuk egy olcsóbb 64 gigás SSD-n van egy 20-25 gigás OS, az "ősi hagyományt" megőrizve a 64 gigából is csak 59-et látsz, mert a többi biztonságilag elkülönített cella, így marad 34 gigád, amin van 25 giga statikus adat, amit időnként teljes egészében "körbe-körbe" mozgat, ahogy a szabad területre extrém terhelést ró a többi apró írási folyamat.
-
AtHoS
nagyúr
válasz cousin333 #14112 üzenetére
Nem muszáj azt a cache-t HDD-re pakolni. Én pl. Ramdisk-en tárolom [link] 4GB RamDisk méretig ingyenesen használható
GypsFulvus2
A HDSentinel program folyamatosan méri a lemezre történő írás mennyiségét. Ha gondolod feltelepíted és megnézed SSD-n lévő cache-el illetve máshová rakott cache-el mennyi az írás az SSD-re
[ Szerkesztve ]
-
GypsFulvus2
őstag
válasz Dluinet #14113 üzenetére
Hmmmmhh. Hát köszönöm a választ mindenkinek. Az a baj ezzel, hogy ahány ember, ahány teszt, annyi vélemény. A nagy SSD elemzésben azért javasolták az áthelyezést, mert ha az ember sokat lóg a neten, akkor a sok apró file elég sok írásműveletettel jár. Szélsőséges esetben akár napi több Giga forgalommal. Nem tudom mennyi igaz ebből. Ha megnézem az Opera cache-ét akkor egyet tudok ezzel érteni. Szóval most eléggé tanácstalan vagyok mi legyen. Mindenesetre a válaszokat köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz GypsFulvus2 #14109 üzenetére
OFF
Szerintem semmi értelme ezeknek a dolgoknak, így nem hosszabbítod meg az SSD életét.
Az fájlindexlást és a töredezettségmentesítést kapcsold ki, a többi inkább árt mint használ.
ON"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
cousin333
addikt
Ha új a gép, és vélhetőleg elég sok a memória, akkor akár ki is kapcsolhatod a lemez-gyorsítótárat: Ctrl+F12, Haladó, Előzmények.
Ugyanakkor az személyes véleményem, hogy a cache jelentős részben olvasás, ami nem árt az SSD-nek. Másfelől nem azért költöttem annyit SSD-re, hogy aztán egy lassabb HDD-re pakoljam a gyorsítótárat, aminél a leglátványosabban kijönnének az SSD előnyei.
[ Szerkesztve ]
"We spared no expense"
-
F34R
nagyúr
-
Dictator^
veterán
Majd valami expert megmondja, de
opera:configkeresőbe beírod: cache
legaul user prefsnél:
Cache Directory4
Operator Cache Directory4ezeket értelemszerüen átdobod máshova.
ugyancsak history beírása a keresőbe, ott is átállítod ahova akarod.
kb a többit ugyanígy.. bár lehet van egyszerübb megoldás.
És különben is... ...megfogadtam, hogy többé nem fogadok!
-
GypsFulvus2
őstag
Üdvözletem Uraim.
Némi segítségre lenne szükségem. Új konfigot raktam össze, amelyben egy SSD a rendszerlemez. Erősen javallott, hogy ilyenkor a böngészők cache-ét ne az SSD-n tartsuk, hanem rakjuk át egy HDD-re. A kérdésem az, hogy ezt az Operában hol tudom megtenni? Azt szeretném, hogy minden böngészési előzményt, letöltést, gyorsítótárt, vicik-vackot a HDD-n tárolja, és ne az SSD-n. A beállításoknál nem találtam ilyen lehetőségeket, de elég béna vagyok ehhez, szóval ez nem csoda. Segítséget előre is megköszönöm!"Only the paranoid survive" - Andrew Grove, (1999)
-
B.Tibi
tag
Üdv! Van itt egy-két Operás dolog, ha gondoljátok nézzétek meg.
-
Dictator^
veterán
Még egyszer nekiugrok, miért van ,hogy a speed dialon lévő oldalak homályosan látszodnak speed dial alól?
Nincs kedvem állandóan frissíteni, és a sync is be van kapcsolva. Ami idegesít, mert elég lenne egyszer lefrissíteni , és amit lefrissít, az nekem bőven elég.És különben is... ...megfogadtam, hogy többé nem fogadok!
Új hozzászólás Aktív témák
Kérdés előtt olvasd el az
összefoglalót!
- Egy hét múlva startol a Redmi Note 14
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Feltörték a PROHARDVER!-es regisztrációmat! (vagy elvesztettem a belépési emailcímet, 2FA-t)
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- Építő/felújító topik
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest